MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 14 Lake Isle of Innisfree

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 14 Lake Isle of Innisfree

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What does the poet want to do after going to the lake Isle of Innisfree? (Imp.)
Answer:
After going to the lake Isle of Innisfree, the poet wants to build a small cabin in a secluded place. He will grow vegetables for his own use near his cabin. He will also have a hive for his honey bees.

Question 2.
How does peace come to the poet in the lake isle of Innisfree?
Answer:
At dawn, the poet will hear cricket’s song. He would hear the song of the linnets flying all around in the evening. He would view the stars glimmering in the sky at midnight. All these beauties of nature would bring him peace of mind.

Question 3.
What impressions do the varying times of the day leave on the poet’s mind in the lake isle of Innisfree?
Answer:
The varying times of the day leave a deep impression on the poet’s mind. The melodious sounds of small insects like cricket attract the poet in the morning. Several insects flying in the sky in the evening create a lively atmosphere for him. The noon gives a purple coloured brightness for him. It cheers his heart.

Question 4.
How does the poet hear lake water lapping with low sounds by the shore in the lake isle of Innisfree?
Answer:
Sometimes the poet is far away from Innisfree. He is standing on the roadside or on the pavement. Even then he hears in the core of his heart the low sounds of lake water lapping with the shore in the lake isle of Innisfree.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 14 Lake Isle of Innisfree

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
Why does the poet want to go to the lake isle of Innisfree? (Imp.)
Answer:
The poet is standing on a London pavement. It is a noisy and crowded place. Innisfree is a lovely calm and quiet island. It is situated in a lake. It is a place of great natural beauty. It is free from din and bustle of modern world. It gives peace to the his mind. He finds a world of difference between London and Innisfree. Therefore, he wants to go to the lake isle of Innisfree. The sounds of the lake beckon him. He dare not resist their strong and sincere call.

Question 2.
What is the significance of the nine bean rows with which the poet wants to build a hive for the honey bee in the lake isle of Innisfree?
Answer:
The poet longs to grow vegetables and plants for his own use. He would grow nine bean rows. The honey bees will hum loudly all around. Their sweet humming will produce a sweet music. The honey bees build their hives which are like nine bean rows. The bees will confuse it as their hive and gather honey there. In this way, the poet will enjoy the musical humming of the bees. He would also get honey and vegetables. It would grant his soul satisfaction, Charm and peace.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

I. Answer the following questions in about 25 word:

Question 1.
“It would be a blessing if each human being was stricken blind and deaf for a few days at some time during his early adult life.” Says Hellen, what makes Hellen think so?
Answer:
Hellen thinks it a blessing if each human being was stricken blind and deaf for a few days at some time during his early adult life. Men of sight and hearing power often ignore what they should see or hear. If once they lose these powers, they would realise their importance and make their proper use life long.

Question 2.
Mention the things of interest that Hellen found through tactile sense.
Answer:
Hellen felt the delicate symmetry of a leaf the smooth skin of a silver birch or the rough bark of a pine. She would touch the branches of trees to search for a bud in spring. She would feel the happy quiver of a bird. She found all these things of interest through tactile sense.

Question 3.
Why does Hellen’s heart try out with longing to see the things in nature? (Imp.)
Answer:
Hellen is blind. Therefore she gets pleasure from objects of nature from mere touch. She longs in vain to see all the things. She realises that ‘Beauty is to see, not to touch. She is sure that sight reveals more beauty than touch. Therefore, her heart cries out with longing because she fails to enjoy the divine beauty of nature.

Question 4.
What sort of people would Hellen keller like to see as soon as her eyesight is restored?
Answer:
Hellen keller longs for the restoration of her eye-sight. She pines to see the natural beauty with her own eyes. She would like to see those people who had been kind, gentle and compassionate towards her. They had made her life worth living.

Question 5.
What would Hellen like to see in the eyes of her teacher? (MP 2014, 17)
Answer:
Hellen would like to see the strengh of character in her teacher’s eyes. It had enabled her to stand firm during difficulties. She would also view her compassion for humanity.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

Question 6.
Why would Hellen like to let her eyes rest on the face of a baby?
Answer:
Hellen had turned totally blind when she was baby of only 9 months. She knew that she could get the vision of eagerness and innocent beauty only from the face of a baby. They were the monopolies of the babies alone. A developed person loses them. Therefore, she liked to let her eyes rest on the face of a baby.

Question 7.
What according to Hellen are the small, simple things, that transform a house into a home? (MP 2016)
Answer:
A house is a building made for people to live in. A home is the place where one lives with love, regard and affection with one’s family. The warm colours in the rugs, the pictures on the wails and printed books are small things. However, they transform a house into a home.

Question 8.
What would the author like to intoxicate her eyes with while walking in the woods?
Answer:
Hellen would like to have a long walk in the woods in the afternoon. She would view the beauties of the world of nature. She would absorb in her heart the vast splendour which constantly unfolds itself. They would intoxicate her eyes with pleasure and make them meaningful.

Question 9.
What would the author like to see in a farm?
Answer:
Hellen would like to see the horses or the tractors ploughing the field. She would also see the contented fanners and the colorful sunset.

Question 10.
What is the thrilling miracle that the author would like to witness at the dawn of the second day?
Answer:
On the second day, Hellen would wake up at dawn. The sun awakens the sleeping earth with the magnificent panorama of light. These are the thrilling miracles for Hellen.

Question 11.
What is Hellen Keller’s admonition to those who would not make full use of the gift of sight?
Answer:
Hellen gives one admonition to those who would not make full use of sight. They should use their sight fully because it is the most delightful of senses. Who knows, tomorrow they would be struck blind.

Question 12.
Why does Hellen say that sight must be the most delightful of all the senses?
Answer:
Seeing is believing. One can’t get a true picture of nature without seeing them. Eyes are a great blessing of God. The world is dark without eyes. One realises the importance of eyes only on getting blind. He fails to have the full view of the world around. Sight is therefore, the most delightful of all the senses.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
How does Hellen Keller remember her teacher, Mrs. Anne Sullivan? (Imp.)
Answer:
Mrs. Anne sullivan Macy was Hellen Keller’s teacher. She had come to Hellen when she was a child. Her kindness, gentleness and companionship had made Hellen’s life worth living. She. opened the outer world for her. She was sympathetic, tender and patient. She perfected the tough task of educating Hellen. She had strength of character. It had enable Hellen to stand firm in the hour of odds. She had all embracing compassion.

Question 2.
Throw light on Hellen’s love for nature, citing examples from the lesson.
Answer:
Hellen Keller had great love and admiration for nature. She enjoyed the beauty of nature not through sight but through touch. She found hundreds of things through mere touch. She felt the delicate symmetry of a leaf. She judged the smoothness of the skin of a silver birch by passing her loving hands on it. She did the same and felt the rough and shaggy bark of a pine. She searched the buds by touching the branches of trees in spring. Sometimes she felt the quiver of a bird by placing her soft hand on a small tree. She enjoyed long walks in the woods and saw the farms around.

Question 3.
Summarise the activities Hellen would undertake on the second day. (MP 2013)
Answer:
Hellen would undertake the following activities on the second day:

  • She would wake up at day break. She would view how the night is replaced by the day.
  • She would view the spread of light awakening the sleepy earth,
  • She would have a hasty glimpse of the world. How the past changed and progressed through the ages,
  • She would try to probe into the soul of man through his art of the ages,
  • She would see all that she know through touch,
  • She would visit some theatre or movie. She would see the charming figures of the actors with her own eyes.

Question 4.
How would you conclude that Hellen Keller was a great lover of art and theatre?
Answer:
Hellen keller was a great lover of art and theatre. Though she is blind yet she often attended theatrical performances of all sort. Her companions made her understand the player’s actions. She knew that there was a great deal of rich and meaningful beauty in the art of the ages. A man of eyes must see them. She longed to probe into the soul of man through his art. She also longed to see the charming figures of actors in their colourful costumes with her own eyes.

Question 5.
What are the things Hellen is eager to see in New York? (MP 2011)
Answer:
Hellen was eager to see New York. She would see the busy schedule of the people there. People in large groups went there on their works. No other city is full of as many activities and conditions of men as New York. The city looks like heaven. The glittering spires and splendid buildings grant New York a heavenly sight. She would show her emotion towards the people’s smiling determined and suffering faces.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

Question 6.
What is Helen Keller’s advice to those who would make full use of their senses? (MP 2018)
Answer:
Hellen Keller is of the view that the world is full of varieties. They can cater to the needs of all the senses. Nature is full of charming sights which provide pleasure to eyes. The people should hear the music of voices, the songs of birds and the mighty strains of orchestra.

The world is full of items which the mind longs to be touched by the hands. ‘Touch-me-not’ might be an exception. Don’t be immoral while touching a thing smell the perfume of flowers and various scents. They should taste everything worth tasting. Hellen desired that men with senses must make full use of them.

Question 7.
‘The gift of eye sight is valued more and better by a blind person than by one who has it’. Justify this statement through the reflections expressed in the lesson by Hellen Keller.
Answer:
A blind man can readily exchange his treasures with eyes. Eyes are the upper most part of the face. A deaf and dumb person may walk around without stumbling. He can record whatever he has been on paper. He can enjoy the stark beauty of nature. Seeing is believing and a blind man is no judge of colours.

Nature manifests itself in various colours. Some men with sight have no sense of observation. A blind man Values the gift of eye sight more and better than a man with eyes.

Question 8.
Hellen Keller says that if she were given the chance to see the world for three days. She would fulfill some of her keenest desires. What were her three keenest desires? (MP 2016)
Answer:
Hellen Keller had got blind when she was under two years. She touched the things of her interest with her hand. However, she was not mentally satisfied. She longed to see everything with her own eyes. For this, she wanted her eyes restored for three days. She made plan to see various object of nature during those three days.

On the first day, she would like to See those persons who had made her life worth living. These persons are very significant for her because they had taught her how to stand before the odds of life. On the second day, she would view the panorama of light at sunrise. She would also have a glimpse of the past and present progress of mankind.

On the third day, she would like to see the revelation of beauty at dawn. She would see the working of people in the city and godly structures. This way she would fulfill some of her keenest desires in three days.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 12 The Pie and the Tart

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 12 The Pie and the Tart

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What makes Jean and Pierre a ‘pretty pair’?
Answer:
Jean is dejected. Pierre paces up and down blowing on his fingers. Both are cold due to insufficient clothes Pierre has worn rage. His tunic is full of holes. Both of them are hungry. These facts make Jean and Pierre a ‘pretty pair’.

Question 2.
What reason did Gaultier give for not giving alms to Pierre? (Imp.) (MP 2012)
Answer:
Pierre begged alms of Gaultier. Gaultier asked Pierre to go away. He told him that he had got nothing for him. Moreover his wife was away and he was busy.

Question 3.
Gaultier told Marion the way to identify the right messenger. What was it?
Answer:
Gaultier told Marion that the messenger will kiss her (Marion’s) hand while asking for the eel pie. That will be the sign for her to judge that the person is genuine.

Question 4.
Whom did Marion give the pie to? Why? (Imp.)
Answer:
Pierre, the thug told Marion that Gaultier had sent him to fetch the eel pie. He also asked her to allow him to kiss her hand. She got sure that the man was genuine. Therefore she gave the pie to him.

Question 5.
“Gaspard Gaultier is not the man to be treated like that”. Why did Gaultier say so?
Answer:
Gaspard Gaultier was a man of position in his own estimation. The mayor had asked him for dinner but was out. It was the worst dishonour to a royal guest. Therefore, he said the words ‘Gaspard Gaultier is not the man to be treated like that.’

Question 6.
How did Pierre escape the ire of Gaultier?
Answer:
Gaultier seized Pierre by the collar but released him on his request. Pierre told that he had overheard the couple’s talk. Therefore, he took the eel pie to the mayor’s house. The mayor felt grateful and was hopeful of his presence for dinner. This pleasant message made Pierre escape the ire of Gaultier.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 12 The Pie and the Tart

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
Describe how Jean and Pierre managed to get the pie. (Imp.) (MP 2010, 11, 13, 17)
Answer:
Pierre and Jean were two thugs of Paris. Both of them were suffering from cold as well as hunger. Pierre knocks on the cake shop door. He begs for alms. The cake shop owner Gaultier turns him away. Jean also meets the same fate. Jean sits outside on the bench.

Gaultier goes to dine with the Mayor. He told his wife Marion to give the eel pie to a messenger. The messenger would kiss her hand. Jean overheard the couple’s talk. He sent Pierre as the messenger. Pierre asked to kiss Marion’s hand and messenger to get the pie.

Question 2.
‘Greed sometimes lands people in trouble’. Explain the experience of the greed striken ‘Pretty Pair’ and their subsequent landing in trouble with reference to the proverb. (MP 2016)
Answer:
Both Pierre and Jean got the pie easily, But they were greedy. They were not satisfied with the pie only. They wanted the tart too. To satisfy their greed, Jean again went to Gaultier’s place. He deflected their theft when he returned home hungry. He caught Jean and started beating him severely. Jean exposed Pierre’s fraud. Thus, the greed of the pretty pair led them to fall in greater trouble.

Question 3.
Which was harder to get, the pie or the tart? Why? (MP 2014)
Answer:
The tart was harder to get because after coming from the mayor’s place Gaultier became aware of the cheat by Jean. He gave Jean a sound beating. Gaultier also grabbed Pierre with the collar. Pierre had to do something to escape the ire of Gaultier. He made a false story and pleased him. Gaultier gave him the tart which was harder to get, for their theft was detected.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 11 Mending Wall

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 11 Mending Wall

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Why do hunters mark gaps in the wall between the land holdings of the poet and his neighbour?
Answer:
There is a wall between the land holdings of the poet and his neighbour. The hunters keep dogs with them. The dogs start yelping to tell the hunters where the rabbit is hiding. The hunters make gaps in the wall to pull the rabbit out of its hiding places under the wall.

Question 2.
How do the poet and his neighbour set the wall between them once again?
Answer:
The poet and the neighbour meet one day to set the wall. Each of them keeps to his own side of the wall. They walk along the line of the wall. They pick up the flat and round stones fallen to their sides. They balance one stone on the other.

Question 3.
Why does the poet tell his neighbour that they do not need a wall between them and how does his neighbour respond to his statement?
Answer:
There were no cows there to wander into the neighbour’s field and destroy the crop. Therefore, the poet tells his neighbour that they do not need a wall between them (their fields). The neighbour responds to his statement saying. “Good fences make good neighbours”.

Question 4.
Explain:
“I could say ‘elves’ to him,
But it’s not elves exactly and I’d rather he said it for himself.”
Answer:
The poet thinks that ‘Elves’ don’t love a wall, Rather they want it pulled down. But the next moment he says. “It is not ‘Elves’ exactly.” He is not certain who or what it could be. The poet wishes that his neighbour too like himself had no love of walls and fences.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 11 Mending Wall

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
“Good fences make good neighbours.” Explain the meaning of this statement in the context of ‘Mending the wall’. (Imp.)
Answer:
The poet is of modem views. He does not move in the inner darkness of narrow-mindedness. He is open hearted. However his neighbour is dark hearted. He fears that the poet will get acrross his orchard and eat the cones under his pines. Moreover, the cows may enter his fields and damage the crops.

He sticks to his ancestral arid traditional views. Twice in the poem he says ‘Good fences make good neighbour’. It means fences keep the limits defined between or among peoples. This saves from unnecessary disputes.

Question 2.
What notion in regard to building a wall does Robert Frost seek to put into his neighbour’s head and how does his neighbour react to it? (Imp.)
Answer:
Robert Frost seeks to put the notion into his neighbour’s head. It is that there should be no walls where they don’t serve any useful purpose. The frozen-ground-swell spills the stones. Hunters also break down the walls. The poet’s apple trees will never get across his orchard and eat the cones under his neighbour’s pine trees. There were no cows to enter the neighbour’s fields and destroy his crops.

The neighbour does not react favourably. He sticks to his decision and says ‘Good fences make good neighbours’. Good fences check encroachments and trespassing which are the root causes behind quarrels and fights.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What was called ‘places’? What was special about them? (MP 2014, 18)
Answer:
The streets had broken themselves into small strips. These strips were called places. They made strange angles and curves. One street crossed itself a time or two. They were mazy.

Question 2.
Why did the art people flock to the old Greenwich village? What did they hunt for there?
Answer:
The art people flocked to the old Greenwich village because they could easily evade those who gave them painting material on credit. There they hunted for north windows and eighteenth century gables and Dutch athic and low rents.

Question 3.
How did Sue and Johnsy happen to start a joint studio?
Answer:
Sue and Johnsy were from Maine and California respectively. One day they met in a hotel. They found their comment tastes in art, Chicory salad and bishop sleeves. So they decided to start a joint studio.

Question 4.
What stalked about in the colony of artists in November?
Answer:
A cold, unseen stranger stalked about the colony of the artists in November. The doctors called it pneumonia.

Question 5.
What did the doctor say to Sue about Johnsy’s illness?
Answer:
The doctors told Sue very clearly that Johnsy had lost the wills to be alive. So, she had one chance in ten or only that she was going to get well. Medicines won’t help her in the meanwhile.

Question 6.
What did Johnsy was to paint some day? (Imp.)
Answer:
Johnsy wanted to paint the Bay of Naples some day.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

Question 7.
How did Johnsy associate her life with the falling ivy leaves? (MP 2017)
Answer:
In front of Johnsy’s window there was a wall. A creeper was climbing on it. Leaves were falling from it one by one. Johnsy associated her life with the falling ivy leaves. She thought she would die with the falling of the last ivy leaf.

Question 8.
How did Sue earn her livelihood? (MP 2015)
Answer:
Sue was an artist. She drew pictures which illustrated magazine stories. In this way, she earned her livelihood like all other young artists.

Question 9.
Why did Sue go to meet old Behrman? (MP 2013)
Answer:
Sue had failed to revive the will to live in Johnsy. She began to prepare herself for death when only one leaf was left on the ivy. Sue thought of a plan to save the life of her friend. Therefore, she went to meet old Behrman.

Question 10.
Why did the last leaf not fall?
Answer:
The last ivy leaf had fallen during the night when it was raining and Johnsy was sleeping. Just then, Behrman painted a leaf in green colour. It looked exactly like the real leaf. It did not fall because it was painted on the wall.

Question 11.
What was old Behrman’s masterpiece?
Answer:
The last ivy leaf painted by Behrman to save the life of Johnsy was his masterpiece.

Question 12.
What evidences do you find in the story to conclude that Behrman painted the last leaf?
Answer:
Behrman painted the last leaf. We find the following evidences to conclude it:
He had worked at night in the rain. A still lighted lantern was found there. His shoes and clothing were wet through the icy cold, they also found a ladder, some brushes and a palette with green and yellow colour mixed on it.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
How did Behrman save Johnsy’s life? (Imp.)
Answer:
Behrman learnt about Johnsy’s fancies. He did not waste a single second. He took a lantern because it was dark. He took a ladder because he had to paint the leaf on the wall. He took brushes and green and yellow colours. He painted the leaf on the wall though it was raining heavily. The real leaf has already fallen.

The painted leaf stuck to the wall. Johnsy saw the last leaf still intact. It revived confidence and will to live in her. It was his masterpiece. Behrman died of pneumonia but saved Johnsy’s life.

Question 2.
What was the significance of the last leaf in the life of Johnsy? (Imp.)
Answer:
Long illness made Johnsy’s life morbid. She kept watching the falling ivy leaves on the front wall through the window. She developed a silly superstition. She declared that she would surely die the moment the last leaf fell down from the vine. Her condition got from bad to worse with the fall of every leaf.

She prepared herself to die when only one leaf was left. Then she fell asleep. Sue got a leaf painted by Behrman. The leaf kept sticking to the wall. Johnsy’s will to live revived. Thus, the last leaf was very significant in Johnsy’s life.

Question 3.
‘A friend in need is a friend indeed’. How did Sue prove that she was a friend indeed? (Imp.)
Answer:
She was Johnsy’s friend. Johnsy suffered from pneumonia. Sue felt worried. She called a doctor. He told Sue, that medicines cannot cure Johnsy. She had lost the will to live. Her problem was less physical and more psychological. She tried her best to convince Johnsy that her death was not related to the falling of leaves.

Last of all she told about Johnsy’s fancies to an old painter. The old painter painted a leaf on the wall. Johnsy saw that the last leaf did not fall in spite of heavy rain and wind. She regained her will to live and got well. In this way, Sue proved to be a good friend to Johnsy.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

Question 4.
‘There cannot be any sacrifice greater than that of giving one’s own life for others.’ Justify this statement considering the sacrifice made by Behrman.
Answer:
Behrman was an old painter. One day, a girl named Sue came to him. She told him about her friend Johnsy, who was suffering from pneumonia. She had developed a foolish fancy that she would die as soon as the last leaf from an ivy creeper fell. He thought over the problem. He decided to save Johnsy’s life. It was raining heavily.

He painted a leaf on the wall. He got drenched and caught pneumonia. He died after two days. Johnsy saw that the leaf was still there. She revived the will to live and got well. Behrman had made a great sacrifice. He gave his own life to save Johnsy ’s life.

Question 5.
Why are certain pains and sorrows necessary? (MP 2018)
Answer:
The certain pains and sorrows are necessary in ones life to become a better person. It depends on how you look at things. It has five qualities which you manage to hang on to them, will make you a person who is always at peace with the world.

  1. First quality: You are capable of great things, but you must never forget that there is God’s hand guiding your steps.
  2. Second quality: To learn to bear certain pains and sorrows because they will make you a better person.
  3. Third quality: Learning from his own mistake. This means that correcting our own mistake in our life as it helps to keep us on the road to justice.
  4. Fourth quality: To always pay attention to what is happening inside us. As what we are from inside always reflects our life.
  5. Fifth quality: Pains and sorrows leaves a mark. In just the same you should know that everything you do in life leaves a mark. So try to be conscious of that in you every action.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 9 If

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 9 If

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What does the poet want his son to do by saying “keep your head when all about you are losing theirs and blaming it on you”?
Answer:
The poet refers to the situation when the people lose their cool. They get angry and start blaming someone for creating such a situation. A perfect man does not get irritated on such occasions.

Question 2.
How does the poet want his son to treat triumph and disaster?
Answer:
His son should treat victory and defeat on equal footing in a nutshell, he should not be puffed up on gaining something. He should also not lose heart in the event of some loss or in the face of hardships.

Question 3.
How does the poet want his son to react to loss?
Answer:
The poet wants his son to bear his loss cool headedly. He should not highlight his loss in public. He behaves in the proverb ‘weep and weep alone’ Nobody wipes the tears of a loser.

Question 4.
How does the poet want his son to deal with crowds, kings and commoners? (MP 2011)
Answer:
The poet wants that his son should keep his virtue while talking to the crowds. He should be aware of his position in society while he walks with a king. He should not attach himself with commoners.

Question 5.
Explain:
If you can fill the unforgiving minute
with sixty seconds worth of distance run,
yours is the Earth and everything that’s in it,
and which is more-you’ll be a man my son!
Answer:
He should not remain idle even for a single second. He should achieve his objective in piece-meals. Then he will become the sole possessor of Earth or a complete (perfect/man) human being.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 9 If

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
‘If’ is a poem with a clear cut moral message.” Explain. (MP 2010)
Answer:
‘If’ gives a clearcut message which resembles the message of the Gita. One should be like a lotus which lives in water but is not affected by it man should be neutral. Loss and gain, friendship and enmity should neither affect nor infect him. He should neither be elated in prosperity nor depressed in adversity. He should trust the voice of his conscience. He should not show himself off. He should keep his cool amidst uproar. He should be self-sacrificing.

Question 2.
“If you can dream and not make dreams your master.” Discuss with reference to the dreams of modern youth. (MP 2010)
Answer:
A sound body alone sleeps soundly and views dreams. However, dreams are neither real nor reliable. He, who is guided by dreams is misguided. He loses both his present and his future. The modem youths are very dreamy. They aspire to grow rich and earn fame over night. They aspire to build a good body and have a sound mind.

They desire to get a good wife and a lofty career. They spend beyond their capacity to achieve them and lose their precious time, normal health and hard earned money. They also lose their cool and get shaken. Dreams leave them frustrated and worthless.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What does Nehru find when he looks through the pages of history or current studies? (MP 2014)
Answer:
Nehru, quite often looks through the pages of history or current studies. He sometimes finds that people who know one another most, quarrel most. Even adjoining countries quarrel with one another over trifles.

Question 2.
Why does the author say that knowledge by itself doesn’t lead to greater co-operation or friendship? (Imp.)
Answer:
The author has read or seen adjoining countries rubbing one another illegality. They have thorough understanding of one another. Therefore, he says that knowledge by itself doesn’t lead to greater co-operation or friendship.

Question 3.
What makes the author think that the idea of cultural relations is good only in theory?
Answer:
Every country and every individual seem to have their peculiar idea of culture. Those peculiar ideas come into conflict and lead to estrangement. Therefore, the idea of cultural relations is good only in theory, not in practice.

Question 4.
What are the things that affected the culture of India in the old days? (MP 2016)
Answer:
Culture is usually affected by geography, climate and soil. The Himalayas, the forests, the great rivers of India and a host of other things affected the culture of India in the old days. It was also affected by architecture, music and literature.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture?

Question 5.
How does civilization influence culture? (Imp.)
Answer:
Each separate civilization develops its own culture which has its root in past generations. The impulse that initially starts a civilization is affected by various conceptions. Their action and interaction moulds the culture.

Question 6.
What kind of attitude should a cultured mind develop?
Answer:
A cultured mind is rooted in itself. It should have its doors and windows open. It should be capable of understanding the other people’s viewpoint fully. The question of agreement or disagreement arises after he understands a thing.

Question 7.
When does a society become static?
Answer:
Social life is essentially a dynamic, changing and growing thing. If the mind of the society is shut up deliberately or isolated to the influence of others the society becomes static. Then the mind becomes opposed to all ideas of alien culture or outside world.

Question 8.
According to Nehru when is it folly to talk about culture or God, Why?
Answer:
According to Nehru, it is a folly to talk about culture or God so long as human beings starve and die. He refers to the poverty of the Indian masses who fail to get two square meals a day.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
How does Nehru compare the growth of culture with the growth of a tree? (MP 2012)
Answer:
According to Nehru, the individual human being or race or nation must have a certain depth and certain roots somewhere. They have worth because of their roots in the past. It comprises of experience and wisdom. An individual or a group useless without them. However, one cannot live in roots alone.

The roots need the sun and the free air. Then alone can the roots give us sustenance. No branching out or flowering (blossom) is possible without their combination. Only a stout root can sustain leaves, flowers and branches. In the same manner, past experience and wisdom sustain culture.

Question 2.
What is the scientific approach to life’s problems, according to the author? (Imp.)
Answer:
Nehru points out the scientific approach to life’s problems. Scientific approach is the approach of examining everything. It aims seeking truth by trial and error and by experiment. In scientific approach one never says that this must be so. Rather one should try to understand why it is so.

One should accept it only on being convinced of it. One must have the capacity to change one’s views whenever one finds other proof. A man of scientific approach has an open mind to assimilate truth. It can solve all the global problems.

Question 3.
What does culture mean, according to the author? Describe briefly.
Answer:
Pt. Nehru tries to probe into the real meaning of culture. He fails to define the word ‘Culture’ appropriately. Each nation and each civilization develops its own culture. However, we cannot find a pure and unaffected culture. The culture of a country is influenced by its geography, climate and soil.

People of every country are proud of their own culture and consider it the best. Culture means inner growth in a man which governs his conduct. A cultured fellow understands others and enables others to understand him.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture?

Question 4.
Summarise the views expressed by the author on Nationalism. (MP 2012)
Answer:
According to Pt. Nehru, nationalism is a curious phenomenon. Sometimes, it gives life, growth, strength and unity to the country’s history. It restricts a human being’s thinking to the welfare of his own nation. He excludes the thoughts of all others. The concept of growth fades in his mind. When nationalism becomes aggressive, it becomes dangerous for internationalism.

It turns the noble culture into revengeful and hateful culture. It also breeds conflict. National culture should be balanced so that normal essentials of life are provided to all the human beings. One should rise above narrow nationalism and adopt cosmopolitanism as his way of life.

Question 5.
How did author compare the growth of culture with the growth of a tree? (MP 2017)
Answer:
The author compares the growth of culture with the growth Of a tree because every individual or nation must have certain depth or roots. The culture is related to experience and wisdom of the past. As the roots of the tree needs Sunshine, fresh air and water to flourish. Similarity, even culture depends on individuals, groups, races and then past experiences and wisdom to flourish.

Question 6.
What does Jawaharlal Nehru want the young people to have in them? (MP 2018)
Answer:
Jawaharlal Nehru wants the young people to have the pride of youth and the ambition of youth to do something worth while and big. According to him pride should consist in doing your job in best possible manner. If they are scientist, think of becoming an Einstein, not merely a reader in their university.

If they are a medical man, think of some discovery which will bring healing to the human race. If they are an engineer, aim at some new invention. He says they may have had some virtue and some ability, but essentially they become, what they were because they had some ambition and pride. So that they hitched their wagon to a star, because they tried to do big things. There is no magic, but by strong will and hard work they can success.

So Nehru wants the youth to prepare themselves to grow strong in mind and body, to have that inner urge to do big things and have no doubt about it. Then only you will do big things in your life.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 7 Report of An Adjudged Case

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 7 Report of An Adjudged Case

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What was the point in dispute between nose and eyes? (Imp.)
Answer:
There was a strange contest between the nose and eyes. It was over the spectacles. The nose called the spectacles as his. Similarly, the eyes expressed their claim over the spectacles.

Question 2.
Explain:
So, tongue was the lawyer, and argued the case,
with a great deal of skill, and a wig full of learning.
While chief baron ear sat to balance the laws,
so famed for his talent in nicely discerming.
Answer:
A lawyer is needed to argue the case on behalf of the claimant. So, the tongue assumed the role of the lawyer. The tongue was both, skilled in expression and learned. The ear was talented for perception of right or wrong. It sat to weigh the laws.

Question 3.
What were the arguments given by the lawyer in favour of the nose as the owner of the spectacles?
Answer:
The lawyer gave the following argument in favour of the nose as the owner of the spectacles.

  • The nose had been wearing the spectacles since times immemorial
  • The spectacles with their straddle are fitted on the nose
  • Any face without a nose cannot wear spectacles.

Question 4.
Who pleaded the case on behalf of the eyes and to what effect?
Answer:
The same lawyer (tongue) shifted his side and pleaded the case on behalf of the eyes. The court refuted them because the previous arguments of the tongue in favour of the nose were far wiser than them.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 7 Report of An Adjudged Case

Question 5.
In whose favour did the judge decide the case and how did he do so?
Answer:
The judge decided the case in favour of the nose. He considered the tongue’s arguments in favour of the eyes as less wise. He advised that eyes should be shut whenever the nose put his spectacles on.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What do you understand by the title “Report of an adjudged case”?.
Answer:
The Title “Report of an adjudged case” says, that justice is not done in the court of law. The lawyers have no character. They speak in favour of both the rival parties with similar zeal. They are hired to fight false cases. They do not feel shy even if they lose the case. They cannot be relied on. They charge money from both the rival parties. They befool the clients with only words and rob them of their hard earned money. They give vague arguments. The judges also give random justice.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 6 Two Gentlemen of Verona

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 6 Two Gentlemen of Verona

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What were the two boys doing when the author met them for the first time? (Imp.)
Answer:
Two small boys stopped the author’s car. They were selling wild strawberries when the author met them for the first time.

Question 2.
Why did Luigi, the driver, try to stop the author from buying the fruit from the two boys?
Answer:
Luigi was the speaker’s driver. He tried to stop the author from buying the fruit from the two boys. There were two reasons behind it. They could get fruit much better in Verona. They wore dirty clothes and had shabby appearance.

Question 3.
Why were the author and his companion strangely attracted to the boys? (MP 2014)
Answer:
The two boys were wearing worn out and ill-sized clothes. The author and his companion gazed at their little figures. They had brown skins, tangled hair and dark earnest eyes. Therefore, they felt strangely attracted to them.

Question 4.
Why did the boys make a visit to the country every Sunday?
Answer:
The boys had a sister named Lucia. She was suffering form tuberculosis of the spine. She was admitted in a hospital at Poleta in the country. Both the boys made a visit to see her condition and make payments every Sunday.

Question 5.
What did the author see when he looked through the glass partition? (MP 2015)
Answer:
The nurse made the author look through the glass partition. The author saw the boys seated at the bedside of a girl of about twenty and chatting with her.

Question 6.
Why did the author refuse to go into Lucia’s room? (MP 2009)
Answer:
The author felt that he should not interfere with the happy family party. Both the brothers were sitting at the bedside of the girl. She was listening to their chattering with sisterly love. Therefore, he refused to go into Lucia’s room.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 6 Two Gentlemen of Verona

Question 7.
What was the secret that the author knew but the boys preferred to keep safely?
Answer:
The two boys had gone to the hospital to see their sister who was suffering from tuberculosis of the spine. The boys preferred to keep this secret safely. The author had seen everything with his own eyes. He knew the secret to the letter.

Question 8.
How did the war effect the family of the two boys? (M.P. 2015)
Answer:
The war effected them badly. Their father, a well known singer had been killed in the war. A bomb destroyed their home. It had thrown the two boys and their sister into the streets. They suffered starvation and bitter cold weather.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What works did the boys do to earn some money? Why did they do so? (Imp.)
Answer:
The boys did various works Jo earn some money. They sold strawberries at the outskirts of Verona. They shined shoes outside hotels. They showed visitors through the town to show them places of interest. They ran errands (for reservation of seats etc.) They also sold newspapers even after midnight. They did so in order to make payment for their sister’s treatment. She was suffering from the Tuberculosis of the spine and was admitted in a grand hospital.

Question 2.
How did the two boys look after their sister? (Imp.)
Answer:
The two boys found that their sister was suffering from tuberculosis of the spine. They took her to the hospital to Poleta. It was 30 kilometres from their place. They worked day and night to pay for her treatment. Every Sunday they went to the hospital to see her. Usually, they hired bicycles to reach the hospital. In this way, they looked after their sister.

Question 3.
Write the story of ‘Two Gentlemen of Verona’ in 70-80 words. (MP 2013)
Answer:
Nicola, Jacopo and their sister belonged to a cultured family. War took their father’s life. Their sister was suffering from tuberculosis of the spine. They get her admitted to a hospital 30 kilometers away. They worked day and night. They earned quite little. They spent least money over food and clothing. They saved money for their sister’s treatment. They hired bicycles and went every Sunday to see and look after their sister in the hospital.

The author felt strange attraction for the boys and helped them in all possible ways. The author, even after knowing about their secret, did not reveal anything or make any enquiry from the boys but was moved by their action and humanity.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 5 Refund

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 5 Refund

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Why did Wasserkopf come to the school after 18 years? (Imp.)
Answer:
Wasserkopf came to school after eighteen years to get his tution fees refunded. He wanted the fees back because he felt that the school education did not provide him any wisdom.

Question 2.
What were Wasserkopf’s arguments to get his fees back? (Imp.)
Answer:
Wasserkopf’s arguments to get his fees back was that his school failed to provide him any wisdom. On the contrary, it had made him worthless.

Question 3.
Why did the principal consider WasserkopFs case “a most unusual state of affairs”?
Answer:
Wasserkopf had come to school after eighteen years. He claimed that the school education had not provided him any wisdom, rather it had made him worthless. Therefore he wanted his tution fees back. This was something very strange. This is why the principal considered it “a most unusual state of affairs”.

Question 4.
Why did the mathematics teacher want to prevent Wasserkopf from failing? (Imp.)
Answer:
The mathematics teacher wanted to prevent Wasserkopf from failing because if he failed the school would have to refund his fees.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 5 Refund

Question 5.
What were the qualities of Wasserkopf that the principal and the masters evaluated?
Answer:
They evaluated his patriarchal manners, gentlemanliness, courtesy, physical culture, alertness, perseverance, logic and ambition.

Question 6.
On what ground was Wasserkopf awarded ‘excellent’ in physical culture? (MP 2015)
Answer:
When Wasserkopf refused to sit on a chair, the mathematics teacher interpreted it that since he wanted to face the oral examination by remaining in the standing position. Due to this Wasserkopf was awarded ‘excellent’ in physical culture.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What was the story that the geography master narrated in connection with the city of Brunsuick? (MP 2014)
Answer:
The geography master narrated the following story:
“Once, as the emperor Barbarassa was riding into the city, he met a young peasant girl. She was munching a bun and her mouth was full. The king asked her the name of the city. He said, “God bless you. What is the name of the city ?” The girl answered, “Same to you, Sir.” Then she stopped because her mouth was full. The emperor laughed and said, “Ho! Ho! So, the name of the city is same.”

Question 2.
How did the masters establish that the thirty years war lasted only seven years? (Imp.)
Answer:
Actually, the war took place only during half of each day that is to say, twelve hours out of twenty four and the thirty years at once became fifteen. But not even fifteen years were given to continuous fighting. The fighters were given three hours to eat. This reduced fifteen years to twelve. And if from this we take out the time given up to siestas, to peaceful diversion, to non war like activities it sums up to a total of seven years.

Question 3.
How did the physics master explain that the look of the ass was so sad?
Answer:
The physics master said, In general all of us are usually so sad. We all are victims of illusion. Buffed what illusion can affect the extremely primitive appreciative powers of an ass. Obviously, the illusions of the senses, for the ass look imagination and these must be move other than optical illusions, since the ass, like us observes that object appear to become smaller as be moves away from them.

Question 4.
How did the mathematics teacher prove that he was more shrewed than the form pupil? (MP 2013, 18)
Answer:
Since, Wasserkopf did not want to take written examination, the mathematics teacher allowed him to oral re-examination. He asked him only two questions. One was difficult and the other was easy. He could answer only one question correctly. On the basis of that answer he declared him pass and awarded him excellent marks. In this way he proved himself more shrew than Wasserkopf.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 5 Refund

Question 5.
How did the three masters shatter Wasserkopf’s plan to get the refund? (MP 2011, 16)
Answer:
The mathematics teacher suggested all the teachers to award him good marks. The History, Geography and Physics teachers asked Wasserkopf very easy questions and he answered all the questions wrongly. It was the condition that if his answer were wrong he would be refunded the fees. But the teachers awarded him excellent marks, justifying his answers. The awarded him the certificate of passing. Because of this the fees could not be refunded to him. Thus, these three masters shattered his plan to get the refund.

Question 6.
How far is a school or educational institution accountable for the future of its student? Support your answer with the arguments given in the play. (MP 2015, 17)
Answer:
Students are send to school by parents for earning knowledge. Teachers are expected to teach the students with the best possible efforts. The teachers teach them equally but all the students get different marks. Thus, the success or failure depends on the hard work of students and their sincerity and also upon the background from where they come.

Thus, the educational institute is not responsible for the failure of any student. It is the duty of the educational institute to impart knowledge and it is the responsibility of the students to gain and store it diligently to secure their future.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 4 To the Cuckoo

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 4 To the Cuckoo

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Why does the poet choose to call the cuckoo a wandering voice?
Answer:
The poet hears the frequent shouts of cuckoo from far as well as from distance. He feels that the cuckoo is wandering from one place to another. So he chooses to call it wandering voice.

Question 2.
What does the cuckoo bring to the poet? (Imp.)
Answer:
The cuckoo sings its songs to the sunny and flowery valley. It makes the poet enjoy spiritual pleasure and transports him to a land of bliss. It revives the memory of visionary tale in him.

Question 3.
What did the cuckoo make the poet do during his school days?
Answer:
During his school days, enchanted by the cuckoo’s song and driven by the desire to see the bird, the poet used to wander through woods and plains to seek her.

Question 4.
How does the earth appear to the poet after hearing the cuckoo’s voice? (Imp.)
Answer:
After hearing the cuckoo’s voice, the earth that appeared substantial and physical to the poet, now appeared unreal like fairyland.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 4 To the Cuckoo

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What does the poet seek to convey in the lines ‘Thrice welcome a mystery’? (V. Imp.)
Answer:
In these lines the poet says that he enjoys the song of the bird but since he is not able to see it, the bird appears quite mysterious to him. He feels that the bird is some divine creature that sings, remaining invisible. He expresses in these lines, that the cuckoo is a divine thing.

Question 2.
Describe the various ways in which the poet addresses the cuckoo in the poem. (Imp.)
Answer:
The poet addresses the cuckoo in the following different ways:

  • A Blithe Newcomer
  • A wandering voice
  • Darling of spring
  • An invisible thing
  • A mystery
  • A blessed bird.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 3 Of Expense

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 3 Of Expense

Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
Sum up the salutary rules for expenditure suggested by Bacon. (Imp.)
Answer:
Bacon suggests that we should be discreet in spending. We should spend only a fixed part of our income. We should not rely on our servants and employees. A balance in income and expenditure should be maintained. These are the salutary rules suggested by Bacon.

Question 2.
What does Bacon want to convey when he says, ‘To turn all the certainties’? (MP 2018)
Answer:
Bacon instructs the readers to curtail their ordinary expenses. They must not spend more that half of their earnings. They should not rely on their servants and employees because they would bring or buy sorrow and uncertainty. They should be certain their indiscreet spending might not prove painful to them.

Question 3.
Distinguish between ordinary and extraordinary expenses in the light of the views expressed by Bacon. (Imp., MP 2016)
Answer:
Ordinary expenses are normal, routine and unavoidable. They can be calculated in advance. Extraordinary expenses are casual and cannot be foreseen. They are related to medicines, guests, fashion etc.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 3 Of Expense

Question 4.
How far are Bacon’s view relevant to the present time? (Imp.)
Answer:
Bacon advises his readers to be prudent in spending money. We should spend only half of our income and keep the other half in store for rainy day. Our financial matters should be managed by ourselves. These views are very much relevant. The tumultuous markets have produced such uncertainty, that if we fail to keep our money safe, we may suffer immensely at the hands of rising demand of domestic need and expenditure.

Question 5.
How should riches be spent and husbanded to the best advantage? Support your answer with textual references. (Imp.)
Answer:
Riches are meant for spending. It should be spent wisely to earn honour. We should not depend on servants in managing our financial matters. Only a fixed portion of our income should be spent. There should be a proper balance between ordinary and extraordinary expense. If something needs more expense, economy should be kept on some other item to balance the excess of expenditure. Thus, a person should be prudent enough in spending money.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 2 The Happy Prince

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 2 The Happy Prince

Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What was the statue of the Happy Prince adorned with? (MP 2014)
Answer:
The statue of the Happy Prince was adorned with thin leaves of fine gold. He had two bright sapphires for his eyes and a large red ruby was shining on the handle of his sword.

Question 2.
How was the Swallow instrumental in lessening the miseries of the people? (MP 2011, 12)
Answer:
The happy prince was able to see the miseries of the people and wanted to help them. But since he was just a statue he could not budge from his Palace. The Swallow helped him to make his gifts reach to the people whom he wanted to give. He gave the ruby to seamstress, sapphires to the play writer and the match girl.

The Swallow also gave the golden leaves of the Happy Prince to the poor and miserable people. In this way the Swallow was instrumental in lessening the miseries of the people.

Question 3.
The story of the Happy Prince is an indirect criticism of the insensitivity, selfishness and swallow thinking of man. Critically analyse the statement quoting examples from the story. (MP 2012)
Answer:
The Swallow saw the rich people making merry. They did not bother about the beggars sitting at their gates. Poor children dwelling in the dark lanes are starving. The rich people do not worry about them. Two little boys take shelter under a bridge to save themselves from rain but the watchman drives them away. Poor seamstress and match girl are not cared for nor the poor play writer. Thus, this statement is quite appropriate.

Question 4.
Did the Swallow go to Egypt? Give reasons. (MP 2009, 16)
Answer:
No, the Swallow did not go to Egypt. He had decided to stay with the Happy Prince for ever because, he gone blind. He would not leave the Happy Prince out of his deep love and regard for him. Moreover he lost his strength to fly and died at the feet of the Happy Prince.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 2 The Happy Prince

Question 5.
To whom did the Happy Prince give the ruby and why? (MP 2013)
Answer:
There was a seamstress, far away in the little street. Her little son lay ill in the bed. He was suffering from fever. He was asking for oranges. He was crying because his mother could not afford to give him anything but river water. Therefore, the Happy Prince gave her the ruby.

Question 6.
What happened to the statue of Happy Prince at last? (MP 2017)
Answer:
The mayor and the town councilors pulled down the statue of Happy Prince. They decided to melt in the furnace. But the broken lead heart did not melt in the furnace and it was thrown in a dust heap along with the dead swallow.

Question 7.
What were the Happy Prince’s eyes made of? What did he do with them? (MP 2018)
Answer:
The Happy Prince’s eyes Were made of two bright sapphires. He gave one of the sapphires to the play wright who was feeling cold and hungry and was not able to write the play. He gave the second sapphires to a little match girl who was crying for her matches which fell into the gutter.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 1 Goodwill

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 1 Goodwill

I. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
Write the significance of the title ‘Goodwill’. (Imp.)
Answer:
Goodwill means pious conscience. A pure mind derives pleasure by doing noble deeds. It does so without any selfish intentions. It serves others who are in distress and gains pleasure by doing so. The sun and the moon bestow their bounty on all equally. Similarly a man of goodwill serves others without any discrimination. Such a person is the Gem of God’s creation.

Question 2.
What is the central idea of ‘Goodwill’? (Imp.)
Answer:
‘Goodwill’ means the ‘will’ that guides the ‘Mind’ (Jivatma) to do only that, what is good. One who is guided by the divine essence always does noble deeds. He always observes rituals and works selflessly. Goodwill also indicates towards a saintly mind. A good willed person never hopes for a reward or return of his deeds. He feels happy at the gains of others. He is a noble creation of God. His fleshly desires are always controlled by his mind.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 1 Goodwill

II. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
“That fearless spirit that lies in all creatures may that my mind resolve in what is good.” Explain.
Answer:
The divine soul lives in all creatures. The poet makes it to urge his mind to perform noble deeds.

Question 2.
Does’ the deathless flame in stanza II, line 2 refer to an everlasting flame, the flame of knowledge or to the soul that lies in all creatures? Give reasons.
Answer:
Yes, it refers to the flame of knowledge. It becomes clear by the following:
‘May that which is deep in knowledge, intellect, memory that, which is deathless flame in living beings’.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General & Special English Important Questions with Answers

Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 10th General & Special English Important Questions with Answers.

MP Board Class 10th Special English Important Questions with Answers

MP Board Class 10th General English Important Questions with Answers