MP Board Class 10th Special English Important Extracts

MP Board Class 10th Special English Important Extracts

Read the following extracts carefully and answer the given questions:

I. May that by which wise men, skilful in rituals (MP 2012)
and steady in assemblies, perform their tasks
that peerless spirit that lies in all creatures,
may that my mind resolve on what is good.
May that which is deep knowledge, intellect, memory (MP 2017)
that which is the deathless flame in living beings,
without which nothing whatever is done,
mays; that my mind resolve on what is good.

Questions and Answer

Question 1.
Identify the poem and its source.
Answer:
The title of the poem is Good will. It is a hymn. It is an extract from Yajurveda.

Question 2.
What is the central idea of this poem?
Answer:
In this hymn the divine essence, the peerless spirit and the deathless flame are imoked to put the will in the mind to do only what is good.

Question 3.
Explain “that peerless what is good.”
Answer:
The peerless spirit is the spirit of God. Every living being possesses the spirit which is a part of divine spirit. It is ffaged that the godly spirit may lead us to do good works in our life.

Question 4.
What does ‘deathless flame’ refer to?
Answer:
It refers to the soul that lives in all creatures. The soul never dies. So it is perpetual. The soul is a part of divine.

Question 5.
Name the Veda from which these lines have been taken: (MP 2017)
(a) Rigveda
(b) Yajurveda
(c)Atharvaveda
(d) Samveda
Answer:
(b) Yajurveda.

Question 6.
What is that without which nothing is ever done: (MP 2017)
(a) Mind
(b) Spirit
(c) Knowledge
Answer:
(b) Spirit

Question 7.
Why does poet call spirit as deathless flame? (MP 2017)
Answer:
Spirit is called as deathless flame as it is free from death or d$ath can never touch spirit.

MP Board Class 10th Special English Important Extracts

II. I will arise and go now, and go to Innisfree, (MP 2012)
and a small cabin build there, of clay and wattles made.
Nine bean rows will I have there, a hive for the honey bee,
and live alone in the bee loud glade.
And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow,
dropping from the veils of the morning to where the cricket sings,
there midnight’s all a glimmer, and noon a purple glow,
and evening full of the linnet’s wings.

Questions and Answers

Question 1.
Identify the poem and the poet
Answer:
This extract is from the poem ‘Lake Isle of Innisfree’. This poem is written by the poet W. B. Yeats.

Question 2.
What does the poet means by ‘I will a rise’?
Answer:
The poet means that he will rise from the deep slumber of worldly life. That life is full of vices.

Question 3.
Why does the poet want to go to Innisfree?
Answer:
The poet wants to go to Innisfree to got rid of the disgusting life of London. At Innisfree he will enjoy the beauty of nature and will relax himself.

Question 4.
What does the poet want to do after going to the Lake Isle of Innisfree?
Answer:
The poet wants to live there forever.

III. While I am lying on the grass (MP 2016)
They two fold shout I hear;
from hill to hill it seems to pass.
At once for off and near.

Questions and Answers

Question 1.
Who is lying on the grass:
(i) Cuckoo
(ii) Parrot
(iii) Poet
(iv) Rabbit
Answer:
Poet

Question 2.
Name the poet of this poem:
(i) William Cowper
(ii) Robert Frost
(iii) Rabindranath Tagore
(iv) William Wordsworth.
Answer:
William Wordsworth.

Question 3.
What does the poet hear? What is he doing when he hears that?
Answer:
The poet hears the sound of the cuckoo. He is lying on the grass when he hears die sounds.

Question 4.
What do exit and entrance refer to?
Answer:
Exit and entrance refer to death and birth.

MP Board Class 10th Special English Important Extracts

IV. An old man, going alone highway, (MP 2015)
came, at the evening, cold and gray,
to a chasm, vast, and deep, and wide,
through which was flowing a sullen tide,
the old man crossed in the twilight dim;
the sullen stream had no fears for him.
But he turned, when safe on the other side,
and builts bridge to span the tide.
“Old man,” said a fellow pilgrim, near,
you are wasting strength with building here;
your journey will end with the ending day.

Questions and Answers

Question 1.
Identify the poem and the poet.
Answer:
This extract is taken from the poem ‘The Bridge Builder’ composed by ‘Will alien dromgoole’.

Question 2.
Where is the old man is going?
Answer:
The old man is going on a highway in the evening.

Question 3.
What does he see on his way and which thought comes to his mind?
Answer:
On his way he happens to see a charm in the bridge. He thinks that the charm may prove fataly dangerous for those who might come that way later.

Question 4.
What does the poetess want to convey?
Answer:
The poetess wants to convey through her poem that the world of today is replete with selfish people who have no concern for others. We need more and more people like this old man of the poem.

V. In one salutation to thee, my God, let (MP 2013)
all my senses spread out and touch this
world at they feet like a rain cloud of July hung low.
With its burden of unshed showers let all
my mind bend down at they door in one
salutation to thee.
Let all my songs gather togather their
diverse strains into a single current and
flow to a sea of silence in one salutation to thee.
Like a flock of homestick cranes flying
night and day back to their mountain
nests let all my life take its voyage to its
eternal home in one salutation to thee.

Questions and Answers

Question 1.
Identify the poem and the poet.
Answer:
This extract is taken from the poem Gitanjali composed by Shri Rabindranath Tagore.

Question 2.
What does the poet pray to God?
Answer:
The poet prays to God to let all his senses spread out and touch this world at his feet. He prays to God to make his head bow down at his threshold.

Question 3.
What does the poet want his songs to be?
Answer:
The poet wants his songs to flow to a sea of silence in one salutation to God.

MP Board Class 10th Special English Important Extracts

VI. Between nose and eyes a strange contest arose, (Imp.)
The spectacles set them unhappily wrong,
The point in dispute was, as all the world knows
To which the said spectacles ought to belong.

Questions and Answers

Question 1.
The dispute was between:
(i) Ears and eyes
(ii) Eyes and tongue
(iii) Nose and ears
(iv) Nose and eyes
Answer:
Nose and eyes.

Question 2.
The object due to which the dispute arose was:
(i) Hand
(ii) Spectacles
(iii) Shirt
Answer:
(ii) Spectacles

Question 3.
What was the point of dispute?
Answer:
It was over the Spectacles.

VII. If you can dream and not make dreams your master (MP 2016)
If you can think and not make thoughts your aim
If you can meet with triumph and disasters
And treat those two imposters just the same.

Questions and Answers

Question 1.
Whom is the poet addressing in the above lines:
(i) People
(ii) Himself
(iii) His neighbor
Answer:
(i) People.

Question 2.
Name of the poem is:
(i) If
(ii) Gitanjali
(iii) Goodwill.
Answer:
(i) If.

Question 3.
How does the poet want you to treat triumph and disaster?
Answer:
The poet want us to treat triumph and disaster on equal grounds.

VIII. His acts being seven ages. At first the infant
Mewling and puking in the nurse’s arms.
And then the whining school boy, with his satchel,
And shining morning face, creeping like snail
Unwillingly to school.

Questions and Answers

Question 1.
What is the first stage of a man’s life according to the poet:
(i) Soldier
(ii) Infant
(iii) Lover
(iv) Justice
Answer:
(ii) Infant.

Question 2.
Whose acts have seven ages:
(i) Snail
(ii) School
(iii) Lover
(iv) Man
Answer:
(iv) Man

Question 3.
To whom does poet compare the school boy to? Why?
Answer:
The poet compares the school boy to a snail because the child goes to school unwillingly and walks very slowly just like a snail.

MP Board Class 10th Special English Important Extracts

IX. May that which guides men like a good charioteer, (MP 2009, 13, 15, 18)
Who controls fleet footed houses with the reins,
that which abides in the heart, nost swift and active,
May that my mind resolve on what is good.

Questions and Answers

Question 1.
From which poem these lines have been taken:
(i) To the Cuckoo
(ii) Goodwill
(iii) If
(iv) The Bridge Builder
Answer:
(ii) Goodwill.

Question 2.
The word used for ‘a long narrow band usually of leather by which a horse is controlled’, in the extract is:
(i) Abide
(ii) Fleet
(iii) Reins
(iv) Charioteer
Answer:
(iii) Reins.

Question 3.
In what sense has the word ‘mind’ been used in the above lines?
Answer:
In the above lines, the word ‘mind’ is used as the fleet-footed horses which are controlled by the charioteer through the reins. As a fleet-footed horse, our minds are also filled with uncontrolled desires which need to be controlled only by us.

Question 4.
Fleet-footed horses mean:
(a) Slow running horses
(b) Fast running horses
Answer:
(b) Fast running horses.

Question 5.
How is mind compared with a charioteer? (MP 2015)
Answer:
The mind is compared with a charioteer because it controls the fleshly desires of the human beings just as the charioteer guides and control the horses.

X. O Blithe Newcomer! I have heard, (MP 2014, 18)
I hear thee and rejoice
O cuckoo ! shall I call thee Bird,
Or but a wandering voice?

Questions and Answers

Question 1.
The word ‘blithe’ means:
(i) Unhappy
(ii) Happy
(iii) Sweet
(iv) Natural
Answer:
(ii) Happy.

Question 2.
The poet of these lines is:
(i) W. B. Yeats
(ii) Robert Frost
(iii) Rabindra Nath Tagore
(iv) William Wordsworth.
Answer:
William Wordsworth.

Question 3.
How does the poet feel on hearing the Cuckoo’s song?
Answer:
On hearing the Cuckoo’s song, the poet experiences divine happiness: He got lost in the imaginative moments of the past when he used to experience the same divine happiness.

MP Board Class 10th Special English Important Extracts

XI. All the world’s a stage, (MP 2014)
And all the men and women merely players,
They have their exits and their entrances;
And one man in his plays many parts
His acts being seven ages. At first the infant,
Mewling and puking in the nurse’s arms.

Questions and Answers

Question 1.
The word used for ‘cry or utter with low broken voice’ in the extract is:
(i) Puking
(ii) Infant
(iii) Mewling
(iv) Weeping
Answer:
(iii) Mewling.

Question 2.
From which poem have these lines been taken:
(i) Goodwill
(ii) All the World is a Stage
(iii) To the Cuckoo
(iv) If
Answer:
(ii) All the World is a Stage.

Question 3.
How is the world a stage for all men and women? (MP 2015)
Answer:
Shakespeare compares the world to a stage. Both men and women take birth and die. It means they come on the stage of life and leave it like actors. Every man has to play different parts according to his span of life. The full life span is divided into seven ages.

XII. “ Old man”, said a fellow pilgrim, near,
You are wasting strength with building here;
Your journey will end with the ending day;
You never again must pass this way.

Questions and Answers

Question 1.
This poem is taken from (Give the name of poem):
Answer:
The Bridge builder.

Question 2.
Who addressed the old man:
(a) A woman
(b) A child
(c) A fellow
Answer:
(c) A fellow.

Question 3.
Who was building the bridge? Where? Why?
Answer:
The old man was building the bridge. He was building the bridge over the chasm on the highway. So that the young man, who was following him, might slip his feet and fall into the pit, for his safety he was building the bridge.

MP Board Class 10th Special English Important Extracts

XIII. If you can keep your head when all about you, (MP 2017)
Are losing theirs and blaming it on you.
If you can trust yourself when all men doubt you,
But make allowance for their doubting too.

Questions and Answers

Question 1.
To whom the poet addressing:
(a) His friend
(b) His wife
(c) His son
Answer:
(c) His wife.

Question 2.
What does he ask him to do when all men doubt him:
(a) To trust god
(b) To trust himself
(c) To trust poet
Answer:
(b) To trust himself.

Question 3.
How does the poet ask ‘you’ to face the blames.
Answer:
To face the blame one must try to have faith in oneself and also should find out the reason for the blame or suspicion.

XIV. I am a cloud quietly
I fly through the transparent sky.
And in the neauen, I bloom intes a lotus
I am a breeze stealthily
I am glide ouer bed of flowers
And gently, I shake dowm a dream
I am water bisurely
I flow into the sleeping rainbow
And go in pursuit of sound to temple
I am a fog slugly
I look forward to the raising of red sun
Over the dowering peak and return to it its gentle beauty.

Questions and Answers

Question 1.
Find out the words from the poem which have the following meanings: Secretly, Softly, Slowly, Timidly.
Answer:
Quietly, stealthily, gently, shyly.

Question 2.
Where does the water flow?
Answer:
Water flows intes the sleeping rainbow.

Question 3.
What do you understand by the red sun?
Answer:
Red sun refers to the sun in the morning time.

MP Board Class 10th Special English Important Extracts

XV. A youth, whose feet must pass this way.
This chasm, that has been naught to me,
To that fair-haired youth may a pitfall be.
He, too, must cross in the twilight dim;
Good friend, I am building the bridge for him.

Questions and answers

Question 1.
The poet of these fines is?
Answer:
This poem is written by “W. A. Dr. Mgoole”.

Question 2.
One word that can easily be made in the extract?
Answer:
Pitfall.

Question 3.
What did the old man tell his fellow pilgrim?
Answer:
The old man told his fellows pilgrim that a youth was following him. While travelling in the twilight he might slip his feet and fall into the pit. Therefore he is building the bridge for his safety.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Essay Writing Important Questions

MP Board Class 10th Special English Essay Writing Important Questions

1. A Visit to a Historical Place (Imp. 2017, 18)

I had a great desire to see the Taj Mahal: the most graceful and matchless tomb at Agra. So I made use of the Diwali Holidays and planned to visit Agra with my few friends. My father was ready to head us.

The Mughal emperor, Shah Jehan built this world famous tomb for his beloved wife Mumtaz Mahal, as a token of his great love for her. It is said that it took twenty years to build and twenty thousand men were employed to complete it.

We were so anxious to see it. At last the fortunate moment arrived. We reached Agra and were in the premises of Taj in the evening just before sunset. The beautiful garden is surrounded by tall cypress tree and smooth green lawns. Beds of glowing flowers and its flashing flowers are centre of attraction. It is all made up of marble with white dome rising up in the midst with four tall white marble minarets around it, one at each comer of the raised platform on which the great tomb stood. I enjoyed this splendid sight which was unique.

It was the time of sunset when we went up the marble steps from where the dome seemed to soar high up into the blue sky and the clouds which were red and gold with sunset light. It stands on the bank of ‘blue river’ the Jamuna. The water glowed and made die building look very beautiful.

Impressed with the sight we further went to see the marble tomb within. They were decorated with precious stones and the beautiful screens of carved marble. The queen’s body laid below. The tomb of queen lies in a small room which could be reached by descending steps. This hall showed its beauty by beautiful marble work. The pavement is made with the square of white and black marble. The inscriptions from Quran were there on the walls. The flower designs are inlaid with beautiful precious stones of different colours.

The day we visited The Taj was luckily a full-moon. The whole building shone like silver, like a pearl. It was a wonderful sight to see. It is an memorable sight.

It always had been a subject for the poets and lovers. Some say it as a ‘Poem in Marble’ and some describe it as a ‘Dream in Marble’. Many poems and songs have been composed praising the love of Shah Jehan for Mumtaz. People visit to see this incompatible building from all over the world to see this great piece of art and fill it in their memory.

MP Board Class 10th Special English Essay Writing Important Questions

2. Television in Daily Life (MP 2015, 17)
Or
Advantages or Disadvantages of Television

Modem age is the age of science. Science has provided man with many things that have made human life easier, healthier and happier. To make life happier science has provided man with many means of amusement. The latest among these means of amusement is television. The television was invented by an Englishman named John L. Baird in 1925. It came to India in 1965. But it became popular in India only in 1982 at the time of the ninth Asian Games which were held in Delhi. Today television has become a household word. Almost every third house in cities boasts of a television today. Many people possess coloured televisions. Day by day it is becoming popular. It is planned to have television everywhere in the country. The government wants that even the most far-off villages and towns should be connected with television network.

The first television centre in India was set up in Delhi in 1951, though public broadcasting began in August, 1965. Now the country has more than two hundred relay stations and about a dozen broadcasting stations. By the end of the seventh plan period, it is hoped that all far flung areas will come under television network.

The value of television as a means of recreation and mass education is very great. We could listen to songs, music and pictures on a cinema screen, but to see and listen to things happening in our own home is immensely great. The serials and news are the special attractions of television today.

In the west television has brought about a revolution in the field of education. It has become an important medium in the field of mass education in Europe, America and Australia. Thousands of students in England are taking their higher education through the medium of television. In these countries the peasants are also being benefited by television. In this sphere Japan’s agricultural programme is worth emulation. In some developed countries even the teaching of surgery is being done through television. Although our televised programmes are not so advanced, yet it is hoped that in near future our television would also be broadcasting such educative programmes.

Television has to play a major role in India. Ours is an advancing country which is making giant strides in every field. We have to develop our agriculture, industries, technology and take education to the remotest comers of the country. Television can provide lessons in every field. However, as things stand today, Indian television is more a means of recreation than a means of learning. Most of the programmes have recreational value, A few have educational value. Hence, a reorientation of the television programmes is a must. We have to change our attitude and use television for what it is worth.

3. My Favourite Hobby (MP 2014)

A hobby is a work which we do not do for money but for the interest in the work. We spend our spare time in that work and get delight from it. A hobby is a good pastime and provides us with lot of recreations and enjoyment.

There are many kinds of hobby. Some people collect stamps of all kinds and countries. Some like to collect leaves of different plants or coins of different countries of olden times. Some like to play upon the musical instruments. Some like to read newspapers. Others like to play chess or cards. Still others like to work in their kitchen, gardens and be in the company of plants and flowers of their likings. In fact there can be hobbies according to the taste of individuals.

But I am interested in gardening. When I was a little boy, I loved to go to the garden in our neighbourhood. I spent much of my spare time there especially in the mango season. My kitchen garden is a beautiful place. I can enjoy the natural scenery from there. In the garden I remain in the company of nature. I appreciate William Wordsworth’s love of nature that I myself enjoy its company.

The green trees, the singing of the birds and growing of plants give me great pleasure. In my garden there are good fruit trees and some beds for growing vegetables. My father also takes much interest in the garden. So, he often goes with me and helps me in planting new plants and watering the old ones.

I take a hoe in my hand and dig the earth. I take out all the unnecessary plants and grass. Then I sow seeds. The seeds come out and give me great joy. I watch the growing of plants which gives me great delight. Sometimes I work with the spade and that gives me a good exercise as well. It makes my body strong. I have also to water the beds of vegetables every week. I take water from the tap and when each bed is full of water then stop it.

I like gardening for many reasons. The first advantage is that of getting fresh fruits and green vegetables from my garden. I get in different quantities. We cannot buy much from the market on account of its cost. The fresh vegetables are veiy tasteful. They give us all the necessary vitamins. We can get these vegetables and fruits whenever we like. Secondly, the work gives me delight. The sowing, the digging, the watering and the growing of the plants all give me great joy. Thirdly, the work gives a great exercise to my body and makes it strong.

Thus, gardening has become my hobby and I hope to love and work in the garden in future also.

MP Board Class 10th Special English Essay Writing Important Questions

4. Cinema: Its Merits and Demerits (MP 2014)

Introduction: Cinema is one of the most popular forms of entertainment. Thousands of people go to see cinema every day. It connects people to society. It is infact a mirror of the society.

Inexpensive: The biggest advantage of cinema is that it is not expensive therefore it has access to all sections of society. The combination of audio and visual presents life like picture before the audience. This is one of the major factors contributing towards its popularity and appeal.

Educative: Cinema is serve as a means to spread awareness among masses. Documentary films have direct educative purpose while other films can also play an important role in carrying out propaganda against social evils, inculcate values, create awareness of rights and duties.

Commercial: Cinema has a great commercial value. It has emerged as an industry. It provides employment to thousand of people and gives them a chance to exhibit their talent. This industry has emerged and taken roots of regional level also.

Disadvantages: But cinema has certain disadvantages of its own. Its results are long lasting and far reaching.

Bad effect on the youth: Certain bad characters shown in the cinema affect the minds of youth, and often they start smoking, drinking, gambling and taking drugs. Some of the vulgar scenes, dresses and dialogues affect the character of young boys and girls who get swayed by them.

Wastage of time and money: Spending time and money on cinema frequently is nothing but wastage. Cinema is means of recreation but making a habit of going to cinema at the cost of other important works is undesirable.

Effect of Eyesight: Cinema can affect eyesight badly. The habit of going to cinema regularly may spoil the eyes specially children should not be allowed to see much of it. Eyesight once lost can not be regained.

Conclusion: Cinema has its own merits and demerits. Films are made for entertainment of all sections of society with a view to make money. It is upto the people to differentiate between good and bad. They should learn what is good and discard what is bad for them Besides, watching cinema in excess is always harmful.

5. India’s Population Problem (Imp. 2017)

India is a vast country. Our country is facing many serious problems. We daily read of famines, floods and earthquakes. The Government is doing its best to solve these problems. Some of these problems are hindering the progress of our country.

One such problem is that of overpopulation. Our country is in fact facing a population explosion. The economists estimate about population is very discouraging. According to them, India’s population is multiplying very rapidly. If this growing population continues at this high rate, it will be about 908 millions at the end of the 20th century. The situation would be more explosive than that created by atom bombs.

India has made tremendous progress in the fields of agriculture and mdustiy. There has been manifold increase in the production of cereals but the ever increasing population has set at naught all the progress. The administrators, politicians and economists have been trying to devise ways and means to check the growing population but all their efforts have gone in vain. There are very many reasons for this unusual Increase in population. Marriage is universal in our country. Good or bad, earning or idler, a man must be married, this is our thinking. Most of the villagers do not adopt the family planning measures. All these things have resulted in the increased population. It is therefore, clear that some form of birth control on the growing population is very essential.

Our planners have thought over this problem seriously. Allocation of funds for family welfare in Five Year Plans have been increasing. In the first Five Year Plan a sum of rupees five lakhs were kept for population control. But the Fourth Plan had Rs. 100 crores for family welfare. The centres are associated with some hospitals of locality. The red triangle is the symbol of family welfare centre. In the rural areas, there is a Family Planning Centre on every eighty thousand population Mobile Service units are provided. For every fifty thousand population there is one Mobile Unit. Various contraceptives and other facilities are provided.

Family planning is being encouraged. Posters connected family planning are seen on walls, buses etc. Propaganda is made through newspapers, radio, films and television.

However, progress in the field is very slow, while the population is increasing very rapidly. It is not only the duty of the government to make plans and schemes, but the people should also feel the seriousness of the problem. They should cooperate with the government. They should make it their holy duty to exercise some control over it.

MP Board Class 10th Special English Essay Writing Important Questions

6. Pollution (Imp.)

Science and industry have made human life easier, more comfortable and happier. But these have also brought about the problem of pollution. This pollution has increased so much that the very existence of human life has become difficult and if pollution continues to increase unabated, that day is not far when life would become impossible on our planet. Even beautiful buildings like the Taj Mahal faces the danger of losing their grace and lustre because of the pollution in rivers near them.

The pollution may be of water or of air. The pollution of water is mainly caused by the flow of industrial waste, hospital wastes and city sewage into the rivers and lakes. While rain water is pure, while underground water is comparatively pure, surface water is full of all sorts of impurities. The discharge of industrial and other wastes into river or lake water makes water poisonous which causes harm to living beings, vegetation and to fish and water animals. This pollution brings to us water-borne diseases. Today jaundice has become a very common disease thanks to the polluted water which we drink. Thus, water pollution is very dangerous.

The pollution of air is no less fatal. The pollution of air is mainly caused by petrol and diesel which are used for driving vehicles, railways and motor engines of several kinds. Air pollution may also be caused by overpopulation and the falling of trees indiscriminately. Today cities are especially prone to air pollution. Sometimes back research was conducted in the United States of America on the consequence of air pollution. This search showed that pollution of air can bring about changes in weather conditions and cooling of earth’s atmosphere. It must be borne in mind that the last ice age on the earth took place due to the fall in temperature just by 4°C. Who knows we are heading towards another ice age.

Nuclear fall out is also causing pollution. The effects of nuclear explosion are so well-known that it is not necessary to elaborate them here. Hiroshima and Nagasaki bear ample testimony to the danger of atomic and nuclear fall out. We also have the example of Chernobyl.

To prevent water pollution ways must be found, so that wastes are not allowed to fall in rivers and lakes. Air pollution can be checked if dependence on mechanisation is lessened. Humanity and civilization can survive only if the problem of pollution is fought on war footing.

7. Mahatma Gandhi: A Lover of Humanity (MP 2014, 16)

Birth and Parentage: Mahatma Gandhi was born on 2 October, 1869 at Porbandar in Gujarat. His father, Karamchand Gandhi was Diwan (Chief Minister) in the state of Porbandar. His mother was Putlibai. He travelled to London, England to study Law. He worked as legal representative in South Africa. He spent a long time in South Africa. His political views took shape here.

Political Career: In South Africa he faced discrimination directed against black people. He was thrown out of a train only because he was a black Indian. This awakened him about social injustice done to Indians and other people of colour. In 1913 he returned to India permanently, joined Indian National Congeress and soon became the favourite leader of the country. He led India’s struggle for independence. India became independent under his leadership in 1947.

Moral Values: Gandhiji was a man of moral values. He was honest, truthful and principled. When he was in school an inspector came to visit his school. He dictated five words to the students of his class. Gandhiji did not know the spelling of ‘kettle’ so he wrote only four. His teacher signalled him to copy from the student sitting next to him but Gandhiji did not do this conserving to be a dishonest act.

Gandhiji’s Secularism: Despite being a Hindu by birth Gandhiji had equal faith and reverence for all the religions and their teachings. It is said about him that he was a Hindu, a Muslim and a Christian at the same time.

Love for Humanity: Gandhiji renounced a comfortable life to fight for the rights of the poor and illtreated. He always travelled in third class, wore dhoti, went barefoot and bare chested like the poor people of India. He extended his love and sympathy to people of all castes and communities. Praised his voice for the rights of ‘the untouchables’ and called them Harijan’s-the people of God.

Practical Approach: He had a practical approach in life. He preached only after he practical. He carried out several experiments like Swadeshi, boycott and satyagraha before launching them on a large scale.

Concept of Non-violence: He was against violence of any kind. He suspended the Non-cooperation Movement in 1922 after the Chauri-Chaura incident. He believed in practcing non-violence at all levels. His concept of non-violence was not restricted to actions, if extended to the thought. He believed that even a thought of violence should not pass through the mind.

Conclusion: Gandhiji was a man of character and values. All his life he fought for the welfare and rights of others through his non-violent methods. He always said having a noble goal is not enough, the means to attain that goal should also be noble. He was the leader of leaders and the real man behind the show. He played a vital role in the freedom struggle. He is rightly called ‘The Father of the Nation’.

MP Board Class 10th Special English Essay Writing Important Questions

8. Wonders of Science
Or
Science: Its uses and abuses (Imp.) (MP 2016, 17, 18)

There are reasons to consider science to be a blessing. Science has helped men to conquer the forces of nature. It has added new comforts to the life of men. It has made men superior to all other creatures.

It has made the rulers powerful because of gunpowder. The life during the dark ages was unsafe. In those days looting and murders were common. After sunset the murderers used to roam about the roads. Nobody could say firmly that he would see the sun the next day.

Now a days we have faster means of travelling. Science has conquered distance. We can travel to any part of the world in no time. Steam ships, aeroplanes, trains, cars and many other vehicles have made it possible to travel over long distances during a short time. Similarly telephone, telegraph and wireless have helped us to send messages from one place to another in no time. Man has overcome dullness with the help of machines. From typing papers to digging the earth, many other kinds of dull work are done by machines.

Man has almost conquered diseases. He has checked pestilence and plague. Surgery is now showing miracles.

By applying science to industries men have been able to raise the living standard of common people. Most of the people were naked. They were very poor. They had no food to fill their bellies. Like cats and rats they died due to starvation, cold and over work. Science has now made large scale production. Now everyone has the common necessities of life.

Scientific invention cannot be blamed for the tragedy of man. An atom bomb does not explode of its own will. Being lifeless science cannot control man. Let the science remain a servant and man the master.

Men should always think of positive and beneficial aspect of discoveries of science. When man loses the moral values in life then he thinks of destroying innocent people. He also becomes one of its victims. No body should be slave to science and an enemy to human civilization. Science should always be used for peaceful purposes.

9. Newspaper
Or
Importance of Newspaper (Imp)

The four letters of the ‘NEWS’ denote four directions: North, East, West and South. Newspaper brings news from all directions. It is like a mirror of the whole world.

Everyone is eager to know what is happening in the world. Newspaper gives information. It supplies local and foreign news. It gives news of political, social, economic and scientific events. Without newspaper we are ignorant about the affairs of the world. The newspaper is very cheap and is available to common mass. Newspapers are the best means of education. There are good articles pertaining to different subjects. There are interesting stories, short plays, poems, speeches, talks, humorous remarks and criticism. After day’s work everyone needs recreation. It provides mental food.

Newspapers are helpful to all. They are very important for businessmen. They reveal the rise and fall of prices, rates of articles and market reports. Sportsmen find news about sports and games. Doctors know about modem method of treatment. Students increase their general knowledge. They know the result of their examinations. There are nice matters for women and children too.

Newspapers are the best means of advertisement. Businessmen attract their customers by advertising their goods in newspapers. Buyers and sellers come closer. There are chances of employment for unemployed youths. Matrimonial columns help us in finding suitable matches. Newspapers contain radio programmes, news of films, legal notices, test match commentaries and government notices. Newspapers play an important role in the life of a nation. They educate people and help to form public opinion. The Government knows public opinion through them. They bring people of different countries close to one another. They are of great help in checking corruption and other social evils. The printers, publishers and hawkers earn their livelihood through newspapers.

Sometimes newspapers prove harmful when they spread wrong news. They misguided people. There are false statements by different political parties. Such newspapers should be stopped.

In short we can say that the newspapers are helpful in supplying mental food. They are beneficial to national and international life if they are not misused.

MP Board Class 10th Special English Essay Writing Important Questions

10. The Value of Travelling (MP 2014)

Introduction: We travel for business. We travel for sight seeing. We travel for necessity. But a very few in our country travel to acquire knowledge. In Europe travelling is a necessary part of education.

Education value of travelling: Education value of travelling can hardly be described. Bacon says that travelling in younger age is a part of education, in the elder, a part of experience. Travelling teaches us better than books. Sense organ is not very powerful factor. The eye is very essential in learning. We read of the existence, in the past, of a university called Nalanda. They say that there were one hundred lecture rooms. We think this a fact of imagination. Run to this spot. Your doubt will at once be removed.

It supplements our knowledge: Travelling gives us an opportunity for getting practical experience of the world. Pope, the poet, sings that the proper study of mankind is man. The travellers come into contact with various types of people. If a traveller moves about with keen eyes and the open door of his mind he can get a lot of knowledge about men and things which no book can give.

It is essential for health: Travelling is also essential for the healthy growth of mind. “The mind’s health”. Says Tagore, “cannot be maintained on the ration supplied by books in our class rooms”.

It broadens our outlook: Travelling broadens our outlook. It makes us liberal in thought and outlook. It deepens our sympathies. The experience enables us to see things from a new angle of vision. It develops in us a correct sense of value.

Its role in the promotion of trade and commerce: Travelling gives us a practical knowledge of trade and commerce. A visit to the commercial centres teaches us more of commerce than all the books of a commercial library. Personal contact helps to build and expand business. It quickens trade.

Travelling brings closer to nature: It means travelling brings us closer to nature. To a traveller nature becomes a living thing. It speaks in a language more impressive than any pen can make.

Education excursion essential of students: It is very essential that students should have every chance of travel. Our schools and colleges should make arrangement for funds. The railway authorities should issue very cheap tickets for student to give chance to travel.

Conclusion: To take the full advantage of travelling we must have eyes to see, ears to listen and a desire to learn.

11. The Evil of Dowry

The definition of dowry is very simple and significant. It is the money or valuable things that bride brings to her husband at the time of marriage or gifts given by the brides parents at her marriage.

India is the only country in the world where the pernicious dowry system exists. It is the most vicious system that is eating into the vitals of the nation and hampers the growth and development of the Indian womanhood on the right lines.

The evil of the dowry system with the ever increasing demands by greedy parents of well to-do young boys from the parents of the hapless young girls has assumed such meaning proportions that the government has taken a very serious view of the whole matter and has made dowry giving and dowry taking a cognizable offence punishable with imprisonment. Still day in and day out, we are horrified by the news of bride-burning. Young brides are burnt alive by mothers-in-law in connivance with other members of the family: sister-in¬law, brother-in-law, even husbands for not bringing adequate dowry. These human sharks deserve the severest punishment, even extermination from society.

The evil of dowry system and bride-burning is a blot upon the Indian civilization and deserves the severest condemnation. Foreigners ridicule our callousness and inhuman cruelty towards women and fail to understand how we can call ourselves civilized when such an atrocious practice prevails in the Indian society.

How can the menace of dowry system be effectively checked? Social boycott and wide publicity of the offenders will go a long way in reducing the menace of dowry. Women’s organisations staging demonstrations against the guilty people shall be made more effective. Lastly, every dowry death must be properly probed and the offenders should be awarded exemplary punishment within six months of the occurrence of the death.

12. Anna Hazare: A Hope against Corruption

Kishan Baburao Hazare was born on 15 June 1937 in a small village in Hingangaon near the city of Bhingar in Bombay Province. Kishan’s father, Baburao Hazare, worked as an unskilled labourer in Ayurveda Ashram Pharmacy. Kishan’s grandfather was working for the army in Bhingar, when he was born. His father died in 1945, but Baburao continued to stay at Bhingar. Kishan had six younger siblings and the family faced significant hardship.

Kishan’s childless aunt offered to look after him and his education and took him to Mumbai. Kishan studied up to seventh and he sought employment, due to the economic situation in his household.

Anna Hazare joined army at the age of 25 years to serve his motherland. After 10 years of service he resigned and came back to his native place Ralegan Siddhi in 1978. He started the transformation of his acute poverty, fragile ecosystem plagued village into a model village, self reliant and now one of the richest village of India.

Anna Hazare is strictly against alcohol, untouchability, corruption, dowry system, child marriages etc. He is a follower of Mahatma Gandhi, his work has fragrance of Mahatma in it. He encouraged people to establish grain bank, milk bank, collective marriages, to educate children and many more.

In the early 2000s, Hazare led a movement in Maharashtra state which forced the state government to pass a strong Maharashtra Right to Information Act. This act was later con¬sidered as the base document for the Right to Information Act 2005 (RTI) enacted by the Union Government.

In 2011, Hazare initiated a Satyagraha movement for passing a strong anti-corruption Lokpal (ombudsman) bill in the Indian Parliament as conceived in the Jan Lokpal Bill (People’s Ombudsman Bill). These include placing the Prime Minister CBI, etc., within the ambit of the proposed Lokpal’s power.

On 8th April 2011 Government of India accepted all demands of the movement. On 9th April 2011 Hazare ended his 98 hour hunger strike by taking lemon juice but the bill prepared by government was fake and Anna’s faith on government ended and he announced for an indefinite fast from 16th August 2011 and called it as “Second struggle for independence”.

On 16th August 2011, Hazare was arrested four hours before the planned indefinite hunger strike. But he without any fear started his fast on the proposed time in Tihar jail, supported by media, social workers youth etc. He was released from jail on 20th August and then he came to Ramlila maidan where his followers were joining fast with him. On 27th August 2011 government of India approved the bill of Anna’s will to be presented in parliament. He broke his fast on 28 August 2011 at 10 a.m. in Ramlila maidan.

In few days he became the role model of every one. People saw in him the shadow of our father of nation “Mahatma Gandhi”. He was widely supported by youth by all means due to his weapons like satyagraha and non-voilence. The chants of “I am Anna” became the mouth line of every one and Anna topi as the trademark of being true Indian. According to Anna this is not the end of struggle against corruption it’s just the beginning, in his words “ Yeh aag nahi aangdai hai, aage aur ladai hai”.

MP Board Class 10th Special English Essay Writing Important Questions

13. The Unemployment Problem in India (Imp.) (MP 2016, 18)

Introduction: India has a bundle of problems such as problem of food, water, educational, medical, residential, agriculture, unemployment etc.

The Burning Problem: The problem of unemployment today has become a front page news, a household word and a headache to the politicians. The mouths are many the jobs are limited. The reservation policy is defective. The educational system needs overhauling.

Consequences: The consequences of unemployment are serious. It lowers income. It increases poverty. It brings frustration in our youth. There are cases of suicide and burning. The looting and cheating are very common. It is a challenge to government and ministers. It upsets all human values and generates crime.

Causes: We have limited land and limited jobs. Machines gives jobs only to a few persons. Business conditions are not very good. Soon facilities are not easily available. Matthus said, “human population multiples at a geometric rate, food supply increase only at an arithmetic rate”.

Types of Unemployment: There are three types of unemployment agricultural, industrial and educational. In agriculture we have lack of capital and lack of scientific methods of cultivation. Industrial development is very slow. Regular strikes of employees and defective location of industries give birth to unemployment. Defective education system and lack of ‘technical education’ lead to painful unemployment.

Remedy: Cottage and small industries should be encouraged. Rural educational and private enterprises should be taken into consideration. Rapid growth of population should be strictly checked. Natural resources and educational reforms should be worked out.

Conclusion: Unemployment gives birth to disease and deaths. Dark and dreary prospects are the result of unemployment. Unemployment brings misery and misfortune. Our sincere efforts in solving the problem, will be the dawn of a true “Welfare state.”

14. An Interesting Match
Or
A Cricket Match Witnessed by You (MP 2014, 15)

Cricket is very popular in India. I am also fond of cricket. I also like playing cricket matches. Once I played interesting match.

It was the final match of the district tournament. It was played between the Diamond club and the Jawahar Club. There was a good crowd to watch the match. I played for the Diamond club.

Our, Diamond club won the toss and decided to bat. Our openers Ravi and Rajesh started batting. They are good batsmen. The bowler was Raman. He bowled well and in the third over got Ravi caught. The score was 10. Then Rajesh and I played slowly. We scored 60 runs in 20 overs. When Rajesh was clean-bowled, Sunil came to bat.

Sunil and I played fast. On 80 my wicket fell. Sunil and Raju now batted till the final score of 128 for 3. All the wickets were taken by Raman.

After lunch, the match resumed, Jawahar club started batting. Their start was not good. In three overs they lost three wickets. Then Suresh and Ramesh came to bat. They played very cautiously. In 15 overs they had made 50 runs when Ramesh was out LBW. Now Jitendra came to bat with Suresh. They took the total to 80 for 4.

Now Raman came to bat. He is an all-rounder. He hit a six and a four in the same over. They made 100 in 3 0 overs. In 31st over they both got run out. The rest of the players could not do much.

The winners were presented the trophy. They were cheered by the crowd. Raman was adjudged the best bowler. It was really a thrilling match.

15. Problem of Corruption in India

Corruption is a worldwide phenomenon (event). It is a comprehensive term. It includes illegal gratification, bribe or hush money, adulteration, hoarding, profiteering, smuggling, misuse or abuse of power, nepotism, favouritism, etc. There is corruption in every department or field of life of India. It like cancer is eating into the vitals of our society and nation destroying its moral structure. It has ruined our economy. Whom ever we deal with an official, a trader, a politician, a minister, a labourer is corrupt in one form or the other. There is corruption from the highest rang of the ladder to the lowest. There is no recognition of merit or efficiency. Justice denied, even bought and sold. People have lost their faith in honesty. They say that dishonesty is a sure passport to success in life.

Politics in India has become a dirty game of corruption. Politicians are financed lakhs of rupees by big business houses. After getting elected they role out favours in the form of licences or permits to business houses with whose help they got themselves, elected. They have power and authority. Power corrupts and absolute power corrupts a man absolutely. Further, our politicians have no moral scruples or principles. They change sides or defect from one party to the other for selfish ends. They are timeservers. They are power hungry.

Our community of traders is most corrupted. They resort to hoarding and create artificial shortages of daily use with a view of profiteering. They sell things in black-market and fleece the poor and the rich alike. Smuggled goods are sold at high prices. Spurious things are sold as genuine ones. Our shopkeepers give short measures. All these people are antisocial.

Our government machinery is thoroughly corrupt and dishonest. It is impossible to come across an honest officials. No work in any government office can be got done without a bribe to some official. Cases are not disposed off promptly, files move slowly from one desk to another. Corrupt officials often enjoy the patronage of Ministers or some influential persons. They therefore, go scot free when caught.

The chief reason for this widespread corruption in our country is lack of national character. We could not built up this national character even during these fifty years of independence. Secondly, we need to develop a sense of duty to our country or countrymen. Temptation make people amass money by fair or foul means.

Thirdly, everybody wants to make easy and quick money. People wish to become rich overnight.

Drastic measures are needed to root out this disease. Strict action should be taken against dishonest and corrupt officials. We must create social awareness against the wide spread corruption in our society or else our country would perish

MP Board Class 10th Special English Essay Writing Important Questions

16. Importance of Trees/Forests
Or
Why should We Plant Trees (MP 2015)

“Fauna and Flora is a part and parcel of our environmental life.”

From old days man and trees have lived in hormony we depend on them as they depend on us. In fact, the animals can’t live if there are no plants. Let us see how plants and trees are useful to us.

Trees give us wood. This wood is used as fuel. It is also used for building houses and boats. Wood is the raw-material for paper and rayon.

Trees and plants make starch by photosynthesis. This starch is the food of all grass eating animals. It is also the main food for human being; our demand for meat is also indirectly fulfilled by plants.

Trees give out water vapour. This cools the air. It is helpful is causing rains. Also, they bind the soil fast and stop the erosion of soil.

We get many herbs and medicines from plants. Uses of Tulsi, Neem, Amla etc. are well known. They also purify the air by taking carbon dioxide and releasing oxygen to the atmosphere.

Forests also provide food and shelter to various birds and animals which make our earth such a beautiful place.

Unfortunately, our growing population needs lots of space and so trees have been mercilessly cut in the past. Forests are destroyed to make roads, dams and mines.

It is time, we thought seriously about this. If we don’t wake up in time to the need to save forests, it may be too late.

17. Pleasures of Reading (MP 2016, 18)

There is perhaps no greater pleasure in the world than the pleasure of reading books. Milton rightly said, “A good book is the precious lifeblood of a master mind.” Books recreate as well as ennoble our minds. These give us self-forget-fullness which is the essence of pleasure. We escape from the strain and stress of modem life through reading books. Books help us forget sorrow and pain of life.

There is no limit to variety in the world of books. We have books on literature, art, science, politics, mathematics and what not.

Books are a storehouse of knowledge. These enrich our information and broaden our outlook. Through books we come into contact with masterminds like Shakespeare, Kalidas, Milton Wordsworth, Tolstoy and Gandhi, Though physically dead, their souls live in their books. Their ideas and views on life continue to inspire and delight us The knowledge contained in books will never be lost. We can meet in the world of books grat personalities whom we cannot hope to see in real life.

Books are a fountain of inspiration. Some books leave indelible impression on our minds. Their study proves a hiring point in life. The study of the Gita or Ruskin’s ‘Up to the Last’ cast a spell on Gandhi’s mind. Writing of Roussean of Karl Mark inspired revolutions in the world.

The fascinating world of books is open to all. It is a democractic world. The rich and the poor, the king and the peasant can enter this world on equal footing. Books never feel irritated however we may treat them. We may read them at any time of the day or in any place in bus or railway train, they do not withhold their pleasures.

Reading books is an important mark of a cultured and educated mind. A man who has no love for reading can not be considered an educated man-no matter how many academic degrees he holds.

Like the company of men we have the company of books. We should have the best company whether it be of men or books. Some books can do us great harm. Their study can corrupt our minds. Such books are more dangerous than scorpions. A good book will elevate and refine our minds, while a bad one will demean us. We should therefore, make a judicious choice of books. There is such a variety of books that te choice of books is difficult. We should consult book reviews and men of learning in our choice. The choice of books largely depends on our taste and temperament, some people like to read fiction, other love to read poetry and still others find the study of history quite absorbing.

We have to to dig-out wisdom and knowledge that hidden in books. This requires sincere efforts. Unless we approach the masterminds with sympathy and understanding, the will never reveal to us their wealth of wisdom and knowledge.

18. The Value of Games and Sports (MP 2016, 18)

An ideal education makes a student physically and mentally strong. Gandhiji also stressed the need of physical education. There should be development of body and soul together. Games and sport must from an integral part of the deucation of our youth. Now a days we see that the games and sports have been neglected in schools and colleges. The students are running after taking degrees and diplomas. Our young men have started neglecting physical labour. Young graductes of our universities with gold medals are physically weak. They are seen wearing spectacles. They are unable to run for a mile, they cannot lift a fifty pound weight. Their pale faces, lean bodies, hollow and sunken eyes present a bad sight. In their later life they are often in search of doctors to get rid of diseases. This is a disgrace on the part of our nation.

We should change our attitude towards games and sports. Some think sports and games to be amusement. They think that they are harmful to the studies of a student. Sports and games are having greater value to those who are busy in mental work all the day long.

“A sound mind resides only in a sound body.”

Physical exercise is essential for health. Hockey, cricket and football are the good means. They give us valuable practice in making eyes, brain and muscles work together. Sport and games are also very useful for character building. They teach students virtues like unselfishness, discipline and love for their country. Games develop the habit of team work. Being disciplined, the players obey the orders of referee. They take their defeats and victories with a smile.

The games and sports are the source of enjoyment. After the days tiring mental work an hour in the field gives freshness to our dull brain. A hot game of hockey, a fast game of football and an exciting cricket take off our fatigue. One feels fresh once again and is ready for any amount of work.

Games and sports must be compulsory for all students. Colleges and schools must provide proper equipment and facilities for students. It doesn’t matter much whether the team win or lose the game but the games play wonderful roles in making students active in their life.

MP Board Class 10th Special English Essay Writing Important Questions

19. A Journey by Train (MP 2015)
Or
A Railway Journey

(i) “Travelling is a younger sort of education.”
(ii) “Journeys enrich our experience and control our behaviour.”

Journey are always educative and pleasant. During the course of journey we see new places and meet many new friends. Our experiences are enriched. Particularly, a journey made in a group is more memorable. From childhood I have always been fond of journeys. I used to go on short journeys with my parents and other relatives.

My joys knew no bounds when I came to know that my uncle’s marriage was fixed at Delhi. The very imagination of such a long journey with friends and relatives gave me great pleasure.

A compartment was reserved for the Barat in Kalinga Utkal Express. All preparations for the marriage ceremony were made. Invitations were distributed and sweets were prepared. A number of friends and relatives assembled on the appointed day of ‘Barat’ and all of us went to the railway station.

The railway platform was humming with various kinds of noise. The hawkers were shouting a loud to sell their articles. There were stalls of tea, refreshments and fruits. At last the train came on platform No. 1 and we got into our compartment. I took my seat just window so that I could see the outside scene.

The train was running speedily with a roaring noise of wheels. The trees and houses appeared as if they were running. The cattles were grazing on the field. We crossed many villages, towns, brooks and rivulets then came the long bridge over Shivanath river. The cool silvery water flowing under the bridge was glistening.

After crossing many stations and big cities our train reached Nizamuddin station the next day afternoon. There was rich arrangement of our reception by people from brides home. We all got down with our luggage. A huge crowd waited to go out from the main gate. The coolies were carrying luggage. They also tried to move fast.

Somehow we managed to get out of the station and got into the taxies arranged for us. They took us to Janawasa the place fixed for our stay. The marriage ceremony took place at night with great pomp and show. The next day we started on our back journey with the newly married. After a long and pleasant pass of time we reached Raipur station.

20. Rabindra Nath Tagore

Rabindranath Tagore is the greatest Indian poet. He was born on May 6, 1861 at Jorasanka in Kolkata into a wealthy and prominent brahman family. His parents were Maharsi Debendranath Tagore and Sarada Devi.

Rabindranath was educated at home, under the private tutors and although at seventeen only, he was sent to England for formal schooling, he could not finish his studies there. However, Tagore started to compose poem at the age of eight. His first book, a collection of poems, appeared when he was 17, it was published by his friends who wanted to surprise him. Like his father, he also came under the influence of the philosophy of the Upanishads. He also read the work of the Vaishnava poets, writing of Kalidas, Dante and Shakespeare also attracted him greatly.

Rabindranath was a great writer, great poet, great novelist, great educationist and an early advocate of independence for India. His works are famous all over the world. He was the first Indian to receive the Nobel prize for his poetic creation ‘Gitanjali’ in 1913. Two years later he was also awarded the ‘Knight hood’ by the British government, but he surrendered it in 1919 as a protest against the jalianwala massacre of Amritsar, where british troops killed more than 400 Indian demonstrators. He was also awarded D. litt by the Oxford University in 1946.

Rabindranath’s love for children and teaching them used to give him joy. His interest in the education of children led him to conceive a much better and healthier education. To more than a generation of Indian’s he stood in the position of a great teacher who taught them to learn a beautiful language in finer shades of poetic art and to know the beauties of nature. He also had a close touch with common humanity and interest in social reforms. He started an experimental school at ‘Shantiniketan’ where he tried his Upanishedic ideals of education in West Bengal and also founded a school outside Calcutta, ‘Visva Bharti’ which was dedicated to emerging Western and Indian philosophy and education. Now these two schools has become a famous university.

Added to his credit is the fact that he was also a painter, a philosopher and a great patriot. He is the composer of our National anthem, “Jana Gana Mana” and also composed national anthem for Bangladesh “Our Golden Bengal”. Beside these, he wrote musical dramas, dance dramas, essays of all types, travel diaries and two autobiographies one in his middle years and the other shortly before his death in Calcutta, on August 7, 1941. His contribution to the literature is unmatchable.

MP Board Class 10th Special English Essay Writing Important Questions

21. Value of Discipline (MP 2017)

Discipline is an important virtue in one’s life. Discipline means training of mind or complete obedience to certain rules and regulations. Life without discipline is just like a house without a roof. It is absolutely essential for successful life and for one’s moral life. Discipline costs nothing but pays rich dividends.

Discipline is the structural and fundamental unit of successful person. It is essential for us in home, for soldier’s in battlefield, for students in school, for players in playground. A team of experienced player’s often lose the match because of indiscipline in the team.

Discipline is very important in one’s life. If a student follow a disciple life and obeys his teacher’s and follow rules sincerely with dedication, firm mind and focus on his goal. He can achieve his dream. If he voilates, then he suffers a great deal in future. So life without discipline is incomplete and unsuccessful. We need to follow some rules by respecting our elders and seniors. Discipline works everywhere. It controls mental and physical movements and moral values. There is no sphere in heaven and earth where discipline does not dominate. Discipline is everything which we do in the right way, in right time.

Everything in this world is organised by the discipline. Air, water and land give us the way to live. Discipline in the nature which exists in everything made by the nature. If we don’t follow them, in a way we are harming the environment or nature. The entire cosmos, all the heavenly bodies and all the natural objects, seem to acting, moving or existing under a discipline of their own. The plants and crops grow in a disciplined way. Even the insects and animals in the forest have their own organised way of life. The proper growth of life is impossible if there is no discipline in it.

One should observe discipline even in small things of life. Punctuality is a form of discipline, Good manners are also a mark of discipline. The habit of discipline always makes us happy. So one needs to be punctual to his routine, hard working to be fit and healthy. Discipline demands self control and dedication. It also strengthens the nation.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Letter and Application Writing Important Questions

MP Board Class 10th Special English Letter and Application Writing Important Questions

Question 1.
Write a letter to the Health Officer of your area complaining against the insanitary condition of your locality, E-34, Nand Nagari Delhi – 32. (MP 2003)
Answer:

E – 32, Nand Nagari,
Delhi – 32,
19th November, 20…..

To,
The Health Officer,
M.C.D. Shadhara,
Delhi – 32.

Sir,
I beg to point out that the Municipal authorities have only promising words. They had promised to look into the needs of drinking water, Pucca roads and good drains.

There are pools of water here and there. Stray cattle are another headache. There is a danger of an outbreak of some terrible diseases.

I, therefore, request you to look into the matter and do the needful.

Yours faithfully,
Amit Dubey

MP Board Class 10th Special English Letter and Application Writing Important Questions

Question 2.
You are Pramod Jain residing at 98, Arvind Nagar, Raipur. Write a letter to your friend inviting him to spend a part of summer vacation at any hill station. (MP 2016)
Answer:

Plat no. 98,
Arvind Nagar,
Raipur.
3rd May, 2018

Dear Raj,
I received your letter a few days back. I was delighted to know that you have done your papers well and expect to secure a first division.

As the worries of examination are over. You must be feeling relaxed during these days. I take it as an opportunity to renew my standing invitation to spend your vacation with me at my sister’s place in Shimla. I am sure you will like this place very much. It is full of the fascinating scenery of the mountains and the hills and the best refreshing walk in the morning. I am sure you will enjoy our company. We shall go together for trekking that you will like most. This place is really a paradise on earth. I am sure you will not disappoint me this time. Hoping to hear from you as soon as possible.

Convey my regards to elders and love to your younger brother.

Yours Sincerely
Pramod Jain

Question 3.
Write a letter to the Collector of your district for putting a restriction on the use of loud speakers. Your letter should be in about 100 – 125 words. (MP 2006, 08)
Answer:

8, Arvind Nagar,
Ujjain (M.P.)
12th March, 20….

To,
The Collector
District Ujjain,
Ujjain (M.P.)

Subject: Complaint against the use of loud speakers.

Sir,
Our examinations begin in early March. This is the most valuable time for us. Sir, you know that due to number of reasons our courses remained incomplete. In spite of a number of problems, all of us are working hard to prepare for the examinations. But some people keep on using their loud speakers till late in the night. This greatly disturbs our studies.

We cannot request the people. They will not stop heed to our urge. I request you to issue orders putting restrictions on the use of loud speakers after 9:00 P.M. till May 15.
Thanking You,

Yours obediently,
Vijay Verma

MP Board Class 10th Special English Letter and Application Writing Important Questions

Question 4.
You are Suman Dev, a student of class X – B, Govt H. S. School No. 1, Raipur. Write an application to your principal to issue you books from Book Bank. (MP 1999, 2001 R,P, 02 P, 07, Imp.)
Answer:
To,
The Principal,
Govt. H.S. School No.1
Raipur

Subject: Regarding issuing books from Book Bank.

Sir,
With great respect I beg to state that I am a student of class X – B of your school. I came to know that course books and reference books are being issued from the Book Bank of the school. I am in urgent need of some of them. These books are not at present available in the market and terminal examinations are near. My father has been sick for a long time hence he has not received his salary for two months. Hence kindly issue me following books from the Book Bank. I shall keep them with care and returned them in good condition.

The list of books:

  1. English through literature, part II
  2. M.P.H.S. Special English for Class X
  3. Book of Maths: Text Book Corp.
  4. Hindi and English Dictionary.

Thanking you,

Respectfully yours
Suman Dev
Class X – B
Govt. H.S.S. No. 1
Raipur.

Dated : 12.08.20

Question 5.
Write a letter to the postmaster against the non-delivering of your letters. (MP 1999, 2001 R,P, 02 P)
Answer:

23 – K, Manohar Park,
Shanti Nagar, Sonepat.

To,
The Post master,
General Post Office,
Sonepat.

Sir,
It has been observed that the postman of this beat, has not been delivering our letters properly and regularly. The letters are often delayed and sometimes he does not put them into the letter boxes. The letters thus delivered are invariably misplaced and lost. It is highly improper on the part of your postman. Would you kindly instruct the concerned postman to do his duty efficiently and satisfactory failing which the residents shall be forced to approach the higher authorities for invention.
Thanking you,

Yours faithfully,
Maninder Singh.

Dated: 12.08.2018

Question 6.
Write an application to the Principal of your school requesting him to grant you full fee concession. Give suitable reasons for the concession. (MP 1999, 2001 R, P, 02 P, Imp, 2017)
Answer:
To,
The Principal,
St. Xavier’s Hr. Sec. School,
Martyr Vikram Road,
Mussoorie.

Sir,
I am a student of Class X – B. My father is a clerk in a private concern. He has to support a large family with a meager salary. We are two brothers and two sisters all studying in schools and colleges. My father finds it difficult to manage within his means.

I am an old student of your school. I have always stood first in my class. I had full freeship last year also. I therefore, request you to grant me full fee concession.
Thanking you,

Yours most obediently,
Manoj Thakur

Dated: 12.08.20

MP Board Class 10th Special English Letter and Application Writing Important Questions

Question 7.
Write a letter to your sister residing at 20/3 Civil Lines, Raipur, in order to wish her a speedy recovery from breakdown in health. (MP 2011, 13)
Answer:

3/15 Devendra Nagar
Raipur (C.G.),
23rd September, 2016

Dear Anshu,
I have learnt from your letter that you had fallen a victim to jaundice last month. You took the best treatment but the symptoms did not subside. You are feeling quite weak due to breakdown in your health.

Take a glass or two of sugarcane juice everyday. Do not go out in the sun or rain. Consult some doctor of repute lest the fever should exacerbate your condition. Take complete bed rest.

I wish you a speedy recovery. I shall come to see you next week.
With regards,

Yours brother
Ashu
Ujjain.

Question 8.
Your friend is facing frustration these days because he is suffering from continuous failure. On the basis of poem ‘If’, write him a letter, motivating him to be brave and to fight with courage. (MP 2016)
Answer:

Broadway street,
Beaumont (Texas) U.S.A.
30 August, 2018

Dear Vinay,
A couple of days ago I received a letter from Daddy which told me about the state of your studies. Father was clearly dissatisfied with the progress of your studies. I was also informed about your continuous failure and nervous break down.

My dear, you should first and foremost start believing on yourself. Always big and work hard to make the pillars of your dreams stand on a firm foundation. Don’t be nervous or depress by continuous failure, because remember that someday your will power will bring you back the opportunities you’ve lost so far. You just have to give your complete dedication and the world will be with you forever.

Hope you would seriously consider my suggestions. Please pay my regards to uncle and love to Sunita.

Yours Sincerely,
Amit

Question 9.
You are Pramod Sharma residing at 80, Saket Nagar, Jabalpur. Your younger brother lives in a hostel. Write a letter of advice to your brother to set a goal in life an try to achieve it. (MP 2014)
Answer:

80, Saket Nagar,
Jabalpur.
10th Feb. 2018

My dear Rohit,
I received your letter last week but could not find time for write to our earlier. I am happy to find that this time you have shown improvement in your grades. But you must work harder. It is high time that you get serious about your studies and set a goal in your life. Make a schedule for your studies and devote enough time to the subjects you find tough. A planned and systematic approach will help you attain the goal of your life.
Love,

Yours affectionately,
Pramod Sharma.

Question 10.
Write a letter to the organisation in about 100 words. Ask for the programmes you can join to ‘help the disabled’. Ask for the information about the ways you can collect the money and donate them. (MP 2013)
Answer:

The Society for Disabled
D-12, Vasant Vihar
New Delhi – 110016.

Sir,
I have read your advertisement in ‘The Indian Express’ dated 15th March 2013 making an appeal to the people to help the disabled. I have come to know from the advertisement that your organisation works all over the country. I live in Jabalpur and an interested in joining your noble mission.

As such I would like to know about the various programmes seen by your organisation in Jabalpur, some of my collegues and I intend to extend some financial help as per our capacity and encourage others to do the same.

Kindly tell us how we can collect the money and donate it to your society.

Yours Sincerely,
Ravi Singh
29/1 Civil Lines
Jabalpur.

MP Board Class 10th Special English Letter and Application Writing Important Questions

Question 11.
Write a letter to the principal of your school to plead pardon as a window pane had been broken by you 100 words. (MP 2013, 18)
Answer:
To,
The Principal,
Summer Boys School,
Jabalpur.

Sir,
Respectfully, I wish to inform you that yesterday was a very hot and humid day. I study in Class X which is on the second floor of the school building. Class X ‘A’ is conducted in Room No. 16, where the lids of the windows are very tightly closed. Everyday we have to struggle a lot to open the windows. Yesterday too, in my attempt of opening the window forcefully, the window pane near the class cupboard broke into two.

I sincerely apologize for my unintentional action which caused damage to the school property. I am willing to pay the charges for the damage caused by me kindly apologize and accept my charges for the same.

Yours faithfully
Nitin Gupta
Class X ‘A’.

Question 12.
You are Suman Sen a student of class X-A, Govt. H. S. School, No. 1, Indore. In your school, there is no proper arrangement of clear drinking water. Write a letter to your principal describing the above problem and to take action to solve this problem. (MP 2010, 16)
Answer:
To,
The Principal
Govt. H.S.School, No.l, Indore

Madam,
I am a student of your school in class X – A. I have written this letter to inform you about the improper arrangement of clean drinking water in our school.

Sir, often it is found that the water being supplied through the water cooler does not provide clean drinking water. This could be unhygienic for students and they might fall sick drinking dirty water or borne some infectious disease.

So, I kindly request you to please take some action to have the clean drinking water available for the safety of all the students.

Yours faithfully
Suman Sen
Govt. H.S. School.

Question 13.
Write a letter to District Health Officer drawing his attention to the insanitary conditions prevailing in your locality. (MP 2014, 18)
Answer:

33/125, Morsali Gali,
Bhopal (M.P.)

To,
September 6, 20…
The Health Officer,
Bhopal Municipal Corporation,
Bhopal

Sir,
I wish to draw your attention to the prevailing insanitary conditions in our locality. Both early in the morning and late in the evening men, women and children of the village sit on both the sides of road to excrete night-soil. The entire adjoining area presents a horrible sight to the morning walkers. It becomes very difficult to breathe air surcharged with foul smells.

Apart from that the sweepers employed by the corporation bring several truckloads of garbage and rubbish everyday from different parts of the city, and dump it near the homes. Thus, the entire locality looks hell.

I have lodged several complaints with the sanitary inspectors of the area but with no effect. I am afraid, if this state of affairs continues for a few days more, it will lead to an epidemic here.

Me earnest request to you, therefore, is that you should take personal interest in this matter and do something substantial immediately to save the precious lives of citizens.

Yours faithfully,
M.P. Saraswat.

MP Board Class 10th Special English Letter and Application Writing Important Questions

Question 14.
You are Kartik residing in room no. 10 in a hostel. Write a letter to your elder brother describing the annual prize distribution function of your school. (MP 2015)
Answer:

Room no. 10, Boy’s Hostel
Nachiketa school,
Jabalpur.
Date: 12 January, 2018

Respected Bhaiya,
I received your kind the affectionate letter almost a week back. I am sorry that I could not reply earlier. However, let me assure you the delay was not intentional on my part. All this period I had been busy with the annual function of the school which was held from 3rd January to 7 January. Now I am free and writing this letter to you. The annual function was great, let me share the event about the prize distribution function of our school.

The annual day celebration concluded with the prize distribution function. The Minister of education of the state was the chief guest. The function was held in the central hall of the school. The hall was beautifully decorated by us. The function started at 4 P.M. the chief guest arrived on time. He was profusely garlanded by the Principal and students of the school. The Minister gave away the prizes for cultural, sports and literary activities. The students who scored position in X and XII board examinations were also awarded prizes. I also won a prize in the debate competition.

After the prize distribution the chief guest gave a short speech in which he congratulated the winners and exhorted the losers to try to do better in future. In the end our principal thanked the guests for having come to the school. The other guests and the prize winner were asked to join in a tea-party with the chief guest. I wish you were here to see me get the prize. But I know your blessings are always with me. I will soon send you a photograph of the occasion.

Please write to me soon, with best regards.

Yours affectionate brother,
Kartik.

Question 15.
Write a letter to the General Manager, Madhya Pradesh State Road Transport Corporation, about the bad behavior of a bus conductor.
Answer:

109, Napier Colony,
Jabalpur.
Date: 12th August, 20……

To,
The General Manager,
Madhya Pradesh state Road transport corporation,
Bhopal.

Sub.: Complaint against the bus conductor’s bad behaviour.

Sir,
Through this letter I want to draw your attention towards the had behaviour of one of your bus conductors with me. On 9th August I was travelling from one of our buses from Jabalpur to Panna. The bus started from the Damoh naka bus stand at 11 A.M. It was supposed to reach Panna at about 3 P.M. However, on the way, the bus stopped for not known reason and all the passengers were standing in the way. I had an important meeting at 4 P.M. at Panna, so I was getting restless that I might be late for the meeting. I courteously requested the bus conductor to move the bus as I had an important meeting scheduled at 4 P.M. but the bus conductor began to make fun of me. When I again requested him to reach Panna on time he began to abuse me. I do not know the name of the conductor, bus I am sure you could find out about his name. The bus number is MP20 – 4896

I am confident that you would look into the matter and take appropriate action against him. Such people set bad example for others.
Thanking you,

Yours truly,
S.P. Raichand.

Question 16.
You are Poornima a student of class X in Govt School for excellence Katni. Write an application to the superintendent of police about the nuisance of loudspeakers. (MP 2015)
Answer:

C-11 Civil lines
Katni
14th February 20……

To,
The Superintendent of Police,
District Katni,
Katai(M.P.)

Sub.: Nuisance of Loud speakers.

Sir,
Please permit me to bring to your kind notice the annoyance and inconvenience caused to several people, mainly students, in this locality by the unrestricted way in which loud speakers all allowed to be used both during night and day by some people. For instance, only yesterday we had to tolerate the loud speakers all the twenty-four hours of the day in our locality. Although my house is almost one kilometer away from the place where the loudspeaker was being actually played yet we could not wink our eyes the whole night yesterday. I really wonder how people residing nearby were able to put up with noise. And how students could have able to study as examination is nearing I, myself is worried as my class X board examination is nearing.

I therefore suggest that in future whenever licenses are issued permitting the use of loudspeakers, there should be a restriction on hours as well as a volume at which the loud speakers can be played, so that they do not become a source of irritation to others.

Hope my suggestion would be welcomed to you.
Thanking you

Yours faithfully,
Poornima.

MP Board Class 10th Special English Letter and Application Writing Important Questions

Question 17.
Write a letter to your father seeking permission to go on tour. (MP 2017)
Answer:

Room no. 10, girls Hostel
S.P.S. School
Jabalpur
10th sept. 2018

Dear Father,
I am fine and hope same at your end. How is everyone at home. Are they also missing me as I am. My studies are going quite well. Yesterday only mid term are being completed. My all papers were very good and I hope for a good result. Management has planned an educational tour for X and XI class students. Tour Will be of south India. Train tickets reservations and all loading and boarding arrangements will be done by school. All my classmates will be going. I want to ask you for the permission. Students have to submit a permission letter by parents along with Rs. 2500. If you find it good then please permit me to go with them.

Missing you all

Yours daughter,
Sonali

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

[A] Report/Notice/Message/Telegraph/Short Post Card

Composition – 1

A newspaper reporter has been sent to report on a road accident. Below you can see one page of his notes. Use the information to complete the report he wrote for his newspaper. Do not add any new information to write your answers. (MP 2012)
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 1

Accident in Sevoke : 1 Dead

Sevoke, 15 Oct: A road accident took place yesterday at 8:35 pm when a jeep
(a) ………………………………………………………………………….. at Sevoke, 10 km from Siliguri.
According to an eye witness the jeep braked in order to avoid collision with
(b) ………………………………………… The driver was unable to control the jeep, which
(c) …………………………………………………………………… The jeep driver,
(d) ……………………………………………………………………………………………….. Three
(e) …………………………………………………………………………………………………………..
Answer:
(a) Crashed into a ditch,
(b) a local bus that was running at high speed in the middle of the road,
(c) Swerved, hit a tree and overturned,
(d) Mahinder Singh, aged 35, was killed instantly,
(e) persons who were injured were taken to a hospital.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 2

Mr. A. Mathur is the Manager of Super Chemicals Ltd. He has made the following notes about a job candidate called Mohan Srivastava. He asks his Personal Assistant to write to a letter to Mr Srivastava. Complete the letter using information from the notepad below. (MP 2012)
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 2

Dear Mr. Srivastava

Sub : Interview for the post of salesman

With reference to your application, we are pleased to (a) …………………………………………. for interview for the above mentioned post. Your interview (b) …………………………………. You are required (c) …………………………………………………….Please note that no TA/DA will be paid by the company, and that you are responsible (d) ……………………………………………………….
……………….Kindly (e) ………………………………………………………………………………………………….

Yours faithfully
A. Mathur
Manager
Super Chemicals Ltd., Mumbai

Answer:
(a) inform you that you have been selected, (b) will be held on 16th June at 10:30 am in Room no. 315, (c) to bring all your testimonials and two copies of your latest photographs, (d) for making your own arrangements for accomodation, dining and lodging, (e) confirm by letter or telephone if you are reporting for interview on the said date.

Composition – 3

You are Anupama, Secretary of the Environment Club of Government Higher Secondary School, Balaghat. Write a notice in about 120 – 150 words announcing the launching of a Tree Plantation Drive in your school. (MP 2014)
Answer:

SCHOOL NOTICE BOARD
Government Higher Secondary School, Balaghat
NOTICE

All the students of the school are hereby informed that the school is going to launch a Tree Plantation Drive on 22 April, 20…. at 10:00 a.m. All the students are required to reach the ground by 9:30 a.m.

Anupama
(Secretary)
Environment Club

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 4

You have managed to get two tickets of a famous play (drama) in Bharat Bhawan that you and your friend wanted to see. Write a message to your friend meet you at a fixed time and place. Do ask your friend to inform his/her parents. (MP 2014)
Answer:

MESSAGE

I have somehow managed to get two tickets of the play in Bharat Bhawan which we have been planning to see for long. Meet me today at 6 in the evening at the parking of Bharat Bhawan. Also, don’t forget to inform your parents so that they are not worried as we may get late in returning home.

Or, You have managed to go sanctuary at Bandhavgarh Umariya to see wild animals with your friend. Write a message to your friend to meet at a fixed time and place in a hotel. Do ask your friend to inform his/her parents. (MP 2015)
Answer:

MESSAGE

7:30 pm.

1st March, 2018
Raghu,

I have somehow managed to go to sanctuary at Bandhavgarh Umariya, which we have been planning to see since last year. Meet me today at 6:30 in the morning at the parking of Indian Coffee House. Also don’t forget to inform your parents. So that they are not worried as we may get late in returning home.

Shyam.

Composition – 5

Write a telegram to your friend congratulating him on his success in Board Examination. (MP 2012, 18)
Answer:
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 6

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 6

You are Ashutosh Acharya, President of Bharat Mata Higher Secondary School, Bhopal. Write a notice in about 120 – 150 words announcing the Inter House Dance and Singing Competition, held on 28th October 2018.
Answer:

NOTICE

30-09-18

Bharat.Mata Higher Secondary School, Bhopal

All the students are hereby informed that Inter House Dance and Singing Competition is scheduled on 28th October 2018 at 5:00 P.M. Interested students may submit their names to the undersigned latest by 05-10-18. Film songs and dances are not allowed. All the songs and dances must be folk based.

Sd/
Ashutosh Acharya
President

Composition – 7

You are Ashutosh Soni attending an NCC camp. write a postcard to your father on your experiences in the camp. (MP 2009, 16)
Answer:

Respected father, Pranam,

I am now enjoying the life in the NCC camp. We are the four boys sharing a tent. Initially we had some problems but now we are doing nicely and are good friends now. I have understood why you insisted on early rising and punctuality. They are very much required here. we have to get up early for morning parade and if get late then we miss the breakfast. I have also learnt to wash clothes and polish my shoes. I am enjoying the life here. Please convey my regards to mom and bhaiya.

Yours,
Ashutosh Soni

From:
Ashutosh Soni
NCC Camp,
vaishali Nagar,
Indore.

To,
Shri Ashok Soni
Academic Section,
Barkatulla University,
Bhopal (MP)

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 8

Write a message on behalf of your mother telling your brother to reach your uncle’s house for dinner tonight. (MP 2010)
Answer:

MESSAGE

10:00 AM

30 August, 2018
Tuesday

Hi Arun!
Your mother left a message that you should reach your Uncle’s house tonight for dinner.
Aasha

Composition – 9

You are Ashutosh Acharya the cultural secretary of your school. Draft a notice giving information about the selection of two participants from your school to take part in the inter school debate competition. (MP 2010, 11, 18)
Answer:

NACHIKETA HIGHER SECONDARY SCHOOL
NOTICE
SELECTION OF PARTICIPANTS

30 August, 2018

It is my pleasure to inform all the candidates of the inter school debate competition that held on 17 August, 2018 that two participants Ashish Sahu and Dinky Valecha of classes VII and IX respectively have been selected. Selected students should contact the undersigned for further details.

Ashutosh Acharya
Cultural Secretary

Composition – 10

Ram wrote the following letter to Gopal. Then he decided to send a telegram instead of the letter. Using relevant information from the letter, write this telegram using more than 20 words. (MP 2012)
Answer:

Chandigarh,
17 June, 2018

Dear Gopal,
My sister has sponsored me to go to Australia for higher studies. I have gone through all the formalities and will be leaving India on the morning of 25th June from Mumbai. I will be-arriving in Mumbai by Knourk Express on 23rd June along with my parents and my sister. I’d be very grateful if you could arrange a good hotel for three days for us. Could you possible meet us at the station too?
Hoping to see you soon.

Yours affectionately
Ram.

Answer:

Receiver’s Name – Gopal
Receiver’s Address – Gopal
………….
MumbaiLeaving for Australia. Reaching Mumbai on 23rd by Konark Express with parents and sister. Arrange hotel for three days and meet at station.
Sender’s Name – Ram
Not to be telegraphed

Ram
Chandigarh

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 11

Anil Verma was on his way to USA spend by holiday with his aunt and uncle. At Delhi airport just before when his plane was due to depart, he remembered something important. It was his grandfather’s 70th birthday next week and although he had bought a present, it was still lying inside his wardrobe at home. He had forgotten to wrap it and send it. Anil decided to write a post card to his sister Anuja, asking her to send the present. He had only a few minutes before his plane left. Write the post card to Anuja using not more than 40 words. (MP 2012)
Answer:

Delhi,
25th April, 2018
My Dear Anuja,
My plane is about to take off. As you know Grandpa’s 70th birthday is falling next week. I had bought a gift for him but forget to send it. It is still lying inside my wardrobe at home Please send it.

To,
Anuja Verma
…………
Delhi.

Anil Verma

Composition – 12

You are Darpan, a senior perfect of your school. Your school is going to arrange a painting competition on coming Monday. Draft a notice for the students and ask them to get registered themselves with you before Friday. (MP 2011)
Answer:

SCHOOL NOTICE-BOARD
Registration for Painting Competition

The Arts club, St. Joseph Senior Secondary School is organising a on-the-spot Paint-ing Competition on Monday, 11th April 2018. All the students willing to participate should get themselves registered with the undersigned before Friday, 8th April 2018.

Darpan
Senior Prefect

Composition – 13

Your school is going to organise a social work for the welfare of the poor living in slum areas of your city. Draft the Principal’s notice to the students. (MP 2013, 16)
Answer:

SCHOOL NOTICE-BOARD
Nachiketa Higher Secondary School, Jabalpur
NOTICE

All the students of the school are hereby informed that the school is going to organise a ‘Cleanliness Drive’ for the welfare ot the poor living in the slum area of the city on 10th March 2018. nhe students shall report at 8:00 AM.

Sd/-
Principal

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 14

You have lost your watch somewhere in the school premises. Besides being valuable the watch has an emotional value to you. Write a notice to put on school noticeboard, promising a good reward to one who finds it (MP 2017)
Answer:

SCHOOL NOTICE-BOARD
Samdariya Publie School, Jabalpur
NOTICE

All the students are informed that a watch or ‘Titan’ with black belt and golden dial has been lost somewhere near play ground. It belongs to Amit Sharda student of class XI. whose over gets it please bring it to vice Principal’s office. The student will be rewarded for it.

Amit Sharda
Class XI.

Composition – 15

You have saved one thousand rupees. Write a message to your friend describing your plan that how are you going to use it. (MP 2016)
Answer:

MESSAGE

25 July, U18
Wednesday

10:30 AM

Hi Kapil!
You would be happy to know that I have saved one thousand rupees this month, I am planning first to buy some gifts for Mom Dad. Since few months I was in need of a book of English, I would get it. These is an orphanage near by I will donate some study materials with rest of money. Tell me how you like my planning.

Sonali.

[B] Verbal/Visual/Diary Entry

Composition – 1

The following is a diary entry of a reporter. Read this entry and write a paragraph basing it on this, together with your own ideas in 150 words. Assign a suitable title.

Sonepat: Sonepat police busted gang of dacoits and auto-lifters-a Maruti Alto signalled to stop at Delhi-Haryana border-driver speeded up-chased and caught-disclosed on interrogation lifting two cars from Meerut, Ghaziabad-engaged since 2000-stolen goods worth 25 lakhs recovered-police to catch the gang leader.
Answer:

Dacoits and Autolifters’ Gang Busted

Sonepat: Sonepat police busted a gang of dacoits and autolifters yesterday. Robberies and cases of autolifting were increasing much in the district. As a result police checking was done at various check posts. A Maruti Alto car was signalled to stop at Delhi-Haryana border as it caught the police attention. The driver speeded up but was chased two cars from Meerut and Ghaziabad. He also disclosed that their gang had ten members and they had been operating in Meerut, Ghaziabad and border towns of Haryana since 2000. The police recovered stolen goods worth twenty-five lakhs from various places. Their gang leader is yet to be arrested. The police claim that the members of this gang will soon be arrested and put behind the bars.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 2

Observe the things in your Examination Hall and attempt a (factual) description of your examination room. Here are a few tips to enable you to write a good description:

Location, shape and size, colour scheme on the walls, objects and articles seen in the room and their arrangement

Also include the other striking or special features if any your answer should not exceed 150-175 words. (MP 2016)
Answer:

Factual Description of Your Examination Room

– by Akshya

At the moment I am writing my Examination paper in the Examination Hall. The paper is of English. I am sitting in the second row writing my answer. This room opens in the long corridor. It is situated on the second floor or my school building. It is rectangular in shape. It has a seating capacity of about fifty students. The white colour on the wall makes the room well-lighted. The sun rays fall through the six windows. These make the room well-lighted and well-ventilated.

There is a long table in front of me, besides the black board on the wall. On it is written ‘Best of Luck’. There are beautiful ‘shlokas’ written on the wall. The room has fixed benches in rows in an ascending order. The seating is comfortable. Wafts of fresh air enter the room. There is no noise now in it. Everything is calm and quiet because the examination is on.

Around me to my left and right, in front of and behind are sitting other examinees. They are busy writing their paper. There is some slight murmur here and there. It is inaudible in the sound of chirping by birds. The whole scene is of seriousness and full concentration of the examinees.

Composition – 3

You happened to overhear the following conversation:
Rahul: Where have your planned to go during the summer holidays?
Jeevan: I wish I could go boating on Dal Lake.
Rahul: It is safe to go to Kashmir now? Don’t you hear a lot about terrorism in the newspaper?

On hearing this dialogue you decide to write an article in the local daily on the need to provide security at tourist spots and suggest ways and means by which such spots could be made more attractive to tourists. Using ideas from which such spots could be made more attractive to tourists. Using ideas from the unit on ‘Travel and Tourism’ along with your own ideas, write the article in 150 – 175 words.
Answer:

Need to Provide Security at Tourist Spots

– by Ram

India is a great country as far as weather and tourist spots are concerned. In one comer we have summer, in the other we have winter. Then there are scenes of deserts and scenes of wild nature in its great gloiy. Places of historical importance are in plenty. India’s glorious past comes alive when we visit these places.

But it is really sad that terrorism has affected these places of tourist importance. There are daily news in the newspapers about the sad plight of tourist spots in Jammu and Kashmir. Kashmir being near to Pakistan is a hot spot of terrorism. There are bomb blasts almost daily in the parts of Kashmir. Innocent lives are lost without their fault. Children become orphans and women widows.

Tourists are a constant source of bread and butter for the people living in them. Their not going there means loss of livelihood to those people. Terrorism has no human face. The govt, no doubt, is doing its utmost to provide security to such places. But a lot more needs to be done.

The information gathering mechanism at both centre and state levels needs to be strengthened. Highly sophisticated gadgets should be procured to intercept the terrorists’ communications. Army should be deployed at most sensitive areas. Terrorists are humanity’s enemies. They should be crushed with an iron hand.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 4

Read the following telephone conversation which took place when Suresh was staying with the his uncle. Write the message from Suresh to his uncle, using not more than 50 words. (MP 2012)

Seshu: Hello! Hello! This is Seshu from Lucknow. Can I speak to Mr. Rao, please? I am a friend of his son, Madhav Rao.
Suresh: This is Suresh Rao. My uncle is not here at the moment. We heard about the earthquake. Is Madhav all right?
Seshu: Yes, Yes. He’s okay now. But he had a bad fall during the earthquake and he broke his left leg. It was a multiple fractures, but there’s nothing to worry about now.
Suresh: Is he in hospital?
Seshu: Yes, he’s at the Tata Memorial Hospital here. Would you please inform his family?
Answer:
Dear Uncle,
Seshu, a friend of Madhav Rao’s son, rang up and told me that Madhav Rao had a wall fall during the earthquake and had broken his left leg. He is admitted in the Tata Memorial Hospital but there is nothing to worry.

Suresh

Composition – 5

Look at the visual input given below and produce a story: (MP 2011, 18)
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 3
Answer:
Once there was a crow. He was very thirsty. He flew around in search of water. Soon he saw a pitcher. There was very little water in it and the crow could not drink because he found that the neck of the jug was too narrow. He thought for a while and an idea struck his mind. He took some small stones in his beak and put them in the pitcher one by one. Thus, after some time the stones settled at the base and the level of water rose up. The crow drank water and flew away. Therefore it is said that, ‘where there is a will, there is a way’.

Composition – 6

Here is a diary entry of a reporter. Read it and on the basis of it write a paragraph in 150 words.

4 pm

New Delhi: 15 March, 2018
HRD Minister’s Press Conference-4 pm-5 more colleges to be opened next month-to admit 5 thousand students-a Sports Complex coming up at Alipur-another University in West Delhi to come up in 2018-both residential and affiliating.

Lamented much falling standards-University campus and colleges places of politics and Violence-Minister called upon the youth for constructive work- shun violence and cement universal brotherhood-communal harmony-asked teachers to spread peace, brotherhood, amity-stressed on the ancient Gurukul values.

Answer:

5 More College, University soon in Delhi

At last students shall have some relief in seeking admission to colleges in Delhi since 5 more colleges are coming up. This was disclosed by the Human Resource Development Minister at his Press Conference yesterday. He also disclosed that the setting up of another University in West Delhi has also been cleared by the Union Cabinet. It shall be completed by 2018. The proposed University shall be both residential and affiliating in nature.

The Minister lamented that the educational and academic standards have been falling at a great speed. Education was safe from social evils in the past but this is not true today. He pointed out that colleges and universities are now hot places of politics and violence. He called upon the youth to join hands for constructive work rather than destructive one. He also called upon them to shun violence and cement universal, brotherhood and communal harmony. He also asked teachers to spread peace brotherhood and amity together with stressing on the ancient Gurukul values. The conference came to a close around 5 pm.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 7

Read the following flow chart showing the ordinary process of withdrawing money from ATM. Write a paragraph on it. (MP 2016, 18)
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 4
Answer:
ATM stands for ‘Automated Teller Machine’. ATM is a machine at a bank branch or other location which enables a customer to perform basic banking activities round the clock. Now we are free to operate it any time, any place. ATM cards comes in two types debit card and credit card. Now lets start the discourse about the process of withdrawal money from ATM through the card. ATM card comes with a magnetic stripe or a plastic smart card with a chip. First locate an ATM machine of your bank nearby your place. Before entering ATM room. We should insert card to open the door of the ATM bank.

After entering the ATM room, insert your ATM card in the slot of ATM machine (where you can see a blinking green light in the machine). Then on the screen select the language you want to do the transaction for. Now the machine will ask for your secret PIN code number. Enter your PIN number. After that on the screen select the mode of transaction, from the options given like withdraw, deposit, balance enquiry, bill payment etc. Click on withdrawal cash from the option. On the screen it will show various types of account, like saving or current account.

Then choose saving account. Then it will ask for the amount you want to withdraw. Here make sure that the amount you are entering is not more than your main balance. And press correct options, now the money comes out from the dispenser machine. Collect your money before 30 seconds. Then collect your card and the statement from the dispenser machine. Once you have completed your transaction press the button of stop or clear before leaving the ATM room.

Composition – 8

Look at the visual input given below and produce a paragraph. (MP 2016, 18)
Answer:
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 5
Noise pollution has become one of the big problems in India, affecting the human lives in many ways. We all should know the causes, effects and most importantly the preventive measures of the noise pollution in order to get prevented from the effect of it. Normal level of the sound is necessary to maintain the daily lives, however undesired sound or noise which is not tolerated by the people, animals or plants which causes noise pollution.

In India many festivals and small or big functions are celebrated with great enthusiasms. The use of loud speaker or band is usually used at the time of festivals or functions. High level sound creates unpleasant effects and discomfort to the health especially to the ears. Though the people enjoy the event who takes part in it but many suffer due to this. New generation people play music in full volume and dance late night causing lots of physical and mental disturbances to the neighbours. Mostly it is annoying and inconvenience caused to several people, mainly to the students. Many a time the loudspeakers are used both during night and day by some people. The old age people and the students mainly suffer the most.

The students who are having examination or facing competitive examination, they are not able to concentrate well in their studies, at times when loudspeakers are on high volume. High level of noise slowly affects the health and acts as a slow poison. However, a strict action should be taken for the use of loudspeakers or there should be a restriction on hours as well as volume at which the loudspeakers can play. This is also a way we can keep our environment free and clean from noise pollution.

[C] Report Writing/Short Composition

Composition – 1

Write a report in about 120 – 150 words on a “one day match” played by your school team i.e. Maharshi Parsuram H.S., against the team of Maharaja Agrasen H.S. (MP 2015)
Answer:

One Day Cricket Match

20th November, 2016, Jabalpur (Raghu)
Cricket match has became a religion with our youth. Yesterday an interesting Cricket match was played between our school Maharshi Parsuram H. S. and Maharaja Agrasen H.S. at our cricket ground. It was twenty-twenty match. The match drew a huge enthusiastic crowd. Student from both the school had gathered there in large numbers even before the match started. The toss was called. We won the toss. Rajesh and Mukesh opened the innings. Rajesh hit the very first ball over the heads of the fielders for a six. Mukesh also opened his account with a cover drive, and then came the sudden collapse we lost four wickets within an over. But our captain Swarup played well and turned the tide.

He scored half century gave us a respectable total of 160 runs. Now Maharaja Agrasen H. S. started the innings in a great style. Their openers were in a furious mood. When there was 50 for no loss, no one could hope for a victory. But then the most unexpected did take place. Their half of the team was out at 80. Soon a quick knock of 40 by Raj gave them a new hope, but it proved fatel. Our bowlers were again on the top Maharaja Agrasen H. S. was bundled out on 145 runs. We won by a narrow margin in the 20th over. But a victory is always sweet. The members of both the teams had a light refreshment.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 2

You are Anshul Raj. As a responsible citizen, you have organised a campaign on ‘Say no to polythene bags’ in your locality. Write a report in not more than 150 words for publication in a magazine.
Answer:

Say No to Polythene Bags

-Anshul Raj

Plastic is an environment Hazard. Polythene bags are polluting land, water and air because they are non-bio-degradable. A plastic bag if buried in soil will remain there intact even after hundreds of years. Plastic is impermeable to water and air. Hence water cannot percolate down the plastic sheet and it also deprives the soil of the oxygen. Thus it deterio-rates the fertility of the land. Plastic is lighter than water and floats on its surface. It stops mixing of vital oxygen from air to water. Plastic can neither melt in water nor degrade in soil. It is very difficult to get rid of it. Even burning causes air pollution as many poisonous gases are produced in the process. Thinner than five micron plastic bags are especially harmful because if they are mixed in the soil they cannot be picked. We must ban its uses.

Composition – 3

Given below is information about Rabindra Nath Tagore. Use this information to develop a paragraph/speech: (MP 2014)
1861—Born in Calcutta, 1901—Founded a school at Shantiniketan near Bolpur, 1910—Gitanjali, his best known collection of poem, 1913—Awarded the Nobel Prize for this (literature), 1919—Surrendered the title in protest against the Jalianwala Bagh Massacre, 1921—Inaugurated the Viswa Bharti University, 1941—Died in Calcutta.
Answer:
Rabindra Nath Tagore, the poet of poets was born in Calcutta in 1861. He was a multi-dimensional personality. In 1901 he founded a school at Shantiniketan near Bolpur, Shantiniketan is a famous centre of learning in the fields of art, literature, music, painting etc. In 1910 he composed Gitanjali, his best known collection of poems, he was awarded Nobel Prize for this piece of literature (Gitanjali) in 1913. He surrendered the title (Knighthood) in protest against the Jalianwala Bagh Massacre in 1919. He inaugurated the Viswa Bharti University in 1921. He breathed his last in Calcutta in 1941.

Composition – 4

Deforestation is imbalancing the Ecosystem. Write your views. (MP 2009, 11, 13)
Answer:

Trees and Forests

1. A tree is a woody plant usually with a single stem. A large area well covered with woody plants is a forest. The woody plants called shrubs and bushes are smaller than trees and have usually more than one main stem. Trees are the largest living things on the Earth, and they live longer than any animal. The tallest trees are mountain ashes. Which have grown to well over 330 feet. The oldest trees are the Californian pines, some of which are more than 4,500 years old.

The age of a tree can be told by counting the rings in the trunk. In most kinds of temperate trees (i.e. grown in neither very hot nor very cold climates), new wood is formed each year in a layer outside the wood of the previous year. The layers of wood, as seen on the cut end of a felled tree, are circular and are called annual rings. Each ring in the trunk of the wood represents one year of the tree’s life. In a year of good rainfall, the ring formed is wider than one formed in. the drier year. A record of rainfall can thus be read in tree rings.

2. Trees are important to our world for a number of reasons. Like all green plants, they build up their food by the process known as photosynthesis . The by-product of this process is oxygen which human beings and other animals take from the atmosphere as they breathe. That is why the great forests have been called the “lungs of the world”. They make much of the oxygen we need to live.

3. Trees are living things like man and animals, they too feel pleasure and joy as well as pain, therefore should not be destroyed. Today due to the destruction of forests, mercilessly we are suffering from its consequence. The temperature of the earth has risen, the rainfall on the earth has declined the amount of poisonous gasses on the earth has increased. Therefore efforts are being made to save forest and to plant more and more trees to save our earth from getting entirely destroyed due to only our selfishness and foolishness.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 5

Write an article for your school magazine on ‘Importance on newspapers in our life’. (MP 2009)
Answer:
Todays world is ruled and run by media. Media provides us with the up-to-date information and newspaper is the oldest family member of media. Today though there are many fast methods of gaining information but still newspaper has its own place and importance in the life of man.

Newspaper not only provides us with information but also help to mould public opinion. Newspaper also provides us a platform to advocate social reforms introduced by the reformers. Press also alerts man against the harmful products sold in the market. It also criticises the government for the wrongs done by her and raises a voice of protest through its special column.

Newspaper no doubt is a very powerful media. It has the power to install or overthrow a government from its power, therefore press owes a great responsibility to be fair and just whenever it prints any news. It is.like a loaded gun that has a power to destroy the peace of a nation.

Newspaper also does great social job by printing an-appeal of a needy family who wishes to approach the social welfare society in her column thus drawing the attention of the charitable trusts.

Thus, we can see how the newspaper serves the nation and also helps in shaping the destiny of a nation.

Composition – 6

Describe your childhood in your own words. (MP 2009)
Answer:
Childhood is the golden period in every man’s life. It is that period when they are not worried about anything. It has its own pleasures and pains. In childhood, I used to get tonnes of love and affection. I was pampered and cared and given everything I asked for but within limits I used to find joy and happiness all around me. I enjoyed eating sweets and playing with colourful balls and balloons. As a child, I was a quick learner therefore my elders were very careful when they spoke in front of me, they never used a wrong word in my presence. I had to do what my elders felt was right for me, maybe therefore I desired to growup soon and become free to take up my decision, but I some times do regret and desire for my childhood to return to me even if it is for a flying moment.

Composition – 7

Write a composition on your “Dream School”. (MP 2009, 11)
Answer:
Education is a sacred instrument for building the nation and teachers are that key who help to unlock the students shyness, hesitation etc. and thereby help to shape the society, A school should not only be a place where the child is taught basic subject like Maths, History, Geography, Science etc. but it should be a place where his whole personality is developed. He is provided with ample opportunity to play games and if interested in any particular facility should be provided to achieve perfection in it. The school staff should be helping and should always be ready to help any time. There approach should be friendly. My ‘Dream School’ should have a spacious laboratory of all Science subjects, it should be well equipped and well ventilated. The same thing goes for the classroom, it should not be dark and dingy nor too small to accommodate students, My school besides the above given facilities also provides opportunities in co-curricular activities like paper mashy art, painting, drawing etc.

A good school with the help of devoted teaching staff can help to build a new India mache an India that holds fast to the traditional culture of the past and at the same time look forward to future oriented India and it is these teachers alone can provide through rich dynamic education.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 8

Give an account of importance of a role model. (MP 2010)
Answer:
A role model is a person who may be taken as an example to be copied. He/she plays a vital role in one’s life. He directs, guides and channelises is one’s course of life. My grandfather is my role model. He is over seventy. He was a successful teacher before retirement. He had excellent command over English, Urdu, Sanskrit, Punjabi and Marathi. His ideas were a source of inspiration to me. He authored many books. He is a renowned scholar and excellent speaker. He has tought me the value of work, discipline and character and how to make the best of time. He taught me the art of living by facing all odds in life.

Composition – 9

Prices are rising very high. It becomes very difficult to manage the expenses. Write a short note on ‘Proper Money Management’. (MP 2010)
Answer:
‘Proper Money Management’ means, how one should manage to expend money according to the occasions and save proper proportion of one’s income. Money is for spending. First of all we should fulfill our necessary wants of life. Everyone has to fulfill his necessaty wants. Without fulfilling our necessary wants, we cannot service. Necessary wants include the wants of food, clothes and shelter. After fulfilling necessary wants, we should think of all other wants. We should spend our income in such a way that we may be able to save money for future. We must spend money according to the worth of occasion. If we spend much money on a particular item, we should save money on another item. Above all, we must save a part of income. We must not be the victim of evil habits.

Composition – 10

Suppose you are going to deliver a speech on ‘Teacher’s Day’. Prepare a draft of your speech. (MP 2010)
Answer:
Respected Teachers and Students,
Today is Teacher’s Day. Dr. Radhakrishnan had been the President of India. He had been a teacher also. His birthday was 5th September. He felt very much proud of being a teacher. So, he declared that his birthday should be celebrated as ‘Teachers day’. He used to say that the profession of a teacher is very pious. Giving education to the citizens of one’s country is a noble deed. It is a kind of patriotic performance. Teachers are the nation builders. They give good guidance and direction to students. They teach them to value of discipline. They teach them how to make progress of their country.

Teachers help the students to become good citizens. Good citizens are file great wealth of a nation. Good citizens make progress of a country. They are the pillars of the nation. They make the foundation of the country deep and lift the country to the sky. Teachers help their students to do all this. Thus, we can say that teachers are noble persons. We must pay great regards to them.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 11

Games and Sports are not only means for entertainment but useful in complete personality development They also help a person to live a fit life. Write a composition to highlight “Importance of Games and Sports”. (MP 2010)
Answer:
Games are a necessary part of education. Just as books form part of education, games and sports also form part of education books enlighten the mind, games refresh the body. In a word, books and games are complimentary to each other. For students both are essential, excess of either can be harmful.

There is an old saying that “a healthy mind lives in a healthy body”. It simply means that both games and books are necessary. Good health is absolutely necessary for a person. If a person is always engrossed in books he is bound to be dull and listless. “All work and no play makes Jack a dull boy” reads an old saying. Life is without charm if one is not healthy. And games and sports go a long way in keeping a man healthy and fit.

Games are compulsory in schools. One period is reserved for games. There are many benefits that come to us through games and sports. Firstly they keep us healthy and in good spirits: After a game, one feels refreshed and ready for the work of the day. Games also develop a sense of fellow feeling and comradeship in people. Team games are especially helpful in this regard. They teach us the spirit of following the orders of a fellow player, who happens to be our captain. However games must not be played with the spirit of enmity.

However, excessive indulgence in games is bound to be harmful. Too much play is harmful to health as well. Also spending too much time on the playfield will mean less time for students to study. So there must be a right balance between games and other activities of life.

Composition – 12

Give an account of the ‘Importance of obedience and discipline in a students life’. (MP 2010)
Answer:
Discipline is the most indispensable quality of life. It plays an important role in t every walk of life. It is the greatest law of nature. It is therefore, essential for every person. Discipline is the symbol of being civilized person or society.

Discipline and obedience is important in every walk of life. It is necessary in school, family, offices, factory, neighbourhood and is nature. Every object of nature works according to the fixed and set principles. We cannot imagine what will happen if a slight disturbance takes place. Everything will come to dead end and we will be no more in the world. At the social and national level, discipline and obedience means mutual help and cooperation.

Our progress, strength, stability mental peace and prosperity depends upon discipline. It is discipline that teaches us to subordinate our selfish desires to the greater interest of human society. If every person does what he considers to be good for himself alone, there would be disorder all around. This will lead to quarrels and violence.

Composition – 13

‘Mahatma Gandhi was a great social reformer’. Write your views in about 100 words. (MP 2013, 17)
Answer:
Mahatma Gandhi is known as a great social reformer in the history of India. No aspect of social life has been left untouched by him. He treated all the religions alike. He did not hate any caste. He did not like caste system in India. He favoured the improvement of the condition of women. He used to say that man and woman are the two wheels of the cart of society. Both are the complement to each other. He favoured the education for women. He favoured the uplift of the downtrodden. He always tried to reform their condition. He was sternly against the untouchability in India: He used to say that God has made all equal. All are equal in the eyes of God. According to the law, all people are equal, if it is so, we must not hate any caste or any religion because the same blood flows through the veins of all human beings.

He was the follower of Raja Ram Mohan Roy who stood against the evil customs and traditions of Indian society. He disfavoured ‘Sati Pratha’ in Indian society. Gandhiji also favoured his views and spoke against ‘Sati Pratha’. Gandhi loved poor veiy much. He was not against machines but he stood against the extreme use of machines. He was in favour of cottage industries in villages, he wanted that machines should not create the problem of unemployment. He was in favour of rural up-liftmen.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 14

With the help of the words given below, produce a composition. The topic is ‘The Republic Day’: (MP 2011, 18)
(a) Assemble in ground
(b) Unfurl national flag
(c) National Anthem
(d) Principal’s address.
(e) N.S.S. and N.C.C. Cadets.
Answer:
The Republic Day
We celebrate the Republic Day every year on 26th of January. This year we were asked to reach the school at 7-30 in the morning. All the students assembled on the school playgroud. We were asked to stand in rows in front of the flag post. Soon the headmaster and other members of the staff arrived there. The P.T.I. gave a caution to stand at attention. The headmaster hoisted the National flag. We all sang the National anthem. Then there was a short speech by the headmaster. He explained the importance of the day. All the members of the staff and the students took a vow to serve our motherland.

The NCC and NSS cadets participated in the march past and helped to maintain discipline and organise the function.

Then there were games and sports. In the evening, there was a cultural programme. Some students sang patriotic songs and recited other poems. There were monoactings and a one act play also. Then the headmaster distributed sweets and we all dispersed.

Composition – 15

Describe the scene in a bank with the help of the given cluses: (MP 2011)
(a) The guard outside
(b) The counter for different transactions
(c) People working at counters
(d) The crowd present in the bank
(e) The Manager.
Answer:

The Scene in a Bank

Recently I had the opportunity of visiting a bank with my father. The bank that I visited was the main branch of State Bank of India, Jabalpur. The bank was opened in a double storey building. There was a guard outside the building whose business was to keep an eye over the visitors. The bank was computerised and there were three cash counters at the ground floor. These counters were meant for monetary transactions. Gne of the counters were meant for the savings account holders, including students and pensioners.

The bank was equipped with fire safety measures, generators, computers and air conditioners. On the other side were several other counters dealing with passbook updation, making drafts, opening accounts, fixed deposit etc. At the right hand, comer is customer help desk counter where one may get a satisfactory answer of his queries.

On the first floor, there was Branch Manager’s cabin. The Branch Manager was Mr. Rajneesh Sood. He was a well behaved man with fine personality and pleasing communication skills. Besides this there were several other sections dealing with loans like home loan, car loan, personal loan, education loan etc. the diaty section that maintains a record of daily transactions of the bank.

The manager took me around with him and showed me the strong room of the bank made with very heavy iron doors. It was protected by a high alert security system. It meant for keeping cash. The manager also showed me the locker room. There were many lockers in this room each having a number. The customers willing to avail locker facility can keep their jewellery, documents and other valuable items here safely.

There was a huge crowd present in the bank. Everyone was busy. People were depositing and withdrawing cash, buying insurance policies, opening new accounts, taking loans and enquiring about their accounts. The bank staff was too busy catering to the needs of customers.

Composition – 16

Write a short biography of Jawahar Lal Nehru under the following headings:
(a) Parentage and education
(b) Contribution in Indian freedom struggle
(c) Jawahar Lai Nehru as a Prime Minister. (MP 2011, 14)
Answer:

Jawahar Lal Nehru

Jawahar Lal Nehru was bom on 14 Nov, 1889. He was bom to Motilal Nehru and Swaroop Rani in a Kashmiri Pandit family. He was educated in India and Britain. In England, he attended the Independent boy’s school, Harrow and Trinity College, Cambridge.

On 7th February, 1916, he was married to Kamla Nehru. In the first year of marriage, she gave birth to Indira Priyadarshini. Being a son of wealthy barrister and politician he soon became the leader of the left wing of the Congress. He later rose to be Congress President under the guidance of Gandhiji. He was a radical leader who advocated complete independence or ‘Pooma Swaraj’ for India from the British Empire. In the long struggle for Indian independence, he was recognised by Gandhiji as his political successor. Nehruji also led an interim govt, that faced opposition from the Muslim League headed by Mohammad Ali Jinnah. Thus, failing to strike a coalition, he supported the partition of India.

On 15th August, 1947 he took office as the Prime Minister of India and delivered his famous speech ‘A Tryst with Destiny’. However, this period was marked by communal violence. He conducted several, tours and encouraged Muslims to remain in India. Under his leadership, the Congress won a overwhelming, majority in the elections of 1952. He served as the Prime Minister of India till 1964 and is the longest serving Prime Minister of India. He was also the founder of Non Aligned movement and was an important figure in international politics in the post war era.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 17

Suppose you are the captain of the team. Draft a speech for your team members for a letter coordination and team spirit in 50-60 words. (MP 2013)
Answer:
Friends! As we all know ‘A sound mind lives in a sound body’. The advantages of games and sports are manyfold. As an organised team we shall work like a co-ordinated machine to win honour, recognition and glory. As the captain of this team, my focus will be on the development of team-spirit and sportsmanship. We shall face challenges like a family but with all our honesty and sincerity. We shall help and cooperate one another in every possible manner. Let us explore our capabilities to win laurels for our school and learn to accept both success and failure like a true sportsman.

Composition – 18

Write a paragraph of about 120-150 words on how can we make our surroundings green, pollution free and environment friendly. (MP 2014)
Answer:
India is faced with the problem of environmental pollution. Rapid industrialisation, deforestation, fuel emission and extensive use of pesticides are source of the chief causes. This has resulted in the depletion of ozone layer, various health problems, ecological dis-balance, extinction of some of true species of animals. It is high time that we make efforts to protect our environment. Efforts should be made to discourage deforestation and encourage aforestation. Industrial and domestic wastes should be properly disposed off. It should not be allowed to flow into rivers. Use of air conditioners and refrigerators should be reduced because harmful gases are released on their operation. The various legislations to protect different components of environment like Factories Act, Indian Forest Act, Industries Act, Municipal Corporation Act should be properly implemented. Rashly people may be made aware through various awareness programmes.

Composition – 19

Given below is information about the title ‘The Bet’ Use this information to develop a paragraph: (MP 2015)

  1. Age of 25 years a banker
  2. He bet about a man
  3. First year for the prisoner
  4. Second year for the prisoner
  5. Sixth year for the prisoner
  6. Mentality of the prisoner at the end.

Answer:
Fifteen years ago at the age of 25 year, a banker had thrown a party. Many of his friends were present in the party. There was a young lawyer too. They discussed on the death penalty. The banker was of the opinion that death was better than life imprisonment but the lawyer disagreed and claimed that it was better to live some how than not to live at all. The banker challenged the lawyer two millions if he would stay in solitary confinement for five years. The lawyer accepted the bet and declared that he would stay for fifteen years. The agreement was drawn up. The banker locked the lawyer in the garden wing of his house. During the first year, the prisoner suffered from loneliness and depression and read light books and played on piano.

From second to fifth year he ate, drank and rested. In the sixth year he began to read zealously, he read immense quantity of books on natural sciences, poetry, chemistry, medicine, novel philosophy and theology. He read lot of books of philosophical and religious, which gave him wisdom. From these hooks he learnt and understood that freedom, life, health are worthless. The world is illusion. Everything in this world is subject to decay. Death is the only certainty in this uncertain world. Life is not worth living. Death wipes away every achievement. The mentality of the prisoner changed at the end. For him “wisdom is more valuable than any other thing”.

Composition – 20

Write a short biography of Dr. A.P. J. Abdul Kalam under the following heading:

  1. His parentage and education. (MP 2015)
  2. His contribution to India’s most important works.
  3. As a president of India.

Answer:
A. P. J. Abdul Kalam was born to Jainulabdeen and Ashiamma on October 15, 1931. He came from a family whose financial condition weren’t sound enough. Kalam took up odd jobs in his childhood to support his family income but never gave up on his education. He graduated from Saint Joseph’s College. Tiruchirappalli in 1954 but was not satisfied with his degree. He left for Madras to study Aerospace Engineering. He enrolled at the Madras Institute of Technology (MIT).

His contribution to India as a scientist was immensely at the Indian Space Research Organization was immense. He was responsible for numerous projects such as Project Devil and Project Valiant and launch of the ‘Rohini-I’, besides developing missiles under the missions ‘Agni’ and ‘Prithvi’ For the same. He was popularly tagged as the “Missile man of India”. Kalam was honored with great laurels and awards for his work by both the Government of India and other countries.

Kalam served as the 11th president of India from 2002 until 2007. One amongst the most respected people of the country and became the first citizen of India. With his appointment Kalam the first scientist and first ever bachelor to occupy the Rashtrapati Bhawan. During his tenure as a President, Kalam as both appreciated and criticised. After completing his term as President, he served as visiting professor esteemed institutes and universities of India. In addition to all the profiles that Dr. Kalam held, he authored numerous influential and inspirational books. His books include “Mission India” and “Inspiring Thoughts.” He launched his mission for the youth of the nation called the “What can I give movement”, with the main aim to defeat corruption in India.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 21

You are Rohit Saini. Traffic jams and road accidents are common in your city as people don’t follow the traffic rules. Write an article of about 200 words for your school magazine on “Safe Driving”. Take the help of the following points:
Follow the lane, You save petrol, Continuous flow of traffic, Save money. Cut down the risk of accident, Save yourself from heated arguments, You reach your destination faster. (MP 2014)
Answer:

Safe Driving

There has been a rapid increase in the number of road accidents in the past few years. This is due to the carelessness of pedestrians and drivers. There are traffic jams and road accidents because people don’t follow the rules. There is a need to make people aware so that they follow the traffic rules and drive safe. Traffic jams and road accidents occur because everybody seems to be in a hurry. People do not follow the law and soon the road gets conjusted. By following the law you save much petrol and can help in maintaining a continuous flow of traffic. This in turn will save time, money and most importantly life, since it will cut down the risk of road mishaps. Not only this, it will also keep you away from problems like entering into a heated argument with a traffic policeman or a stranger and reach your destination safe and in time.

Composition – 22

You are Manasi. You visited ‘The Green Gardens Resort’ during the holidays. Write an article in not more than 150-175 words for your school magazine about why the place attracted you. Include the following:

  • Accessibility
  • Reasonable charges
  • Hygienic surroundings
  • Scenic beauty
  • Facilities available.

Answer:

Green Gardens Resort – A Natural Attraction

-by Manasi

‘Green Gardens Resort’ deserves a visit by any lover of nature and its beauty. Its plus points are many. That’s why, it has become a favourite holiday resort for all alike. I also visited this Resort during the holidays. I found it incomparable.

The most important points that make the Resort worth visit are many. These are: its accessibility, reasonable charges, hygienic surroundings, scenic beauty and facilities available. The place can be reached easily by rail, road and air. It is a five-hour journey. There are a series of three-star, five-star hotels and lodges. They provide a good staying arrangement at reasonable charges. They charge reasonably which suits every tourist’s pocket.

The most prominent feature of the place is its hygienic surrounding. Its scenic beauty is just magical. The natural beauty with snowy peaks and virgin forests add glory to the entire place. The temples highlight the indigenous culture. The food is both continental and international. There is a strange mixture of indigenous and international culture.

All kinds of facilities make the place a favourite tourist spot. The prominent tourist spots like the old fort, the botanical park, children’s park, water sports complex and the zoo are well connected by bus and taxi services.

In all, the Resort has its own charm and beauty that make it a favourite place to visit.

Composition – 23

A reporter made the following notes of theft case news item. Complete the news using the given notes: (MP 2012)

Notes

Place : Date : Time.
Market: Raghav Colony : 12-02-18 : 3 a.m.
Items stolen : Jewellery- worth 3 lacs- cash 50 thousand-electronic goods-broken window – no clue.

Theft at Raghav Colony

It was reported that a theft (a) ……….. on 12-02-18 at 3:00 a.m. near the(b) ………. place. The burglars (c) ……… some (d) ……….. Also were reported to be missing from the house. So far (e) ……….. found about the thieves.
Answer:
It was reported that a theft occured on 12-02-2018 at 3:00 a.m. near the market, Raghav Colony. The burglars took away jewellery worth 3 lacs, 50 thousand rupees in cash, some electronic goods also were reported to be missing from the house after breaking the window. So for there is no clue found about the thieves.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 24

Write a paragraph in 75 – 100 words “small deeds of kindness are greater than the grandest intentions” Expand the thought (MP 2017)
Answer:
The thought is so well that even a very small action of kindness or help is bigger, of more value than any of the intentions. Small kind act like a simple smile giving a compliment, lending hand, holding door for someone counts. Small acts of kindness counts and are worthy single word of kindness may give warmth to hearts. Being thankful to others is also required. One act of kindness can change a persons life. A word, an action of kindness is more valuable than big deeds done for someone. Little things make differences. We feel happy from care and spread happiness all over. It demands or costs nothing but has much value one feels contented while spreading contentment.

Composition – 25

Write a paragraph in about 80 words on preventing Malaria with the help of verbal input given below: (MP 2017)
(i) Malaria a dangerous disease, (ii) Anopheles mosquito, (iii) Anti-malarial drugs, (iv) Use of long sleeved shirts, trousers, (v) Use of mosquito nets, (vi) Awareness in society.
Answer:
With the onset of rainy season, breeding of mosquitoes starts and starts spread of Malaria. Malaria is a dangerous disease which if not treated on time may prove life threatning. Female Anopheles mosquito bites and malaria is caused. Anti-malaria drugs are available but still it is being wise to take precautions first. Prevention is better than cure. Stangled water must be avoided near houses. People must try to wear long sleeved clothes and legs should also be covered. Mosquitoes nets and repellants must be used at nights people must be made aware.

Composition – 26

Amit writes a page of his diary about his first experience of a competitive examination. Below are listed his experience using these write a page of his diary:
(i) Nervous feeling, (ii) Praying to god, (iii) Finding the correct seat, (iv) Receiving question paper, (v) Instruction from the examiner, (vi) Reading the paper and begin to write, (vii) Finishing in the time.
Answer:

Diary writing

Dear Diary,
Today was the first time I gave a competitive exam of UPSC. I was all set with my preparations but still was very nervous. The course was vast and I tried to go through everything. I could not sleep whole night. In the morning I took bath and prayed to god and rushed to my centre. It was a big deal finding my seat as there was no one to help or guide. Only roll number were written on the door. Finally I got my seat. Just in ten minutes question paper were distributed. I was very excited. The instructor gave all the candidates, the instructions about filling of the informations and how answer sheet has to be filled. I read the paper, found it quite easy and thus soon began to solve it. I tried well to be with time and finally finished it on time. Now I am lagerly waiting for the results.

Amit

Composition – 27

Using following points Write a paragraph in 120 – 150 words on ‘Developing reading habits’: (i) Field of knowledge expanding, (ii) Extra reading necessary, (iii) To be updated, (iv) Reading makes a full man. (MP 2017)
Answer:

‘Developing reading habits’

Inculcating reading habits is one of the valuable habits to be had. Reading books, magazines, articles, newspaper is the best time pass. Habit of reading is a good thing to be adopted, these reading materials proves to be one of the best friend. As there is no limit of knowledge and its field is expanding with every single second, reading is the instrument that can keep one connected. Apart from syllabus books, students must devote their time in extra reading. Reading keeps onself updated and connected to the world. Reading makes a full man who is knowledgable, updated and well informed.

Composition – 28

Write a newspaper report to be published in a newspaper giving the detailed account of your school annual functions. (MP 2017)
Answer:
Like every year Annual function of Amar Jyoti Higher Secondary School was celebrated on the foundation day of school. The programme was a great success. A great number of students participated with real and enthusiasm. The programme of inaugurated by Mr. Shah. Lamp lighting song and Saraswati Vandana started the cultural programme. Small tip and tones of kindergarten students took away every one’s heart. The programme was a wonderful blend of classical, western and folk dances with melodious group and solo songs and skits on social evils. There was a message associated with every skit. Toppers and achievers were awarded with certificates and medals. Chief guest blessed students with his valuable words. Vote of thanks was proposed by Vice Principal Mr. Paharia.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 29

Write a paragraph on ‘Grow more trees’ using following points:
(i) Importance of trees
(ii) Services that trees provides
(iii) Different kinds of trees
(iv) Usefulness to animals.
Answer:
Trees existed on the Earth before man. “One large tree can supply a day ’s supply of oxygen for four people”. Trees are our friends. They breathe in carbon-di-oxide and produce oxygen we breath. Trees purify the air and make the environment clean and pure and maintain ecological balance. Trees are useful to us in other ways too. They give us timber for furniture and as firewood. Wood pulp to make paper. Trees provide us with useful medicines and many herbs. Trees gives flowers, fruits, leaves, buds and woody parts of trees which are used by many different species. They also provide shade to animals, birds and human beings and protect them from disaster. Growing more trees would mean reducing soilerosion as they allow water to flow down intathe earth and also helps in soil fertility which results to the better yield of crop. Hence reduce hunger all over the world, not only for human beings but also for other species.

There are different kinds of trees like Bamboo, Pine, Cedar, Teak, Ashoka, Oak, Apple, Birch, Orange, Eucalyptus etc. Trees provide habitat for wildlife. It is only natural that wherever trees are planted, wildlife and other plants are sure to follow. Trees provide shelter and food for variety of birds and small animals such as squirrels and beavers. Many animals also use trees for resting, nesting and for places from which to hunt or capture prey. The major characteristics of a trees benifits wild life. The importance of trees goes far and deep into our everyday lives and balance of the entire ecosystem on earth. “So Grow More Trees”.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Hints for unseen comprehension:

  • Read the given passage carefully at least twice or thrice.
  • Note the main ideas of the passage.
  • Read the questions one by one and underline the answers marking them.
  • Now, write the answers which should be only up to the point.
  • The title of the passage must be striking. It may be a single word or a phrase or a proverb.

Passage 1

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2001, 10)

There is a Myth that there is something magical about computers and those who run them. The legend has got about that computers are ‘Electronic Brain’ and that programmes are some sort of supermen. The facts are that computers are very stupid and the people who programme them are normal human beings. Anyone who can count from 0 to 7 on his or her fingers and make eight can learn a programmer. The business is not difficult, just tricky.

It is very misleading to imagine that computers can ‘think’ like people. They cannot. They have no more a mind of their own than a lawn mover. However, they make it possible for people to battle thought. You work out how to do a job or solve a problem. Write a programme and the computer will apply your thinking to that job or problem as long as and after your like. In this sense, computer are half alive because they perpetuate the thinking of their creators.

Question 1.
The word similar in meaning to ‘a machine for cutting grass’.
Answer:
Lawn Mover.

Question 2.
The fact is that computers are electronic brains.
Answer:
True

Question 3.
The meaning of ‘Perpetuate’ here is.
Answer:
Fact

Question 4.
What computers cannot do?
Answer:
Computers cannot think like men.

Question 5.
Why are computers like Lawn Movers?
Answer:
Computers do not have a mind of their own, they need human help to work like a Lawn Mover.

Question 6.
What does the ‘bottle’ mean?
Answer:
Bottle means a package where the views and ideas as well as programmes can be safely stored for a long period of time.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 2

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2010)

He was a Hindu and an Indian, the greatest in many generations and he was proud of being a Hindu and an Indian. To him India was dear because she had represented throughout the ages certain immentable truths. But though he was intensely religious and came to be called the father of the nation which he had liberated, yet no narrow religious or narrow national bonds became the great internationalist believing unity of all religious and the needs of humanity and more specially denoting himself to the service of poor, the distressed and the oppressed millions energy where.

Question 1.
The passage is written about?
Answer:
The passage is written about Mahatma Gandhi.

Question 2.
The word in this passage similar in meaning to that cannot be changed.
Answer:
Liberated.

Question 3.
The meaning of distressed is?
Answer:
Anxious and upset.

Question 4.
What was he proud of?
Answer:
He was proud of being an Indian and a Hindu.

Question 5.
Why was India dear to him?
Answer:
India was dear to him because she represented throughout her age immutable truth.

Question 6.
What did the hero of the passage devote himself to?
Answer:
The hero of the passage denoted himself to the service of poor, distressed and oppressed class.

Passage 3

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2014)

Getting a good night’s sleep can help you cope with stress more effectively. Insomniacs have higher concentration of stress-hormones than others. Experts believe that sleep, especially deep sleep, enables our nervous system to function well. Without it we loose our ability to concentrate, remember to analyse. Some experts speculate that during deep sleep, cells manufacture more proteins, which are essential for cell growth and repair of damage from things like stress and ultraviolet rays.

Scientists believe that activity in the area of the brain that controls emotions and social interactions lessens during sleep and that sleep may help people be emotionally and socially adept when awake. Sleep may also help our brain to store a newly learned activity in its memory bank. In a study in Canada, students deprived of sleep after learning a complex logic game showed a 30 percent learning deficit when tested a week later compared with students not deprived of sleep.

So whatever works to help you sleep well, whether it’s regular exercise earlier in the day, weekly massages, yoga, meditation or a lavender-scented bath, make time for it today.

Question 1.
We can cope with stress more effectively when we:
(a) Have a good night’s sleep
(b) Don’t have a good sleep
(c) Have a good day’s sleep
(d) Get up early in the morning.
Answer:
(a) Have a good night’s sleep

Question 2.
During deep sleep cells produce:
(a) More energy
(b) More protein
(c) More carbohydrate
(d) Ultraviolet rays.
Answer:
(b) More protein

Question 3.
Where is the memory bank situated:
(a) In the chest
(b) In hormones
(c) In the brain
(d) In cells.
Answer:
(c) In the brain

Question 4.
‘Insomniac’ means:
(a) A person who finds it difficult to sleep
(b) A person who takes a sound sleep
(c) A person who never sleeps
(d) A person who doesn’t sleep in day time.
Answer:
(a) A person who finds it difficult to sleep

Question 5.
What does the study conducted in Canada show?
Answer:
The study conducted in Canada shows that students deprived of sleep after learning a complex logic game showed 30 percent learning deficit when tested after a week as compared with students not deprived of sleep.

Question 6.
What ways have been suggested in the passage to promote good sleep?
Answer:
The various ways suggested in the passage to promote good sleep are: regular exercise early in morning, weekly massages, yoga, meditation or a lavender-scented bath.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 4

Read the passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2012)

Parents and teachers must learn to respect the children. No Japanese ever strike a child. Yet Japanese children are models of reasonableness. The Japanese maintain a commendable attitude towards their children. They treat children as their equals and always address them as such. They never criticize them harshly. The use of rod is absolutely unknown in Japanese homes. Japanese code of life is very strict in certain respects. It exerts strict obedience and enforces strict respect. Japanese soldiers have earned a name for their high sense of duty and readiness from self-sacrifice. There come out of a traditional love for their country and its sovereign, rather than from fear of any penalties in childhood.

Question 1.
How should parents and teachers treat children?
Answer:
Parents and teachers must learn to respect the child.

Question 2.
How do Japanese parents treat their children?
Answer:
Japanese parents treat their children as their equals and never criticize them harshly. They never strike a child.

Question 3.
What type of attitude they keep with their children?
Answer:
Japanese maintain a commendable attitude towards their children.

Question 4.
For what have Japanese soldiers earned a name?
Answer:
Japanese soldiers have earned a name for their high sense of duty and readiness for self-sacrifice.

Question 5.
From what does their high sense of duty come?
Answer:
Their high sense of duty comes out of a traditional love for their country and its sovereignty, rather than from fear of any penalties in childhood.

Question 6.
What type of life Japanese lead?
Answer:
Japanese code of life is very strict in certain respects. It exacts obedience and enforces strict respect.

Question 7.
What quality they gain from their childhood?
Answer:
They learn obedience, discipline and love for their country.

Question 8.
Give a suitable heading to the passage. (MP 2005)
Answer:
Title: “Japanese children”.

Passage 5

Read the passage carefully and answer the questions given below: (MP 2006)

Village swaraj is that it is complete republic; independent of its neighbours for its vital wants and yet dependent for many others in which dependence is necessary. Thus the first concern of every village will be to grow its own food crop and cotton for its clothes. It should have a reserve for its cattle, recreation and play grounds for adults and children. Then if there is more land available, it will grow usually money crops, thus excluding ‘ganja’, tobacco, opium and the like. The village will maintain a village theatre, school and public hall. It will have its own water works ensuring clean supply. This can be done through controlled wells and tanks.

Education will be conducted on a co-operative basis. There will be no castes, such as we have today with their graded untouchability. Nonviolence with its technique of Satyagrah and Non co-operation will have the sanction of the village community. There will be a compulsory service of village guards who will be selected by rotation from the register maintained by the village. The government of the village will be conducted by the panchayat of five persons annually elected by the adult villagers, male and female, possessing minimum prescribed qualifications.

Question 1.
In what way is village swaraj is complete republic?
Answer:
Village swaraj is complete republic when it is independent of its neighbours for its vital wants.

Question 2.
What will be the first concern of every village?
Answer:
The first concern of every village will be to grow its own food crop and cotton for its clothes.

Question 3.
If there is more land available, what will the village do?
Answer:
If there is more land available, the village will grow money crops e.g., ganja, tobacco, opium etc.

Question 4.
How will the village ensure supply of clean water?
Answer:
For ensuring supply of clean water the village will have its own water works which can be done through controlled wells and tanks.

Question 5.
What sort of non-violence will have the sanction of the village community?
Answer:
Non-violence with its technique of Satyagarh and Non-cooperation will have the sanction of the village community.

Question 6.
What sort of compulsory service will be in the village?
Answer:
The compulsory service in the village will be worked as village guards when selected by rotation.

Question 7.
How will the government of the village be conducted?
Answer:
The government of the village will be conducted by the panchayat of five persons annually elected by the adult villagers possessing minimum pre-scribed qualifications.

Question 8.
Give the opposite of: Compulsory, Minimum.
Answer:
Optional, maximum.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 6

Tell not in mournful numbers (MP 2011, 16)
‘Life is but an empty dream!
For the soul is dead that slumbers
And things are not what they seem.
Life is real life is earnest!
And the grave is not its goal,
Dust though act, to dust returnest
Was not spoken of the soul
Not enjoyment and not sorrow
Is our destined end or was
But to act, that each tomorrow
Find us farther than today
In the world’s broad field of battle
In the bivouac of life
Be not like dumb driven cattle
Be a hero in the strife !
Trust no future, howe’er pleasant,
Let the dead past bury its dead
Act, act, in the living present
Heart within and God O’erhead.

Question 1.
Match the following: (MP 2016)

A B
(i) slumber (a) bitter disagreement
(ii) destined (b) sleep
(iii) bivouac (c) intended for a particular purpose
(iv) strife (d) a temporary camp without tent

Answer:
(i) (b)
(ii) (c)
(iii) (d)
(iv) (a)

Question 2.
What according to poet is nature of life?
Answer:
According to the poet life is neither meaningless nor unreal. It is real, meaningful and it has purpose.

Question 3.
If the death is not our lives goal, what is the real end of life?
Answer:
The real end of life is neither enjoyment nor sorrow but constant progress. Death is not its end as the soul is immortal.

Question 4.
The poet says, “The world is like a field of battle”. Do you agree, why?
Answer:
The world is like a battle field we were everyday have to fight like a soldier. In the strife of life we must act like heroes, not like a dumb driven cattle.

Question 5.
What does poet say about the future and the past? (MP 2016)
Answer:
The poet says that we must not trust the future however pleasant it may appear. At the same time we must forget our past as it is over forever.

Question 6.
‘Act, act’ in the living present’. What does the poet mean by these words? (MP 2016)
Answer:
The poet reminds us not to trust in future however pleasant it may appear to be. We must act in the present.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 7

Read the following passage carefully and answer the questions given below: (MP 2011, 16)

“When Alexander Fleming was sixteen, he had to work to earn his living. He found a job in a shipping office in London. The wages were small and the work rather uninteresting. He also worked as a volunteer soldier on weekends and holidays. It was soon discovered that the study, young man from Scotland was a fine shot and a very good swimmer.

Just afterwards, a relative died leaving him a small but useful sum of money. His brother Thomas advised him to give up the job at the shipping office and spend the money on his training as a doctor. Alexander said later, “My brother Thomas pushed me into medicine.”

So he joined St. Mary’s Hospital school. He attended lectures and watched operation, he also swam and acted in plays. Yet he was always the top student in the examination. He won many prizes and scholarships. It came to be known about his memory that “he could remember the whole book after reading it just once”.

Question 1.
Choose the correct answer from each of the following questions and write them in your answer book:
(i) Alexander Fleming was fond of:
(a) Travelling
(b) Hunting
(c) Swimming
(d) Music.
Answer:
(c) Swimming

(ii) He had to work to earn his living when he was in:
(a) His teens
(b) His twenties
(c) His thirties
(d) His forties.
Answer:
(a) His teens

(iii) “Thomas advised him to give up the job at the shipping office”. The meaning of the underlined phrasal verb is:
(a) To hand over
(b) To abandon
(c) To surrender
(d) To delay.
Answer:
(b) To abandon

Question 2.
Name the place where Alexander was born.
Answer:
Alexander was born in Scotland.

Question 3.
How did Fleming like the job?
Answer:
Fleming’s found his job uninteresting and low in wages.

Question 4.
What made possible for Fleming to become a doctor?
Answer:
One of Fleming’s relative died leaving him a useful sum of money, thus his brother Thomas advised him to give up his job at the shipping office and use the money to become a doctor.

Passage 8

Read the following passage carefully and answer the questions given below: (MP 2012)

Mankind has undoubtedly progressed since medieval times. The earliest men lived like brutes. Individuals fought among themselves and strong destroyed the weak for what is law of the jungle, the law of irrational life. But man was not an animal. He possessed rational faculties. These faculties gradually developed and appeared in his actions and man gave up the law of jungle and made his own rational laws. Men saw that the law of physical strength was not applicable to their lives. They realized that they had souls and strength of being with a soul can consist a variety of capabilities other than the power to cut and kill tear and bite. For instance a man can be strong in fashioning tools, or in controlling the actions of other rational beings by the power of song or speech. Thus man realized that they should not be fighting among themselves. But they should be working together and giving one another opportunities to develop their respective strengths. This was the first step in man’s progress. By these means men gained such control over the forces of nature. They made each other so much wiser and more comfortable that they were convinced that they were the best creation of God.

Question 1.
The earliest men lived like:
(a) Monkeys
(b) Brutes
(c) Animal.
Answer:
(b) Brutes

Question 2.
According to the passage what was the law of the jungle:
(a) The animal destroyed the men
(b) The strong destroyed the weak.
Answer:
(b) The strong destroyed the weak.

Question 3.
Who possessed rational faculties:
(a) Men
(b) Animal
(c) Brutes.
Answer:
(a) Men

Question 4.
Who realized that they had souls and strength:
(a) Men
(b) Animals
(c) Other living beings.
Answer:
(a) Men

Question 5.
What did the men realize:
(a) They realized that they should be friendly towards the animals
(b) They realized that they should not be fighting among themselves.
Answer:
(b) They realized that they should not be fighting among themselves.

Question 6.
Match the following:

A B
(i) Developed (a) gained
(ii) Ruined (b) progressed
(iii) Achieved (c) destroyed

Answer:
(i) (b)
(ii) (c)
(iii) (a)

Question 7.
How was man different from animals ?
Answer:
Man possessed rational faculties which gradually developed and appeared in his actions and man gave up the law of jungle and made his own rational laws.

Question 8.
What did men realize when his rational faculties were fully developed ?
Answer:
When men’s rational faculties were fully developed he realized that they should not be fighting among themselves but should be working together and giving one another opportunities to develop their respective strengths.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 9

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2011)

The Gita is not an aphoristic work, it is a great religious poem. The deeper you dive into it, the richer the meaning you get. It being meant for the people at large, there is pleasing repetition with every age the important word will carry new and expanding meaning. But its central teaching will never vary. The seeker is at liberty to extract from this treasure any meaning he likes so as to unable him to enforce in his life the central teaching.

Nor is the Gita a collection of do’s and don’ts. What is lawful for one may be unlawful for another. What may be permissible at one time, or in one place, may not be so at another time, and in another place. Desire for fruit is the only universal prohibition. Desirelessness is obligatory. The Gita has sung the praise of knowledge, but it is beyond the mere intellect; it is essentially addressed to the heart and capable of being understood by the heart. Therefore, the Gita is not for those who have no faith. The author makes Krishna say: “Do not entrust this treasure to him who is without sacrifice, without devotion, without the desire for this teaching and who denies me. On the other hand, those who will give this precious treasure to my devotees will by the fact of this service assuredly reach me. And those who being free from malice, will with faith absorb this teaching, shall, having attained freedom live where people of true merit go after death.”

Question 1.
The word similar in meaning to ‘to stop by law’ is:
(a) Prohibit
(b) Malic
(c) Absorb.
Answer:
(a) Prohibit

Question 2.
The Gita is a great religious poem (say true or false).
Answer:
True

Question 3.
Gita is essentially addressed to the heart and capable of ………… (Complete the sentence)
Answer:
Being understood by the heart.

Question 4.
Write a suitable title for the above passage.
Answer:
The Gita

Question 5.
Why is the Gita beyond the mere intellect?
Answer:
Gita is beyond the mere intellect because it is essentially addressed to the heart and capable of being understood by the heart.

Question 6.
According to Lord Krishna, who will attain the supreme place after death?
Answer:
According to Lord Krishna those who, being free from malice, will with faith absorb his teaching shall, having attained freedom will attain supreme place after death.

Passage 10

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2013)

Every living thing needs energy. It is needed for moving, for breathing, and for every part of the body to be able to work. All of the tiny cells in your body and in huge trees need energy to keep alive and to do their job. Where does all this energy come from? Energy comes from the sun. Sun’s energy comes to Earth as light, which is one kind of energy. Green plants are able to trap and hold on to this energy. They store this energy in the form of food that they make in their leaves by a process called photosynthesis. Thus, plants can get the sun’s energy. Animals have to eat plants to get energy. The meat eating animals get their energy by eating the plant eaters. Human beings get their energy from food they eat. They convert this energy into action and work. Hence human beings have a lot of potential to do such work which can make a difference to their lives.

Question 1.
What is the chief source of energy:
(a) The sun
(b) The tiny cells
(c) Huge trees
(d) Our body.
Answer:
(a) The sun

Question 2.
Where do plants make their food:
(a) In their leaves
(b) In their branches
(c) In their stems
(d) In their flowers.
Answer:
(a) In their leaves

Question 3.
The word in the passage Similar in meaning to qualities that exist and can be developed is:
(a) Energy
(b) Process
(c) Potential
(d) Difference.
Answer:
(c) Potential

Question 4.
Why does a living being need energy?
Answer:
A living being needs energy for moving, breathing and for every part of the body to be able to work.

Question 5.
How do the plants use sun’s energy?
Answer:
The green plants store the sun’s energy in the form of food that they make in their leaves by a process called photosynthesis.

Question 6.
Where do human beings get energy from ? How do they utilize energy?
Answer:
Human beings get their energy from food they eat. They convert this energy into action and work.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 11

Read the following passage carefully and answer the questions that follow: (MP 2014)

There was once a bundle of matches, who were all extremely proud of their high descent, for the tall fir tree, from which each of them was a splinter, had been a tree of great antiquity and distinguished by his height from all the other trees of the forest. The matches were now lying on the mantle piece between a tinder-box and an old iron saucepan, and to these two they often talked about their youth. “Ah, when we were upon the green branches”, said they, when we really lived upon green branches-that was a happy time ! Every morning and evening we had diamond tea: that is dew; the whole day long we has sunshine, at least whenever the sun shone, and all the little birds used to tell stories to us. It might easily be seen, too, that we were rich for the other trees were clothed with leaves only during the summer, whereas our family could afford to wear green clothes in both summer and winter. But at last came the woodcutters : then was the great revolution, and our family was dispersed. The father trunk obtained a situation as main-mast to a magnificent ship, which could sail round the world if it chose, the bough, were carried off to a various places, and our work was henceforth to kindle light for low, common people. Now you will understand how it comes to pass that persons of such high descent as we should be living in a kitchen.

Question 1.
Who is the speaker hero:
(a) The father trunk
(b) The tall fir tree
(c) A bundle of matches
(d) The forest
Answer:
(c) A bundle of matches

Question 2.
In the passage ‘splinter’ means:
(a) A small piece of wood
(b) A samll piece of metal
(c) A small thin, sharp piece of wood
(d) A samll, then, sharp piece of metal
Answer:
(c) A small thin, sharp piece of wood

Question 3.
Every morning and evening, the bundle of matches used to have …………
Answer:
Diamond tea that is dew.

Question 4.
The bundle of matchsticks was proud of their high descent because:
(a) They came from a small fir tree
(b) They came from a tall fir tree
(c) They came from a common tree
(d) They came from a tree in the city.
Answer:
(b) They came from a tall fir tree

Question 5.
Why did they think themselves rich?
Answer:
They thought themselves rich because the other trees were clothed with leaves only during the summer whereas they could afford to wear green clothes in both summer and winter.

Question 6.
Where were they lying?
Answer:
They were lying on a mantle piece between tinder-box and an old iron saucepan.

Question 7.
What happened in their happy time.
Answer:
In their happy times, every morning and evening they had diamond tea that is dew, had sunshine the whole day long, heard stories from the little birds and were clothed with green leaves in both summer and winter.

Question 8.
What happened to the trunk of the tree?
Answer:
After the wood cutters cut down the tree, the father trunk obtained a situation as main mast to a magnificent ship, which could sail round the world if it chose.

Question 9.
What was the bundle of matches proud of and why?
Answer:
The bundle of matches was proud of their high descent because the tall fir tree of which each of them was a part had been a tree a antiquity and distinguished by his height from all the other trees of the forest.

Passage 12

Read the following poem carefully and answer the questions that follow: (MP 2014, 18)

The rain had fallen, the poet arose,
He passed by the town and out of the street;
A light wind blew from the gates of the sun,
And waves of shadow went over the wheat;
And he sat him down in a lonely place
And chaflted a melody loud and sweet
That made the wild swan pause in her cloud;
And the lark drop down at his feet.
The swallow stop as he hunted the fly,
The snake slipt under a spray,
The wild hawk stood with the swan on his beak,
And stared with his foot on the prey,
And the nightingale thought, “I have sung many songs”,
But never a one so gay,
For he sings of what the world will be
When the year have died away.

Question 1.
The phrase ‘gates of the sun’ means:
(a) Behind the hills
(b) The east direction
(c) The street in the town
(d) The gates of the town.
Answer:
(a) Behind the hills

Question 2.
Say whether the statement is true or false:
The wild hawk was staring at its prey.
Answer:
True

Question 3.
What made the wild swan pause in her cloud:
(a) A sweet melody
(b) Loud wind
(c) Waves of shadow
(d) The swallow.
Answer:
(a) A sweet melody

Question 4.
How did the snake react to the poet’s song:
(a) The snake danced with it
(b) The snake gave the tree a spray
(c) The snake slipt under a small branch
(d) The snake slipt under flower.
Answer:
(c) The snake slipt under a small branch

Question 5.
What did the poet do when rain fallen?
Answer:
After the rain had fallen, the poet arose, passed by the town and of the street.

Question 6.
What did the nightingale think about the poet’s song?
Answer:
The nightingale thought that though she had sung many songs but not such a happy one because the poet song of what the world will be after the year had passed.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 13

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2015)

You are young, I should like you to have the pride of youth and the ambition of youth to do something worthwhile and big. All of you may not be geniuses, but some of you might yet do worthwhile things in some department of human activity or other. I do not like people who have no pride and ambition and are just sloppy people.

I am not using the words pride and ambition in a small personal sense. I do not mean the pride of getting money, which is the silliest of all types of pride. Pride should consist in doing your job in the best possible manner. If you are a scientist, think of becoming an Einstein, not merely a reader in your university, If you are a medical man, think of some discovery which will bring healing to the human race. If you are an engineer, aim at some new invention. The mere act of aiming at something big makes you big.

If my colleagues and I and others who function on the public stage today appear big leaders to you, look back on how we became so. We may have had some virtue and some ability, but essentially we became what we were because we had some ambition and pride, because we hitched our wagon to a star, because we tried to do big thing and in trying so our stature increased a little.

Question 1.
The writer wants the young people to have in them:
(a) Pride
(b) Ambition
(c) Pride of youth and ambition of youth
(d) Not pride and ambition.
Answer:
(c) Pride of youth and ambition of youth

Question 2.
Sloppy people:
(a) Have a pride
(b) Have ambition
(c) Have no pride
(d) Have an no pride and ambition.
Answer:
(d) Have an no pride and ambition.

Question 3.
If you are a scientist:
(a) Think of becoming a reader
(b) Think of becoming a clerk
(c) Think of becoming an Einstein
(d) Notthink of becoming an Einstein.
Answer:
(c) Think of becoming an Einstein

Question 4.
A discovery which will bring healing to the human race is:
(a) A medical man
(b) A leader
(c) A policeman
(d) An engineer.
Answer:
(a) A medical man

Question 5.
Why are the qualities of pride and ambition necessary for our youth?
Answer:
Our youth should have pride and ambition to do something worthwhile and big things in some department of human activity or other.

Question 6.
What do you understand by the phrase ‘hitch your wagon to a star’?
Answer:
We understand by this phrase hitch your wagon to a star, that we may have some virtue, ability, ambition and pride but we try to do big things and in trying so our stature increase a little to become successful.

Passage 14

Read the following poem carefully and answer the questions given below it: (MP 2015)

Near a shady wall a rose once grew,
Budded and blossomed in God’s free light,
Watered and fed by morning dew,
Shedding its sweetness day and night.
As it grew and blossomed fair and tall,
Slowly rising to loftier height.
It came to a crevice in the wall,
Through which there shone a beam of light.
Onward it crept with added strength,
With never a thought of fear of pride,
It followed the light through the crevice’s length.
And unfolded itself on the other side.
The light, the dew the broadening view
Were found the same as they were before;
And it lost itself in beauties new,
Breathing its fragrance more and more.
Shall claim of death cause us to grieve,
And make our courage faint or frail?
Nay ! Let us faith and hope receive:
The rose still grows beyond the wall.
Scattering fragrance far and wide.
Just as it did in days of yore,
Just as it did on the other side,
Just as it will foe evermore.

Question 1.
What grew in God’s free light?
Answer:
Near a shady wall a rose grew in God’s free light.

Question 2.
Who fed and watered the rose?
Answer:
The morning dew fed and watered the rose.

Question 3.
When did the rose come to crevice in the wall?
Answer:
The rose grew and blossomed fair and tall, slowly rising to loftier height, it came to a crevice in the wall.

Question 4.
How it crept through the crevice?
Answer:
It crept through the crevice with a beam of light with added strength.

Question 5.
Was there any difference in its growth?
Answer:
No, there was no difference in its growth.

Question 6.
What does the poet wish to receive?
Answer:
The poet wish to receive faith and hope that the rose still grows beyond the wall, scattering fragrance far and wide.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 15

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2015, 18)

Education is the sacred instrument for building the nation. Teacher’s job is the most crucial job of moulding the character of individuals and thereby of shaping the society itself. Education is a medium, through which he will direct human energies and human capacities to the advancement of human zeal. Upon the nature and character of education imparted by him depends the future of the nation. It need not be emphasized that there is a casual relationship between education on the one hand and economic growth and social progress on the other. As teachers have to administer this education, one can imagine the colossal responsibility they have of performing this stupendous task. While they perform this task, they should keep in mind that education is not learning what to do but becoming the kind of person who knows what to do. Child is not just a learner of history or science. His interests, his aptitudes, his habits and every thing else which goes toward the development of his personality, comes within the teacher’s preview. Teachers have to produce mentally healthy individuals who have well integrated personalities. Teachers represent the ideals and aspirations of the nations and owe to it the moral and mental accountability of equipping the youth for active participation in the high enterprise of creating a social order which shall dispense “equal justice to all”. As ideal teachers, they have to strive, along with their wards, to build up the nation in conformity with the lofty ideals laid down in our “Constitution”. This great aim can be realized by effective, brilliant teachers, teacher’s who are equipped with the training that has a direct bearing on the quality of life in the community and that will serve as the chief means for the transformation of society. Such teachers can make their contribution to the building up of a new Indian India that holds fast to the traditional culture of the past and is both forward looking and future oriented. It is these teachers alone who can provide through rich dynamic education, all that the country needs for its prosperity.

Question 1.
Education is the …………. instrument for building the nation:
(a) Wrong
(b) Sacred
(c) Unfaithful.
Answer:
(b) Sacred

Question 2.
Teacher’s job is the most …………. of moulding the character of individuals:
(a) Crucial
(b) Simple
(c) Casual.
Answer:
(a) Crucial

Question 3.
Future of the nation depends upon ………….:
(a) Nature and character of education
(b) Man’s development
(c) Woman’s progress.
Answer:
(a) Nature and character of education

Question 4.
An ideal teacher with good education can transform the society so they are:
(a) Chief
(b) Justice
(c) Chief means.
Answer:
(c) Chief means.

Question 5.
What should a teacher keep in mind when they are performing the task?
Answer:
A teacher should keep in mind when they are performing the task that education is not learning what to do but becoming the kind of person who know what to do.

Question 6.
What does a child come within the teacher’s preview?
Answer:
A child is not just a learner of history or science. His interests, aptitudes, habits and everything else which goes towards the development of his personality comes with in the teacher’s preview.

Question 7.
What do the teachers represent for youth for active participation on their works?
Answer:
The teachers represent the ideals and aspirations of the nations and owe to it the moral and mental accountability of equipping the youth for active participation in the high enterprise of creating a social order which shall dispense ” equal justice to all”.

Question 8.
Find word in the passage which mean the opposite of the following:
(a) Inferior
(b) Immoral.
Answer:
(a) Stupendous
(b) Moral.

Question 9.
Who can provide through rich dynamic education?
Answer:
The great aim realized by effective, brilliant teachers, who are well equipped with the training who has a direct bearing on the quality of life in the community and serve as the chief means for the transformation of society can alone provide through rich dynamic education.

Passage 16

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2016)

Of the fruits of the year I give my vote to the orange. In the first place it is a perennial: if not in actual fact, at least in the greengrocer’s shop. On the days when dessert is a name given to a handful of chocolates and a little preserved ginger, when ‘macedoine de fruits’ is the title bestowed on two prunes and a piece of rhubarb, then the orange, however sour, comes nobly to the rescue; and on those other days of plenty when Cherries and Strawberries and raspberries and goose berries riot together upon the table, the orange, sweeter than ever, is still there to hold its own. Bread and butter, beef and mutton, eggs and bacon are not more necessary to an ordered existence than the orange.

It is well that the commonest fruits should be also the best. Of the virtues of the orange I have not room fully to speak. It has properties of health giving, as that it cures ‘influenza’ and establishes the complexion. It is clean, for whoever handles it on its way to your table, but handles its outer covering, its top coat, which is left in the hall. It is round and forms an excellent substitute with the young for a cricket ball. The pips can be flicked at your enemies and quite a small piece of peel makes a slide for an old gentleman.

But all this would count nothing had not the orange such delightful qualities of taste. I dare not let myself go upon this subject. I am a slave to its sweetness. I grudge every marriage in that it means a fresh supply of orange blossom, the promise of so much golden fruit cut short. However, the world must go on.

Question 1.
Select the right one of the following:
(i) To which fruit does the writer call ‘golden’:
(a) Apple
(b) Orange
(c) Mango
(d) Pineapple.
Answer:
(b) Orange

(ii) The writer is a slave to its:
(a) Beauty
(b) Colour
(c) Smell
(d) Taste.
Answer:
(d) Taste.

Question 2.
Give the adjective form of ‘Count’.
Answer:
Countable.

Question 3.
Give the antonym of ‘Sour’.
Answer:
Sweet.

Question 4.
Which disease can be cured by the orange?
Answer:
The orange has properties of health giving, as that it cures ‘influenza’ and establishes the complexion.

Question 5.
To which thing it is a substitute?
Answer:
The shape of orange is round and forms an excellent substitute with the young for a cricket ball.

Question 6.
What is the first quality of the golden fruit?
Answer:
The first quality of the golden fruit is its taste and its sweetness.

Question 7.
Explain the word ‘Perennial’.
Answer:
Perennial means lasting or remaining active throughout the year or all the time. So, in this passage the author wants the orange to last throughout the year. If not in actual fact but at least in the green grocer’s shop.

Question 8.
What are the virtues of orange?
Answer:
The virtues of orange is that the author is speechless about it.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 17

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2017)

Nature’s beauty, is boundless. If you try to list the millions of things all around you there will be no end to it. Everything in nature is a marvel in itself. Even the simplest thing which you take for granted are not really simple. For example you have seen colourful, pretty flowers and enjoyed the sweetness of various fruits. Imagine it is the soil that helps the plants create such riot of colours and variety of tastes.

There is scientific explanation involving gdnes and chromosomes behind the evolution of every living thing. Yet the sight of green covered, red-fleshed watermelon or a fragrant bright rose growing makes you think.

There are thousands of other things in nature’s treasure trove. Have you ever heard of an entire range of high hills smoking fumes in the air for years together, or about a city in England having received ‘frog rain’ or of a reptile that can actually walk on water. Even a child knows an elephant, but how many of you know that an elephant’s trunk comprises of more than forty thousand muscles such intriguing facts make the study of nature interesting.

Question 1.
The adjective of bounty is?
Answer:
Bountiful

Question 2.
Opposite of destroy.
Answer:
Create

Question 3.
Meaning of treasure trove is.
Answer:
A collection or store of valuable.

Question 4.
What kind of fascinating varieties of nature can think of?
Answer:
The fascinating varieties include colourful, pretty flowers and sweetness of fruits, variety of tastes etc.

Question 5.
How can you say that nature’s bounty is boundless?
Answer:
We can say nature’s bounty is boundless as there are thousand of its elements and there is no end of it.

Question 6.
What helps plants to create colour and variety tastes?
Answer:
Soil helps plants to create colour and variety of tastes.

Question 7.
What things in nature make you think?
Answer:
Amazing entire range of things in nature’s treasure trove make us think.

Question 8.
What facts make the study of nature interesting?
Answer:
Intriguing facts make the study of nature interesting.

Passage 18

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2017)

Necessity is a very good teacher. It has always taught man to find out new ways and means. It has enabled him to make many new inventions. Many examples can be given to prove this thing. The early man had no clothes to wear. He had no house to live in. He had no fire to cook food. He wanted to protect himself from rain, cold and sun: So he began to cover his body with skins of animals. He began to live in caves. He discovered fire to cook his food. Thus, necessity taught him to make one invention of the other. Today he lives in comfortable houses. He makes beautiful clothes. He has quick means of transport and communication.

Choose the correct answer:

Question 1.
What has necessity taught man :
(a) To grow more food
(b) To protect himself
(c) To find out new ways and means
(d) To live comfortably.
Answer:
(c) To find out new ways and means

Question 2.
The early man covered himself with :
(a) Bark of trees
(b) Skins of animals
(c) Grass clothes
(d) Big trees leaves.
Answer:
(b) Skins of animals

Question 3.
Who is a good teacher:
(a) Humanity
(b) Necessity
(c) Education
(d) Naturality.
Answer:
(b) Necessity

Question 4.
Find out meaning of ‘keep safe’.
Answer:
Protect.

Question 5.
Why did man discover fire?
Answer:
Man discovered fire to cook food.

Question 6.
How does man live today and what does he has?
Answer:
Today man lives in comfortable houses and wear beautiful clothes.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 19

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2018)

All spiders are carnivorous. Spider eat insects including other spiders. Scientists often divide spider into two types : Web spider and ground spiders. Web spiders produce webs to capture prey, while ground spiders hunt prey directly without using web. Almost all spiders use poison glands to kill or paralyze their prey or to defend themselves.

Contrary to popular belief, most spider bites are hot dangerous to humans of the 40,000 species of spiders, only about 30 species produce bites that may cause illness. Spiders rarely attack humans unless they feel threatened and if they do bite, the wound is rarely serious. There is absolutely no reason to kill any spider or to call an exterminator if you have spiders in your house. As an old English saying goes, “If you want to live and thrive, let spider run alive”!

Choose the correct answer:

Question 1.
All spiders are:
(a) Carnivorous
(b) Parasite
(c) Gregarious
(d) None of them.
Answer:
(a) Carnivorous

Question 2.
Scientists divide spiders into:
(a) Two groups
(b) Three groups
(c) Four groups
(d) Five groups.
Answer:
(a) Two groups

Question 3.
Find out the word from the passage which has the meaning ‘make somebody temporarily unable to move’:
(a) Carnivorous
(b) Paralyze
(c) Poison
(d) Species.
Answer:
(b) Paralyze

Question 4.
How is a web helpful for a spider?
Answer:
A web is helpful for a spider to capture prey.

Question 5.
What is the common belief?
Answer:
The common belief is that most spider bites are very dangerous to human beings.

Question 6.
What does the studies say regarding spiders?
Answer:
The studies says that most spider bites are not dangerous to humans of the 40,000 species of spiders, only about 30 species produce bites that may cause illness.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 1.

A. Put the verbs given in brackets into simple present tense: (MP 2010)

Question 1.
He (determined) to fly away.
Answer:
He determines to fly away.

Question 2.
I (lived) in the palace of sans-souci.
Answer:
I live in the palace of sans-souci.

Question 3.
My courtiers (called) me Happy Prince.
Answer:
My courtiers call me Happy Prince.

Question 4.
The Happy Prince (looked) so sad that the little swallow (was) sorry.
Answer:
The Happy Prince looks so sad that the little swallow is sorry.

Question 5.
The swallow (flew) away with the great ruby in his beak over the roofs of the town.
Answer:
The swallow flies away with the great ruby in his beak over the roofs of the town.

Question 6.
Her dog always (attack) strangers. (MP 2013)
Answer:
Her dog always attacks strangers.

B. Put the verbs given in brackets into simple past tense:

Question 1.
I (come) of a family famous for its agility.
Answer:
I came of a family famous for its agility.

Question 2.
It (is) very cold here.
Answer:
It was very cold here.

Question 3.
What (is) the use of state if it can not keep the rain off.
Answer:
was, could

Question 4.
I (do) not think I (like) boys.
Answer:
I did not think I liked boys.

Question 5.
I (come) to bid you good bye.
Answer:
I came to bid you good bye.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

C. Put the verbs given in brackets into simple future tense:

Question 1.
There (is) no Mystery so great as misery.
Answer:
There will be no Mystery so great as misery.

Question 2.
In Egypt the sun (is) warm on the green palm tree.
Answer:
In Egypt the sun will be warm on the green palm tree.

Question 3.
She (has) no shoes or stockings.
Answer:
She will have no shoes or stockings.

Question 4.
You (tell) me of marvellous things.
Answer:
You will tell me of marvellous things.

Question 5.
Happy Prince (praises) me.
Answer:
Happy Prince will praise me.

D. Fill correct form of verb: (MP 2010)

The plumber only (stay) stayed for an hour. What he (do) did in that time? He (turn) turned off the water and (empty) emptied the tank.

Exercise 2

Question 1.
List out the primary and modal auxiliary seperately from the text of ‘of expence’.
Answer:
Primary Auxiliaries: are, be, is, has.
Modal Auxiliaries: must, ought, may, will, shall, can, need.

Exercise 3

A. Name and underline the infinitives in the following sentences:

1. You really want to take another examination?
2. Why do you want it?
3. I might be able to do something.
4. I’ve the right to take one.
5. I shall have to consult the staff.
6. I have asked you to come here on account of a most unusual state of affairs.
7. How do you do?
Answers:
1. to take (to infinitive)
2. want (are Infinitive)
3. to do (to infinitive)
4. to take (to infinitive)
5. to consult (to infinitive)
6. to come (to infinitive)
7. do (are Infinitive)

B. Distinguish the following underlined words:

1. He remains standing.
2. He hurried away and left me standing there.
3. What a distressing business!
4. The following speeches are nearly spoken simultaneously.
5. The Principal, leaning back and stretching received parents only, during office hours.
Answers:

  1. Standing : Gerund.
  2. Standing : Gerund.
  3. Distressing : Participle.
  4. Following : Participle.
  5. Leaning : Participle.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 4.

Change the form of Narration:

Question 1.
“We are not complaining, sir” said they.
Answer:
They said respectfully that they were not complaining.

Question 2.
“You must be saving to emigrate to America” I suggested. (MP 2010)
Answer:
I suggested that he must be saving to emigrate to America.

Question 3.
“We should greatly like to go to the states”, said they.
Answer:
They said that they should greatly like to go to the states.

Question 4.
“Just plans, sir” he answered in a low voice.
Answer:
He answered in a low voice respectfully that they were just (only) plans.

Question 5.
I answered “I’ll drive you out myself”.
Answer:
I answered that I would drive him out myself.

Question 6.
“Well” I said “We are leaving on Monday”.
Answer:
I said in earnestness (well) that we were leaving on Monday.
Or
I said, it was all right and told him that we were leaving on Monday.

Exercise 5.

In each of the following sentences mark the correct form of the verb:

Question 1.
There (is/are) a great deal of confusion in my mind. (MP 2011)
Answer:
There is a great deal of confusion in my mind.

Question 2.
All kinds of basic questions (crop/crops) up from what (is/are) going on.
Answer:
All kinds of basic questions crop up from what is going on.

Question 3.
Even the long pages of history’ (show/shows) that…
Answer:
Even the long pages of history show that…

Question 4.
(Has/Have) there been something wrong in individual nations?
Answer:
Has there been something wrong in individual nations.

Question 5.
When we (talk/talks) of cultural relations, the question that immediately (arise/arises) in my mind (is /are) what exactly (is/are) the culture that people (talk/talks) so much about?
Answer:
When we talk of cultural relations, the question that immediately arises in my mind is what exactly is the culture that people talk so much about?

Question 6.
I (am/are/is) certainly not competent to give you definition of it because I (have/has) not found one.
Answer:
I am certainly not competent to give you definition of it because I have not found one.

Question 7.
One (see/sees) these nations being intimately moulded by the impulse that ini¬tially (start/starts) a civilization going on its long path.
Answer:
One sees these nations being intimately moulded by the impulse that initially starts a civilization going on its long path.

Question 8.
One (see/sees) action and interaction between these varying conceptions.
Answer:
One sees action and interaction between these varying conceptions.

Question 9.
If that kind of thing (go/goes) on peacefully, there (is/are) no harm in it
Answer:
If that kind of thing goes on peacefully, the. is no harm in it.

Question 10.
Then they (draw/draws) themselves into a shell which (isolate/isolates) them and (prevent/prevents) their thoughts and ideas going out.
Answer:
Then they draw themselves into a shell which isolates them and prevents their thoughts and ideas going out.

Question 11.
Almost every country in the world (believe/believes) that it (has/have) some special dispensation from providence that it (is/are) of the chosen people or race and that others, whether they (is/are) good or bad, (is/are) somewhat inferior creatures.
Answer:
Almost every country in the world believes that it has some special dispensation from providence that it is of the chosen people or race and that others, whether they are good or bad, are somewhat inferior creatures.

Question 12.
A few hour’s study (is/are) enough.
(Choose the correct form of Verb and rewrite the sentence) (MP 2018)
Answer:
A few hour’s study is enough.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 6

A. Convert the sentences in Indirect Narration:

Question 1.
“Couldn’t you draw in the other room?” asked Johnsy coldly.
Answer:
Johnsy asked coldly (indifferently) if she couldn’t draw in the other room.

Question 2.
Yelled Behrman, “Who said I will not pose?”
Answer:
Behrman yelled and asked (asked yellingly) who had said that he would not pose.

Question 3.
Complained Sue, with magnificent scorn, “What have old ivy leaves to do with your getting well”?
Answer:
Sue complained scornfully and asked what old ivy leaves had to do with her getting well.

Question 4.
“Ivy what, dear I” Tell your Sudie.
Answer:
Sue asked Johnsy to tell about the ivy to her.

Question 5.
He cried, “Is there people in the world meet her foolishness?”
Answer:
He cried with contempt if there were people in the world meet her (Sue’s) foolishness.

B. Write the sentences in Reported speech : (Imp.)

Question 1.
“Must you work so hard?” said I.
Answer:
I asked if he must work so hard.

Question 2.
“Won’t you go in?” the nurse murmured.
Answer:
The nurse asked murmuringly if he/she would not go in.

Question 3.
“Did they give up?” said I.
Answer:
I asked whether they had given up.

Question 4.
“What do you do with your money?” said I.
Answer:
I asked what he (she/they) did with his (her/their) money.

Question 5.
“Why are you so late, Nicola” said I.
Answer:
I asked Nicola why he was so late.

Question 6.
“What plans?” said I.
Answer:
I asked him/her what the plans were.

Question 7.
“Is there anything I can do for you before we go” said I.
Answer:
I asked if there was anything I could do for him/her/them before we went.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 7

Underline and name the clauses in the following sentences:

Question 1.
I know because I counted them this morning.
Answer:
I know because I counted them this morning. (Adverb clause)

Question 2.
That’s what I said to Judge Gas tom when I was pinched last month for begging. (MP 2010)
Answer:
That’s what I said to Judge Gastom when / was pinched last month for begging. (Adverb clause)

Question 3.
He asked me why I did it. (MP 2014)
Answer:
He asked me why I did it. (Noun clause)

Question 4.
You’d better call again when he conies back.
Answer:
You’d better call again when he comes back. (Adverb clause)

Question 5.
I think that I’d better take that eel pie with me.
Answer:
I think that I’d better take that eel pie with me. (Noun clause)

Question 6.
Do you think you could bring it along after me?
Answer:
Do you think you could bring it along after me? (Noun clause)

Question 7.
How will you know if he’s the right one?
Answer:
How will you know if he’s the right one? (Noun clause)

Question 8.
Jean, who has overheard all the foregoing, sits pondering.
Answer:
Jean, who has overheard all the foregoing, sits pondering. (Adjective clause)

Question 9.
Are you ready to do exactly as I tell you?
Answer:
Are you ready to do exactly as l tell you? (Adverb clause)

Question 10.
If it doesn’t come off never trust me again.
Answer:
If it doesn’t come off never trust me again. (Adverb clause)

Question 11.
You can’t win if you don’t run fast. (MP 2014)
Answer:
You can’t win if you don’t run fast. (Adverb clause)

Exercise 8

Name and underline non-finite verb forms in the following sentences:

Question 1.
I should like to see with my own eyes the fascinating figure of Hamlet.
Answer:
like to see (Infinitive) Fascinating (Participle).

Question 2.
The following morning, I should again greet the dawn anxious to discover new delights.
Answer:
greet (Infinitive) to discover (Infinitive).

Question 3.
I stand at a busy corner, merely looking at people, trying by sight of them to understand something of their lives.
Answer:
Looking, trying (Gerund) – To understand (Infinitives).

Question 4.
There are many serious pursuits to which I should devote the few remaining hours.
Answer:
Remaining (Participle).

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 9

Put the verbs in bracket into the passive form of simple past:

Question 1.
He (surprise) to see that the world out side was eager to share their experience.
Answer:
He was surprised to see that the world outside was eager to share their experience.

Question 2.
However, by then the radio contact (make) with Shenandoah.
Answer:
However, by then the radio contact was made with Shenandoah.

Question 3.
Heyerdahl’s wife (see) coming on a steamer with a film photographer.
Answer:
Heyerdahl’s wife was seen coming on a steamer with a film photographer.

Question 4.
One day this second boat majestically (roll) into the sea.
Answer:
One day this second boat was majestically rolled into the sea.

Question 5.
They (give) a red carpet welcome.
Answer:
They were given a red carpet welcome.

Question 6.
Fortunately, the radio set, which (discard) when they were not able to get in touch with the Safi harbour, once again (pick) up by Norman.
Answer:
Fortunately, the radioset, which was discorded when they were not able to get in touch with the Safi harbour was once again picked up by Norman.

Exercise 10

Fill in the blanks with the correct tenses of the verbs given in brackets: (MP 2010)

Question 1.
If she gives me a brush I …………. (paint) my door.
Answer:
If she gives me a brush I shall paint my door.

Question 2.
If you …………. (come) I would help you.
Answer:
If you come (came) I would help you.

Question 3.
If he …………. (not work) he would fail.
Answer:
If he does (will/did) no work he would fail.

Question 4.
He would have started living with you if you …………. (agree),
Answer:
He would have started living with you if you had agreed.

Question 5.
If you …………. (tell) a lie, the teacher would have punished you.
Answer:
If you had told lie, the teacher would have punished you.

Question 6.
You will spoil your health if you …………. (not give up) smoking.
Answer:
You will spoil your health if you do not give up smoking.

Question 7.
If Radha …………. (come) I would have helped her.
Answer:
If Radha had come I would have helped her.

Question 8.
If a man …………. (permit), he need not care who made the laws of a nation.
Answer:
If a man permits, he need not care who made the laws of a nation.

Question 9.
If I …………. (can) be guilty of the absurdity for recommending to a young man, I should tell him that he could find no safer guide than Dryden.
Answer:
If I could be guilty of the absurdity for recommending to a young man I should tell him that he could find no safer guide than Dryden.

Question 10.
If he worked hard, he …………. (may) become rich.
Answer:
If he worked hard, he might become rich.

Question 11.
You can’t win if you don’t run fast. (MP 2014)
Answer:
You can’t win if you don’t run fast. (Adverb clause)

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 11

A. Rewrite the following in reported speech: (Imp)

Question 1.
The visitor said, “I want to speak to you.”
Answer:
The visitor said that he wanted to speak to me.

Question 2.
The student said to the teacher, “We’re sorry we’re very late.”
Answer:
The students told the .teacher that they were sorry for coming very late.
Or
The students apologised before the teacher for coming very late.

Question 3.
My wife said, “I’ll answer the phone for you.”
Answer:
My wife said that she’d answer the phone for me.

Question 4.
His neighbour said, “You have an excellent cook.”
Answer:
His neighbour said that I had an excellent cook.
Or
His neighbour appreciated my cook for his excellence.

Question 5.
“I’ve told you everything that I know”, said the man to the police inspector.
Answer:
The man told the police inspector that he had told everything that he knew.

Question 6.
“You must leave the country at once”, said the magistrate to the foreigner.
Answer:
The magistrate told the foreigner that he had to leave the country at once.

Question 7.
The man said to the fruit seller, “These mangoes won’t keep, they are too soft.” (MP 2010)
Answer:
The man told me fruit seller that those mangoes wouldn’t keep, they were too soft.

Question 8.
The teacher said, “ The earth is round and it revolves round the sun.”
Answer:
The teacher said that the earth is round and it revolves round the sun.

Question 9.
My father said, “A friend in need is a friend indeed.”
Answer:
My father said that a friend in need is a friend indeed.

Question 10.
My friend said to me, “I waited for you at the station.”
Answer:
My friend informed me that he had waited for me at the station.

Question 11.
The teacher said, “honesty is the best policy.”
Answer:
The teacher said that honesty is the best policy.

Question 12.
The boy said to her, “Why do you work so hard ?” (MP 2011)
Answer:
The boy asked her why did she work so hard.

Question 13.
Ranu said to him, “I have done my work”. (MP 2014)
Answer:
Ranu told him that she had done her work.

B. Rewrite the following in indirect speech:

Question 1.
“How many of your friends are coming to dinner?” asked my wife.
Answer:
My wife asked how many of my friends were coming to dinner.

Question 2.
“Why didn’t you get up earlier?” asked his mother angrily.
Answer:
His mother asked him angrily why he hadn’t got up earlier.

Question 3.
The employer asked, “Do you think you can learn Russian in a year?”
Answer:
The employer asked if he thought (that) he could learn Russian in a year.

Question 4.
“Can any one tell me why the boss is so angry?” Enquired the secretary.
Answer:
The secretary enquired if anyone could tell him why the boss was so angry.

Question 5.
“Shall I live to be a hundred ?” The old man asked.
Answer:
The old man asked if he would live to be a hundred.

Question 6.
“Shall I set the dishes on the table or wait?” Mrs. Sharma asked her husband.
Answer:
Mrs. Sharma asked her husband whether she would set the dishes on the table or wait.

Question 7.
The stranger enquired, “How far is it to the university? Can I walk it or must I take a bus?”
Answer:
The stranger enquired how far it was to the university. He also enquired whether he could walk it or he had to take a bus.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 12

Rewrite the following in indirect speech:

Question 1.
Father to Mohan! “Get to bed right now and get up early in the morning.”
Answer:
Father told Mohan to get to bed right then and get up early in the morning.

Question 2.
“Drive as fast as you can, I don’t want to be late”, said the director to his driver.
Answer:
The director ordered his driver to drive as fast as he could, he didn’t want to be late.

Question 3.
“Don’t try to be very clever”, said Mrs. Verma to her servant.
Answer:
Mrs. Verma told her servant not to try to be very clever.

Question 4.
“Don’t spend all your money, save some for the future”, said he to his son.
Answer:
He told his son not to spend all his money, but to save some for the future.

Question 5.
“Imitate the pronunciation of the native speaker if you want to speak well.” The teacher said to his students.
Answer:
The teacher told his students to imitate the pronunciation of the native speaker they wanted to speak well.

Question 6.
“Don’t tell lies, Gopal”, said his mother, “Tell me the truth.”
Answer:
Gopal’s mother told him not to tell lies and to tell her the truth.

Question 7.
Rani to Ratika, “Please lend me your dictionary.”
Answer:
Rani requested Ratika politely to lend her (Rani) her (Ratika’s) dictionary.

Exercise 13

Change the following sentences into passive voice:

Question 1.
Who committed a mistake? (MP 2009)
Answer:
By whom the mistake was committed.

Question 2.
Do not make a noise. (MP 2009)
Answer:
Let the noise not be made.

Question 3.
I am buying mangoes. (MP 2014)
Answer:
Mangoes are being bought by me.

Question 4.
Who wrote this beautiful letter?
Answer:
By whom was this beautiful letter written?

Question 5.
Rupali does her home work in time.
Answer:
Her home work is done in time by Rupali.

Question 6.
At 9 o’clock we close the shop.
Answer:
The shop is closed by us at 9 o’clock.

Question 7.
She cannot befool me now.
Answer:
I cannot be befooled by her now.

Question 8.
We admire the brave. (MP 2016)
Answer:
The brave are admired by us.

Question 9.
People do not play cricket in America.
Answer:
Cricket is not played in America.

Question 10.
Who break this jug?
Answer:
By whom this jug is broken?

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 11.
Never tell lies.
Answer:
Lies never be told.

Question 12.
People celebrate Diwali all over India.
Answer:
Diwali is celebrated all over India.

Question 13.
Who is laughing at the beggar? (MP 2011)
Answer:
By whom is the beggar laughed at.

Question 14.
I will do this work. (MP 2014)
Answer:
This work will be done by me.

Exercise 14

Rewrite the sentences into passive voice: (Imp.)

Question 1.
He has learnt the poem by heart.
Answer:
The poem has been learnt by heart by him.

Question 2.
The government has built many dams.
Answer:
Many dams have been built by the government.

Question 3.
Nikita has cooked food.
Answer:
Food has been cooked by Nikita.

Question 4.
Reena has done her homework.
Answer:
Her homework has been done by Reena.

Question 5.
They have elected him chairman.
Answer:
He was elected chairman.

Question 6.
I have lost my watch.
Answer:
My watch has been lost.

Question 7.
The teacher has taught the lessons.
Answer:
The lessons have been taught by the teacher.

Question 8.
The peon has rung the bell.
Answer:
The bell has been rung by the peon.

Question 9.
I have given you a book.
Answer:
You have been given a book by me.

Question 10.
Where has she put my watch?
Answer:
Where has my watch been put by her?

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 15

A. Fill in the blanks with appropriate words:

Question 1.
I ……….. begin the work tomorrow.
Answer:
I shall begin the work tomorrow.

Question 2.
I ……….. definitely help you.
Answer:
I will definitely help you.

Question 3.
You ……….. not tell lies.
Answer:
You should not tell lies.

Question 4.
My friend ……….. come tomorrow
Answer:
My friend will come tomorrow

Question 5.
We ……….. fight to finish.
Answer:
We will fight to finish.

Question 6.
He said to me that he ……….. look into the matter.
Answer:
He said to me that he would look into the matter.

Question 7.
He ……….. speak English.
Answer:
He can speak English.

Question 8.
I ……….. like to ask you something.
Answer:
I would like to ask you something.

Question 9.
I ……….. swim across the river when I was young.
Answer:
I could swim across the river when I was young.

Question 10.
You ……….. not go.
Answer:
You may not go.

Question 11.
……….. you live long!
Answer:
may you live long!

Question 12.
……….. you wait for a minute.
Answer:
could you wait for a minute.

Question 13.
It ……….. rain.
Answer:
It might rain.

Question 14.
I ……….. finish the work by next Monday at any cost.
Answer:
I must finish the work by next Monday at any cost.

Question 15.
We ……….. to love our neighbours.
Answer:
We ought to love our neighbours.

Question 16.
How ……….. you fight with me?
Answer:
How dare you fight with me?

Question 17.
Does he ……….. any help?
Answer:
Does he need any help?

B. Choose the correct Modal: (MP 2009)

1. Cars must not be parked here.
2. Will you stop making that noise.
3. How dare he ask such a question?

Exercise 16

Fill in the blanks with appropriate words:

Question 1.
I ……….. wrong. (am/is)
Answer:
I am wrong.

Question 2.
The course of lectures ……….. arranged. (were/was)
Answer:
The course of lectures was arranged.

Question 3.
Raj and I ……….. great friends. (am/are)
Answer:
Raj and I are great friends.

Question 4.
Two and two ……….. four. (makes/make)
Answer:
Two and two make four.

Question 5.
The horse and the carriage ……….. ready. (are/is)
Answer:
The horse and the carriage is ready.

Question 6.
Bread and butter ……….. my favourite breakfast. (is/are)
Answer:
Bread and butter is my favourite breakfast.

Question 7.
Kiran, and not you, ……….. won the race. (has/have)
Answer:
Kiran, and not you, has won the race.

Question 8.
He as well as they ……….. present. (were/was)
Answer:
He as well as they was present.

Question 9.
Neither Harish nor his brother ……….. at home. (are/is)
Answer:
Neither Harish nor his brother is at home.

Question 10.
He no less than you ……….. guilty. (are/is)
Answer:
He no less than you is guilty.

Question 11.
Neither you nor I ……….. to blame. (are/am)
Answer:
Neither you nor I are to blame.

Question 12.
Each of the boys ……….. given a pen. (were/was)
Answer:
Each of the boys was given a pen.

Question 13.
The United states ……….. a President. (have/has)
Answer:
The United states has a President.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 14.
Six dozen ……….. only sixty rupees. (costs/cost)
Answer:
Six dozen cost only sixty rupees.

Question 15.
None of his poems ……….. now read. (are/is)
Answer:
None of his poems are now read.

Question 16.
Either you or he ……….. to blame. (is/are)
Answer:
Either you or he is to blame.

Question 17.
The woman ……….. I met was Krishna. (which/whom)
Answer:
The woman whom I met was Krishna.

Question 18.
All ……….. glitters is not gold. (that/which)
Answer:
All that glitters is not gold.

Question 19.
One of the pictures ……….. very beautiful. (are/is)
Answer:
One of the pictures is very beautiful.

Question 20.
We have not had holiday ……….. many years. (since/for)
Answer:
We have not had holiday for many years.

Question 21.
Time and tides ……….. for none. (wait/waits)
Answer:
Time and tides wait for none.

Question 22.
He is a man who ……….. his son’s welfare. (seek/seeks) (MP 2014)
Answer:
He is a man who seeks his son’s welfare.

Question 23.
The girl danced ……….. (beautiful/beautifully) (MP 2014)
Answer:
The girl danced beautifully.

Question 24.
The picture was being ……….. by the artists. (painting/painted) (MP 2014)
Answer:
The picture was being painted by the artists.

Question 25.
We all went with ……….. (them/themselves) (MP 2014)
Answer:
We all went with them.

Question 26.
The boy ……….. is standing there is my friend. (which/who) (MP 2014, 16)
Answer:
The boy who is standing there is my friend.

Question 27.
Neither she nor I ……….. present on that occasion. (was/were) (MP 2016)
Answer:
Neither she nor I was present on that occasion.

Nominalisation

Study the following words in the sentences:

  1. As the Farm grew, it was found necessary to make some provision for the education of its boys and girls.
  2. I did not think it necessary to engage special teachers for them.
  3. It was not possible, for qualified Indian teachers were scarce.
  4. I did not believe in the existing system of education.
  5. I fully appreciated the necessity of a literary training in addition.

We can nominalise the aforesaid verbs and adjectives as nouns and change the sentences in the following way:

  1. After the growth of farm it was found necessary to make some provision for the education of its boys and girls.
  2. I did not think it necessary for engaging teachers who had got specialization for them.
  3. It was not possible for Indian teachers having qualification.
  4. I had no belief in the system of education which was in existence.
  5. I have full appreciation for the necessity of a training in literalness in addition.

Exercise 17

Convert the following sentences as above changing verbs and adjectives with their respective noun forms without changing the meaning.

Question 1.
I decided to live amongst them all the twenty four hours of the day as their father.
Answer:
I made a decision live amongst them all the twenty four hours of the day as their father.

Question 2.
They did not generally need any other exercise or games.
Answer:
Generally they had no need for any other exercise or games.

Question 3.
Sometimes I connived at their pranks, but often I was strict with them.
Answer:
Sometimes I showed connivance at their pranks but often I had strictness with them.

Question 4.
I dare say they did not like the strictness, but I do not recollect their having resisted it.
Answer:
I dare say they had dislike for the strictness but I have do recollection of their resistance to it.

Question 5.
It was my intention to teach every one of the youngsters some useful manual vocation.
Answer:
I intended teaching everyone of the youngsters some useful manual vocation.

Question 6.
I learnt in from him and taught the art to such as were ready to take it up.
Answer:
I had its learning from him and started teaching the art to such as showed readiness in taking it up.

Question 7.
I do not remember having read any book from cover to cover with my boys.
Answer:
I have no remembrance of reading any book cover to cover with my boys.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 18

Fill in blanks with the appropriate words choosing from those given brackets: (Imp.) (MP2010, 11, 12, 13, 14, 15, 16)

Question 1.
His brother is …………. N. C. C. cadet. (a, an, the) (MP 2018)
Answer:
His brother is an N. C. C. cadet.

Question 2.
This is …………. umbrella. I gave you yesterday. (a, an, the) (MP 2015)
Answer:
This is an umbrella. I gave you yesterday.

Question 3.
He gave me …………. one rupee note. (a, an, the)
Answer:
He gave me a one rupee note.

Question 4.
He doesn’t have …………. money in his pocket. (some, any, many, a lot of) (MP 2015,18)
Answer:
He doesn’t have any money in his pocket.

Question 5.
…………. of the two seats is vacant. (none, neither, no, both) (MP 2015, 18)
Answer:
neither of the two seats is vacant.

Question 6.
The slave was …………. to the pulp. (beat, to beat, beaten) (MP 2015)
Answer:
The slave was beaten to the pulp.

Question 7.
The patient had died before the doctor …………. (come, came, comes, coming)
Answer:
The patient had died before the doctor came.

Question 8.
He found the gate …………. (locked, lock, locking, to lock)
Answer:
He found the gate locked.

Question 9.
We …………. to obey the rules of the road. (should, ought, must) (MP 2015, 18)
Answer:
We ought to obey the rules of the road.

Question 10.
I …………. cross the river when I was young. (can, could, may, will) (MP 2015)
Answer:
I could cross the river when I was young.

Question 11.
I saw …………. elephant yesterday. (a, an, the)
Answer:
I saw an elephant yesterday.

Question 12.
She …………. go to the temple every morning. (dare, used to, ought to) (MP 2015)
Answer:
She ought to go to the temple every morning.

Question 13.
Would you have …………. more tea? (some, many, few) (MP 2015)
Answer:
Would you have some more tea?

Question 14.
I have no objection to …………. your story again. (hearing, hear, heard) (MP 2016)
Answer:
I have no objection to hear your story again.

Question 15.
Only …………. best quality is sold by us. (a, an, the)
Answer:
Only the best quality is sold by us.

Question 16.
…………. boy had to pay a fine. (each, all, any)
Answer:
Each boy had to pay a fine.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 17.
He is afraid …………. the dog. (from, of, with) (MP 2015, 18)
Answer:
He is afraid of the dog.

Question 18.
You cannot …………. to fight with him. (need, ought, dare)
Answer:
You cannot dare to fight with him.

Question 19.
Praveen has been working …………. an hour. (since, for, to) (MP2015, 18)
Answer:
Praveen has been working for an hour.

Question 20.
The shopkeeper returned me …………. one rupee not. (a, an, the)
Answer:
The shopkeeper returned me a one rupee not.

Question 21.
…………. of the two boys is my brother. (no, none, both)
Answer:
None of the two boys is my brother.

Question 22.
The Sky is overcast. It …………. rain today. (may, must, could)
Answer:
The Sky is overcast. It may rain today.

Question 23.
There are ten boys …………. five girls in the class. (and, but, on) (MP 2015, 18)
Answer:
There are ten boys and five girls in the class.

Question 24.
…………. he was tired, he offered. (when, as, although) (MP 2015)
Answer:
although he was tired, he offered.

Question 25.
The peon made a request …………. two day’s leave. (for, of, on)
Answer:
The peon made a request for two day’s leave.

Question 26.
One of the students …………. absent yesterday. (were, was)
Answer:
One of the students was absent yesterday.

Question 27.
…………. of them are my friends. (some, any, much) (MP 2016)
Answer:
Some of them are my friends.

Question 28.
She dropped the coin …………. the box. (in, into, of) (MP 2016)
Answer:
She dropped the coin into the box.

Question 29.
Kamal is richer …………. his brother. (as, than, to) (MP 2016)
Answer:
Kamal is richer than his brother.

Question 30.
Work hard …………. you will fail. (or, but, so) (MP 2016)
Answer:
Work hard or you will fail.

Question 31.
Ravi was very tired. So he …………. to bed early. (go, gone, went) (MP 2016)
Answer:
Ravi was very tired. So he went to bed early.

Question 32.
India cannot progress …………. poverty is there. (as soon as, as long as) (MP 2016)
Answer:
India cannot progress as long as poverty is there.

Question 33.
He is senior …………. me. (to/than) (MP 2018)
Answer:
He is senior to me.

Exercise 19

Find out determiners in the following sentences:

Question 1.
He has not taken ………. food. (MP 2009)
Answer:
He has not taken any food.

Question 2.
The teacher gave remark to ……….. boy. (MP 2009)
Answer:
The teacher gave remark to each boy.

Question 3.
All the young people had not been with me since their childhood.
Answer:
All

Question 4.
I started some classes with the help of Mr. Kallenbach and Smt. Pragti Desai.
Answer:
some

Question 5.
This they got in the course of their daily routine.
Answer:
daily

Question 6.
Of course some of them, and sometimes all of them, malingered and shirked.
Answer:
some

Question 7.
Good air and water and regular hours of food were not a little responsible for this.
Answer:
a little

Question 8.
It was my intention to teach every one of the youngsters some useful manual vocation.
Answer:
every

Question 9.
There was no other time suitable for the school.
Answer:
no other

Question 10.
A few good men are required to change the face of our country.
Answer:
A few

Question 11.
How many sisters do you have?
Answer:
many

Question 12.
How much trouble is caused by a little cat?
Answer:
much

Question 13.
My mother did not make ………… tea.
Answer:
My mother did not make much tea.

Question 14.
The principal gave …………. child a prize. (each/every) (MP 2018)
Answer:
The principal gave each child a prize.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 20

Change the number and rewrite the following sentences:

Question 1.
Birds usually build nests in the trees. (MP 2015)
Answer:
A bird usually builds a nest in a tree.

Question 2.
Good children always obey their parents.
Answer:
A good child always obeys his father/mother.

Question 3.
The boys box in the gymnasium on Sundays.
Answer:
The boy box in the gymnasium on Sunday.

Question 4.
Her dogs always attack strangers.
Answer:
Her dog always attacks a stranger.

Question 5.
These hotels don’t allow dogs.
Answer:
This hotel doesn’t allow dog.

Exercise 21

Fill in the blanks with the suitable modals given in brackets: (MP 2010, 11, 12, 13)

Question 1.
We ………… to serve our nation. (should/may/ought)
Answer:
We ought to serve our nation.

Question 2.
She ………… to go for a walk miles together. (should/used/could) (MP 2010, 11)
Answer:
She used to go for a walk miles together.

Question 3.
You ………… have taken all that trouble. (needn’t/ought/used)
Answer:
You needn’t have taken all that trouble.

Question 4.
………… I come into the class room, sir? (can/may/need)
Answer:
May I come into the class room, sir?

Question 5.
The candidates ………… to appear for an interview after the written test. (will/must/have)
Answer:
The candidates have to appear for an interview after the written test.

Question 6.
If you pass the exam, you ………… get a certificate. (night/could/will)
Answer:
If you pass the exam, you will get a certificate.

Question 7.
You ………… pay your fees before Saturday. (ought/dare/need)
Answer:
You ought pay your fees before Saturday.

Question 8.
How ………… he ask such a question? (must/dare/need)
Answer:
How dare he ask such a question?

Question 9.
There are clouds in the sky. It ………… rain today. (can/may/should) (MP 2018)
Answer:
There are clouds in the sky. It may rain today.

Question 10.
I ………… solve this problem very easily. (ought/dare/can)
Answer:
I can solve this problem very easily.

Question 11.
There ………… be some error of computer. (must/would)
Answer:
There must be some error of computer.

Question 12.
I ………… finish the work by next Monday at any cost. (ought to, must, need) (MP 2016)
Answer:
I ought to finish the work by next Monday at any cost.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 22

Rewrite the sentences beginning with ‘It’.

Question 1.
Swimming is a good exercise. (MP 2010,18)
Answer:
It is a good exercise to swim.

Question 2.
Making friends with him would have been dangerous. (MP 2016)
Answer:
It is dangerous to make friend with him.

Question 3.
Obeying the law is everyone’s duty.
Answer:
It is everyone’s duty to obey the law.

Question 4.
Using a dictionary is a good habit.
Answer:
It is a good habit to use dictionary.

Question 5.
Dying for a great cause wins us immortal honour.
Answer:
It wins immortal honour to die for a great cause.

Exercise 23

Rewrite the following sentences using so ………. that and too ……… to as necessary. (MP 2018)

Question 1.
I am so tired that I cannot finish the work in time.
Answer:
I am too tired to finish the work in time.

Question 2.
He is so poor that he cannot buy his books. (MP 2010)
Answer:
He is too poor to buy his books.

Question 3.
This box is so heavy that it cannot be lifted.
Answer:
This box is too heavy to be lifted.

Question 4.
Yash is so clever that he will understand it.
Answer:
Yash is too clever to not understand it.

Question 5.
He took out a mirror so that he could see his face.
Answer:
He took out a mirror to see his face.

Question 6.
The lesson was so long that it could not be finished.
Answer:
The lesson was too long to be finished.

Question 7.
He was late, he could not join the party.
Answer:
He was so late that he could not join the party.

Question 8.
Satish is so simple that he will not understand it. (MP 2016)
Answer:
Satish is too simple to understand it.

Question 9.
She is poor, she cannot pay her fees. (MP 2018)
(Combine the sentence using too ………. to)
Answer:
She is too poor to pay her fees.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 24

Rewrite the following sentences using an Infinitive. One has been done for you. (Imp.)

Example: We were happy when we heard this good news.
We were happy to hear this good news.

Question 1.
I am glad that I have met my friend. (MP 2015)
Answer:
I am glad to have met my friend.

Question 2.
I promised that I would attend his party.
Answer:
I promised to attend his party.

Question 3.
I expect I will meet my mother today.
Answer:
I expect to meet my mother today.

Question 4.
She hopes that she will win a prize.
Answer:
She hopes to win a prize.

Exercise 25

Rewrite the following sentences using Gerunds: (Imp.)

Question 1.
I proposed to start a new business. (MP 2013)
Answer:
I am proposing to start a new business.

Question 2.
Does she intend to live here for ever?
Answer:
Is she intending to live here for ever?

Question 3.
I won’t permit him to come here. (MP 2015)
Answer:
I am not permitting him to come here.

Question 4.
It was a big problem to continue the work.
Answer:
Continuing the work was a big problem.

Question 5.
It is not difficult to learn this poem. (MP 2016)
Answer:
Learning this poem is not difficult.

Exercise 26

Combine the following sentences by using gerunds. (Some hints are given):

Question 1.
You should not smoke.
It is harmful for your health. (begin with smoking)
Answer:
Smoking is harmful for your health.

Question 2.
He worked hard. (MP 2014)
He got very good marks. (by + gerund)
Answer:
By working hard he got very good marks.

Question 3.
She found her lost child.
She felt very happy. (on + gerund)
Answer:
On finding her lost child she felt very happy.

Question 4.
She wanted to buy some rings.
She went to bazaar. (for +gerund)
Answer:
She went to bazar for buying some rings.

Question 5.
She talks to strangers.
Her grandfather disapproves of it. (possessive + gerund)
Answer:
Her talking to strangers is disapproved by her grandfather.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 27

Rewrite the following sentences using appropriate form of Participle: (Imp.)

Question 1.
I looked through some old papers and came across this letter.
Answer:
Looking through some old papers I come across this letter.

Question 2.
The farmer ploughed his field and sang songs of joy. (MP 2016)
Answer:
Ploughing his field the farmer sang songs of joy.

Question 3.
He walked down the stairs and broke one of the eggs.
Answer:
Walking down the stairs he broke one of the eggs.

Question 4.
We finished our question papers and came out of the hall.
Answer:
Finishing our question papers we came out of the hall.

Question 5.
He got ready and went to the conference hall.
Answer:
Getting ready he went to the conference hall.

Exercise 28

Combine the following pairs of sentences by using appropriate form of Participle: (Imp.)

Question 1.
He was playing tennis last evening.
He broke his leg.
Answer:
Playing tennis last evening he broke his leg.

Question 2.
The weather was fine.
We enjoyed the picnic.
Answer:
The weather being fine we enjoyed the picnic.

Question 3.
Nikita has passed the secondary school examination.
She wants to join college.
Answer:
Passing the secondary school examination Nikita joined college.

Question 4.
We had finished our work.
We went out for a walk.
Answer:
Having finished our work, we went out for a walk.

Question 5.
The poet sit in his easy chair.
He watched millions of stars in the midnight sky.
Answer:
Sitting in his easy chair he watched millions of stars in the sky.

Question 6.
There was no higher secondary school in the village.
The boys had to walk four miles to the towns.
Answer:
Having no secondary school in the village the boy had to walk four miles to the towns.

Question 7.
The water in the river had risen.
We decided not to swim in it.
Answer:
Having the water level risen in the river we decided not to swim in it.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 29

Rewrite the following sentences in indirect form: (Imp.)

Question 1.
Mohan said, “I am leaving Mumbai today.”
Answer:
Mohan told that he was leaving Mumbai that day.

Question 2.
The teacher said, “Tomorrow I shall give you a holiday.”
Answer:
The teacher said that the next day he should give them a holiday.

Question 3.
I said to Yash, “You left your pen here last night.”
Answer:
I said to Yash that he had left his pen there the previous night.

Question 4.
My brother said, “I have just come from Indore.”
Answer:
My brother said that he had just come from Indore.

Question 5.
Rita said to me, “I saw her long ago.”
Answer:
Rita said to me that she had seen her long before.

Exercise 30

Rewrite the following sentences in direct form:

Question 1.
I told the teacher that the students had been making a noise.
Answer:
I said to the the teacher “the students were making a noise.”

Question 2.
Shashank said that he missed the train the previous night.
Answer:
Shashank said “I missed the train last night.”

Question 3.
I said to him that I saw him long before.
Answer:
I said to him “I saw you long ago.”

Question 4.
The teacher told the boys that Rome was not built in a day.
Answer:
The teacher said to the boys “Rome was not built in a day.”

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 31

Correct the following sentences:

Question 1.
A time of peace and plenty are coming to us.
Answer:
A time of peace and plenty is coming to us.

Question 2.
“Gulliver’s travels” was written by Swift. (MP 2018)
Answer:
“Gulliver’s travels” is written by Swift.

Question 3.
Each man and woman were given a prize. (MP 2015)
Answer:
Each man and woman was given a prize.

Question 4.
Ram as well as his sister have come here.
Answer:
Ram as well as his sister has come here.

Question 5.
Rahim and not you, deserves the prize.
Answer:
Rahim and ‘not you, deserve the prize.

Exercise 32

Choose the correct form of verb and rewrite the sentence:

Question 1.
A few hour’s study (is, are) enough. (MP 2015)
Answer:
A few hour’s study is enough.

Question 2.
I am a man who (seek, seeks) my son’s welfare. (MP 2014)
Answer:
I am a man who seeks my son’s welfare.

Question 3.
Two and two (makes, make) four.
Answer:
Two and two make four.

Question 4.
Neither he nor I (was, were) present.
Answer:
Neither he nor I was present.

Question 5.
The chief, with all his nobles (was, were) present.
Answer:
The chief, with all his nobles was present.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 33

Rewrite the sentences into indirect narration:

Question 1.
I said to him, “What is the matter”? (MP 2013)
Answer:
I asked him about the matter. What the matter was?

Question 2.
He said to me, “How long have you been here?”
Answer:
He asked me that how long I had been there.

Question 3.
She said to me, “Do you like to live here?”
Answer:
She asked me if I liked to live there.

Question 4.
She said to her brother, “What will you do in the coming vacation?”
Answer:
She asked her brother that what he would do in the coming vacation.

Question 5.
The teacher said to the students, “Do you play games in the evening?”
Answer:
The teacher asked the students if they played games in the evening.

Question 6.
Preeti said, “Ishita is working”. (MP 2013)
Answer:
Preeti said that Ishita was working.

Question 7.
I said to him, “I saw you long ago”. (MP 2015)
Answer:
I said to him that I had seen him long before.

Exercise 34

Rewrite the sentences into indirect narration:

Question 1.
The father said, “My son do not waste your time.” (MP2018)
Answer:
The father advised his son not to waste time.

Question 2.
The father said to his son, “Be attentive in the class.”
Answer:
The father advised his son to be attentive in the class.

Question 3.
He said, “Let me play in your garden.”
Answer:
He requested me to let him play in my garden.

Question 4.
He said to his friend, “Please lend me you book.”
Answer:
He requested his friend to lend him his book.

Question 5.
She said to her servant, “Get out of my room at once.”
Answer:
She ordered her servant to get out of her room at once.

Question 6.
The businessman said, “Alas! how foolish I have been.”
Answer:
The businessman regretted that how much foolish he hed been.

Question 7.
He said to them, “Good-bye, my friends!”
Answer:
He bid adiev to his friends.

Question 8.
“Good morning boys!” said the teacher.
Answer:
The teacher wished good morning to the boys.

Question 9.
The woman said to him, “May God bless you!”
Answer:
The woman prayed that God might bless him.

Question 10.
I said to Hari, “What a powerful shot it is!”
Answer:
I exclaimed to Hari with wonder that it was a very powerful shot.

Exercise 35

Rewrite the sentences into Indirect Narration:

Question 1.
My brother said to me, “Two and two make four.”
Answer:
My brother said to me that two and two make four.

Question 2.
He said, “The sun rises in the east.”
Answer:
He said that the sun rises in the east.

Question 3.
She said, “Honesty is the best policy.” (MP 2009)
Answer:
Sho said that honesty is the best policy.

Question 4.
The teacher said, “India became independent in 1947.”
Answer:
The teacher told that India became independent in 1947.

Question 5.
The teacher said to us, “The earth moves round the sun”. (MP 2016)
Answer:
The teacher told to us that the earth moves round the sun.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 36

Change the voice of the following sentences:

Question 1.
He grows wheat in his field. (MP 2013)
Answer:
Wheat is grown by him in his field.

Question 2.
I do not know the reason of his coming.
Answer:
The reason of his coming is not known to me.

Question 3.
Does Rhea sing a song?
Answer:
Is a song sang by Rhea.

Question 4.
What does he say?
Answer:
What is said by him?

Question 5.
They don’t understand him.
Answer:
He is not understood by them.

Question 6.
Who will solve this problem?
Answer:
By whom will this problem be solved?

Exercise 37

Change the voice of the following sentences:

Question 1.
We refused them admission.
Answer:
Admission was refused to them by us.

Question 2.
They took no notice of me.
Answer:
No notice of mine was taken by them.

Question 3.
Where did you find this book?
Answer:
Where was this book found by you?

Question 4.
The carpenter repaired my furniture.
Answer:
My furniture was repaired by the carpenter.

Question 5.
Did the shoe maker mend you shoes?
Answer:
Were your shoes mended by the shoe maker?

Exercise 38

Fill in the blanks with suitable prepositions:

Question 1.
He deals ……….. sugar.
Answer:
He deals in sugar.

Question 2.
We must abide ……….. the rule of road.
Answer:
We must abide by the rule of road.

Question 3.
We should abstain ……….. drinking.
Answer:
We should abstain from drinking.

Question 4.
He was accused ……….. murder.
Answer:
He was accused of murder.

Question 5.
He was acquitted ……….. all the charges.
Answer:
He was acquitted of all the charges.

Question 6.
I am not afraid ……….. death.
Answer:
I am not afraid of death.

Question 7.
Do you agree ……….. this proposal.
Answer:
Do you agree to this proposal.

Question 8.
He arrived ……….. Ujjain ……….. six o’ clock.
Answer:
He arrived in Ujjain at six o’ clock.

Question 9.
Beware ……….. thieves.
Answer:
Beware of thieves.

Question 10.
Do not boast ……….. you riches.
Answer:
Do not boast of you riches.

Question 11.
I borrowed a book ……….. my friend.
Answer:
I borrowed a book from my friend.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 12.
I called ……….. his house this evening.
Answer:
I called at his house this evening.

Question 13.
You should take care ……….. your health.
Answer:
You should take care of your health.

Question 14.
She complains ……….. headache.
Answer:
She complains about headache.

Question 15.
I have no confidence ……….. you.
Answer:
I have no confidence in you.

Question 16.
Unfortunately they got one ……….. my men.
Answer:
Unfortunately they got one of my men.

Question 17.
I think I’ll put it ……….. my next play.
Answer:
I think I’ll put it in my next play.

Question 18.
Why add murder ……….. your other crimes.
Answer:
Why add murder to your other crimes.

Question 19.
They have been working ……….. two hours.
Answer:
They have been working for two hours.

Question 20.
Ram is good ……….. mathematics.
Answer:
Ram is good in mathematics.

Exercise 39

Add a, an, the or some, any where necessary:

Question 1.
There is ……….. dirt on this plate and ……….. dirty mark on the table cloth.
Answer:
There is some dirt on this plate and a dirty mark on the table cloth.

Question 2.
Do you take ……….. sugar in tea?
Answer:
Do you take some sugar in tea?

Question 3.
I like ……….. music very much.
Answer:
I like the music very much.

Question 4.
……….. Australian sheep give us ………. very good wool.
Answer:
The Australian sheep give us a very good wool.

Question 5.
Give me ……….. ink to write ……….. letter.
Answer:
Give me some ink to write a letter.

Question 6.
Rama has not taken ……….. food.
Answer:
Rama has not taken any food.

Question 7.
He is ……….. university student. (MP 2014, 16)
Answer:
He is a university student. (MP 2014, 16)

Question 8.
There isn’t ……….. rice left in the boul. (MP 2014)
Answer:
There isn’t any rice left in the boul. (MP 2014)

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 40

Do as directed:

Question 1.
Thinking good thought makes a good man.
Answer:
Thinking good thought.

Question 2.
I know this. You are right. (Combine the sentences using noun clause)
Answer:
I know that you are right.

Question 3.
Using a dictionary is a good habit. (Rewrite the sentence beginning with ‘It’) (MP 2014)
Answer:
It is a good habit to use a dictionary.

Question 4.
They went to market yesterday. (Change into interrogative) (MP 2014)
Answer:
Did they went to the market yesterday?

Question 5.
I have been here ……….. Monday. (Use for/since ) (MP 2015)
Answer:
I have been here since Monday.

Question 6.
My school building is bigger than my house.(Change into positive degree) (MP 2016)
Answer:
My house is not so big as my school building.

Question 7.
He does his home work daily. (Change into negative) (MP 2018)
Answer:
He does not do his home work daily.

Exercise 41

Fill in the blanks using correct words given in the bracket. (MP 2017)

Question 1.
Diamond is ……….. hardest of all minerals. (a, an, the)
Answer:
Diamond is the hardest of all minerals.

Question 2.
We ……….. do our duty. (should, must, ought to)
Answer:
We must do our duty.

Question 3.
……….. children passed the test. (much, any, many)
Answer:
Many children passed the test.

Question 4.
He has invited ……….. to his birthday party. (they, their, them)
Answer:
He has invited them to his birthday party.

Question 5.
He is ……….. to buy a car next month. (go, goes, going)
Answer:
He is going to buy a car next month.

Question 6.
Strike the iron ……….. it is hot. (after, till, while)
Answer:
Strike the iron while it is hot.

Question 7.
Work hard ……….. you will fail. (or, but, so)
Answer:
Work hard or you will fail.

Question 8.
The Sun ……….. in the east. (rise, rised, rises)
Answer:
The Sun rises in the east.

Question 9.
The rest of girls were ……….. to wait. (ask, asked, asking)
Answer:
The rest of girls were asked to wait.

Question 10.
This is the pen ……….. I always use. (when, why, which)
Answer:
This is the pen which I always use.

Question 11.
She is sitting ……….. her mother. (between, with, by)
Answer:
She is sitting with her mother.

Question 12.
Whenever he sees me he ……….. (smiled, smiles, smiling)
Answer:
Whenever he sees me he smiles.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 42

Do as directed (any five): (MP 2017)

Question 1.
Some one stole my watch last year. (Change the voice)
Answer:
My watch was stolen (by some one last year).

Question 2.
Kamla said to Rekha, “I am not your enemy”. (Change the narration)
Answer:
Kamla told Rekha that she was not her enemy.

Question 3.
The tea is so hot that he cannot drink it. (Use too-to)
Answer:
The tea is too hot for him to drink.

Question 4.
It is not easy to climb this tree. (Rewrite using gerund)
Answer:
Climbing tree is not easy.

Question 5.
I see something here. (Make negative)
Answer:
I do not see anything here.

Question 6.
The idea is wrong. He will become rich. (Combine as an oppositive clause)
Answer:
The idea is wrong, he will become rich.

Question 7.
If you do not get up early your health will not improve. (Use unless)
Answer:
Unless you will get up early, your health will not improve.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

1. Use the following words in different contexts:
Spirit, may, mind, flame. (Imp.)
Answer:
(i) Spirit:
He is low in spirit.
The spirit never dies.
Gandhi was the leading spirit behind the reform movement.
He took spirit, went on a long drive and met with an accident.
We must work with team spirit to win the match.

(ii) May:
May I come in, sir?
May the king live long !
It may rain in the evening.
You may go to the movie.
My mother was born on twenty fifth May.

(iii) Mind:
Idle mind is devil’s workshop.
Raj, please mind the class in my absence.
Please don’t mind her comments.

(iv) Flame:
The flame of Gas stove was not proper.
He is burning with the flame of passion.
They set the house to flames.

2. I. Make a list of words ending in -logy.
Answer:
List of words ending in -logy:

  • Anthropology
  • Biology
  • Cardiology
  • Dermatology
  • Geology
  • Microbiology
  • Pathology
  • Physiology
  • Radiology
  • Veneriology
  • Zoology
  • Gynecology
  • Opthalmology
  • Pharmacology.

II. (a) Collect the synonyms of the following words by consulting a dictionary: admire, happy, famous, lovely, see, walk, slumber. (MP 2010)
Answer:
Words – Synonyms
Admire – praise, appreciate, esteem.
Happy – pleased, delighted contented, felicitous
Famous – well known, renowned, distinguished, noted
Lovely – pleasant, pretty, charming, enchanting
See – look, behold, view
Walk – wander, stroll, tread move
Slumber – repose, peaceful nap, short sleep.

(b) Collect the antonyms of the following words by consulting a dictionary: love, friend, beautiful, precious, day.
Answer:
Word – Antonyms
Love – hatred, contempt
Friend – enemy, foe, adversary
Beautiful – ugly, bad looking, obnoxious, vulgar
Precious – cheap, inferior, low priced
Day – night.

III. English spelling is not phonetic, as there are many silent letters in English words. e.g.: know, column. Now select such words from the lesson 2:
Answer:
bridge, white, watchman etc.

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

3. I. Find single words in the lesson 3 which have roughly the meanings given below:

  1. wonderfully fine
  2. to fall to a lower or worse state.
  3. the quality of being dishonest
  4. the great respect and admiration which people have for a person, country etc. often publically expressed
  5. the money used or needed for a purpose

Answer:

  1. magnificent.
  2. decay.
  3. baseness.
  4. estimation.
  5. getting.

II. Use the following words in your own sentences: hardly, scarcely, barely.
Answer:
Hardly: We had hardly begun our walk, when it began to shower.
Scarcely: There were scarcely five students present in the hall.
Barely: I barely had time to see the movie.

III. Say the following words and notice the difference in their pronunciation
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 1
Answer:
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 2

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

4. I. Write the exact meaning of the following words:
1. Wander
2. Stride
3. Stamp
4. Creep
5. Loiter
6. Stroll
7. Rove
Answer:
1. Wander: To walk slowly around without any specific direction on purpose
2. Stride: To walk with long steps
3. Stamp: To crush by putting down the foot forcefully
4. Creep: To crawl, sweeping the ground with the belly
5. Loiter: To linger about in a public place usually with no obvious reason
6. Stroll: To pace up and down at a place
7. Rove: To travel from one place to another, often with no clear intention.

II. Match the following:

A B
1. Vale (a) that exists only in the mind and probably cannot be fulfilled
2. Babble (b) distant in space or time
3. Mystery (c) a sound like that of a stream running gently over rounded stones
4. Far off (d) a broad low valley
5. Visionary (e) something which cannot be explained or understood.

Answer:
1. (d) a broad low valley
2. (c) a sound like that of a stream running gently over rounded stones
3. (e) something which cannot be explained or understood.
4. (b) distant in space or time
5. (a) that exists only in the mind and probably cannot be fulfilled

III. Use the following words in your own sentences:
Answer:
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 3

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

5. I. Use the following expression in your own sentences:

  1. By hook or by crook
  2. What the hell
  3. Is that plain enough
  4. will go straight
  5. Good for nothing
  6. God forbid
  7. Bravo
  8. Have my ears open
  9. As a matter of fact
  10. With flying colours

Answer:

  1. By hook or by crook: He wants to succeed even by hook or by crook.
  2. What the hell: What the hell were you doing in the shopping mall during the school hours.
  3. Is that plain enough: Don’t kill my time. Is this plain enough to you.
  4. will go straight: I know that after being chided the boy will go straight to his mother.
  5. Good for nothing: Such criminals are good for nothing. They should be shot dead immediately.
  6. God forbid: God forbid ! how will the patient survive at the hands of such neglectful doctors.
  7. Bravo: Bravo ! our team has won the match.
  8. Have my ears open: Don’t shout, I have my ears open.
  9. As a matter of fact: She won’t listen to your advice, as a matter of fact, she is very stupid.
  10. With flying colours: He passed the examination with flying colours.

II. Select the correct spelling:

  1. A. Tution B. Twishan C. Tuition D. Tooshan
  2. A. Kursy B. Courtesy C. Courtsy D. Courtsye
  3. A. Mathematic B. Mathematics C. Mathamatics D. Mathamatiks
  4. A. Ainsteen B. Einstean C. Instein D. Einstein
  5. A. Unparalleled B. Unparralleled C. Unparaleled D. Unparelleled

Answer:

  1. (c)
  2. (b)
  3. (b)
  4. (d)
  5. (a)

III. Write the meanings of the following expression as they are used in Lesson 5:
Expression Meaning

  1. Approved of
  2. Examined in
  3. Agree with
  4. Entitled to

Answer:

  1. Approved of = agreed with
  2. Examined in = tested in
  3. Agree with = to have similar opinion
  4. Entitled to = having the right for something

6. I. Find one word from the text for each of the following group of words:
(i) spoke in low voice.
(ii) a very small enclosed division of a larger room.
(iii) interfere in an annoying way.
(iv) place to which one travels.
(v) shut and opened the eyes.
Answer:
(i) murmured
(ii) cubicle
(iii) interrupt/intrude
(iv) destination
(v) blinked.

II. Complete the following sentences choosing the right word/words given within brackets: (MP 2010)
(i) We bought their biggest basket then ………… (set in, set against, set off, set upon) towards town.
(ii) One could see ………… (at a glance, a glimpse of, in a glance, off) her resemblance to her brothers.
(iii) The boys grew ………… (in, on, for, to) hate the Germans.
(iv) You both ………… (See, look, watch, observe) rather tired.
(v) She answered all our questions perfectly, she never put ………… (leg, hand, foot, finger) wrong.
Answer:
(i) set off
(ii) at a glance
(iii) to
(iv) look
(v) finger

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

7. I. Point out the important characteristics of the following words: Spectacles, trousers, scissors.
Answer:
Spectacles: A pair of lenses set in frame for the use of defective eyes.
Trousers: A piece of dress worn on the legs from the waist to the ankles.
Scissors: An instrument consisting of two blades joined in the middle and used for cutting.

II. A. Here are some words/phrases which are generally used by the lawyers.
Write their meanings and use them in your own sentences.

dispute, argument, laws, lordship, amounts to, observe, case, condemn, shifting his side, plead, decreed.
Answer:

Word Meaning Usage
1. Dispute argument and discussion. Their conclusions are open to dispute.
2. Arguments discussion based on reasoning. He agreed to stay with me without much argument.
3. Laws rules established by authority. You should obey the laws of the land.
4. Lordship a title used in speaking to a man of title. Your Lordship should listen to the case heedfully.
5. Amounts is equal to. His crime amounts to murder.
6. Observe To see minutely, to watch and note. He observes keenly but says little.
7. Case a lawsuit. I went to the court in connection with a case.
8. Condemn to pronounce punishment. He was found quilty and condemned to be shot dead.
9. Shifting his side speaking in favour of other party. A lawyer of renown never shifts his side.
10. Plead to present a case to a court of law. They employed a top lawyer to fight their case.
11. Decreed gave a lawful decision. The Judge decreed that the divorced wife would not meet her husband.

B. Read the following sentences and consult the dictionary to know the meaning of the word CONTEST in these sentences:
(i) I intend to contest the Judge’s decision in another court.
(ii) There is a contest for the leadership of the party.
(iii) There is going to be a beauty contest in our school.
(iv) As a protest, the party has decided not to contest this election.
(v) Cricket is a hotly contested game.
Answer:
(i) Challenge / chain something wrong, (ii) struggle, (iii) event in which peo¬ple compete, (iv) fight, (v) debated / indulged in.

III. Say the following and point out the difference:
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 4
Answer:
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 5
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 6

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

8. Make sentences with the following expressions:

1. A great deal of
2. Goes on
3. The last word
4. On the other hand
5. In spite of
6. Trial and error
7. To deal with
8. After all
Answer:
1. A great deal of: She took a great deal of time to understand it.
2. Goes on: No matter what happens, life goes on.
3. The last word: The last words of Mahatma Gandhi was ‘Hey Ram!’.
4. On the other hand: Ram is good boy but on the other hand his brother is very wicked.
5. In spite of: In spite of repeated warning the drive did not stop the car and met with an accident.
6. Trial and error: Let us use the trial and error method to solve this sum.
7. To deal with: Police should deal with the criminals with a firm hand.
8. After all: Whether good or bad you have to accept the fate after all you cannot change it.

9. I. Fill in either ‘If’ or ‘Whether’ in the following sentences :

Question 1.
The question is ………… to go or stay.
Answer:
The question is whether to go or stay.

Question 2.
It depends on ………… he’s ready or not.
Answer:
It depends on whether he’s ready or not.

Question 3.
It’s your decision ………… you go or stay.
Answer:
It’s your decision whether you go or stay.

Question 4.
I wonder ………… we should tell her or not.
Answer:
I wonder if we should tell her or not.

Question 5.
………… I were you.
Answer:
If I were you.

Question 6.
………… you pour oil on water, it floats.
Answer:
If you pour oil on water, it floats.

Question 7.
………… she should phone, tell her I’m out.
Answer:
If she should phone, tell her I’m out.

II. Explain the meaning of the following words in the poem: triumph, disaster, will, the Earth, a man.
Answer:
Triumph: Great achievement or success.
Disaster: Loss through damage or death.
Will: Mental power by which one can direct one’s thoughts and actions or influence those of others.
The Earth: The planet on which we live.
A man: A real human being; a complete man.

III. Write different meanings of the following words: minute, second, head, allowance, deal, watch.
Answer:
Minute: a moment, official note, careful and accurate in time, of similar qual¬ity, to support somebody.
Second: views.
Head: upper part of body, ability, side of a coin, device on tape recorder, prominent end of something.
Allowance: Amount of something (money etc.), tax free money.
Deal: To distribute cards, to hit, to give somebody a shock, an agreement, boards of wood etc.
Watch: To look with attention, To guard or protect, An instrument for showing time.

10. I. Find out from the lesson no. 10 the words which mean:

Question 1.
A foolish person or slow learner.
Answer:
Dunderhead

Question 2.
Foolish talk, nonsense.
Answer:
Bosh

Question 3.
The season between summer and winter.
Answer:
Autumn

Question 4.
Strong and sometimes angry disrespect towards a person or thing that is regarded as worthless.
Answer:
Scorn

Question 5.
a little devil.
Answer:
Imp

Question 6.
a total lack of respect.
Answer:
Contempt

Question 7.
A person who guards the main door of a large building.
Answer:
Janitor

II. Each sentence has one incorrect word. Write the correct word: (Imp.)

1. The room was very easy to live in.
Answer:
Comfortable

2. Say me as soon as you have finished.
Answer:
Tell me

3.Young artists must prove their way to Art by drawing photos for magazine stories.
Answer:
Picture

4. Leaves on the ivy wine.
Answer:
vine

5. One was from mane, the other from California.
Answer:
maine

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

11. I. What is the meaning of the following words in the poem ‘mending walls’: mending, spell, pine, fences, savage.
Answer:

Word Meaning
1. Mending repairing, restoring to a sound state.
2. Spell magic, charm.
3. Pine trees which yield turpentine.
4. Fences hedges, structure of bricks, stones etc. to make partition.
5. Savage wild, cruel or violent/fierce, uncivilized and rude.

II. The word ‘good’ has different meanings in the following sentences. What are they?

  1. A boy from a small town who made good in Mumbai met me yesterday.
  2. Milk is good for you.
  3. Take a good look at it.
  4. Did you have a good time at the party?
  5. We travelled a good distance.
  6. We must reach the station in good time.

Answer:

  1. settled
  2. useful
  3. loving
  4. nice
  5. great
  6. before.

12. I. Choose the appropriate alternatives to complete the sentences given below: (MP 2011)

Question 1.
Charity begins at …………. (house, home)
Answer:
home

Question 2.
I claim to be …………. (first, second) to none in all Paris.
Answer:
second

Question 3.
I’ll get …………. (odd, even) with him for it one day, mark my words.
Answer:
even

Question 4.
He couldn’t find …………. (sentences, words) enough to thank me.
Answer:
words

Question 5.
We make a pretty pair …………. (I and you, you and I)
Answer:
you and I

II. Make sentences with each of the following words and phrases so as to bring out its meaning: Prefer, budge an inch, out of sight, run errands.
Answer:

  1. I prefer coffee to tea.
  2. The virtuous people never budge an inch from the path of truth.
  3. The boy ran away fast and soon he was out of sight.
  4. I am tired of running errands for my boss.

13. I. There are different ways of seeing. Use the following in your own sentences: Notice, spot, glimpse, observe, witness, sight.
Answer:

  1. Notice: The thief got into the house without being noticed.
  2. Spot: I spotted my friend in the crowd.
  3. Glimpse: I got her glimpse between the half drawn curtains.
  4. Observe: She observes keenly but speaks little.
  5. Witness: The witness turned hostile.
  6. Sight: We sighted land after twelve days at sea.

II. Write the meaning of the following and use them in your own sentences:

often, now and then, at times, look into, on the way, awe-inspiring sight, at midnight.
Answer:

Word Meaning Usage in sentence
Often frequently She often comes to Mumbai.
Now and then from time to time I like to see the T.V. shows now and then.
At times occasionally At times she accuses her brother.
Look into to examine His disappearance is being looked into by the police.
On the way in midway I visited her house on the way to market.
Inspiring sight Causing fear and respect The view from the hilltop is an awe – inspiring sight.
At mid night Around the middle of night Thieves entered his house at mid night.

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

14. Distinguish between the following pairs of words:
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 7
Answer:

  1. Rows: Boys are standing in rows.
  2. Rose: He rose to greet his uncle. / Rose is a beautiful flower.
  3. Be: Be honest.
  4. Bee: The bee gathers honey from the flowers.
  5. Peace: India believes in peace and prosperity.
  6. Piece: I gave him a piece of advice.
  7. Veil: Veil is a definite sign of backwardness.
  8. Well: I am quite well.
  9. Morning: I got up early in the morning.
  10. Mourning: She kept mourning for hours when her father died.
  11. Shore: The ship has reached the shore.
  12. Sure: I am sure of success.
  13. Heart: Do not take my words to heart.
  14. Hurt: A boy hurt an old lady.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

I. Read the poem and answer the following questions:

I woke before the morning, I was happy all the day,
I never said an ugly word, smiled and stuck to play.
And now at last sun is going down behind wood,
And I am very happy, for I know that I’ve been good.
My bed is waiting cool and fresh, with linen smooth and fair,
And I must be off to sleep in by, and not forget my prayer.
1 know that till tomorrow, I shall see the sun rise,
No ugly dream shall frighten my mind, no ugly sight my eyes.
But slumber will hold me tightly till I wake in the dawn,
And hear the thrushes singing in the lilac round the lawn.

A. Answer these questions:

Question 1.
Why was the boy happy all the day?
Answer:
The boy was happy all the day because he woke up very early.

Question 2.
What did the boy remember to do before going to bed?
Answer:
He remembered to pray to God.

Question 3.
What was the boy hoping while going to bed?
Answer:
He was hoping to see the next sunrise without an ugly dream.

Question 4.
What did the boy find when he woke up?
Answer:
He found the thrushes singing in the lilacks when he woke up.

B. Complete these sentences:

Question 1.
All the day the boy tried ……….
Answer:
to stuck to play.

Question 2.
The bed of the boy was ……….
Answer:
cool and fresh.

C. Find the words which mean the same in the poem:

Question 1.
Sleep
Answer:
Slumber

Question 2.
The time of the day when light first appears
Answer:
dawn.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

II. Read the passage and answer the following questions: (M.P. 2009 Set D, 15)

Prevention is better than cure and it is recognised that the only way to get rid of malaria completely is to get rid of the mosquitoes which cause it. Malaria is always associated with damp and marshy land. This is not because the land is damp, but because the stagnant water is the breeding place of the mosquito, which begins its life as a larva living in the water. Malaria does not frequently occur in dry desert countries, because mosquitoes cannot breed there. The only way to destroy mosquitoes is to prevent their breeding in stagnant water. This can be done by draining all ponds and pools, and by keeping them covered in the breeding season with a thin layer of kerosene oil, which by depriving the larvae of air, kills them.

Answer these questions:

Question 1.
In what places does malaria occur most? (M.P. 2015)
Answer:
Malaria occurs most in damp and marshy land.

Question 2.
St. How does a mosquito begin its life and where? (M.P. 2013,15 Imp.)
Answer:
A mosquito begins its life as a larva in the water.

Question 3.
In what places malaria does not occur? Why? (M.P. 2012, 15, 16, 17)
Answer:
Malaria does not occur in dry desert countries because they cannot breed there.

Question 4.
Explain. ‘Prevention is better than cure.’ (M.P. 2012)
Answer:
Prevention is better than cure and it is recognised that the only way to get rid of malaria completely is to get rid of mosquitoes which cause it.

Question 5.
Write a suitable title of the passage.
Answer:
Title: Prevention is better than cure.

Question 6.
The meaning of the word damp is:
(a) Dirty
(b) Wet
(c) Dry
Answer:
(b) Wet

Question 7.
The opposite of the word ‘destroy’ is ……….
Answer:
Prevent

Question 8.
The ………… is the breeding place of the mosquito : (M.P. 2015)
(a) flowing water
(b) dry and desert
(c) stagnant water.
Answer:
(c) stagnant water.

Question 9.
Malaria does not occur in …………. countries. (M.P. 2015)
(a) damp and marshy land
(b) dry and desert
(c) dirty water.
Answer:
dry and desert.

III. Read the passage and answer the following questions:

A warrior king, with his almost invincible army, invaded a much weaker country. The vanguard of the army under the king entered that country. At that very moment the king saw a woman at some distance who was walking along the road with two children, both three or four years old. When she saw the formidable army, she panicked. She picked one of the children in her arms and started running, leaving behind the other child. The king asked some of his soldiers to catch that woman and to bring her and the two children before him. The soldiers brought the fear-stricken woman and the two children. The king, out of curiosity, asked her, “Who are these children? Why did you pick one and leave the other to its fate ?” The woman said, “Sir, the child who I picked is my brother’s daughter. The child who I had to leave behind is my own son.” The king said in utter astonishment, “What? You wanted to save somebody else’s child and you had no thought whatsoever for your own child.” Sir,” said the woman, “My son is certainly dearer to me than my own life. But my brother had placed his daughter in my care. So it was my foremost duty to ensure this child’s safety regardless of what happened to my own child.” The king, who was deeply moved by the woman’s speech, said, “O most noble woman! How can I ever think of conquering a land which has such brave woman like you who are prepared to sacrifice their own flesh and blood beyond the call of duty?” The warrior king gave the woman rich gifts and let her go with the two children. He then ordered his army back to his country.

The above episode reminds us of a similar glorious chapter in the history of India when Panna Dhai sacrificed her own son to save the royal prince who had been placed in her care.

A. Answer these questions:

Question 1.
Why did the woman start running? (M.P. 2014, 17)
Answer:
She started running because she saw formidable army and was panicked.

Question 2.
What was the king curious to know?
Answer:
The king was curious to know who those children were and why she left one child.

Question 3.
Why did the woman save somebody else’s child instead of her own? (M.P. 2013, 16)
Answer:
The woman saved somebody else’s child instead of her own because it was her duty to ensure the child’s safety who has been put in her care.

Question 4.
Why did the king give the woman rich gifts and let her go with the children?
Answer:
The king did so because he was impressed by the sacrifice of her own child for her moral duty.

Question 5.
Give a suitable title for the passage.
Answer:
Title: A moral woman/An ideal woman.

Question 6.
Why did Panna Dhai sacrificed her son? (M.P. 2017)
Answer:
Panna Dhai sacrificed her son to save the Royal son who had been placed in her care.

B. Complete these sentences:

Question 1.
The women’s sacrifice was similar to ………….
Answer:
Panna Dhai

Question 2.
One must sacrifice …………….
Answer:
To save one’s country.

C. Find the words which mean similar in the passage.

Question 1.
Too strong to be defeated …………….
Answer:
brave

Question 2.
A person who fights in a battle or war …………….
Answer:
warrior.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

IV. Read the poem and answer the following questions:

Faster than fairies, faster than witches,
Bridges and houses, hedges and ditches;
And charging along like troops in a battle
All through the meadows the horses and cattle;
All of the sights of the hill and the plain
Fly as thick as driving rain;
And ever again, in the wink of an eye,
Painted stations whistle by.
Here is a child who clambers and scrambles,
All by himself and gathering brambles;
Here is a tramp who stands and gazes;
And here is the green for stringing the daisies!
Here is a cart run away in the road
Lumping along with man and load;
And here is mill, and there is a river.
Each a glimpse and gone forever!

A. Answer these questions:

Question 1.
What are the things that seem moving faster than fairies and witches? (M.P. 2012)
Answer:
Train seems moving faster than fairies and witches.

Question 2.
Why does a child clamber and scramble?
Answer:
Because he is gathering brambles.

Question 3.
What is the cart carrying?
Answer:
The cart is carrying a man some load.

Question 4.
Why do you think the things give a glimpse and disappear?
Answer:
Because the train is running very fast.

Question 5.
Write a suitable title of the poem.
Answer:
Title: The Train.

B. Complete these sentences:

Question 1.
When I travel by bus or train, I prefer sitting close to the window because I love to see the scenery running back.
Answer:

Question 2.
If the poet has daisies, he will make a bouquet.
Answer:

C. Give one word for the following phrases:

Question 1.
A field covered in grass …………
Answer:
A field covered in grass meadow.

Question 2.
A person with no home or job who travels place to place asking for food or money ……….
Answer:
A person with no home or job who travels place to place asking for food or money tramp.

V. Read the passage and answer the following questions: (M.P. 2015)

An American enlisted himself in the Spanish army. He did not know the Spanish language. The commander informed that the king would come on inspection after six months. The king usually asked three questions. “What is your age?” Since when have you been in army?” and “Are you satisfied with your lodging and boarding?” The commander taught him the answers and he crammed them. As usual the king came on inspection. Looking at the new soldier, he asked, “Since when have you been in my army?” “Sir, 25 years,” replied the soldier. The king was taken aback. He asked him tire second questions, “Then what is your age?” “Sir, six months,” the soldier humbly replied, “Am I mad or you? The king asked irritatingly, “Sir, both,” was the quick answer.

A. Answer the following questions:

Question 1.
What was the problem of the soldier? (M.P. 2015, 16, 17)
Answer:
The soldier did not know the spanish language.

Question 2.
Why was the king expected to come for the inspections?
Answer:
The king used to come an inspection every six months so he was expected to come.

Question 3.
How did the commander help the soldier?
Answer:
The commander taught the soldiers the answer of the questions which were expected to be asked by the king.

Question 4.
Why was the king surprised? (M.P. 2015 Imp.)
Answer:
The king was surprised because the new soldier said that he had been in army for 25 years.

Question 5.
Which questions do the king usually ask? (M.P. 2015 Imp.)
Answer:
The king usually asked three questions i.e., (1) What is your age? (2) Since when have you been in my army? (3) Are you satisfied with your lodging and boarding?

Question 6.
The soldier did not know ………… language: (M.P. 2015 Imp.)
(a) American
(b) Spanish
(c) English
Answer:
(b) Spanish

Question 7.
The soldier replied that I am …………. year old: (M.P. 2015)
(a) 20
(b) 25
(c) 27
(d) 29
Answer:
(b) 25.

B. Complete these sentences:

Question 1.
The soldier was an American and ………….
Answer:
The soldier was an American and didn’t know Spanish.

Question 2.
The commander wanted ………….
Answer:
The commander wanted the correct answer from the soldier.

C. Find the words which mean the same in the passage:

Question 1.
To check that everything is satisfactory ………….
Answer:
To check that everything is satisfactory inspection

Question 2.
To leam a lot of things in a short time ………….
Answer:
To leam a lot of things in a short time cram.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

VI. Read the passage and answer the following questions: (M.P. 2015)

Students who are very fond of reading books are often labelled by their companions as bookworms. This criticism generally comes from students who consider themselves better in sports. Students who shine in athletics or in some games consider that it is better to spend time and energy in a sports arena than in a classroom or at a reading desk. All the same they do envy their fellows who shine academically. Academic honour has a glamour which is unique. It is not to be denied that playing games is a useful activity, because it creates team spirit and also makes the sports-men healthy and vigorous. That is why games and sports are given so much importance in the curriculum of schools and colleges. But studies should not be neglected and should be given due importance along with other activities connected with education. Let each type of activity have its own place in our daily routine. Then only will we have students both academically sound and physically fit. We want our educational system to generate this synergy among our youth.

A. Complete the following statements as briefly as possible:

Question 1.
Academically sound students are called bookworms because …………..
Answer:
They are very fond of reading books.

Question 2.
Students who do well in sports consider ………….
Answer:
That it is better to spend time and energy in a sports arena.

B. Write the word which means the same in the passage:

Question 1.
relating to studies.
Answer:
Academic

Question 2.
having no parallel.
Answer:
Unique.

C. Answer these questions:

Question 1.
What is the main goal of our educational system? (M.P. 2012, 16 Imp.)
Answer:
The maingoal of our educational system is to make students acadimically sound and physically fit.

Question 2.
Which qualities can be acquired through playing games?
Answer:
Through physical games health and vigour can be acquired.

Question 3.
What should be given due importance in the curriculum?
Answer:
Games and sports should be given due importance in curriculum.

Question 4.
Why do some students prefer sports to studies?
Answer:
Some students prefer sports to studies because they consider that it is better to spend time and energy in sports arena than in classroom or at reading desk.

Question 5.
Students who are very fond of reading books are often labelled by their companion as ………….: (M.P. 2015)
(a) sports loving
(b) studious
(c) bookworms.
Answer:
(c) bookworms.

Question 6.
Why academically students are called bookworms? (M.P. 2015)
Answer:
Students who are fond of reading books are academically called bookworm.

Question 7.
Who envy their fellows who shine academically? (M.P. 2015)
Answer:
Student who shine in athletes consider better to spend time in sports arena than in a classroom.

Question 8.
Why do we play games? (M.P. 2015)
Answer:
It keeps us academically sound, physically fit and healthy and vigorous.

Question 9.
………… honour has a glamour which is unique. (M.P. 2015)
(a) academic
(b) sports
(c) creative.
Answer:
academic.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

VII. Read the poem and answer the following questions:

The friendly cow all red and white,
I love with all my heart.
She gives me cream with all her might,
To eat with apple-tart.
She wanders lowing here and there,
And yet she cannot stray,
All in the pleasant open air,
The pleasant light of day;
And blown by all the winds that pass
And wet with all the showers,
She walks among the meadow grass
And eats the meadow flowers.

A. Answer these questions :

Question 1.
What does the poet say in the first two lines of the poem?
Answer:
The poet says that he loves the cow.

Question 2.
What does the poet get from the cow?
Answer:
The poet gets cream from the cow.

Question 3.
How does a cow bear the changes of weather?
Answer:
She wanders in the pleasant open air in day time.
She get wet in the showers, she bears all the winds.

B. Complete the following sentences:

Question 1.
The poet loves the cow because …………..
Answer:
The poet loves the cow because she gives him cream.

Question 2.
The cow walks ………….. and eats …………..
Answer:
The cow walks among the meadow grass and eats the meadow flowers.

C. Give one word for the following phrases:

Question 1.
To move away from the place where your should be …………..
Answer:
To move away from the place where your should be stray.

Question 2.
Pleasing or attractive …………..
Answer:
Pleasing or attractive delight.

VIII. Read the passage carefully and answer the following questions:

Modem etiquette is an art. It has to be cultivated by persistent practice. The first requirement of good etiquette is a pleasing personality, which includes a good dress in tune with times. After these basic requirements are in place, the person desiring to learn the art of etiquette must develop the power of speech to be a good communicatior. He must have a smooth accent in the language in which he converses. Modem etiquette includes having a clear idea of the day-to-day topics and happenings in the society or in the community in which one lives. These ideas enable a person to be interesting and entertaining at various functions, dinners, evening parties or in the clubs. To be sociable is a great asset in society. A sociable man, being popular, can crack good jokes when there is an occasion for them, can raise interesting issues for discussion and win friends and admirers.

A. Answer these questions:

Question 1.
What is the first requirement of good etiquette? (M.P. 2013, 17)
Answer:
The first requirement of a good etiquette is a pleasing personality.

Question 2.
If a person desires to learn the art of etiquette, what should he/she develop?
Answer:
He should develop the power of speech to be a good communicator.

Question 3.
What does modem etiquette include?
Answer:
Modem etiquette includes having a clear idea of day-to-day topics and happenings in the society.

Question 4.
A clear idea about the day-to-day topics benefits a person. How?
Answer:
Having a clear idea of day to day topics and happenings make him popular. He can crack good jokes when there is an occasion for them. He becomes interesting and entertaining at various functions. To be sociable is a great asset in society.

B. Complete these sentences:

Question 1.
Smooth accent in the spoken language is necessary …………..
Answer:
Smooth accent in the spoken language is necessary practice

Question 2.
A person having etiquette is …………..
Answer:
A person having etiquette is sociable.

C. Write one word for each one of the phrases given below:

Question 1.
One who is liked by a large number of people …………..
Answer:
One who is liked by a large number of people popular.

Question 2.
Way of speaking …………..
Answer:
Way of speaking speech.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

IX. Read the passage and answer the following questions: (M.P. 2017)

It is an admitted fact that union or cooperation is strength, disunion is weakness. A united family, a united community, a united society, a united nation is strong, but those who are disunited or split up into fractions or groups, are all weak. Take the case of a football or hockey team. If the members of the team play together and cooperate with one another, they will form a strong team.

But if each member plays his own game, they will surely be defeated, however strong the individual players may be. The same is true of an army. To win a battle, an army must work as one man. Napoleon’s motto was, “Divide and conquer”. He tried to split up the armies fighting against him. Then he would overcome them one by one. Divided they were weak. A united team, a united army, a united nation is strong. “United we stand, divided we fall.”

A. Answer these questions:

Question 1.
What is the factor that assures strength? (M.P. 2017)
Answer:
Unity assures strength.

Question 2.
What happens if each member of a football team plays his own game?
Answer:
If each member of a football team plays his own game then they will surely be defeated.

Question 3.
What moral does the passage carry. (M.P. 2012,15)
Answer:
“United we stand divided we fall”.

Question 4.
Divide and conquer was the motto of ………….
(a) Churchill
(b) Hitler
(c) Stalin
(d) Napoleon
Answer:
(d) Napoleon

Question 5.
Give a synonym of winner.
Answer:
Conquer.

B. Fill in the blanks with the suitable words:
[weakness, individual, motto, split]

Question 1.
The Minister refused to comment on ………… cases.
Answer:
The Minister refused to comment on individual cases.

Question 2.
Our school’s ………… is: ‘Duty, Honour, Country.’
Answer:
Our school’s motto is: ‘Duty, Honour, Country.’

Question 3.
The captain ………… his team into two groups.
Answer:
The captain split his team into two groups.

Question 4.
Shyness is a sign of …………
Answer:
Shyness is a sign of weakness.

C. Find one word for each of the following:

Question 1.
To defeat somebody ………….
Answer:
To defeat somebody conquer.

Question 2.
A division of a number or a small amount of something …………
Answer:
A division of a number or a small amount of something divide.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

X. Read the story and answer the following questions:

A bee went to a tank to quench its thirst, and tumbling in, was almost drowned. A dove that happened to pass that way saw the danger the bee was in. It hastened to a neighbouring tree and plucking off a leaf, dropped it into the water before the bee. The bee climbed on to the leaf, dried its wings and flew away to its hive, full of gratitude to the dove that had saved its life.

A few days later the same bee, while returning to its hive after a hard day’s work, saw a cruel boy taking aim at the dove sitting upon the branch of a trees. At once, the bee flew to the wrist of the boy and just when he was going to shoot the dove, stung it. The boy danced with pain while the dove, realizing the danger to which it was exposed, flew safely away.

A. Answer these questions:

Question 1.
What happened to the bee that went to the tank?
Answer:
The bee tumbled in and was almost drowned.

Question 2.
How did the dove help the drowning bee? (M.P. 2012)
Answer:
The dove dropped a leaf into the water before the bee.
The bee climbed on it and saved its life.

Question 3.
What did the bee feel when it was returning to its hive?
Answer:
The bee felt gratitude for the dove when it was returning to its hive.

Question 4.
What did the bee find later? (M.P. 2014)
Answer:
Later the bee found a cruel boy taking aim at the dove.

B. Complete these sentences:

Question 1.
The dove dropped a leaf into the water …………..
Answer:
The dove dropped a leaf into the water before the bee.

Question 2.
The bee flew to the wrist …………
Answer:
The bee flew to the wrist of the boy and just when he was going to shoot the dove, stung it.

C. Find one word for each of the following phrases:

Question 1.
The feeling of being grateful …………..
Answer:
The feeling of being grateful gratitude

Question 2.
The possibility of something happening that will injure or harm: ………….
Answer:
The possibility of something happening that will injure or harm: danger.

XI. Read the poem and answer the following questions:

The sun is not a-bed, when I
At night upon my pillow lie,
Still round the earth his way he takes,
And morning after morning makes.

While here a home, in shining day
We round the sunny garden play,
Each little Indian sleepy head,
Is being kissed and put to bed.

And when at eve I rise from tea
Day dawns beyond the Atlantic sea,
And all the children in the west,
Are getting up and being dressed.

A. Answer these questions:

Question 1.
What does the sun keep making when he goes round the earth?
Answer:
The sun makes day and night.

Question 2.
What are the children doing on shining day? (M.P. 2013)
Answer:
The children are playing in the garden.

Question 3.
Where does the sun rise when the poet takes tea in the evening?
Answer:
The sun rises beyond the Atlantic sea when the poet takes tea is the evening.

Question 4.
Who is preparing to go to bed? (Imp.)
Answer:
The child (poet) is preparing to go to bed.

B. Complete these sentences:

Question 1.
The sun goes round the earth to …………..
Answer:
The sun goes round the earth to makes day and night.

Question 2.
The children are getting dressed because ………….
Answer:
The children are getting dressed because the sun has rises.

C. Find the words from the poem which mean the same as the following:

Question 1.
Daybreak ………….
Answer:
Daybreak dawn.

Question 2.
One who is feeling like sleeping …………….
Answer:
One who is feeling like sleeping sleepy.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

XII. Read the passage and answer the following questions:

Emperor Ashoka was one of the earliest Indian monarchs who planted shady trees on roads and in public places. The Moghuls, too, realised the necessity of shade on the roads which they constructed. But there was no conscious planning and the peepal, banyan and pakur trees were indiscriminately mixed with neems, tamarinds and mahuas. It was only in Kashmir that they showed some preference for planning and planted magnificent avenues of chinar along the banks of the river Jhelum, which can be seen at their best at Gandhasbl and Matan on the way to Pahalgam.

A plantation plan for our national, state and district highways is urgently needed. At present, our roads are planted by the P. W.D. engineers who are ignorant of trees. Ultinuftely, the planting of new trees and replacement of dead trees is left to gardeners alone who plant any tree which comes handy. The result has been unfortunate and our roadside avenues have become a mixture of odd tress.

A. Answer these questions:

Question 1.
What did Ashoka do? (Imp.)
Answer:
Ashoka planted shady trees on roads and in public places.

Question 2.
What was the result of plantation with no conscious planning?
Answer:
The result of plantation with no conscious planning was that the peepal, banyan and pakur trees were indiscriminately mixed with neems, tamarinds and mahuas.

Question 3.
Where did the Moghuls plant the magnificent avenues of chinar? (M.P. 2014)
Answer:
The Moghuls planted the magnificent avenues of Chinar in Kashmir.

Question 4.
What do we need for our highways? (M.P. 2012)
Answer:
We need a plantation plan for our highways.

Question 5.
What is left to gardeners alone?
Answer:
The planting of new trees and replacement of dead trees is left to gardeners alone.

Question 6.
What is the result of the gardener’s haphazard plantation?
Answer:
Our road side avenues have become a mixture of odd trees.

Question 7.
Who was Ashok? (Imp.)
Answer:
Ashok was one of the earliest Indian monarch.

Question 8.
What is urgently needed for our state and national highway? (M.P. 2016)
Answer:
A plantation plan for our national highways and state is urgently needed.

B. Find out the words in the passage for the following meanings:

Question 1.
A person who rules a country …………..
Answer:
Emperor

Question 2.
A greater interest in something than in something else …………..
Answer:
Preference

Question 3.
A wide straight road with trees on both sides …………..
Answer:
Avenue

Question 4.
Lacking knowledge or information about something …………..
Answer:
Ignorance

Question 5.
Easy to do ……………
Answer:
Handy.

C. Match the words in column A with their meanings in column B:

A B
1. Magnificent (a) caused by bad luck
2. Unfortunate (b) easy to use or to do
3. Realize (c) extremely attractive and impressive
4. Handy (d) to become aware of a particular fact or situation

Answers:
1. (c)
2. (a)
3. (d)
4. (b)

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

XIII. Read the passage and answer the following questions:

In the stress of the concerns of the adult world, the problems of, rather the plight of, children pass unnoticed. I am not referring to any particular class but to childhood itself. The hardship starts right at home, when straight from sleep the child is pulled out and got ready for school even before its faculties are awake. He (or she) is groomed and stuffed into a uniform and packed off to school with a loaded bag on their back. The school-bag has become an inevitable burden for the child. I am now pleading for abolition of the school-bag, as a national policy, by an ordinance if necessary. I have investigated and found that an average child carries strapped to their back, like a packmule, not less than six to eight kgs of books, notebooks and a water bottle. Most children, on account of this daily burden, develop a stoop and hang their arms forward like a chimpanzee while walking, and I know cases of serious spinal injuries in some children too. Asked why not leave some books behind at home, the child explains it is their teacher’s orders that all books and notes must be brought every day to class, for what reason God alone knows.

A. Answer these questions:

Question 1.
What hardship do children face at home? (M.P. 2013)
Answer:
The children are pulled out from sleep and got ready for school.

Question 2.
What is author pleading for?
Answer:
The author is pleading for abolition of the school bag as a national policy by an ordinance.

Question 3.
What is the invitable burned for a child?
Answer:
The school bag is an inevitable burden for the child.

Question 4.
How much load does an average child carry in their school-bag?
Answer:
An average child carries not less than 6 to 8 kgs of books in his school bag.

Question 5.
How does the daily burden affect children’s health?
Answer:
Most children develop a stoop and some times serious spinal injuries.

Question 6.
Why can’t children leave some of their books behind at home? (M.P. 2014)
Answer:
They can’t do this because they have to follow their teacher’s orders to bring all books and notes everyday to class.

B. Complete these sentences:

Question 1.
The school-bag has become a burden for children because …………..
Answer:
The school-bag has become a burden for children because it is heavy.

Question 2.
The author investigated and found that children …………..
Answer:
The author investigated and found that children carry strapped to their back.

Question 3.
Children’s school-bag contains …………..
Answer:
Children’s school-bag contains six to eight kg.

C. Fill in the blanks with the given words:
[plight, faculties, inevitable, abolition, paraphernalia]

Question 1.
Humanitarians are demanding the …………. of death penalty.
Answer:
inevitable

Question 2.
Punishment is the …………. consequence of crime.
Answer:
abolition

Question 3.
All the …………. of the school agreed to got to picnic.
Answer:
faculties

Question 4.
Everyone was moved by the …………. of the homeless children.
Answer:
plight

Question 5.
The mountaineer’s bag was packed with mountaineering ………….
Answer:
paraphernalia.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

XIV. Read the incident and answer the following questions:

Gandhiji travelled a lot. He always travelled third class in trains. He did so because all poor people, in India, travelled third, (In those days there were three classes in trains).

Once, Gandhiji got off at Bombay (Mumbai) from a third class railway compartment. Lots of people had come to meet him. Among them were some American men and women. They went into Gandhiji’s compartment. They saw that it was very small.

“Why doesn’t he travel first ? ” Asked one of the ladies.
“I don’t know. Let’s go and ask him,” Replied one of the gentlemen.
“Mr. Gandhi, we’ve come to ask you a question”, the gentleman said to Gandhiji, “You’re the leader of the Indian people, but you travel third. Please tell us why you travel third.”

Gandhiji laughed and said, “The anser is very simple. I travel third because there is no fourth.” He laughed again and the American ladies and gentlemen laughed with him.

A. Answer these questions:

Question 1.
Why did Gandhiji travel third class? (M.P. 2014, 17)
Answer:
Gandhiji travelled third class because all poor people, in India did so.

Question 2.
Who came to meet Gandhiji at Mumbai Railway station?
Answer:
Some American men and women came to meet Gandhiji at Mumbai railway station.

Question 3.
What was the questions of the American woman? (M.P. 2015)
Answer:
The American woman’s question was that why he didn’t travel first class.

Question 4.
What was the answer of Gandhiji to the American gentleman?
Answer:
Gandhiji answered that he travelled third because there was no fourth.

Question 5.
Why did Gandhiji travel third class? How do you like the reply of Gandhiji to men and women?
Answer:
Gandhiji’s reply was witty. When he was asked this question, he replied mat because there is no fourth. Really Gandhiji travelled third because all people in India travelled third. He had great sympathy towards people. In this way, he could leam a lot about common people of India. I like this reply verymuch. He was truly a great man.

B. Complete these sentences:

Question 1.
In the days of our slavery poor people …………..
Answer:
In the days of our slavery poor people travelled third.

Question 2.
The American men and women were surprised to see that ……………
Answer:
The American men and women were surprised to see that Gandhiji travelled third.

C. Rewrite these sentences replacing the underlined words with their opposites:

Question 1.
The third class railway compartment was very large.
Answer:
The third class railway compartment was very small.

Question 2.
Gandhiji said, The answer is very’ difficult.
Answer:
Gandhiji said, “The answer is very easy.”

XV. Read the poem and answer the following questions:

Health enough to make work a pleasure.
Wealth enough to support your needs.
Strength enough to battle with difficulties and overcome them.
Grace enough to confess your sins and forsake them.
Patience enough to toil until some good is accomplished.
Charity enough to see some good in your neighbours
Love enough to move you to be useful and helpful to others.
Faith enough to make real things of God.
Hope enough to remove all anxious fears concerning future.
– Johann W. Von Goethe

A. Answer these questions:

Question 1.
Why is good health needed?
Answer:
Good health is needed to make work a pleasure.

Question 2.
How much patience does a person need and why?
Answer:
A person needs enough patience to toil for long time to accomplish something good.

Question 3.
What does a person need strength for?
Answer:
A person needs strength to battle with difficulties and overcome.

Question 4.
How should we behave with our neighbours
Answer:
We should see good in our neighbours.

B. Complete this paragraph:

A person should have a feeling of love so that they can help others and prove them-selves to be useful for them. They must always be hopeful and should not worry about the future.
Answer:
A person should have a feeling of love so that they can help others and prove them-selves to be useful for them. They must always be hopeful and should not worry about the future.

C. Find out the words from the poem which mean the same as the following:

Question 1.
To stop doing something ……………
Answer:
To stop doing something cease.

Question 2.
Feeling worried or nervous …………..
Answer:
Feeling worried or nervous anxious.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

XVI. Read the passage and answer the following questions: (Imp.)

You must have heard the name of Red Cross. The Red Cross Society is an international organisation. Its aim is very noble. It helps the mankind suffering from natural disasters like earthquake, flood and famine. It helps the sick and the wounded during wars It helps without any consideration of nationality, creed or colour. Sii Henri Dunant founded the Red Cross Society in 1863 in Switzerland. In 1920 the Indian Red Cross Society was formed. To inculcate the spirit of Red cross in students. Junior Red Cross was started. Students under 16 can be enrolled in Junior Red Cross (J.R.C.) The motto of J.R.C. is “I serve”. Its main objectives are Health, Service and Friendship. The teacher incharge of J.R.C. is called the counsellor. The students as members of Junior Red Cross work under the guid-ance of their counsellor in the service of human beings who need care and support.

A. Answer these questions:

Question 1.
What is the Red Cross Society? (M.P. 2010, Imp.)
Answer:
Red Cross Society is an International organisation.

Question 2.
What is the aim of the Red Cross Society? (M.P. 2013, 14, 16, Imp.)
Answer:
The aim of Red Cross Society is to help the mankind suffering from natural disaster.

Question 3.
What does the Red Cross Society do during wars? (M.P. 2010)
Answer:
During wars, Red Cross helps the sick and wounded, without any consideration of nationality, creed or colour.

Question 4.
Who founded the Red Cross Society and when? (M.P. 2012, 13)
Answer:
Sir Henri Dunant founded the Red Cross Society in 1863.

XVII. Read the passage and answer the following questions: (M.P. 2010)

In 1866 Alfred Nobel, a Swedish chemist, introduced a form of nitroglycerine that could be handled safely. He called it dynamite. In 1875 he went on to invent pelignite. These explosives were used in engineering applications, but they also had an obvious military application. As a committed pacifist, Nobel hoped that his explosives would provide such a deterrent to war that they would bring peace to mankind. His inventions did not bring peace, but they did bring him a massive fortune, which he used in his will to endow the Nobel Prizes awarded to those who have conferred the greatest benefit the mankind in five categories. He left $ 32,00,000 in his will to finance prizes in physics, chemistry, physiology or medicine, literature and peace. The Bank of Sweden inaugurated a new Nobel Prize for Economics in 1969. In 1903, Marie Curie became the first woman to win the Nobel Prize, sharing it with her husband.

A. Answer these questions:

Question 1.
Who was Alfred Nobel? (M.P. 2017)
Answer:
Alfred Nobel was a Swedish chemist.

Question 2.
What did Alfred Nobel introduce? (M.P. 2010,16)
Answer:
Alfred Nobel introduced a form of nitroglycerine that could be handled safely.

Question 3.
As a committed pacifist what did Alfred Nobel hope?
Answer:
As a committed pacifist Alfred Nobel hoped that his explosives would provide such a deterrent to war that they would bring peace to mankind.

Question 4.
Why did Alfred Nobel leave $ 32,00,000 in his will?
Answer:
He left it to finance prizes in physics, chemistry, physiology or medicine, literature and peace.

Question 5.
What did the Bank of Sweden do in 1969?
Answer:
The Bank of Sweden inaugurated a new Nobel prize for economics in 1969.

B. Complete the following sentences:

Question 1.
Nobel Prize is awarded to those who have …………..
Answer:
Nobel Prize is awarded to those who have conferred the greatest benefit to mankind in five categories.

Question 2.
Alfred Nobel hoped his invention would bring peace but …………..
Answer:
Alfred Nobel hoped his invention would bring peace but they brought his massive fortune.

C. Find out the words from the passage that have the same meaning:

Question 1.
A large amount of money: …………..
Answer:
A large amount of money: Fortune

Question 2.
A person who believes that war and violence are always wrong: …………..
Answer:
A person who believes that war and violence are always wrong: Pacifist.

Question 3.
Easily able to explode: …………..
Answer:
Easily able to explode: Explosive

Question 4.
A citizen of Sweden: …………..
Answer:
A citizen of Sweden: Swedish.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

XVIII. Read the poem and answer the following questions:

Everyone that flatters thee
Is no friend in misery.
Words are easy like the wind
Faithful friends are hard to find

Every man will be thy friend,
Whilst thou hast wherewithal to spend.
But if store of crowns be scant.
No man will supply thy want.

He that is thy friend indeed,
He will help thee in thy need.
If thou sorrow, he will weep,
If thou wake, he cannot sleep.

Thus of every grief in heart,
He with thee doth bear a part.
These are certain signs to know,
Faithful friends from flattering foe.
– William Shakespeare

A. Answer these questions:

Question 1.
What kind of friends are hard to find?
Answer:
Faithful friends are hard to find.

Question 2.
What happens when we have pockets full of money?
Answer:
When we have pocket full of money, then everyone is our friend.

Question 3.
What is the attitude of your true friends when you are in grief?
Answer:
When we are in grief, our true friends remain with us all the time. He will weep with us remaining sleepless.

Question 4.
If we are in want of money how do our flatteres behave?
Answer:
The flatterers disappear.

B. Complete these sentences:

Question 1.
A faithful friend is he who ………….
Answer:
A faithful friend is he who is hard to find.

Question 2.
Flattering friends leave us when ………….
Answer:
Flattering friends leave us when our hands become empty.

C. Find out the antonyms of the following words from the poem.

1. riches – misery
2. joy – sorrow
3. friend – enemy/foe
4. enough – scanty

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

Read the extracts and answer these questions that follow: (M.P. 2016 Imp.)

I. Oh! Anger is an ugly thing,
And spoils the farest face,
It cometh like a rainy cloud,
Upon a sunny place.

Question 1.
Anger is compared to ……..:
(a) fairest of face
(b) rainy cloud
(c) snowy place.
Answer:
(b) rainy cloud

Question 2.
What does anger do to a face:
(a) It snatches away the charm of the face
(b) It makes the face shine like sun
(c) It washes the face with water.
Answer:
(a) It snatches away the charm of the face

Question 3.
What does a rainy cloud do to a snowy place:
(a) It makes the place more pleasant
(b) It obstructs the sun light and causes darkness
(c) None of these.
Answer:
(b) It obstructs the sun light and causes darkness

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

II. The hand of peace is frank and warm, (M.P. 2014, 17)
And soft as ring dove’s wing,
And he who quells an angry thought
Is greater than a king.

Question 1.
The extract has been taken from the poem ………..:
(a) Children
(b) Anger
(c) Wind
Answer:
(b) Anger

Question 2.
‘Quell’ means:
(a) Defeat
(b) Succeed
(c) Hungry
Answer:
(b) Succeed

Question 3.
Which word rhymes with ‘king’:
(a) Angry
(b) Wing
(c) Frank
Answer:
(b) Wing

III. One impulse from vernal wood
May teach you more of man,
of moral evil and of good,
Than all the sages can.

Question 1.
Give one word for the expression ‘connected with the season of spring’.
Answer:
Vernal.

Question 2.
What can woods teach us?
Answer:
Woods can teach us of moral evil and good.

Question 3.
Identify the poet.
Answer:
William Wordsworth.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

IV. Change my darkness to thy light, Lord! (M.P. 2015 Imp.)
Change my darkness to thy light,
And my evil into Good,
Touch me but once and I will change,
All my clay into thy gold.

Question 1.
‘Darkness’ in the stanza stands for ………..:
(a) night
(b) ignorance
(c) Lord.
Answer:
(b) ignorance

Question 2.
‘Light’ stands for ………..:
(a) electricity
(b) ignorance
(c) knowledge.
Answer:
(c) knowledge.

Question 3.
Who wrote the poem?
Answer:
Ravindranath Tagore.

V. One angry moment often does (Imp.)
What we repent for years;
It works the wrong we ne’er make right
By sorrow or by tears.

Question 1.
The meaning of the word ‘repent’ is:
(a) to feel happy
(b) to feel sorry
(c) to feel excitement.
Answer:
(b) to feel sorry

Question 2.
What do we repent for:
(a) Sorrow
(b) Tears
(c) Angry moment.
Answer:
(c) Angry moment.

Question 3.
Name the poem?
Answer:
Anger

Question 4.
What is the effect of the work done at an angry moment?
Answer:
We repent for years the work done at an angry moment

Question 5.
Find a word which means ‘grief’.
Answer:
Sorrow.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

VI. In your hearts the birds and the sunshine, (M.P. 2009)
In your thoughts the brooklets flow,
But in mine is the wind of autumn
And the first fall of the snow.

Question 1.
Broklets mean:
(a) small rivers
(b) rivers
(c) waterfall.
Answer:
(a) small rivers

Question 2.
Who is the writer of this poem?
Answer:
H.W. Longfellow is the poet of the poem.

Question 3.
What lies in the hearts of the children.
Answer:
The birds and sunshine lies in the heart of children.

VII. Read the extracts carefully and answer the questions:

O you that are so strong and cold,
O blower, are you young or old?
Are you a beast of field and tree,
Or just a stronger child than me?

Question 1.
Name of the poem is ……………
Answer:
wind.

Question 2.
‘beast’ means:
(a) fruit,
(b) flower,
(c) animal.
Answer:
animal.

Question 3.
Which are rhyming words:
(a) strong and cold,
(b) tree and me,
(c) young and old.
Answer:
tree and me.

Read the extracts and answer these questions that follow :

VIII. O blithe new comer ! I have heard,
I hear thee and rejoice.
O cuckoo ! shall I call the bird,
Or but a wandering voice?

Question 1.
Who has been addressed as a new comer?
(a) a bird
(b) cuckoo
(c) a strange
Answer:
(b) cuckoo

Question 2.
Find the word that means ‘to walk aimlessly’.
Answer:
wander

Question 3.
Find the same meaning of ‘you’ from the stanza.
Answer:
thee

Question 4.
Who is called a wandering voice?
Answer:
The cuckoo is called a wandering voice

Question 5.
How does the poet feel when he hears the voice of cuckoo?
Answer:
The poet rejoices when he hears the voice of cuckoo.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

IX. In my house, with thin own hands
Light the lamp of the love
The transmuting lamp entrancing
wonderous are its rays.

Question 1.
The rays of the lamp are:
(i) beautiful
(ii) wonderful
(iii) harmful
Answer:
(ii) wonderful

Question 2.
Name the poet of the poem.
Answer:
Ravindranath Tagore

Question 3.
What does ‘In my house’ mean?
Answer:
In my house means in my heart

Question 4.
What kind of lamp is it in the poem?
Answer:
The lamp in the poem is transmuting and entrancing.

X. I returned to Delhi and enquired at the DTD & P (air) about the outcome of my interview. In response, I was handed my appointment letter. I joined the next day as senior scientific assistant on a basic salary of Rs. 250/- per month. If this was to be my destiny, I thought, let did I feel any bitterness or resentment at my failure to enter the air force. All this was in 1958. (Imp.)

Question 1.
What is the name of the lesson from which the extract has been taken?
Answer:
The name of the lesson is ‘One step Ahead.’

Question 2.
‘Destiny’ means:
(i) Future
(ii) Nature
(iii) Fate.
Answer:
Fate.

Question 3.
Name the writer of the lesson.
Answer:
A.P.J. Abdul Kalam.

Question 4.
What did the writer enquire about?
Answer:
The writer enquired about the outcome of his interview.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

XI. You know that I, once, wrote a book called The Discovery of India. I was engaged in that quest long before I wrote that book. It was not mere curiosity that led me to that quest. I was engaged in many activities and I wanted a proper reconciliation between my activity and my thought. Though without action is abortion action without thought is folly.

Question 1.
Who wrote the book ‘The discovery of India’?
Answer:
Pandit Jawaharlal Nehru wrote this book.

Question 2.
Find the word that means “the lack of judgement”.
Answer:
abortion.

Question 3.
The name of the lesson from which the extract has been taken is
(i) One step Ahead
(ii) Opportunity for youth
(iii) Torch Bearers
Answer:
(ii) Opportunity for youth

Question 4.
Why was the author led to write ‘The discovery of India’?
Answer:
The author wanted a proper reconciliation between his activities and his thoughts, it led him to write the Discovery of India.

XII. Oh! Anger is an ugly thing, (Imp.)
And spoils the farest face,
It cometh like a rainy cloud,
Upon a sunny place.

Question 1.
‘Ugly’ here means ………….
(i) Fine
(ii) Unpleasant
(iii) Pleasant.
Answer:
(ii) Unpleasant

Question 2.
Anger spoils ………….
(i) The ugly face
(ii) The beautiful face
(iii) The sunny place
Answer:
the beautiful face

Question 3.
What is the name of the poet who wrote this poem.
Answer:
Eliza Cook

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

XIII. The next night they came to another village where they received a very different reception. The village welcomed them kindly, found them a place to stay for the night, and gave them food to eat. In the morning as Guru Nanak and Mardana were leaving, the Guru said, “I pray that the people of this village may not remain in their village but may be scattered through out the country.” (Imp.)

Question 1.
They come to another village. What does ‘they’ stand for?
(i) Guru Nanak
(ii) Mardana
(iii) Villagers
(iv) Guru Nanak and Mardana.
Answer:
(iv) Guru Nanak and Mardana.

Question 2.
Villagers treated Guru and Mardana:
(i) badly
(ii) nicely
(iii) rudely
Answer:
(ii) nicely

Question 3.
Name the lesson from which the extract has been taken.
Answer:
The name of the lesson is ‘Torch Bearers’.

Question 4.
How did the villagers treat Guru Nanak?
Answer:
The villagers welcomed Guru Nanak kindly, found him a place to stay for the night and gave him food to eat.

XIV. Then, one day, suddenly their luck changed. While travelling through the forest they discovered a pot containing a thousand gold coins. The friends were very happy about their discovery and danced with joy. (Imp.)

Question 1.
The pot of gold was found ………..:
(i) in the forest
(ii) in the village
(iii) in the town
Answer:
(i) in the forest

Question 2.
The pot was made of ………..:
(i) coin
(ii) gold
(iii) joy.
Answer:
(ii) gold

Question 3.
Name of the lesson.
Answer:
The pot of gold

Question 4.
What was there in the pot?
Answer:
There were a thousand gold coins in the pot.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

XV. I saw the different things you did,
But always you yourself you hid.
I felt you push, I heard you call,
I could not see yourself at all.

Question 1.
Find a word from stanza that is opposite of ‘same’.
Answer:
different

Question 2.
The word ‘you’ stands for …………:
(i) the sun
(ii) the moon
(iii) the wind
Answer:
(iii) the wind

Question 3.
Name the poet of this poem.
Answer:
Virginia Wolf.

XVI. One impulse from a vernal wood,
May teach you more of man,
Of moral evil and of good,
Than sages can.

Question 1.
‘Wood’ stands for:
(i) Furniture
(ii) Forest
(iii) House
Answer:
(ii) Forest

Question 2.
‘Sage’ stands for:
(i) a teacher
(ii) a poet
(iii) a very wise person
Answer:
(iii) a very wise person

Question 3.
Name the poet and the poem.
Answer:
William Wordsworth and poem: The tables turned.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

Read the given passages and answer the questions that follow:

I. Someone came and whispered, informing them that the bodies had been taken away through another gate.

The British were bent upon their treacherous way. The bodies of the valiant leaders were mercilessly chopped off, filled in the sacks and carried away to the bank of the river Sutlej at Ferozepur through a back gate. The last rites were to be performed by a Sikh granthi and a Hindu pandit.

The sacks containing the parts of the bodies were taken off the truck. Kerosene was spilled over them and set ablaze in the most cruel and heartless manner.

Question 1.
Give meaning of the word ‘whispered’.
Answer:
To speak something in very low voice particularly into someone’s ear.

Question 2.
Find a word that means ‘not to be relied’ or ‘deceptive’.
Answer:
Treacherous.

Question 3.
Make a sentence with the phrase “Set ablaze”.
Answer:
The crowd set ablaze the bus.

Question 4.
Why were the bodies taken away through another gate?
Answer:
The bodies were taken through another gate because at the front gate a huge crowd had gathered. It was feared that it may turn violent.

Question 5.
Whose bodies were they?
Answer:
They were the bodies of great martyrs Sardar Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdeo.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

II. I met Swami Shivanandas – a man who looked like a Buddha wearing a snow-white dhoti and wooden slippers. He had an olive complexion and blacke piercing eyes. I was stuck by his irresistible, almost child-like smile and gracious manner. I introduced myself to the Swamiji. My Muslim name aroused no reaction in him. Before I could speak any further, he inquired about the source of my sorrow. He offered no explanation of how he knew that I was sad and I did not ask.

I told him about my unsuccessful attempt to join the Indian Air Force and by long cherished desire to fly. He smiled, washing away all my anxiety almost instantly. (M.P. 2014, 16 Imp.)

Question 1.
Who was looking like Buddha:
(a) Ravindranath Tagore
(b) Swami Shivananda
(c) A. P. J. Abdul Kalam
Answer:
(b) Swami Shivananda was looking like Buddha.

Question 2.
Who had a gracious and child like smile?
Answer:
Swami Shivananda had a gracious and childlike smile.

Question 3.
Meaning of the word irresistible is:
(a) Prevent
(b) That can’t be stopped
(c) Explain
Answer:
(b) That can’t be stopped.

Question 4.
Who went to meet Swami Shivanand and why?
Answer:
A.P.J. Abdul Kalam went to meet Swami Shivanand to find answer to his worries.

Question 5.
Name the lesson from which this extract has been taken.
Answer:
One step ahead.

Question 6.
The meaning of the word ‘attempt’ is: (M.P. 2014)
(a) effort
(b) job
(c) source
Answer:
(a) effort.

Question 7.
The writer of this lesson, from which the extract has been taken, is: (M.P. 2014)
(a) Minakshi G. Jain
(b) A.P.J. Abdul Kalam
(c) Sudha Murthy.
Answer:
(b) A.P.J. Abdul Kalam.

Question 8.
The writer wanted to join: (M.P. 2014)
(a) Indian army
(b) Indian Air Force
(c) Indian Navy
Answer:
(b) Indian Air Force.

Question 9.
What was the writer struck by? (M.P. 2014)
Answer:
He was struck by his irresistible, almost child-like smile and gracious manner.

III. It is astonishing how the landscape changes as one moves northwards. The rich and fertile plains of the river Ganga and its numerous tributaries have invited invasions, turmoil and change. Around 1500 BC, fair-skinned Aryans swept in through the mountain passes from the far north-west. The tenth century brought Muslims, who later mingled with the local people and became an integral part of this country. One empire gave way to another. Religious conquests continued. All this time, the part of India south of the Tropic of Cancer remained largely untouched, safe behind the shield of the Vindhya and Satpura mountain ranges.

Question 1.
Give a synonym of astonishing.
Answer:
Surprizing.

Question 2.
Find a word that means necessary to make a whole complete.
Answer:
Integral.

Question 3.
Give antonym of conquest.
Answer:
Defeat.

Question 4.
Who is the author of these lines?
Answer:
Dr. A.P.J. Kalam is the writer of these lines.

Question 5.
Which line divides India into two parts?
Answer:
The Tropic of Cancer divides India into two parts.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

IV. Sardar Kishan Singh was on the verge of losing his nerve. He continued delivering his speech in his delicious manner. When the milkman ran towards him and gave the dreaded news that the execution was over. Sardar Kishan Singh announced to the crowd “Bhagat Singh has been executed. I am going to fetch his body. None of you should budge from here. I don’t wish that in taking away the body of Bhagat Singh I shall have to take away many more. (M.P. 2017)

Question 1.
If I say don’t budge from here. I mean:
(a) Don’t move from here
(b) Don’t buy from here
(c) Don’t play over here
Answer:
(a) Don’t move from here

Question 2.
From which lesson has the extract been taken:
(a) The power of determination.
(b) Salutation to the nation
(c) Don’t play over there.
Answer:
(b) Salutation to the nation

Question 3.
Who was Sardar Bhagat Singh? He was Sardar Kishan Sing’s:
(a) Son
(b) Brother
(c) Friend
Answer:
(a) Son

Question 4.
What news did the milkman give?
Answer:
He gave the dreaded news that the execution was over.

V. Work is worship and unless we treat it as such neither we nor our country will progress. There is nothing to be ashamed of doing work. Some people feel that it is below their dignity to do a certain job. It is said that a foreign diplomat once visited America. As the visitor went in he found the great President polishing his shoes, shocked at what he saw. The Diplomat asked him, why he himself polished his shoes. President Lincoln asked “Why? who polishes yours”?. The great Ishwar Chandra Vidya Sagar carried the luggage of a snobbish young man where the later was looking around for a porter to carry the light luggage he had. Mahatma Gandhi to teaches us about dignity of work. Let us follow the examples of great people and realize that labour is dignifying and should be equated with worship.

Question 1.
According to the passage whose example should we follow:
(a) Our own
(b) Other
(c) Great people
Answer:
(c) Great people

Question 2.
Supply one word from the passage for praying to God?
Answer:
Prayer

Question 3.
Why was the foreign diplomat shocked?
Answer:
When he saw Lincoln polishing his shoes, he was shocked.

Question 4.
Who carried the luggage of the young man?
Answer:
Ishwar Chandra Vidya Sagar carried the luggage of the young man.

Question 5.
What does Mahatma Gandhi teach us?
Answer:
Labour is dignifying and should equated with worship.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

VI. Kubuddhi was greedy and had a plan to cheat his friend of his share of the gold coins. He said, “It is unwise to take all the gold to the city”. When the friends see so much money, they will ask us to lend some to them, or they may even steal it. Let’s take one hundred coins each and bury the remaining in the forest. We can always come back and take the money whenever we need it. Subuddhi agreed with Kubuddhi. Together they buried the money under an old banyan tree and returned to their homes with a part of their new found wealth. (Imp.)

Question 1.
Name the lesson from which this extract has been taken.
Answer:
The pot of gold

Question 2.
Find out the word from the extract which means ‘money-hungry’.
Answer:
Greedy.

Question 3.
They buried the money and then they:
(a) Went to the city
(b) Came back to their homes
(c) Went to the forest
Answer:
(c) Went to the forest.

Question 4.
What was the plan of Kubuddhi? (M.P. 2014)
Answer:
Kubuddhi’s plan was that they should take one hundred wins each and bury the remaining in the forest. He had decided that later he will come back and take away all gold.

VII. The greater the number of good citizens in a country is, the more enlightened will the country be as a whole.

A chain is as strong as its weakest link. Each one of us is a link in the chain that is our country. If we are weak and poor citizens, then our country will suffer, even though we may try to comfort ourselves with the false idea that it does not make any difference what one person does in such a large country where so many people live. But if one candle goes out then in that one place there is darkness instead of light. It is only when all the candles bum brightly that the whole house will be full of light.

Question 1.
Give antonym of weakest.
Answer:
Strongest.

Question 2.
Give synonym of idea.
Answer:
Notion.

Question 3.
Give meaning of enlighten.
Answer:
Make more knowledgeable.

Question 4.
How strong is a chain?
Answer:
A chain is as strong as its weakest link.

Question 5.
What will happen if every individual is not taken care of?
Answer:
If every individual is not taken care of then our country will suffer.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

VIII. That night, I was sleeping in the passage room. When I woke up in the morning I found my elder brother’s blanket on me added to mine. Early at dawn he had left for the fields without a blankets on his shoulders. If he had been asked why, he would have surely said in his usual manner that he did not feel cold. Now I have a comfortable income. Yet it had never occured to me to think of buying any warm cloth for my elder brother. (M.P. 2010 Imp.)

Question 1.
The time of the day when light first appears is called:
(a) morning
(b) dawn
(c) day
Answer:
(b) dawn

Question 2.
From which lesson has the extract below been taken?
Answer:
The Tribute.

Question 3.
The writer is:
(a) A.P.J. Kalam
(b) Pt. Nehru
(c) Das Benhur.
Answer:
(c) Das Benhur.

IX. Read the extract carefully and answer the questions given below it: (M.P. 2013 Imp.)

In those days, there was no communal divide in the village. People from different communities lived together in peace. Many would come to our house to ask for alms. There were Muslim Fakirs, Hindu Dasalahs who roamed the countryside singing devotional songs Yellamma Jogathis who appeared holding the image of Goddess Yellamma over their heads, poor students and invalid people.

We never had too much cash in the house and the only help my grandfather could gives these people was in the form of rice. People who receive help do not talk too much. They would receive the rice, smile and raise their right hand to bless us.

Question 1.
The meaning of the word ‘alms’ is ………..:
(a) rice
(b) donation
(c) Devotional Songs
Answer:
(b) donation

Question 2.
The only help to the needy people:
(a) cash
(b) clothes
(c) rice
Answer:
(c) rice

Question 3.
Writer of this lesson is:
(a) Sudha Murty
(b) W.M. Ryburn
(c) Minakshi G. Jain
Answer:
(a) Sudha Murty.

Question 4.
What do people do after receiving help?
Answer:
They would receive the rice, smile and raise their right hand to be bless us.

Question 5.
The name of the lesson is:
(a) One Step Ahead
(b) Torch Bearers
(c) The Red Rice Granary
Answer:
(c) The Red Rice Granary

Question 6.
How did the people live in the village according to the writer?
Answer:
The people lived in the village peacefully. There was no communal divide in the village.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

X. Read the extract carefully and answer the questions given below it: (M.P. 2015, Imp.)

Mamta has been studying in a small school in the near by town hill then, as her parents could not afford to send her to any one of the public schools in the city. It was only because of the scholarship she had won from a trust that it had been possible for her to join this reputed convent school. Being away from home, in a hostel, she yearned for some friends, but till now most of the girls had refused to accept a small town girl as their friend. Most of the girls in the school came from rich families. They treated her as unwelcome guest who was two low in status by their standards.

Question 1.
Mamta had been studying in a …………:
(a) big school
(b) famous old school
(c) small school
Answer:
(c) small school

Question 2.
From which lesson this extract has been taken:
(a) The new player in the team
(b) The tribute
(c) One step Ahead.
Answer:
(a) The new player in the team

Question 3.
Mamta could not join any public school because …………:
(a) She was weak in studies.
(b) Her parents could not afford to send her to school.
(c) She could not get scholarship.
Answer:
(c) She could not get scholarship.

Question 4.
Why did the girls in the school avoid Mamta’s company?
Answer:
Because Mamta was from small town and was too low in status by their standards.

XI. Read the extract carefully and answer the questions given below it: (M.P. 2015)

Usually my elder brother does not write to me. He does not need anything from me. He has never sought a token from me in lieu or his concern for me as an elder brother. In those days when I was a student. the only thing that he enquired about was my well-being.

During my stay at home, he would catch fish for me from the pond behind our house and would ask his wife to prepare a good dish, for I loved fish. When the catch was scanty, the dish would be prepared exclusively for me. He would say to his wife: “You must make the dish as delicious as possible, using mustard paste for Babuli.” Even now, he is the same man with same tone of love and compassion. Nothing has changed him-his seven children, father, mother, cattle, fields, household responsibilities. He is the same-my elder brother.

Question 1.
Name of the lesson from which the extract has been taken is:
(a) The tribute
(b) The torch Bearer
(c) The Pot of God
Answer:
(a) The tribute

Question 2.
My ……… brother does not write to me.
(a) younger
(b) cousin
(c) elder
Answer:
(c) elder

Question 3.
Find out the word from extract which means “small in quantity or size”.
Answer:
scanty.

Question 4.
When elder brother caught the fish; what would he say to his wife?
Answer:
He would say to his wife to make the dish as delicious as possible using mustard paste for Babuli.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

XII. Read the extract carefully and answer the questions given below it: (M.P. 2015, 16, 17)

Once more the brave boy made up his mind. He would not be a cripple. He would walk. But unfortunately from the waist down, he had no motor ability. His thin legs just dangled there, all but lifeless. Ultimately, he was released from the hospital. Everyday his mother would massage his little legs, but there was no feeling, no control, nothing. Yet his determination that he would walk was as strong as ever. This determined young man, Dr. Glenn Cunningham, ran the world’s fastest mile!

Question 1.
The word in the passage similar in meaning to ‘disable’ is ………..:
(a) dangle
(b) cripple
(c) determination
Answer:
(b) cripple

Question 2.
What had caused the disability to the boy:
(a) He suffered an accident while crossing the road.
(b) A truck ran over him.
(c) He got burnt.
Answer:
(c) He got burnt.

Question 3.
By what name do we know the boy:
(a) Mahatma Gandhi
(b) Roger Bannister
(c) Glenn Cunningham
Answer:
(c) Glenn Cunningham

Question 4.
How did the mother help the boy to overcome his disability?
Answer:
The mother helped the boy to overcome his disability by massaging his little legs regularly.

XIII. Read the extract carefully and answer the questions given below it:

The little country school house was heated by an old fashioned, pot bellied coal stove. A little boy had the job of coming to school early each day to start the fire and warm the room before his teacher and his classmates arrived. One morning they arrived to find the school house engulfed in flames. They dragged the unconscious boy out of the flaming building more dead than alive. He had major bums over the lower half of his body and was taken to the nearby country hospital.

Question 1.
The antonym of Major is:
(a) Small
(b) Minor
(c) Fat
Answer:
(b) Minor

Question 2.
The boy was taken to the:
(a) School
(b) Bank
(c) Hospital.
Answer:
(c) Hospital.

Question 3.
The meaning of the word unconscious is:
(a) Alert
(b) Slept
(c) Senseless.
Answer:
(c) Senseless.

Question 4.
What was the condition of the little boy when he was taken to the hospital?
Answer:
The boy was senseless when he was taken to the hospital.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

XIV. Read the extract carefully and answer the questions given below it:

I bathed in the Ganga and revelled in the purity of its water. Then I walked to the Shivanand Ashram situated a little way up the hill. I could feel intense vibrations when I entered. I saw a large number of sadhus seated all around in a state of trance. I had read the sadhus were psychic people – people who know things intuitively and in my dejected mood, I sought answer to the doubts that troubled me.

Question 1.
The writer of this lesson is:
(a) A.P.J. Abdul Kalam
(b) Das Benhur
(c) Pt. Nehru.
Answer:
(a) A.P.J. Abdul Kalam

Question 2.
The lesson’s name is:
(a) The Tribute
(b) One Step Ahead
(c) Torch Bearers
Answer:
(b) One Step Ahead

Question 3.
The word purity means:
(a) Dirty
(b) Pretty
(c) Clean and clear.
Answer:
(c) Clean and clear.

Question 4.
Who are the sadhus according to the writer?
Answer:
The Sadhus are psychic people who know things intuitively.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

XV. Read the extract carefully and answer the questions given below it:

Now, we all live in a big house which we call our native country. We have each of us been given, some one rupee, some two rupees, some three and some four. These rupees are not rupees with which we can buy things, but they are different powers we have been given. Each of us has powers of body, powers of mind and powers of character. Each of us has strength, time and intelligence, which can be use. As we leave school and go out into the world, we are tested as to how we are going to use these talents which we possess.

Question 1.
‘By native country’ the writer means:
(a) the country where he lives
(b) the house in which he lives
(c) a foreign country.
Answer:
(b) the house in which he lives

Question 2.
The name of the lesson from which the extract has been taken is:
(a) The Power of Determination
(b) The Torch Bearer
(c) The Pot of Gold.
Answer:
(b) The Torch Bearer

Question 3.
Give the name of the writer of the lesson.
Answer:
W.M. Rybum.

Question 4.
What do rupees signify in the extract?
Answer:
In the extract rupees signifies different powers we have been given.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

I. Read the passage and answer the questions that follow:

All ants have a varied diet. This is a strong point with struggle for a livelihood, as it enables them to use whatever food is, for the time, abundant and easy to find and collect. In this way a varied diet cushions them against unpredictable changes in food supply. All our species eat some sort of prey, but they will also pick-up crumbs of bread, cheese or fruit that they find lying about near picnic sites, or in parks or gardens.

Ants eat worms, centipedes and spiders; they also eat larvae, and insect adults such as flies moths and spring tails. Such small animals do not all make easy game for ants; they are usually much quicker than the ant itself and they have an extraordinary number of ways of escaping, some jump, some flicks their bodies violently and some give out a pungent repellent substance.

If ants or indeed any hunting animals were too clever at catching their prey, they would eventually destroy the species completely and suffer themselves in turn. That is one reason, why in nature it is usually the weak and disabled that are caught and eaten. The well formed, alert and vigorous ones can escape and survive to keep the species going. The prey avoids destruction in this way and maintains a good breeding stock which provides a regular food supply for its predators. The predators can even be thought of a beneficial agent that prevents overcrowding of the prey by clearing up, neatly and effectively all the superfluous individuals.

Question 1.
Make notes on the contents of the passage and give a title also.
Answer:
Title: The Ants.
1. The food of the ants:

  • Varied diet.
  • Easy to find
  • Crumbs of bread, cheese, fruit.

2. Ant’s victims:

  • Worms, moth, insects.

3. Might is right:

  • Weak are easy prey, like insects, larvae, spiders.
  • Only the strong species serve themselves.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

Question 2.
Prepare the summary of the passage.
Answer:
Summary: Ants have varied diet. It enables them to eat whatever they get easily. They eat worms, insects larvae, spiders, flies. The strong worms escape by jumping or by giving pungent smell. If hunting animals are able to catch their prey always they would destroy the whole species completely. The weak are caught and the strong escape to survive to keep their species going. They protect the destruction of their species.

II. Read the given passage and answer the questions that follow:

There are several arts which men and women think themselves to be masters of, without having been at the pains of learning them. Everybody who speaks, thinks himself to be grammarian, though he may be wholly unacquainted with the rules of grammar. Everybody who reasons thinks himself to be expert in logic though he may not know what logic is. Everybody forms to himself the character or fortune of a stranger from the features and lines of his face.

No sooner are we presented to some body we never saw before than we are immediately struck with the idea of a proud, a reserved, a lovable, or a good natured man. Upon our going into a company of strangers, our kindness or dislikes, fear or hatred, rises naturally towards several particular persons. It happens even before we have heard them speak a single word or have seen them do something.

Every passion gives a particular cast to the face. An eye can curse a person for half an hour together. An eyebrow can call a man a scoundrel. We may have some idea of the temperament and circumstances of everyman by his words. A man’s speech is much more easily distinguished than his face. In this case, the air of the whole face is much expressive than the lines of it. Nevertheless it is an injustice we are guilty of towards one another, when we are prejudiced by the looks and features of those whom we do not know.

Question 1.
Make notes on the contents of the passage and give a title also.
Answer:
Title: Human Nature.
1. Wrong thoughts:

  • Without training, people pretend to be masters of different arts.
  • Pose to be logicians without any knowledge of logic.

2. Judgement of a person:

  • We form our opinions about a stranger from his looks.
  • Fear and hatred, likes and dislikes about strangers.

3. Face is the index of mind:

  • Cursing a person with looks.
  • Label a man from his eye-brows.

4. Words are the expression of one’s mind:

  • Speech is deceptive in most cases.
  • Face betrays the inner feelings.

5. A good advice:
It is injustice to be prejudiced by stranger’s looks.

Question 2.
Prepare the summary of the passage.
Answer:
Summary: Most people pose to be what they are not. They pretend to be masters of arts without training or education. People try to judge others from their face. We form our opinion about strangers from their looks. We have our likes and dislikes about several persons without judging them by their words or actions. Speech may be deceptive but not features of face. It is injustice to be prejudiced by the looks of an unknown person.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

III. Read the following passage carefully and do as instructed in (a) and (b) below the passage: (M.P. 2014)

It is an admitted fact that union or cooperation is strength, disunion is weakness. A united family, a united community, a united society, a united nation is strong, but those who are disunited or split up into fractions or groups, are all weak. Take the case of a football or hockey team. If the members of the team play together and cooperate with one another, they will form a strong team.

But if each member plays his, own game, they will surely be defeated, however strong the individual players may be. The same is true of an army. To win a battle, an army must work as one man. Napoleon’s motto was, “Divide and conquer”. He tried to split up the armies fighting against him. Then he would overcome them one by one. Divided they were weak. A united team, a united army, a united nation is strong.

Question 1.
On the basis of your reading of the above passage, make notes on it in points using heading and sub-heading.
Answer:
Title: A United Nation.
1. Union:

  • It is strength.
  • Family, society, community etc.
  • e.g., an army, a football team.

2. Disunion:

  • Splitting of groups.
  • Weakness.
  • Napoleon’s Motto ‘Divide and Conquer’.

Question 2.
Now write a summary looking at the notes.
Answer:
Summary: Union is strength. Disunion is weakness. A united family, society, community and nation is strong, e.g., a football team, a hockey team. They form a strong team by playing and cooperating one another. Napoleon’s Motto was ‘Divide and Conquer’. To win a battle an army must work as one man.

IV. Read the given passage and answer the questions that follow: (M.P. 2011, 12, 16)

Discipline is necessary in life. A man without discipline can achieve nothing worth while in life. Discipline is the very condition of progress, stability and strength. Discipline is necessary in all walks of human life. Without discipline there will be disorders and lawlessness in a civilised society. We cannot live without having some regards for the welfare of others. Respect for authority is the basis of discipline. Children must obey their parents. In schools and colleges, there must be discipline, otherwise education will suffer. We find evidence of discipline all around us even in the world of nature and the world of animal, discipline loses nothing but it wins a lot. Discipline helps us to safeguard our interests and restrains us from missing our liberty.

Question 1.
Make notes on the above passage and give a title.
Answer:
Title: Discipline.
1. Necessity of discipline:

  • Nothing can be achieved in life.
  • Without discipline society will lawless.

2. Helps others:

  • It creates feeling of respect.
  • It suffers education.

3. Respect for authority.

  • Children respect their parent, teacher and elders.

Question 2.
Prepare a summary of the passage.
Answer:
Summary: Discipline in every aspect is a must. Without discipline it is difficult to form a society which can be called civilized. It is a must to learn discipline right from childhood.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

V. Read the passage given below and answer the questions that follow:

Bodily labour is of two kinds; either that which a man submits to for his livelihood or that which he Undergoes for his pleasure. In the latter case, the name of the labour is changed to that of exercise. It differs from ordinary labour as its motive is different.

The body is a system of tubes and glands. The tubes and glands are fitted to one another in so wonderful a manner as to make a proper engine for the soul to work with. This description does not only include bones, veins and nerves and arteries but also every muscle.

This general idea of a human body lets us see how absolutely necessary labour is for the body. There must be frequent motions to mix, digest and separate the juice contained in it. Labour is also necessary for cleaning the tubes and glands and to make their solid parts firm and lasting. Labour or exercise helps nature in secret distribution. Without it the body cannot maintain its strength nor the soul act with cheerfulness.

We might here mention the effects which this has upon the powers of the mind; keeping the understanding clear and imagination untroubled. There is law of union between soul and body. Had not exercise been absolutely necessary for our well-being, nature would have not made the body so proper for it.

Question 1.
Make notes on the contents of the passage and give a title also.
Answer:
(a) Title: Labour is essential for body and soul.
1. Kinds of labour :

  • For livelihood
  • For pleasure.

2. Difference:

  • Latter called exercise
  • Differs for its motive

3. Body and soul:

  • Tubes and glands of body well-linked for soul to work with.

4. Labour necessary:
(i) To make soul strong to work with cheerfulness through

  • Digestion
  • Cleaning of glands
  • Proper distribution.

5. Effect on mind:

  • Clear understanding
  • Free thoughts

6. Conclusion:

  • Exercise necessary for the union of body and soul.

Question 2.
Prepare the summary of the passage.
Answer:
Summary: Physical labour is necessary for pleasure and livelihood. The first is called exercise and differs from the latter in its motives. Tubes and glands of body are well- linked for soul to work with. So labour is necessary to have strength through digestion of juice, cleaning of glands and proper distributions for soul to work with cheerfulness. Its effect on mind is clear understanding and flexible imagination. There is union between body and soul. So exercise is essential.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

VI. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

Self-reliance is the pilgrim’s staff the worker’s best tool. It is the master key that unlocks all the difficulties of life. “Help yourself and Heaven will help you” is the maxim which receives daily confirmation. He who begins with crutches will generally end with crutches. Help from within always strengthens but help from without invariably enfeebles the recipient. It is not in the sheltered garden, but in the rugged Alpine cliff, where the storms bent most violently, that the toughest plants are reared.

It is not by the use of corks, bladders and life-buoys that one can best learn to swim but by plunging courageously into the waves and buffeting them. To wait until some charitable man passes by – to stand with arms folded, signing for a helping hand is not the part of any manly mind. The habit of depending upon others should be vigorously resisted since it tends to weaken the intellectual faculties and paralyses the judgment. The struggle against adverse circumstances has, on the contrary, bracing and strengthening effect, like that of the pure mountain air on an enfeebled frame. This is a lesson that nowadays is not taught in educational institutions.

To us it seems the voice of modern system of education that they lay down too many ‘royal roads’ to knowledge. Those impediments which merely compelled the student to think and labour for himself are now most carefully removed and he glides so smoothly along the well-beaten highways that he pauses not to heed the flowers on either side.

Question 1.
Make notes on the contents of the passage and give a title also.
Answer:
Title: Self-Help.
1. Self-help is:

  • a master-key to success.
  • Helps to overcome all difficulties.

2.

  • Help from within gives strength.
  • Help from outside weakens us.
  • Toughest plants grow on mountain slopes.
  • Swimming is not learnt by use of corks and bladders.

3. Depending on other weaken us:

  • Fear no difficulties.
  • Face them boldly.

4. Main defect of modem education is that it does not compel the student to think and
labour for himself, independently.

Question 2.
Prepare the summary of the passage.
Answer:
Summary: Self-help is the best help. It gives you strength to solve all your problems. God helps those who help themselves. External help only weakens you. A bold and brave man will not sit idle or wait for a helper. Toughest plants grow on mountain slopes. One should stmggle against odds because it gives strength to the mind and spirit. It is not taught in schools these days. Modem education does not compel or inspire the students to think or labour for themselves.

VII. Read the following passage carefully and do as instructed in (a) and (b) below the passage:

If you make a mistake have the moral courage immediately to acknowledge your error and put it right. Mistakes do veiy little harm if they are acknowledged without delay and corrected before they have had the time to do any damage. Let them remain unattended and they may do untold harm both to the task in hand and to your reputation. Contrary to general belief, nobody despises a person who has the moral courage to admit that he is in the wrong and is immediately prepared to make good errors.

What can you say to a man who admits, “I beg your pardon,” you are quite right and I am quite wrong. Please let me set the matter right now immediately before it has done any harm. “Would you despise a man like that?” Then why not emulate him? But here let me tell you, nobody likes such a fool as a man who is trying to keep his end up by desperate lying when he is in the wrong and everyone knows it.

Question 1.
On the basis of your reading of the above passage, make notes on it in points, using heading and sub-heading.
Answer:
Title: Acknowledge your mistake: Be happy.
1. Mistake:

  • Have courage to accept it.
  • Acknowledge it without delay.
  • Correct it before they harm.

2. Nobody despises such person:

  • Who accepts the mistake: Without delay.
  • Try to make good error: Soon.

3. Appreciate the person who have the moral courage to accept the mistake soon.

Question 2.
Write a summary of the above passage.
Answer:
Summary: Acceptance or error and trying to put it right is the best success. One should have the moral courage to acknowledge his error immediately. In the present world, there are very few persons only who admits that they have made a mistake.

But there is also true that nobody like such a fool as a man who is trying to keep his end up by desperate lying when he is in the wrong and everyone know it.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

VIII. Read the following passage carefully and do as instructed in (a) and (b) below the passage: (M.P. 2015)

There are many different kinds of musical instruments. They are divided into three main classes according to the way they are played. For example, some instruments are played by blowing air into them. These are called wind instruments. In some of these the air is made to vibrate inside a wooden tube and these are said to be of the woodwind family. The examples of this family are the flute, the clarinet and the bassoon. Other instruments are made of brass: the trumpet and the horn are the examples. There are also various other wind instruments such as the mouth organ and bagpipes.

Some instruments are played by banging or striking them. One obvious example is the drum, of which there are various kinds. Instruments like this are called percussion instruments.

The last big group of instruments are the ones which have strings. There are two main kinds of stringed instruments: those in which the music is made by plucking the strings and those where the player draws a bow across the strings. Examples of the former are the harp and the guitar and that of the latter are the violin and the cello.

Question 1.
On the basis of your reading of the above passage make notes on it in points using heading and sub-heading.
Answer:
Title: Instruments.
1. Musical instrument:
1.1 Different kinds.
1.2 Division of three classes.
1.3 Played by blowing air – wind instrument.
1.4 Woodwind family – the flute, clarinet, bassoon.
1.5 Other instrument – made of brass, trumpet, horn.

2. Other instruments:
2.1 Played by banging or striking.
2.2 Example – drum.
2.3 This type called percussion instruments.

3. Last big group of instruments:
3.1 Have strings.
3.2 Two main kinds – music, by picking string drawing across strings.
3.3 First type – the harp and guitar.
3.4 Second type – violin and cello.

Question 2.
Write a summary looking at the notes.
Answer:
Summary: There are many different kind of musical instruments. They are classified according to the way. They are played into three classes. Wind instrument played by blowing air. Flute, clarinet, bassoon are woodwind family instrument. Other instrument are of brass and trumpt played by striking or banging string called percussion instrument. The harp, guitar, violin, cello are last big group of instrument have strings.

IX. Read the following passage carefully and do as instructed in (a) and (b) below the passage: (M.P. 2017)

The need for money originates from the fact that different people in society produce different things. This means that they depend on each other for goods and services. Let us take the case of a farmer who produces more food than he requires and a carpenter who lives by selling tables and chairs he has made. It will be obvious that unless some means of exchange will be for them to use farmer’s goods, the farmer will not be able to get rid of his surplus food and carpenter will starve.

Clearly the simplest means of exchange will be for them to use barter, in other words to exchange a certain amount of goods (farmer’s grain) for a certain amount of another, (carpenter’s table or chair) obviously barter can work only in a very simple society. In an advanced society, we cannot go around for the things we need. Questions:

Question 1.
On the basis of your reading of the above passage, make notes on it and supply a suitable title.
Answer:
Title: Difference means of exchange.
1. Barter Sysyem:
1.1 Different people – different things.
1.2 Depend on eachother.
1.3 Surplus food.
1.4 Can work – simple society
1.5 Can’t work – advanced society.

2. Medium of exchange:
2.1 Money.
2.2 All people!

3. Simplest means of exchange:
3.1 Use barter.
3.2 Words to exchange.
3.3 A certain amount of goods.

4. Obivously barter:
4.1 Advanced society.
4.2 Around of things.

Question 2.
Now write a summary looking at the notes.
Answer:
Summary: The need for money originates from the fact that different people in society produce different things. It will be obvious that unless some means of exchange will be for them to use farmer’s goods. In an advanced society, we cannot go around for the things we need.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

X. Write an article on “Importance of trees” with the help of verbal useful inputs provided (in 80 words): (M.P. 2011, Imp.)

(1) Trees-gift of nature
(2) Trees provide-oxygen, timber
(3) Causes-rainfall
(4) Cutting of trees-ecological imbalance
(5) Tree plantation drive-whole nation.
Answer:
Importance of trees:
Trees are wonderful gifts of nature to us. Trees provide us oxygen which is an essential ingredient to survive. Other things such as timber we get from trees. Trees are mainly used in form of timber such as construction of house roof, doors, furniture. In villages, people use timber as fire wood.

Another important factor is that trees cause rainfall. Where there are forests, percentage of rainfall is greater. Rain provides water for irrigation and through dams we produce electricity.

Deforestation or cutting of trees cause ecological imbalance which is dangerous for mankind. We can control the damage caused by cutting of trees by tree plantation drive. The whole nation should contribute to prevent ecological imbalance.

XI. Write an article on the “Save Water” with the help of the verbal inputs given below (about 80 words): (M.P. 2016, 17)

(1) Collect rain water on roof-top.
(2) Store rain water in underground tanks.
(3) Turn off taps while brushing teeth.
(4) Collect water after washing fruits vegetables and cereals for gardening.
(5) Do not overuse bore-well.
(6) Wash vehicles and floor with water in a bucket.
Answer:
Save Water
Water is precious. We must try to save each drop of water. Certain tips are as follows to save water:
(i) We should collect water in tank, (ii) We can reuse water after washing vegetables dal, rice etc. in garden, (iii) We can reuse it after washing clothes, (iv) We can learn to use water carefully while bathing, (v) We must turn off tap while brushing teeth, (vi) We should not use pipe to wash our vehicles instead a bucket full of water should be used for this job.

XII. Write a paragraph in about 80 words on ‘Preventing Malaria’ with the help of the verbal inputs given below: (M.P. 2014 Imp.)

(1) Malaria: a dangerous disease.
(2) Anopheles mosquito not eradicated.
(3) Anti-malarial drugs.
(4) Use of long-sleeved shirts and long trousers.
(5) Use of insect repellents and mosquito nets.
(6) Malaria parasites resistant to anti-malarial drugs.
(7) Awareness in the society.
Answer:
Malaria: A dangerous disease
Malaria is a fatal disease caused by a parasite that is transmitted to human and animal hosts by Anopheles mosquito. Efforts made to eradicate Anopheles mosquito but still they exist. It can be prevented by use of long sleeve shirt and trousers to cover as much skin as possible, insect repellent, insecticide impregnated bed nets, indoor residual spraying and draining stagnant water. Anti malarial drugs available e.g., chloroquine,proguine. For aware¬ness in society the role of (SLAM) : Student Leaders Against Malaria and (MFI) Malaria Foundation International and educational approach to promote malaria awareness advocacy and ends.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

XIII. Write a paragraph in about 80 words on ‘Air Pollution’ with the help of the verbal inputs given below: (Imp.)

(1) Pollution.
(2) Air pollution.
(3) The agents.
(4) Results.
(5) Measure to control the problem.
Answer:
Air Pollution:
The problem of pollution is engaging the attention of sensible people in the developed and developing countries. What do we mean by pollution? It means contaminating the element of the air, water and earth. We are polluting tire air we breathe. The agents of pollution are the chimney smokes and the fumes from cars and trucks. In winter there is thick smoke all over the big cities as a result people don’t get enough oxygen. They develop bronchial problem or breathing problem. Delhi alone has millions of vehicles factories which bum petrol and diesel. Thermal plants and factories bum coal. There is hardly any green area left over. Trees have been felled, public parks turned into slums. We should plant trees, check the pollution by vehicles and mills and factories.

XIV. Write a paragraph in about 80 words on “To Make Clean India” with the help of the verbal inputs given below: (M.P. 2015 Imp.)

(1) Cleanliness is based on our health.
(2) To put the garbage in the dustbin.
(3) To develop the habit of cleanliness.
(4) Cleanliness is a national mission.
(5) Two hours in a week should be given in this mission.
(6) Use of cotton bags only.
(7) Awareness in the society.
(8) Separate toilet for girls in schools.
(9) Water available to maintain the cleanliness.
Answer:
To Make Clean India:
Health is the most valuable of all earthly possession. Cleanliness is a national mission. This is an awareness mission for the society. Where the people do not care for cleanliness. The waste or garbage should be put in dustbin. Two hours should given to the mission to keep the society surroundings clean. Instead of using plastic bag we must use cotton bag to carry items and household things. For girls separate toilets should be maintain with ample of water facility. It is duty of everyone of us (whether we belong to any society) to maintain sanitation wherever we live, work or stay.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

XV. Write a paragraph on given heading:

1. Teachers Day
2. Talk less work more should be our Motto
3. Truth always triumphs
4. Hard work is always rewarded and laziness punished
5. Health is real wealth

Answer:

Teachers Day

Teachers day is celebrated on 5th September everywhere our ex-president Dr. S. Radhakrishnan who himself was a teacher, was bom on this day. Our school also celebrate this day with great joy and enthusiasm. The students organise the programme for teacher. They are honours as guests. The whole school was decorated with banners and posters. All the teacher are garlanded and given present by secretary of our student union. Our teacher are touched by our love and affection.

Talk less work more should be our Motto

Generally there are two kinds of men in the world. Some talk more and some talk less. Those who talk more are often those who work less. We finds many persons who talk more about plenty of thing. But they move away when the time for action comes. There are many people who make high sounding and wonderful speeches about patriotism, morality, sacri¬fice and tolerance. But they themselves lack in many of these qualities. Those who work more talk less. They act and do something. They do not waste their time and energy. Those who do nothing are usually the most talkative.

Truth always triumphs

Truth in the real sense of the term, is a deep passion for beauty. All great souls that were bom on this earth, struggled to find out the truth. This is because truth is the most beautiful thing. A man can go on seeking it without any boredom and tiredness. The search for truth gives purity to a soul. It make the soul great and beautiful. Only a truthful man possessed of a pure heart, can perceive beauty. Beauty clean the human heart of all other ignoble feeling. A false personality cannot reflect beauty.

Hard work is always rewarded and laziness punished

A man can make himself as he wishes. If he put his whole heart into his work and makes the best use of his talent, he is sure to succeed. Only a lazy man think that wealth, fame and power will come to him for the mere asking. A person must work hard. Everyone get the result of his own actions. If he is hard working, he will be rewarded for it. If he is lazy, he will have to suffer for his laziness.

Health is real wealth

God’s best gift to a human being is health. We do not think much about our heart when young. Wealth may be gained or lost in life again and again. But health once lost difficult rather it had greater importance than wealth.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Speech Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Speech Writing Important Questions

Write a short speech to be delivered on: (M.P. 2012)

1. Gandhi Jayanti
2. Bal Divas
3. Republic Day.

Question 1.
Gandhi Jayanti:
Answer:
Honourable Principal sir, respected teachers and my dear friends, today is a red letter day in the history of India. This is the day on which in the year 1869 our beloved Bapu, Mohandas Karamchand Gandhi was born. On this auspicious day India was blessed by a gem in the form of a human being. We thank God for this gift. Mahatma Gandhi’s life is the life of a saint. Much is said, of Mahatmaji. There is no sense in repeating the same here.

We must thank him from the bottom of our heart for the great sacrifices made by him but the real way of expressing our gratitude towards him is to walk on the path shown by him. The path shown by him seems hard but is yet convenient. His ideas are still popular. The success of a popular movie based on the implementation of his ideas in recent times shows that his views still have mass appeal and we too are fond of them and like them but we are afraid to walk on it because we severely lack the inner strength needed to do so.

Today I exhort all of you to be courageous and determined to be a true follower of Gandhi. Then only we would be able to create the India and Indians of his dreams and be worthy of celebrating his Jayanti.

Jai Hind

Question 2.
Bal Divas. (Imp)
Answer:
Respected Principal sir, teachers and my dear friends, today we have gathered here to celebrate the Bal Divas that is the children’s day. Every year, we celebrate this on 14th November. That day happens to be the birthday of our beloved former Prime minister late Pandit Jawaharlal Nehru. Pandit Nehru loved the children very much and had faith on children that they will create a better India in coming years. Because of his great love for children, his birthday is celebrated as Bal Divas.

Various functions are organized all over the country. Today, I take this opportunity to call all my fellow children to come and take pledge that we will strive.to make the India of Nehru’s dream and will not stop till the perfection is achieved in this regard. We will make India free of corruption that has plagued its progress. We will see that every criminal is brought to justice and is given the most severe punishment available for him so that he should never dare to commit a crime again.

We should not take rest until proper harmony is established among different communities living in India. We must work harder to make the life of our people happier. My dear friends, if we are able to achieve all these targets, we would be able to bring the dream of our beloved Chacha Nehru to reality. This will be our real tribute to him.

Jai Hind

MP Board Class 10th General English Speech Writing Important Questions

Question 3.
Republic Day
Answer:
Respected chief guest, honourable principal sir, respected teachers, parents and my dear brothers and sisters. Today, we have gathered here to celebrate the most pious day of Indian history. After a long and continuous waiting India got the power to rule herself according to her needs.

Our freedom fighters and national leaders prepared the constitution to rule the counhy and this constitution was implemented on 26th of January 1950. After the implementation of the constitution our country became a Republic. So, 26th of January became a festive day as the Republic Day. Hence, we celebrate this day every year in this form.

Republic means a nation whose head is elected by the people of the country. In our country we are lucky that we participate in the system of government, through voting system. Our government works for the welfare of the people. We feel very happy to celebrate this day every year. On this day, we pay our tribute to those of our martyrs who brought independence to us and provided this opportunity to us.

We love our country very much. Friends, this day and these celebrations remind us of the sacrifices made by our forefathers. Today, we should take an oath that we will become ideal citizens and serve our country with all our ability. Ours is a great country and we feel proud to be Indians.

Jai Hind

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Notice Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Notice Writing Important Questions

Question 1.
Akshay Dubey is the sports captain of Government School. The Sports day is to be held on December 21st which is just two weeks away. He has to inform the house captains that they have to submit the names of participants to him in a week’s time. A student cannot take part in more than 3 events excluding the relay.
Answer:

Notice

Date: 15.12.2012

Participants For Sports Day Events

For the Sports Day to be held on 21st December, House captains should submit the names of the participants in a week’s time. No student can take part in more than three events, excluding the relay. Any delay or wrong information will lead to disqualification.

Akshay
Sports Captain

Question 2.
Write a notice for the school notice board informing students about school inspection to be held on 05-10-12 by the District Education Officer. The notice should be of 50 words asking for punctuality, cleanliness and discipline.
Answer:

Notice

Date: 30.09.2012

Annual School Inspection

The Annual School Inspection is going to be held on the 5th October this year. The District Education Officer will be coming to inspect the school. Each one in the school is expected to present an exemplary show of punctuality, cleanliness and discipline.

Priya Singh
Student Prefect.

MP Board Class 10th General English Notice Writing Important Questions

Question 3.
Write a notice for school notice board, informing the students about parents Day celebration.
Answer:

Notice

12 Dec. 2008

Parents day Celebration

School is going to celebrate Parents Day on 21 Dec. 2008. Those who want to take part in the cultural programmes should get their names registered by 14.12.08 with Dr. A.K. Singh, Secretary, Cultural Committee.

Principal

Question 4.
You are Jyotsna of class X of school of Excellence, Narsinghpur. You are the senior prefect of your school. Draft a notice in not more than 50 words informing the students about the career counselling programme and request the interested students to get themselves registered with you. (Imp.)
Answer:

Notice

12. Dec. 2008.

Career Counselling Programme

School is going to organise a career counselling programme on 21. Dec. 2008. Those who want to take advantage of this opportunity should get their names registered by 19. Dec. 2008 with the undersigned.

Jyotsana
Senior Prefect.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Message Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Message Writing Important Questions

Study this example:

11 Dec. 2012

Dear Shantanu,

Vicky came to see you. Returned your books. They are on the bookshelf. I am going to market. Lunch is in the kitchen. Collect the keys from Aunt Renu. I’ll be back 3 p.m. Bye.

Ma.

Now, Write a message to your mother. You can’t wait till 3 p.m. as you have to go to play a match. You are Shantanu.

Hi Ma,

I have collected the books. I have also taken the lunch. I can’t wait till your arrival. I am going to play a match. I’ll be back by 6:30 p.m. Bye.

Shantanu.

Question 1.
Prepare an invitation card to invite guests on the Annual function of your school.
Answer:
MP Board Class 10th General English Message Writing Important Questions 1

MP Board Class 10th General English Message Writing Important Questions

Question 2.
Ramesh had the conversation given below with his brother Raju’s tutor, Mr. Mahapatra. Since he was going out immediately afterwards, he left a message for Raju. Read the conversation and write out the message in about 40 words.
Mr. Mahapatra: Hello, this is R.K. Mahapatra speaking. Could I speak to Raju?
Ramesh: I’m afraid he is not at home, Mr. Mahapatra.
Mr. Mahapatra: When is he likely to come back?
Ramesh: In about two hours. Could J give him your message?
Mr. Mahapatra: Yes, please. Could you tell him that I won’t be able to make it today.
I was supposed to come at six. However, I can come at six tomorrow. If that is convenient, he should call me at home after eight at night today to fix another time. Will you see that he gets the message?
Ramesh: Yes sir, I will.
Answer:
Message:

Dear Raju,

There was a telephone call from your tutor, Mr. Mahapatra. He won’t be able to come today, but he says he could come tomorrow at six. If that is not convenient to you, you can fix another time with him by calling at his home after 8 p.m. today.

Ramesh.

Question 3.
Read the following telephonic conversation:
Kamini: Hello ! Hello! I am Kamini from Indore. Can I speak to Ajay? I am his sister.
Karan: Hello ! Kamini. I am Karan, Ajay’s Colleague. Ajay is on leave today. Can I take a message?
Kamini: Yes, Karan. I am coming to Mumbai tomorrow. Ask him to pick up at the airport. I have an interview for the Post of Scientist at NOCIL the day after tomorrow.
Karan: Which flight are you coming on?
Kamini: Its the Jet Airways flight which arrives there at 8:15 or so in the morning. I am bringing along with me a big box that contains books. I hope it won’t be any trouble for you.
Karan: Not at all. I will leave the message on his table. Okay Kamini.
Kamini: Thank you, Karan. Bye.
Now write a message for Ajay based on the conversation.
Answer:
Message:

Dear Ajay,

Today, there was a telephonic message from your sister, Kamini. She is coming to Mumbai tomorrow i.e. the 17th because she has any interview here. She is coming by Jet Airways flight which will be reaching here around 8:15 a.m. She says she will be bringing with her a big box containing books. Please pick her up at the airport.

Karan.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 1.
You are Lokesh, residing in 101, Professor Colony, Char Bag, Indore. Write a letter to your friend Pratyush inviting him to attend your elder sister’s marriage. (M.P. 2014, 16)
Answer:

101, Professor Colony,
Char Bag, Indore
Date: 11.04.20…….

Dear Pratyush,
Hope this finds you hale and hearty. Special is that my sister’s marriage is taking place on 20th April, 20…. I invite you to attend my sister’s marriage, so that we may have fun together. A wedding card is also enclosed here with.

Do request your respected parents to grace the occasion. I hope you will not disappoint me.
Please do come with all good wishes

Your’s sincerely,
Abhinav.

Question 2.
You are Ritu Patel residing at 54, Bank Colony, Lai Bagh Jabalpur. Write a letter to your friend Sandhya asking her to attend your elder brother’s marriage. (2000-C, 01-B, 02-A1,B1,C1, 04-B2,C2, 12, 17, M.P. 2017)
Answer:

Main Road, Lahar
10th May, 20……

My Dear Sandhya,
Namaste,

By the favour of God I am all right here and hope the same to you there. It is a matter of great pleasure that the marriage ceremony of my elder brother is going to take place on the 22nd of this month. Invitation card is being sent to you separately. But I want that you should come without fail atleast a few days before the date of marriage. Anil and Ramu are also coming. I shall await you very eagerly.

Sincerely yours,
Ritu Patel

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 3.
You are Chinu Singh living in 55, Awas Nagar, Dewas. Write a letter to your friend congratulating her on passing the Higher Secondary School Examination in the first division. (M.P. 2000 A, 15)
Answer:

52, Awas Nagar,
Dewas.
28th August, 20……..

My Dear Shalley,
I am extremely happy to know that you have passed the High School Examination in the first division. Please accept my hearty congratulations for your well deserved success. It is a creditable achievement for you. Please, convey my respect to your parents.

I hope that you will keep writing to me.

Yours sincerely,
Chinu Singh

Question 4.
Write a letter to your father telling him about your study. (M.P. 2011)
Answer:

856 Boys Hostel
Ram Nagar, Bhopal.
22nd Feb 20……

Dear father
How are you? I am quite well by the grace of almighty God. I have received your letter dated 12\2\….. and read the content.

Father you need not to worry about my study I am working hard to secure good marks in all my subjects especially in maths. I have started studying early in the morning and late at night.

Every thing is fine, give my regards to mother and love to brother Suresh.
I am ending this letter with lot of affections.

Yours loving son,
Mohan

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 5.
You are Sushil Sharma living in room No. 5 of the General Hostel, Ravindra Higher Secondary School, Makdone (Ujjain). Write a letter to your father informing him about your hostel life studies. (1998)
Answer:

Room No. 5 General Hostel,
Ravindra Higher Secondary School,
Makdone, M.P.
8th August, 20…….

My Dear Papa,
I am quite hale and hearty hear. My room mate Raju is a simple and studious student. Both of us are quite regular in studies and games. Teachers are very happy to note our progress. I am sure that I shall secure the first class in the final examination this year.

I don’t relish the food served in the hostel mess. Sometimes it is not well-cooked. I informed the warden about it and now the quality has improved.

Please, convey my respect to Mummy and love to Dolly.

Yours lovingly,
Sushil.

Question 6.
You are Chakradhar Singh living Hanuman Nagar, Rewa, M.P. Write a letter to your younger brother advising him to be regular in studies and games. Also tell him the importance of games and sports.
Answer:

Hanuman Nagar,
Rewa, M.R
13th February, 20….

My Dear Monu,
I hope that you are quite hale and hearty there. Mother is often worried about you, because you are away from her for the first time. You have to justify your worth. You have to face the board examination this year. So you should be regular and careful in studies and games as well. You have to try hard for a merit scholarship.

There is a great importance of games and sports in our life. You know that a sound mind lives in a sound body. So you should take part in games and sports regularly.

May God bless you with a sound mind and a sound body.

Yours affectionately,
Chakradhar Singh

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 7.
You are Anil residing at 3, Vishwasakha Colony, Khargone. Write a letter to your friend Mukesh to accompany you in a trip to Agra. (1999 B, 2003 B21, 04 B1)
Answer:

3, Vishwasakha Colony,
Khargone,
12th May, 20…….

My Dear Mukesh,
I have decided to go on a trip to Agra with two friends, Gopal and Hari. Your company in this trip will add to our pleasure. We shall visit the various historical places situated near about. We intend to stay at Mathura also for a day. We are going to start on the 25th of this month. Intimate your arrival telegraphically.

Please, convey my regards to your parents.

Yours sincerely,
Anil

Question 8.
You are Suresh Chandrakar residing at 14, Model Town, Jabalpur. Write a letter to your friend Mukesh Baghel requesting him to spend the summer vacation with you. (M.P. 2012)
Answer:

14, Model Town, Jabalpur
5th May, 20….

My Dear Mukesh,
After the end of our examinations you left Jabalpur suddenly. I hope that you are quite well with your parents and other members of your family. In fact, I want to enjoy rural life in your company at my village. Now our examinations are over and we are free during the summer vacation. Hence, do accept my proposal and come here at your earliest.

Please, convey my regards to your parents.

Yours sincerely,
Suresh

Question 9.
You are Sadanand Dixit residing at 2, Saraswati Colony, Tarana. Your father lives in Jabalpur. Write a letter to your father requesting him to send Rs. 500 for books and clothes. (2001-A, 03-B1)
Answer:

2, Saraswati Colony,
Tarana
10th August, 20……

Respected Papa,
I have to inform you that mother and Mantu are all right. According to your instructions, I have taken admission in Saraswati Vidya Mandir and have started my studies regularly. I have to purchase a pair of uniforms and some textbooks. So kindly send Rs. Five Hundred by M.O.

Yours affectionately,
Sadanand

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 10.
You are Anil Tiwari reading in Class X A in Govt. High School, Dhilla (Tikamgarh). Write a letter to Yugbodh Prakashan to send the books you require.
Answer:
To,
M/s. Yugbodh Prakashan,
6, Samta Colony, Raipur (C.G.).
Dear sir,

Kindly send the following books published by you. Please, pack the books properly and send by V.P.P. so as to reach me by the end of this month.
List of Books:

  • General English X by R.P. Singh
  • English Bharati X by Dr. Arun Singh
  • English Bharati XII by Dr. Anil Singh

Yours faithfully,
Anil Tiwari
X A, Govt. High School, Dhilla.
10th Aug, 20

Question 11.
One of your friends has become disabled after an accident. He is very much depressed. Write a letter telling him about the power of determination. (Imp.)
Answer:

2/36 Ram Nagar,
Indore,
19.11.20……

Dear Friend Suresh,
It was extremely shocking to know about the terrible accident that you met with last month. The fact saddened me further was the loss of your left limb. The permanent loss has depressed you, I have heard as it should be. You must be feeling that all your hopes and dreams have shattered.

But here, I beg to differ from you. I accept that this loss is huge but I thank God for saving your life. Nothing in this world is more precious to anyone than one’s life and till there is life there is hope and till there is hope there are dreams. Your way to your aim has definitely become difficult but not impossible. This incident should make you more resolute instead of defeated. Never let the depression overtake you at any moment. Strive for your goal and achieve it by preseverance and set an example for all. I am always with you.

Your best friend,
Kishore Kumar

Question 12.
Letter to editor, Hindustan Times (an English Daily), Bhopal, complaining about poor water supply. (M.P. 2012, Imp.)
Answer:

MIG-25 Tilak Nagar,
Indore
15.05……

The Editor,
Hindustan Times,
Malviya Nagar, Bhopal.
Subject: Poor water supply.
Dear Sir,

In our colony the water supply has been cut by 50 percent. Besides, water is not being supplied everyday. This has caused a lot of inconvenience in the summer season. People need more water for drinking, bathing and even for sprinkling and washing their clothes. People stand in queues waiting for water. There is no other source of getting water because even the hand pumps do not work properly.

If immediate steps are not taken water famine may arise. The authorities should take some steps for restoring the regular supply of water.

I shall be obliged if you publish the above lines in your esteemed daily.

Yours sincerely,
Ruchi

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 13.
Write a letter of sympathy to a friend who has failed in the examination. (M.P. 2009, 12)
Answer:

210, Anand Nagar,
Raipur (C.G.),
Dated: 7th May 20…..

Dear Rajesh,
I became very much worried when I heard the news of your failure in the examination. I was told that it happend due to your ill health. I wanted to see you and meet you but owing to the illness of my mother it did not become possible.

Your father has told me that you have become very much depressed because you have to remain in the same class. I ask you to remain optimistic. Firm determination and hard work is a great source of overcoming any kind of trouble. Work hard to get success with power of determination. Don’t lose hope.
I shall soon visit you.

Yours truly,
Harish

Question 14.
You are Nirmalesh, Living at 37, MIG, Janta Colony Gwalior. Write a letter to the CEO Zila Panchayat. Complaining about the street light problem and poor drainage.
Answer:

37, MIG, Janta Colony,
Gwalior (M.P.)
Date: 15.05…..

Mr. Raj Malhotra,
CEO, Zila Panchayat,
City Centre,
Gwalior (M.P.)

Subject: Complaining about street light drainage system.
Respected sir,

It is to inform you that the street lights in our area are not working properly. Many of them are fused. Few of them, lights for few hours only. There is one more problem in this area, that is poor drainage systems. In rainy season, water gets store on roads. It takes a lot of time to drain which creates a lot of problems. I request you to look the problems and try to sort then.

Regards
Yours faithfully
LMD REDDY.

MP Board Class 10th English Important Questions