MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

[A] Report/Notice/Message/Telegraph/Short Post Card

Composition – 1

A newspaper reporter has been sent to report on a road accident. Below you can see one page of his notes. Use the information to complete the report he wrote for his newspaper. Do not add any new information to write your answers. (MP 2012)
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 1

Accident in Sevoke : 1 Dead

Sevoke, 15 Oct: A road accident took place yesterday at 8:35 pm when a jeep
(a) ………………………………………………………………………….. at Sevoke, 10 km from Siliguri.
According to an eye witness the jeep braked in order to avoid collision with
(b) ………………………………………… The driver was unable to control the jeep, which
(c) …………………………………………………………………… The jeep driver,
(d) ……………………………………………………………………………………………….. Three
(e) …………………………………………………………………………………………………………..
Answer:
(a) Crashed into a ditch,
(b) a local bus that was running at high speed in the middle of the road,
(c) Swerved, hit a tree and overturned,
(d) Mahinder Singh, aged 35, was killed instantly,
(e) persons who were injured were taken to a hospital.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 2

Mr. A. Mathur is the Manager of Super Chemicals Ltd. He has made the following notes about a job candidate called Mohan Srivastava. He asks his Personal Assistant to write to a letter to Mr Srivastava. Complete the letter using information from the notepad below. (MP 2012)
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 2

Dear Mr. Srivastava

Sub : Interview for the post of salesman

With reference to your application, we are pleased to (a) …………………………………………. for interview for the above mentioned post. Your interview (b) …………………………………. You are required (c) …………………………………………………….Please note that no TA/DA will be paid by the company, and that you are responsible (d) ……………………………………………………….
……………….Kindly (e) ………………………………………………………………………………………………….

Yours faithfully
A. Mathur
Manager
Super Chemicals Ltd., Mumbai

Answer:
(a) inform you that you have been selected, (b) will be held on 16th June at 10:30 am in Room no. 315, (c) to bring all your testimonials and two copies of your latest photographs, (d) for making your own arrangements for accomodation, dining and lodging, (e) confirm by letter or telephone if you are reporting for interview on the said date.

Composition – 3

You are Anupama, Secretary of the Environment Club of Government Higher Secondary School, Balaghat. Write a notice in about 120 – 150 words announcing the launching of a Tree Plantation Drive in your school. (MP 2014)
Answer:

SCHOOL NOTICE BOARD
Government Higher Secondary School, Balaghat
NOTICE

All the students of the school are hereby informed that the school is going to launch a Tree Plantation Drive on 22 April, 20…. at 10:00 a.m. All the students are required to reach the ground by 9:30 a.m.

Anupama
(Secretary)
Environment Club

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 4

You have managed to get two tickets of a famous play (drama) in Bharat Bhawan that you and your friend wanted to see. Write a message to your friend meet you at a fixed time and place. Do ask your friend to inform his/her parents. (MP 2014)
Answer:

MESSAGE

I have somehow managed to get two tickets of the play in Bharat Bhawan which we have been planning to see for long. Meet me today at 6 in the evening at the parking of Bharat Bhawan. Also, don’t forget to inform your parents so that they are not worried as we may get late in returning home.

Or, You have managed to go sanctuary at Bandhavgarh Umariya to see wild animals with your friend. Write a message to your friend to meet at a fixed time and place in a hotel. Do ask your friend to inform his/her parents. (MP 2015)
Answer:

MESSAGE

7:30 pm.

1st March, 2018
Raghu,

I have somehow managed to go to sanctuary at Bandhavgarh Umariya, which we have been planning to see since last year. Meet me today at 6:30 in the morning at the parking of Indian Coffee House. Also don’t forget to inform your parents. So that they are not worried as we may get late in returning home.

Shyam.

Composition – 5

Write a telegram to your friend congratulating him on his success in Board Examination. (MP 2012, 18)
Answer:
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 6

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 6

You are Ashutosh Acharya, President of Bharat Mata Higher Secondary School, Bhopal. Write a notice in about 120-150 words announcing the Inter House Dance and Singing Competition, held on 28th October 2018.
Answer:

NOTICE

30-09-18

Bharat.Mata Higher Secondary School, Bhopal

All the students are hereby informed that Inter House Dance and Singing Competition is scheduled on 28th October 2018 at 5:00 P.M. Interested students may submit their names to the undersigned latest by 05-10-18. Film songs and dances are not allowed. All the songs and dances must be folk based.

Sd/
Ashutosh Acharya
President

Composition – 7

You are Ashutosh Soni attending an NCC camp. write a postcard to your father on your experiences in the camp. (MP 2009, 16)
Answer:

Respected father, Pranam,

I am now enjoying the life in the NCC camp. We are the four boys sharing a tent. Initially we had some problems but now we are doing nicely and are good friends now. I have understood why you insisted on early rising and punctuality. They are very much required here. we have to get up early for morning parade and if get late then we miss the breakfast. I have also learnt to wash clothes and polish my shoes. I am enjoying the life here. Please convey my regards to mom and bhaiya.

Yours,
Ashutosh Soni

From:
Ashutosh Soni
NCC Camp,
vaishali Nagar,
Indore.

To,
Shri Ashok Soni
Academic Section,
Barkatulla University,
Bhopal (MP)

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 8

Write a message on behalf of your mother telling your brother to reach your uncle’s house for dinner tonight. (MP 2010)
Answer:

MESSAGE

10:00 AM

30 August, 2018
Tuesday

Hi Arun!
Your mother left a message that you should reach your Uncle’s house tonight for dinner.
Aasha

Composition – 9

You are Ashutosh Acharya the cultural secretary of your school. Draft a notice giving information about the selection of two participants from your school to take part in the inter school debate competition. (MP 2010, 11, 18)
Answer:

NACHIKETA HIGHER SECONDARY SCHOOL
NOTICE
SELECTION OF PARTICIPANTS

30 August, 2018

It is my pleasure to inform all the candidates of the inter school debate competition that held on 17 August, 2018 that two participants Ashish Sahu and Dinky Valecha of classes VII and IX respectively have been selected. Selected students should contact the undersigned for further details.

Ashutosh Acharya
Cultural Secretary

Composition – 10

Ram wrote the following letter to Gopal. Then he decided to send a telegram instead of the letter. Using relevant information from the letter, write this telegram using more than 20 words. (MP 2012)
Answer:

Chandigarh,
17 June, 2018

Dear Gopal,
My sister has sponsored me to go to Australia for higher studies. I have gone through all the formalities and will be leaving India on the morning of 25th June from Mumbai. I will be-arriving in Mumbai by Knourk Express on 23rd June along with my parents and my sister. I’d be very grateful if you could arrange a good hotel for three days for us. Could you possible meet us at the station too?
Hoping to see you soon.

Yours affectionately
Ram.

Answer:

Receiver’s Name – Gopal
Receiver’s Address – Gopal
………….
MumbaiLeaving for Australia. Reaching Mumbai on 23rd by Konark Express with parents and sister. Arrange hotel for three days and meet at station.
Sender’s Name – Ram
Not to be telegraphed

Ram
Chandigarh

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 11

Anil Verma was on his way to USA spend by holiday with his aunt and uncle. At Delhi airport just before when his plane was due to depart, he remembered something important. It was his grandfather’s 70th birthday next week and although he had bought a present, it was still lying inside his wardrobe at home. He had forgotten to wrap it and send it. Anil decided to write a post card to his sister Anuja, asking her to send the present. He had only a few minutes before his plane left. Write the post card to Anuja using not more than 40 words. (MP 2012)
Answer:

Delhi,
25th April, 2018
My Dear Anuja,
My plane is about to take off. As you know Grandpa’s 70th birthday is falling next week. I had bought a gift for him but forget to send it. It is still lying inside my wardrobe at home Please send it.

To,
Anuja Verma
…………
Delhi.

Anil Verma

Composition – 12

You are Darpan, a senior perfect of your school. Your school is going to arrange a painting competition on coming Monday. Draft a notice for the students and ask them to get registered themselves with you before Friday. (MP 2011)
Answer:

SCHOOL NOTICE-BOARD
Registration for Painting Competition

The Arts club, St. Joseph Senior Secondary School is organising a on-the-spot Paint-ing Competition on Monday, 11th April 2018. All the students willing to participate should get themselves registered with the undersigned before Friday, 8th April 2018.

Darpan
Senior Prefect

Composition – 13

Your school is going to organise a social work for the welfare of the poor living in slum areas of your city. Draft the Principal’s notice to the students. (MP 2013, 16)
Answer:

SCHOOL NOTICE-BOARD
Nachiketa Higher Secondary School, Jabalpur
NOTICE

All the students of the school are hereby informed that the school is going to organise a ‘Cleanliness Drive’ for the welfare ot the poor living in the slum area of the city on 10th March 2018. nhe students shall report at 8:00 AM.

Sd/-
Principal

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 14

You have lost your watch somewhere in the school premises. Besides being valuable the watch has an emotional value to you. Write a notice to put on school noticeboard, promising a good reward to one who finds it (MP 2017)
Answer:

SCHOOL NOTICE-BOARD
Samdariya Publie School, Jabalpur
NOTICE

All the students are informed that a watch or ‘Titan’ with black belt and golden dial has been lost somewhere near play ground. It belongs to Amit Sharda student of class XI. whose over gets it please bring it to vice Principal’s office. The student will be rewarded for it.

Amit Sharda
Class XI.

Composition – 15

You have saved one thousand rupees. Write a message to your friend describing your plan that how are you going to use it. (MP 2016)
Answer:

MESSAGE

25 July, U18
Wednesday

10:30 AM

Hi Kapil!
You would be happy to know that I have saved one thousand rupees this month, I am planning first to buy some gifts for Mom Dad. Since few months I was in need of a book of English, I would get it. These is an orphanage near by I will donate some study materials with rest of money. Tell me how you like my planning.

Sonali.

[B] Verbal/Visual/Diary Entry

Composition – 1

The following is a diary entry of a reporter. Read this entry and write a paragraph basing it on this, together with your own ideas in 150 words. Assign a suitable title.

Sonepat: Sonepat police busted gang of dacoits and auto-lifters-a Maruti Alto signalled to stop at Delhi-Haryana border-driver speeded up-chased and caught-disclosed on interrogation lifting two cars from Meerut, Ghaziabad-engaged since 2000-stolen goods worth 25 lakhs recovered-police to catch the gang leader.
Answer:

Dacoits and Autolifters’ Gang Busted

Sonepat: Sonepat police busted a gang of dacoits and autolifters yesterday. Robberies and cases of autolifting were increasing much in the district. As a result police checking was done at various check posts. A Maruti Alto car was signalled to stop at Delhi-Haryana border as it caught the police attention. The driver speeded up but was chased two cars from Meerut and Ghaziabad. He also disclosed that their gang had ten members and they had been operating in Meerut, Ghaziabad and border towns of Haryana since 2000. The police recovered stolen goods worth twenty-five lakhs from various places. Their gang leader is yet to be arrested. The police claim that the members of this gang will soon be arrested and put behind the bars.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 2

Observe the things in your Examination Hall and attempt a (factual) description of your examination room. Here are a few tips to enable you to write a good description:

Location, shape and size, colour scheme on the walls, objects and articles seen in the room and their arrangement

Also include the other striking or special features if any your answer should not exceed 150-175 words. (MP 2016)
Answer:

Factual Description of Your Examination Room

– by Akshya

At the moment I am writing my Examination paper in the Examination Hall. The paper is of English. I am sitting in the second row writing my answer. This room opens in the long corridor. It is situated on the second floor or my school building. It is rectangular in shape. It has a seating capacity of about fifty students. The white colour on the wall makes the room well-lighted. The sun rays fall through the six windows. These make the room well-lighted and well-ventilated.

There is a long table in front of me, besides the black board on the wall. On it is written ‘Best of Luck’. There are beautiful ‘shlokas’ written on the wall. The room has fixed benches in rows in an ascending order. The seating is comfortable. Wafts of fresh air enter the room. There is no noise now in it. Everything is calm and quiet because the examination is on.

Around me to my left and right, in front of and behind are sitting other examinees. They are busy writing their paper. There is some slight murmur here and there. It is inaudible in the sound of chirping by birds. The whole scene is of seriousness and full concentration of the examinees.

Composition – 3

You happened to overhear the following conversation:
Rahul: Where have your planned to go during the summer holidays?
Jeevan: I wish I could go boating on Dal Lake.
Rahul: It is safe to go to Kashmir now ? Don’t you hear a lot about terrorism in the newspaper?

On hearing this dialogue you decide to write an article in the local daily on the need to provide security at tourist spots and suggest ways and means by which such spots could be made more attractive to tourists. Using ideas from which such spots could be made more attractive to tourists. Using ideas from the unit on ‘Travel and Tourism’ along with your own ideas, write the article in 150-175 words.
Answer:

Need to Provide Security at Tourist Spots

– by Ram

India is a great country as far as weather and tourist spots are concerned. In one comer we have summer, in the other we have winter. Then there are scenes of deserts and scenes of wild nature in its great gloiy. Places of historical importance are in plenty. India’s glorious past comes alive when we visit these places.

But it is really sad that terrorism has affected these places of tourist importance. There are daily news in the newspapers about the sad plight of tourist spots in Jammu and Kashmir. Kashmir being near to Pakistan is a hot spot of terrorism. There are bomb blasts almost daily in the parts of Kashmir. Innocent lives are lost without their fault. Children become orphans and women widows.

Tourists are a constant source of bread and butter for the people living in them. Their not going there means loss of livelihood to those people. Terrorism has no human face. The govt, no doubt, is doing its utmost to provide security to such places. But a lot more needs to be done.

The information gathering mechanism at both centre and state levels needs to be strengthened. Highly sophisticated gadgets should be procured to intercept the terrorists’ communications. Army should be deployed at most sensitive areas. Terrorists are humanity’s enemies. They should be crushed with an iron hand.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 4

Read the following telephone conversation which took place when Suresh was staying with the his uncle. Write the message from Suresh to his uncle, using not more than 50 words. (MP 2012)

Seshu: Hello! Hello! This is Seshu from Lucknow. Can I speak to Mr. Rao, please ? I am a friend of his son, Madhav Rao.
Suresh: This is Suresh Rao. My uncle is not here at the moment. We heard about the earthquake. Is Madhav all right?
Seshu: Yes, Yes. He’s okay now. But he had a bad fall during the earthquake and he broke his left ley. It was a multiple fracture, but there’s nothing to worry about now.
Suresh: Is he in hospital?
Seshu: Yes, he’s at the Tata Memorial Hospital here. Would you please inform his family?
Answer:
Dear Uncle,
Seshu, a friend of Madhav Rao’s son, rang up and told me that Madhav Rao had a wall fall during the earthquake and had broken his left leg. He is admitted in the Tata Memorial Hospital but there is nothing to worry.

Suresh

Composition – 5

Look at the visual input given below and produce a story: (MP 2011, 18)
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 3
Answer:
Once there was a crow. He was very thirsty. He flew around in search of water. Soon he saw a pitcher. There was very little water in it and the crow could not drink because he found that the neck of the jug was too narrow. He thought for a while and an idea struck his mind. He took some small stones in his beak and put them in the pitcher one by one. Thus, after some time the stones settled at the base and the level of water rose up. The crow drank water and flew away. Therefore it is said that, ‘where there is a will, there is a way’.

Composition – 6

Here is a diary entry of a reporter. Read it and on the basis of it write a paragraph in 150 words.

4pm

New Delhi: 15 March, 2018
HRD Minister’s Press Conference-4 pm-5 more colleges to be opened next month-to admit 5 thousand students-a Sports Complex coming up at Alipur-another University in West Delhi to come up in 2018-both residential and affiliating.

Lamented much falling standards-University campus and colleges places of politics and Violence-Minister called upon the youth for constructive work- shun violence and cement universal brotherhood-communal harmony-asked teachers to spread peace, brotherhood, amity-stressed on the ancient Gurukul values.

Answer:

5 More College, University soon in Delhi

At last students shall have some relief in seeking admission to colleges in Delhi since 5 more colleges are coming up. This was disclosed by the Human Resource Development Minister at his Press Conference yesterday. He also disclosed that the setting up of another University in West Delhi has also been cleared by the Union Cabinet. It shall be completed by 2018. The proposed University shall be both residential and affiliating in nature.

The Minister lamented that the educational and academic standards have been falling at a great speed. Education was safe from social evils in the past but this is not true today. He pointed out that colleges and universities are now hot places of politics and violence. He called upon the youth to join hands for constructive work rather than destructive one. He also called upon them to shun violence and cement universal, brotherhood and communal harmony. He also asked teachers to spread peace brotherhood and amity together with stressing on the ancient Gurukul values. The conference came to a close around 5 pm.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 7

Read the following flow chart showing the ordinary process of withdrawing money from ATM. Write a paragraph on it. (MP 2016, 18)
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 4
Answer:
ATM stands for ‘Automated Teller Machine’. ATM is a machine at a bank branch or other location which enables a customer to perform basic banking activities round the clock. Now we are free to operate it any time, any place. ATM cards comes in two types debit card and credit card. Now lets start the discourse about the process of withdrawal money from ATM through the card. ATM card comes with a magnetic stripe or a plastic smart card with a chip. First locate an ATM machine of your bank nearby your place. Before entering ATM room. We should insert card to open the door of the ATM bank.

After entering the ATM room, insert your ATM card in the slot of ATM machine (where you can see a blinking green light in the machine). Then on the screen select the language you want to do the transaction for. Now the machine will ask for your secret PIN code number. Enter your PIN number. After that on the screen select the mode of transaction, from the options given like withdraw, deposit, balance enquiry, bill payment etc. Click on withdrawal cash from the option. On the screen it will show various types of account, like saving or current account.

Then choose saving account. Then it will ask for the amount you want to withdraw. Here make sure that the amount you are entering is not more than your main balance. And press correct options, now the money comes out from the dispenser machine. Collect your money before 30 seconds. Then collect your card and the statement from the dispenser machine. Once you have completed your transaction press the button of stop or clear before leaving the ATM room.

Composition – 8

Look at the visual input given below and produce a paragraph. (MP 2016, 18)
Answer:
MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions 5
Noise pollution has become one of the big problems in India, affecting the human lives in many ways. We all should know the causes, effects and most importantly the preventive measures of the noise pollution in order to get prevented from the effect of it. Normal level of the sound is necessary to maintain the daily lives, however undesired sound or noise which is not tolerated by the people, animals or plants which causes noise pollution.

In India many festivals and small or big functions are celebrated with great enthusiasms. The use of loud speaker or band is usually used at the time of festivals or functions. High level sound creates unpleasant effects and discomfort to the health especially to the ears. Though the people enjoy the event who takes part in it but many suffer due to this. New generation people play music in full volume and dance late night causing lots of physical and mental disturbances to the neighbours. Mostly it is annoying and inconvenience caused to several people, mainly to the students. Many a time the loudspeakers are used both during night and day by some people. The old age people and the students mainly suffer the most.

The students who are having examination or facing competitive examination, they are not able to concentrate well in their studies, at times when loudspeakers are on high volume. High level of noise slowly affects the health and acts as a slow poison. However, a strict action should be taken for the use of loudspeakers or there should be a restriction on hours as well as volume at which the loudspeakers can play. This is also a way we can keep our environment free and clean from noise pollution.

[C] Report Writing/Short Composition

Composition – 1

Write a report in about 120-150 words on a “one day match” played by your school team i.e. Maharshi Parsuram H.S., against the team of Maharaja Agrasen H.S. (MP 2015)
Answer:

One Day Cricket Match

20th November, 2016, Jabalpur (Raghu)
Cricket match has became a religion with our youth. Yesterday an interesting Cricket match was played between our school Maharshi Parsuram H. S. and Maharaja Agrasen H.S. at our cricket ground. It was twenty-twenty match. The match drew a huge enthusiastic crowd. Student from both the school had gathered there in large numbers even before the match started. The toss was called. We won the toss. Rajesh and Mukesh opened the innings. Rajesh hit the very first ball over the heads of the fielders for a six. Mukesh also opened his account with a cover drive, and then came the sudden collapse we lost four wickets within an over. But our captain Swarup played well and turned the tide.

He scored half century gave us a respectable total of 160 runs. Now Maharaja Agrasen H. S. started the innings in a great style. Their openers were in a furious mood. When there was 50 for no loss, no one could hope for a victory. But then the most unexpected did take place. Their half of the team was out at 80. Soon a quick knock of 40 by Raj gave them a new hope, but it proved fatel. Our bowlers were again on the top Maharaja Agrasen H. S. was bundled out on 145 runs. We won by a narrow margin in the 20th over. But a victory is always sweet. The members of both the teams had a light refreshment.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 2

You are Anshul Raj. As a responsible citizen, you have organised a campaign on ‘Say no to polythene bags’ in your locality. Write a report in not more than 150 words for publication in a magazine.
Answer:

Say No to Polythene Bags

-Anshul Raj

Plastic is an environment Hazard. Polythene bags are polluting land, water and air because they are non-bio-degradable. A plastic bag if buried in soil will remain there intact even after hundreds of years. Plastic is impermeable to water and air. Hence water cannot percolate down the plastic sheet and it also deprives the soil of the oxygen. Thus it deterio-rates the fertility of the land. Plastic is lighter than water and floats on its surface. It stops mixing of vital oxygen from air to water. Plastic can neither melt in water nor degrade in soil. It is very difficult to get rid of it. Even burning causes air pollution as many poisonous gases are produced in the process. Thinner than five micron plastic bags are especially harmful because if they are mixed in the soil they cannot be picked. We must ban its uses.

Composition – 3

Given below is information about Rabindra Nath Tagore. Use this information to develop a paragraph/speech: (MP 2014)
1861—Born in Calcutta, 1901—Founded a school at Shantiniketan near Bolpur, 1910—Gitanjali, his best known collection of poem, 1913—Awarded the Nobel Prize for this (literature), 1919—Surrendered the title in protest against the Jalianwala Bagh Massacre, 1921—Inaugurated the Viswa Bharti University, 1941—Died in Calcutta.
Answer:
Rabindra Nath Tagore, the poet of poets was born in Calcutta in 1861. He was a multi-dimensional personality. In 1901 he founded a school at Shantiniketan near Bolpur, Shantiniketan is a famous centre of learning in the fields of art, literature, music, painting etc. In 1910 he composed Gitanjali, his best known collection of poems, he was awarded Nobel Prize for this piece of literature (Gitanjali) in 1913. He surrendered the title (Knighthood) in protest against the Jalianwala Bagh Massacre in 1919. He inaugurated the Viswa Bharti University in 1921. He breathed his last in Calcutta in 1941.

Composition – 4

Deforestation is imbalancing the Ecosystem. Write your views. (MP 2009, 11, 13)
Answer:

Trees and Forests

1. A tree is a woody plant usually with a single stem. A large area well covered with woody plants is a forest. The woody plants called shrubs and bushes are smaller than trees and have usually more than one main stem. Trees are the largest living things on the Earth, and they live longer than any animal. The tallest trees are mountain ashes. Which have grown to well over 330 feet. The oldest trees are the Californian pines, some of which are more than 4,500 years old.

The age of a tree can be told by counting the rings in the trunk. In most kinds of temperate trees (i.e. grown in neither very hot nor very cold climates), new wood is formed each year in a layer outside the wood of the previous year. The layers of wood, as seen on the cut end of a felled tree, are circular and are called annual rings. Each ring in the trunk of the wood represents one year of the tree’s life. In a year of good rainfall, ‘he ring formed is wider than one formed in. the drier year. A record of rainfall can thus be read in tree rings.

2. Trees are important to our world for a number of reasons. Like all green plants, they build up their food by the process known as photosynthesis . The by-product of this process is oxygen which human beings and other animals take from the atmosphere as they breathe. That is why the great forests have been called the “lungs of the world”. They make much of the oxygen we need to live.

3. Trees are living things like man and animals, they too feel pleasure and joy as well as pain, therefore should not be destroyed. Today due to the destruction of forests, mercilessly we are suffering from its consequence. The temperature of the earth has risen, the rainfall on the earth has declined the amount of poisonous gasses on the earth has increased. Therefore efforts are being made to save forest and to plant more and more trees to save our earth from getting entirely destroyed due to only our selfishness and foolishness*

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 5

Write an article for your school magazine on ‘Importance on newspapers in our life’. (MP 2009)
Answer:
Todays world is ruled and run by media. Media provides us with the up-to-date information and newspaper is the oldest family member of media. Today though there are many fast methods of gaining information but still newspaper has its own place and importance in the life of man.

Newspaper not only provides us with information but also help to mould public opinion. Newspaper also provides us a platform to advocate social reforms introduced by the reformers. Press also alerts man against the harmful products sold in the market. It also criticises the government for the wrongs done by her and raises a voice of protest through its special column.

Newspaper no doubt is a very powerful media. It has the power to install or overthrow a government from its power, therefore press owes a great responsibility to be fair and just whenever it prints any news. It is.like a loaded gun that has a power to destroy the peace of a nation.

Newspaper also does great social job by printing an-appeal of a needy family who wishes to approach the social welfare society in her column thus drawing the attention of the charitable trusts.

Thus, we can see how the newspaper serves the nation and also helps in shaping the destiny of a nation.

Composition – 6

Describe your childhood in your own words. (MP 2009)
Answer:
Childhood is the golden period in every man’s life. It is that period when they are not worried about anything. It has its own pleasures and pains. In childhood, I used to get tonnes of love and affection. I was pampered and cared and given everything I asked for but within limits I used to find joy and happiness all around me. I enjoyed eating sweets and playing with colourful balls and balloons. As a child, I was a quick learner therefore my elders were very careful when they spoke in front of me, they never used a wrong word in my presence. I had to do what my elders felt was right for me, maybe therefore I desired to growup soon and become free to take up my decision, but I some times do regret and desire for my childhood to return to me even if it is for a flying moment.

Composition – 7

Write a composition on your “Dream School”. (MP 2009, 11)
Answer:
Education is a sacred instrument for building the nation and teachers are that key who help to unlock the students shyness, hesitation etc. and thereby help to shape the society, A school should not only be a place where the child is taught basic subject like Maths, History, Geography, Science etc. but it should be a place where his whole personality is developed. He is provided with ample opportunity to play games and if interested in any particular facility should be provided to achieve perfection in it. The school staff should be helping and should always be ready to help any time. There approach should be friendly. My ‘Dream School’ should have a spacious laboratory of all Science subjects, it should be well equipped and well ventilated. The same thing goes for the classroom, it should not be dark and dingy nor too small to accommodate students, My school besides the above given facilities also provides opportunities in co-curricular activities like paper mashy art, painting, drawing etc.

A good school with the help of devoted teaching staff can help to build a new India mache’ an India that holds fast to the traditional culture of the past and at the same time look forward to future oriented India and it is these teachers alone can provide through rich dynamic education.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 8

Give an account of importance of a role model. (MP 2010)
Answer:
A role model is a person who may be taken as an example to be copied. He/she plays a vital role in one’s life. He directs, guides and channelises is one’s course of life. My grandfather is my role model. He is over seventy. He was a successful teacher before retirement. He had excellent command over English, Urdu, Sanskrit, Punjabi and Marathi. His ideas were a source of inspiration to me. He authored many books. He is a renowned scholar and excellent speaker. He has tought me the value of work, discipline and character and how to make the best of time. He taught me the art of living by facing all odds in life.

Composition – 9

Prices are rising very high. It becomes very difficult to manage the expenses. Write a short note on ‘Proper Money Management’. (MP 2010)
Answer:
‘Proper Money Management’ means, how one should manage to expend money according to the occasions and save proper proportion of one’s income. Money is for spending. First of all we should fulfill our necessary wants of life. Everyone has to fulfill his necessaty wants. Without fulfilling our necessary wants, we cannot service. Necessary wants include the wants of food, clothes and shelter. After fulfilling necessary wants, we should think of all other wants. We should spend our income in such a way that we may be able to save money for future. We must spend money according to the worth of occasion. If we spend much money on a particular item, we should save money on another item. Above all, we must save a part of income. We must not be the victim of evil habits.

Composition – 10

Suppose you are going to deliver a speech on ‘Teacher’s Dayr. Prepare a draft of your speech. (MP 2010)
Answer:
Respected Teachers and Students,
Today is Teacher’s Day. Dr. Radhakrishnan had been the President of India. He had been a teacher also. His birthday was 5th September. He felt very much proud of being a teacher. So, he declared that his birthday should be celebrated as ‘Teachers day’. He used to say that the profession of a teacher is very pious. Giving education to the citizens of one’s country is a noble deed. It is a kind of patriotic performance. Teachers are the nation builders. They give good guidance and direction to students. They teach them to value of discipline. They teach them how to make progress of their country.

Teachers help the students to become good citizens. Good citizens are file great wealth of a nation. Good citizens make progress of a country. They are the pillars of the nation. They make the foundation of the country deep and lift the country to the sky. Teachers help their students to do all this. Thus, we can say that teachers are noble persons. We must pay great regards to them.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 11

Games and Sports are not only means for entertainment but useful in complete personality development They also help a person to live a fit life. Write a composition to highlight “Importance of Games and Sports”. (MP 2010)
Answer:
Games are a necessary part of education. Just as books form part of education, games and sports also form part of education books enlighten the mind, games refresh the body. In a word, books and games are complimentary to each other. For students both are essential, excess of either can be harmful.

There is an old saying that “a healthy mind lives in a healthy body”. It simply means that both games and books are necessary. Good health is absolutely necessary for a person. If a person is always engrossed in books he is bound to be dull and listless. “All work and no play makes Jack a dull boy” reads an old saying. Life is without charm if one is not healthy. And games and sports go a long way in keeping a man healthy and fit.

Games are compulsory in schools. One period is reserved for games. There are many benefits that come to us through games and sports. Firstly they keep us healthy and in good spirits: After a game, one feels refreshed and ready for the work of the day. Games also develop a sense of fellow feeling and comradeship in people. Team games are especially helpful in this regard. They teach us the spirit of following the orders of a fellow player, who happens to be our captain. However games must not be played with the spirit of enmity.

However, excessive indulgence in games is bound to be harmful. Too much play is harmful to health as well. Also spending too much time on the playfield will mean less time for students to study. So there must be a right balance between games and other activities of life.

Composition – 12

Give an account of the ‘Importance of obedience and discipline in a students life’. (MP 2010)
Answer:
Discipline is the most indispensable quality of life. It plays an important role in t every walk of life. It is the greatest law of nature. It is therefore, essential for every person. Discipline is the symbol of being civilized person or society.

Discipline and obedience is important in every walk of life. It is necessary in school, family, offices, factory, neighbourhood and is nature. Every object of nature works according to the fixed and set principles. We cannot imagine what will happen if a slight disturbance takes place. Everything will come to dead end and we will be no more in the world. At the social and national level, discipline and obedience means mutual help and cooperation.

Our progress, strength, stability mental peace and prosperity depends upon discipline. It is discipline that teaches us to subordinate our selfish desires to the greater interest of human society. If every person does what he considers to be good for himself alone, there would be disorder all around. This will lead to quarrels and violence.

Composition – 13

‘Mahatma Gandhi was a great social reformer’. Write your views in about 100 words. (MP 2013, 17)
Answer:
Mahatma Gandhi is known as a great social reformer in the history of India. No aspect of social life has been left untouched by him. He treated all the religions alike. He did not hate any caste. He did not like caste system in India. He favoured the improvement of the condition of women. He used to say that man and woman are the two wheels of the cart of society. Both are the complement to each other. He favoured the education for women. He favoured the uplift of the downtrodden. He always tried to reform their condition. He was sternly against the untouchability in India: He used to say that God has made all equal. All are equal in the eyes of God. According to the law, all people are equal, if it is so, we must not hate any caste or any religion because the same blood flows through the veins of all human beings.

He was the follower of Raja Ram Mohan Roy who stood against the evil customs and traditions of Indian society. He disfavoured ‘Sati Pratha’ in Indian society. Gandhiji also favoured his views and spoke against ‘Sati Pratha’. Gandhi loved poor veiy much. He was not against machines but he stood against the extreme use of machines. He was in favour of cottage industries in villages, he wanted that machines should not create the problem of unemployment. He was in favour of rural up-liftmen.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 14

With the help of the words given below, produce a composition. The topic is ‘The Republic Day”: (MP 2011, 18)
(a) Assemble in ground
(b) Unfurl national flag
(c) National Anthem
(d) Principal’s address.
(e) N.S.S. and N.C.C. Cadets.
Answer:
The Republic Day
We celebrate the Republic Day every year on 26th of January. This year we were asked to reach the school at 7-30 in the morning. All the students assembled on the school playgroud. We were asked to stand in rows in front of the flag post. Soon the headmaster and other members of the staff arrived there. The P.T.I. gave a caution to stand at attention. The headmaster hoisted the National flag. We all sang the National anthem. Then there was a short speech by the headmaster. He explained the importance of the day. All the members of the staff and the students took a vow to serve our motherland.

The NCC and NSS cadets participated in the march past and helped to maintain discipline and organise the function.

Then there were games and sports. In the evening, there was a cultural programme. Some students sang patriotic songs and recited other poems. There were monoactings and a one act play also. Then the headmaster distributed sweets and we all dispersed.

Composition – 15

Describe the scene in a bank with the help of the given cluses: (MP 2011)
(a) The guard outside
(b) The counter for different transactions
(c) People working at counters
(d) The crowd present in the bank
(e) The Manager.
Answer:

The Scene in a Bank

Recently I had the opportunity of visiting a bank with my father. The bank that I visited was the main branch of State Bank of India, Jabalpur. The bank was opened in a double storey building. There was a guard outside the building whose business was to keep an eye over the visitors. The bank was computerised and there were three cash counters at the ground floor. These counters were meant for monetary transactions. Gne of the counters were meant for the savings account holders, including students and pensioners.

The bank was equipped with fire safety measures, generators, computers and air conditioners. On the other side were several other counters dealing with passbook updation, making drafts, opening accounts, fixed deposit etc. At the right hand, comer is customer help desk counter where one may get a satisfactory answer of his queries.

On the first floor, there was Branch Manager’s cabin. The Branch Manager was Mr. Rajneesh Sood. He was a well behaved man with fine personality and pleasing communication skills. Besides this there were several other sections dealing with loans like home loan, car loan, personal loan, education loan etc. the diaty section that maintains a record of daily transactions of the bank.

The manager took me around with him and showed me the strong room of the bank made with very heavy iron doors. It was protected by a high alert security system. It meant for keeping cash. The manager also showed me the locker room. There were many lockers in this room each having a number. The customers willing to avail locker facility can keep their jewellery, documents and other valuable items here safely.

There was a huge crowd present in the bank. Everyone was busy. People were depositing and withdrawing cash, buying insurance policies, opening new accounts, taking loans and enquiring about their accounts. The bank staff was too busy catering to the needs of customers.

Composition – 16

Write a short biography of Jawahar Lal Nehru under the following headings:
(a) Parentage and education
(b) Contribution in Indian freedom struggle
(c) Jawahar Lai Nehru as a Prime Minister. (MP 2011, 14)
Answer:

Jawahar Lal Nehru

Jawahar Lal Nehru was bom on 14 Nov, 1889. He was bom to Motilal Nehru and Swaroop Rani in a Kashmiri Pandit family. He was educated in India and Britain. In England, he attended the Independent boy’s school, Harrow and Trinity College, Cambridge.

On 7th February, 1916, he was married to Kamla Nehru. In the first year of marriage, she gave birth to Indira Priyadarshini. Being a son of wealthy barrister and politician he soon became the leader of the left wing of the Congress. He later rose to be Congress President under the guidance of Gandhiji. He was a radical leader who advocated complete independence or ‘Pooma Swaraj’ for India from the British Empire. In the long struggle for Indian independence, he was recognised by Gandhiji as his political successor. Nehruji also led an interim govt, that faced opposition from the Muslim League headed by Mohammad Ali Jinnah. Thus, failing to strike a coalition, he supported the partition of India.

On 15th August, 1947 he took office as the Prime Minister of India and delivered his famous speech ‘A Tryst with Destiny’. However, this period was marked by communal violence. He conducted several, tours and encouraged Muslims to remain in India. Under his leadership, the Congress won a overwhelming, majority in the elections of 1952. He served as the Prime Minister of India till 1964 and is the longest serving Prime Minister of India. He was also the founder of Non Aligned movement and was an important figure in international politics in the post war era.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 17

Suppose you are the captain of the team. Draft a speech for your team members for a letter coordination and team spirit in 50-60 words. (MP 2013)
Answer:
Friends! As we all know ‘A sound mind lives in a sound body’. The advantages of games and sports are manyfold. As an organised team we shall work like a co-ordinated machine to win honour, recognition and glory. As the captain of this team, my focus will be on the development of team-spirit and sportsmanship. We shall face challenges like a family but with all our honesty and sincerity. We shall help and cooperate one another in every possible manner. Let us explore our capabilities to win laurels for our school and learn to accept both success and failure like a true sportsman.

Composition – 18

Write a paragraph of about 120-150 words on how can we make our surroundings green, pollution free and environment friendly. (MP 2014)
Answer:
India is faced with the problem of environmental pollution. Rapid industrialisation, deforestation, fuel emission and extensive use of pesticides are source of the chief causes. This has resulted in the depletion of ozone layer, various health problems, ecological dis-balance, extinction of some of true species of animals. It is high time that we make efforts to protect our environment. Efforts should be made to discourage deforestation and encourage aforestation. Industrial and domestic wastes should be properly disposed off. It should not be allowed to flow into rivers. Use of air conditioners and refrigerators should be reduced because harmful gases are released on their operation. The various legislations to protect different components of environment like Factories Act, Indian Forest Act, Industries Act, Municipal Corporation Act should be properly implemented. Rashly people may be made aware through various awareness programmes.

Composition – 19

Given below is information about the title ‘The Bet’ Use this information to develop a paragraph: (MP 2015)

  1. Age of 25 years a banker
  2. He bet about a man
  3. First year for the prisoner
  4. Second year for the prisoner
  5. Sixth year for the prisoner
  6. Mentality of the prisoner at the end.

Answer:
Fifteen years ago at the age of 25 year, a banker had thrown a party. Many of his friends were present in the party. There was a young lawyer too. They discussed on the death penalty. The banker was of the opinion that death was better than life imprisonment but the lawyer disagreed and claimed that it was better to live some how than not to live at all. The banker challenged the lawyer two millions if he would stay in solitary confinement for five years. The lawyer accepted the bet and declared that he would stay for fifteen years. The agreement was drawn up. The banker locked the lawyer in the garden wing of his house. During the first year, the prisoner suffered from loneliness and depression and read light books and played on piano.

From second to fifth year he ate, drank and rested. In the sixth year he began to read zealously, he read immense quantity of books on natural sciences, poetry, chemistry, medicine, novel philosophy and theology. He read lot of books of philosophical and religious, which gave him wisdom. From these hooks he learnt and understood that freedom, life, health are worthless. The world is illusion. Everything in this world is subject to decay. Death is the only certainty in this uncertain world. Life is not worth living. Death wipes away every achievement. The mentality of the prisoner changed at the end. For him “wisdom is more valuable than any other thing”.

Composition – 20

Write a short biography of Dr. A.P. J. Abdul Kalam under the following heading:

  1. His parentage and education. (MP 2015)
  2. His contribution to India’s most important works.
  3. As a president of India.

Answer:
A. P. J. Abdul Kalam was born to Jainulabdeen and Ashiamma on October 15, 1931. He came from a family whose financial condition weren’t sound enough. Kalam took up odd jobs in his childhood to support his family income but never gave up on his education. He graduated from Saint Joseph’s College. Tiruchirappalli in 1954 but was not satisfied with his degree. He left for Madras to study Aerospace Engineering. He enrolled at the Madras Institute of Technology (MIT).

His contribution to India as a scientist was immensely at the Indian Space Research Organization was immense. He was responsible for numerous projects such as Project Devil and Project Valiant and launch of the ‘Rohini-I’, besides developing missiles under the missions ‘Agni’ and ‘Prithvi’ For the same. He was popularly tagged as the “Missile man of India”. Kalam was honored with great laurels and awards for his work by both the Government of India and other countries.

Kalam served as the 11th president of India from 2002 until 2007. One amongst the most respected people of the country and became the first citizen of India. With his appointment Kalam the first scientist and first ever bachelor to occupy the Rashtrapati Bhawan. During his tenure as a President, Kalam as both appreciated and criticised. After completing his term as President, he served as visiting professor esteemed institutes and universities of India. In addition to all the profiles that Dr. Kalam held, he authored numerous influential and inspirational books. His books include “Mission India” and “Inspiring Thoughts.” He launched his mission for the youth of the nation called the “What can I give movement”, with the main aim to defeat corruption in India.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 21

You are Rohit Saini. Traffic jams and road accidents are common in your city as people don’t follow the traffic rules. Write an article of about 200 words for your school magazine on “Safe Driving”. Take the help of the following points:
Follow the lane, You save petrol, Continuous flow of traffic, Save money. Cut down the risk of accident, Save yourself from heated arguments, You reach your destination faster. (MP 2014)
Answer:

Safe Driving

There has been a rapid increase in the number of road accidents in the past few years. This is due to the carelessness of pedestrians and drivers. There are traffic jams and road accidents because people don’t follow the rules. There is a need to make people aware so that they follow the traffic rules and drive safe. Traffic jams and road accidents occur because everybody seems to be in a hurry. People do not follow the law and soon the road gets conjusted. By following the law you save much petrol and can help in maintaining a continuous flow of traffic. This in turn will save time, money and most importantly life, since it will cut down the risk of road mishaps. Not only this, it will also keep you away from problems like entering into a heated argument with a traffic policeman or a stranger and reach your destination safe and in time.

Composition – 22

You are Manasi. You visited ‘The Green Gardens Resort’ during the holidays. Write an article in not more than 150-175 words for your school magazine about why the place attracted you. Include the following:

  • Accessibility
  • Reasonable charges
  • Hygienic surroundings
  • Scenic beauty
  • Facilities available.

Answer:

Green Gardens Resort – A Natural Attraction

-by Manasi

‘Green Gardens Resort’ deserves a visit by any lover of nature and its beauty. Its plus points are many. That’s why, it has become a favourite holiday resort for all alike. I also visited this Resort during the holidays. I found it incomparable.

The most important points that make the Resort worth visit are many. These are: its accessibility, reasonable charges, hygienic surroundings, scenic beauty and facilities available. The place can be reached easily by rail, road and air. It is a five-hour journey. There are a series of three-star, five-star hotels and lodges. They provide a good staying arrangement at reasonable charges. They charge reasonably which suits every tourist’s pocket.

The most prominent feature of the place is its hygienic surrounding. Its scenic beauty is just magical. The natural beauty with snowy peaks and virgin forests add glory to the entire place. The temples highlight the indigenous culture. The food is both continental and international. There is a strange mixture of indigenous and international culture.

All kinds of facilities make the place a favourite tourist spot. The prominent tourist spots like the old fort, the botanical park, children’s park, water sports complex and the zoo are well connected by bus and taxi services.

In all, the Resort has its own charm and beauty that make it a favourite place to visit.

Composition – 23

A reporter made the following notes of theft case news item. Complete the news using the given notes: (MP 2012)

Notes

Place : Date : Time.
Market: Raghav Colony : 12-02-18 : 3 a.m.
Items stolen : Jewellery- worth 3 lacs- cash 50 thousand-electronic goods-broken window – no clue.

Theft at Raghav Colony

It was reported that a theft (a) ……….. on 12-02-18 at 3:00 a.m. near the(b) ………. place. The burglars (c) ……… some (d) ……….. Also were reported to be missing from the house. So far (e) ……….. found about the thieves.
Answer:
It was reported that a theft occured on 12-02-2018 at 3:00 a.m. near the market, Raghav Colony. The burglars took away jewellery worth 3 lacs, 50 thousand rupees in cash, some electronic goods also were reported to be missing from the house after breaking the window. So for there is no clue found about the thieves.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 24

Write a paragraph in 75-100 words “small deeds of kindness are greater than the grandest intentions” Expand the thought (MP 2017)
Answer:
The thought is so well that even a very small action of kindness or help is bigger, of more value than any of the intentions. Small kind act like a simple smile giving a compliment, lending hand, holding door for someone counts. Small acts of kindness counts and are worthy single word of kindness may give warmth to hearts. Being thankful to others is also required. One act of kindness can change a persons life. A word, an action of kindness is more valuable than big deeds done for someone. Little things make differences. We feel happy from care and spread happiness all over. It demands or costs nothing but has much value one feels contented while spreading contentment.

Composition – 25

Write a paragraph in about 80 words on preventing Malaria with the help of verbal input given below: (MP 2017)
(i) Malaria a dangerous disease, (ii) Anopheles mosquito, (iii) Anti-malarial drugs, (iv) Use of long sleeved shirts, trousers, (v) Use of mosquito nets, (vi) Awareness in society.
Answer:
With the onset of rainy season, breeding of mosquitoes starts and starts spread of Malaria. Malaria is a dangerous disease which if not treated on time may prove life threatning. Female Anopheles mosquito bites and malaria is caused. Anti-malaria drugs are available but still it is being wise to take precautions first. Prevention is better than cure. Stangled water must be avoided near houses. People must try to wear long sleeved clothes and legs should also be covered. Mosquitoes nets and repellants must be used at nights people must be made aware.

Composition – 26

Amit writes a page of his diary about his first experience of a competitive examination. Below are listed his experience using these write a page of his diary:
(i) Nervous feeling, (ii) Praying to god, (iii) Finding the correct seat, (iv) Receiving question paper, (v) Instruction from the examiner, (vi) Reading the paper and begin to write, (vii) Finishing in the time.
Answer:

Diary writing

Dear Diary,
Today was the first time I gave a competitive exam of UPSC. I was all set with my preparations but still was very nervous. The course was vast and I tried to go through everything. I could not sleep whole night. In the morning I took bath and prayed to god and rushed to my centre. It was a big deal finding my seat as there was no one to help or guide. Only roll number were written on the door. Finally I got my seat. Just in ten minutes question paper were distributed. I was very excited. The instructor gave all the candidates, the instructions about filling of the informations and how answer sheet has to be filled. I read the paper, found it quite easy and thus soon began to solve it. I tried well to be with time and finally finished it on time. Now I am lagerly waiting for the results.

Amit

Composition – 27

Using following points Write a paragraph in 120-150 words on ‘Developing reading habits’: (i) Field of knowledge expanding, (ii) Extra reading necessary, (iii) To be updated, (iv) Reading makes a full man. (MP 2017)
Answer:

‘Developing reading habits’

Inculcating reading habits is one of the valuable habits to be had. Reading books, magazines, articles, newspaper is the-best time pass. Habit of reading is a good thing to be adopted, these reading materials proves to be one of the best friend. As there is no limit of knowledge and its field is expanding with every single second, reading is the instrument that can keep one connected. Apart from syllabus books, students must devote their time in extra reading. Reading keeps onself updated and connected to the world. Reading makes a full man who is knowledgable, updated and well informed.

Composition – 28

Write a newspaper report to be published in a newspaper giving the detailed account of your school annual functions. (MP 2017)
Answer:
Like every year Annual function of Amar Jyoti Higher Secondary School was celebrated on the foundation day of school. The programme was a great success. A great number of students participated with real and enthusiasm. The programme of inaugurated by Mr. Shah. Lamp lighting song and Saraswati Vandana started the cultural programme. Small tip and tones of kindergarten students took away every one’s heart. The programme was a wonderful blend of classical, western and folk dances with melodious group and solo songs and skits on social evils. There was a message associated with every skit. Toppers and achievers were awarded with certificates and medals. Chief guest blessed students with his valuable words. Vote of thanks was proposed by Vice Principal Mr. Paharia.

MP Board Class 10th Special English Composition Important Questions

Composition – 29

Write a paragraph on ‘Grow more trees’ using following points:
(i) Importance of trees
(ii) Services that trees provides
(iii) Different kinds of trees
(iv) Usefulness to animals.
Answer:
Trees existed on the Earth before man. “One large tree can supply a day ’s supply of oxygen for four people”. Trees are our friends. They breathe in carbon-di-oxide and produce oxygen we breath. Trees purify the air and make the environment clean and pure and maintain ecological balance. Trees are useful to us in other ways too. They give us timber for furniture and as firewood. Wood pulp to make paper. Trees provide us with useful medicines and many herbs. Trees gives flowers, fruits, leaves, buds and woody parts of trees which are used by many different species. They also provide shade to animals, birds and human beings and protect them from disaster. Growing more trees would mean reducing soilerosion as they allow water to flow down intathe earth and also helps in soil fertility which results to the better yield of crop. Hence reduce hunger all over the world, not only for human beings but also for other species.

There are different kinds of trees like Bamboo, Pine, Cedar, Teak, Ashoka, Oak, Apple, Birch, Orange, Eucalyptus etc. Trees provide habitat for wildlife. It is only natural that wherever trees are planted, wildlife and other plants are sure to follow. Trees provide shelter and food for variety of birds and small animals such as squirrels and beavers.Many animals also use trees for resting, nesting and for places from which to hunt or capture prey. The major characteristics of a trees benifits wild life. The importance of trees goes far and deep into our everyday lives and balance of the entire ecosystem on earth. “So Grow More Trees”.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Hints for unseen comprehension:

  • Read the given passage carefully at least twice or thrice.
  • Note the main ideas of the passage.
  • Read the questions one by one and underline the answers marking them.
  • Now, write the answers which should be only up to the point.
  • The title of the passage must be striking. It may be a single word or a phrase or a proverb.

Passage 1

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2001, 10)

There is a Myth that there is something magical about computers and those who run them. The legend has got about that computers are ‘Electronic Brain’ and that programmes are some sort of supermen. The facts are that computers are very stupid and the people who programme them are normal human beings. Anyone who can count from 0 to 7 on his or her fingers and make eight can learn a programmer. The business is not difficult, just tricky.

It is very misleading to imagine that computers can ‘think’ like people. They cannot. They have no more a mind of their own than a lawn mover. However, they make it possible for people to battle thought. You work out how to do a job or solve a problem. Write a programme and the computer will apply your thinking to that job or problem as long as and after your like. In this sense, computer are half alive because they perpetuate the thinking of their creators.

Question 1.
The word similar in meaning to ‘a machine for cutting grass’.
Answer:
Lawn Mover.

Question 2.
The fact is that computers are electronic brains.
Answer:
True

Question 3.
The meaning of ‘Perpetuate’ here is.
Answer:
Fact

Question 4.
What computers cannot do?
Answer:
Computers cannot think like men.

Question 5.
Why are computers like Lawn Movers?
Answer:
Computers do not have a mind of their own, they need human help to work like a Lawn Mover.

Question 6.
What does the ‘bottle’ mean?
Answer:
Bottle means a package where the views and ideas as well as programmes can be safely stored for a long period of time.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 2

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2010)

He was a Hindu and an Indian, the greatest in many generations and he was proud of being a Hindu and an Indian. To him India was dear because she had represented throughout the ages certain immentable truths. But though he was intensely religious and came to be called the father of the nation which he had liberated, yet no narrow religious or narrow national bonds became the great internationalist believing unity of all religious and the needs of humanity and more specially denoting himself to the service of poor, the distressed and the oppressed millions energy where.

Question 1.
The passage is written about?
Answer:
The passage is written about Mahatma Gandhi.

Question 2.
The word in this passage similar in meaning to that cannot be changed.
Answer:
Liberated.

Question 3.
The meaning of distressed is?
Answer:
Anxious and upset.

Question 4.
What was he proud of?
Answer:
He was proud of being an Indian and a Hindu.

Question 5.
Why was India dear to him?
Answer:
India was dear to him because she represented throughout her age immutable truth.

Question 6.
What did the hero of the passage devote himself to?
Answer:
The hero of the passage denoted himself to the service of poor, distressed and oppressed class.

Passage 3

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2014)

Getting a good night’s sleep can help you cope with stress more effectively. Insomniacs have higher concentration of stress-hormones than others. Experts believe that sleep, especially deep sleep, enables our nervous system to function well. Without it we loose our ability to concentrate, remember to analyse. Some experts speculate that during deep sleep, cells manufacture more proteins, which are essential for cell growth and repair of damage from things like stress and ultraviolet rays.

Scientists believe that activity in the area of the brain that controls emotions and social interactions lessens during sleep and that sleep may help people be emotionally and socially adept when awake. Sleep may also help our brain to store a newly learned activity in its memory bank. In a study in Canada, students deprived of sleep after learning a complex logic game showed a 30 percent learning deficit when tested a week later compared with students not deprived of sleep.

So whatever works to help you sleep well, whether it’s regular exercise earlier in the day, weekly massages, yoga, meditation or a lavender-scented bath, make time for it today.

Question 1.
We can cope with stress more effectively when we:
(a) Have a good night’s sleep
(b) Don’t have a good sleep
(c) Have a good day’s sleep
(d) Get up early in the morning.
Answer:
(a) Have a good night’s sleep

Question 2.
During deep sleep cells produce:
(a) More energy
(b) More protein
(c) More carbohydrate
(d) Ultraviolet rays.
Answer:
(b) More protein

Question 3.
Where is the memory bank situated:
(a) In the chest
(b) In hormones
(c) In the brain
(d) In cells.
Answer:
(c) In the brain

Question 4.
‘Insomniac’ means:
(a) A person who finds it difficult to sleep
(b) A person who takes a sound sleep
(c) A person who never sleeps
(d) A person who doesn’t sleep in day time.
Answer:
(a) A person who finds it difficult to sleep

Question 5.
What does the study conducted in Canada show?
Answer:
The study conducted in Canada shows that students deprived of sleep after learning a complex logic game showed 30 percent learning deficit when tested after a week as compared with students not deprived of sleep.

Question 6.
What ways have been suggested in the passage to promote good sleep?
Answer:
The various ways suggested in the passage to promote good sleep are: regular exercise early in morning, weekly massages, yoga, meditation or a lavender-scented bath.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 4

Read the passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2012)

Parents and teachers must learn to respect the children. No Japanese ever strike a child. Yet Japanese children are models of reasonableness. The Japanese maintain a commendable attitude towards their children. They treat children as their equals and always address them as such. They never criticize them harshly. The use of rod is absolutely unknown in Japanese homes. Japanese code of life is very strict in certain respects. It exerts strict obedience and enforces strict respect. Japanese soldiers have earned a name for their high sense of duty and readiness from self-sacrifice. There come out of a traditional love for their country and its sovereign, rather than from fear of any penalties in childhood.

Question 1.
How should parents and teachers treat children?
Answer:
Parents and teachers must learn to respect the child.

Question 2.
How do Japanese parents treat their children?
Answer:
Japanese parents treat their children as their equals and never criticize them harshly. They never strike a child.

Question 3.
What type of attitude they keep with their children?
Answer:
Japanese maintain a commendable attitude towards their children.

Question 4.
For what have Japanese soldiers earned a name?
Answer:
Japanese soldiers have earned a name for their high sense of duty and readiness for self-sacrifice.

Question 5.
From what does their high sense of duty come?
Answer:
Their high sense of duty comes out of a traditional love for their country and its sovereignty, rather than from fear of any penalties in childhood.

Question 6.
What type of life Japanese lead?
Answer:
Japanese code of life is very strict in certain respects. It exacts obedience and enforces strict respect.

Question 7.
What quality they gain from their childhood?
Answer:
They learn obedience, discipline and love for their country.

Question 8.
Give a suitable heading to the passage. (MP 2005)
Answer:
Title: “Japanese children”.

Passage 5

Read the passage carefully and answer the questions given below: (MP 2006)

Village swaraj is that it is complete republic; independent of its neighbours for its vital wants and yet dependent for many others in which dependence is necessary. Thus the first concern of every village will be to grow its own food crop and cotton for its clothes. It should have a reserve for its cattle, recreation and play grounds for adults and children. Then if there is more land available, it will grow usually money crops, thus excluding ‘ganja’, tobacco, opium and the like. The village will maintain a village theatre, school and public hall. It will have its own water works ensuring clean supply. This can be done through controlled wells and tanks.

Education will be conducted on a co-operative basis. There will be no castes, such as we have today with their graded untouchability. Nonviolence with its technique of Satyagrah and Non co-operation will have the sanction of the village community. There will be a compulsory service of village guards who will be selected by rotation from the register maintained by the village. The government of the village will be conducted by the panchayat of five persons annually elected by the adult villagers, male and female, possessing minimum prescribed qualifications.

Question 1.
In what way is village swaraj is complete republic?
Answer:
Village swaraj is complete republic when it is independent of its neighbours for its vital wants.

Question 2.
What will be the first concern of every village?
Answer:
The first concern of every village will be to grow its own food crop and cotton for its clothes.

Question 3.
If there is more land available, what will the village do?
Answer:
If there is more land available, the village will grow money crops e.g., ganja, tobacco, opium etc.

Question 4.
How will the village ensure supply of clean water?
Answer:
For ensuring supply of clean water the village will have its own water works which can be done through controlled wells and tanks.

Question 5.
What sort of non-violence will have the sanction of the village community?
Answer:
Non-violence with its technique of Satyagarh and Non-cooperation will have the sanction of the village community.

Question 6.
What sort of compulsory service will be in the village?
Answer:
The compulsory service in the village will be worked as village guards when selected by rotation.

Question 7.
How will the government of the village be conducted?
Answer:
The government of the village will be conducted by the panchayat of five persons annually elected by the adult villagers possessing minimum pre-scribed qualifications.

Question 8.
Give the opposite of: Compulsory, Minimum.
Answer:
Optional, maximum.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 6

Tell not in mournful numbers (MP 2011, 16)
‘Life is but an empty dream!
For the soul is dead that slumbers
And things are not what they seem.
Life is real life is earnest!
And the grave is not its goal,
Dust though act, to dust returnest
Was not spoken of the soul
Not enjoyment and not sorrow
Is our destined end or was
But to act, that each tomorrow
Find us farther than today
In the world’s broad field of battle
In the bivouac of life
Be not like dumb driven cattle
Be a hero in the strife !
Trust no future, howe’er pleasant,
Let the dead past bury its dead
Act, act, in the living present
Heart within and God O’erhead.

Question 1.
Match the following: (MP 2016)

A B
(i) slumber (a) bitter disagreement
(ii) destined (b) sleep
(iii) bivouac (c) intended for a particular purpose
(iv) strife (d) a temporary camp without tent

Answer:
(i) (b)
(ii) (c)
(iii) (d)
(iv) (a)

Question 2.
What according to poet is nature of life?
Answer:
According to the poet life is neither meaningless nor unreal. It is real, meaningful and it has purpose.

Question 3.
If the death is not our lives goal, what is the real end of life?
Answer:
The real end of life is neither enjoyment nor sorrow but constant progress. Death is not its end as the soul is immortal.

Question 4.
The poet says, “The world is like a field of battle”. Do you agree, why?
Answer:
The world is like a battle field we were everyday have to fight like a soldier. In the strife of life we must act like heroes, not like a dumb driven cattle.

Question 5.
What does poet say about the future and the past? (MP 2016)
Answer:
The poet says that we must not trust the future however pleasant it may appear. At the same time we must forget our past as it is over forever.

Question 6.
‘Act, act’ in the living present’. What does the poet mean by these words? (MP 2016)
Answer:
The poet reminds us not to trust in future however pleasant it may appear to be. We must act in the present.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 7

Read the following passage carefully and answer the questions given below: (MP 2011, 16)

“When Alexander Fleming was sixteen, he had to work to earn his living. He found a job in a shipping office in London. The wages were small and the work rather uninteresting. He also worked as a volunteer soldier on weekends and holidays. It was soon discovered that the study, young man from Scotland was a fine shot and a very good swimmer.

Just afterwards, a relative died leaving him a small but useful sum of money. His brother Thomas advised him to give up the job at the shipping office and spend the money on his training as a doctor. Alexander said later, “My brother Thomas pushed me into medicine.”

So he joined St. Mary’s Hospital school. He attended lectures and watched operation, he also swam and acted in plays. Yet he was always the top student in the examination. He won many prizes and scholarships. It came to be known about his memory that “he could remember the whole book after reading it just once”.

Question 1.
Choose the correct answer from each of the following questions and write them in your answer book:
(i) Alexander Fleming was fond of:
(a) Travelling
(b) Hunting
(c) Swimming
(d) Music.
Answer:
(c) Swimming

(ii) He had to work to earn his living when he was in:
(a) His teens
(b) His twenties
(c) His thirties
(d) His forties.
Answer:
(a) His teens

(iii) “Thomas advised him to give up the job at the shipping office”. The meaning of the underlined phrasal verb is:
(a) To hand over
(b) To abandon
(c) To surrender
(d) To delay.
Answer:
(b) To abandon

Question 2.
Name the place where Alexander was born.
Answer:
Alexander was born in Scotland.

Question 3.
How did Fleming like the job?
Answer:
Fleming’s found his job uninteresting and low in wages.

Question 4.
What made possible for Fleming to become a doctor?
Answer:
One of Fleming’s relative died leaving him a useful sum of money, thus his brother Thomas advised him to give up his job at the shipping office and use the money to become a doctor.

Passage 8

Read the following passage carefully and answer the questions given below: (MP 2012)

Mankind has undoubtedly progressed since medieval times. The earliest men lived like brutes. Individuals fought among themselves and strong destroyed the weak for what is law of the jungle, the law of irrational life. But man was not an animal. He possessed rational faculties. These faculties gradually developed and appeared in his actions and man gave up the law of jungle and made his own rational laws. Men saw that the law of physical strength was not applicable to their lives. They realized that they had souls and strength of being with a soul can consist a variety of capabilities other than the power to cut and kill tear and bite. For instance a man can be strong in fashioning tools, or in controlling the actions of other rational beings by the power of song or speech. Thus man realized that they should not be fighting among themselves. But they should be working together and giving one another opportunities to develop their respective strengths. This was the first step in man’s progress. By these means men gained such control over the forces of nature. They made each other so much wiser and more comfortable that they were convinced that they were the best creation of God.

Question 1.
The earliest men lived like:
(a) Monkeys
(b) Brutes
(c) Animal.
Answer:
(b) Brutes

Question 2.
According to the passage what was the law of the jungle:
(a) The animal destroyed the men
(b) The strong destroyed the weak.
Answer:
(b) The strong destroyed the weak.

Question 3.
Who possessed rational faculties:
(a) Men
(b) Animal
(c) Brutes.
Answer:
(a) Men

Question 4.
Who realized that they had souls and strength:
(a) Men
(b) Animals
(c) Other living beings.
Answer:
(a) Men

Question 5.
What did the men realize:
(a) They realized that they should be friendly towards the animals
(b) They realized that they should not be fighting among themselves.
Answer:
(b) They realized that they should not be fighting among themselves.

Question 6.
Match the following:

A B
(i) Developed (a) gained
(ii) Ruined (b) progressed
(iii) Achieved (c) destroyed

Answer:
(i) (b)
(ii) (c)
(iii) (a)

Question 7.
How was man different from animals ?
Answer:
Man possessed rational faculties which gradually developed and appeared in his actions and man gave up the law of jungle and made his own rational laws.

Question 8.
What did men realize when his rational faculties were fully developed ?
Answer:
When men’s rational faculties were fully developed he realized that they should not be fighting among themselves but should be working together and giving one another opportunities to develop their respective strengths.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 9

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2011)

The Gita is not an aphoristic work, it is a great religious poem. The deeper you dive into it, the richer the meaning you get. It being meant for the people at large, there is pleasing repetition with every age the important word will carry new and expanding meaning. But its central teaching will never vary. The seeker is at liberty to extract from this treasure any meaning he likes so as to unable him to enforce in his life the central teaching.

Nor is the Gita a collection of do’s and don’ts. What is lawful for one may be unlawful for another. What may be permissible at one time, or in one place, may not be so at another time, and in another place. Desire for fruit is the only universal prohibition. Desirelessness is obligatory. The Gita has sung the praise of knowledge, but it is beyond the mere intellect; it is essentially addressed to the heart and capable of being understood by the heart. Therefore, the Gita is not for those who have no faith. The author makes Krishna say: “Do not entrust this treasure to him who is without sacrifice, without devotion, without the desire for this teaching and who denies me. On the other hand, those who will give this precious treasure to my devotees will by the fact of this service assuredly reach me. And those who being free from malice, will with faith absorb this teaching, shall, having attained freedom live where people of true merit go after death.”

Question 1.
The word similar in meaning to ‘to stop by law’ is:
(a) Prohibit
(b) Malic
(c) Absorb.
Answer:
(a) Prohibit

Question 2.
The Gita is a great religious poem (say true or false).
Answer:
True

Question 3.
Gita is essentially addressed to the heart and capable of ………… (Complete the sentence)
Answer:
Being understood by the heart.

Question 4.
Write a suitable title for the above passage.
Answer:
The Gita

Question 5.
Why is the Gita beyond the mere intellect?
Answer:
Gita is beyond the mere intellect because it is essentially addressed to the heart and capable of being understood by the heart.

Question 6.
According to Lord Krishna, who will attain the supreme place after death?
Answer:
According to Lord Krishna those who, being free from malice, will with faith absorb his teaching shall, having attained freedom will attain supreme place after death.

Passage 10

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2013)

Every living thing needs energy. It is needed for moving, for breathing, and for every part of the body to be able to work. All of the tiny cells in your body and in huge trees need energy to keep alive and to do their job. Where does all this energy come from? Energy comes from the sun. Sun’s energy comes to Earth as light, which is one kind of energy. Green plants are able to trap and hold on to this energy. They store this energy in the form of food that they make in their leaves by a process called photosynthesis. Thus, plants can get the sun’s energy. Animals have to eat plants to get energy. The meat eating animals get their energy by eating the plant eaters. Human beings get their energy from food they eat. They convert this energy into action and work. Hence human beings have a lot of potential to do such work which can make a difference to their lives.

Question 1.
What is the chief source of energy:
(a) The sun
(b) The tiny cells
(c) Huge trees
(d) Our body.
Answer:
(a) The sun

Question 2.
Where do plants make their food:
(a) In their leaves
(b) In their branches
(c) In their stems
(d) In their flowers.
Answer:
(a) In their leaves

Question 3.
The word in the passage Similar in meaning to qualities that exist and can be developed is:
(a) Energy
(b) Process
(c) Potential
(d) Difference.
Answer:
(c) Potential

Question 4.
Why does a living being need energy?
Answer:
A living being needs energy for moving, breathing and for every part of the body to be able to work.

Question 5.
How do the plants use sun’s energy?
Answer:
The green plants store the sun’s energy in the form of food that they make in their leaves by a process called photosynthesis.

Question 6.
Where do human beings get energy from ? How do they utilize energy?
Answer:
Human beings get their energy from food they eat. They convert this energy into action and work.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 11

Read the following passage carefully and answer the questions that follow: (MP 2014)

There was once a bundle of matches, who were all extremely proud of their high descent, for the tall fir tree, from which each of them was a splinter, had been a tree of great antiquity and distinguished by his height from all the other trees of the forest. The matches were now lying on the mantle piece between a tinder-box and an old iron saucepan, and to these two they often talked about their youth. “Ah, when we were upon the green branches”, said they, when we really lived upon green branches-that was a happy time ! Every morning and evening we had diamond tea: that is dew; the whole day long we has sunshine, at least whenever the sun shone, and all the little birds used to tell stories to us. It might easily be seen, too, that we were rich for the other trees were clothed with leaves only during the summer, whereas our family could afford to wear green clothes in both summer and winter. But at last came the woodcutters : then was the great revolution, and our family was dispersed. The father trunk obtained a situation as main-mast to a magnificent ship, which could sail round the world if it chose, the bough, were carried off to a various places, and our work was henceforth to kindle light for low, common people. Now you will understand how it comes to pass that persons of such high descent as we should be living in a kitchen.

Question 1.
Who is the speaker hero:
(a) The father trunk
(b) The tall fir tree
(c) A bundle of matches
(d) The forest
Answer:
(c) A bundle of matches

Question 2.
In the passage ‘splinter’ means:
(a) A small piece of wood
(b) A samll piece of metal
(c) A small thin, sharp piece of wood
(d) A samll, then, sharp piece of metal
Answer:
(c) A small thin, sharp piece of wood

Question 3.
Every morning and evening, the bundle of matches used to have …………
Answer:
Diamond tea that is dew.

Question 4.
The bundle of matchsticks was proud of their high descent because:
(a) They came from a small fir tree
(b) They came from a tall fir tree
(c) They came from a common tree
(d) They came from a tree in the city.
Answer:
(b) They came from a tall fir tree

Question 5.
Why did they think themselves rich?
Answer:
They thought themselves rich because the other trees were clothed with leaves only during the summer whereas they could afford to wear green clothes in both summer and winter.

Question 6.
Where were they lying?
Answer:
They were lying on a mantle piece between tinder-box and an old iron saucepan.

Question 7.
What happened in their happy time.
Answer:
In their happy times, every morning and evening they had diamond tea that is dew, had sunshine the whole day long, heard stories from the little birds and were clothed with green leaves in both summer and winter.

Question 8.
What happened to the trunk of the tree?
Answer:
After the wood cutters cut down the tree, the father trunk obtained a situation as main mast to a magnificent ship, which could sail round the world if it chose.

Question 9.
What was the bundle of matches proud of and why?
Answer:
The bundle of matches was proud of their high descent because the tall fir tree of which each of them was a part had been a tree a antiquity and distinguished by his height from all the other trees of the forest.

Passage 12

Read the following poem carefully and answer the questions that follow: (MP 2014, 18)

The rain had fallen, the poet arose,
He passed by the town and out of the street;
A light wind blew from the gates of the sun,
And waves of shadow went over the wheat;
And he sat him down in a lonely place
And chaflted a melody loud and sweet
That made the wild swan pause in her cloud;
And the lark drop down at his feet.
The swallow stop as he hunted the fly,
The snake slipt under a spray,
The wild hawk stood with the swan on his beak,
And stared with his foot on the prey,
And the nightingale thought, “I have sung many songs”,
But never a one so gay,
For he sings of what the world will be
When the year have died away.

Question 1.
The phrase ‘gates of the sun’ means:
(a) Behind the hills
(b) The east direction
(c) The street in the town
(d) The gates of the town.
Answer:
(a) Behind the hills

Question 2.
Say whether the statement is true or false:
The wild hawk was staring at its prey.
Answer:
True

Question 3.
What made the wild swan pause in her cloud:
(a) A sweet melody
(b) Loud wind
(c) Waves of shadow
(d) The swallow.
Answer:
(a) A sweet melody

Question 4.
How did the snake react to the poet’s song:
(a) The snake danced with it
(b) The snake gave the tree a spray
(c) The snake slipt under a small branch
(d) The snake slipt under flower.
Answer:
(c) The snake slipt under a small branch

Question 5.
What did the poet do when rain fallen?
Answer:
After the rain had fallen, the poet arose, passed by the town and of the street.

Question 6.
What did the nightingale think about the poet’s song?
Answer:
The nightingale thought that though she had sung many songs but not such a happy one because the poet song of what the world will be after the year had passed.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 13

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2015)

You are young, I should like you to have the pride of youth and the ambition of youth to do something worthwhile and big. All of you may not be geniuses, but some of you might yet do worthwhile things in some department of human activity or other. I do not like people who have no pride and ambition and are just sloppy people.

I am not using the words pride and ambition in a small personal sense. I do not mean the pride of getting money, which is the silliest of all types of pride. Pride should consist in doing your job in the best possible manner. If you are a scientist, think of becoming an Einstein, not merely a reader in your university, If you are a medical man, think of some discovery which will bring healing to the human race. If you are an engineer, aim at some new invention. The mere act of aiming at something big makes you big.

If my colleagues and I and others who function on the public stage today appear big leaders to you, look back on how we became so. We may have had some virtue and some ability, but essentially we became what we were because we had some ambition and pride, because we hitched our wagon to a star, because we tried to do big thing and in trying so our stature increased a little.

Question 1.
The writer wants the young people to have in them:
(a) Pride
(b) Ambition
(c) Pride of youth and ambition of youth
(d) Not pride and ambition.
Answer:
(c) Pride of youth and ambition of youth

Question 2.
Sloppy people:
(a) Have a pride
(b) Have ambition
(c) Have no pride
(d) Have an no pride and ambition.
Answer:
(d) Have an no pride and ambition.

Question 3.
If you are a scientist:
(a) Think of becoming a reader
(b) Think of becoming a clerk
(c) Think of becoming an Einstein
(d) Notthink of becoming an Einstein.
Answer:
(c) Think of becoming an Einstein

Question 4.
A discovery which will bring healing to the human race is:
(a) A medical man
(b) A leader
(c) A policeman
(d) An engineer.
Answer:
(a) A medical man

Question 5.
Why are the qualities of pride and ambition necessary for our youth?
Answer:
Our youth should have pride and ambition to do something worthwhile and big things in some department of human activity or other.

Question 6.
What do you understand by the phrase ‘hitch your wagon to a star’?
Answer:
We understand by this phrase hitch your wagon to a star, that we may have some virtue, ability, ambition and pride but we try to do big things and in trying so our stature increase a little to become successful.

Passage 14

Read the following poem carefully and answer the questions given below it: (MP 2015)

Near a shady wall a rose once grew,
Budded and blossomed in God’s free light,
Watered and fed by morning dew,
Shedding its sweetness day and night.
As it grew and blossomed fair and tall,
Slowly rising to loftier height.
It came to a crevice in the wall,
Through which there shone a beam of light.
Onward it crept with added strength,
With never a thought of fear of pride,
It followed the light through the crevice’s length.
And unfolded itself on the other side.
The light, the dew the broadening view
Were found the same as they were before;
And it lost itself in beauties new,
Breathing its fragrance more and more.
Shall claim of death cause us to grieve,
And make our courage faint or frail?
Nay ! Let us faith and hope receive:
The rose still grows beyond the wall.
Scattering fragrance far and wide.
Just as it did in days of yore,
Just as it did on the other side,
Just as it will foe evermore.

Question 1.
What grew in God’s free light?
Answer:
Near a shady wall a rose grew in God’s free light.

Question 2.
Who fed and watered the rose?
Answer:
The morning dew fed and watered the rose.

Question 3.
When did the rose come to crevice in the wall?
Answer:
The rose grew and blossomed fair and tall, slowly rising to loftier height, it came to a crevice in the wall.

Question 4.
How it crept through the crevice?
Answer:
It crept through the crevice with a beam of light with added strength.

Question 5.
Was there any difference in its growth?
Answer:
No, there was no difference in its growth.

Question 6.
What does the poet wish to receive?
Answer:
The poet wish to receive faith and hope that the rose still grows beyond the wall, scattering fragrance far and wide.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 15

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2015, 18)

Education is the sacred instrument for building the nation. Teacher’s job is the most crucial job of moulding the character of individuals and thereby of shaping the society itself. Education is a medium, through which he will direct human energies and human capacities to the advancement of human zeal. Upon the nature and character of education imparted by him depends the future of the nation. It need not be emphasized that there is a casual relationship between education on the one hand and economic growth and social progress on the other. As teachers have to administer this education, one can imagine the colossal responsibility they have of performing this stupendous task. While they perform this task, they should keep in mind that education is not learning what to do but becoming the kind of person who knows what to do. Child is not just a learner of history or science. His interests, his aptitudes, his habits and every thing else which goes toward the development of his personality, comes within the teacher’s preview. Teachers have to produce mentally healthy individuals who have well integrated personalities. Teachers represent the ideals and aspirations of the nations and owe to it the moral and mental accountability of equipping the youth for active participation in the high enterprise of creating a social order which shall dispense “equal justice to all”. As ideal teachers, they have to strive, along with their wards, to build up the nation in conformity with the lofty ideals laid down in our “Constitution”. This great aim can be realized by effective, brilliant teachers, teacher’s who are equipped with the training that has a direct bearing on the quality of life in the community and that will serve as the chief means for the transformation of society. Such teachers can make their contribution to the building up of a new Indian India that holds fast to the traditional culture of the past and is both forward looking and future oriented. It is these teachers alone who can provide through rich dynamic education, all that the country needs for its prosperity.

Question 1.
Education is the …………. instrument for building the nation:
(a) Wrong
(b) Sacred
(c) Unfaithful.
Answer:
(b) Sacred

Question 2.
Teacher’s job is the most …………. of moulding the character of individuals:
(a) Crucial
(b) Simple
(c) Casual.
Answer:
(a) Crucial

Question 3.
Future of the nation depends upon ………….:
(a) Nature and character of education
(b) Man’s development
(c) Woman’s progress.
Answer:
(a) Nature and character of education

Question 4.
An ideal teacher with good education can transform the society so they are:
(a) Chief
(b) Justice
(c) Chief means.
Answer:
(c) Chief means.

Question 5.
What should a teacher keep in mind when they are performing the task?
Answer:
A teacher should keep in mind when they are performing the task that education is not learning what to do but becoming the kind of person who know what to do.

Question 6.
What does a child come within the teacher’s preview?
Answer:
A child is not just a learner of history or science. His interests, aptitudes, habits and everything else which goes towards the development of his personality comes with in the teacher’s preview.

Question 7.
What do the teachers represent for youth for active participation on their works?
Answer:
The teachers represent the ideals and aspirations of the nations and owe to it the moral and mental accountability of equipping the youth for active participation in the high enterprise of creating a social order which shall dispense ” equal justice to all”.

Question 8.
Find word in the passage which mean the opposite of the following:
(a) Inferior
(b) Immoral.
Answer:
(a) Stupendous
(b) Moral.

Question 9.
Who can provide through rich dynamic education?
Answer:
The great aim realized by effective, brilliant teachers, who are well equipped with the training who has a direct bearing on the quality of life in the community and serve as the chief means for the transformation of society can alone provide through rich dynamic education.

Passage 16

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2016)

Of the fruits of the year I give my vote to the orange. In the first place it is a perennial: if not in actual fact, at least in the greengrocer’s shop. On the days when dessert is a name given to a handful of chocolates and a little preserved ginger, when ‘macedoine de fruits’ is the title bestowed on two prunes and a piece of rhubarb, then the orange, however sour, comes nobly to the rescue; and on those other days of plenty when Cherries and Strawberries and raspberries and goose berries riot together upon the table, the orange, sweeter than ever, is still there to hold its own. Bread and butter, beef and mutton, eggs and bacon are not more necessary to an ordered existence than the orange.

It is well that the commonest fruits should be also the best. Of the virtues of the orange I have not room fully to speak. It has properties of health giving, as that it cures ‘influenza’ and establishes the complexion. It is clean, for whoever handles it on its way to your table, but handles its outer covering, its top coat, which is left in the hall. It is round and forms an excellent substitute with the young for a cricket ball. The pips can be flicked at your enemies and quite a small piece of peel makes a slide for an old gentleman.

But all this would count nothing had not the orange such delightful qualities of taste. I dare not let myself go upon this subject. I am a slave to its sweetness. I grudge every marriage in that it means a fresh supply of orange blossom, the promise of so much golden fruit cut short. However, the world must go on.

Question 1.
Select the right one of the following:
(i) To which fruit does the writer call ‘golden’:
(a) Apple
(b) Orange
(c) Mango
(d) Pineapple.
Answer:
(b) Orange

(ii) The writer is a slave to its:
(a) Beauty
(b) Colour
(c) Smell
(d) Taste.
Answer:
(d) Taste.

Question 2.
Give the adjective form of ‘Count’.
Answer:
Countable.

Question 3.
Give the antonym of ‘Sour’.
Answer:
Sweet.

Question 4.
Which disease can be cured by the orange?
Answer:
The orange has properties of health giving, as that it cures ‘influenza’ and establishes the complexion.

Question 5.
To which thing it is a substitute?
Answer:
The shape of orange is round and forms an excellent substitute with the young for a cricket ball.

Question 6.
What is the first quality of the golden fruit?
Answer:
The first quality of the golden fruit is its taste and its sweetness.

Question 7.
Explain the word ‘Perennial’.
Answer:
Perennial means lasting or remaining active throughout the year or all the time. So, in this passage the author wants the orange to last throughout the year. If not in actual fact but at least in the green grocer’s shop.

Question 8.
What are the virtues of orange?
Answer:
The virtues of orange is that the author is speechless about it.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 17

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2017)

Nature’s beauty, is boundless. If you try to list the millions of things all around you there will be no end to it. Everything in nature is a marvel in itself. Even the simplest thing which you take for granted are not really simple. For example you have seen colourful, pretty flowers and enjoyed the sweetness of various fruits. Imagine it is the soil that helps the plants create such riot of colours and variety of tastes.

There is scientific explanation involving gdnes and chromosomes behind the evolution of every living thing. Yet the sight of green covered, red-fleshed watermelon or a fragrant bright rose growing makes you think.

There are thousands of other things in nature’s treasure trove. Have you ever heard of an entire range of high hills smoking fumes in the air for years together, or about a city in England having received ‘frog rain’ or of a reptile that can actually walk on water. Even a child knows an elephant, but how many of you know that an elephant’s trunk comprises of more than forty thousand muscles such intriguing facts make the study of nature interesting.

Question 1.
The adjective of bounty is?
Answer:
Bountiful

Question 2.
Opposite of destroy.
Answer:
Create

Question 3.
Meaning of treasure trove is.
Answer:
A collection or store of valuable.

Question 4.
What kind of fascinating varieties of nature can think of?
Answer:
The fascinating varieties include colourful, pretty flowers and sweetness of fruits, variety of tastes etc.

Question 5.
How can you say that nature’s bounty is boundless?
Answer:
We can say nature’s bounty is boundless as there are thousand of its elements and there is no end of it.

Question 6.
What helps plants to create colour and variety tastes?
Answer:
Soil helps plants to create colour and variety of tastes.

Question 7.
What things in nature make you think?
Answer:
Amazing entire range of things in nature’s treasure trove make us think.

Question 8.
What facts make the study of nature interesting?
Answer:
Intriguing facts make the study of nature interesting.

Passage 18

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2017)

Necessity is a very good teacher. It has always taught man to find out new ways and means. It has enabled him to make many new inventions. Many examples can be given to prove this thing. The early man had no clothes to wear. He had no house to live in. He had no fire to cook food. He wanted to protect himself from rain, cold and sun: So he began to cover his body with skins of animals. He began to live in caves. He discovered fire to cook his food. Thus, necessity taught him to make one invention of the other. Today he lives in comfortable houses. He makes beautiful clothes. He has quick means of transport and communication.

Choose the correct answer:

Question 1.
What has necessity taught man :
(a) To grow more food
(b) To protect himself
(c) To find out new ways and means
(d) To live comfortably.
Answer:
(c) To find out new ways and means

Question 2.
The early man covered himself with :
(a) Bark of trees
(b) Skins of animals
(c) Grass clothes
(d) Big trees leaves.
Answer:
(b) Skins of animals

Question 3.
Who is a good teacher:
(a) Humanity
(b) Necessity
(c) Education
(d) Naturality.
Answer:
(b) Necessity

Question 4.
Find out meaning of ‘keep safe’.
Answer:
Protect.

Question 5.
Why did man discover fire?
Answer:
Man discovered fire to cook food.

Question 6.
How does man live today and what does he has?
Answer:
Today man lives in comfortable houses and wear beautiful clothes.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 19

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2018)

All spiders are carnivorous. Spider eat insects including other spiders. Scientists often divide spider into two types : Web spider and ground spiders. Web spiders produce webs to capture prey, while ground spiders hunt prey directly without using web. Almost all spiders use poison glands to kill or paralyze their prey or to defend themselves.

Contrary to popular belief, most spider bites are hot dangerous to humans of the 40,000 species of spiders, only about 30 species produce bites that may cause illness. Spiders rarely attack humans unless they feel threatened and if they do bite, the wound is rarely serious. There is absolutely no reason to kill any spider or to call an exterminator if you have spiders in your house. As an old English saying goes, “If you want to live and thrive, let spider run alive”!

Choose the correct answer:

Question 1.
All spiders are:
(a) Carnivorous
(b) Parasite
(c) Gregarious
(d) None of them.
Answer:
(a) Carnivorous

Question 2.
Scientists divide spiders into:
(a) Two groups
(b) Three groups
(c) Four groups
(d) Five groups.
Answer:
(a) Two groups

Question 3.
Find out the word from the passage which has the meaning ‘make somebody temporarily unable to move’:
(a) Carnivorous
(b) Paralyze
(c) Poison
(d) Species.
Answer:
(b) Paralyze

Question 4.
How is a web helpful for a spider?
Answer:
A web is helpful for a spider to capture prey.

Question 5.
What is the common belief?
Answer:
The common belief is that most spider bites are very dangerous to human beings.

Question 6.
What does the studies say regarding spiders?
Answer:
The studies says that most spider bites are not dangerous to humans of the 40,000 species of spiders, only about 30 species produce bites that may cause illness.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 1.

A. Put the verbs given in brackets into simple present tense: (MP 2010)

Question 1.
He (determined) to fly away.
Answer:
He determines to fly away.

Question 2.
I (lived) in the palace of sans-souci.
Answer:
I live in the palace of sans-souci.

Question 3.
My courtiers (called) me Happy Prince.
Answer:
My courtiers call me Happy Prince.

Question 4.
The Happy Prince (looked) so sad that the little swallow (was) sorry.
Answer:
The Happy Prince looks so sad that the little swallow is sorry.

Question 5.
The swallow (flew) away with the great ruby in his beak over the roofs of the town.
Answer:
The swallow flies away with the great ruby in his beak over the roofs of the town.

Question 6.
Her dog always (attack) strangers. (MP 2013)
Answer:
Her dog always attacks strangers.

B. Put the verbs given in brackets into simple past tense:

Question 1.
I (come) of a family famous for its agility.
Answer:
I came of a family famous for its agility.

Question 2.
It (is) very cold here.
Answer:
It was very cold here.

Question 3.
What (is) the use of state if it can not keep the rain off.
Answer:
was, could

Question 4.
I (do) not think I (like) boys.
Answer:
I did not think I liked boys.

Question 5.
I (come) to bid you good bye.
Answer:
I came to bid you good bye.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

C. Put the verbs given in brackets into simple future tense:

Question 1.
There (is) no Mystery so great as misery.
Answer:
There will be no Mystery so great as misery.

Question 2.
In Egypt the sun (is) warm on the green palm tree.
Answer:
In Egypt the sun will be warm on the green palm tree.

Question 3.
She (has) no shoes or stockings.
Answer:
She will have no shoes or stockings.

Question 4.
You (tell) me of marvellous things.
Answer:
You will tell me of marvellous things.

Question 5.
Happy Prince (praises) me.
Answer:
Happy Prince will praise me.

D. Fill correct form of verb: (MP 2010)

The plumber only (stay) stayed for an hour. What he (do) did in that time? He (turn) turned off the water and (empty) emptied the tank.

Exercise 2

Question 1.
List out the primary and modal auxiliary seperately from the text of ‘of expence’.
Answer:
Primary Auxiliaries: are, be, is, has.
Modal Auxiliaries: must, ought, may, will, shall, can, need.

Exercise 3

A. Name and underline the infinitives in the following sentences:

1. You really want to take another examination?
2. Why do you want it?
3. I might be able to do something.
4. I’ve the right to take one.
5. I shall have to consult the staff.
6. I have asked you to come here on account of a most unusual state of affairs.
7. How do you do?
Answers:
1. to take (to infinitive)
2. want (are Infinitive)
3. to do (to infinitive)
4. to take (to infinitive)
5. to consult (to infinitive)
6. to come (to infinitive)
7. do (are Infinitive)

B. Distinguish the following underlined words:

1. He remains standing.
2. He hurried away and left me standing there.
3. What a distressing business!
4. The following speeches are nearly spoken simultaneously.
5. The Principal, leaning back and stretching received parents only, during office hours.
Answers:

  1. Standing : Gerund.
  2. Standing : Gerund.
  3. Distressing : Participle.
  4. Following : Participle.
  5. Leaning : Participle.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 4.

Change the form of Narration:

Question 1.
“We are not complaining, sir” said they.
Answer:
They said respectfully that they were not complaining.

Question 2.
“You must be saving to emigrate to America” I suggested. (MP 2010)
Answer:
I suggested that he must be saving to emigrate to America.

Question 3.
“We should greatly like to go to the states”, said they.
Answer:
They said that they should greatly like to go to the states.

Question 4.
“Just plans, sir” he answered in a low voice.
Answer:
He answered in a low voice respectfully that they were just (only) plans.

Question 5.
I answered “I’ll drive you out myself”.
Answer:
I answered that I would drive him out myself.

Question 6.
“Well” I said “We are leaving on Monday”.
Answer:
I said in earnestness (well) that we were leaving on Monday.
Or
I said, it was all right and told him that we were leaving on Monday.

Exercise 5.

In each of the following sentences mark the correct form of the verb:

Question 1.
There (is/are) a great deal of confusion in my mind. (MP 2011)
Answer:
There is a great deal of confusion in my mind.

Question 2.
All kinds of basic questions (crop/crops) up from what (is/are) going on.
Answer:
All kinds of basic questions crop up from what is going on.

Question 3.
Even the long pages of history’ (show/shows) that…
Answer:
Even the long pages of history show that…

Question 4.
(Has/Have) there been something wrong in individual nations?
Answer:
Has there been something wrong in individual nations.

Question 5.
When we (talk/talks) of cultural relations, the question that immediately (arise/arises) in my mind (is /are) what exactly (is/are) the culture that people (talk/talks) so much about?
Answer:
When we talk of cultural relations, the question that immediately arises in my mind is what exactly is the culture that people talk so much about?

Question 6.
I (am/are/is) certainly not competent to give you definition of it because I (have/has) not found one.
Answer:
I am certainly not competent to give you definition of it because I have not found one.

Question 7.
One (see/sees) these nations being intimately moulded by the impulse that ini¬tially (start/starts) a civilization going on its long path.
Answer:
One sees these nations being intimately moulded by the impulse that initially starts a civilization going on its long path.

Question 8.
One (see/sees) action and interaction between these varying conceptions.
Answer:
One sees action and interaction between these varying conceptions.

Question 9.
If that kind of thing (go/goes) on peacefully, there (is/are) no harm in it
Answer:
If that kind of thing goes on peacefully, the. is no harm in it.

Question 10.
Then they (draw/draws) themselves into a shell which (isolate/isolates) them and (prevent/prevents) their thoughts and ideas going out.
Answer:
Then they draw themselves into a shell which isolates them and prevents their thoughts and ideas going out.

Question 11.
Almost every country in the world (believe/believes) that it (has/have) some special dispensation from providence that it (is/are) of the chosen people or race and that others, whether they (is/are) good or bad, (is/are) somewhat inferior creatures.
Answer:
Almost every country in the world believes that it has some special dispensation from providence that it is of the chosen people or race and that others, whether they are good or bad, are somewhat inferior creatures.

Question 12.
A few hour’s study (is/are) enough.
(Choose the correct form of Verb and rewrite the sentence) (MP 2018)
Answer:
A few hour’s study is enough.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 6

A. Convert the sentences in Indirect Narration:

Question 1.
“Couldn’t you draw in the other room?” asked Johnsy coldly.
Answer:
Johnsy asked coldly (indifferently) if she couldn’t draw in the other room.

Question 2.
Yelled Behrman, “Who said I will not pose?”
Answer:
Behrman yelled and asked (asked yellingly) who had said that he would not pose.

Question 3.
Complained Sue, with magnificent scorn, “What have old ivy leaves to do with your getting well”?
Answer:
Sue complained scornfully and asked what old ivy leaves had to do with her getting well.

Question 4.
“Ivy what, dear I” Tell your Sudie.
Answer:
Sue asked Johnsy to tell about the ivy to her.

Question 5.
He cried, “Is there people in the world meet her foolishness?”
Answer:
He cried with contempt if there were people in the world meet her (Sue’s) foolishness.

B. Write the sentences in Reported speech : (Imp.)

Question 1.
“Must you work so hard?” said I.
Answer:
I asked if he must work so hard.

Question 2.
“Won’t you go in?” the nurse murmured.
Answer:
The nurse asked murmuringly if he/she would not go in.

Question 3.
“Did they give up?” said I.
Answer:
I asked whether they had given up.

Question 4.
“What do you do with your money?” said I.
Answer:
I asked what he (she/they) did with his (her/their) money.

Question 5.
“Why are you so late, Nicola” said I.
Answer:
I asked Nicola why he was so late.

Question 6.
“What plans?” said I.
Answer:
I asked him/her what the plans were.

Question 7.
“Is there anything I can do for you before we go” said I.
Answer:
I asked if there was anything I could do for him/her/them before we went.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 7

Underline and name the clauses in the following sentences:

Question 1.
I know because I counted them this morning.
Answer:
I know because I counted them this morning. (Adverb clause)

Question 2.
That’s what I said to Judge Gas tom when I was pinched last month for begging. (MP 2010)
Answer:
That’s what I said to Judge Gastom when / was pinched last month for begging. (Adverb clause)

Question 3.
He asked me why I did it. (MP 2014)
Answer:
He asked me why I did it. (Noun clause)

Question 4.
You’d better call again when he conies back.
Answer:
You’d better call again when he comes back. (Adverb clause)

Question 5.
I think that I’d better take that eel pie with me.
Answer:
I think that I’d better take that eel pie with me. (Noun clause)

Question 6.
Do you think you could bring it along after me?
Answer:
Do you think you could bring it along after me? (Noun clause)

Question 7.
How will you know if he’s the right one?
Answer:
How will you know if he’s the right one? (Noun clause)

Question 8.
Jean, who has overheard all the foregoing, sits pondering.
Answer:
Jean, who has overheard all the foregoing, sits pondering. (Adjective clause)

Question 9.
Are you ready to do exactly as I tell you?
Answer:
Are you ready to do exactly as l tell you? (Adverb clause)

Question 10.
If it doesn’t come off never trust me again.
Answer:
If it doesn’t come off never trust me again. (Adverb clause)

Question 11.
You can’t win if you don’t run fast. (MP 2014)
Answer:
You can’t win if you don’t run fast. (Adverb clause)

Exercise 8

Name and underline non-finite verb forms in the following sentences:

Question 1.
I should like to see with my own eyes the fascinating figure of Hamlet.
Answer:
like to see (Infinitive) Fascinating (Participle).

Question 2.
The following morning, I should again greet the dawn anxious to discover new delights.
Answer:
greet (Infinitive) to discover (Infinitive).

Question 3.
I stand at a busy corner, merely looking at people, trying by sight of them to understand something of their lives.
Answer:
Looking, trying (Gerund) – To understand (Infinitives).

Question 4.
There are many serious pursuits to which I should devote the few remaining hours.
Answer:
Remaining (Participle).

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 9

Put the verbs in bracket into the passive form of simple past:

Question 1.
He (surprise) to see that the world out side was eager to share their experience.
Answer:
He was surprised to see that the world outside was eager to share their experience.

Question 2.
However, by then the radio contact (make) with Shenandoah.
Answer:
However, by then the radio contact was made with Shenandoah.

Question 3.
Heyerdahl’s wife (see) coming on a steamer with a film photographer.
Answer:
Heyerdahl’s wife was seen coming on a steamer with a film photographer.

Question 4.
One day this second boat majestically (roll) into the sea.
Answer:
One day this second boat was majestically rolled into the sea.

Question 5.
They (give) a red carpet welcome.
Answer:
They were given a red carpet welcome.

Question 6.
Fortunately, the radio set, which (discard) when they were not able to get in touch with the Safi harbour, once again (pick) up by Norman.
Answer:
Fortunately, the radioset, which was discorded when they were not able to get in touch with the Safi harbour was once again picked up by Norman.

Exercise 10

Fill in the blanks with the correct tenses of the verbs given in brackets: (MP 2010)

Question 1.
If she gives me a brush I …………. (paint) my door.
Answer:
If she gives me a brush I shall paint my door.

Question 2.
If you …………. (come) I would help you.
Answer:
If you come (came) I would help you.

Question 3.
If he …………. (not work) he would fail.
Answer:
If he does (will/did) no work he would fail.

Question 4.
He would have started living with you if you …………. (agree),
Answer:
He would have started living with you if you had agreed.

Question 5.
If you …………. (tell) a lie, the teacher would have punished you.
Answer:
If you had told lie, the teacher would have punished you.

Question 6.
You will spoil your health if you …………. (not give up) smoking.
Answer:
You will spoil your health if you do not give up smoking.

Question 7.
If Radha …………. (come) I would have helped her.
Answer:
If Radha had come I would have helped her.

Question 8.
If a man …………. (permit), he need not care who made the laws of a nation.
Answer:
If a man permits, he need not care who made the laws of a nation.

Question 9.
If I …………. (can) be guilty of the absurdity for recommending to a young man, I should tell him that he could find no safer guide than Dryden.
Answer:
If I could be guilty of the absurdity for recommending to a young man I should tell him that he could find no safer guide than Dryden.

Question 10.
If he worked hard, he …………. (may) become rich.
Answer:
If he worked hard, he might become rich.

Question 11.
You can’t win if you don’t run fast. (MP 2014)
Answer:
You can’t win if you don’t run fast. (Adverb clause)

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 11

A. Rewrite the following in reported speech: (Imp)

Question 1.
The visitor said, “I want to speak to you.”
Answer:
The visitor said that he wanted to speak to me.

Question 2.
The student said to the teacher, “We’re sorry we’re very late.”
Answer:
The students told the .teacher that they were sorry for coming very late.
Or
The students apologised before the teacher for coming very late.

Question 3.
My wife said, “I’ll answer the phone for you.”
Answer:
My wife said that she’d answer the phone for me.

Question 4.
His neighbour said, “You have an excellent cook.”
Answer:
His neighbour said that I had an excellent cook.
Or
His neighbour appreciated my cook for his excellence.

Question 5.
“I’ve told you everything that I know”, said the man to the police inspector.
Answer:
The man told the police inspector that he had told everything that he knew.

Question 6.
“You must leave the country at once”, said the magistrate to the foreigner.
Answer:
The magistrate told the foreigner that he had to leave the country at once.

Question 7.
The man said to the fruit seller, “These mangoes won’t keep, they are too soft.” (MP 2010)
Answer:
The man told me fruit seller that those mangoes wouldn’t keep, they were too soft.

Question 8.
The teacher said, “ The earth is round and it revolves round the sun.”
Answer:
The teacher said that the earth is round and it revolves round the sun.

Question 9.
My father said, “A friend in need is a friend indeed.”
Answer:
My father said that a friend in need is a friend indeed.

Question 10.
My friend said to me, “I waited for you at the station.”
Answer:
My friend informed me that he had waited for me at the station.

Question 11.
The teacher said, “honesty is the best policy.”
Answer:
The teacher said that honesty is the best policy.

Question 12.
The boy said to her, “Why do you work so hard ?” (MP 2011)
Answer:
The boy asked her why did she work so hard.

Question 13.
Ranu said to him, “I have done my work”. (MP 2014)
Answer:
Ranu told him that she had done her work.

B. Rewrite the following in indirect speech:

Question 1.
“How many of your friends are coming to dinner?” asked my wife.
Answer:
My wife asked how many of my friends were coming to dinner.

Question 2.
“Why didn’t you get up earlier?” asked his mother angrily.
Answer:
His mother asked him angrily why he hadn’t got up earlier.

Question 3.
The employer asked, “Do you think you can learn Russian in a year?”
Answer:
The employer asked if he thought (that) he could learn Russian in a year.

Question 4.
“Can any one tell me why the boss is so angry?” Enquired the secretary.
Answer:
The secretary enquired if anyone could tell him why the boss was so angry.

Question 5.
“Shall I live to be a hundred ?” The old man asked.
Answer:
The old man asked if he would live to be a hundred.

Question 6.
“Shall I set the dishes on the table or wait?” Mrs. Sharma asked her husband.
Answer:
Mrs. Sharma asked her husband whether she would set the dishes on the table or wait.

Question 7.
The stranger enquired, “How far is it to the university? Can I walk it or must I take a bus?”
Answer:
The stranger enquired how far it was to the university. He also enquired whether he could walk it or he had to take a bus.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 12

Rewrite the following in indirect speech:

Question 1.
Father to Mohan! “Get to bed right now and get up early in the morning.”
Answer:
Father told Mohan to get to bed right then and get up early in the morning.

Question 2.
“Drive as fast as you can, I don’t want to be late”, said the director to his driver.
Answer:
The director ordered his driver to drive as fast as he could, he didn’t want to be late.

Question 3.
“Don’t try to be very clever”, said Mrs. Verma to her servant.
Answer:
Mrs. Verma told her servant not to try to be very clever.

Question 4.
“Don’t spend all your money, save some for the future”, said he to his son.
Answer:
He told his son not to spend all his money, but to save some for the future.

Question 5.
“Imitate the pronunciation of the native speaker if you want to speak well.” The teacher said to his students.
Answer:
The teacher told his students to imitate the pronunciation of the native speaker they wanted to speak well.

Question 6.
“Don’t tell lies, Gopal”, said his mother, “Tell me the truth.”
Answer:
Gopal’s mother told him not to tell lies and to tell her the truth.

Question 7.
Rani to Ratika, “Please lend me your dictionary.”
Answer:
Rani requested Ratika politely to lend her (Rani) her (Ratika’s) dictionary.

Exercise 13

Change the following sentences into passive voice:

Question 1.
Who committed a mistake? (MP 2009)
Answer:
By whom the mistake was committed.

Question 2.
Do not make a noise. (MP 2009)
Answer:
Let the noise not be made.

Question 3.
I am buying mangoes. (MP 2014)
Answer:
Mangoes are being bought by me.

Question 4.
Who wrote this beautiful letter?
Answer:
By whom was this beautiful letter written?

Question 5.
Rupali does her home work in time.
Answer:
Her home work is done in time by Rupali.

Question 6.
At 9 o’clock we close the shop.
Answer:
The shop is closed by us at 9 o’clock.

Question 7.
She cannot befool me now.
Answer:
I cannot be befooled by her now.

Question 8.
We admire the brave. (MP 2016)
Answer:
The brave are admired by us.

Question 9.
People do not play cricket in America.
Answer:
Cricket is not played in America.

Question 10.
Who break this jug?
Answer:
By whom this jug is broken?

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 11.
Never tell lies.
Answer:
Lies never be told.

Question 12.
People celebrate Diwali all over India.
Answer:
Diwali is celebrated all over India.

Question 13.
Who is laughing at the beggar? (MP 2011)
Answer:
By whom is the beggar laughed at.

Question 14.
I will do this work. (MP 2014)
Answer:
This work will be done by me.

Exercise 14

Rewrite the sentences into passive voice: (Imp.)

Question 1.
He has learnt the poem by heart.
Answer:
The poem has been learnt by heart by him.

Question 2.
The government has built many dams.
Answer:
Many dams have been built by the government.

Question 3.
Nikita has cooked food.
Answer:
Food has been cooked by Nikita.

Question 4.
Reena has done her homework.
Answer:
Her homework has been done by Reena.

Question 5.
They have elected him chairman.
Answer:
He was elected chairman.

Question 6.
I have lost my watch.
Answer:
My watch has been lost.

Question 7.
The teacher has taught the lessons.
Answer:
The lessons have been taught by the teacher.

Question 8.
The peon has rung the bell.
Answer:
The bell has been rung by the peon.

Question 9.
I have given you a book.
Answer:
You have been given a book by me.

Question 10.
Where has she put my watch?
Answer:
Where has my watch been put by her?

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 15

A. Fill in the blanks with appropriate words:

Question 1.
I ……….. begin the work tomorrow.
Answer:
I shall begin the work tomorrow.

Question 2.
I ……….. definitely help you.
Answer:
I will definitely help you.

Question 3.
You ……….. not tell lies.
Answer:
You should not tell lies.

Question 4.
My friend ……….. come tomorrow
Answer:
My friend will come tomorrow

Question 5.
We ……….. fight to finish.
Answer:
We will fight to finish.

Question 6.
He said to me that he ……….. look into the matter.
Answer:
He said to me that he would look into the matter.

Question 7.
He ……….. speak English.
Answer:
He can speak English.

Question 8.
I ……….. like to ask you something.
Answer:
I would like to ask you something.

Question 9.
I ……….. swim across the river when I was young.
Answer:
I could swim across the river when I was young.

Question 10.
You ……….. not go.
Answer:
You may not go.

Question 11.
……….. you live long!
Answer:
may you live long!

Question 12.
……….. you wait for a minute.
Answer:
could you wait for a minute.

Question 13.
It ……….. rain.
Answer:
It might rain.

Question 14.
I ……….. finish the work by next Monday at any cost.
Answer:
I must finish the work by next Monday at any cost.

Question 15.
We ……….. to love our neighbours.
Answer:
We ought to love our neighbours.

Question 16.
How ……….. you fight with me?
Answer:
How dare you fight with me?

Question 17.
Does he ……….. any help?
Answer:
Does he need any help?

B. Choose the correct Modal: (MP 2009)

1. Cars must not be parked here.
2. Will you stop making that noise.
3. How dare he ask such a question?

Exercise 16

Fill in the blanks with appropriate words:

Question 1.
I ……….. wrong. (am/is)
Answer:
I am wrong.

Question 2.
The course of lectures ……….. arranged. (were/was)
Answer:
The course of lectures was arranged.

Question 3.
Raj and I ……….. great friends. (am/are)
Answer:
Raj and I are great friends.

Question 4.
Two and two ……….. four. (makes/make)
Answer:
Two and two make four.

Question 5.
The horse and the carriage ……….. ready. (are/is)
Answer:
The horse and the carriage is ready.

Question 6.
Bread and butter ……….. my favourite breakfast. (is/are)
Answer:
Bread and butter is my favourite breakfast.

Question 7.
Kiran, and not you, ……….. won the race. (has/have)
Answer:
Kiran, and not you, has won the race.

Question 8.
He as well as they ……….. present. (were/was)
Answer:
He as well as they was present.

Question 9.
Neither Harish nor his brother ……….. at home. (are/is)
Answer:
Neither Harish nor his brother is at home.

Question 10.
He no less than you ……….. guilty. (are/is)
Answer:
He no less than you is guilty.

Question 11.
Neither you nor I ……….. to blame. (are/am)
Answer:
Neither you nor I are to blame.

Question 12.
Each of the boys ……….. given a pen. (were/was)
Answer:
Each of the boys was given a pen.

Question 13.
The United states ……….. a President. (have/has)
Answer:
The United states has a President.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 14.
Six dozen ……….. only sixty rupees. (costs/cost)
Answer:
Six dozen cost only sixty rupees.

Question 15.
None of his poems ……….. now read. (are/is)
Answer:
None of his poems are now read.

Question 16.
Either you or he ……….. to blame. (is/are)
Answer:
Either you or he is to blame.

Question 17.
The woman ……….. I met was Krishna. (which/whom)
Answer:
The woman whom I met was Krishna.

Question 18.
All ……….. glitters is not gold. (that/which)
Answer:
All that glitters is not gold.

Question 19.
One of the pictures ……….. very beautiful. (are/is)
Answer:
One of the pictures is very beautiful.

Question 20.
We have not had holiday ……….. many years. (since/for)
Answer:
We have not had holiday for many years.

Question 21.
Time and tides ……….. for none. (wait/waits)
Answer:
Time and tides wait for none.

Question 22.
He is a man who ……….. his son’s welfare. (seek/seeks) (MP 2014)
Answer:
He is a man who seeks his son’s welfare.

Question 23.
The girl danced ……….. (beautiful/beautifully) (MP 2014)
Answer:
The girl danced beautifully.

Question 24.
The picture was being ……….. by the artists. (painting/painted) (MP 2014)
Answer:
The picture was being painted by the artists.

Question 25.
We all went with ……….. (them/themselves) (MP 2014)
Answer:
We all went with them.

Question 26.
The boy ……….. is standing there is my friend. (which/who) (MP 2014, 16)
Answer:
The boy who is standing there is my friend.

Question 27.
Neither she nor I ……….. present on that occasion. (was/were) (MP 2016)
Answer:
Neither she nor I was present on that occasion.

Nominalisation

Study the following words in the sentences:

  1. As the Farm grew, it was found necessary to make some provision for the education of its boys and girls.
  2. I did not think it necessary to engage special teachers for them.
  3. It was not possible, for qualified Indian teachers were scarce.
  4. I did not believe in the existing system of education.
  5. I fully appreciated the necessity of a literary training in addition.

We can nominalise the aforesaid verbs and adjectives as nouns and change the sentences in the following way:

  1. After the growth of farm it was found necessary to make some provision for the education of its boys and girls.
  2. I did not think it necessary for engaging teachers who had got specialization for them.
  3. It was not possible for Indian teachers having qualification.
  4. I had no belief in the system of education which was in existence.
  5. I have full appreciation for the necessity of a training in literalness in addition.

Exercise 17

Convert the following sentences as above changing verbs and adjectives with their respective noun forms without changing the meaning.

Question 1.
I decided to live amongst them all the twenty four hours of the day as their father.
Answer:
I made a decision live amongst them all the twenty four hours of the day as their father.

Question 2.
They did not generally need any other exercise or games.
Answer:
Generally they had no need for any other exercise or games.

Question 3.
Sometimes I connived at their pranks, but often I was strict with them.
Answer:
Sometimes I showed connivance at their pranks but often I had strictness with them.

Question 4.
I dare say they did not like the strictness, but I do not recollect their having resisted it.
Answer:
I dare say they had dislike for the strictness but I have do recollection of their resistance to it.

Question 5.
It was my intention to teach every one of the youngsters some useful manual vocation.
Answer:
I intended teaching everyone of the youngsters some useful manual vocation.

Question 6.
I learnt in from him and taught the art to such as were ready to take it up.
Answer:
I had its learning from him and started teaching the art to such as showed readiness in taking it up.

Question 7.
I do not remember having read any book from cover to cover with my boys.
Answer:
I have no remembrance of reading any book cover to cover with my boys.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 18

Fill in blanks with the appropriate words choosing from those given brackets: (Imp.) (MP2010, 11, 12, 13, 14, 15, 16)

Question 1.
His brother is …………. N. C. C. cadet. (a, an, the) (MP 2018)
Answer:
His brother is an N. C. C. cadet.

Question 2.
This is …………. umbrella. I gave you yesterday. (a, an, the) (MP 2015)
Answer:
This is an umbrella. I gave you yesterday.

Question 3.
He gave me …………. one rupee note. (a, an, the)
Answer:
He gave me a one rupee note.

Question 4.
He doesn’t have …………. money in his pocket. (some, any, many, a lot of) (MP 2015,18)
Answer:
He doesn’t have any money in his pocket.

Question 5.
…………. of the two seats is vacant. (none, neither, no, both) (MP 2015, 18)
Answer:
neither of the two seats is vacant.

Question 6.
The slave was …………. to the pulp. (beat, to beat, beaten) (MP 2015)
Answer:
The slave was beaten to the pulp.

Question 7.
The patient had died before the doctor …………. (come, came, comes, coming)
Answer:
The patient had died before the doctor came.

Question 8.
He found the gate …………. (locked, lock, locking, to lock)
Answer:
He found the gate locked.

Question 9.
We …………. to obey the rules of the road. (should, ought, must) (MP 2015, 18)
Answer:
We ought to obey the rules of the road.

Question 10.
I …………. cross the river when I was young. (can, could, may, will) (MP 2015)
Answer:
I could cross the river when I was young.

Question 11.
I saw …………. elephant yesterday. (a, an, the)
Answer:
I saw an elephant yesterday.

Question 12.
She …………. go to the temple every morning. (dare, used to, ought to) (MP 2015)
Answer:
She ought to go to the temple every morning.

Question 13.
Would you have …………. more tea? (some, many, few) (MP 2015)
Answer:
Would you have some more tea?

Question 14.
I have no objection to …………. your story again. (hearing, hear, heard) (MP 2016)
Answer:
I have no objection to hear your story again.

Question 15.
Only …………. best quality is sold by us. (a, an, the)
Answer:
Only the best quality is sold by us.

Question 16.
…………. boy had to pay a fine. (each, all, any)
Answer:
Each boy had to pay a fine.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 17.
He is afraid …………. the dog. (from, of, with) (MP 2015, 18)
Answer:
He is afraid of the dog.

Question 18.
You cannot …………. to fight with him. (need, ought, dare)
Answer:
You cannot dare to fight with him.

Question 19.
Praveen has been working …………. an hour. (since, for, to) (MP2015, 18)
Answer:
Praveen has been working for an hour.

Question 20.
The shopkeeper returned me …………. one rupee not. (a, an, the)
Answer:
The shopkeeper returned me a one rupee not.

Question 21.
…………. of the two boys is my brother. (no, none, both)
Answer:
None of the two boys is my brother.

Question 22.
The Sky is overcast. It …………. rain today. (may, must, could)
Answer:
The Sky is overcast. It may rain today.

Question 23.
There are ten boys …………. five girls in the class. (and, but, on) (MP 2015, 18)
Answer:
There are ten boys and five girls in the class.

Question 24.
…………. he was tired, he offered. (when, as, although) (MP 2015)
Answer:
although he was tired, he offered.

Question 25.
The peon made a request …………. two day’s leave. (for, of, on)
Answer:
The peon made a request for two day’s leave.

Question 26.
One of the students …………. absent yesterday. (were, was)
Answer:
One of the students was absent yesterday.

Question 27.
…………. of them are my friends. (some, any, much) (MP 2016)
Answer:
Some of them are my friends.

Question 28.
She dropped the coin …………. the box. (in, into, of) (MP 2016)
Answer:
She dropped the coin into the box.

Question 29.
Kamal is richer …………. his brother. (as, than, to) (MP 2016)
Answer:
Kamal is richer than his brother.

Question 30.
Work hard …………. you will fail. (or, but, so) (MP 2016)
Answer:
Work hard or you will fail.

Question 31.
Ravi was very tired. So he …………. to bed early. (go, gone, went) (MP 2016)
Answer:
Ravi was very tired. So he went to bed early.

Question 32.
India cannot progress …………. poverty is there. (as soon as, as long as) (MP 2016)
Answer:
India cannot progress as long as poverty is there.

Question 33.
He is senior …………. me. (to/than) (MP 2018)
Answer:
He is senior to me.

Exercise 19

Find out determiners in the following sentences:

Question 1.
He has not taken ………. food. (MP 2009)
Answer:
He has not taken any food.

Question 2.
The teacher gave remark to ……….. boy. (MP 2009)
Answer:
The teacher gave remark to each boy.

Question 3.
All the young people had not been with me since their childhood.
Answer:
All

Question 4.
I started some classes with the help of Mr. Kallenbach and Smt. Pragti Desai.
Answer:
some

Question 5.
This they got in the course of their daily routine.
Answer:
daily

Question 6.
Of course some of them, and sometimes all of them, malingered and shirked.
Answer:
some

Question 7.
Good air and water and regular hours of food were not a little responsible for this.
Answer:
a little

Question 8.
It was my intention to teach every one of the youngsters some useful manual vocation.
Answer:
every

Question 9.
There was no other time suitable for the school.
Answer:
no other

Question 10.
A few good men are required to change the face of our country.
Answer:
A few

Question 11.
How many sisters do you have?
Answer:
many

Question 12.
How much trouble is caused by a little cat?
Answer:
much

Question 13.
My mother did not make ………… tea.
Answer:
My mother did not make much tea.

Question 14.
The principal gave …………. child a prize. (each/every) (MP 2018)
Answer:
The principal gave each child a prize.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 20

Change the number and rewrite the following sentences:

Question 1.
Birds usually build nests in the trees. (MP 2015)
Answer:
A bird usually builds a nest in a tree.

Question 2.
Good children always obey their parents.
Answer:
A good child always obeys his father/mother.

Question 3.
The boys box in the gymnasium on Sundays.
Answer:
The boy box in the gymnasium on Sunday.

Question 4.
Her dogs always attack strangers.
Answer:
Her dog always attacks a stranger.

Question 5.
These hotels don’t allow dogs.
Answer:
This hotel doesn’t allow dog.

Exercise 21

Fill in the blanks with the suitable modals given in brackets: (MP 2010, 11, 12, 13)

Question 1.
We ………… to serve our nation. (should/may/ought)
Answer:
We ought to serve our nation.

Question 2.
She ………… to go for a walk miles together. (should/used/could) (MP 2010, 11)
Answer:
She used to go for a walk miles together.

Question 3.
You ………… have taken all that trouble. (needn’t/ought/used)
Answer:
You needn’t have taken all that trouble.

Question 4.
………… I come into the class room, sir? (can/may/need)
Answer:
May I come into the class room, sir?

Question 5.
The candidates ………… to appear for an interview after the written test. (will/must/have)
Answer:
The candidates have to appear for an interview after the written test.

Question 6.
If you pass the exam, you ………… get a certificate. (night/could/will)
Answer:
If you pass the exam, you will get a certificate.

Question 7.
You ………… pay your fees before Saturday. (ought/dare/need)
Answer:
You ought pay your fees before Saturday.

Question 8.
How ………… he ask such a question? (must/dare/need)
Answer:
How dare he ask such a question?

Question 9.
There are clouds in the sky. It ………… rain today. (can/may/should) (MP 2018)
Answer:
There are clouds in the sky. It may rain today.

Question 10.
I ………… solve this problem very easily. (ought/dare/can)
Answer:
I can solve this problem very easily.

Question 11.
There ………… be some error of computer. (must/would)
Answer:
There must be some error of computer.

Question 12.
I ………… finish the work by next Monday at any cost. (ought to, must, need) (MP 2016)
Answer:
I ought to finish the work by next Monday at any cost.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 22

Rewrite the sentences beginning with ‘It’.

Question 1.
Swimming is a good exercise. (MP 2010,18)
Answer:
It is a good exercise to swim.

Question 2.
Making friends with him would have been dangerous. (MP 2016)
Answer:
It is dangerous to make friend with him.

Question 3.
Obeying the law is everyone’s duty.
Answer:
It is everyone’s duty to obey the law.

Question 4.
Using a dictionary is a good habit.
Answer:
It is a good habit to use dictionary.

Question 5.
Dying for a great cause wins us immortal honour.
Answer:
It wins immortal honour to die for a great cause.

Exercise 23

Rewrite the following sentences using so ………. that and too ……… to as necessary. (MP 2018)

Question 1.
I am so tired that I cannot finish the work in time.
Answer:
I am too tired to finish the work in time.

Question 2.
He is so poor that he cannot buy his books. (MP 2010)
Answer:
He is too poor to buy his books.

Question 3.
This box is so heavy that it cannot be lifted.
Answer:
This box is too heavy to be lifted.

Question 4.
Yash is so clever that he will understand it.
Answer:
Yash is too clever to not understand it.

Question 5.
He took out a mirror so that he could see his face.
Answer:
He took out a mirror to see his face.

Question 6.
The lesson was so long that it could not be finished.
Answer:
The lesson was too long to be finished.

Question 7.
He was late, he could not join the party.
Answer:
He was so late that he could not join the party.

Question 8.
Satish is so simple that he will not understand it. (MP 2016)
Answer:
Satish is too simple to understand it.

Question 9.
She is poor, she cannot pay her fees. (MP 2018)
(Combine the sentence using too ………. to)
Answer:
She is too poor to pay her fees.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 24

Rewrite the following sentences using an Infinitive. One has been done for you. (Imp.)

Example: We were happy when we heard this good news.
We were happy to hear this good news.

Question 1.
I am glad that I have met my friend. (MP 2015)
Answer:
I am glad to have met my friend.

Question 2.
I promised that I would attend his party.
Answer:
I promised to attend his party.

Question 3.
I expect I will meet my mother today.
Answer:
I expect to meet my mother today.

Question 4.
She hopes that she will win a prize.
Answer:
She hopes to win a prize.

Exercise 25

Rewrite the following sentences using Gerunds: (Imp.)

Question 1.
I proposed to start a new business. (MP 2013)
Answer:
I am proposing to start a new business.

Question 2.
Does she intend to live here for ever?
Answer:
Is she intending to live here for ever?

Question 3.
I won’t permit him to come here. (MP 2015)
Answer:
I am not permitting him to come here.

Question 4.
It was a big problem to continue the work.
Answer:
Continuing the work was a big problem.

Question 5.
It is not difficult to learn this poem. (MP 2016)
Answer:
Learning this poem is not difficult.

Exercise 26

Combine the following sentences by using gerunds. (Some hints are given):

Question 1.
You should not smoke.
It is harmful for your health. (begin with smoking)
Answer:
Smoking is harmful for your health.

Question 2.
He worked hard. (MP 2014)
He got very good marks. (by + gerund)
Answer:
By working hard he got very good marks.

Question 3.
She found her lost child.
She felt very happy. (on + gerund)
Answer:
On finding her lost child she felt very happy.

Question 4.
She wanted to buy some rings.
She went to bazaar. (for +gerund)
Answer:
She went to bazar for buying some rings.

Question 5.
She talks to strangers.
Her grandfather disapproves of it. (possessive + gerund)
Answer:
Her talking to strangers is disapproved by her grandfather.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 27

Rewrite the following sentences using appropriate form of Participle: (Imp.)

Question 1.
I looked through some old papers and came across this letter.
Answer:
Looking through some old papers I come across this letter.

Question 2.
The farmer ploughed his field and sang songs of joy. (MP 2016)
Answer:
Ploughing his field the farmer sang songs of joy.

Question 3.
He walked down the stairs and broke one of the eggs.
Answer:
Walking down the stairs he broke one of the eggs.

Question 4.
We finished our question papers and came out of the hall.
Answer:
Finishing our question papers we came out of the hall.

Question 5.
He got ready and went to the conference hall.
Answer:
Getting ready he went to the conference hall.

Exercise 28

Combine the following pairs of sentences by using appropriate form of Participle: (Imp.)

Question 1.
He was playing tennis last evening.
He broke his leg.
Answer:
Playing tennis last evening he broke his leg.

Question 2.
The weather was fine.
We enjoyed the picnic.
Answer:
The weather being fine we enjoyed the picnic.

Question 3.
Nikita has passed the secondary school examination.
She wants to join college.
Answer:
Passing the secondary school examination Nikita joined college.

Question 4.
We had finished our work.
We went out for a walk.
Answer:
Having finished our work, we went out for a walk.

Question 5.
The poet sit in his easy chair.
He watched millions of stars in the midnight sky.
Answer:
Sitting in his easy chair he watched millions of stars in the sky.

Question 6.
There was no higher secondary school in the village.
The boys had to walk four miles to the towns.
Answer:
Having no secondary school in the village the boy had to walk four miles to the towns.

Question 7.
The water in the river had risen.
We decided not to swim in it.
Answer:
Having the water level risen in the river we decided not to swim in it.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 29

Rewrite the following sentences in indirect form: (Imp.)

Question 1.
Mohan said, “I am leaving Mumbai today.”
Answer:
Mohan told that he was leaving Mumbai that day.

Question 2.
The teacher said, “Tomorrow I shall give you a holiday.”
Answer:
The teacher said that the next day he should give them a holiday.

Question 3.
I said to Yash, “You left your pen here last night.”
Answer:
I said to Yash that he had left his pen there the previous night.

Question 4.
My brother said, “I have just come from Indore.”
Answer:
My brother said that he had just come from Indore.

Question 5.
Rita said to me, “I saw her long ago.”
Answer:
Rita said to me that she had seen her long before.

Exercise 30

Rewrite the following sentences in direct form:

Question 1.
I told the teacher that the students had been making a noise.
Answer:
I said to the the teacher “the students were making a noise.”

Question 2.
Shashank said that he missed the train the previous night.
Answer:
Shashank said “I missed the train last night.”

Question 3.
I said to him that I saw him long before.
Answer:
I said to him “I saw you long ago.”

Question 4.
The teacher told the boys that Rome was not built in a day.
Answer:
The teacher said to the boys “Rome was not built in a day.”

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 31

Correct the following sentences:

Question 1.
A time of peace and plenty are coming to us.
Answer:
A time of peace and plenty is coming to us.

Question 2.
“Gulliver’s travels” was written by Swift. (MP 2018)
Answer:
“Gulliver’s travels” is written by Swift.

Question 3.
Each man and woman were given a prize. (MP 2015)
Answer:
Each man and woman was given a prize.

Question 4.
Ram as well as his sister have come here.
Answer:
Ram as well as his sister has come here.

Question 5.
Rahim and not you, deserves the prize.
Answer:
Rahim and ‘not you, deserve the prize.

Exercise 32

Choose the correct form of verb and rewrite the sentence:

Question 1.
A few hour’s study (is, are) enough. (MP 2015)
Answer:
A few hour’s study is enough.

Question 2.
I am a man who (seek, seeks) my son’s welfare. (MP 2014)
Answer:
I am a man who seeks my son’s welfare.

Question 3.
Two and two (makes, make) four.
Answer:
Two and two make four.

Question 4.
Neither he nor I (was, were) present.
Answer:
Neither he nor I was present.

Question 5.
The chief, with all his nobles (was, were) present.
Answer:
The chief, with all his nobles was present.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 33

Rewrite the sentences into indirect narration:

Question 1.
I said to him, “What is the matter”? (MP 2013)
Answer:
I asked him about the matter. What the matter was?

Question 2.
He said to me, “How long have you been here?”
Answer:
He asked me that how long I had been there.

Question 3.
She said to me, “Do you like to live here?”
Answer:
She asked me if I liked to live there.

Question 4.
She said to her brother, “What will you do in the coming vacation?”
Answer:
She asked her brother that what he would do in the coming vacation.

Question 5.
The teacher said to the students, “Do you play games in the evening?”
Answer:
The teacher asked the students if they played games in the evening.

Question 6.
Preeti said, “Ishita is working”. (MP 2013)
Answer:
Preeti said that Ishita was working.

Question 7.
I said to him, “I saw you long ago”. (MP 2015)
Answer:
I said to him that I had seen him long before.

Exercise 34

Rewrite the sentences into indirect narration:

Question 1.
The father said, “My son do not waste your time.” (MP2018)
Answer:
The father advised his son not to waste time.

Question 2.
The father said to his son, “Be attentive in the class.”
Answer:
The father advised his son to be attentive in the class.

Question 3.
He said, “Let me play in your garden.”
Answer:
He requested me to let him play in my garden.

Question 4.
He said to his friend, “Please lend me you book.”
Answer:
He requested his friend to lend him his book.

Question 5.
She said to her servant, “Get out of my room at once.”
Answer:
She ordered her servant to get out of her room at once.

Question 6.
The businessman said, “Alas! how foolish I have been.”
Answer:
The businessman regretted that how much foolish he hed been.

Question 7.
He said to them, “Good-bye, my friends!”
Answer:
He bid adiev to his friends.

Question 8.
“Good morning boys!” said the teacher.
Answer:
The teacher wished good morning to the boys.

Question 9.
The woman said to him, “May God bless you!”
Answer:
The woman prayed that God might bless him.

Question 10.
I said to Hari, “What a powerful shot it is!”
Answer:
I exclaimed to Hari with wonder that it was a very powerful shot.

Exercise 35

Rewrite the sentences into Indirect Narration:

Question 1.
My brother said to me, “Two and two make four.”
Answer:
My brother said to me that two and two make four.

Question 2.
He said, “The sun rises in the east.”
Answer:
He said that the sun rises in the east.

Question 3.
She said, “Honesty is the best policy.” (MP 2009)
Answer:
Sho said that honesty is the best policy.

Question 4.
The teacher said, “India became independent in 1947.”
Answer:
The teacher told that India became independent in 1947.

Question 5.
The teacher said to us, “The earth moves round the sun”. (MP 2016)
Answer:
The teacher told to us that the earth moves round the sun.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 36

Change the voice of the following sentences:

Question 1.
He grows wheat in his field. (MP 2013)
Answer:
Wheat is grown by him in his field.

Question 2.
I do not know the reason of his coming.
Answer:
The reason of his coming is not known to me.

Question 3.
Does Rhea sing a song?
Answer:
Is a song sang by Rhea.

Question 4.
What does he say?
Answer:
What is said by him?

Question 5.
They don’t understand him.
Answer:
He is not understood by them.

Question 6.
Who will solve this problem?
Answer:
By whom will this problem be solved?

Exercise 37

Change the voice of the following sentences:

Question 1.
We refused them admission.
Answer:
Admission was refused to them by us.

Question 2.
They took no notice of me.
Answer:
No notice of mine was taken by them.

Question 3.
Where did you find this book?
Answer:
Where was this book found by you?

Question 4.
The carpenter repaired my furniture.
Answer:
My furniture was repaired by the carpenter.

Question 5.
Did the shoe maker mend you shoes?
Answer:
Were your shoes mended by the shoe maker?

Exercise 38

Fill in the blanks with suitable prepositions:

Question 1.
He deals ……….. sugar.
Answer:
He deals in sugar.

Question 2.
We must abide ……….. the rule of road.
Answer:
We must abide by the rule of road.

Question 3.
We should abstain ……….. drinking.
Answer:
We should abstain from drinking.

Question 4.
He was accused ……….. murder.
Answer:
He was accused of murder.

Question 5.
He was acquitted ……….. all the charges.
Answer:
He was acquitted of all the charges.

Question 6.
I am not afraid ……….. death.
Answer:
I am not afraid of death.

Question 7.
Do you agree ……….. this proposal.
Answer:
Do you agree to this proposal.

Question 8.
He arrived ……….. Ujjain ……….. six o’ clock.
Answer:
He arrived in Ujjain at six o’ clock.

Question 9.
Beware ……….. thieves.
Answer:
Beware of thieves.

Question 10.
Do not boast ……….. you riches.
Answer:
Do not boast of you riches.

Question 11.
I borrowed a book ……….. my friend.
Answer:
I borrowed a book from my friend.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 12.
I called ……….. his house this evening.
Answer:
I called at his house this evening.

Question 13.
You should take care ……….. your health.
Answer:
You should take care of your health.

Question 14.
She complains ……….. headache.
Answer:
She complains about headache.

Question 15.
I have no confidence ……….. you.
Answer:
I have no confidence in you.

Question 16.
Unfortunately they got one ……….. my men.
Answer:
Unfortunately they got one of my men.

Question 17.
I think I’ll put it ……….. my next play.
Answer:
I think I’ll put it in my next play.

Question 18.
Why add murder ……….. your other crimes.
Answer:
Why add murder to your other crimes.

Question 19.
They have been working ……….. two hours.
Answer:
They have been working for two hours.

Question 20.
Ram is good ……….. mathematics.
Answer:
Ram is good in mathematics.

Exercise 39

Add a, an, the or some, any where necessary:

Question 1.
There is ……….. dirt on this plate and ……….. dirty mark on the table cloth.
Answer:
There is some dirt on this plate and a dirty mark on the table cloth.

Question 2.
Do you take ……….. sugar in tea?
Answer:
Do you take some sugar in tea?

Question 3.
I like ……….. music very much.
Answer:
I like the music very much.

Question 4.
……….. Australian sheep give us ………. very good wool.
Answer:
The Australian sheep give us a very good wool.

Question 5.
Give me ……….. ink to write ……….. letter.
Answer:
Give me some ink to write a letter.

Question 6.
Rama has not taken ……….. food.
Answer:
Rama has not taken any food.

Question 7.
He is ……….. university student. (MP 2014, 16)
Answer:
He is a university student. (MP 2014, 16)

Question 8.
There isn’t ……….. rice left in the boul. (MP 2014)
Answer:
There isn’t any rice left in the boul. (MP 2014)

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 40

Do as directed:

Question 1.
Thinking good thought makes a good man.
Answer:
Thinking good thought.

Question 2.
I know this. You are right. (Combine the sentences using noun clause)
Answer:
I know that you are right.

Question 3.
Using a dictionary is a good habit. (Rewrite the sentence beginning with ‘It’) (MP 2014)
Answer:
It is a good habit to use a dictionary.

Question 4.
They went to market yesterday. (Change into interrogative) (MP 2014)
Answer:
Did they went to the market yesterday?

Question 5.
I have been here ……….. Monday. (Use for/since ) (MP 2015)
Answer:
I have been here since Monday.

Question 6.
My school building is bigger than my house.(Change into positive degree) (MP 2016)
Answer:
My house is not so big as my school building.

Question 7.
He does his home work daily. (Change into negative) (MP 2018)
Answer:
He does not do his home work daily.

Exercise 41

Fill in the blanks using correct words given in the bracket. (MP 2017)

Question 1.
Diamond is ……….. hardest of all minerals. (a, an, the)
Answer:
Diamond is the hardest of all minerals.

Question 2.
We ……….. do our duty. (should, must, ought to)
Answer:
We must do our duty.

Question 3.
……….. children passed the test. (much, any, many)
Answer:
Many children passed the test.

Question 4.
He has invited ……….. to his birthday party. (they, their, them)
Answer:
He has invited them to his birthday party.

Question 5.
He is ……….. to buy a car next month. (go, goes, going)
Answer:
He is going to buy a car next month.

Question 6.
Strike the iron ……….. it is hot. (after, till, while)
Answer:
Strike the iron while it is hot.

Question 7.
Work hard ……….. you will fail. (or, but, so)
Answer:
Work hard or you will fail.

Question 8.
The Sun ……….. in the east. (rise, rised, rises)
Answer:
The Sun rises in the east.

Question 9.
The rest of girls were ……….. to wait. (ask, asked, asking)
Answer:
The rest of girls were asked to wait.

Question 10.
This is the pen ……….. I always use. (when, why, which)
Answer:
This is the pen which I always use.

Question 11.
She is sitting ……….. her mother. (between, with, by)
Answer:
She is sitting with her mother.

Question 12.
Whenever he sees me he ……….. (smiled, smiles, smiling)
Answer:
Whenever he sees me he smiles.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 42

Do as directed (any five): (MP 2017)

Question 1.
Some one stole my watch last year. (Change the voice)
Answer:
My watch was stolen (by some one last year).

Question 2.
Kamla said to Rekha, “I am not your enemy”. (Change the narration)
Answer:
Kamla told Rekha that she was not her enemy.

Question 3.
The tea is so hot that he cannot drink it. (Use too-to)
Answer:
The tea is too hot for him to drink.

Question 4.
It is not easy to climb this tree. (Rewrite using gerund)
Answer:
Climbing tree is not easy.

Question 5.
I see something here. (Make negative)
Answer:
I do not see anything here.

Question 6.
The idea is wrong. He will become rich. (Combine as an oppositive clause)
Answer:
The idea is wrong, he will become rich.

Question 7.
If you do not get up early your health will not improve. (Use unless)
Answer:
Unless you will get up early, your health will not improve.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

1. Use the following words in different contexts:
Spirit, may, mind, flame. (Imp.)
Answer:
(i) Spirit:
He is low in spirit.
The spirit never dies.
Gandhi was the leading spirit behind the reform movement.
He took spirit, went on a long drive and met with an accident.
We must work with team spirit to win the match.

(ii) May:
May I come in, sir?
May the king live long !
It may rain in the evening.
You may go to the movie.
My mother was born on twenty fifth May.

(iii) Mind:
Idle mind is devil’s workshop.
Raj, please mind the class in my absence.
Please don’t mind her comments.

(iv) Flame:
The flame of Gas stove was not proper.
He is burning with the flame of passion.
They set the house to flames.

2. I. Make a list of words ending in -logy.
Answer:
List of words ending in -logy:

  • Anthropology
  • Biology
  • Cardiology
  • Dermatology
  • Geology
  • Microbiology
  • Pathology
  • Physiology
  • Radiology
  • Veneriology
  • Zoology
  • Gynecology
  • Opthalmology
  • Pharmacology.

II. (a) Collect the synonyms of the following words by consulting a dictionary: admire, happy, famous, lovely, see, walk, slumber. (MP 2010)
Answer:
Words – Synonyms
Admire – praise, appreciate, esteem.
Happy – pleased, delighted contented, felicitous
Famous – well known, renowned, distinguished, noted
Lovely – pleasant, pretty, charming, enchanting
See – look, behold, view
Walk – wander, stroll, tread move
Slumber – repose, peaceful nap, short sleep.

(b) Collect the antonyms of the following words by consulting a dictionary: love, friend, beautiful, precious, day.
Answer:
Word – Antonyms
Love – hatred, contempt
Friend – enemy, foe, adversary
Beautiful – ugly, bad looking, obnoxious, vulgar
Precious – cheap, inferior, low priced
Day – night.

III. English spelling is not phonetic, as there are many silent letters in English words. e.g.: know, column. Now select such words from the lesson 2:
Answer:
bridge, white, watchman etc.

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

3. I. Find single words in the lesson 3 which have roughly the meanings given below:

  1. wonderfully fine
  2. to fall to a lower or worse state.
  3. the quality of being dishonest
  4. the great respect and admiration which people have for a person, country etc. often publically expressed
  5. the money used or needed for a purpose

Answer:

  1. magnificent.
  2. decay.
  3. baseness.
  4. estimation.
  5. getting.

II. Use the following words in your own sentences: hardly, scarcely, barely.
Answer:
Hardly: We had hardly begun our walk, when it began to shower.
Scarcely: There were scarcely five students present in the hall.
Barely: I barely had time to see the movie.

III. Say the following words and notice the difference in their pronunciation
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 1
Answer:
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 2

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

4. I. Write the exact meaning of the following words:
1. Wander
2. Stride
3. Stamp
4. Creep
5. Loiter
6. Stroll
7. Rove
Answer:
1. Wander: To walk slowly around without any specific direction on purpose
2. Stride: To walk with long steps
3. Stamp: To crush by putting down the foot forcefully
4. Creep: To crawl, sweeping the ground with the belly
5. Loiter: To linger about in a public place usually with no obvious reason
6. Stroll: To pace up and down at a place
7. Rove: To travel from one place to another, often with no clear intention.

II. Match the following:

A B
1. Vale (a) that exists only in the mind and probably cannot be fulfilled
2. Babble (b) distant in space or time
3. Mystery (c) a sound like that of a stream running gently over rounded stones
4. Far off (d) a broad low valley
5. Visionary (e) something which cannot be explained or understood.

Answer:
1. (d) a broad low valley
2. (c) a sound like that of a stream running gently over rounded stones
3. (e) something which cannot be explained or understood.
4. (b) distant in space or time
5. (a) that exists only in the mind and probably cannot be fulfilled

III. Use the following words in your own sentences:
Answer:
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 3

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

5. I. Use the following expression in your own sentences:

  1. By hook or by crook
  2. What the hell
  3. Is that plain enough
  4. will go straight
  5. Good for nothing
  6. God forbid
  7. Bravo
  8. Have my ears open
  9. As a matter of fact
  10. With flying colours

Answer:

  1. By hook or by crook: He wants to succeed even by hook or by crook.
  2. What the hell: What the hell were you doing in the shopping mall during the school hours.
  3. Is that plain enough: Don’t kill my time. Is this plain enough to you.
  4. will go straight: I know that after being chided the boy will go straight to his mother.
  5. Good for nothing: Such criminals are good for nothing. They should be shot dead immediately.
  6. God forbid: God forbid ! how will the patient survive at the hands of such neglectful doctors.
  7. Bravo: Bravo ! our team has won the match.
  8. Have my ears open: Don’t shout, I have my ears open.
  9. As a matter of fact: She won’t listen to your advice, as a matter of fact, she is very stupid.
  10. With flying colours: He passed the examination with flying colours.

II. Select the correct spelling:

  1. A. Tution B. Twishan C. Tuition D. Tooshan
  2. A. Kursy B. Courtesy C. Courtsy D. Courtsye
  3. A. Mathematic B. Mathematics C. Mathamatics D. Mathamatiks
  4. A. Ainsteen B. Einstean C. Instein D. Einstein
  5. A. Unparalleled B. Unparralleled C. Unparaleled D. Unparelleled

Answer:

  1. (c)
  2. (b)
  3. (b)
  4. (d)
  5. (a)

III. Write the meanings of the following expression as they are used in Lesson 5:
Expression Meaning

  1. Approved of
  2. Examined in
  3. Agree with
  4. Entitled to

Answer:

  1. Approved of = agreed with
  2. Examined in = tested in
  3. Agree with = to have similar opinion
  4. Entitled to = having the right for something

6. I. Find one word from the text for each of the following group of words:
(i) spoke in low voice.
(ii) a very small enclosed division of a larger room.
(iii) interfere in an annoying way.
(iv) place to which one travels.
(v) shut and opened the eyes.
Answer:
(i) murmured
(ii) cubicle
(iii) interrupt/intrude
(iv) destination
(v) blinked.

II. Complete the following sentences choosing the right word/words given within brackets: (MP 2010)
(i) We bought their biggest basket then ………… (set in, set against, set off, set upon) towards town.
(ii) One could see ………… (at a glance, a glimpse of, in a glance, off) her resemblance to her brothers.
(iii) The boys grew ………… (in, on, for, to) hate the Germans.
(iv) You both ………… (See, look, watch, observe) rather tired.
(v) She answered all our questions perfectly, she never put ………… (leg, hand, foot, finger) wrong.
Answer:
(i) set off
(ii) at a glance
(iii) to
(iv) look
(v) finger

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

7. I. Point out the important characteristics of the following words: Spectacles, trousers, scissors.
Answer:
Spectacles: A pair of lenses set in frame for the use of defective eyes.
Trousers: A piece of dress worn on the legs from the waist to the ankles.
Scissors: An instrument consisting of two blades joined in the middle and used for cutting.

II. A. Here are some words/phrases which are generally used by the lawyers.
Write their meanings and use them in your own sentences.

dispute, argument, laws, lordship, amounts to, observe, case, condemn, shifting his side, plead, decreed.
Answer:

Word Meaning Usage
1. Dispute argument and discussion. Their conclusions are open to dispute.
2. Arguments discussion based on reasoning. He agreed to stay with me without much argument.
3. Laws rules established by authority. You should obey the laws of the land.
4. Lordship a title used in speaking to a man of title. Your Lordship should listen to the case heedfully.
5. Amounts is equal to. His crime amounts to murder.
6. Observe To see minutely, to watch and note. He observes keenly but says little.
7. Case a lawsuit. I went to the court in connection with a case.
8. Condemn to pronounce punishment. He was found quilty and condemned to be shot dead.
9. Shifting his side speaking in favour of other party. A lawyer of renown never shifts his side.
10. Plead to present a case to a court of law. They employed a top lawyer to fight their case.
11. Decreed gave a lawful decision. The Judge decreed that the divorced wife would not meet her husband.

B. Read the following sentences and consult the dictionary to know the meaning of the word CONTEST in these sentences:
(i) I intend to contest the Judge’s decision in another court.
(ii) There is a contest for the leadership of the party.
(iii) There is going to be a beauty contest in our school.
(iv) As a protest, the party has decided not to contest this election.
(v) Cricket is a hotly contested game.
Answer:
(i) Challenge / chain something wrong, (ii) struggle, (iii) event in which peo¬ple compete, (iv) fight, (v) debated / indulged in.

III. Say the following and point out the difference:
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 4
Answer:
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 5
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 6

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

8. Make sentences with the following expressions:

1. A great deal of
2. Goes on
3. The last word
4. On the other hand
5. In spite of
6. Trial and error
7. To deal with
8. After all
Answer:
1. A great deal of: She took a great deal of time to understand it.
2. Goes on: No matter what happens, life goes on.
3. The last word: The last words of Mahatma Gandhi was ‘Hey Ram!’.
4. On the other hand: Ram is good boy but on the other hand his brother is very wicked.
5. In spite of: In spite of repeated warning the drive did not stop the car and met with an accident.
6. Trial and error: Let us use the trial and error method to solve this sum.
7. To deal with: Police should deal with the criminals with a firm hand.
8. After all: Whether good or bad you have to accept the fate after all you cannot change it.

9. I. Fill in either ‘If’ or ‘Whether’ in the following sentences :

Question 1.
The question is ………… to go or stay.
Answer:
The question is whether to go or stay.

Question 2.
It depends on ………… he’s ready or not.
Answer:
It depends on whether he’s ready or not.

Question 3.
It’s your decision ………… you go or stay.
Answer:
It’s your decision whether you go or stay.

Question 4.
I wonder ………… we should tell her or not.
Answer:
I wonder if we should tell her or not.

Question 5.
………… I were you.
Answer:
If I were you.

Question 6.
………… you pour oil on water, it floats.
Answer:
If you pour oil on water, it floats.

Question 7.
………… she should phone, tell her I’m out.
Answer:
If she should phone, tell her I’m out.

II. Explain the meaning of the following words in the poem: triumph, disaster, will, the Earth, a man.
Answer:
Triumph: Great achievement or success.
Disaster: Loss through damage or death.
Will: Mental power by which one can direct one’s thoughts and actions or influence those of others.
The Earth: The planet on which we live.
A man: A real human being; a complete man.

III. Write different meanings of the following words: minute, second, head, allowance, deal, watch.
Answer:
Minute: a moment, official note, careful and accurate in time, of similar qual¬ity, to support somebody.
Second: views.
Head: upper part of body, ability, side of a coin, device on tape recorder, prominent end of something.
Allowance: Amount of something (money etc.), tax free money.
Deal: To distribute cards, to hit, to give somebody a shock, an agreement, boards of wood etc.
Watch: To look with attention, To guard or protect, An instrument for showing time.

10. I. Find out from the lesson no. 10 the words which mean:

Question 1.
A foolish person or slow learner.
Answer:
Dunderhead

Question 2.
Foolish talk, nonsense.
Answer:
Bosh

Question 3.
The season between summer and winter.
Answer:
Autumn

Question 4.
Strong and sometimes angry disrespect towards a person or thing that is regarded as worthless.
Answer:
Scorn

Question 5.
a little devil.
Answer:
Imp

Question 6.
a total lack of respect.
Answer:
Contempt

Question 7.
A person who guards the main door of a large building.
Answer:
Janitor

II. Each sentence has one incorrect word. Write the correct word: (Imp.)

1. The room was very easy to live in.
Answer:
Comfortable

2. Say me as soon as you have finished.
Answer:
Tell me

3.Young artists must prove their way to Art by drawing photos for magazine stories.
Answer:
Picture

4. Leaves on the ivy wine.
Answer:
vine

5. One was from mane, the other from California.
Answer:
maine

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

11. I. What is the meaning of the following words in the poem ‘mending walls’: mending, spell, pine, fences, savage.
Answer:

Word Meaning
1. Mending repairing, restoring to a sound state.
2. Spell magic, charm.
3. Pine trees which yield turpentine.
4. Fences hedges, structure of bricks, stones etc. to make partition.
5. Savage wild, cruel or violent/fierce, uncivilized and rude.

II. The word ‘good’ has different meanings in the following sentences. What are they?

  1. A boy from a small town who made good in Mumbai met me yesterday.
  2. Milk is good for you.
  3. Take a good look at it.
  4. Did you have a good time at the party?
  5. We travelled a good distance.
  6. We must reach the station in good time.

Answer:

  1. settled
  2. useful
  3. loving
  4. nice
  5. great
  6. before.

12. I. Choose the appropriate alternatives to complete the sentences given below: (MP 2011)

Question 1.
Charity begins at …………. (house, home)
Answer:
home

Question 2.
I claim to be …………. (first, second) to none in all Paris.
Answer:
second

Question 3.
I’ll get …………. (odd, even) with him for it one day, mark my words.
Answer:
even

Question 4.
He couldn’t find …………. (sentences, words) enough to thank me.
Answer:
words

Question 5.
We make a pretty pair …………. (I and you, you and I)
Answer:
you and I

II. Make sentences with each of the following words and phrases so as to bring out its meaning: Prefer, budge an inch, out of sight, run errands.
Answer:

  1. I prefer coffee to tea.
  2. The virtuous people never budge an inch from the path of truth.
  3. The boy ran away fast and soon he was out of sight.
  4. I am tired of running errands for my boss.

13. I. There are different ways of seeing. Use the following in your own sentences: Notice, spot, glimpse, observe, witness, sight.
Answer:

  1. Notice: The thief got into the house without being noticed.
  2. Spot: I spotted my friend in the crowd.
  3. Glimpse: I got her glimpse between the half drawn curtains.
  4. Observe: She observes keenly but speaks little.
  5. Witness: The witness turned hostile.
  6. Sight: We sighted land after twelve days at sea.

II. Write the meaning of the following and use them in your own sentences:

often, now and then, at times, look into, on the way, awe-inspiring sight, at midnight.
Answer:

Word Meaning Usage in sentence
Often frequently She often comes to Mumbai.
Now and then from time to time I like to see the T.V. shows now and then.
At times occasionally At times she accuses her brother.
Look into to examine His disappearance is being looked into by the police.
On the way in midway I visited her house on the way to market.
Inspiring sight Causing fear and respect The view from the hilltop is an awe – inspiring sight.
At mid night Around the middle of night Thieves entered his house at mid night.

MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions

14. Distinguish between the following pairs of words:
MP Board Class 10th Special English Vocabulary Important Questions 7
Answer:

  1. Rows: Boys are standing in rows.
  2. Rose: He rose to greet his uncle. / Rose is a beautiful flower.
  3. Be: Be honest.
  4. Bee: The bee gathers honey from the flowers.
  5. Peace: India believes in peace and prosperity.
  6. Piece: I gave him a piece of advice.
  7. Veil: Veil is a definite sign of backwardness.
  8. Well: I am quite well.
  9. Morning: I got up early in the morning.
  10. Mourning: She kept mourning for hours when her father died.
  11. Shore: The ship has reached the shore.
  12. Sure: I am sure of success.
  13. Heart: Do not take my words to heart.
  14. Hurt: A boy hurt an old lady.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

I. Read the poem and answer the following questions:

I woke before the morning, I was happy all the day,
I never said an ugly word, smiled and stuck to play.
And now at last sun is going down behind wood,
And I am very happy, for I know that I’ve been good.
My bed is waiting cool and fresh, with linen smooth and fair,
And I must be off to sleep in by, and not forget my prayer.
1 know that till tomorrow, I shall see the sun rise,
No ugly dream shall frighten my mind, no ugly sight my eyes.
But slumber will hold me tightly till I wake in the dawn,
And hear the thrushes singing in the lilac round the lawn.

A. Answer these questions:

Question 1.
Why was the boy happy all the day?
Answer:
The boy was happy all the day because he woke up very early.

Question 2.
What did the boy remember to do before going to bed?
Answer:
He remembered to pray to God.

Question 3.
What was the boy hoping while going to bed?
Answer:
He was hoping to see the next sunrise without an ugly dream.

Question 4.
What did the boy find when he woke up?
Answer:
He found the thrushes singing in the lilacks when he woke up.

B. Complete these sentences:

Question 1.
All the day the boy tried ……….
Answer:
to stuck to play.

Question 2.
The bed of the boy was ……….
Answer:
cool and fresh.

C. Find the words which mean the same in the poem:

Question 1.
Sleep
Answer:
Slumber

Question 2.
The time of the day when light first appears
Answer:
dawn.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

II. Read the passage and answer the following questions: (M.P. 2009 Set D, 15)

Prevention is better than cure and it is recognised that the only way to get rid of malaria completely is to get rid of the mosquitoes which cause it. Malaria is always associated with damp and marshy land. This is not because the land is damp, but because the stagnant water is the breeding place of the mosquito, which begins its life as a larva living in the water. Malaria does not frequently occur in dry desert countries, because mosquitoes cannot breed there. The only way to destroy mosquitoes is to prevent their breeding in stagnant water. This can be done by draining all ponds and pools, and by keeping them covered in the breeding season with a thin layer of kerosene oil, which by depriving the larvae of air, kills them.

Answer these questions:

Question 1.
In what places does malaria occur most? (M.P. 2015)
Answer:
Malaria occurs most in damp and marshy land.

Question 2.
St. How does a mosquito begin its life and where? (M.P. 2013,15 Imp.)
Answer:
A mosquito begins its life as a larva in the water.

Question 3.
In what places malaria does not occur? Why? (M.P. 2012, 15, 16, 17)
Answer:
Malaria does not occur in dry desert countries because they cannot breed there.

Question 4.
Explain. ‘Prevention is better than cure.’ (M.P. 2012)
Answer:
Prevention is better than cure and it is recognised that the only way to get rid of malaria completely is to get rid of mosquitoes which cause it.

Question 5.
Write a suitable title of the passage.
Answer:
Title: Prevention is better than cure.

Question 6.
The meaning of the word damp is:
(a) Dirty
(b) Wet
(c) Dry
Answer:
(b) Wet

Question 7.
The opposite of the word ‘destroy’ is ……….
Answer:
Prevent

Question 8.
The ………… is the breeding place of the mosquito : (M.P. 2015)
(a) flowing water
(b) dry and desert
(c) stagnant water.
Answer:
(c) stagnant water.

Question 9.
Malaria does not occur in …………. countries. (M.P. 2015)
(a) damp and marshy land
(b) dry and desert
(c) dirty water.
Answer:
dry and desert.

III. Read the passage and answer the following questions:

A warrior king, with his almost invincible army, invaded a much weaker country. The vanguard of the army under the king entered that country. At that very moment the king saw a woman at some distance who was walking along the road with two children, both three or four years old. When she saw the formidable army, she panicked. She picked one of the children in her arms and started running, leaving behind the other child. The king asked some of his soldiers to catch that woman and to bring her and the two children before him. The soldiers brought the fear-stricken woman and the two children. The king, out of curiosity, asked her, “Who are these children? Why did you pick one and leave the other to its fate ?” The woman said, “Sir, the child who I picked is my brother’s daughter. The child who I had to leave behind is my own son.” The king said in utter astonishment, “What? You wanted to save somebody else’s child and you had no thought whatsoever for your own child.” Sir,” said the woman, “My son is certainly dearer to me than my own life. But my brother had placed his daughter in my care. So it was my foremost duty to ensure this child’s safety regardless of what happened to my own child.” The king, who was deeply moved by the woman’s speech, said, “O most noble woman! How can I ever think of conquering a land which has such brave woman like you who are prepared to sacrifice their own flesh and blood beyond the call of duty?” The warrior king gave the woman rich gifts and let her go with the two children. He then ordered his army back to his country.

The above episode reminds us of a similar glorious chapter in the history of India when Panna Dhai sacrificed her own son to save the royal prince who had been placed in her care.

A. Answer these questions:

Question 1.
Why did the woman start running? (M.P. 2014, 17)
Answer:
She started running because she saw formidable army and was panicked.

Question 2.
What was the king curious to know?
Answer:
The king was curious to know who those children were and why she left one child.

Question 3.
Why did the woman save somebody else’s child instead of her own? (M.P. 2013, 16)
Answer:
The woman saved somebody else’s child instead of her own because it was her duty to ensure the child’s safety who has been put in her care.

Question 4.
Why did the king give the woman rich gifts and let her go with the children?
Answer:
The king did so because he was impressed by the sacrifice of her own child for her moral duty.

Question 5.
Give a suitable title for the passage.
Answer:
Title: A moral woman/An ideal woman.

Question 6.
Why did Panna Dhai sacrificed her son? (M.P. 2017)
Answer:
Panna Dhai sacrificed her son to save the Royal son who had been placed in her care.

B. Complete these sentences:

Question 1.
The women’s sacrifice was similar to ………….
Answer:
Panna Dhai

Question 2.
One must sacrifice …………….
Answer:
To save one’s country.

C. Find the words which mean similar in the passage.

Question 1.
Too strong to be defeated …………….
Answer:
brave

Question 2.
A person who fights in a battle or war …………….
Answer:
warrior.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

IV. Read the poem and answer the following questions:

Faster than fairies, faster than witches,
Bridges and houses, hedges and ditches;
And charging along like troops in a battle
All through the meadows the horses and cattle;
All of the sights of the hill and the plain
Fly as thick as driving rain;
And ever again, in the wink of an eye,
Painted stations whistle by.
Here is a child who clambers and scrambles,
All by himself and gathering brambles;
Here is a tramp who stands and gazes;
And here is the green for stringing the daisies!
Here is a cart run away in the road
Lumping along with man and load;
And here is mill, and there is a river.
Each a glimpse and gone forever!

A. Answer these questions:

Question 1.
What are the things that seem moving faster than fairies and witches? (M.P. 2012)
Answer:
Train seems moving faster than fairies and witches.

Question 2.
Why does a child clamber and scramble?
Answer:
Because he is gathering brambles.

Question 3.
What is the cart carrying?
Answer:
The cart is carrying a man some load.

Question 4.
Why do you think the things give a glimpse and disappear?
Answer:
Because the train is running very fast.

Question 5.
Write a suitable title of the poem.
Answer:
Title: The Train.

B. Complete these sentences:

Question 1.
When I travel by bus or train, I prefer sitting close to the window because I love to see the scenery running back.
Answer:

Question 2.
If the poet has daisies, he will make a bouquet.
Answer:

C. Give one word for the following phrases:

Question 1.
A field covered in grass …………
Answer:
A field covered in grass meadow.

Question 2.
A person with no home or job who travels place to place asking for food or money ……….
Answer:
A person with no home or job who travels place to place asking for food or money tramp.

V. Read the passage and answer the following questions: (M.P. 2015)

An American enlisted himself in the Spanish army. He did not know the Spanish language. The commander informed that the king would come on inspection after six months. The king usually asked three questions. “What is your age?” Since when have you been in army?” and “Are you satisfied with your lodging and boarding?” The commander taught him the answers and he crammed them. As usual the king came on inspection. Looking at the new soldier, he asked, “Since when have you been in my army?” “Sir, 25 years,” replied the soldier. The king was taken aback. He asked him tire second questions, “Then what is your age?” “Sir, six months,” the soldier humbly replied, “Am I mad or you? The king asked irritatingly, “Sir, both,” was the quick answer.

A. Answer the following questions:

Question 1.
What was the problem of the soldier? (M.P. 2015, 16, 17)
Answer:
The soldier did not know the spanish language.

Question 2.
Why was the king expected to come for the inspections?
Answer:
The king used to come an inspection every six months so he was expected to come.

Question 3.
How did the commander help the soldier?
Answer:
The commander taught the soldiers the answer of the questions which were expected to be asked by the king.

Question 4.
Why was the king surprised? (M.P. 2015 Imp.)
Answer:
The king was surprised because the new soldier said that he had been in army for 25 years.

Question 5.
Which questions do the king usually ask? (M.P. 2015 Imp.)
Answer:
The king usually asked three questions i.e., (1) What is your age? (2) Since when have you been in my army? (3) Are you satisfied with your lodging and boarding?

Question 6.
The soldier did not know ………… language: (M.P. 2015 Imp.)
(a) American
(b) Spanish
(c) English
Answer:
(b) Spanish

Question 7.
The soldier replied that I am …………. year old: (M.P. 2015)
(a) 20
(b) 25
(c) 27
(d) 29
Answer:
(b) 25.

B. Complete these sentences:

Question 1.
The soldier was an American and ………….
Answer:
The soldier was an American and didn’t know Spanish.

Question 2.
The commander wanted ………….
Answer:
The commander wanted the correct answer from the soldier.

C. Find the words which mean the same in the passage:

Question 1.
To check that everything is satisfactory ………….
Answer:
To check that everything is satisfactory inspection

Question 2.
To leam a lot of things in a short time ………….
Answer:
To leam a lot of things in a short time cram.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

VI. Read the passage and answer the following questions: (M.P. 2015)

Students who are very fond of reading books are often labelled by their companions as bookworms. This criticism generally comes from students who consider themselves better in sports. Students who shine in athletics or in some games consider that it is better to spend time and energy in a sports arena than in a classroom or at a reading desk. All the same they do envy their fellows who shine academically. Academic honour has a glamour which is unique. It is not to be denied that playing games is a useful activity, because it creates team spirit and also makes the sports-men healthy and vigorous. That is why games and sports are given so much importance in the curriculum of schools and colleges. But studies should not be neglected and should be given due importance along with other activities connected with education. Let each type of activity have its own place in our daily routine. Then only will we have students both academically sound and physically fit. We want our educational system to generate this synergy among our youth.

A. Complete the following statements as briefly as possible:

Question 1.
Academically sound students are called bookworms because …………..
Answer:
They are very fond of reading books.

Question 2.
Students who do well in sports consider ………….
Answer:
That it is better to spend time and energy in a sports arena.

B. Write the word which means the same in the passage:

Question 1.
relating to studies.
Answer:
Academic

Question 2.
having no parallel.
Answer:
Unique.

C. Answer these questions:

Question 1.
What is the main goal of our educational system? (M.P. 2012, 16 Imp.)
Answer:
The maingoal of our educational system is to make students acadimically sound and physically fit.

Question 2.
Which qualities can be acquired through playing games?
Answer:
Through physical games health and vigour can be acquired.

Question 3.
What should be given due importance in the curriculum?
Answer:
Games and sports should be given due importance in curriculum.

Question 4.
Why do some students prefer sports to studies?
Answer:
Some students prefer sports to studies because they consider that it is better to spend time and energy in sports arena than in classroom or at reading desk.

Question 5.
Students who are very fond of reading books are often labelled by their companion as ………….: (M.P. 2015)
(a) sports loving
(b) studious
(c) bookworms.
Answer:
(c) bookworms.

Question 6.
Why academically students are called bookworms? (M.P. 2015)
Answer:
Students who are fond of reading books are academically called bookworm.

Question 7.
Who envy their fellows who shine academically? (M.P. 2015)
Answer:
Student who shine in athletes consider better to spend time in sports arena than in a classroom.

Question 8.
Why do we play games? (M.P. 2015)
Answer:
It keeps us academically sound, physically fit and healthy and vigorous.

Question 9.
………… honour has a glamour which is unique. (M.P. 2015)
(a) academic
(b) sports
(c) creative.
Answer:
academic.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

VII. Read the poem and answer the following questions:

The friendly cow all red and white,
I love with all my heart.
She gives me cream with all her might,
To eat with apple-tart.
She wanders lowing here and there,
And yet she cannot stray,
All in the pleasant open air,
The pleasant light of day;
And blown by all the winds that pass
And wet with all the showers,
She walks among the meadow grass
And eats the meadow flowers.

A. Answer these questions :

Question 1.
What does the poet say in the first two lines of the poem?
Answer:
The poet says that he loves the cow.

Question 2.
What does the poet get from the cow?
Answer:
The poet gets cream from the cow.

Question 3.
How does a cow bear the changes of weather?
Answer:
She wanders in the pleasant open air in day time.
She get wet in the showers, she bears all the winds.

B. Complete the following sentences:

Question 1.
The poet loves the cow because …………..
Answer:
The poet loves the cow because she gives him cream.

Question 2.
The cow walks ………….. and eats …………..
Answer:
The cow walks among the meadow grass and eats the meadow flowers.

C. Give one word for the following phrases:

Question 1.
To move away from the place where your should be …………..
Answer:
To move away from the place where your should be stray.

Question 2.
Pleasing or attractive …………..
Answer:
Pleasing or attractive delight.

VIII. Read the passage carefully and answer the following questions:

Modem etiquette is an art. It has to be cultivated by persistent practice. The first requirement of good etiquette is a pleasing personality, which includes a good dress in tune with times. After these basic requirements are in place, the person desiring to learn the art of etiquette must develop the power of speech to be a good communicatior. He must have a smooth accent in the language in which he converses. Modem etiquette includes having a clear idea of the day-to-day topics and happenings in the society or in the community in which one lives. These ideas enable a person to be interesting and entertaining at various functions, dinners, evening parties or in the clubs. To be sociable is a great asset in society. A sociable man, being popular, can crack good jokes when there is an occasion for them, can raise interesting issues for discussion and win friends and admirers.

A. Answer these questions:

Question 1.
What is the first requirement of good etiquette? (M.P. 2013, 17)
Answer:
The first requirement of a good etiquette is a pleasing personality.

Question 2.
If a person desires to learn the art of etiquette, what should he/she develop?
Answer:
He should develop the power of speech to be a good communicator.

Question 3.
What does modem etiquette include?
Answer:
Modem etiquette includes having a clear idea of day-to-day topics and happenings in the society.

Question 4.
A clear idea about the day-to-day topics benefits a person. How?
Answer:
Having a clear idea of day to day topics and happenings make him popular. He can crack good jokes when there is an occasion for them. He becomes interesting and entertaining at various functions. To be sociable is a great asset in society.

B. Complete these sentences:

Question 1.
Smooth accent in the spoken language is necessary …………..
Answer:
Smooth accent in the spoken language is necessary practice

Question 2.
A person having etiquette is …………..
Answer:
A person having etiquette is sociable.

C. Write one word for each one of the phrases given below:

Question 1.
One who is liked by a large number of people …………..
Answer:
One who is liked by a large number of people popular.

Question 2.
Way of speaking …………..
Answer:
Way of speaking speech.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

IX. Read the passage and answer the following questions: (M.P. 2017)

It is an admitted fact that union or cooperation is strength, disunion is weakness. A united family, a united community, a united society, a united nation is strong, but those who are disunited or split up into fractions or groups, are all weak. Take the case of a football or hockey team. If the members of the team play together and cooperate with one another, they will form a strong team.

But if each member plays his own game, they will surely be defeated, however strong the individual players may be. The same is true of an army. To win a battle, an army must work as one man. Napoleon’s motto was, “Divide and conquer”. He tried to split up the armies fighting against him. Then he would overcome them one by one. Divided they were weak. A united team, a united army, a united nation is strong. “United we stand, divided we fall.”

A. Answer these questions:

Question 1.
What is the factor that assures strength? (M.P. 2017)
Answer:
Unity assures strength.

Question 2.
What happens if each member of a football team plays his own game?
Answer:
If each member of a football team plays his own game then they will surely be defeated.

Question 3.
What moral does the passage carry. (M.P. 2012,15)
Answer:
“United we stand divided we fall”.

Question 4.
Divide and conquer was the motto of ………….
(a) Churchill
(b) Hitler
(c) Stalin
(d) Napoleon
Answer:
(d) Napoleon

Question 5.
Give a synonym of winner.
Answer:
Conquer.

B. Fill in the blanks with the suitable words:
[weakness, individual, motto, split]

Question 1.
The Minister refused to comment on ………… cases.
Answer:
The Minister refused to comment on individual cases.

Question 2.
Our school’s ………… is: ‘Duty, Honour, Country.’
Answer:
Our school’s motto is: ‘Duty, Honour, Country.’

Question 3.
The captain ………… his team into two groups.
Answer:
The captain split his team into two groups.

Question 4.
Shyness is a sign of …………
Answer:
Shyness is a sign of weakness.

C. Find one word for each of the following:

Question 1.
To defeat somebody ………….
Answer:
To defeat somebody conquer.

Question 2.
A division of a number or a small amount of something …………
Answer:
A division of a number or a small amount of something divide.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

X. Read the story and answer the following questions:

A bee went to a tank to quench its thirst, and tumbling in, was almost drowned. A dove that happened to pass that way saw the danger the bee was in. It hastened to a neighbouring tree and plucking off a leaf, dropped it into the water before the bee. The bee climbed on to the leaf, dried its wings and flew away to its hive, full of gratitude to the dove that had saved its life.

A few days later the same bee, while returning to its hive after a hard day’s work, saw a cruel boy taking aim at the dove sitting upon the branch of a trees. At once, the bee flew to the wrist of the boy and just when he was going to shoot the dove, stung it. The boy danced with pain while the dove, realizing the danger to which it was exposed, flew safely away.

A. Answer these questions:

Question 1.
What happened to the bee that went to the tank?
Answer:
The bee tumbled in and was almost drowned.

Question 2.
How did the dove help the drowning bee? (M.P. 2012)
Answer:
The dove dropped a leaf into the water before the bee.
The bee climbed on it and saved its life.

Question 3.
What did the bee feel when it was returning to its hive?
Answer:
The bee felt gratitude for the dove when it was returning to its hive.

Question 4.
What did the bee find later? (M.P. 2014)
Answer:
Later the bee found a cruel boy taking aim at the dove.

B. Complete these sentences:

Question 1.
The dove dropped a leaf into the water …………..
Answer:
The dove dropped a leaf into the water before the bee.

Question 2.
The bee flew to the wrist …………
Answer:
The bee flew to the wrist of the boy and just when he was going to shoot the dove, stung it.

C. Find one word for each of the following phrases:

Question 1.
The feeling of being grateful …………..
Answer:
The feeling of being grateful gratitude

Question 2.
The possibility of something happening that will injure or harm: ………….
Answer:
The possibility of something happening that will injure or harm: danger.

XI. Read the poem and answer the following questions:

The sun is not a-bed, when I
At night upon my pillow lie,
Still round the earth his way he takes,
And morning after morning makes.

While here a home, in shining day
We round the sunny garden play,
Each little Indian sleepy head,
Is being kissed and put to bed.

And when at eve I rise from tea
Day dawns beyond the Atlantic sea,
And all the children in the west,
Are getting up and being dressed.

A. Answer these questions:

Question 1.
What does the sun keep making when he goes round the earth?
Answer:
The sun makes day and night.

Question 2.
What are the children doing on shining day? (M.P. 2013)
Answer:
The children are playing in the garden.

Question 3.
Where does the sun rise when the poet takes tea in the evening?
Answer:
The sun rises beyond the Atlantic sea when the poet takes tea is the evening.

Question 4.
Who is preparing to go to bed? (Imp.)
Answer:
The child (poet) is preparing to go to bed.

B. Complete these sentences:

Question 1.
The sun goes round the earth to …………..
Answer:
The sun goes round the earth to makes day and night.

Question 2.
The children are getting dressed because ………….
Answer:
The children are getting dressed because the sun has rises.

C. Find the words from the poem which mean the same as the following:

Question 1.
Daybreak ………….
Answer:
Daybreak dawn.

Question 2.
One who is feeling like sleeping …………….
Answer:
One who is feeling like sleeping sleepy.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

XII. Read the passage and answer the following questions:

Emperor Ashoka was one of the earliest Indian monarchs who planted shady trees on roads and in public places. The Moghuls, too, realised the necessity of shade on the roads which they constructed. But there was no conscious planning and the peepal, banyan and pakur trees were indiscriminately mixed with neems, tamarinds and mahuas. It was only in Kashmir that they showed some preference for planning and planted magnificent avenues of chinar along the banks of the river Jhelum, which can be seen at their best at Gandhasbl and Matan on the way to Pahalgam.

A plantation plan for our national, state and district highways is urgently needed. At present, our roads are planted by the P. W.D. engineers who are ignorant of trees. Ultinuftely, the planting of new trees and replacement of dead trees is left to gardeners alone who plant any tree which comes handy. The result has been unfortunate and our roadside avenues have become a mixture of odd tress.

A. Answer these questions:

Question 1.
What did Ashoka do? (Imp.)
Answer:
Ashoka planted shady trees on roads and in public places.

Question 2.
What was the result of plantation with no conscious planning?
Answer:
The result of plantation with no conscious planning was that the peepal, banyan and pakur trees were indiscriminately mixed with neems, tamarinds and mahuas.

Question 3.
Where did the Moghuls plant the magnificent avenues of chinar? (M.P. 2014)
Answer:
The Moghuls planted the magnificent avenues of Chinar in Kashmir.

Question 4.
What do we need for our highways? (M.P. 2012)
Answer:
We need a plantation plan for our highways.

Question 5.
What is left to gardeners alone?
Answer:
The planting of new trees and replacement of dead trees is left to gardeners alone.

Question 6.
What is the result of the gardener’s haphazard plantation?
Answer:
Our road side avenues have become a mixture of odd trees.

Question 7.
Who was Ashok? (Imp.)
Answer:
Ashok was one of the earliest Indian monarch.

Question 8.
What is urgently needed for our state and national highway? (M.P. 2016)
Answer:
A plantation plan for our national highways and state is urgently needed.

B. Find out the words in the passage for the following meanings:

Question 1.
A person who rules a country …………..
Answer:
Emperor

Question 2.
A greater interest in something than in something else …………..
Answer:
Preference

Question 3.
A wide straight road with trees on both sides …………..
Answer:
Avenue

Question 4.
Lacking knowledge or information about something …………..
Answer:
Ignorance

Question 5.
Easy to do ……………
Answer:
Handy.

C. Match the words in column A with their meanings in column B:

A B
1. Magnificent (a) caused by bad luck
2. Unfortunate (b) easy to use or to do
3. Realize (c) extremely attractive and impressive
4. Handy (d) to become aware of a particular fact or situation

Answers:
1. (c)
2. (a)
3. (d)
4. (b)

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

XIII. Read the passage and answer the following questions:

In the stress of the concerns of the adult world, the problems of, rather the plight of, children pass unnoticed. I am not referring to any particular class but to childhood itself. The hardship starts right at home, when straight from sleep the child is pulled out and got ready for school even before its faculties are awake. He (or she) is groomed and stuffed into a uniform and packed off to school with a loaded bag on their back. The school-bag has become an inevitable burden for the child. I am now pleading for abolition of the school-bag, as a national policy, by an ordinance if necessary. I have investigated and found that an average child carries strapped to their back, like a packmule, not less than six to eight kgs of books, notebooks and a water bottle. Most children, on account of this daily burden, develop a stoop and hang their arms forward like a chimpanzee while walking, and I know cases of serious spinal injuries in some children too. Asked why not leave some books behind at home, the child explains it is their teacher’s orders that all books and notes must be brought every day to class, for what reason God alone knows.

A. Answer these questions:

Question 1.
What hardship do children face at home? (M.P. 2013)
Answer:
The children are pulled out from sleep and got ready for school.

Question 2.
What is author pleading for?
Answer:
The author is pleading for abolition of the school bag as a national policy by an ordinance.

Question 3.
What is the invitable burned for a child?
Answer:
The school bag is an inevitable burden for the child.

Question 4.
How much load does an average child carry in their school-bag?
Answer:
An average child carries not less than 6 to 8 kgs of books in his school bag.

Question 5.
How does the daily burden affect children’s health?
Answer:
Most children develop a stoop and some times serious spinal injuries.

Question 6.
Why can’t children leave some of their books behind at home? (M.P. 2014)
Answer:
They can’t do this because they have to follow their teacher’s orders to bring all books and notes everyday to class.

B. Complete these sentences:

Question 1.
The school-bag has become a burden for children because …………..
Answer:
The school-bag has become a burden for children because it is heavy.

Question 2.
The author investigated and found that children …………..
Answer:
The author investigated and found that children carry strapped to their back.

Question 3.
Children’s school-bag contains …………..
Answer:
Children’s school-bag contains six to eight kg.

C. Fill in the blanks with the given words:
[plight, faculties, inevitable, abolition, paraphernalia]

Question 1.
Humanitarians are demanding the …………. of death penalty.
Answer:
inevitable

Question 2.
Punishment is the …………. consequence of crime.
Answer:
abolition

Question 3.
All the …………. of the school agreed to got to picnic.
Answer:
faculties

Question 4.
Everyone was moved by the …………. of the homeless children.
Answer:
plight

Question 5.
The mountaineer’s bag was packed with mountaineering ………….
Answer:
paraphernalia.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

XIV. Read the incident and answer the following questions:

Gandhiji travelled a lot. He always travelled third class in trains. He did so because all poor people, in India, travelled third, (In those days there were three classes in trains).

Once, Gandhiji got off at Bombay (Mumbai) from a third class railway compartment. Lots of people had come to meet him. Among them were some American men and women. They went into Gandhiji’s compartment. They saw that it was very small.

“Why doesn’t he travel first ? ” Asked one of the ladies.
“I don’t know. Let’s go and ask him,” Replied one of the gentlemen.
“Mr. Gandhi, we’ve come to ask you a question”, the gentleman said to Gandhiji, “You’re the leader of the Indian people, but you travel third. Please tell us why you travel third.”

Gandhiji laughed and said, “The anser is very simple. I travel third because there is no fourth.” He laughed again and the American ladies and gentlemen laughed with him.

A. Answer these questions:

Question 1.
Why did Gandhiji travel third class? (M.P. 2014, 17)
Answer:
Gandhiji travelled third class because all poor people, in India did so.

Question 2.
Who came to meet Gandhiji at Mumbai Railway station?
Answer:
Some American men and women came to meet Gandhiji at Mumbai railway station.

Question 3.
What was the questions of the American woman? (M.P. 2015)
Answer:
The American woman’s question was that why he didn’t travel first class.

Question 4.
What was the answer of Gandhiji to the American gentleman?
Answer:
Gandhiji answered that he travelled third because there was no fourth.

Question 5.
Why did Gandhiji travel third class? How do you like the reply of Gandhiji to men and women?
Answer:
Gandhiji’s reply was witty. When he was asked this question, he replied mat because there is no fourth. Really Gandhiji travelled third because all people in India travelled third. He had great sympathy towards people. In this way, he could leam a lot about common people of India. I like this reply verymuch. He was truly a great man.

B. Complete these sentences:

Question 1.
In the days of our slavery poor people …………..
Answer:
In the days of our slavery poor people travelled third.

Question 2.
The American men and women were surprised to see that ……………
Answer:
The American men and women were surprised to see that Gandhiji travelled third.

C. Rewrite these sentences replacing the underlined words with their opposites:

Question 1.
The third class railway compartment was very large.
Answer:
The third class railway compartment was very small.

Question 2.
Gandhiji said, The answer is very’ difficult.
Answer:
Gandhiji said, “The answer is very easy.”

XV. Read the poem and answer the following questions:

Health enough to make work a pleasure.
Wealth enough to support your needs.
Strength enough to battle with difficulties and overcome them.
Grace enough to confess your sins and forsake them.
Patience enough to toil until some good is accomplished.
Charity enough to see some good in your neighbours
Love enough to move you to be useful and helpful to others.
Faith enough to make real things of God.
Hope enough to remove all anxious fears concerning future.
– Johann W. Von Goethe

A. Answer these questions:

Question 1.
Why is good health needed?
Answer:
Good health is needed to make work a pleasure.

Question 2.
How much patience does a person need and why?
Answer:
A person needs enough patience to toil for long time to accomplish something good.

Question 3.
What does a person need strength for?
Answer:
A person needs strength to battle with difficulties and overcome.

Question 4.
How should we behave with our neighbours
Answer:
We should see good in our neighbours.

B. Complete this paragraph:

A person should have a feeling of love so that they can help others and prove them-selves to be useful for them. They must always be hopeful and should not worry about the future.
Answer:
A person should have a feeling of love so that they can help others and prove them-selves to be useful for them. They must always be hopeful and should not worry about the future.

C. Find out the words from the poem which mean the same as the following:

Question 1.
To stop doing something ……………
Answer:
To stop doing something cease.

Question 2.
Feeling worried or nervous …………..
Answer:
Feeling worried or nervous anxious.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

XVI. Read the passage and answer the following questions: (Imp.)

You must have heard the name of Red Cross. The Red Cross Society is an international organisation. Its aim is very noble. It helps the mankind suffering from natural disasters like earthquake, flood and famine. It helps the sick and the wounded during wars It helps without any consideration of nationality, creed or colour. Sii Henri Dunant founded the Red Cross Society in 1863 in Switzerland. In 1920 the Indian Red Cross Society was formed. To inculcate the spirit of Red cross in students. Junior Red Cross was started. Students under 16 can be enrolled in Junior Red Cross (J.R.C.) The motto of J.R.C. is “I serve”. Its main objectives are Health, Service and Friendship. The teacher incharge of J.R.C. is called the counsellor. The students as members of Junior Red Cross work under the guid-ance of their counsellor in the service of human beings who need care and support.

A. Answer these questions:

Question 1.
What is the Red Cross Society? (M.P. 2010, Imp.)
Answer:
Red Cross Society is an International organisation.

Question 2.
What is the aim of the Red Cross Society? (M.P. 2013, 14, 16, Imp.)
Answer:
The aim of Red Cross Society is to help the mankind suffering from natural disaster.

Question 3.
What does the Red Cross Society do during wars? (M.P. 2010)
Answer:
During wars, Red Cross helps the sick and wounded, without any consideration of nationality, creed or colour.

Question 4.
Who founded the Red Cross Society and when? (M.P. 2012, 13)
Answer:
Sir Henri Dunant founded the Red Cross Society in 1863.

XVII. Read the passage and answer the following questions: (M.P. 2010)

In 1866 Alfred Nobel, a Swedish chemist, introduced a form of nitroglycerine that could be handled safely. He called it dynamite. In 1875 he went on to invent pelignite. These explosives were used in engineering applications, but they also had an obvious military application. As a committed pacifist, Nobel hoped that his explosives would provide such a deterrent to war that they would bring peace to mankind. His inventions did not bring peace, but they did bring him a massive fortune, which he used in his will to endow the Nobel Prizes awarded to those who have conferred the greatest benefit the mankind in five categories. He left $ 32,00,000 in his will to finance prizes in physics, chemistry, physiology or medicine, literature and peace. The Bank of Sweden inaugurated a new Nobel Prize for Economics in 1969. In 1903, Marie Curie became the first woman to win the Nobel Prize, sharing it with her husband.

A. Answer these questions:

Question 1.
Who was Alfred Nobel? (M.P. 2017)
Answer:
Alfred Nobel was a Swedish chemist.

Question 2.
What did Alfred Nobel introduce? (M.P. 2010,16)
Answer:
Alfred Nobel introduced a form of nitroglycerine that could be handled safely.

Question 3.
As a committed pacifist what did Alfred Nobel hope?
Answer:
As a committed pacifist Alfred Nobel hoped that his explosives would provide such a deterrent to war that they would bring peace to mankind.

Question 4.
Why did Alfred Nobel leave $ 32,00,000 in his will?
Answer:
He left it to finance prizes in physics, chemistry, physiology or medicine, literature and peace.

Question 5.
What did the Bank of Sweden do in 1969?
Answer:
The Bank of Sweden inaugurated a new Nobel prize for economics in 1969.

B. Complete the following sentences:

Question 1.
Nobel Prize is awarded to those who have …………..
Answer:
Nobel Prize is awarded to those who have conferred the greatest benefit to mankind in five categories.

Question 2.
Alfred Nobel hoped his invention would bring peace but …………..
Answer:
Alfred Nobel hoped his invention would bring peace but they brought his massive fortune.

C. Find out the words from the passage that have the same meaning:

Question 1.
A large amount of money: …………..
Answer:
A large amount of money: Fortune

Question 2.
A person who believes that war and violence are always wrong: …………..
Answer:
A person who believes that war and violence are always wrong: Pacifist.

Question 3.
Easily able to explode: …………..
Answer:
Easily able to explode: Explosive

Question 4.
A citizen of Sweden: …………..
Answer:
A citizen of Sweden: Swedish.

MP Board Class 10th General English Important Passages from Workbook

XVIII. Read the poem and answer the following questions:

Everyone that flatters thee
Is no friend in misery.
Words are easy like the wind
Faithful friends are hard to find

Every man will be thy friend,
Whilst thou hast wherewithal to spend.
But if store of crowns be scant.
No man will supply thy want.

He that is thy friend indeed,
He will help thee in thy need.
If thou sorrow, he will weep,
If thou wake, he cannot sleep.

Thus of every grief in heart,
He with thee doth bear a part.
These are certain signs to know,
Faithful friends from flattering foe.
– William Shakespeare

A. Answer these questions:

Question 1.
What kind of friends are hard to find?
Answer:
Faithful friends are hard to find.

Question 2.
What happens when we have pockets full of money?
Answer:
When we have pocket full of money, then everyone is our friend.

Question 3.
What is the attitude of your true friends when you are in grief?
Answer:
When we are in grief, our true friends remain with us all the time. He will weep with us remaining sleepless.

Question 4.
If we are in want of money how do our flatteres behave?
Answer:
The flatterers disappear.

B. Complete these sentences:

Question 1.
A faithful friend is he who ………….
Answer:
A faithful friend is he who is hard to find.

Question 2.
Flattering friends leave us when ………….
Answer:
Flattering friends leave us when our hands become empty.

C. Find out the antonyms of the following words from the poem.

1. riches – misery
2. joy – sorrow
3. friend – enemy/foe
4. enough – scanty

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

Read the extracts and answer these questions that follow: (M.P. 2016 Imp.)

I. Oh! Anger is an ugly thing,
And spoils the farest face,
It cometh like a rainy cloud,
Upon a sunny place.

Question 1.
Anger is compared to ……..:
(a) fairest of face
(b) rainy cloud
(c) snowy place.
Answer:
(b) rainy cloud

Question 2.
What does anger do to a face:
(a) It snatches away the charm of the face
(b) It makes the face shine like sun
(c) It washes the face with water.
Answer:
(a) It snatches away the charm of the face

Question 3.
What does a rainy cloud do to a snowy place:
(a) It makes the place more pleasant
(b) It obstructs the sun light and causes darkness
(c) None of these.
Answer:
(b) It obstructs the sun light and causes darkness

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

II. The hand of peace is frank and warm, (M.P. 2014, 17)
And soft as ring dove’s wing,
And he who quells an angry thought
Is greater than a king.

Question 1.
The extract has been taken from the poem ………..:
(a) Children
(b) Anger
(c) Wind
Answer:
(b) Anger

Question 2.
‘Quell’ means:
(a) Defeat
(b) Succeed
(c) Hungry
Answer:
(b) Succeed

Question 3.
Which word rhymes with ‘king’:
(a) Angry
(b) Wing
(c) Frank
Answer:
(b) Wing

III. One impulse from vernal wood
May teach you more of man,
of moral evil and of good,
Than all the sages can.

Question 1.
Give one word for the expression ‘connected with the season of spring’.
Answer:
Vernal.

Question 2.
What can woods teach us?
Answer:
Woods can teach us of moral evil and good.

Question 3.
Identify the poet.
Answer:
William Wordsworth.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

IV. Change my darkness to thy light, Lord! (M.P. 2015 Imp.)
Change my darkness to thy light,
And my evil into Good,
Touch me but once and I will change,
All my clay into thy gold.

Question 1.
‘Darkness’ in the stanza stands for ………..:
(a) night
(b) ignorance
(c) Lord.
Answer:
(b) ignorance

Question 2.
‘Light’ stands for ………..:
(a) electricity
(b) ignorance
(c) knowledge.
Answer:
(c) knowledge.

Question 3.
Who wrote the poem?
Answer:
Ravindranath Tagore.

V. One angry moment often does (Imp.)
What we repent for years;
It works the wrong we ne’er make right
By sorrow or by tears.

Question 1.
The meaning of the word ‘repent’ is:
(a) to feel happy
(b) to feel sorry
(c) to feel excitement.
Answer:
(b) to feel sorry

Question 2.
What do we repent for:
(a) Sorrow
(b) Tears
(c) Angry moment.
Answer:
(c) Angry moment.

Question 3.
Name the poem?
Answer:
Anger

Question 4.
What is the effect of the work done at an angry moment?
Answer:
We repent for years the work done at an angry moment

Question 5.
Find a word which means ‘grief’.
Answer:
Sorrow.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

VI. In your hearts the birds and the sunshine, (M.P. 2009)
In your thoughts the brooklets flow,
But in mine is the wind of autumn
And the first fall of the snow.

Question 1.
Broklets mean:
(a) small rivers
(b) rivers
(c) waterfall.
Answer:
(a) small rivers

Question 2.
Who is the writer of this poem?
Answer:
H.W. Longfellow is the poet of the poem.

Question 3.
What lies in the hearts of the children.
Answer:
The birds and sunshine lies in the heart of children.

VII. Read the extracts carefully and answer the questions:

O you that are so strong and cold,
O blower, are you young or old?
Are you a beast of field and tree,
Or just a stronger child than me?

Question 1.
Name of the poem is ……………
Answer:
wind.

Question 2.
‘beast’ means:
(a) fruit,
(b) flower,
(c) animal.
Answer:
animal.

Question 3.
Which are rhyming words:
(a) strong and cold,
(b) tree and me,
(c) young and old.
Answer:
tree and me.

Read the extracts and answer these questions that follow :

VIII. O blithe new comer ! I have heard,
I hear thee and rejoice.
O cuckoo ! shall I call the bird,
Or but a wandering voice?

Question 1.
Who has been addressed as a new comer?
(a) a bird
(b) cuckoo
(c) a strange
Answer:
(b) cuckoo

Question 2.
Find the word that means ‘to walk aimlessly’.
Answer:
wander

Question 3.
Find the same meaning of ‘you’ from the stanza.
Answer:
thee

Question 4.
Who is called a wandering voice?
Answer:
The cuckoo is called a wandering voice

Question 5.
How does the poet feel when he hears the voice of cuckoo?
Answer:
The poet rejoices when he hears the voice of cuckoo.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

IX. In my house, with thin own hands
Light the lamp of the love
The transmuting lamp entrancing
wonderous are its rays.

Question 1.
The rays of the lamp are:
(i) beautiful
(ii) wonderful
(iii) harmful
Answer:
(ii) wonderful

Question 2.
Name the poet of the poem.
Answer:
Ravindranath Tagore

Question 3.
What does ‘In my house’ mean?
Answer:
In my house means in my heart

Question 4.
What kind of lamp is it in the poem?
Answer:
The lamp in the poem is transmuting and entrancing.

X. I returned to Delhi and enquired at the DTD & P (air) about the outcome of my interview. In response, I was handed my appointment letter. I joined the next day as senior scientific assistant on a basic salary of Rs. 250/- per month. If this was to be my destiny, I thought, let did I feel any bitterness or resentment at my failure to enter the air force. All this was in 1958. (Imp.)

Question 1.
What is the name of the lesson from which the extract has been taken?
Answer:
The name of the lesson is ‘One step Ahead.’

Question 2.
‘Destiny’ means:
(i) Future
(ii) Nature
(iii) Fate.
Answer:
Fate.

Question 3.
Name the writer of the lesson.
Answer:
A.P.J. Abdul Kalam.

Question 4.
What did the writer enquire about?
Answer:
The writer enquired about the outcome of his interview.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

XI. You know that I, once, wrote a book called The Discovery of India. I was engaged in that quest long before I wrote that book. It was not mere curiosity that led me to that quest. I was engaged in many activities and I wanted a proper reconciliation between my activity and my thought. Though without action is abortion action without thought is folly.

Question 1.
Who wrote the book ‘The discovery of India’?
Answer:
Pandit Jawaharlal Nehru wrote this book.

Question 2.
Find the word that means “the lack of judgement”.
Answer:
abortion.

Question 3.
The name of the lesson from which the extract has been taken is
(i) One step Ahead
(ii) Opportunity for youth
(iii) Torch Bearers
Answer:
(ii) Opportunity for youth

Question 4.
Why was the author led to write ‘The discovery of India’?
Answer:
The author wanted a proper reconciliation between his activities and his thoughts, it led him to write the Discovery of India.

XII. Oh! Anger is an ugly thing, (Imp.)
And spoils the farest face,
It cometh like a rainy cloud,
Upon a sunny place.

Question 1.
‘Ugly’ here means ………….
(i) Fine
(ii) Unpleasant
(iii) Pleasant.
Answer:
(ii) Unpleasant

Question 2.
Anger spoils ………….
(i) The ugly face
(ii) The beautiful face
(iii) The sunny place
Answer:
the beautiful face

Question 3.
What is the name of the poet who wrote this poem.
Answer:
Eliza Cook

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

XIII. The next night they came to another village where they received a very different reception. The village welcomed them kindly, found them a place to stay for the night, and gave them food to eat. In the morning as Guru Nanak and Mardana were leaving, the Guru said, “I pray that the people of this village may not remain in their village but may be scattered through out the country.” (Imp.)

Question 1.
They come to another village. What does ‘they’ stand for?
(i) Guru Nanak
(ii) Mardana
(iii) Villagers
(iv) Guru Nanak and Mardana.
Answer:
(iv) Guru Nanak and Mardana.

Question 2.
Villagers treated Guru and Mardana:
(i) badly
(ii) nicely
(iii) rudely
Answer:
(ii) nicely

Question 3.
Name the lesson from which the extract has been taken.
Answer:
The name of the lesson is ‘Torch Bearers’.

Question 4.
How did the villagers treat Guru Nanak?
Answer:
The villagers welcomed Guru Nanak kindly, found him a place to stay for the night and gave him food to eat.

XIV. Then, one day, suddenly their luck changed. While travelling through the forest they discovered a pot containing a thousand gold coins. The friends were very happy about their discovery and danced with joy. (Imp.)

Question 1.
The pot of gold was found ………..:
(i) in the forest
(ii) in the village
(iii) in the town
Answer:
(i) in the forest

Question 2.
The pot was made of ………..:
(i) coin
(ii) gold
(iii) joy.
Answer:
(ii) gold

Question 3.
Name of the lesson.
Answer:
The pot of gold

Question 4.
What was there in the pot?
Answer:
There were a thousand gold coins in the pot.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

XV. I saw the different things you did,
But always you yourself you hid.
I felt you push, I heard you call,
I could not see yourself at all.

Question 1.
Find a word from stanza that is opposite of ‘same’.
Answer:
different

Question 2.
The word ‘you’ stands for …………:
(i) the sun
(ii) the moon
(iii) the wind
Answer:
(iii) the wind

Question 3.
Name the poet of this poem.
Answer:
Virginia Wolf.

XVI. One impulse from a vernal wood,
May teach you more of man,
Of moral evil and of good,
Than sages can.

Question 1.
‘Wood’ stands for:
(i) Furniture
(ii) Forest
(iii) House
Answer:
(ii) Forest

Question 2.
‘Sage’ stands for:
(i) a teacher
(ii) a poet
(iii) a very wise person
Answer:
(iii) a very wise person

Question 3.
Name the poet and the poem.
Answer:
William Wordsworth and poem: The tables turned.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

Read the given passages and answer the questions that follow:

I. Someone came and whispered, informing them that the bodies had been taken away through another gate.

The British were bent upon their treacherous way. The bodies of the valiant leaders were mercilessly chopped off, filled in the sacks and carried away to the bank of the river Sutlej at Ferozepur through a back gate. The last rites were to be performed by a Sikh granthi and a Hindu pandit.

The sacks containing the parts of the bodies were taken off the truck. Kerosene was spilled over them and set ablaze in the most cruel and heartless manner.

Question 1.
Give meaning of the word ‘whispered’.
Answer:
To speak something in very low voice particularly into someone’s ear.

Question 2.
Find a word that means ‘not to be relied’ or ‘deceptive’.
Answer:
Treacherous.

Question 3.
Make a sentence with the phrase “Set ablaze”.
Answer:
The crowd set ablaze the bus.

Question 4.
Why were the bodies taken away through another gate?
Answer:
The bodies were taken through another gate because at the front gate a huge crowd had gathered. It was feared that it may turn violent.

Question 5.
Whose bodies were they?
Answer:
They were the bodies of great martyrs Sardar Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdeo.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

II. I met Swami Shivanandas – a man who looked like a Buddha wearing a snow-white dhoti and wooden slippers. He had an olive complexion and blacke piercing eyes. I was stuck by his irresistible, almost child-like smile and gracious manner. I introduced myself to the Swamiji. My Muslim name aroused no reaction in him. Before I could speak any further, he inquired about the source of my sorrow. He offered no explanation of how he knew that I was sad and I did not ask.

I told him about my unsuccessful attempt to join the Indian Air Force and by long cherished desire to fly. He smiled, washing away all my anxiety almost instantly. (M.P. 2014, 16 Imp.)

Question 1.
Who was looking like Buddha:
(a) Ravindranath Tagore
(b) Swami Shivananda
(c) A. P. J. Abdul Kalam
Answer:
(b) Swami Shivananda was looking like Buddha.

Question 2.
Who had a gracious and child like smile?
Answer:
Swami Shivananda had a gracious and childlike smile.

Question 3.
Meaning of the word irresistible is:
(a) Prevent
(b) That can’t be stopped
(c) Explain
Answer:
(b) That can’t be stopped.

Question 4.
Who went to meet Swami Shivanand and why?
Answer:
A.P.J. Abdul Kalam went to meet Swami Shivanand to find answer to his worries.

Question 5.
Name the lesson from which this extract has been taken.
Answer:
One step ahead.

Question 6.
The meaning of the word ‘attempt’ is: (M.P. 2014)
(a) effort
(b) job
(c) source
Answer:
(a) effort.

Question 7.
The writer of this lesson, from which the extract has been taken, is: (M.P. 2014)
(a) Minakshi G. Jain
(b) A.P.J. Abdul Kalam
(c) Sudha Murthy.
Answer:
(b) A.P.J. Abdul Kalam.

Question 8.
The writer wanted to join: (M.P. 2014)
(a) Indian army
(b) Indian Air Force
(c) Indian Navy
Answer:
(b) Indian Air Force.

Question 9.
What was the writer struck by? (M.P. 2014)
Answer:
He was struck by his irresistible, almost child-like smile and gracious manner.

III. It is astonishing how the landscape changes as one moves northwards. The rich and fertile plains of the river Ganga and its numerous tributaries have invited invasions, turmoil and change. Around 1500 BC, fair-skinned Aryans swept in through the mountain passes from the far north-west. The tenth century brought Muslims, who later mingled with the local people and became an integral part of this country. One empire gave way to another. Religious conquests continued. All this time, the part of India south of the Tropic of Cancer remained largely untouched, safe behind the shield of the Vindhya and Satpura mountain ranges.

Question 1.
Give a synonym of astonishing.
Answer:
Surprizing.

Question 2.
Find a word that means necessary to make a whole complete.
Answer:
Integral.

Question 3.
Give antonym of conquest.
Answer:
Defeat.

Question 4.
Who is the author of these lines?
Answer:
Dr. A.P.J. Kalam is the writer of these lines.

Question 5.
Which line divides India into two parts?
Answer:
The Tropic of Cancer divides India into two parts.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

IV. Sardar Kishan Singh was on the verge of losing his nerve. He continued delivering his speech in his delicious manner. When the milkman ran towards him and gave the dreaded news that the execution was over. Sardar Kishan Singh announced to the crowd “Bhagat Singh has been executed. I am going to fetch his body. None of you should budge from here. I don’t wish that in taking away the body of Bhagat Singh I shall have to take away many more. (M.P. 2017)

Question 1.
If I say don’t budge from here. I mean:
(a) Don’t move from here
(b) Don’t buy from here
(c) Don’t play over here
Answer:
(a) Don’t move from here

Question 2.
From which lesson has the extract been taken:
(a) The power of determination.
(b) Salutation to the nation
(c) Don’t play over there.
Answer:
(b) Salutation to the nation

Question 3.
Who was Sardar Bhagat Singh? He was Sardar Kishan Sing’s:
(a) Son
(b) Brother
(c) Friend
Answer:
(a) Son

Question 4.
What news did the milkman give?
Answer:
He gave the dreaded news that the execution was over.

V. Work is worship and unless we treat it as such neither we nor our country will progress. There is nothing to be ashamed of doing work. Some people feel that it is below their dignity to do a certain job. It is said that a foreign diplomat once visited America. As the visitor went in he found the great President polishing his shoes, shocked at what he saw. The Diplomat asked him, why he himself polished his shoes. President Lincoln asked “Why? who polishes yours”?. The great Ishwar Chandra Vidya Sagar carried the luggage of a snobbish young man where the later was looking around for a porter to carry the light luggage he had. Mahatma Gandhi to teaches us about dignity of work. Let us follow the examples of great people and realize that labour is dignifying and should be equated with worship.

Question 1.
According to the passage whose example should we follow:
(a) Our own
(b) Other
(c) Great people
Answer:
(c) Great people

Question 2.
Supply one word from the passage for praying to God?
Answer:
Prayer

Question 3.
Why was the foreign diplomat shocked?
Answer:
When he saw Lincoln polishing his shoes, he was shocked.

Question 4.
Who carried the luggage of the young man?
Answer:
Ishwar Chandra Vidya Sagar carried the luggage of the young man.

Question 5.
What does Mahatma Gandhi teach us?
Answer:
Labour is dignifying and should equated with worship.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

VI. Kubuddhi was greedy and had a plan to cheat his friend of his share of the gold coins. He said, “It is unwise to take all the gold to the city”. When the friends see so much money, they will ask us to lend some to them, or they may even steal it. Let’s take one hundred coins each and bury the remaining in the forest. We can always come back and take the money whenever we need it. Subuddhi agreed with Kubuddhi. Together they buried the money under an old banyan tree and returned to their homes with a part of their new found wealth. (Imp.)

Question 1.
Name the lesson from which this extract has been taken.
Answer:
The pot of gold

Question 2.
Find out the word from the extract which means ‘money-hungry’.
Answer:
Greedy.

Question 3.
They buried the money and then they:
(a) Went to the city
(b) Came back to their homes
(c) Went to the forest
Answer:
(c) Went to the forest.

Question 4.
What was the plan of Kubuddhi? (M.P. 2014)
Answer:
Kubuddhi’s plan was that they should take one hundred wins each and bury the remaining in the forest. He had decided that later he will come back and take away all gold.

VII. The greater the number of good citizens in a country is, the more enlightened will the country be as a whole.

A chain is as strong as its weakest link. Each one of us is a link in the chain that is our country. If we are weak and poor citizens, then our country will suffer, even though we may try to comfort ourselves with the false idea that it does not make any difference what one person does in such a large country where so many people live. But if one candle goes out then in that one place there is darkness instead of light. It is only when all the candles bum brightly that the whole house will be full of light.

Question 1.
Give antonym of weakest.
Answer:
Strongest.

Question 2.
Give synonym of idea.
Answer:
Notion.

Question 3.
Give meaning of enlighten.
Answer:
Make more knowledgeable.

Question 4.
How strong is a chain?
Answer:
A chain is as strong as its weakest link.

Question 5.
What will happen if every individual is not taken care of?
Answer:
If every individual is not taken care of then our country will suffer.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

VIII. That night, I was sleeping in the passage room. When I woke up in the morning I found my elder brother’s blanket on me added to mine. Early at dawn he had left for the fields without a blankets on his shoulders. If he had been asked why, he would have surely said in his usual manner that he did not feel cold. Now I have a comfortable income. Yet it had never occured to me to think of buying any warm cloth for my elder brother. (M.P. 2010 Imp.)

Question 1.
The time of the day when light first appears is called:
(a) morning
(b) dawn
(c) day
Answer:
(b) dawn

Question 2.
From which lesson has the extract below been taken?
Answer:
The Tribute.

Question 3.
The writer is:
(a) A.P.J. Kalam
(b) Pt. Nehru
(c) Das Benhur.
Answer:
(c) Das Benhur.

IX. Read the extract carefully and answer the questions given below it: (M.P. 2013 Imp.)

In those days, there was no communal divide in the village. People from different communities lived together in peace. Many would come to our house to ask for alms. There were Muslim Fakirs, Hindu Dasalahs who roamed the countryside singing devotional songs Yellamma Jogathis who appeared holding the image of Goddess Yellamma over their heads, poor students and invalid people.

We never had too much cash in the house and the only help my grandfather could gives these people was in the form of rice. People who receive help do not talk too much. They would receive the rice, smile and raise their right hand to bless us.

Question 1.
The meaning of the word ‘alms’ is ………..:
(a) rice
(b) donation
(c) Devotional Songs
Answer:
(b) donation

Question 2.
The only help to the needy people:
(a) cash
(b) clothes
(c) rice
Answer:
(c) rice

Question 3.
Writer of this lesson is:
(a) Sudha Murty
(b) W.M. Ryburn
(c) Minakshi G. Jain
Answer:
(a) Sudha Murty.

Question 4.
What do people do after receiving help?
Answer:
They would receive the rice, smile and raise their right hand to be bless us.

Question 5.
The name of the lesson is:
(a) One Step Ahead
(b) Torch Bearers
(c) The Red Rice Granary
Answer:
(c) The Red Rice Granary

Question 6.
How did the people live in the village according to the writer?
Answer:
The people lived in the village peacefully. There was no communal divide in the village.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

X. Read the extract carefully and answer the questions given below it: (M.P. 2015, Imp.)

Mamta has been studying in a small school in the near by town hill then, as her parents could not afford to send her to any one of the public schools in the city. It was only because of the scholarship she had won from a trust that it had been possible for her to join this reputed convent school. Being away from home, in a hostel, she yearned for some friends, but till now most of the girls had refused to accept a small town girl as their friend. Most of the girls in the school came from rich families. They treated her as unwelcome guest who was two low in status by their standards.

Question 1.
Mamta had been studying in a …………:
(a) big school
(b) famous old school
(c) small school
Answer:
(c) small school

Question 2.
From which lesson this extract has been taken:
(a) The new player in the team
(b) The tribute
(c) One step Ahead.
Answer:
(a) The new player in the team

Question 3.
Mamta could not join any public school because …………:
(a) She was weak in studies.
(b) Her parents could not afford to send her to school.
(c) She could not get scholarship.
Answer:
(c) She could not get scholarship.

Question 4.
Why did the girls in the school avoid Mamta’s company?
Answer:
Because Mamta was from small town and was too low in status by their standards.

XI. Read the extract carefully and answer the questions given below it: (M.P. 2015)

Usually my elder brother does not write to me. He does not need anything from me. He has never sought a token from me in lieu or his concern for me as an elder brother. In those days when I was a student. the only thing that he enquired about was my well-being.

During my stay at home, he would catch fish for me from the pond behind our house and would ask his wife to prepare a good dish, for I loved fish. When the catch was scanty, the dish would be prepared exclusively for me. He would say to his wife: “You must make the dish as delicious as possible, using mustard paste for Babuli.” Even now, he is the same man with same tone of love and compassion. Nothing has changed him-his seven children, father, mother, cattle, fields, household responsibilities. He is the same-my elder brother.

Question 1.
Name of the lesson from which the extract has been taken is:
(a) The tribute
(b) The torch Bearer
(c) The Pot of God
Answer:
(a) The tribute

Question 2.
My ……… brother does not write to me.
(a) younger
(b) cousin
(c) elder
Answer:
(c) elder

Question 3.
Find out the word from extract which means “small in quantity or size”.
Answer:
scanty.

Question 4.
When elder brother caught the fish; what would he say to his wife?
Answer:
He would say to his wife to make the dish as delicious as possible using mustard paste for Babuli.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

XII. Read the extract carefully and answer the questions given below it: (M.P. 2015, 16, 17)

Once more the brave boy made up his mind. He would not be a cripple. He would walk. But unfortunately from the waist down, he had no motor ability. His thin legs just dangled there, all but lifeless. Ultimately, he was released from the hospital. Everyday his mother would massage his little legs, but there was no feeling, no control, nothing. Yet his determination that he would walk was as strong as ever. This determined young man, Dr. Glenn Cunningham, ran the world’s fastest mile!

Question 1.
The word in the passage similar in meaning to ‘disable’ is ………..:
(a) dangle
(b) cripple
(c) determination
Answer:
(b) cripple

Question 2.
What had caused the disability to the boy:
(a) He suffered an accident while crossing the road.
(b) A truck ran over him.
(c) He got burnt.
Answer:
(c) He got burnt.

Question 3.
By what name do we know the boy:
(a) Mahatma Gandhi
(b) Roger Bannister
(c) Glenn Cunningham
Answer:
(c) Glenn Cunningham

Question 4.
How did the mother help the boy to overcome his disability?
Answer:
The mother helped the boy to overcome his disability by massaging his little legs regularly.

XIII. Read the extract carefully and answer the questions given below it:

The little country school house was heated by an old fashioned, pot bellied coal stove. A little boy had the job of coming to school early each day to start the fire and warm the room before his teacher and his classmates arrived. One morning they arrived to find the school house engulfed in flames. They dragged the unconscious boy out of the flaming building more dead than alive. He had major bums over the lower half of his body and was taken to the nearby country hospital.

Question 1.
The antonym of Major is:
(a) Small
(b) Minor
(c) Fat
Answer:
(b) Minor

Question 2.
The boy was taken to the:
(a) School
(b) Bank
(c) Hospital.
Answer:
(c) Hospital.

Question 3.
The meaning of the word unconscious is:
(a) Alert
(b) Slept
(c) Senseless.
Answer:
(c) Senseless.

Question 4.
What was the condition of the little boy when he was taken to the hospital?
Answer:
The boy was senseless when he was taken to the hospital.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

XIV. Read the extract carefully and answer the questions given below it:

I bathed in the Ganga and revelled in the purity of its water. Then I walked to the Shivanand Ashram situated a little way up the hill. I could feel intense vibrations when I entered. I saw a large number of sadhus seated all around in a state of trance. I had read the sadhus were psychic people – people who know things intuitively and in my dejected mood, I sought answer to the doubts that troubled me.

Question 1.
The writer of this lesson is:
(a) A.P.J. Abdul Kalam
(b) Das Benhur
(c) Pt. Nehru.
Answer:
(a) A.P.J. Abdul Kalam

Question 2.
The lesson’s name is:
(a) The Tribute
(b) One Step Ahead
(c) Torch Bearers
Answer:
(b) One Step Ahead

Question 3.
The word purity means:
(a) Dirty
(b) Pretty
(c) Clean and clear.
Answer:
(c) Clean and clear.

Question 4.
Who are the sadhus according to the writer?
Answer:
The Sadhus are psychic people who know things intuitively.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Prose

XV. Read the extract carefully and answer the questions given below it:

Now, we all live in a big house which we call our native country. We have each of us been given, some one rupee, some two rupees, some three and some four. These rupees are not rupees with which we can buy things, but they are different powers we have been given. Each of us has powers of body, powers of mind and powers of character. Each of us has strength, time and intelligence, which can be use. As we leave school and go out into the world, we are tested as to how we are going to use these talents which we possess.

Question 1.
‘By native country’ the writer means:
(a) the country where he lives
(b) the house in which he lives
(c) a foreign country.
Answer:
(b) the house in which he lives

Question 2.
The name of the lesson from which the extract has been taken is:
(a) The Power of Determination
(b) The Torch Bearer
(c) The Pot of Gold.
Answer:
(b) The Torch Bearer

Question 3.
Give the name of the writer of the lesson.
Answer:
W.M. Rybum.

Question 4.
What do rupees signify in the extract?
Answer:
In the extract rupees signifies different powers we have been given.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

I. Read the passage and answer the questions that follow:

All ants have a varied diet. This is a strong point with struggle for a livelihood, as it enables them to use whatever food is, for the time, abundant and easy to find and collect. In this way a varied diet cushions them against unpredictable changes in food supply. All our species eat some sort of prey, but they will also pick-up crumbs of bread, cheese or fruit that they find lying about near picnic sites, or in parks or gardens.

Ants eat worms, centipedes and spiders; they also eat larvae, and insect adults such as flies moths and spring tails. Such small animals do not all make easy game for ants; they are usually much quicker than the ant itself and they have an extraordinary number of ways of escaping, some jump, some flicks their bodies violently and some give out a pungent repellent substance.

If ants or indeed any hunting animals were too clever at catching their prey, they would eventually destroy the species completely and suffer themselves in turn. That is one reason, why in nature it is usually the weak and disabled that are caught and eaten. The well formed, alert and vigorous ones can escape and survive to keep the species going. The prey avoids destruction in this way and maintains a good breeding stock which provides a regular food supply for its predators. The predators can even be thought of a beneficial agent that prevents overcrowding of the prey by clearing up, neatly and effectively all the superfluous individuals.

Question 1.
Make notes on the contents of the passage and give a title also.
Answer:
Title: The Ants.
1. The food of the ants:

  • Varied diet.
  • Easy to find
  • Crumbs of bread, cheese, fruit.

2. Ant’s victims:

  • Worms, moth, insects.

3. Might is right:

  • Weak are easy prey, like insects, larvae, spiders.
  • Only the strong species serve themselves.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

Question 2.
Prepare the summary of the passage.
Answer:
Summary: Ants have varied diet. It enables them to eat whatever they get easily. They eat worms, insects larvae, spiders, flies. The strong worms escape by jumping or by giving pungent smell. If hunting animals are able to catch their prey always they would destroy the whole species completely. The weak are caught and the strong escape to survive to keep their species going. They protect the destruction of their species.

II. Read the given passage and answer the questions that follow:

There are several arts which men and women think themselves to be masters of, without having been at the pains of learning them. Everybody who speaks, thinks himself to be grammarian, though he may be wholly unacquainted with the rules of grammar. Everybody who reasons thinks himself to be expert in logic though he may not know what logic is. Everybody forms to himself the character or fortune of a stranger from the features and lines of his face.

No sooner are we presented to some body we never saw before than we are immediately struck with the idea of a proud, a reserved, a lovable, or a good natured man. Upon our going into a company of strangers, our kindness or dislikes, fear or hatred, rises naturally towards several particular persons. It happens even before we have heard them speak a single word or have seen them do something.

Every passion gives a particular cast to the face. An eye can curse a person for half an hour together. An eyebrow can call a man a scoundrel. We may have some idea of the temperament and circumstances of everyman by his words. A man’s speech is much more easily distinguished than his face. In this case, the air of the whole face is much expressive than the lines of it. Nevertheless it is an injustice we are guilty of towards one another, when we are prejudiced by the looks and features of those whom we do not know.

Question 1.
Make notes on the contents of the passage and give a title also.
Answer:
Title: Human Nature.
1. Wrong thoughts:

  • Without training, people pretend to be masters of different arts.
  • Pose to be logicians without any knowledge of logic.

2. Judgement of a person:

  • We form our opinions about a stranger from his looks.
  • Fear and hatred, likes and dislikes about strangers.

3. Face is the index of mind:

  • Cursing a person with looks.
  • Label a man from his eye-brows.

4. Words are the expression of one’s mind:

  • Speech is deceptive in most cases.
  • Face betrays the inner feelings.

5. A good advice:
It is injustice to be prejudiced by stranger’s looks.

Question 2.
Prepare the summary of the passage.
Answer:
Summary: Most people pose to be what they are not. They pretend to be masters of arts without training or education. People try to judge others from their face. We form our opinion about strangers from their looks. We have our likes and dislikes about several persons without judging them by their words or actions. Speech may be deceptive but not features of face. It is injustice to be prejudiced by the looks of an unknown person.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

III. Read the following passage carefully and do as instructed in (a) and (b) below the passage: (M.P. 2014)

It is an admitted fact that union or cooperation is strength, disunion is weakness. A united family, a united community, a united society, a united nation is strong, but those who are disunited or split up into fractions or groups, are all weak. Take the case of a football or hockey team. If the members of the team play together and cooperate with one another, they will form a strong team.

But if each member plays his, own game, they will surely be defeated, however strong the individual players may be. The same is true of an army. To win a battle, an army must work as one man. Napoleon’s motto was, “Divide and conquer”. He tried to split up the armies fighting against him. Then he would overcome them one by one. Divided they were weak. A united team, a united army, a united nation is strong.

Question 1.
On the basis of your reading of the above passage, make notes on it in points using heading and sub-heading.
Answer:
Title: A United Nation.
1. Union:

  • It is strength.
  • Family, society, community etc.
  • e.g., an army, a football team.

2. Disunion:

  • Splitting of groups.
  • Weakness.
  • Napoleon’s Motto ‘Divide and Conquer’.

Question 2.
Now write a summary looking at the notes.
Answer:
Summary: Union is strength. Disunion is weakness. A united family, society, community and nation is strong, e.g., a football team, a hockey team. They form a strong team by playing and cooperating one another. Napoleon’s Motto was ‘Divide and Conquer’. To win a battle an army must work as one man.

IV. Read the given passage and answer the questions that follow: (M.P. 2011, 12, 16)

Discipline is necessary in life. A man without discipline can achieve nothing worth while in life. Discipline is the very condition of progress, stability and strength. Discipline is necessary in all walks of human life. Without discipline there will be disorders and lawlessness in a civilised society. We cannot live without having some regards for the welfare of others. Respect for authority is the basis of discipline. Children must obey their parents. In schools and colleges, there must be discipline, otherwise education will suffer. We find evidence of discipline all around us even in the world of nature and the world of animal, discipline loses nothing but it wins a lot. Discipline helps us to safeguard our interests and restrains us from missing our liberty.

Question 1.
Make notes on the above passage and give a title.
Answer:
Title: Discipline.
1. Necessity of discipline:

  • Nothing can be achieved in life.
  • Without discipline society will lawless.

2. Helps others:

  • It creates feeling of respect.
  • It suffers education.

3. Respect for authority.

  • Children respect their parent, teacher and elders.

Question 2.
Prepare a summary of the passage.
Answer:
Summary: Discipline in every aspect is a must. Without discipline it is difficult to form a society which can be called civilized. It is a must to learn discipline right from childhood.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

V. Read the passage given below and answer the questions that follow:

Bodily labour is of two kinds; either that which a man submits to for his livelihood or that which he Undergoes for his pleasure. In the latter case, the name of the labour is changed to that of exercise. It differs from ordinary labour as its motive is different.

The body is a system of tubes and glands. The tubes and glands are fitted to one another in so wonderful a manner as to make a proper engine for the soul to work with. This description does not only include bones, veins and nerves and arteries but also every muscle.

This general idea of a human body lets us see how absolutely necessary labour is for the body. There must be frequent motions to mix, digest and separate the juice contained in it. Labour is also necessary for cleaning the tubes and glands and to make their solid parts firm and lasting. Labour or exercise helps nature in secret distribution. Without it the body cannot maintain its strength nor the soul act with cheerfulness.

We might here mention the effects which this has upon the powers of the mind; keeping the understanding clear and imagination untroubled. There is law of union between soul and body. Had not exercise been absolutely necessary for our well-being, nature would have not made the body so proper for it.

Question 1.
Make notes on the contents of the passage and give a title also.
Answer:
(a) Title: Labour is essential for body and soul.
1. Kinds of labour :

  • For livelihood
  • For pleasure.

2. Difference:

  • Latter called exercise
  • Differs for its motive

3. Body and soul:

  • Tubes and glands of body well-linked for soul to work with.

4. Labour necessary:
(i) To make soul strong to work with cheerfulness through

  • Digestion
  • Cleaning of glands
  • Proper distribution.

5. Effect on mind:

  • Clear understanding
  • Free thoughts

6. Conclusion:

  • Exercise necessary for the union of body and soul.

Question 2.
Prepare the summary of the passage.
Answer:
Summary: Physical labour is necessary for pleasure and livelihood. The first is called exercise and differs from the latter in its motives. Tubes and glands of body are well- linked for soul to work with. So labour is necessary to have strength through digestion of juice, cleaning of glands and proper distributions for soul to work with cheerfulness. Its effect on mind is clear understanding and flexible imagination. There is union between body and soul. So exercise is essential.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

VI. Read the passage carefully and answer the questions that follow:

Self-reliance is the pilgrim’s staff the worker’s best tool. It is the master key that unlocks all the difficulties of life. “Help yourself and Heaven will help you” is the maxim which receives daily confirmation. He who begins with crutches will generally end with crutches. Help from within always strengthens but help from without invariably enfeebles the recipient. It is not in the sheltered garden, but in the rugged Alpine cliff, where the storms bent most violently, that the toughest plants are reared.

It is not by the use of corks, bladders and life-buoys that one can best learn to swim but by plunging courageously into the waves and buffeting them. To wait until some charitable man passes by – to stand with arms folded, signing for a helping hand is not the part of any manly mind. The habit of depending upon others should be vigorously resisted since it tends to weaken the intellectual faculties and paralyses the judgment. The struggle against adverse circumstances has, on the contrary, bracing and strengthening effect, like that of the pure mountain air on an enfeebled frame. This is a lesson that nowadays is not taught in educational institutions.

To us it seems the voice of modern system of education that they lay down too many ‘royal roads’ to knowledge. Those impediments which merely compelled the student to think and labour for himself are now most carefully removed and he glides so smoothly along the well-beaten highways that he pauses not to heed the flowers on either side.

Question 1.
Make notes on the contents of the passage and give a title also.
Answer:
Title: Self-Help.
1. Self-help is:

  • a master-key to success.
  • Helps to overcome all difficulties.

2.

  • Help from within gives strength.
  • Help from outside weakens us.
  • Toughest plants grow on mountain slopes.
  • Swimming is not learnt by use of corks and bladders.

3. Depending on other weaken us:

  • Fear no difficulties.
  • Face them boldly.

4. Main defect of modem education is that it does not compel the student to think and
labour for himself, independently.

Question 2.
Prepare the summary of the passage.
Answer:
Summary: Self-help is the best help. It gives you strength to solve all your problems. God helps those who help themselves. External help only weakens you. A bold and brave man will not sit idle or wait for a helper. Toughest plants grow on mountain slopes. One should stmggle against odds because it gives strength to the mind and spirit. It is not taught in schools these days. Modem education does not compel or inspire the students to think or labour for themselves.

VII. Read the following passage carefully and do as instructed in (a) and (b) below the passage:

If you make a mistake have the moral courage immediately to acknowledge your error and put it right. Mistakes do veiy little harm if they are acknowledged without delay and corrected before they have had the time to do any damage. Let them remain unattended and they may do untold harm both to the task in hand and to your reputation. Contrary to general belief, nobody despises a person who has the moral courage to admit that he is in the wrong and is immediately prepared to make good errors.

What can you say to a man who admits, “I beg your pardon,” you are quite right and I am quite wrong. Please let me set the matter right now immediately before it has done any harm. “Would you despise a man like that?” Then why not emulate him? But here let me tell you, nobody likes such a fool as a man who is trying to keep his end up by desperate lying when he is in the wrong and everyone knows it.

Question 1.
On the basis of your reading of the above passage, make notes on it in points, using heading and sub-heading.
Answer:
Title: Acknowledge your mistake: Be happy.
1. Mistake:

  • Have courage to accept it.
  • Acknowledge it without delay.
  • Correct it before they harm.

2. Nobody despises such person:

  • Who accepts the mistake: Without delay.
  • Try to make good error: Soon.

3. Appreciate the person who have the moral courage to accept the mistake soon.

Question 2.
Write a summary of the above passage.
Answer:
Summary: Acceptance or error and trying to put it right is the best success. One should have the moral courage to acknowledge his error immediately. In the present world, there are very few persons only who admits that they have made a mistake.

But there is also true that nobody like such a fool as a man who is trying to keep his end up by desperate lying when he is in the wrong and everyone know it.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

VIII. Read the following passage carefully and do as instructed in (a) and (b) below the passage: (M.P. 2015)

There are many different kinds of musical instruments. They are divided into three main classes according to the way they are played. For example, some instruments are played by blowing air into them. These are called wind instruments. In some of these the air is made to vibrate inside a wooden tube and these are said to be of the woodwind family. The examples of this family are the flute, the clarinet and the bassoon. Other instruments are made of brass: the trumpet and the horn are the examples. There are also various other wind instruments such as the mouth organ and bagpipes.

Some instruments are played by banging or striking them. One obvious example is the drum, of which there are various kinds. Instruments like this are called percussion instruments.

The last big group of instruments are the ones which have strings. There are two main kinds of stringed instruments: those in which the music is made by plucking the strings and those where the player draws a bow across the strings. Examples of the former are the harp and the guitar and that of the latter are the violin and the cello.

Question 1.
On the basis of your reading of the above passage make notes on it in points using heading and sub-heading.
Answer:
Title: Instruments.
1. Musical instrument:
1.1 Different kinds.
1.2 Division of three classes.
1.3 Played by blowing air – wind instrument.
1.4 Woodwind family – the flute, clarinet, bassoon.
1.5 Other instrument – made of brass, trumpet, horn.

2. Other instruments:
2.1 Played by banging or striking.
2.2 Example – drum.
2.3 This type called percussion instruments.

3. Last big group of instruments:
3.1 Have strings.
3.2 Two main kinds – music, by picking string drawing across strings.
3.3 First type – the harp and guitar.
3.4 Second type – violin and cello.

Question 2.
Write a summary looking at the notes.
Answer:
Summary: There are many different kind of musical instruments. They are classified according to the way. They are played into three classes. Wind instrument played by blowing air. Flute, clarinet, bassoon are woodwind family instrument. Other instrument are of brass and trumpt played by striking or banging string called percussion instrument. The harp, guitar, violin, cello are last big group of instrument have strings.

IX. Read the following passage carefully and do as instructed in (a) and (b) below the passage: (M.P. 2017)

The need for money originates from the fact that different people in society produce different things. This means that they depend on each other for goods and services. Let us take the case of a farmer who produces more food than he requires and a carpenter who lives by selling tables and chairs he has made. It will be obvious that unless some means of exchange will be for them to use farmer’s goods, the farmer will not be able to get rid of his surplus food and carpenter will starve.

Clearly the simplest means of exchange will be for them to use barter, in other words to exchange a certain amount of goods (farmer’s grain) for a certain amount of another, (carpenter’s table or chair) obviously barter can work only in a very simple society. In an advanced society, we cannot go around for the things we need. Questions:

Question 1.
On the basis of your reading of the above passage, make notes on it and supply a suitable title.
Answer:
Title: Difference means of exchange.
1. Barter Sysyem:
1.1 Different people – different things.
1.2 Depend on eachother.
1.3 Surplus food.
1.4 Can work – simple society
1.5 Can’t work – advanced society.

2. Medium of exchange:
2.1 Money.
2.2 All people!

3. Simplest means of exchange:
3.1 Use barter.
3.2 Words to exchange.
3.3 A certain amount of goods.

4. Obivously barter:
4.1 Advanced society.
4.2 Around of things.

Question 2.
Now write a summary looking at the notes.
Answer:
Summary: The need for money originates from the fact that different people in society produce different things. It will be obvious that unless some means of exchange will be for them to use farmer’s goods. In an advanced society, we cannot go around for the things we need.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

X. Write an article on “Importance of trees” with the help of verbal useful inputs provided (in 80 words): (M.P. 2011, Imp.)

(1) Trees-gift of nature
(2) Trees provide-oxygen, timber
(3) Causes-rainfall
(4) Cutting of trees-ecological imbalance
(5) Tree plantation drive-whole nation.
Answer:
Importance of trees:
Trees are wonderful gifts of nature to us. Trees provide us oxygen which is an essential ingredient to survive. Other things such as timber we get from trees. Trees are mainly used in form of timber such as construction of house roof, doors, furniture. In villages, people use timber as fire wood.

Another important factor is that trees cause rainfall. Where there are forests, percentage of rainfall is greater. Rain provides water for irrigation and through dams we produce electricity.

Deforestation or cutting of trees cause ecological imbalance which is dangerous for mankind. We can control the damage caused by cutting of trees by tree plantation drive. The whole nation should contribute to prevent ecological imbalance.

XI. Write an article on the “Save Water” with the help of the verbal inputs given below (about 80 words): (M.P. 2016, 17)

(1) Collect rain water on roof-top.
(2) Store rain water in underground tanks.
(3) Turn off taps while brushing teeth.
(4) Collect water after washing fruits vegetables and cereals for gardening.
(5) Do not overuse bore-well.
(6) Wash vehicles and floor with water in a bucket.
Answer:
Save Water
Water is precious. We must try to save each drop of water. Certain tips are as follows to save water:
(i) We should collect water in tank, (ii) We can reuse water after washing vegetables dal, rice etc. in garden, (iii) We can reuse it after washing clothes, (iv) We can learn to use water carefully while bathing, (v) We must turn off tap while brushing teeth, (vi) We should not use pipe to wash our vehicles instead a bucket full of water should be used for this job.

XII. Write a paragraph in about 80 words on ‘Preventing Malaria’ with the help of the verbal inputs given below: (M.P. 2014 Imp.)

(1) Malaria: a dangerous disease.
(2) Anopheles mosquito not eradicated.
(3) Anti-malarial drugs.
(4) Use of long-sleeved shirts and long trousers.
(5) Use of insect repellents and mosquito nets.
(6) Malaria parasites resistant to anti-malarial drugs.
(7) Awareness in the society.
Answer:
Malaria: A dangerous disease
Malaria is a fatal disease caused by a parasite that is transmitted to human and animal hosts by Anopheles mosquito. Efforts made to eradicate Anopheles mosquito but still they exist. It can be prevented by use of long sleeve shirt and trousers to cover as much skin as possible, insect repellent, insecticide impregnated bed nets, indoor residual spraying and draining stagnant water. Anti malarial drugs available e.g., chloroquine,proguine. For aware¬ness in society the role of (SLAM) : Student Leaders Against Malaria and (MFI) Malaria Foundation International and educational approach to promote malaria awareness advocacy and ends.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

XIII. Write a paragraph in about 80 words on ‘Air Pollution’ with the help of the verbal inputs given below: (Imp.)

(1) Pollution.
(2) Air pollution.
(3) The agents.
(4) Results.
(5) Measure to control the problem.
Answer:
Air Pollution:
The problem of pollution is engaging the attention of sensible people in the developed and developing countries. What do we mean by pollution? It means contaminating the element of the air, water and earth. We are polluting tire air we breathe. The agents of pollution are the chimney smokes and the fumes from cars and trucks. In winter there is thick smoke all over the big cities as a result people don’t get enough oxygen. They develop bronchial problem or breathing problem. Delhi alone has millions of vehicles factories which bum petrol and diesel. Thermal plants and factories bum coal. There is hardly any green area left over. Trees have been felled, public parks turned into slums. We should plant trees, check the pollution by vehicles and mills and factories.

XIV. Write a paragraph in about 80 words on “To Make Clean India” with the help of the verbal inputs given below: (M.P. 2015 Imp.)

(1) Cleanliness is based on our health.
(2) To put the garbage in the dustbin.
(3) To develop the habit of cleanliness.
(4) Cleanliness is a national mission.
(5) Two hours in a week should be given in this mission.
(6) Use of cotton bags only.
(7) Awareness in the society.
(8) Separate toilet for girls in schools.
(9) Water available to maintain the cleanliness.
Answer:
To Make Clean India:
Health is the most valuable of all earthly possession. Cleanliness is a national mission. This is an awareness mission for the society. Where the people do not care for cleanliness. The waste or garbage should be put in dustbin. Two hours should given to the mission to keep the society surroundings clean. Instead of using plastic bag we must use cotton bag to carry items and household things. For girls separate toilets should be maintain with ample of water facility. It is duty of everyone of us (whether we belong to any society) to maintain sanitation wherever we live, work or stay.

MP Board Class 10th General English Note Making and Summarising Writing Important Questions

XV. Write a paragraph on given heading:

1. Teachers Day
2. Talk less work more should be our Motto
3. Truth always triumphs
4. Hard work is always rewarded and laziness punished
5. Health is real wealth

Answer:

Teachers Day

Teachers day is celebrated on 5th September everywhere our ex-president Dr. S. Radhakrishnan who himself was a teacher, was bom on this day. Our school also celebrate this day with great joy and enthusiasm. The students organise the programme for teacher. They are honours as guests. The whole school was decorated with banners and posters. All the teacher are garlanded and given present by secretary of our student union. Our teacher are touched by our love and affection.

Talk less work more should be our Motto

Generally there are two kinds of men in the world. Some talk more and some talk less. Those who talk more are often those who work less. We finds many persons who talk more about plenty of thing. But they move away when the time for action comes. There are many people who make high sounding and wonderful speeches about patriotism, morality, sacri¬fice and tolerance. But they themselves lack in many of these qualities. Those who work more talk less. They act and do something. They do not waste their time and energy. Those who do nothing are usually the most talkative.

Truth always triumphs

Truth in the real sense of the term, is a deep passion for beauty. All great souls that were bom on this earth, struggled to find out the truth. This is because truth is the most beautiful thing. A man can go on seeking it without any boredom and tiredness. The search for truth gives purity to a soul. It make the soul great and beautiful. Only a truthful man possessed of a pure heart, can perceive beauty. Beauty clean the human heart of all other ignoble feeling. A false personality cannot reflect beauty.

Hard work is always rewarded and laziness punished

A man can make himself as he wishes. If he put his whole heart into his work and makes the best use of his talent, he is sure to succeed. Only a lazy man think that wealth, fame and power will come to him for the mere asking. A person must work hard. Everyone get the result of his own actions. If he is hard working, he will be rewarded for it. If he is lazy, he will have to suffer for his laziness.

Health is real wealth

God’s best gift to a human being is health. We do not think much about our heart when young. Wealth may be gained or lost in life again and again. But health once lost difficult rather it had greater importance than wealth.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Speech Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Speech Writing Important Questions

Write a short speech to be delivered on: (M.P. 2012)

1. Gandhi Jayanti
2. Bal Divas
3. Republic Day.

Question 1.
Gandhi Jayanti:
Answer:
Honourable Principal sir, respected teachers and my dear friends, today is a red letter day in the history of India. This is the day on which in the year 1869 our beloved Bapu, Mohandas Karamchand Gandhi was born. On this auspicious day India was blessed by a gem in the form of a human being. We thank God for this gift. Mahatma Gandhi’s life is the life of a saint. Much is said, of Mahatmaji. There is no sense in repeating the same here.

We must thank him from the bottom of our heart for the great sacrifices made by him but the real way of expressing our gratitude towards him is to walk on the path shown by him. The path shown by him seems hard but is yet convenient. His ideas are still popular. The success of a popular movie based on the implementation of his ideas in recent times shows that his views still have mass appeal and we too are fond of them and like them but we are afraid to walk on it because we severely lack the inner strength needed to do so.

Today I exhort all of you to be courageous and determined to be a true follower of Gandhi. Then only we would be able to create the India and Indians of his dreams and be worthy of celebrating his Jayanti.

Jai Hind

Question 2.
Bal Divas. (Imp)
Answer:
Respected Principal sir, teachers and my dear friends, today we have gathered here to celebrate the Bal Divas that is the children’s day. Every year, we celebrate this on 14th November. That day happens to be the birthday of our beloved former Prime minister late Pandit Jawaharlal Nehru. Pandit Nehru loved the children very much and had faith on children that they will create a better India in coming years. Because of his great love for children, his birthday is celebrated as Bal Divas.

Various functions are organized all over the country. Today, I take this opportunity to call all my fellow children to come and take pledge that we will strive.to make the India of Nehru’s dream and will not stop till the perfection is achieved in this regard. We will make India free of corruption that has plagued its progress. We will see that every criminal is brought to justice and is given the most severe punishment available for him so that he should never dare to commit a crime again.

We should not take rest until proper harmony is established among different communities living in India. We must work harder to make the life of our people happier. My dear friends, if we are able to achieve all these targets, we would be able to bring the dream of our beloved Chacha Nehru to reality. This will be our real tribute to him.

Jai Hind

MP Board Class 10th General English Speech Writing Important Questions

Question 3.
Republic Day
Answer:
Respected chief guest, honourable principal sir, respected teachers, parents and my dear brothers and sisters. Today, we have gathered here to celebrate the most pious day of Indian history. After a long and continuous waiting India got the power to rule herself according to her needs.

Our freedom fighters and national leaders prepared the constitution to rule the counhy and this constitution was implemented on 26th of January 1950. After the implementation of the constitution our country became a Republic. So, 26th of January became a festive day as the Republic Day. Hence, we celebrate this day every year in this form.

Republic means a nation whose head is elected by the people of the country. In our country we are lucky that we participate in the system of government, through voting system. Our government works for the welfare of the people. We feel very happy to celebrate this day every year. On this day, we pay our tribute to those of our martyrs who brought independence to us and provided this opportunity to us.

We love our country very much. Friends, this day and these celebrations remind us of the sacrifices made by our forefathers. Today, we should take an oath that we will become ideal citizens and serve our country with all our ability. Ours is a great country and we feel proud to be Indians.

Jai Hind

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Notice Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Notice Writing Important Questions

Question 1.
Akshay Dubey is the sports captain of Government School. The Sports day is to be held on December 21st which is just two weeks away. He has to inform the house captains that they have to submit the names of participants to him in a week’s time. A student cannot take part in more than 3 events excluding the relay.
Answer:

Notice

Date: 15.12.2012

Participants For Sports Day Events

For the Sports Day to be held on 21st December, House captains should submit the names of the participants in a week’s time. No student can take part in more than three events, excluding the relay. Any delay or wrong information will lead to disqualification.

Akshay
Sports Captain

Question 2.
Write a notice for the school notice board informing students about school inspection to be held on 05-10-12 by the District Education Officer. The notice should be of 50 words asking for punctuality, cleanliness and discipline.
Answer:

Notice

Date: 30.09.2012

Annual School Inspection

The Annual School Inspection is going to be held on the 5th October this year. The District Education Officer will be coming to inspect the school. Each one in the school is expected to present an exemplary show of punctuality, cleanliness and discipline.

Priya Singh
Student Prefect.

MP Board Class 10th General English Notice Writing Important Questions

Question 3.
Write a notice for school notice board, informing the students about parents Day celebration.
Answer:

Notice

12 Dec. 2008

Parents day Celebration

School is going to celebrate Parents Day on 21 Dec. 2008. Those who want to take part in the cultural programmes should get their names registered by 14.12.08 with Dr. A.K. Singh, Secretary, Cultural Committee.

Principal

Question 4.
You are Jyotsna of class X of school of Excellence, Narsinghpur. You are the senior prefect of your school. Draft a notice in not more than 50 words informing the students about the career counselling programme and request the interested students to get themselves registered with you. (Imp.)
Answer:

Notice

12. Dec. 2008.

Career Counselling Programme

School is going to organise a career counselling programme on 21. Dec. 2008. Those who want to take advantage of this opportunity should get their names registered by 19. Dec. 2008 with the undersigned.

Jyotsana
Senior Prefect.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Message Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Message Writing Important Questions

Study this example:

11 Dec. 2012

Dear Shantanu,

Vicky came to see you. Returned your books. They are on the bookshelf. I am going to market. Lunch is in the kitchen. Collect the keys from Aunt Renu. I’ll be back 3 p.m. Bye.

Ma.

Now, Write a message to your mother. You can’t wait till 3 p.m. as you have to go to play a match. You are Shantanu.

Hi Ma,

I have collected the books. I have also taken the lunch. I can’t wait till your arrival. I am going to play a match. I’ll be back by 6:30 p.m. Bye.

Shantanu.

Question 1.
Prepare an invitation card to invite guests on the Annual function of your school.
Answer:
MP Board Class 10th General English Message Writing Important Questions 1

MP Board Class 10th General English Message Writing Important Questions

Question 2.
Ramesh had the conversation given below with his brother Raju’s tutor, Mr. Mahapatra. Since he was going out immediately afterwards, he left a message for Raju. Read the conversation and write out the message in about 40 words.
Mr. Mahapatra: Hello, this is R.K. Mahapatra speaking. Could I speak to Raju?
Ramesh: I’m afraid he is not at home, Mr. Mahapatra.
Mr. Mahapatra: When is he likely to come back?
Ramesh: In about two hours. Could J give him your message?
Mr. Mahapatra: Yes, please. Could you tell him that I won’t be able to make it today.
I was supposed to come at six. However, I can come at six tomorrow. If that is convenient, he should call me at home after eight at night today to fix another time. Will you see that he gets the message?
Ramesh: Yes sir, I will.
Answer:
Message:

Dear Raju,

There was a telephone call from your tutor, Mr. Mahapatra. He won’t be able to come today, but he says he could come tomorrow at six. If that is not convenient to you, you can fix another time with him by calling at his home after 8 p.m. today.

Ramesh.

Question 3.
Read the following telephonic conversation:
Kamini: Hello ! Hello! I am Kamini from Indore. Can I speak to Ajay? I am his sister.
Karan: Hello ! Kamini. I am Karan, Ajay’s Colleague. Ajay is on leave today. Can I take a message?
Kamini: Yes, Karan. I am coming to Mumbai tomorrow. Ask him to pick up at the airport. I have an interview for the Post of Scientist at NOCIL the day after tomorrow.
Karan: Which flight are you coming on?
Kamini: Its the Jet Airways flight which arrives there at 8:15 or so in the morning. I am bringing along with me a big box that contains books. I hope it won’t be any trouble for you.
Karan: Not at all. I will leave the message on his table. Okay Kamini.
Kamini: Thank you, Karan. Bye.
Now write a message for Ajay based on the conversation.
Answer:
Message:

Dear Ajay,

Today, there was a telephonic message from your sister, Kamini. She is coming to Mumbai tomorrow i.e. the 17th because she has any interview here. She is coming by Jet Airways flight which will be reaching here around 8:15 a.m. She says she will be bringing with her a big box containing books. Please pick her up at the airport.

Karan.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 1.
You are Lokesh, residing in 101, Professor Colony, Char Bag, Indore. Write a letter to your friend Pratyush inviting him to attend your elder sister’s marriage. (M.P. 2014, 16)
Answer:

101, Professor Colony,
Char Bag, Indore
Date: 11.04.20…….

Dear Pratyush,
Hope this finds you hale and hearty. Special is that my sister’s marriage is taking place on 20th April, 20…. I invite you to attend my sister’s marriage, so that we may have fun together. A wedding card is also enclosed here with.

Do request your respected parents to grace the occasion. I hope you will not disappoint me.
Please do come with all good wishes

Your’s sincerely,
Abhinav.

Question 2.
You are Ritu Patel residing at 54, Bank Colony, Lai Bagh Jabalpur. Write a letter to your friend Sandhya asking her to attend your elder brother’s marriage. (2000-C, 01-B, 02-A1,B1,C1, 04-B2,C2, 12, 17, M.P. 2017)
Answer:

Main Road, Lahar
10th May, 20……

My Dear Sandhya,
Namaste,

By the favour of God I am all right here and hope the same to you there. It is a matter of great pleasure that the marriage ceremony of my elder brother is going to take place on the 22nd of this month. Invitation card is being sent to you separately. But I want that you should come without fail atleast a few days before the date of marriage. Anil and Ramu are also coming. I shall await you very eagerly.

Sincerely yours,
Ritu Patel

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 3.
You are Chinu Singh living in 55, Awas Nagar, Dewas. Write a letter to your friend congratulating her on passing the Higher Secondary School Examination in the first division. (M.P. 2000 A, 15)
Answer:

52, Awas Nagar,
Dewas.
28th August, 20……..

My Dear Shalley,
I am extremely happy to know that you have passed the High School Examination in the first division. Please accept my hearty congratulations for your well deserved success. It is a creditable achievement for you. Please, convey my respect to your parents.

I hope that you will keep writing to me.

Yours sincerely,
Chinu Singh

Question 4.
Write a letter to your father telling him about your study. (M.P. 2011)
Answer:

856 Boys Hostel
Ram Nagar, Bhopal.
22nd Feb 20……

Dear father
How are you? I am quite well by the grace of almighty God. I have received your letter dated 12\2\….. and read the content.

Father you need not to worry about my study I am working hard to secure good marks in all my subjects especially in maths. I have started studying early in the morning and late at night.

Every thing is fine, give my regards to mother and love to brother Suresh.
I am ending this letter with lot of affections.

Yours loving son,
Mohan

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 5.
You are Sushil Sharma living in room No. 5 of the General Hostel, Ravindra Higher Secondary School, Makdone (Ujjain). Write a letter to your father informing him about your hostel life studies. (1998)
Answer:

Room No. 5 General Hostel,
Ravindra Higher Secondary School,
Makdone, M.P.
8th August, 20…….

My Dear Papa,
I am quite hale and hearty hear. My room mate Raju is a simple and studious student. Both of us are quite regular in studies and games. Teachers are very happy to note our progress. I am sure that I shall secure the first class in the final examination this year.

I don’t relish the food served in the hostel mess. Sometimes it is not well-cooked. I informed the warden about it and now the quality has improved.

Please, convey my respect to Mummy and love to Dolly.

Yours lovingly,
Sushil.

Question 6.
You are Chakradhar Singh living Hanuman Nagar, Rewa, M.P. Write a letter to your younger brother advising him to be regular in studies and games. Also tell him the importance of games and sports.
Answer:

Hanuman Nagar,
Rewa, M.R
13th February, 20….

My Dear Monu,
I hope that you are quite hale and hearty there. Mother is often worried about you, because you are away from her for the first time. You have to justify your worth. You have to face the board examination this year. So you should be regular and careful in studies and games as well. You have to try hard for a merit scholarship.

There is a great importance of games and sports in our life. You know that a sound mind lives in a sound body. So you should take part in games and sports regularly.

May God bless you with a sound mind and a sound body.

Yours affectionately,
Chakradhar Singh

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 7.
You are Anil residing at 3, Vishwasakha Colony, Khargone. Write a letter to your friend Mukesh to accompany you in a trip to Agra. (1999 B, 2003 B21, 04 B1)
Answer:

3, Vishwasakha Colony,
Khargone,
12th May, 20…….

My Dear Mukesh,
I have decided to go on a trip to Agra with two friends, Gopal and Hari. Your company in this trip will add to our pleasure. We shall visit the various historical places situated near about. We intend to stay at Mathura also for a day. We are going to start on the 25th of this month. Intimate your arrival telegraphically.

Please, convey my regards to your parents.

Yours sincerely,
Anil

Question 8.
You are Suresh Chandrakar residing at 14, Model Town, Jabalpur. Write a letter to your friend Mukesh Baghel requesting him to spend the summer vacation with you. (M.P. 2012)
Answer:

14, Model Town, Jabalpur
5th May, 20….

My Dear Mukesh,
After the end of our examinations you left Jabalpur suddenly. I hope that you are quite well with your parents and other members of your family. In fact, I want to enjoy rural life in your company at my village. Now our examinations are over and we are free during the summer vacation. Hence, do accept my proposal and come here at your earliest.

Please, convey my regards to your parents.

Yours sincerely,
Suresh

Question 9.
You are Sadanand Dixit residing at 2, Saraswati Colony, Tarana. Your father lives in Jabalpur. Write a letter to your father requesting him to send Rs. 500 for books and clothes. (2001-A, 03-B1)
Answer:

2, Saraswati Colony,
Tarana
10th August, 20……

Respected Papa,
I have to inform you that mother and Mantu are all right. According to your instructions, I have taken admission in Saraswati Vidya Mandir and have started my studies regularly. I have to purchase a pair of uniforms and some textbooks. So kindly send Rs. Five Hundred by M.O.

Yours affectionately,
Sadanand

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 10.
You are Anil Tiwari reading in Class X A in Govt. High School, Dhilla (Tikamgarh). Write a letter to Yugbodh Prakashan to send the books you require.
Answer:
To,
M/s. Yugbodh Prakashan,
6, Samta Colony, Raipur (C.G.).
Dear sir,

Kindly send the following books published by you. Please, pack the books properly and send by V.P.P. so as to reach me by the end of this month.
List of Books:

  • General English X by R.P. Singh
  • English Bharati X by Dr. Arun Singh
  • English Bharati XII by Dr. Anil Singh

Yours faithfully,
Anil Tiwari
X A, Govt. High School, Dhilla.
10th Aug, 20

Question 11.
One of your friends has become disabled after an accident. He is very much depressed. Write a letter telling him about the power of determination. (Imp.)
Answer:

2/36 Ram Nagar,
Indore,
19.11.20……

Dear Friend Suresh,
It was extremely shocking to know about the terrible accident that you met with last month. The fact saddened me further was the loss of your left limb. The permanent loss has depressed you, I have heard as it should be. You must be feeling that all your hopes and dreams have shattered.

But here, I beg to differ from you. I accept that this loss is huge but I thank God for saving your life. Nothing in this world is more precious to anyone than one’s life and till there is life there is hope and till there is hope there are dreams. Your way to your aim has definitely become difficult but not impossible. This incident should make you more resolute instead of defeated. Never let the depression overtake you at any moment. Strive for your goal and achieve it by preseverance and set an example for all. I am always with you.

Your best friend,
Kishore Kumar

Question 12.
Letter to editor, Hindustan Times (an English Daily), Bhopal, complaining about poor water supply. (M.P. 2012, Imp.)
Answer:

MIG-25 Tilak Nagar,
Indore
15.05……

The Editor,
Hindustan Times,
Malviya Nagar, Bhopal.
Subject: Poor water supply.
Dear Sir,

In our colony the water supply has been cut by 50 percent. Besides, water is not being supplied everyday. This has caused a lot of inconvenience in the summer season. People need more water for drinking, bathing and even for sprinkling and washing their clothes. People stand in queues waiting for water. There is no other source of getting water because even the hand pumps do not work properly.

If immediate steps are not taken water famine may arise. The authorities should take some steps for restoring the regular supply of water.

I shall be obliged if you publish the above lines in your esteemed daily.

Yours sincerely,
Ruchi

MP Board Class 10th General English Letter Writing Important Questions

Question 13.
Write a letter of sympathy to a friend who has failed in the examination. (M.P. 2009, 12)
Answer:

210, Anand Nagar,
Raipur (C.G.),
Dated: 7th May 20…..

Dear Rajesh,
I became very much worried when I heard the news of your failure in the examination. I was told that it happend due to your ill health. I wanted to see you and meet you but owing to the illness of my mother it did not become possible.

Your father has told me that you have become very much depressed because you have to remain in the same class. I ask you to remain optimistic. Firm determination and hard work is a great source of overcoming any kind of trouble. Work hard to get success with power of determination. Don’t lose hope.
I shall soon visit you.

Yours truly,
Harish

Question 14.
You are Nirmalesh, Living at 37, MIG, Janta Colony Gwalior. Write a letter to the CEO Zila Panchayat. Complaining about the street light problem and poor drainage.
Answer:

37, MIG, Janta Colony,
Gwalior (M.P.)
Date: 15.05…..

Mr. Raj Malhotra,
CEO, Zila Panchayat,
City Centre,
Gwalior (M.P.)

Subject: Complaining about street light drainage system.
Respected sir,

It is to inform you that the street lights in our area are not working properly. Many of them are fused. Few of them, lights for few hours only. There is one more problem in this area, that is poor drainage systems. In rainy season, water gets store on roads. It takes a lot of time to drain which creates a lot of problems. I request you to look the problems and try to sort then.

Regards
Yours faithfully
LMD REDDY.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Application Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Application Writing Important Questions

Question 1.
You are Ankit reading in Class X of New Era Higher Secondary School, Dewas. Write an application to your Principal requesting him to grant you leave for a week as you want to go to Bhopal to participate in the marriage ceremony of your elder brother/sister. (1999-A, 2002-A, B, C, A2, B2, C2, 12, 13, Imp.)
Answer:
To,
The Principal,
New Era Higher Secondary School,
Dewas (M.P.)
Respected sir,

I request you to grant me leave for one week because I have to go to Bhopal to participate in the marriage ceremony of my elder brother/sister on 4.11.2012. I have to stay there to help my father.
Thanking you sir,

Yours most obediently,
Ankit
Class X.

Date
2nd November, 20….

Question 2.
You are Swarna Rajawat reading in Class X C of Christ Church Higher Secondary School, Jabalpur. Your father has been transferred to Seoni. Write an application to your Principal requesting him to issue your transfer certificate/School Leaving Certificate. (M.P. 1998, 99-C, 2002-B, 03-A1,B1C1; 12, 15, 17)
Answer:
To,
The Principal,
Christ Church Higher Secondary School,
Jabalpur (M.P.)
Respected sir,

I beg to say that my father has been transferred to Seoni. So I have to go to Seoni with my parents. Therefore, kindly issue my transfer certificate at an early date so that I may get admission there without difficulty.
Thanking you sir,

Yours obediently,
Swarna Rajawat
Class X C.

Date
2nd July, 20….

MP Board Class 10th General English Application Writing Important Questions

Question 3.
You are Sumit Sharma reading in Class X A in Govt. Higher Secondary School, Tarana. Write an application to your Principal requesting him to grant you two/three days sick leave. (M.P. 2016 Imp.)
Answer:
To,
The Principal,
Govt. Higher Secondary School
Tarana (M.P.)
Through the class teacher X A.
Respected sir,

Most respectfully I beg to say that I have been suffering from fever since last night. So I am unable to attend the school. Kindly grant me two days leave and oblige.
Thanking you,

Yours obediently,
Sumit sharma
Class X A.

Date: 14.9.20….

Question 4.
You are Raju Samdani reading in class X B in Vaishnav Higher Secondary School, Indore. Write an application to your Principal requesting him to grant permission to your class to go on a picnic. (2004-A1, B1, C1)
Answer:
To,
The Principal,
Vaishnav Higher Secondary School,
Indore (M.P.)
Respected sir,

With due respect I beg to say that the students of my class want to go on a picnic to the nearly garden on the riverside. We shall return before sun-set. I assure you that no problem of discipline shall arise. Kindly, grant permission for the same.
Thanking you sir,

Your most obedient student,
Raju Samdani
Captain Class X B.

Date: 20.12.20……

MP Board Class 10th General English Application Writing Important Questions

Question 5.
Write an application to your Principal for change of section. (M.P. 2002-C1, 12)
Answer:
To,
The Principal,
Govt. High School
Kachnaria (Ujjain)
Sir,

Most respectfully, I beg to state that I am a student of class X B in your school. Most of the students in this class are weak in studies. I had secured 82% marks in class IX. There are better students in class X A. So I request you to change me from section X B to X A.
Thank you very much sir.

Your obedient student,
Radha Chauhan

Date
10th August, 20…..

Question 6.
Write an application to your principal to issue you books from book-bank. (M.P. 1998, 2002, 09-A1, 02-B1, 02-A)
Answer:
To,
The Principal
Govt. Higher Secondary School
Morena
Sir,

I am a student of class X of your school. I have passed IX class in first division this year. Sir, as you know, I was granted exemption from payment of tuition fees last year due to my poor financial condition.

My father is very poor. He can’t buy books for me. Kindly, issue me books from the book bank of the school. I assure you that I will return them after the examination. Thanking you.

Yours obediently,
Poonam

Date
10th January, 20…….

Question 7.
You are Kuldeep Singh living in 252, Wright Town, Jabalpur. Write a complaint to the Post Master against the new postman who does not deliver the letters and parcels properly in time. (M.P. 1999-C)
Answer:
To,
The Post Master,
General Post Office,
Jabalpur (M.P.)
Sir,

I have to bring to your kind notice that new postman of our locality unnecessarily delays in delivering letters and parcels. Many times he hands over the letters to other persons. This causes a great difficulty. Last month, my friend Harendra could not attend an interview due to the late delivery of the interview call.

Kindly take necessary action and instruct him to do his duties properly.
Thanking you in anticipation

Yours faithfully,
Kuldeep Singh
252, Wright Town, Jabalpur.

Date: 12.09.20….

MP Board Class 10th General English Application Writing Important Questions

Question 8.
You are Ravi Singh Bhadauria reading in Class X A in Govt. Higher Secondary School, Manhad (Bhind). Write an application to your principal requesting him to grant you freeship. (M.P. 2013, 15)
Answer:
To,
The Principal
Govt. Higher Secondary School
Manhad (Bhind)
Respected Sir,

I have to submit that I am a poor student of Class X A of your school. I take interest in my studies and pass the examinations with good marks. My father is a lower division clerk and has to maintain a large family. He is not able to pay my school fees. I am afraid that my studies may not be discontinued.

So, I request you to grant me freeship so that I may continue my studies without any difficulty.
For this act of your kindness I shall be grateful to you, sir.

Yours most obedient student,
Ravi Singh Bhadauria
Class X A

Date: 10.06.20….

Question 9.
Write an application to your principal requesting him to issue you a character certificate. (2004, 09-A2, B2, C2 Imp.)
Answer:
To,
The Principal,
Govt, Higher Secondary School,
Rewa.
Subject: Character Certificate.
Sir,

I have passed the Higher Secondary Examination from your school in the 20…. My Roll number was 1284696. I have secured 402/500 marks. I have been a member of the school Cricket Team. I have taken active part in debates and represented school in inter-college competitions also.

I shall feel grateful to you if you issue me a character certificate which I require for the purpose of employment.

Yours obediently,
Mohan Bhatia
24/4, Nehru Nagar
Rewa

Date: 10.05.20…….

MP Board Class 10th General English Application Writing Important Questions

Question 10.
Application to the Principal for a certificate. (Imp.)
Answer:
To,
The Principal,
Govt. High School Kharbai,
Raisen.
Subject: Sports/games certificate.
Sir,

I want to state that I have been a very good player of volleyball in the school and have participated many times in the state level tournaments. I have got admission in a polytechnic college. I have to submit the sports certificate with the application form. Please issue me the sports certificate.
Thanking you

Yours obediently,
Rohit.

Date: 13.12.20….

Question 11.
You are Irfan, studying in Excellence School Kachnaria (Ujjain). Write an application to your principal requesting him to issue you a character certificate.
Answer:
To,
The Principal
Excellence School
Kachnaria
Ujjain.
Subject: Character certificate.
Sir,

I wish to state that I am going to represent our school at the state-level quiz competition. To participate in that I need to submit a character certificate issued by the school. Therefore, I request you to issue me a character certificate and oblige.
Thanking you,

Yours obediently,
Irfan

Date: 25.03.20….

MP Board Class 10th General English Application Writing Important Questions

Question 12.
You are Monika Sharma, a student of class X Govt. Hr. Secondary School, Balaghat. Write an application to the Principal for character certificate. You have to submit it with your admission form at the Polytechnic College. (M.P. 2014)
Answer:
To,
The Principal
Govt. Hr. Secondary School,
Balaghat
Subject: Character certificate.
Sir,

I have the honour to state that I have to seek admission at the Polytechnic College for which I stand in need of a character certificate. Kindly issue me the same and oblige. Thanking you,

Yours obediently,
Monika Sharma
Class X

Date: 01.07.20….

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Essay Writing Important Questions

MP Board Class 10th General English Essay Writing Important Questions

Question 1.
Wonders of Science (M.P. 2015, 17 Imp.)
Or
Science, a Blessing or a Curse
(1997, 98, 99A, B, C, 2000, 09-A, C; 01-A, B, C; 02-A1, B1, C1, A2, B2, C2, 03-A1, B1, C1, A2, B2, C2, A1E, B1E, C1E, 04-C1, A2E, B2E, C2E, 12, Imp.)
Or
Science: A good servant but a bad master (M.P. 2016)
Or
Science: A Boon or a Curse (M.P. 2014)
Answer:
“In the sky above, in the ocean below and on the earth in between-everywhere has gone the triumphant chariot of science.” – Anon

“Our life, today, is governed and conditioned by the offshoots of science.” – Nehru

1. Introduction: In the dim dawn of creation when man opened his eyes he saw the blazing sun, the shining moon, the twinkling stars, the fast flowing rivers etc. he cried in the amazement, “What are these ?”
That question has been fully answered, today, by science.

The modern age is the age of science. The effect of science can be seen in all aspects of life. There are many wonderful things invented by science. In fact it has brought about a complete change in the whole world. We can say that science has changed this world into a fairyland.

2. Science as a Blessing: We can discuss science as a blessing as below:
(i) Science in our Daily Life: Science has increased comforts in the life of mankind. Daily life has now become very easy with the help of science. Food can be cooked very quickly by pressure cooker and can be kept fresh for a long time in refrigerator. Clothes can be washed in a washing machine without any labour in a very short time.

(ii) Electricity: Electricity is a great wonder of science. Science has given us fans and air-conditioners which save us from heat and cold. Electric bulbs and tubelights give us light. Machinery works with the help of electricity.

(iii) Means of Transportation and Communication: Science has made our travels more comfortably now. We have various means of journey. They take us to our destination in a short time comfortably. We have won distance by the use of trains, buses, cars, steamers and planes. In fact, the far off countries have come closer due to quick services of aeroplanes. We can travel thousands of miles in a few hours.

Science has brought a revolutionary change in the field of communications also. Telephone, telegraph and wireless have made the world quite small. Radio and television are the valuable gifts of science.

(iv) Medical Field: Science has helped us to fight many fatal diseases like T.B. and Cancer. It has lessened the sufferings and miseries of mankind. Surgery and X-rays are great boons. Science has given eyes to the blind, legs to the lame and ears to the deaf. Diseases like plague, cholera, small pox and maleria have been controlled by the help of science.

(v) Agriculture: Better with the help of fertilizers, medicines and better irrigation facilities we can take bumper crops. ‘Green Revolution’ and ‘White Revolution’ (milk) have given us a lot.

(vi) Entertainment and Education: Science has given us cinema, T.V., radio and many other things. It has given us calculators, robots, cameras and computers. Computer is a great wonder of science. These inventions help in the field of education.

3. As a Curse: But this is only one side of the coin. Science has produced many deadlier weapons also and made wars most destructive by bombs and missiles. The world is sitting on a valcano. Any Laden or Hitler may explode it. If the Third World War breaks, it will destroy the whole world by nuclear weapons.

It has been rightly said, “The third world war will be fought with bombs and missiles but the fourth will be fought with stones and arrows.” – C.E.M. Joad

4. Conclusion: Gandhiji has rightly said, “Science has taught us to fly like birds in the sky and swim like fish in the oceans but it has not taught us how to walk on the earth.”

In fact, there is nothing wrong with science. It is up to man, how he uses it. It is a blessing and a curse both. Hence, many should use science for peace and happiness of mankind. It should never be used for war or any other destructive purpose. We can say that science is a good servant but a bad master.

MP Board Class 10th General English Essay Writing Important Questions

Question 2.
An Indian Festival
(1999-B, C, 2000-B, 01-A, 02-A2, B1, C1, B2, C2, 03-A1, A2, 04-A1, B1, C1, 04-A2E, B2E, C2E, 12, 16, Imp.)
Or
The Festival You Like Most (M.P. 2014, 17)
Answer:
1. Introduction: India is a land of fasts, feasts, fairs and festivals. There is some fair or festival in every month throughout the year. They are mostly religious, social, national or seasonal. Diwali is an important festival celebrated all over the country.

2. When and Why Celebrated: Diwali is celebrated on the fifteenth day of the month of Kartik when rains have ended. It marks the advent of winter when the harvest is ready to be reaped. It is said that Ram, the king of Ayodhya returned to his kingdom on this day after his victory over Ravan, the king of Lanka. So people welcomed him by lighting lamps in the city. People illuminate their houses and worship Laxmi, the Goddess of wealth in memory of the same.

3. Celebrations: This festival is celebrated with great Joy. People clean their houses, whitewash and decorate them. In the evening the earthen lamps, candle sticks and electric bulbs of different colours are lighted. Crackers are burnt. Goddess Laxmi is worshiped. Sweets are eaten. The merchants open new account-books for their business. Most of the people and children put on new clothes on this auspicious day.

People send greetings to their relatives and friends. ‘Diwali Milan’ is arranged to meet local friends and relatives who join to enjoy this festival. Usually they forget their mutual enmity and embrace one another with hearty sentiments. Though this is a festival of the Hindus yet people of all communities of the country join in this celebration. Thus this festival increases the feeling of unity and brotherhood.

4. Conclusion: But there is a dark aspect too of this great festival. On this day many people gamble. Many times the fireworks result in accidents and children fall prey to bums. These fireworks are costly, and there is a huge wastage of money. If these evils are controlled, this festival brings the message of happy future for all alike.

Question 3.
My Hobby
(1998, 99-A, 2001-C, 02-A2, C1, 03-A1, B1, 03-B1E, 04-A1B1, C1, A2E, C2E, 12, 15, 16, 17 Imp.)
Answer:
“All work and no play makes Jack a dull boy.”
1. Introduction: Man is not a machine. So he has to take shelter to some hobby or the other. Hobby is a pleasant pastime. It washes away the monotony and gives fresh energy. It is the best use of leisure. It gives mental recreation too.

2. My Hobby: There are many kinds of hobbies e.g. singing, dancing, photography, painting, stamp-collection, gardening, hunting and swimming etc. I have taken up gardening as my hobby. I have inculcated a taste for gardening since my childhood. I am very much interested in plants and flowers. I have visited many beautiful gardens situated in big cities.

3. What I do for my hobby: I have prepared a small but beautiful garden within the boundary of my house. There are many plants with beautiful flowers. I am very fond of roses. So I have collected fifteen varieties of roses in my garden. There are various other flowers too. Besides this there are small fruit trees. In a small portion of my garden, I grow vegetables also.

I work in my garden during my leisure time daily. I prepare beds of plants and water them. I also do grafting and cutting of the unwanted branches. I take great pleasure in these works. Many times I present the fruits and flowers to my friends. When I pluck vegetables for my mother’s kitchen, she is very much pleased.

4. Conclusion: My hobby is not expensive. I do not spend much on it. Other hobbies like photography etc. are quite expensive. My parents take delight in watching me working in the garden. Gardening is a good exercise also. It keeps my body and mind fit. The beautiful scenery of my small garden attracts everybody who passes by it. The fragrant flowers, the sweet fruits and the tasty vegetables of my garden are valuable wealth to me. I love my garden very much.

MP Board Class 10th General English Essay Writing Important Questions

Question 4.
A Visit to a Historical Place
(2000-A,B,C, 01-A, 02-A1, C1, 02-B1, B2, 03-C2, B1E, Imp.)
Answer:
1. Introduction: It is truly said that ‘a thing of beauty is a joy forever.’ There are many beautiful spots of historical importance. The Taj Mahal has the first position among them. It is the most glorious tomb built in the memory of love. It is one of the wonders of the world. Thousands of tourists come from remote countries of the world to enjoy its beauty every year. I too was very eager to see the Taj.

2. Our Journey: The combined efforts of our Principal and our history teacher brought that auspicious day when a batch of fifty students started for Agra where the Taj Mahal is situated on the bank of the holy river Yamuna. It was the month of October the most suitable season for outings and excursions. Our seats were reserved and we did not face any difficulty during our journey to Agra. Thus, we reached our destination safely the next morning and decided to go to see the Taj in the evening.

3. How it was built: Our history teacher had already taught us that the Taj Mahal, was built by Shahjahan, the Mughal emperor of India. He built this monument in the sweet memory of his beloved Begham Mumtaj who died in 1631. Twenty thousand artists were employed to build this historical monument with white marble stones. This is really a human attempt to make an immortal thing in this mortal world.

4. The Taj at Night: It was the time of sun-set when our party reached the premises. The rays of the setting sun fell on the silvery body of the Taj. The scene was extremely charming. We took some snaps and waited there till the moon came out with it’s full glory because it was a full moon night. We were spell bound to see the radiant beauty of the Taj. The domes seemed to swim in the silver light and the grand minarets shot up towards the blue sky. Words fail to express the beauty of the Taj shining in full moon light.

Going inside, we found that every part of the Taj Mahal was covered with the most graceful designs on the marble. All the arches are ornamented with the finest touches of art. Shahjahan and his queen Mumtaj sleep eternally in the heart of the central chamber. In fact the Taj is the masterpiece of architecture. Its real beauty lies in it’s simplicity. Thus, we enjoyed the beauty of the Taj till late in the night and returned to the lodge with a sweet memory in my heart. The next day we started on return journey and reached home by evening.

5. Conclusion: The Taj is really the Taj of wonders. It is the poetry in marble. It is the best love song sung by Shahjahan. Its beauty and grandeur still flashes upon my inward eye.

Question 5.
Importance of Games and Sports
Or
Value of Games
(2002-C1, C2, 03-B2, 04-A1, C1, C2E, 09, 16, Imp.)
Or
Importance of Games in Student Life (M.P. 2014)
Answer:
A sound mind lives in a sound body. – Aristotle
“All work and no play makes Jack a dull boy.”

1. Introduction: It is said that “Health is Wealth”. We can have a sound mind only in a sound body. Games and sports play a very important role in the life of young boys and girls. On one hand they give us recreation and on the other they help in the development of body, mind and personality. They make life charming and useful.

2. Advantages: Games and sports impart the real education for future life. Many good qualities are taught by games and sports. Discipline, mutual cooperation, unity and obedience of rules are some of the characteristic features which form the total personality of the youths. A regular habit of playing according to rules becomes a part of their character. Classroom teaching does not impart that vital education which is the impact of games and sports.

Games and sports bring about national and international honours to us. The players and athletes of different countries participate in various games and sports in the world competition. They try to show their skill with utmost vigour. If they win they bring a name for their country.

Games and sports make the growing boys and girls honest and hard working. They leam patience, confidence and courage. Victory and defeat are equal in their view. This sportsmanship makes their future bright. Moreover they form regular habits which lead them on the path of success.

3. As a profession: In the modem age games and sports have become profession also. Many skilled players and athletes earn a huge amount of money by competiting in various national and international competitions. By virtue of being good players or good athletes, they get jobs. Wherever they go they get honour.

4. Conclusion: Thus we see that games and sports are very important for the mental, physical and moral make up of the youths who have to bear great responsibilities for the progress of their country.

MP Board Class 10th General English Essay Writing Important Questions

Question 6.
Independence Day Celebration
(2002-C1, 03-B2, C2, C1E)
Or
Any National Festival
Or
A School Function
Answer:
“A man is born free but everywhere he is bound in chains.”
-Rouseeux

1. Introduction: Fifteenth of August is a red letter day for the whole of India because we achieved the long cherished independence on the 15th of August 1947. We had to struggle hard for long and our national leaders were put to severe sufferings by the foreign rulers. Many times the British rulers fired on the innocent crowd of freedom fighters as in ‘Jaliyanwala Bagh.’ But this black rule did not last long and we got the glorious victory.

2. Dawn of Independence: With the dawn of independence the chapter of slavery was closed and we had our own government with the Prime Ministership of Pt. Jawahar Lai Nehru. In memory of this glorious victory we celebrate this auspicious day with great joy every year.

3. Flag Hoisting and Procession: Independence day is celebrated in our school every year in a remarkable manner. This year also we assembled in the school in the early morning at 7.00 a.m. Our honourable Principal unfurled the national-flag followed by singing of National Anthem. Then there was the ceremonial march-past by the N.C.C. troop of our school. The Principal took the salute and read out the message of the Chief Minister of our state. After that the whole school started on a colourful procession and took a round of the town. Many guardians and government officials joined us on the way.

4. Back at School: On the return of the procession to school premises, it turned into a meeting under the chairmanship of the Municipal President. Short speeches of national importance were delivered. National poems were recited. The huge crowd of the general public and guardians was very much impressed. At the end sweets were distributed to the students by the people of the town.

5. The Colourful Evening: In the evening a programme of games and sports was held. A huge crowd had assembed to watch the performance of students. The guidance of our teachers was very much praised by everybody. Just before sun-set the National Flag was pulled down with honour. Later the whole of school building was illuminated artistically with small bulbs of different colours.

6. Conclusion: Thus the independence day was celebrated with great rejoicing. Now we have gained political liberty. But it is not enough. We have to struggle hard to get rid of illiteracy and poverty. The government of India has done a lot in this direction yet much is left to be done. Our former President, Abdul Kalam’s vision that India will become a developed country by 2020 will come true if we make it a mission and fulfil it with action.

Question 7.
Television (1999-C, 02-C2, 12)
Answer:
1. Introduction: The modem age is the age of science and technology. Scientific inventions have brought about a revolutionary change in human life. People of all the countries of the world have accepted the marvellous inventions of science as a routine of their daily life. Television is one of those wonderful inventions by which we cannot only hear the voices but can also see what is being telecast. It has become so popular that it can be found in every house in the present times.

2. A Source of Knowledge and Entertainment: A number of transmission stations have been started all over our country also during the past few years. Since it is an audio-visual means of communication, it has become most popular. It plays a vital role in almost all the aspects of our life. We get the latest news of our country and abroad with actual scenes. We enjoy the various national and international programmes of importance sitting in our rooms. We also enjoy films and various international matches of games and sports. Many times educational programmes are also telecast. In this way we find that television is not only a source of recreation but also imparts education and increases our general knowledge.

3. A Boon for Villages: These days television has gained a very great importance in our villages where the people are mostly uneducated. It has become an effective source of adult education. Village people have started taking interest to uplift their society in all walks of life through this media. They learn a lot through the various programmes which depict the evils of superstitions, early marriages, illiteracy, increase in population etc.

4. Conclusion: Thus, we can safely say that television is very advantageous in many ways. But excess of anything is bad. If we sit before television for longer hours, it affects the eyesight and distracts the attention of students from their regular studies. So proper care should be taken to escape from the bad effects.

Question 8.
A Great Indian Leader (M.P. 2017)
Or
The Man I Like Most
Or
My Favourite Leader
(Mahatma Gandhi)
(1997, 98, 99-A, 2002-A, 02-B1, C1, 02 A2, 03-A1, B1, C1, A2, B2, C2, 03-A1E1, B1, E1, C1E, Imp.)
Answer:
“Lives of great men all remind us.
We can make our lives sublime.” -H. W. Longfellow

1. Introduction: Some are born great, some achieve greatness and there are some whom greatness is thrust upon Gandhiji was born great. He is the most dazzling star in the horizon of modem India. He was an apostle of peace.

2. Birth and Family: His fall name was Mohandas Karam Chand Gandhi. He was born on October 2, 1869 at Porbander in Gujrat. His father, Karam Chand Gandhi was the Deewan of Rajkot state. His mother, Putlibai was a pious lady. His wife, Kasturba was a simple lady. She assisted him all her life.

3. Education and Practice: Having received his early education in India, he went to England for further studies. He passed Bar-at-law and came back to India. He became a barrister. He started his practice at Godhara and then Mumbai. He went to South Africa in a case. The condition of the Indians was very bad there. The English tortured them. He fought for their rights. Then, he came back to India.

4. His Struggle for India’s Freedom: He started struggle for freedom. He started non-cooperation, Satyagraha and Quit India Movements. He had to go to jail many times. He loved truth and Ahimsa. Under his leadership India became free on 15th August, 1947. He worked for Harijans and Hindu-Muslim unity all his life.

5. His Death: On January 30, 1948 Gandhiji was shot dead. He left the world with his last words, ‘He Ram’. The Angel of peace left us forever. All the country mourned his death. Some reactions were as follows:
(i) Light has gone out of our lives and darkness is everywhere. – Nehru
(ii) “O Indians ! We saved Gandhi but you killed him.” – Churchil
(iii) “The world to come will never believe that such a man had ever walked on this earth with the same flesh and blood as we have.” – Einstein.
(iv) “Gandhi shot dead! The Christ has been crucified a second time.” – Pearl S. Buck

6. Conclusion: He did not possess the authority of a king; he did not possess the power of a General; he did not possess the riches of a millionaire. He was a simple man clad in a loin-cloth. But he set the stamp of his personality on an epoch. We are proud of our Bapu.

MP Board Class 10th General English Essay Writing Important Questions

Question 9.
A School Function
Or
Prize Distribution Day in Our School
(1999-A, 2002-C1, 12)
Answer:
1. Introduction: Parents give birth to a child but schools bring them up into a human being. An allround development of the child is brought about by the schools. In our school also competitions in various activities, other than class-room teaching, are held every year. Literary and games and sports competitions are held throughout the year but prizes are distributed on annual prize distribution day only. This year it was celebrated on the 26th January as decided by the school council of staff and students.

2. Preparations: Preparations for this great day started atleast a fortnight before. Different sub-committees of students were formed under the charge of teachers. The whole school building was decorated with colourful buntings and balloons. A tent was pitched in front of the permanent stage of the school. Chairs were arranged in rows on the red carpets under the tent. The parents of all the students and other citizens were invited to grace the occassion.

3. The Chief Guest: The Director of Education was the chief guest who came exactly at 4 00 p.m. He was welcomed at the school gate and was garlanded by the Principal and the school captain. Then he was led to the stage. The audience stood up to pay respect to him. On his taking a seat on the stage, all the people took their seats.

4. The Main Function: All the items of competition had already been completed. So the actual function of prize distribution commenced. First of all the Principal expressed his gratitude to all those who attended the function, particularly the chief guest. Next came the student-secretary who read out a report on the various activities and achievements of the students under the guidance of their beloved Principal and respected teachers. Later came the teacher-in-charge with a list of the prize winners in different competitions.

The chief guest was requested to give away the prizes. The teacher pronounced the names of the prize winners one by one. They came to the stage and accepted their prize from the hands of the chief guest with honour. Every time the students and the audience clapped with joy. Then the chief guest was requested to speak a few words to encourage the students. He spoke on the importance of co-curricular activities. He said that our school was one of the best schools of the state. He thanked the school family and took his seat.

5. Cultural Programme: After the end of this programme, the chief guest was requested and led to the front row because a cultural programme was to take place on the stage. This programme started with the, ‘Arti’ of Mother Saraswati, the Goddess of learning. Then came the turn of dances, songs and short plays. The performance of the students was very much praised by everybody.

6. Conclusion: At about 8.30 p.m. the Principal again came to the stage and thanked the chief guest and all other persons for attending the function and declared the close of the programme. The Director was very much impressed with the achievements of the students and wished a bright future for the whole school family.

Question 10.
An Interesting Match
(1997, 99-A, 2000-A, B, C, 01-B, 02-A1, B2, 03-A1, A2, 03-A1E, B1E, C1E, 04-B2F, 12, 15)
Answer:
1. Introduction: Games play a vital role in the life of men and women. Due to this reason they occupy a very important place in schools and colleges. Worldwide importance of games and sports cannot be denied these days. International competitions are arranged. These days cricket has become most popular throughout the world. Our India enjoys an honourable position in the world of cricket. Our country has produced many skilled cricketers.

2. My Favourite Game: In our school also due importance is given to the various games and sports. I am also interested in playing volley-ball and cricket. But cricket is my favourite game. I have been elected as captain of the school cricket team because I am an allrounder. I am equally skilled in batting, bowling and fielding. I always try to give suitable guidance to the players of my team.

3. The Teams and Venue: In November last, a cricket match was arranged between our school team and the National School team. The match was played in the Subhash Stadium of our city. Since it was Sunday, a great crowd of spectators had assembled to watch the match. At 10 A.M. sharp both the teams came to the field. The two umpires were also present. First of all we won the toss and choose to bat. The National School team was spread up for fielding.

4. Our Batting: I had already prepared the order of my batsmen. Giriraj and Jeevan were the openers. They went to the crease to face the bowlers of the opponent team. They had a very good start. They played all the fast and spin balls with confidence. Both of the batsmen hit many of balls to the boundary. They stayed at the crease for more than an hour. They scored 72 runs. Suddenly, Sunil was caught out just before the boundary line.

Ravi took his place. He could not set himself properly and was declared L.B. W. out. Next batsman was Raju who was a left hander. He helped Rajesh to increase the score. This partnership also could not give a good stand. Raju was caught behind the wicket at the score of 105 runs. Now I took his place. In the beginning I simply stopped the balls to judge them properly. Then I started hitting the ball strongly. My batting gave confidence to Rajesh also.

When my individual score crossed half a century, the spectators clapped with joy and cheered me up. Since this was a 30 overs match we had to score fast. I hit four sixes and ten fours to raise the score to 212 runs along with the score of Giriraj at the end of the prescribed 30 overs.

5. Our Fielding: Now it was the turn of the National School team to bat. So I spread up my players for fielding. On the very first spin ball sent by me, I caught the first opener and sent him back to pavillion. Next batsman came and tried to play steadily. This pair played for eight overs and at the score of only 32 runs, the second opener was run out. In this way the batsmen of the opponent team came and were sent back to the pavillion.

Five of them were out at their individual score of zero. This made them nervous but when their captain came at five down, they were a little encouraged. Runs poured in and he brought the score to respectable point of 148 runs. But he alone could not do much and was caught out. The next batsman also could not give a good stand. At the end of 30 overs they had a score of 174 runs with two wickets in hand.

6. Conclusion: Thus we won the match by 38 runs. The match was very interesting and everybody enjoyed it. I was congratulated by my teachers who witnessed my performance. We shook hands with one another and departed.

MP Board Class 10th General English Essay Writing Important Questions

Question 11.
Electricity in Life
(H.S. 1998, 2000-B, 12, Imp.)
Answer:
1. Introduction: Electricity is a great wonder of science. Modem life is not possible without electricity. It has really invaded all fields of human life.

2. Electricity in House-hold Works: A housewife uses various gadgets which run on electricity. She uses oven, fridge, mixer, washing-machine and electric iron. All these make her work easy. The fans, coolers and heaters save us from severe weather conditions. They add to our comfort.

We use radio, tape-recorder, T.V., C.D. player and V.C.Ps. They entertain us and enrich our knowledge. They help us to pass time.

3. Electricity outside the House: A doctor today uses many scientific instruments. They run on electricity. X-rays and E.C.G. etc. help the doctor to diagnose diseases. Microsurgery is possible only with the help of sensitive-electronic apparatus.

Trains run on electricity. Roads are lighted by it. Factories that produce consumer goods for us are run on electricity. Buses, cars and scooters have electronic parts. Multi-storey buildings have lifts. Banks use electronic alarms to safeguard our money.
Farmers use pumps and other machines which run on electricity.

4. Conclusion: There is not a field of life where electricity is not used. In fact, its excessive use has brought about the problem of its shortage.
We however hope that alternative sources of electricity will be discovered and life would continue to move as happily as ever.

Question 12.
Environmental Pollution
Or
Problem of Pollution
(H.S. 1997, 2003-B2, Imp.)
Answer:
1. Introduction: It is said that man is the child of his environment. From our environment we get things without which it may not be possible to live. Our relation with our environment is delicately balanced,

2. Causes of Pollutions: Man is however, polluting this environment by various acts. We cut trees to make houses and roads. We dispose waste matter into rivers. Our vehicles pollute the atmosphere with toxic-gases. Vehicles and machines produce a lot of noise.

3. Problem of Pollution: Nature has its ways of clearing the toxic material from the environment but it has a limit. We have crossed that limit. So the problem of pollution has become severe.

Cities have polluted air. This causes respiratory diseases. The water of rivers is polluted. It contains chemical waste and disease-germs. So, there are water-borne-diseases. The high noise in cities causes deafness and mental tension.

4. Measures against Pollution: It is a good thing that we have become aware of this problem. Now, there is restriction of cutting trees or polluting the rivers. Farmers are asked to use pesticides rationally. There is also awareness that our resources cannot bear the load of our excessive population.

5. Conclusion: It is a global problem. Agencies like the UNO and other bodies are trying to make people aware of the problem. Indeed, we can solve this problem only by making combined efforts. We must leave the future generations a cleaner and greener world.

MP Board Class 10th General English Essay Writing Important Questions

Question 13.
Importance of Trees/Forests. (2004-B1, 12)
Or
Why should we plant Trees?
(H.S. 1998, 2002-B1, 16, Imp.)
Answer:
1. Introduction: From old days, man and trees have lived in harmony we depend on them as they depend on us. In fact, the animals can’t live if there are no plants. Let us see how plants and trees are useful to us.

2. Advantages of Trees: Trees give us wood. This wood is used as fuel. It is also used for building houses and boats. Wood is the raw material for paper and rayon.

Trees and plants make starch by photosynthesis. This starch is the food of all grass-eating animals. It is also the main food for human beings. Our demand for meat is also indirectly fulfilled by plants.

Trees give out water vapour. This cools the air. It is helpful in causing rains. Also, they bind the soil fast and stop the erosion of soil.

We get many herbs and medicines from plants, Uses of Tulsi, Neem, Cinchona, Eucalyptus, Amla, etc. are well known. They also purify the air by taking carbon-dioxide and releasing oxygen to the atmosphere.

Forests also provide food and shelter to various birds and animals which make our earth such a beautiful place.

3. Causes of the Problem: Unfortunately, our growing population needs lots of space and so trees have been mercilessly cut in the past. Forests are destroyed to make roads, dams and mines.

4. Conclusion: It is time, we should think seriously about this. If we don’t wake up in time to the need to save forests, it may be too late.

Question 14.
My Best Friend (M.P. 2015)
Or
An Ideal Student
(2002-C2, 03-C)
Answer:
“A friend in need is a friend indeed.”

1. Introduction: You may have many friends, but true friends are few. Umesh is one of my best friends. I consider him an ideal boy.

2. Details: Umesh’s father is a lecturer. His father is a simple man, always helpful to others. His mother is a doctor. She is a virtuous lady. Qualities of parents are combined in Umesh.

3. His age and Personality: Umesh is 16 years old. He reads in class X of our school. He has a charming personality. He is very healthy.

4. His habits: Umesh has many good habits. He wakes up early in the morning. He goes for walking. He studies and does his home work regularly. He reaches his school in time. He obeys and respects all his teachers. He helps the weak students. He has no bad habits. He mostly stands first in the examinations. He is a good player also.

5. Position in the School: Students have elected him General Secretary. He is popular among students. He organizes many activities in the school. He himself takes active part in them.

6. At Home: Umesh helps his neighbours at the time of any trouble, all praise him. Once he saved the life of a child at the risk of his life when his house was on fire. The child’s parents thanked him very much.

7. Why I like him?: I like him most because he has a very good nature. He is kind, honest and truthful. He always helps me. He bears a good moral character. The Principal and the teachers praise him much. He believes in simple living and high thinking.

May God grant him a happy long life!

Question 15.
My Ambition in Life
(1999, 2003-A1, 09, Imp.)
Answer:
1. Introduction: I am a student of class X at this moment. When I was in IXth class, I once heard a lecture on science. It increased my curiosity. When I came in Class X after passing IXth class examination, I want to offer science in class XI.

2. Education: Why do I leam science? My aim is to be a scientist. I wish to know more and more about Physics. I wish to obtain graduate and post graduate degree in Physics. After that I wish to continue my study. I want to obtain the degree of Ph.D. I wish to do something new.

3. My Ambition: Our country is developing very fast. We are making more and more progress in science and technology yet we have to do much more. We are still far behind. Our industries and research centres need more scientists and technicians. I hope to be one of them.

My aim is to serve our country. I am sure I shall earn enough with this qualification. I don’t want to earn more by unfair and foul means. I hope 1 shall be able to follow certain values and principles.

The people of our country are very much in distress to find that in every sphere there is corruption. I too feel that corrupt practices should be stopped. Only then the common people can enjoy the real benefit of life. I shall do my best to remain fair and give all possible help to the people. I shall devote a good time to make researches.

Chiefly India is the land of farmers. Most of the people are engaged directly or indirectly in farming. Much has been done to increase agricultural production. I shall also work for the development of industrialization.

4. Conclusion: I am doing hard work. I am studying day and night. I hope. I shall be able to fulfil what I aspire with the good wishes of my parents, teachers and friends. I shall achieve my goal. May God give me strength to do so.

MP Board Class 10th General English Essay Writing Important Questions

Question 16.
An Ideal Teacher
(1998, 2002-A2, C1 04-A1, 12, Imp.)
Or
My Favourite Teacher (M.P. 2014)
Answer:
“He that governs well leads the blind but he that teaches gives him eyes.”

1. Introduction: I read in Govt. Anand Higher Secondary School No. 1, Chhindwara. There are many lecturers and teachers in our school. All are well-qualified. They take much interest in teaching us and have affection for us. We also like and respect all of them. But we like Shri Sunil Vajpai very much. He is very sympathetic towards us. He is hard working.

2. His Personality and Qualification: Shri Vajpai has a handsome personality. He is a man of noble nature. He is very honest, regular and punctual. He is a man of principles. These qualities make him popular. He is always well-dressed. Generally he wears shirt and pant. He is always smiling. He is an M.Com., B.Ed. He has a great knowledge of his subject.

3. His Qualities: Shri Vajpai has many qualities. He is never angry with the students. He loves his students very much. He helps them. He is a good friend of all the teachers.

4. His Work: Shri Vajpai pays great attention to his work. He is incharge of the morning shift. He assists the Principal in the administration of the school. He is also incharge of co-curricular and extra-curricular activities of the school. He organises these activities. He guides students taking part in debates, speech competitions and essay competitions. He conducts examinations of the school also.

5. His Discipline: He likes discipline very much. All students observe discipline before him. They obey his orders cheerfully. He preaches the students to do good and noble deeds. He inspires them to make progress.

6. His Behaviour: His behaviour with the Principal and other staff members is very good. All like him. Shri Vajpai sometimes meets our parents and guardians also. He takes keen interest in all-round development of the students. He tries to help all.

7. Conclusion: Shri Vajpai is liked and respected by all. Sometimes he attends us in the games periods also. He encourages students to take part in games also. We wish him all success in his life.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General English Unseen Passages Important Questions

MP Board Class 10th General English Unseen Passages Important Questions

Read the following passages carefully and answer the questions given after them:

(1) It is a fact universally acknowledged that means justify the end. Therefore we all must remember that one of the keys to success is to pay as much attention to the means as to the end. The duty of every human being is to help others and do something good to the world and society. Religious texts teach us that the giver and receiver both are equally blessed. It is our duty to be thankful to God that we have been allowed to exercise our power of benevolence and march in the world and thus become pure and perfect. The natural course of events dictates that every action has to reach its concluding phase. The act once performed is bound to bear fruit. No power in the universe can stop it from bringing its results. (M.P. 2017)

Questions:

Question 1.
What should be the relationship between means and end?

Question 2.
What is the secret of success?

Question 3.
Who is more blessed – the giver or receiver or both?

Question 4.
The fact is ……….. acknowledged.
(a) fully
(b) universally
(c) truly
(d) really

Question 5.
Give the noun form of ‘perform’:
(a) performent
(b) performance
(c) performation
(d) performing

MP Board Class 10th General English Unseen Passages Important Questions

(2) Yoga is the ancient system to keep a person fit in body and mind. It is basically a system of self-treatment. According to the yogic view, diseases, disorders and ailments are the result of some faulty way of living, bad habits, lack of proper knowledge and unsuitable food. The diseases are thus the resultant state of a sort of prolonged malfunctioning of the body system. Since the root cause of a disease lies in the mistakes of the individual himself. The yoga expert shows only the path and works so more than a counsellor. The yogic practice of treatment comprises three steps namely diet, proper yogic practice and proper knowledge of things about the self.
Questions: (M.P. 2011)

A. Fill in the blanks:

Question 1.
The root cause of disease lies in …………. :
(a) Mistakes of physician
(b) Mistakes of the individual
(c) Mistakes of others.
Answer:
(b) Mistakes of the individual

Question 2.
The word prolonged means:
(a) New
(b) Very old
(c) None
Answer:
(b) Very old

Question 3.
What are the main causes of diseases and disorders?
Answer:
The main causes of diseases and disorders are faulty way of living, bad habits, lack of proper knowledge and unsuitable food.

Question 4.
What does a yoga expert do?
Answer:
The yoga expert shows only the path and works so more than a counsellor.

Question 5.
What is yoga?
Answer:
Yoga is the ancient system to keep a person fit in body and mind.

(3) A young father was visiting an old neighbour. They were standing in the older man’s garden and talking about children. The young man said, “How strict should parents be with their children?” The older man pointed to a string between a big, strong tree and a thin, young one. ‘Please untie that string,’ he said. The young man untied it and the young tree bent over to one side. ‘Now tie it again, please,’ said the older man. “But first pull the string tight so that the young tree is straight again.”

The young man did this. Then the older man said, “It is the same with children. You must be strict with them, but sometimes you must untie the string to see how they are getting on. If they are not yet able to stand alone, you must tie the string tight again. But when you find that they are ready to stand alone, you can take the string away.” (M.P. 2014)

Questions:

Question 1.
Where were the men standing?
Answer:
They were standing in the older man’s garden and talking about the children.

Question 2.
What did the older man ask the young man to do with the string?
Answer:
The older man said to the young man to untie the string between a big, strong tree and a thin, young tree.

Question 3.
With whom should the parents be strict sometimes?
Answer:
The parents should be strict with the children some times.

Question 4.
Find out the opposite of the word: ‘different’ from the passage.
Answer:
Same.

Question 5.
Fill in the blanks with the correct alternative:
When the young man untied string, the young tree ………….. to one side.
(a) fell down
(b) bent over
(c) stood straight
(d) didn’t bend
Answer:
(b) bent over

MP Board Class 10th General English Unseen Passages Important Questions

(4) There was once an engine driver who was a very careful person. He always looked at the bright side of things and was fond of telling people, who were in trouble that there was sure to be some good in it whether they could see it or not. One day his train ran into another train and he was terribly injured. When he was taken to the hospital, it was found necessary to cut off one of his legs, which was badly crushed. Some days afterwards, a party of friends visited him and one said to another “I am afraid, the poor fellow will have some difficulty in seeing the bright side of this affair.” Hearing this the engine driver smiled and said “Not at all, I shall only have one boot to buy and clean in future.” Cheerfulness is better than grumbling. (M.P. 2011)

Questions:

Question 1.
The engine driver always looked at the side of things:
(a) dark
(b) dirty
(c) bright
Answer:
(c) bright

Question 2.
Antonym of ‘dirty’ is:
(a) untidy
(b) clean
(c) soft
Answer:
(b) clean

Question 3.
What kind of man was the engine driver?
Answer:
The engine driver was a cheerful person and looked at the bright side of things.

Question 4.
What was he fond of?
Answer:
He was fond of telling people if there is trouble, there will be some good in it.

Question 5.
Why was it necessary to cut-off one of his legs?
Answer:
It was necessary because in an accident he was terribly injured and the leg was terribly crushed.

(5) Once on a lonely Island in the sea there lived three people, a wise old man named Prospero, his beautiful young daughter Miranda, and their servant Caliban. Prospero and Miranda had come to the Island twelve years ago. When Miranda was only a baby, she hardly remembered having seen any human face except her father’s. As for Caliban he looked hardly human; he was more like a fish than a man.

Prospero had another servant, a magic spirit named Ariel, whom he commanded by means of his magic. Before Prospero’s arrival lived on the island a witch called Sycorax; the ugly Caliban was her son. This witch had imprisoned Ariel in the heart of a pine tree and left him there when she died. Prospero found him and released him and he became Prospero’s servant. Ariel carried out all Prospero’s commands, whether it was to raise a storm in the sea or make thunder in the air. (M.P. 2016)

Questions:

Question 1.
Miranda was the ………… of Prospero.
(i) daughter
(ii) sister
(iii) wife
Answer:
(i) daughter

Question 2.
When did they come there?
Answer:
They came there twelve years ago.

Question 3.
Who was Ariel?
Answer:
Ariel was a magic spirit.

Question 4.
What did Ariel do?
Answer:
Ariel helped Prospero by raising storm in the sea or thundering in air.

Question 5.
Find out a word from the passage that means ‘witch craft’
Answer:
Magic.

Question 6.
Find out the opposite of ‘ugly’ from the passage.
Answer:
Beautiful.

MP Board Class 10th General English Unseen Passages Important Questions

(6) Of man’s earliest invention we know very little. The first may have been the use of a stone to crack a nut. The next was possibly the use of a stick to strike an enemy. Once man found that stick and stones were useful, it was only a step further to the making of a rude weapon by fastening a stone to the end of a stick.

Man used sticks and stone long before he dared to meddle with fire; for the early man like all wild creatures dreaded the fire. Fire, of course, existed; for lightning must sometimes have set the forests ablaze just as it does today; and in those days volcanoes were much more active than they now are. The forgotten hero who first dared to tame fire to his own use was the greatest of early inventors. Once man had fire he was master of all lower creatures. (M.P. 2014)

Questions:

Question 1.
What may have been man’s earliest inventions?
Answer:
Man’s earliest inventions have been the use of stone to crack nuts and stick to strike an enemy.

Question 2.
Who was the greatest of early inventors?
Answer:
Man, the forgotten hero who first dared to tame fire to his own use was the greatest of early inventors.

Question 3.
How did the early man make his first weapon?
Answer:
Early man made his first weapon by fastening a stone to an end of the stick.

Question 4.
Find out a word from the passage which means: animals.
Answer:
Gestures.

Question 5.
In old days volcanoes were:
(a) not much active
(b) less active
(c) much more active
(d) passive
Answer:
(c) much more active

(7) The Himalayas are beautiful mountains in the north of India. They stretch for two thousand miles from Kashmir to Assam. Some of the world’s highest peaks are in the Himalayas. The highest peak is the Mount Everest. The tops of the mountains are covered with snow throughout the year. Therefore, we call them the Himalayas or the ‘abodes of snow’. There are many beautiful lakes and forests in the Himalayas. Many passes connect India with Tibet, Turkistan and Afganistan. Many rivers the Ganga, the Yamuna, the Bramhaputra and the Vyas flow from these mountains. The climate and the scenery of these mountains are so charming that people have built many hill stations there. Many visitors go to the hill stations for pleasure and relaxation. (M.P. 2002 Set B, Imp.)

Questions:

A.
Question 1.
Which word is used to express extending?
Answer:
Stretch

Question 2.
Abode means.
Answer:
Home

Question 3.
A narrow gap through mountains is called
Answer:
Pass

B.
Question 1.
Why are these mountains called the Himalayas?
Answer:
These mountains are called the Himalayas because they are covered with snow throughout the year. Thus, they are really ‘abodes of snow’.

Question 2.
Why have people built hill stations in the Himalayas?
Answer:
People have built hill stations in the Himalayas because the climate and scenery of these mountains are very charming.

Question 3.
What makes the Himalayas so charming?
Answer:
The white snow, the beautiful lakes, the forests and the holy rivers make the Himalayas so charming.

MP Board Class 10th General English Unseen Passages Important Questions

(8) India is a land of diversity. Since the ancient times people belonging to different communities, races, religions and cultural groups are living here in harmony. Toleration is a characteristic feature of India’s culture and heritage. In the past, although India did not have much of political unity but there was always cultural and emotional unity. During the British regime India was also united politically. But the foreign rulers were firm believers in the theory of divide and rule. Although they united India geographically they also created disunity among the people belonging to different communities and provinces. They promoted separatist tendencies among the people. They also instigated communal feelings between Hindus and Muslims.

Questions:

A. Fill in the blanks:

Question 1.
India is a land of …………..
Answer:
diversity

Question 2.
The characteristic feature of India’s culture and Heritage is ……………
Answer:
toleration

Question 3.
Antonym of disunity is ……………
Answer:
unity.

B.
Question 1.
How is India a land of diversity?
Answer:
India is a land of diversity because since ancient times people belonging to different communities, races, religions and cultural groups have been living here in harmony.

Question 2.
What did the foreign rulers create among the people?
Answer:
The foreign rulers created disunity among the people.

(9) There seems to be a general opinion in this country that Sardar Patel was slightly of harsh and rough temperament. Men call him the ‘Iron Man of India’. He was, no doubt, an iron man in the sense that one could rely on him for strict and efficient administration. But as a man, to those who had the good fortune of coming into close contact with him, he was kind and considerate. At times, he even became emotional where his personal friends and followers were concerned. However, it goes without saying that the Sardar had the great skill for organizing affairs. He knew the way of picking people and putting them in their proper places. Once he judged a man and found him correct, he trusted him fully and got him to do anything he wanted. (M.P. 2014, 16)

Questions:

Question 1.
What did people call Sardar Patel?
Answer:
People called Sardar Patel ‘Iron Man of India’.

Question 2.
What special skill did Sardar Patel have?
Answer:
Sardar Patel had the great skill of organising affairs.

Question 3.
For whom was he kind and considerate?
Answer:
He was kind and considerate to those who had good fortune of coming into close contact with him.

Question 4.
One could rely on him for strict and efficient:
(a) people
(b) work
(c) administration
Answer:
(c) administration

Question 5.
Find out the word from the passage which means: ‘luck’.
Answer:
Fortune.

MP Board Class 10th General English Unseen Passages Important Questions

(10) An Ideal student is one who is fully conscious of his duties and aware of his responsibilities. He paves the way for the younger generation to tread on. Students are the leaders of tomorrow. A nation can prosper and reach the zenith of glory if it has a disciplined army of students. An ideal student is intelligent and simple. According to Gandhiji, he should have the quality of “Simple living and high thinking.” An ideal student should live in accordance with the strict rules of conduct and discipline. A student without the sense of discipline is a ship without rudder. It sails a drift and never comes safe to harbour. According to Swami Vivekanand, What our country now wants are men and women with muscles of iron, nerves of steel, who can accomplish their purpose in any fashion though it means going down to the bottom of the ocean and meeting death face to face. (M.P. 2009)

Questions:

Question 1.
A student without discipline is compared to a:
(i) A ship
(ii) rudderless ship
(iii) a ship with a rudder.
Answer:
(ii) rudderless ship

Question 2.
Who are the leaders of tomorrow?
(i) Gandhiji
(ii) Vivekanandji
(iii) Students
Answer:
(iii) Students

Question 3.
Who is an ideal student?
Answer:
An ideal student is one who is fully conscious of his duties and aware of his responsibilities.

Question 4.
According to Gandhiji what qualities should an ideal student have?
Answer:
According to Gandhiji, he should have the quality of “simple living and high thinking”. An ideal student should live in accordance with the strict rules of conduct and discipline.

Question 5.
What does Swami Vivekanand say about men and women?
Answer:
Swami Vivekanand says that our country now wants men and women with muscles of iron, nerves of steel, who can accomplish their purpose in any fashion though it means going down to the bottom of the ocean and meeting death face to face.

(11) The word ‘Cobra’ is neither English nor Indian in origin, for it comes from a Portuguese word, which means simple ‘Snake’. Many of the early European settlers in India came from Portugal, speaking Portuguese and they gave the name “Cobra di Capello” to a certain kind of hooded snake that they found in this country. Subsequently the name has been given to any member of the family of snakes with hoods which are found in tropical countries.

The two types of Cobra most commonly found in Asian countries are the common Cobra and King Cobra. The hood of the Cobra is not a covering or a protection, but it is, in fact, a portion of the skin of the neck which can be raised by moving the ribs and bones underneath it. The Cobra normally raises its head and expands its hood when it is frightened or alert, the hood is not otherwise visible. Some Cobras have marks resembling rings on their heads while others are black all over. (M.P. 2009)

Questions:

Question 1.
From which language the word ‘Cobra’ has been derived?
(i) English
(ii) Hindi
(iii) Portuguese
Answer:
(iii) Portuguese

Question 2.
What distinguishes “Cobra” from all other snakes?
(i) colour
(ii) hood
(iii) tail
Answer:
(ii) hood

Question 3.
When does Cobra raise its hood?
Answer:
Cobra raises its hood when it is frightened.

Question 4.
What is the meaning of the word ‘Cobra’?
Answer:
Cobra means ‘simple snake’ in Portuguese.

Question 5.
Which are the most common types of Cobras found in India?
Answer:
The two types of Cobra found in India are the common Cobra and the king Cobra.

MP Board Class 10th General English Unseen Passages Important Questions

(12) One day a wonderful plate made of gold fell from heaven into the court of a temple. These words were inscribed on the plate. “A gift from heaven to him who loves mankind the best.” The priests invited people to the temple and told them about the gift from the heaven. All claimed that they loved mankind the best. Then each on got up and one by one narrated his own kind deeds but as soon as he touched the plate, it turned into lead. The richest man in the city got up and spoke about his charity. But as soon as he touched the plate it turned to lead. A poor farmer was also present there. He did not know about the plate. He sat in a comer quietly. People called him. He bowed to the priests and touched the plate. Shone more brightly. The priest awarded the plate to the poor farmer. (M.P. 2016)

Questions:

Question 1.
From where did the plate of gold fall?
Answer:
The plate of gold fell from heaven.

Question 2.
Who was awarded the plate?
Answer:
The poor farmer was awarded the gold plate by the priest.

Question 3.
What happened when the richest man touched the plate?
Answer:
When the richest man touched the plate it turned to lead.

Question 4.
The noun form of the word ‘invited’ is …………
Answer:
invitation.

Question 5.
The word ‘inscribed’ means ……………:
(i) to write
(ii) to read
(iii) to paint
Answer:
(i) to write

(13) City children suffer from a great disability. They have little contact with nature. They do not know the joys of living in the open air. In cities, there is no space to live. So one story is piled upon another. Their lives are so artificial that don’t enjoy the benefit of seeing the stars at night. They buy flower pots and put paper flowers or plastic flowers in them. They hang pictures of sun-rise or sun-set on the walls. Wherever one turns, one finds artificial lights during the day as well as in the night. They have lost even darkness of night which is given to man for peace and quiet thought. So the task before education is to change the whole system of values that are current in our cities. (M.P. 2012)

Questions:

Question 1.
Which disability do the city children suffer from:
(i) They are weak
(ii) They cannot play in the open
(iii) They have little contact with nature.
Answer:
(iii) They have little contact with nature.

Question 2.
Find the opposite of the word ‘natural’ from the above passage:
(i) Beneficial
(ii) Artificial
(iii) Superficial
Answer:
(ii) Artificial

Question 3.
What is the importance of night for man?
Answer:
The darkness of night given to man peace and quiet thought.

Question 4.
What is the task before education?
Answer:
The task before education is to change the whole system of values that are current in our cities.

Question 5.
How have their lives become artificial?
Answer:
Their lives have become artificial that they don’t enjoy the benefit of seeing stars at night, have plastic flowers, hang pictures of sunrise and sunset etc.

MP Board Class 10th General English Unseen Passages Important Questions

(14) Helen Keller lost her eye-sight and hearing at the age of two because of an illness. She became deaf. She also lost the ability to speak, for we learn to speak by imitating what we hear. At first, it seemed impossible that she would ever understand others or be understood by them. Hers was thus a lonely world. But she was helped by a wonderful teacher named Miss Sullivan who had herself been blind as a child but recovered her eye-sight by an operation. Miss Sullivan volunteered to help Helen and taught her to speak, read and write. Helen, later, went to a University and gained a degree. She then spent the rest of her life working to help the blind and the deaf. (M.P. 2012, 17)

Questions:

Question 1.
When did Helen Keller lose her eye-sight and hearing:
(i) A birth
(ii) At the age of two
(iii) At the age of four
Answer:
(ii) At the age of two

Question 2.
Which word in the passage means “one who is unable to see”?
(i) Deaf
(ii) Sight
(iii) Blind
Answer:
(iii) Blind

Question 3.
How do we learn to speak?
Answer:
By imitating we learn to speak.

Question 4.
How did Miss Sullivan help Helen?
Answer:
Miss Sullivan volunteered to help Helen and taught her to speak, read and write.

Question 5.
What did Helen do for the blind and the deaf?
Answer:
She spent the rest of her life working to help the blind and the deaf.

(15) Mars and Venus are two planets which are nearest to the earth. Planets have days, nights and seasons. But we do not know whether they have creatures also. We cannot see Venus as it is covered with clouds. We can see the surface of Mars. Mars was named for the “God of war” because of its red colour. The most noticeable features of the Mars as seen through a telescope are the icecaps at its North and South poles. These appear just as those on earth to a man on Mars due to the presence of redrock. It is tilted at about same angle as an earth. Low-lying areas change from blue-green in summer to brown in winter. Some astronomers have found canals on the Mars. (Imp.)

Questions:

Question 1.
Which two planets are mentioned in the passage?
Answer:
The two planets are Mars and Venus.

Question 2.
Why was Mars named for the “God of war”?
Answer:
Mars was named for the “God of war” because of its red colour.

Question 3.
Which are the most noticeable features of the Mars seen through telescope?
Answer:
The most noticeable features of the Mars as seen through and telescope are the ice-caps at its north and south poles.

Question 4.
Find out the word from the passage which means ‘Sloping position’.
Answer:
Low-lying areas.

Question 5.
Some astronomers have found on the Mars:
(i) Creatures
(ii) Canals
(iii) Camels
Answer:
(ii) Canals

MP Board Class 10th General English Unseen Passages Important Questions

(16) Milk is the best food. It has in it water, sugar, fat, vitamins and proteins. People get milk from different animals. In England, New Zealand and many other cool lands, there are cows. In hot, dry countries like Arabia and the middle of Asia there are camels. In India there are buffaloes as well as cows. In many places there are goats. The Eskimos have herds of reindeers. They live in the very cold countries of North America. People keep all these animals and get lots of milk. From milk they can make butter and cheese. It is essential that the milk we use should be pure and germ-free. Impure milk does more harm than good to the human body. (Imp.)

Questions:

Question 1.
Find out a word from the passage which is opposite in meaning for, ‘pure’.
Answer:
Impure.

Question 2.
We find camels in:
(i) cool lands
(ii) hot, dry countries.
Answer:
(ii) hot, dry countries.

Question 3.
Why is milk called the best food?
Answer:
Milk is called the best food because it has in its water, sugar, fat, vitamins and proteins.

Question 4.
Why should we use pure milk?
Answer:
We should use pure milk because impure milk does more harm than good to the human body.

Question 5.
What do we make from milk?
Answer:
We make butter and cheese from milk.

MP Board Class 10th General English Unseen Passages Important Questions

(17) Language is a wonderful gift given to man. No animal possesses this gift; but they have their own way of expressing themselves. When a rabbit sees an enemy, it runs away into its hole or burrows. Its tail bobs up and down as it runs away. The other rabbits see it and they too run away. They know that there is a danger. When a Cobra is angry, it raises its hood, and makes itself look fierce. This warns other animals. When a bee has found some food, it goes back to the hive. It cannot tell the other bees where the food is by speaking to them; but it does a kind of dance in the air. Some animals say things by making sounds. A dog barks when strangers come near.

Questions:

Question 1.
How does a rabbit react when it see an enemy?
(i) It bobs its tail up and down
(ii) It makes a sound
(iii) It shows its teeth
Answer:
(i) It bobs its tail up and down

Question 2.
Pick out a word from the passage which means ‘cautions’:
(i) Bobs
(ii) Dances
(iii) Warns
Answer:
(iii) Warns.

Question 3.
How does a rabbit give a signal of danger?
Answer:
It bobs its tail up and down.

Question 4.
How does a Cobra give a warning of attack to other animals?
Answer:
A Cobra raises its hood, it makes itself look fierce.

Question 5.
What does a dog do when strangers come near?
Answer:
A dog barks when strangers come near.

MP Board Class 10th English Important Questions