MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 5 Population

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 5 Population

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Population wise and areawise what is the position of India in the world?
Answer:
Population wise the position of India is second in the world and areawise it is seventh.

Question 2.
What is Birth rate?
Answer:
The number of live births for thousand persons is called birth rate.

Question 3.
What is Death rate ?
Answer:
Death rate is a number of deaths per thousand population in a year.

Question 4.
What do you mean by the population growth rate? (2010)
Answer:
The population growth rate shows the rate of growth of population. The population of the base year is compared with the increased population from the growth rate.

Annual or decenneal growth rate is calculated.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 5 Population

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write about problems resulting from population growth.
Or
Write any four problems of population growth. (2015, 17)
Answer:
In India, the following problems are resulting from population growth:

  1. The resources would be consumed at a much faster rate and there would be left nothing for our future generation.
  2. Because of the growing population the pressure exerted on the land is increasing. This has resulted in the degradation of the soil and reduction in agricultural production.
  3. Due to increasing population per capita income also reduces which results in the shortage of food, raw materials and a wide range of other commodities.
  4. Because of growing population, the problem of unemployment is increasing rapidly in our country. The number of unemployed people is greater than available jobs.

Question 2.
What do you mean by sex ratio? Explain its distribution in the country. (2016)
Answer:
Sex ratio means the number of females per thousand males. When number of females is more than that of males than the sex ratio is said to be favourable. On the basis of the data of the last hundred years it can be said that the sex ratio in India has continuously been declining and always is adverse. According to the census of 1901 the sex ratio in the country was 972 which has declined to 943 in 2011. There are wide regional disparities in the sex ratio in India. Kerala records a favourable sex ratio (1084) whereas in Haryana it is adverse (877).

Question 3.
Why is the sex ratio declining in India? Give reasons. (2008, 13, 14, 16)
Or
Write the causes of declining sex ratio in India. (2009)
Answer:
Decline in sex ratio in India may be caused by the following factors:

  • Literacy is law among females.
  • High maternal mortality rate.
  • Desire of male child in a male dominated society.
  • Increasing female foeticide.
  • Neglecting girl child and considering girl child a liability.

Socio-religious superstitions and traditional beliefs are responsible for the decreasing sex ratio in our country.

Question 4.
What do you mean by census? (2011)
Answer:
Census is an official enumeration of population after a fixed time interval. In our country it is conducted every ten years.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 5 Population

Question 5.
What do you understand by population explosion? (2009)
Answer:
Fast and sudden growth in the population is called ‘population explosion’. Its effects are as harmful as the explosion of atom bomb.

When any country will become developed its birth rate will always be higher than its death rate. Consequently population will also increased. This situation creates the ‘population explosion’.

Question 6.
What do you understand by National Population (Census) Commission? (2008, 09, 12, 13, 15)
Answer:
The National Population Commission was established on 11 May, 2000 under the leadership of Prime Minister. Its chief objective is to provide different ways to stabilize the population and to promote educational, environment and family welfare programmes for this purpose. Chief Ministers of all States and Union territories, administrators and ministers in charge of all related departments and central ministers, renowned demographers and the representatives of public health and professional organizations and non-government organization are its members.

Question 7.
What is population density? How is it calculated? (2008)
Answer:
The ratio of population of a country or state and its per unit area (square km.) is called its density. It is calculated by dividing the population of a country by the area of country. According to 2011 census, the population density of India is 328 person per sq. km. The following formula is used to calculate the density of the population of a country or state.
MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 5 Population 1

Long Answer Type Questions

Question 1.
Give the main causes of population growth in India and the measures being taken to control it.
Or
Write four means for controlling increase in population. (2011, 12, 17)
Or
Give main causes of population growth. (2008)
Answer:
Causes of Population Growth
(1) Low Death Rate: The death rate implies the number of deaths per thousand population per year in a given area. Due to the increase in health facilities and adequate facilities of livelihood, death rate in India is decreasing rapidly.

(2) High Birth Rate: The birth rate is calculated in terms of the number of live births per thousand population per year. High birth rate is an important cause for increasing population of India.

(3) Lack of Education: Illiteracy gives birth to superstitions. Most of the uneducated people believe that children are the gift of God. Believing this they keep begetting children and hence population also increases. Due to illiteracy, they do not understand the importance of family planning.

(4) Increase in Life Expectancy: The average age of life is known as life expectancy. In our country, life expectancy has increased over the last years resulting in an increase in population.

(5) Compulsion of Marriage: Marriages are compulsory in India. Here poor and handicapped people also marry. Therefore increasing population is natural.

Measures to Control Population Growth:

  • Family planning programmes should be adopted.
  • Spread of education, especially among the rural people including women, should be increased.
  • Child marriage should be prevented.
  • Standard of living should be improved.
  • Social security should be rapidly extended.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 5 Population

Question 2.
Explain with examples the factors affecting the density of population in India. (2008)
Answer:
Factors Affecting the Density of Population
(1) Climate: Climatic conditions highly influence the density and distribution of population. Suitable climate is helpful to the health and efficiency of man. The dry deserts and mountains are sparsely populated due to bad climate. Population clusters around the fertile plains of rivers.

(2) Terrain: Terrain also affects the density of population. Population is less in mountain and desert areas while a dense population is found in plain areas. Hence, in one hand dense population is found in the plains of the Ganga-Yamuna and coastal areas, whereas on the other hand in the hilly state of Arunachal Pradesh density of population is the lowest.

(3) Availability of Minerals: Availability of minerals and industrial development based on them attracts population since the opportunities of employment at these places are much higher. Therefore, population has become very dense in areas such as Chhota Nagpur plateau, Deccan plateau, odisha and West Bengal etc. because of the abundant minerals found here.

(4) Socio-economic and Cultural Factors: Socio-economic and cultural factors also play an important role in the distribution and density of population. The cultural, social, historical and political factors have together raised the size and density of population in the Mumbai-Pune area because it is an important commercial and industrial centre.

(5) Weather: Population density is much less in areas having extreme hot and cold temperatures.

Question 3.
What is National Population Policy, 2000? (2009) What are its main objectives declared by government? Describe.
Answer:
National Population Policy, 2000:
Recognising that the planning of families would improve individual health and welfare, the Government of India initiated the comprehensive Family Planning Programme in 1952. The National Population Policy, 2000 is a culmination of years of planning efforts initiated on 15 February, 2000. According to the new population policy, qualitative change of life is essential for socio-economic development. This will ensure use of man as a productive capital for society. The policy has three objectives:

  • Short Term Objectives: To develop health and basic infrastructure for the extension of contraceptive measures.
  • Mid Term Objectives: To reduce the total rate of reproduction upto 2 : 1 by 2010.
  • Long Term Objectives: To achieve the target of a stable population for sustainable economic development by 2045.

Question 4.
Explain the measures to control the increasing population. (2008)
Answer:
Measures to Control Population Growth

  • Family planning programmes should be adopted.
  • Spread of education, especially among the rural people including women, should be increased.
  • Child marriage should be prevented.
  • Standard of living should be improved.
  • Social security should be rapidly extended.

Multiple Choice Questions

Question 1.
When was the first census of India held?
(i) 1850
(ii) 1800
(iii) 1872
(iv) 1827
Answer:
(iii) 1872

Question 2.
According to 2011 census which is the most densely populated state?
(i) Uttar Pradesh
(ii) Bihar
(iii) Kerala
(iv) West Bengal
Answer:
(ii) Bihar

Question 3.
In which of the following periods did the growth of population increase steadily?
(i) 1901-21
(ii) 1921-51
(iii) 1951-81
(iv) 1981-2001
Answer:
(i) 1901-21

Question 4.
Which state has the highest percentage of literacy? (2008, 09)
(i) Uttar Pradesh
(ii) Kerala
(iii) Goa
(iv) Delhi
Answer:
(ii) Kerala

Question 5.
The most densely populated Union Territory is: (2008)
(i) Chandigarh
(ii) Puducherry
(iii) Delhi
(iv) Lakshadweep
Answer:
(iii) Delhi

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 5 Population

Fill in the Blanks

Question 1.
Areawise position of India in the world is …………… (2013)
Answer:
seventh

Question 2.
The 500 croreth child was bom in ……………
Answer:
Yugoslavia

Question 3.
……………percent of the world population lives in India.
Answer:
16-7

Question 4.
In India women literacy is …………… (2015)
Answer:
64-6%

Question 5.
The state of India having lowest density of population is ……………
Answer:
Arunachal Pradesh

Match the Columns

A B
1. world Population Day (2014) (a) 1872
2. Highest Literacy (2013) (b) Arunachal Pradesh
3. First Census of India (2011) (c) 7063 per cent
4. Low density of population (2013) (d) 11 July
5. Literacy or Madhya Pradesh according to 2001 census (e) Kerala

Answers:
1. (d)
2. (e)
3. (a)
4. (b)
5. (c)

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 5 Population

True/False

Question 1.
Every sixth person of the world lives in India.
Answer:
True

Question 2.
Arunachal Pradesh is included in the area of normal density.
Answer:
False

Question 3.
The literacy rate of Bihar is the least among the states and union territories of India.
Answer:
True

Question 4.
The president is the head of the National Commission on Population.
Answer:
False

Question 5.
The sex ratio in India is adverse.
Answer:
True

Answer in One Word/Sentence

Question 1.
Official enumeration of population after a fixed time interval. (2010)
Answer:
Census.

Question 2.
What is the number of live births per thousand population per year called?
Answer:
The birth rate.

Question 3.
The average age of life. (2009)
Answer:
Life expectancy.

Question 4.
Who is the president of National Population Commission?
Answer:
Prime Minister Shri Narendra Modi.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 5 Population

Question 5.
When was the new National Population Policy declared?
Answer:
15 February, 2000.

Question 6.
When a large group of people goes to stay from one place to another, what is it called?
Answer:
Population Migration.

Question 7.
When is the World Population Day celebrated? (2009)
Answer:
11 July.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions

Leave a Comment