MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 2 India: Location, Physical Division

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 2 India: Location, Physical Division

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What are the different names of India? (2014)
Answer:
India is also known as Aryavarta, Hindustan and Bharat.

Question 2.
How many states and union territories are there in India? (2010,14, 16)
Answer:
India is divided in 29 states and 7 union territories.

Question 3.
Name two neighbouring island countries of India.
Answer:
Maldives and Indonesia.

Question 4.
Name any two lakes situated on the East Coast of India. (2017)
Answer:
Chilka, Koleru and Pullicat lakes are situated on this coast.

Question 5.
Which Island of India are formed by corals? (2016)
Answer:
Lakshadweep Islands of India are formed by the deposition of the coral polyps. These islands are called Atolls.

Question 6.
Name two important peaks of the Himalayan range. (2013, 15)
Answer:
Mt. Everest and Kunchenjunga.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 2 India: Location, Physical Division

Question 7.
What is the west-east extent of India?
Answer:
The west-east extent of India is 2,933 kilometres.

Question 8.
Name the states adjoining China.
Answer:
Uttarakhand, Himachal Pradesh, Sikkim and Arunachal Pradesh.

Question 9.
Name the largest and the smallest district of India.
Answer:
The largest district is Kachchh (Gujarat) and the smallest district is Mahe (Puducherry).

Question 10.
Write the extension of the Himalayas.
Answer:
The Himalayan ranges extend from the Indus river in the west to the Brahmaputra in the east. These form an arc between these two extremes, covering a distance of 2400 kms.

Question 11.
What are the metamorphic rocks?
Answer:
The rocks resulting from the sedimentary and igneous rocks changing their original character and appearance as a result of extreme heat, pressure or chemical action inside the earth’s crust are called the metamorphic rocks.

Question 12.
What do you understand by relief?
Answer:
Natural inequalities or variations in physical shapes and forms of the earth surface or of the sea-bed is known as relief.

Question 13.
What is Gondwana land? (2011, 15, 17)
Answer:
The southern part of the great Precambrian landmass, Pangea. It includes today’s Africa, Australia and Antarctica.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 2 India: Location, Physical Division

Short Answer Type Questions

Question 1.
Explain the importance of the geographical location of India. (2009)
Answer:
India is situated in the north of the equator from latitudes 8°4′ N to 37°6′ N and between longitudes 68°7′ E and 97°25′ E. In this way it is located entirely in the Northern hemisphere or Eastern hemisphere. On this basis, we can say that India is situated approximately in the centre of the eastern hemisphere. The importance of this location is as follows:

  • Due to its centre position India is the centre of international waterways
  • Since the peninsular part of India protrudes into the Indian ocean, it has close contact with Africa and Australia continents
  • Since India is surrounded by coastal lines on three sides there are lots of facilities of natural harbours
  • Due to its central location, India is a joint venture of international airways of East to West.

In this way, India’s geographical location is beneficial for the international trade.

Question 2.
Describe briefly the Deccan Plateau. (2009)
Answer:
In the southern India, the Deccan plateau is made up of basalt a hard igneous rock. It is a triangular landmass surrounded by seas on three sides. The north-western part of this plateau is mainly composed of volcanic deposits which made it the area of fertile black soil. This region is about 14 lakh sq. km. Its average height is 610 m. Its Western and eastern edges are formed by the Western ghats and the eastern ghats respectively. Sloping terraces, fossils of ancient hills and false and shallow valleys are found in this region.

Question 3.
Describe briefly the east coastal plain. (2009)
Answer:
The east coastal plain extends from Kanyakumari to odisha along the Bay of Bengal. It is comparatively wider. The width of this plain is from 160 km to 480 km. Southern part of this region is more wider. Deltas of prominent rivers are found here. Many lakes such as Chilka, Koleru and Puliiciit could be found on this coast. This plain is formed by the deposition by the rivers Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri. The northern part of this coast is known as the Northern Circares and its southern part is called die Coromandel Coast.

Question 4.
Differentiate between Bangar and Khadar land. (2008, 09, 12)
Answer:
Difference between Bangar and Khadar Land
Bangar Land:

  • It is the upland of the northern plains made by older deposition.
  • Pebbles are also found here.
  • Flood water does not reach here.
  • Underground water level is deep.
  • It extends mainly in Punjab and the plains of Uttar Pradesh.

Khadar Land:

  • It is the low land of the northern plains made by the newer alluvium.
  • No pebbles are found here.
  • This land is submerged in flood water.
  • Underground water level is high.
  • It extends in eastern Uttar Pradesh, Bihar and Bengal.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 2 India: Location, Physical Division

Question 5.
Differentiate between the West Coastal Plains and the East Coastal Plains. (2008)
Answer:
Difference between The West Coastal Plains and The East Coastal Plains
The West Coastal Plains:

  • They extend along the Arabian Coast.
  • These plains are narrow.
  • They are formed due to small but fast flowing rivers.
  • Deltas are not found on this coast.

The East Coastal Plains:

  • They extend along the Bay of Bengal.
  • These plains are wider.
  • They are formed due to the deposition by the rivers Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri.
  • Deltas are found here.

Question 6.
What is the importance of the Himalayas for India? Explain. (2008, 09, 12, 13)
Answer:

  • The Himalayas cause the monsoon winds to shower the life giving rains on the valleys and the plains to their south. They also protect us from the Cold blizzards of central Asia.
  • These are the source of important perennial rivers like the Ganga, the Indus etc. which are useful for irrigation, hydro-electricity and transport.
  • They act as a natural boundary for northern India.
  • They are covered with thick forests which are the source of rich wildlife and other raw materials.

Long Answer Type Questions

Question 1.
In how many physical divisions can India be divided? (2008)
Or
In how many physical divisions can India be divided? Write names of all the divisions. (2011)
Answer:
Physical Divisions of India:
India can be divided into the following physical divisions:
(1) The Northern Mountains: Extending along the northern boundary of India, the Himalayas are the highest mountain ranges of the world, they are young folded mountains. These ranges extend from the Indus river in the west to the Brahmaputra in the east. The Himalayas form an arc between these two extremes, covering a distance of 2400 km. On the basis of extent and height the himalayas can be divided into three parts: (1) The Greater Himalayas or the Inner Himalayas, (ii) The Middle Himalayas or the Himachal and (iii) the Outer Himalayas or the Shiwaliks.

(2) The Great Northern Plains: The Northern Plains of India are made up of the deposition of fine silt by three main river systems the Indus, the Ganga, the Brahmaputra and their tributaries. It is also known as the plains of the Ganga and the Brahmaputra. This is approximately 3,200 km. long and 150 to 300 km. wide. It is almost a flat plain with little relief. It is densely populated area. It can be divided into three parts – (1) Western Plains, (2) Central Plains, (3) Eastern Plains.

(3) The Peninsular Plateau: It is a part of the oldest landmass the Gondwana land. Its average height from the sea level is 600 to 900 metres. It is surrounded by seas on three sides and by landmass on one side so it is also known as the peninsular plateau. It is a triangular plateau with its base in the north from Delhi and Rajmahal hills to the northern plain. It is bordered by the eastern ghats in the east and by the western ghats in the west and Kanyakumari is at the southern tip. Areawise, the peninsular plateau is the largest physiographic division of the country. The peninsular plateau is sub-divided into two parts, the Central highlands and the Deccan plateau.

The peninsular plateau is made up of old rocks so it is rich in minerals. Gold is found in Karnataka, Diamond Marble, limestone and manganese in Madhya Pradesh, coal in West Bengal and Andhra Pradesh and iron is found in Bihar and Orissa. Maharashtra is famous for growing cotton because of black cotton soil. The south-western peninsular plateau is known for the production of spices, tea and coffee. This region has the potential of generating hydro-electricity. Several hill resorts like Ootacamund, Pachmarhi and Mahabaleshwar are located in the plateau region.

(4) The Coastal Plains: The peninsular plateau of India from Kachchh to odisha is flanked by a narrow strip of coastal lowlands or plains. Due to difference in their formation, this coastal plain is divided into two parts – The West coastal plain and the East coastal plain.

The West coastal plain extends from Gujarat to Kerala along the Arabians sea. These plains are narrow and known as Konkan in the north and Malabar in the south of Goa. The East coastal plains extends in the delta region of rivers, Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri flowing in the Bay of Bengal. These plains are wider and are known as Northern Circars in its north and Coromandel coast in its south.

(5) Indian Islands: Lakshadweep Island, lying opposite to the coast of Kerala in the Arabian sea, are formed by numerous small islands. These islands are formed by the deposition of the coral polyps and are known as Atolls. These coral polyps are found in clear, warm and shallow seas. The shape of most islands are like a ring or horseshoe.

The Andaman and Nicobar Islands in the Bay of Bengal are bigger islands and are more in number. Some of them are of volcanic origin. India’s only active volcano is found on Barren Island in Andaman and Nicobar group of Islands. The entire group of Islands is subdivided into the large Andaman and the small Andaman. Port Blair is the capital of this island group while Kavaratti is the capital of Lakshadweep island group.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 2 India: Location, Physical Division

Question 2.
Describe the Peninsular Plateau. (2009)
Answer:
Peninsular Plateau:
It is a part of the oldest landmass the Gondwana land. Its average height from the sea level is 600 to 900 metres. It is surrounded by seas on three sides and by landmass on one side so it is also known as the peninsular plateau. It is a triangular plateau with its base in the north from Delhi and Rajmahal hills to the northern plain. It is bordered by the eastern ghats in the east and by the western ghats in the west and Kanyakumari is at the southern tip. Areawise, the peninsular plateau is the largest physiographic division of the country. The peninsular plateau is sub-divided into two parts, the Central highlands and the Deccan plateau.

The peninsular plateau is made up of old rocks so it is rich in minerals. Gold is found in Karnataka, Diamond Marble, limestone and manganese in Madhya Pradesh, coal in West Bengal and Andhra Pradesh and iron is found in Bihar and Orissa. Maharashtra is famous for growing cotton because of black cotton soil. The south-western peninsular plateau is known for the production of spices, tea and coffee. This region has the potential of generating hydro-electricity. Several hill resorts like Ootacamund, Pachmarhi and Mahabaleshwar are located in the plateau region.

Multiple Choice Questions

Question 1.
The standard time of India is calculated from:
(i) 12° E. longitude
(ii) 80°30′ E. longitude
(iii) 82°30′ E. longitude
(iv) 85° E. longitude.
Answer:
(iii) 82°30′ E. longitude

Question 2.
The tropic of cancer does not pass through which state of India?
(i) Gujarat
(ii) Maharashtra
(iii) Chhattisgarh
(iv) Orissa.
Answer:
(iv) Orissa

Question 3.
The largest Union Territory of India is:
(i) Andaman Nicobar Islands
(ii) Dadra and Nagar Haveli
(iii) Lakshadweep
(iv) Puducherry
Answer:
(i) Andaman Nicobar Islands

Question 4.
The Indian Peninsular Plateau is made of which type of rocks?
(i) Metamorphic
(ii) Sedimentary
(iii) Oldest rock
(iv) None of these
Answer:
(iii) Oldest rock

Question 5.
How many states are there in India? (2017)
(i) 15
(ii) 20
(iii) 29
(iv) 30
Answer:
(iii) 29

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 2 India: Location, Physical Division

Fill in the Blanks

Question 1.
……….. percent area of the world is in India.
Answer:
2.42

Question 2.
Tropic of ……….. divides the country into almost two equal parts. (2014)
Answer:
Cancer

Question 3.
Areawise position of India in the world is ……….. (2013)
Answer:
7th

Question 4.
There are nearly ……….. known and unknown islands in the Andaman and Nicobar islands group.
Answer:
300

Question 5.
Total number of districts in India is ………..
Answer:
640

Match the Columns

A B
1. Union Tertory (2013) (a) Great peninsular plateau
2. Bay of Bengal (b) Puducherry
3. Oldest landmass peninsula (c) Andaman-Nicobar
4. Atoll (d) Mount Everest
5. The highest peak or the world (e) Island formed by the deposition of the coral polyps

Answers:
1. (b)
2. (c)
3. (a)
4. (e)
5. (d)

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 2 India: Location, Physical Division

True/False

Question 1.
Islands formed by the deposition of the coral polyps are known as atolls.
Answer:
True

Question 2.
The seven states of the North-West are known as ‘The Seven Sisters’. (2017)
Answer:
False

Question 3.
Areawise India is the seventh largest country of the world. (2017)
Answer:
True

Question 4.
In India the number of Tehsils is 6,38,588. (2015)
Answer:
False

Question 5.
Indian ocean is situated in the south of India. (2016)
Answer:
True

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 2 India: Location, Physical Division

Answer in One Word/Sentence

Question 1.
What is the other name of Aryavarta?
Answer:
India.

Question 2.
What is the area of India? (2014, 16)
Answer:
32,87,263 km

Question 3.
New alluvium forms flood plain. (2015)
Answer:
Khadar.

Question 4.
Name the countries situated in the north of India. (2010)
Answer:
China, Nepal and Bhutan.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions

Leave a Comment