MP Board Class 9th Social Science Important Questions Chapter 4 India: Drainage System

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Chapter 4 India: Drainage System

Short Answer Type Questions

Question 1.
What are the important advantages of rivers?
Answer:
Advantage of rivers are:

  • Formation of fertile soil
  • Facility of irrigation
  • Development of hydel power
  • Cheap and easily available transportation facilities
  • Development of fishing industry
  • Availability of fresh water for drinking and other use
  • Tourist centre.

Question 2.
Write the causes of water pollution.
Answer:
The causes of water pollution are as follows:

  • Effluents from industries are mixing with river water.
  • Sewage from houses are discharged in river water.
  • Dead animals and bodies are thrown in river water.
  • Excessive use of chemical is also responsible for water pollution. With the rainwater these chemicals mix with water and water gets polluted.
  • Because of superstition many kinds of materials are thrown in water and thus water pollution takes place.

Question 3.
What is the contribution of rivers of India in economy of the country?
Answer:
Northern rivers provide fertile plain for:

  • Agriculture for example Ganga, Yamuna, Brahmaputra and their tributaries form Northern plains.
  • Rivers are the base of Indian agriculture. In dry seasons, these rivers provide water for irrigation. For example, Indira Gandhi canal is the best example of this type.
  • Rivers provide water for hydel power. Big dams are constructed on rivers to generate hydel power. For example, Ganga, Kaveri and Mahanadi are the examples of this type.
  • Rivers provide cheap navigation facilities. Ganga, Brahmaputra and Damodar are used for navigation.
  • Rivers are used for fishing purposes. Fishing industry is increasing day by day.
  • Water for drinking and industries is easily available by these rivers and so all industrial centres are located near rivers.

Question 4.
Why are the rivers coming from Himalayas Perennial? (MP 2015)
Answer:

  • These rivers originate from the snow-covered Himalayas, so they never run dry and flow throughout the year.
  • These rivers carry a much larger volume of water because there is enough rainfall in the catchment area over and above the mountains.
  • In rainy season these rivers get water from the rainfall while in summer season they get rainfall by melting of glaciers.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Chapter 4 India: Drainage System

Question 5.
What do you mean by water pollution? Suggest some measures to remove the pollution of rivers.
Answer:
Water pollution: When the water is polluted by sewage, disposal of industrial and agricultural waste and it mixes with lake water, river water and ocean, then it is called water pollution.

Measures:

  • Garbage, dirt, wastage from the factories should not be thrown in the river water.
  • Dead bodies, human wastage should not be thrown in river water. For this restrictions should be put.
  • Awareness among the people should be made about the water pollution. People should be encouraged to keep river water clean.
  • Media should be used to make people aware of water pollution.
  • On religious restriction occasion also people throw flowers and wastage should be made on this.

Question 6.
Explain the importance of Geographical location of India.
Answer:
India is situated in northern hemisphere in the southern part of the continent Asia towards its south lies the Indian Ocean. Bay of Bengal is in the east and Arabian sea in the west.

The latitudinal extent of the main land of India is 8° 4′ North to 37° 6′ North and the longitudinal extent is from 68° 7′ east to 97° 25′ east. The tropic of cancer (23° 30′) divides the country.

The Himalayas in the North west as a alert watchman and protects from chilly blizlard of the Arctic ocean and the peninsular plateau surrounded by sea provides us international trade route.

Such a location has its own geographical economical importance.

Question 7.
What is the importance of the Himalayas for Indians? (MP 2009)
Or
Himalayas are a boon for India. Verify.
Answer:
The importance of Himalayas for India and its people are:

  • Because of the situation of the Himalayas India has a tropical climate.
  • India enjoys four main seasons with a clear cut cycle because of the Himalayas.
  • The high mountains of the Himalayas protect India from the dry and icy cold winds from central and north-east Asia.
  • The Himalayas brings rain in the Indian sub-continent by stopping the south-west
    monsoon winds in the summers.
  • The entire Himalayas range is a treasure house of limestone, sandstone, marble, medicinal, herbs and oils.

Question 8.
What do you mean by river capturing?
Answer:
When one river captures the water of another river it is called river capturing.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Chapter 4 India: Drainage System

Question 9.
What do you understand by Inland Drainage?
Answer:
A drainage system in which the rivers are unable to reach the sea especially when crossing the deserts and their water drains into a lake or gets lost in the sandy surface is known as Inland Drainage.

Question 10.
Name the four tributaries of river Ganga.
Answer:
The four tributaries of river Ganga are:

  • Yamuna
  • Ghaghra
  • Gandak
  • Kosi

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain the drainage system of Indian rivers.
Answer:
The Ganga drainage system is formed by the river Ganga, Yamuna, Kali, Kamali, Ramganga, Gandak, Ghaghra, Kosi, coming from the north and Chambal, Betwa, Ken, Tamsa and Son coming from the southern high peninsular region.

River Ganga: It is a main and pious religious river of Hindus. It comes from the glacier Gangotri at place Gaumukh or Gomukh in the north of Kedamath peak. Ganga meets Bay of Bengal after flowing towards south from Haridwar, then south east and in the last towards south. It is 2071 km in length and its drainage area is 9.51 lac sq. km.

Yamuna river: It originate from Yamunotri glacier. It is an important river in Ggnga system. It meets Ganga in Prayag (Allahabad). Number of tributaries meets it on its way. Its length is 1384 km and drainage area is 3.59 lacs sq. km.

The Brahmaputra Drainage System: This river comes from the place 5150 m high and 80 km away from the lake Mansarovar at Kailash Parvat. It is known as Tsangpo. It flows parallel to the great Himalayas towards east. The Brahmaputra river enters India in Arunachal Pradesh near Namcha Betwa and is known as Dihang. It forms a gorge, here. Its depth is 5500 m Brahmaputra assumes its name after the confluence of Lohit, Dihang and Dibang. The length of this river is 2580 km but in India, it blows 1346 km. The drainage area of this river is 3.40 lac sq. km. Heavy floods occur by this river.

Indus river system: Indus river is also known as Sindhu river. Sindhu river system is separated from Ganga river system near Delhi. Indus river comes from Singge Khabab spring at Kailash range and flows towards north-west on Tibet Plateau. The tributaries of this river are Zaskar, Sheok, Gilgit and Shigin here.

Indus formed a very deep and narrow gorge and crossed Himalayas through it after flowing 550 km. After forming a meander here, Indus flows towards south-west and enters Pakistan. It crosses Pakistan and meets Arabian sea. Indus river flows 1134 km in India. The other tributaries are: Jhelum, Chinaw, Ravi, Byas and Satluj.

Question 2.
Himalayan rivers are more important than Peninsular rivers. Why?
Answer:
Himalayan rivers are more important than peninsular rivers because of the following reasons:

  • There are two sources of rivers of Himalaya: (a) Rainfall, (b) Snow from glaciers. In summer season these glaciers melt and rivers get water and in rainy season, these rivers get water from rain water so they are perenial in nature. But peninsular rivers get water only by one source that is rain water so they are not useful in summer season.
  • Himalayan rivers form plain which is very fertile and useful for agriculture. But peninsular rivers do not form such fertile plains.
  • In Himalayan rivers Navigation and irrigation through rivers is done but Navigation and irrigation in peninsular river is not done on large scale because they provide less facilities of such type.
  • Basin of Himalayan rivers are broad and big while peninsular rivers have narrow basin.

Question 3.
Differentiate the rivers of the north and south India.
Answer:
Difference between the rivers of the North and South India:
Rivers of the North India:

  • Most of northern rivers origin either from great Himalayan or from Peninsular plateau.
  • The catchment area of the basins are very large.
  • These rivers are unmatured.
  • It forms less waterfall.
  • The sources of water is rainfall and glaciers.
  • These rivers form fertile large plains and useful for navigation.

Rivers of the South India:

  • The rivers of south India origin from western ghat, Amarkantak, Satpura Hills and Chhota Nagpur plateau.
  • The catchment area and basins are small in size.
  • These rivers are matured and old.
  • They form enough waterfall.
  • The sources of water is only rainfall.
  • It forms small deltas and not useful for navigation.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Chapter 4 India: Drainage System

Question 4.
Explain four tributaries of river Ganga.
Answer:
The following are the examples of tributaries of river Ganga:
1. Yamuna river: Yamuna is an important river in Ganga system. She comes from Yamunotri glacier, on the western slope of Bander Punchh range in Tihari-Garhwal district of Uttaranchal. Tons river meets it from the north. Yamuna comes down in the plain after cutting little Himalayas. It meets Ganga in Prayag (Allahabad). Chambal and Kali Sindh meet Yamuna below Etawa, Betwa near Hamirpur and Ken near Prayag. Its length is 1384 km and drainage area is 3.59 lacs sq. km.

2. Kosi: Kosi is known as river Aruna in its original place in the north of Gosaithan. Kosi flows 720 km after crossing Shiwalik range and meets Ganga. It has changed its route several times in the plain. Hence, artificial banks have been built. Heavy floods occur by this river in rainy season. Therefore, Kosi is known as “the sorrow of Bihar”.

3. Ramganga: It comes from the southern front of Great Himalayas near Namital in Uttaranchal. After crossing 600 km and meets Ganga near Kannuj. Its drainage area is 32,800 sq. km.

4. Rapti: This river comes from Nepal and after travelling 640 km it meets with Ghaghra. This flows in Gorakhpur district of U.P.

Question 5.
What is the contribution of water resources in economic development of India?
Answer:
Water resources is a base for economic development of the country. In India the contribution of it are as follows:
1. Agriculture: Agriculture in India is the mainstay of Indian economy. Our agriculture depends on monsoon rain which is uncertain. For this we depend on various water resources. Without water we would have not done agriculture.

2. Electricity: Electricity we generate from river water by constructing dams. Hydel power is a big source of energy for development of any country. In India water is a big source of generating power. Water is the cheapest means of producing power.

3. Industrial development: Because of water only big industries are developed. On these big industries the small industries depend. For example jute industry require ample water. Thus industrialization depend on water resources.

4. Transportation: Water resources are the main source for transportation of raw material and finished products. Many ports are used for exporting the goods. For example Vishakhapatnam port is used to send iron ore to Japan.

Thus we can conclude that for the economic development of any country water plays an important role.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Chapter 4 India: Drainage System

I. Choose the correct alternatives:

Question 1.
Unit of measuring noise is:
(a) Centimetre
(b) Decibel
(c) Celsius
(d) Millibar
Answer:
(b) Decibel

Question 2.
River in its last stage forms: (MP 2012)
(a) Waterfall
(b) Flood plains
(c) Delta or estuary
(d) Ox-box lake
Answer:
(d) Ox-box lake

Question 3.
Which of the following is not the characteristics of the rivers of Northern India:
(a) Less number of water falls
(b) Used for transportation
(c) Meanders are not formed
(d) Receives water from snow and rainfall
Answer:
(c) Meanders are not formed

Question 4.
Which of the following separates India and Shri Lanka:
(a) Gulf of Cambay
(b) Rann of Kachchh
(c) Bay of Bengal
(d) Gulf of Mannar
Answer:
(d) Gulf of Mannar

Question 5.
Which of the following river is known as Dakshin Ganga: (MP 2012, 15)
(a) Narmada
(b) The Krishna
(c) Kaveri
(d) Godavari
Answer:
(d) Godavari

Question 6.
Which states are drained by river Krishna: (MP 2011)
(a) Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh
(b) Maharashtra, Orissa, Andhra Pradesh
(c) Maharashtra, Kerala, Tamil Nadu
(d) Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Orissa
Answer:
(a) Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Chapter 4 India: Drainage System

II. Fill in the blanks:

Question 1.
…………. river is known as the life line of Madhya Pradesh.
Answer:
Narmada

Question 2.
The main stream of Ganga meets …………. country.
Answer:
Bangladesh

Question 3.
The origin place of Mahanadi river is ………….
Answer:
Sihava mountain

Question 4.
Coastal area of Gujarat have bay of Khambat and ………….
Answer:
Kuchh

Question 5.
…………. is the base of our economy.
Answer:
Kuchh

Question 6.
…………. is known as Dakshin Ganga. (MP 2009)
Answer:
Godavari

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Chapter 4 India: Drainage System

III. Match the following:

A B
1. Wular lake (MP 2010) (a) Narmada river
2. Krishna river (b) Jammu and Kashmir
3. Hirakud dam (c) Mansarovar lake
4. Amarkantak (d) Mahanadi
5. Kailash mountain (e) Nagarjun Sagar dam
6. Sambhar lake (f) Rajasthan (MP 2009)
7. Ganga of Southern India (g) Godavari (MP 2011)

Answers:
1. (b)
2. (e)
3. (d)
4. (a)
5. (c)
6. (f)
7. (g)

IV. Write ‘true’ or ‘false’:

Question 1.
The length of river Ganga is more than 2500 km.
Answer:
True

Question 2.
Bay of Khambat is between India and Sri Lanka.
Answer:
False

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Chapter 4 India: Drainage System

Question 3.
Rivers contribute a lot in the economy of India.
Answer:
True

Question 4.
Narmada river falls in Arabian sea.
Answer:
False

Question 5.
Hydel power is generated by making dam.
Answer:
True

MP Board Class 9th Social Science Important Questions

Leave a Comment