MP Board Class 7th Special English Solutions Chapter 19 Song of Radha, the Milkmaid

Students who feel tough to learn English Chapter 19 Song of Radha, the Milkmaid concepts can take help from this MP Board Class 7th Special English Solutions PDF and answer all the questions easily in the exams. Check out the links available here and download textbook solutions for MP Board Class 7th English Solutions. MP Board Solutions for Class 7th English Chapter 19 Song of Radha, the Milkmaid Questions and Answers are given to you after sample research and as per the latest edition textbooks. Clarify all your queries and solve different questions to be familiar with the kind of questions appearing in the exam. Thus, you can increase your speed and accuracy in the final exam.

MP Board Class 7th Special English Solutions Chapter 19 Song of Radha, the Milkmaid

This can be only possible by reading the passages and topics involved in the MP Board solutions for Class 7th English . All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Practice using these MP Board Class 7th English Chapter 19 Song of Radha, the Milkmaid Questions and Answers PDF and test your preparation level and bridge the knowledge gap accordingly.

Song of Radha, the Milkmaid Text Book Exercise

Comprehension

Question 1.
Where did Radha carry her curds to?
Answer:
Radha carried her curds to the Mathura fair.

Question 2.
What did she compare her curds to?
Answer:
She compared her curds to white clouds.

Question 3.
What did she cry out and why?
Answer:
She cried out ‘Govinda’, ‘Govinda’. She did so because her heart was full of the beauty of her beloved Krishna.

Question 4.
What did her comrades ask her to do?
Answer:
Her comrades asked her to dance, sing, wear saffron garments and pluck new buds.

Question 5.
Why did her comrades mock at her?
Answer:
Her (Radha’s) comrades mocked at her because she did not care for their requests. Instead of joining them in dance, in singing and plucking new buds, she cried ‘Govinda’, ‘Govinda’.

Question 6.
What did she do at the altar?
Answer:
She folded her hands at the altar and prayed for divine guidance at all times.

Question 7.
Why were her comrades angry?
Answer:
Her comrades were angry because she did not pay attention to their requests. She busied herself in the worship of her beloved Krishna.

Word Power

Select words from these and write them in the columns with the word they rhyme with:
(fry, bring,way, lay, rowing, buy, blowing, sky, flowing, spring, play, growing, hay, wing, shy, king, gay, ring why, glowing)
Answer:
MP Board Class 7th Special English Chapter 19 Song of Radha, the Milkmaid 1

Let’s Talk

Talk to your partner and find answers to the questions given below:
Question 1.
Who is Radha?
Answer:
Radha is a milkmaid.

Question 2.
Who is Govinda?
Answer:
Govinda is Lord Krishna.

Question 3.
What is the poetess trying to explain about-Radha?
Answer:
The poetess is trying to explain that Radha is deeply devoted to Krishna. Her heart is full of Krishna’s beauty and music. She is so much engrossed in his worship that she does not care for anything else or any other person.

Question 4.
What does the poetess compare the curds with?
Answer:
The poetess compares the curds with white clouds in the sky.

Question 5.
Write about the three things that made Eadha say Govinda Govinda?
Answer:
The following three things made Radha say Govinda Govinda.

  1. Her heart was full of her beloved’s (Govinda’s) beauty.
  2. Her heart was deeply full of her beloved’s (Govinda’s) music.
  3. Her heart was fully lost in her beloved’s (Govinda’s) worship.

Let’s Write

Write three paragraphs one on each stanza of the poem explaining/saying what the poetess Sarojini Naidu is trying to say in the poem.
Answer:
Do Yourself.

Let’s Do it

(a) Find some more poems written by Sarojini Naidu and read them in the class.
(b) In your library find poems on Radha and krishna and write them in your note book.
Answer:
Class-room Activity

Song of Radha, the Milkmaid Word Meanings

MP Board Class 7th Special English Chapter 19 Song of Radha, the Milkmaid 2

Song of Radha, the Milkmaid Stanzas for Comprehension

1. I carried my curds to the Mathura fair
How softly the heifers were lowing
I wanted to cry “Who will buy
These curds that are white as the clouds in the sky
When the breezes of Shrawan are blowing?”

Question 1.
Who is ‘Y in the above stanza?
Answer:
Here T refers to ‘Radha’.

Question 2.
How were the heifers lowing?
Answer:
The heifers were lowing softly.

Question 3.
What did she want to cry?
Answer:
She wanted to cry, “who will buy these white curds?”

Question 4.
What do you mean by ‘Shrawan’?
Answer:
Shrawan is a month of rainy season in Hindu calendar.

2. How softly the river was flowing!
I carried my pots to the Mathura tide
How gaily the rowers were rowing!
My comrades called, “Ho! let us dance, let us sing
And wear saffron garments to welcome the spring.
And pluck the new buds that are blowing.”

Question 1.
What was flowing softly?
Answer:
The river was flowing softly.

Question 2.
What were the pots full of?
Answer:
The pots were full of curd and other gifts.

Question 3.
Why did her comrades call her?
Answer:
Her comrades called her to dance, sing and pluck the new buds.

Question 4.
How were the rowers rowing?
Answer:
The rowers were rowing in a gay mood.

3. I carried my gifts to the Mathura shrine
How brightly the torches were glowing!
I folded my hands at the altars to pray
“O shining, ones guard us by night and by day”
And loudly the conch shells were blowing.

Question 1.
Where did Radha carry her gifts?
Answer:
Radha carried her gifts to the Mathura Shrine.

Question 2.
How were the torches glowing there?
Answer:
The torches Were glowing brightly’ there.

Question 3.
What did she pray for?
Answer:
She prayed that the shining gods, should guard her every time.

Question 4.
What were blowing loudly?
Answer:
The conch shells were blowing loudly.

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this MP Board Solutions for Class Class 7th English Chapter 19 Song of Radha, the Milkmaid Questions and Answers PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on MP board Textbook Solutions PDF.

Leave a Comment