MP Board Class 7th Special English Solutions Chapter 18 The Great Pyramid

Students who feel tough to learn English Chapter 18 The Great Pyramid concepts can take help from this MP Board Class 7th Special English Solutions PDF and answer all the questions easily in the exams. Check out the links available here and download textbook solutions for MP Board Class 7th English Solutions. MP Board Solutions for Class 7th English Chapter 18 The Great Pyramid Questions and Answers are given to you after sample research and as per the latest edition textbooks. Clarify all your queries and solve different questions to be familiar with the kind of questions appearing in the exam. Thus, you can increase your speed and accuracy in the final exam.

MP Board Class 7th Special English Solutions Chapter 18 The Great Pyramid

This can be only possible by reading the passages and topics involved in the MP Board solutions for Class 7th English . All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Practice using these MP Board Class 7th English Chapter 18 The Great Pyramid Questions and Answers PDF and test your preparation level and bridge the knowledge gap accordingly.

The Great Pyramid Text Book Exercise

Read and Learn

MP Board Class 7th Special English Chapter 18 The Great Pyramid 1

Comprehension

A. Answer these questions

Question 1.
What was ancient Egypt famous for? What was its greatest glory?
Answer:
Ancient Egypt was famous for its art and civilization. Its greatest glory was its pyramids.

Question 2.
Who built the Great Pyramid?
Answer:
Cheops, the most famous of all Egyptian kings, built the Great Pyramid.

Question 3.
What according to the ancient Egyptians, would happen to their kings after their death?
Answer:
According to the ancient Egyptians their dead kings would come back to life after a long time of thousands of years.

Question 4.
Why did the ancient Egyptians take great care to preserve the bodies of their dead kings?
Answer:
The ancient Egyptians believed that the safety of the common people lay in the safety of their kings. Therefore, they took great care to preserve the bodies of their dead kings.

Question 5.
Why did they build huge pyramids for the tombs?
Answer:
They wanted the king’s body to be safe till* he came back to life. The time could not destroy huge pyramids. So they built huge pyramids for the tombs.

Question 6.
How many slaves were employed in building the Great Pyramids?
Answer:
A hundred thousand (one lakh) slaves were employed in building the Great Pyramid.

Question 7.
How long did it take to build?
Answer:
It took twenty years to build the Great Pyramid.

B. Choose the correct option.

Question 1.
Egypt is famous for ………….
(i) the pyramids
(ii) sports
(iii) buildings
Answer:
(i) the pyramids

Question 2.
Cheops was a very young …………
(i) slave
(ii) prince
(iii) girl
Answer:
(ii) prince

Question 3.
The (height of a Great Pyramids is ……….
(i) 400 ft.
(ii) 500 ft.
(iii) 600 ft.
Answer:
(ii) 500 ft.

Question 4.
In the Great Pyramid, the royal architect used ……………
(i) about two and half million blocks of stone.
(ii) about three and a half million blocks of sand.
(iii) about three and a half million blocks of logs.
Answer:
(i) about two and half million blocks of stone.

Question 5.
The Great Pyramid is
(i) hollow
(ii) solid
(iii) weak.
Answer:
(ii) solid

Word Power

A. Fill in the blanks with the words given below:

(tomb, glory, preserved, buried, skilled, slaves, everlasting, art, architect)
The Taj Mahal is the greatest ………. of the Moghuls. It is a ………… built by Shah Jahan in the memory of his wife, Mumtaz Mahal. She was …………. in it, but her body was not ………… like those of the Egyptian kings. The ………… who built Taj was Ustad Isa. Thousands of workers from all over the country and perhaps many more …………. worked on it for about seventeen years. The Taj is a work of ………… and it will remain an …………. wonder of the world.
Answer:
glory, tomb, buried, preserved, architect, slaves, art, everlasting.

B. Find the opposites of the words listed below from the words given in the box and write them:
MP Board Class 7th Special English Chapter 18 The Great Pyramid 2
Answer:

  1. ancient – modern
  2. huge – tiny
  3. civilized – uncivilized
  4. wise – fool
  5. difficult – easy
  6. impossible – possible
  7. death – life
  8. royal – common
  9. kind – unkind

Grammar in Use

A. Study the sentences in the table given below:
MP Board Class 7th Special English Chapter 18 The Great Pyramid 3
Now write ten meaningful sentences from the table given below.
MP Board Class 7th Special English Chapter 18 The Great Pyramid 4
Answer:

  1. Gopal cannot do it unless I help him.
  2. Sajid will not complete the work unless I help him.
  3. Sajid may not be able to complete the work unless I help him.
  4. He cannot do it unless I help him.
  5. He will not do it unless he is paid for it.
  6. He will not complete the work unless you give him all the materials.
  7. He may not be able to complete the work unless you give him all the materials.
  8. The architect cannot complete the work unless you give him all the materials.
  9. The architect may not be able to complete the work unless he is given a month’s time.
  10. The architect will not complete the work unless he is paid for it.

B. Change the sentences below, using since? it the beginning instead of ‘so’ in the middle.
Example:
He had no money, so he did not enter the, shop.
Since he had no money, he did not enter the shop

  1. It was a public holiday, so there was no school that day.
  2. You like these songs very much, so Sita will sing them for you
  3. You work hard, so you will pass the examination.
  4. There is no air on the moon, so there cannot be any life on it.
  5. I have no money, so I can’t buy this car.

Answer:

  1. Since it was a public holiday, there was no school that day.
  2. Since you like these songs very much, Sita will sing them for you.
  3. Since you work hard, you will pass the examination.
  4. Since there is no air in the moon, there cannot be any life on it.
  5. Since I have no money, I can’t buy this car.

Let’s Talk (work in pairs)

A. Discuss in pair, where the following are situated and then match them. Write the correct answer:
MP Board Class 7th Special English Chapter 18 The Great Pyramid 5
Answer:
1. → (A)
2. → (d)
3. → (e)
4. → (c)
5. → (b)
6. → (g)
7. → (f)

B. Discuss with your teacher about the stupas of Sanchi.

Find answers to the following questions:
(a) Where is Sanchi?
(b) Who built these Stupas? Why?
(c) What are they famous for?
Answer:
(a) Sanchi is in Madhya Pradesh.
(b) The kings of that period built there stupas. They wanted to place the rechies in them.
(c) They are famous because relies of Buddha or Buddhist monks are placed in them.

Let’s Write

A. Write about the stupas of Sanchi using the following words:
ancient, architect, imagine, huge, blocks, solid, figures, model
Answer:
Stupas of Sanchi
MP Board Class 7th Special English Chapter 18 The Great Pyramid 6
MP Board Class 7th Special English Chapter 18 The Great Pyramid 7

B. Write a short account of the Great Pyramid.
Hints : Who built it and why?
Time taken to build it
Number of slaves employed
Its base, height and its faces A wonder of the world.
Answer:
The great Pyramid was built by Cheops, the most famous King of Egypt about four thousand years ago. It took twenty years to build this Great Pyramid. One hundred thousand slaves were engaged to build it. It stands on a base of more than twelve acres of land. Its height is 500 feet. Its faces are very smooth. About two and a half million blocks of stone were used for it. Each block weighed about two and a half tons. It is very solidly built. There is no room even for a single hair to be slipped in between any two blocks of stones. This everlasting pyramid is the glory of Egypt and remains a wonder of the world to this day.

Let’s Do it

A. Collect more information and pictures of the Kutub Minar, Red Fort and the Golden Temple. Make a chart and write at least two or three sentences about each of them.
Answer:
Class-room Activity.

The Great Pyramid Word Meaning 

MP Board Class 7th Special English Chapter 18 The Great Pyramid 8

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this MP Board Solutions for Class Class 7th English Chapter 18 The Great Pyramid Questions and Answers PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on MP board Textbook Solutions PDF.

Leave a Comment