MP Board Class 12th Special English Important Questions Chapter 15 To Autumn

MP Board Class 12th Special English Important Questions Chapter 15 To Autumn

I. Answer the following questions in about 50 – 60 words each:

Question 1.
What does the Autumn plan to do with the cottage trees? (M.P. 2014, Imp.)
Answer:
The Autumn plans to load the cottage trees with apples and fill all fruit with ripeness to the core. It wants to swell the ground and plump the hazel shells with a sweet kernal. The Autumn and the sun work together for the ripening of all kinds of fruit.

Question 2.
Why does Autumn intend to ‘set budding’ the latesummer flowers?
Answer:
Autumn is described as a season of fruitfulness. There is mist of mellow fruitfulness. Fruits attain their maturity. The season intends to ‘set budding’ the late summer flowers so that the bees can suck the perfect sweetness. They store fresh honey.

Question 3.
How are the honey-combs after the summer and how do the bees feel?
Answer:
The bees here represent a continuation of summer. For the bees, the warm days of summer have not ended. The sticky cells of the honey combs are overflowing with honey and yet Autumn provides more flowers in case the bees may like to draw more sweetness from them.

Question 4.
How can Autumn be seen as a harvester?
Answer:
The poet has personified Autumn in various forms. All the forms are perfect and realistic. Autumn is seen as a harvester. He is sitting carelessly in the field during a winnowing operation. Here the poet uses all the images to make the picture more vivid.

The Autumn is shown sitting carelessly on a granary floor. Her hair is soft lifted by the winnowing wind. She is sometimes in sound sleep on a half reaped furrow. She is drowsed with the fume of poppies while her look spares the next swath and all its twined flowers.

MP Board Class 12th Special English Important Questions Chapter 15 To Autumn

Question 5.
Describe the scene of the earth at sun-set. (M.P. 2011, Imp.)
Answer:
Keats has presented his keen observation with all minute details. The whole poem demonstrates his interest in nature. While describing the scene at sun-set, he says that in the evening when the crimson light of the setting sun falls upon the stubble fields a chorus of natural sound is heard. This picture is very appealing.

Question 6.
Do you find a reminder of sadness at some point in the poem? How does the poet overcome the sad moment and become happy?
Answer:
Keats presents a vivid picture of Autumn in this poem. Beginning with a very sensuous picture of the season. But towards the end of the poem he becomes sad. The Autumn is shown as its fog end. There are images of death or withdrawal and of song and the songs are funeral dirge for the dying year.

Question 7.
How does the poet address Autumn? (M.P. 2013, 15, 18)
Answer:
The poet has presented a lively picture of the Autumn. He addresses the Autumn as “Season of mists and mellow fruitfulness”. The Autumn is seen as a person in various roles – as a reaper a winnower, a gleaner and a cider makes.

II. Answer the following questions in about 75 – 100 words each:

Question 1.
Prove that ‘Ode to Autumn’ is a song of ripenes and abundance. (Imp.)
Answer:
‘Ode to Autumn’ is a typical poem of John Keats. This poem describes the Autumn season. The poet personifies the season and presents its all sensuousness. Autumn is described as a season of ‘mellow-fruitfulness’. The sun is ripening or ‘maturing’ the earth. It conspires to load the vines and blend the apple tree and ‘to swell the ground and plump the hazel shells’.

The season fills ‘all fruits with ripeness to the core.’ These images of full, inward ripeness and strain suggest that the maturing and the fulfillment has reached its climax. Even the cells of the bees are over brimmed. Still the ripening continues. ‘Budding more and still more later flowers.’ It is therefore, this poem can be said a song of ripeness and abundance.

MP Board Class 12th Special English Important Questions Chapter 15 To Autumn

Question 2.
What are the two friends-Autumn and warm sun-planning to do with fruits and flowers?
Answer:
‘Ode to Autumn’ presents a sensuous picture of Autumn. Autumn is a season of ripe fruitfulness. It is the time of the ripening of grapes, apples, gourds, hazel nuts etc. It is also the time when the bees suck the sweetness from the later flowers and make honey. The sun plays a major role in maturing or ripening these fruits.

It is the main conspirator with the ripening and maturing of the fruits the poet suggests a sort of fulfilness. There are indirect images of aging. Autumn and the sun are close bosom friends.

Question 3.
What are the four images of personification through which Autumn has been picturized? (Imp.)
Answer:
The poem ‘Ode to Autumn’ presents Autumn’s vivid images. The poet personifies it in fair images – as a winnower, as a reaper, as a gleaner and as a cider-presser. Autumn is seen as a women who performs the task of winnowing reaping gleaning and cider pressing. First we can see women, i.e. Autumn into the fields engaged in the winnowing operations, while breeze ruffles their locks of hair.

Secondly, we see Autumn in the form of a reaper, who has been engaged in reaping com but who in the course of her work is so overcome by the sleep-inducing smell of poppies. Thirdly, Autumn can be seen in the image of a gleaner who is walking along steadily with the weight of grains upon her head crossing a stream.

Finally Autumn may be seen in the image of a women who is crushing the ripe apples in the wine press to obtain their juice from which cider is to be made. This women sits by the cider-press and watches patiently the apple juice slowing out of the press drop-by-drop.

MP Board Class 12th Special English Important Questions

Leave a Comment