MP Board Class 12th Special English Important Questions Chapter 13 On His Being Arrived at the Age of Twenty-three

MP Board Class 12th Special English Important Questions Chapter 13 On His Being Arrived at the Age of Twenty-three

I. Answer the following questions in about 50 – 60 words each:

Question 1.
What has time stolen from the poet? (M.P. 2013, Imp.)
Answer:
In this poem the poet makes a complaint blaming on the time that it has stolen the prime part of his life. Twenty-three years of his life passed away so hastily that the poet failed to mature himself. His career is not be perfect but his appearance is now mature. He feels that he still requires time for the maturity of his career.

Question 2.
What deceives the truth? (M.P. 2009)
Answer:
Here, the poet refers to his mature looking age. His appearance can deceive about his maturity which is still to be achieved. The time did not give him opportunity to attain the ripeness of his poetic talent. His appearance is deceiving.

Question 3.
What will be in the strictest measure?
Answer:
As this poem in devotional in tone, the poet says that whatever one gets or does it is the will of God. God distributes everything to everyone in the strictest measure. For him there is no distinction between high or low. He observes everything equally and allots everyone equally.

Question 4.
How does the poet console himself? (Imp.)
Answer:
The poet here feels sorry for he could not make his career properly. His talent is still unripe. Time has stolen twenty-three years of his life without notice. It has deceived him. But he consoles himself with the plea that whatever he has achieved was the wish of God. God gives only what one deserves without any reservations.

Question 5.
What passes by in a hurry in the poet’s life?
Answer:
The poet feels himself at a great loss. He thinks that he has lost twenty-three years of his life without any substantial achievement. It has passed so hastily that he could not notice the bud or blossom. Though, he has attained maturity of age but he still needs time for attaining the maturity of his career.

Question 6.
What is approaching the poet fas?
Answer:
The poet says that he is now grown up. The state of manhood is approaching fast to him. He has lost his youth the formative period of his life, but as he is sorry to the loss of youth he feels the manhood that is approaching him is a loss to him.

MP Board Class 12th Special English Important Questions Chapter 13 On His Being Arrived at the Age of Twenty-three

II. Answer the following questions in about 75 – 100 words each:

Question 1.
Briefly describe Milton’s feelings on his having arrived at the age of twenty-three. (MP 2011)
Answer:
‘On his being arrived at the age of twenty-three’ is Milton’s reflections on his late maturing. He has attained the age of twenty-three. He thinks it as a loss. He feels that it has approached in such a manner that he could not notice it. The prime of his life is lost. He couldn’t buildup his career. He couldn’t achieve the height of his poetic talent. He feels to be cheated or deceived by the time which has taken away his ripening period without notice. The poet is not at all happy. But one thing gives him relief that it was the will of God.

Question 2.
Critically analyse the poem. (M.P. 2018)
Answer:
The poem ‘On his Being Arrived at the Age of Twenty-three’ is devotional sonnet written in an autobiographical mood. It contains Milton’s reflections of late maturing. The dominating’ passion of his life is to justify the ways of God to man and write in praise of God. Here he blames time for stealing away his youth without ripening his poetic talent. He uses the sonnet form of poetry to produce a personal utterance that combines dignity of tone, flexibility of movement and mastery of structure.

Question 3.
Analyse the poem as a Petrarchan Sonnet.
Answer:
Sonnet is a short poem of fourteen lines expressing a single thought or emotion at a time. It is owes its popularization to the 14th century Italian poet Francesco Petrarch who used this poetic form to express his love for his idealised lady love, Laura. John Milton uses the original Italian (Petrarchan) form to express his devotion to God, or sublime feelings. In this form the poem is divided into two parts – the octave (a stanza of eight lines) and the sestet (a stanza of six lines).

The first part makes a statement, or puts up a question while the second part illustrates, or serve the answer to it. “On the Being Arrived at the age of Twenty-three” is a devotional sonnet in Petrarchan form. It is a striking example of the Renaissance ethos and Reformation zeal. It is an assertion of faith and a wish to be guided by the divine will.

MP Board Class 12th Special English Important Questions

Leave a Comment