MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Students get through the MP Board Class 10th English Important Questions Special English Unseen Passages which are most likely to be asked in the exam.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Hints for unseen comprehension:

  • Read the given passage carefully at least twice or thrice.
  • Note the main ideas of the passage.
  • Read the questions one by one and underline the answers marking them.
  • Now, write the answers which should be only up to the point.
  • The title of the passage must be striking. It may be a single word or a phrase or a proverb.

Passage 1

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2001, 10)

There is a Myth that there is something magical about computers and those who run them. The legend has got about that computers are ‘Electronic Brain’ and that programmes are some sort of supermen. The facts are that computers are very stupid and the people who programme them are normal human beings. Anyone who can count from 0 to 7 on his or her fingers and make eight can learn a programmer. The business is not difficult, just tricky.

It is very misleading to imagine that computers can ‘think’ like people. They cannot. They have no more a mind of their own than a lawn mover. However, they make it possible for people to battle thought. You work out how to do a job or solve a problem. Write a programme and the computer will apply your thinking to that job or problem as long as and after your like. In this sense, computer are half alive because they perpetuate the thinking of their creators.

Question 1.
The word similar in meaning to ‘a machine for cutting grass’.
Answer:
Lawn Mover.

Question 2.
The fact is that computers are electronic brains.
Answer:
True

Question 3.
The meaning of ‘Perpetuate’ here is.
Answer:
Fact

Question 4.
What computers cannot do?
Answer:
Computers cannot think like men.

Question 5.
Why are computers like Lawn Movers?
Answer:
Computers do not have a mind of their own, they need human help to work like a Lawn Mover.

Question 6.
What does the ‘bottle’ mean?
Answer:
Bottle means a package where the views and ideas as well as programmes can be safely stored for a long period of time.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 2

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2010)

He was a Hindu and an Indian, the greatest in many generations and he was proud of being a Hindu and an Indian. To him India was dear because she had represented throughout the ages certain immentable truths. But though he was intensely religious and came to be called the father of the nation which he had liberated, yet no narrow religious or narrow national bonds became the great internationalist believing unity of all religious and the needs of humanity and more specially denoting himself to the service of poor, the distressed and the oppressed millions energy where.

Question 1.
The passage is written about?
Answer:
The passage is written about Mahatma Gandhi.

Question 2.
The word in this passage similar in meaning to that cannot be changed.
Answer:
Liberated.

Question 3.
The meaning of distressed is?
Answer:
Anxious and upset.

Question 4.
What was he proud of?
Answer:
He was proud of being an Indian and a Hindu.

Question 5.
Why was India dear to him?
Answer:
India was dear to him because she represented throughout her age immutable truth.

Question 6.
What did the hero of the passage devote himself to?
Answer:
The hero of the passage denoted himself to the service of poor, distressed and oppressed class.

Passage 3

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2014)

Getting a good night’s sleep can help you cope with stress more effectively. Insomniacs have higher concentration of stress-hormones than others. Experts believe that sleep, especially deep sleep, enables our nervous system to function well. Without it we loose our ability to concentrate, remember to analyse. Some experts speculate that during deep sleep, cells manufacture more proteins, which are essential for cell growth and repair of damage from things like stress and ultraviolet rays.

Scientists believe that activity in the area of the brain that controls emotions and social interactions lessens during sleep and that sleep may help people be emotionally and socially adept when awake. Sleep may also help our brain to store a newly learned activity in its memory bank. In a study in Canada, students deprived of sleep after learning a complex logic game showed a 30 percent learning deficit when tested a week later compared with students not deprived of sleep.

So whatever works to help you sleep well, whether it’s regular exercise earlier in the day, weekly massages, yoga, meditation or a lavender-scented bath, make time for it today.

Question 1.
We can cope with stress more effectively when we:
(a) Have a good night’s sleep
(b) Don’t have a good sleep
(c) Have a good day’s sleep
(d) Get up early in the morning.
Answer:
(a) Have a good night’s sleep

Question 2.
During deep sleep cells produce:
(a) More energy
(b) More protein
(c) More carbohydrate
(d) Ultraviolet rays.
Answer:
(b) More protein

Question 3.
Where is the memory bank situated:
(a) In the chest
(b) In hormones
(c) In the brain
(d) In cells.
Answer:
(c) In the brain

Question 4.
‘Insomniac’ means:
(a) A person who finds it difficult to sleep
(b) A person who takes a sound sleep
(c) A person who never sleeps
(d) A person who doesn’t sleep in day time.
Answer:
(a) A person who finds it difficult to sleep

Question 5.
What does the study conducted in Canada show?
Answer:
The study conducted in Canada shows that students deprived of sleep after learning a complex logic game showed 30 percent learning deficit when tested after a week as compared with students not deprived of sleep.

Question 6.
What ways have been suggested in the passage to promote good sleep?
Answer:
The various ways suggested in the passage to promote good sleep are: regular exercise early in morning, weekly massages, yoga, meditation or a lavender-scented bath.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 4

Read the passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2012)

Parents and teachers must learn to respect the children. No Japanese ever strike a child. Yet Japanese children are models of reasonableness. The Japanese maintain a commendable attitude towards their children. They treat children as their equals and always address them as such. They never criticize them harshly. The use of rod is absolutely unknown in Japanese homes. Japanese code of life is very strict in certain respects. It exerts strict obedience and enforces strict respect. Japanese soldiers have earned a name for their high sense of duty and readiness from self-sacrifice. There come out of a traditional love for their country and its sovereign, rather than from fear of any penalties in childhood.

Question 1.
How should parents and teachers treat children?
Answer:
Parents and teachers must learn to respect the child.

Question 2.
How do Japanese parents treat their children?
Answer:
Japanese parents treat their children as their equals and never criticize them harshly. They never strike a child.

Question 3.
What type of attitude they keep with their children?
Answer:
Japanese maintain a commendable attitude towards their children.

Question 4.
For what have Japanese soldiers earned a name?
Answer:
Japanese soldiers have earned a name for their high sense of duty and readiness for self-sacrifice.

Question 5.
From what does their high sense of duty come?
Answer:
Their high sense of duty comes out of a traditional love for their country and its sovereignty, rather than from fear of any penalties in childhood.

Question 6.
What type of life Japanese lead?
Answer:
Japanese code of life is very strict in certain respects. It exacts obedience and enforces strict respect.

Question 7.
What quality they gain from their childhood?
Answer:
They learn obedience, discipline and love for their country.

Question 8.
Give a suitable heading to the passage. (MP 2005)
Answer:
Title: “Japanese children”.

Passage 5

Read the passage carefully and answer the questions given below: (MP 2006)

Village swaraj is that it is complete republic; independent of its neighbours for its vital wants and yet dependent for many others in which dependence is necessary. Thus the first concern of every village will be to grow its own food crop and cotton for its clothes. It should have a reserve for its cattle, recreation and play grounds for adults and children. Then if there is more land available, it will grow usually money crops, thus excluding ‘ganja’, tobacco, opium and the like. The village will maintain a village theatre, school and public hall. It will have its own water works ensuring clean supply. This can be done through controlled wells and tanks.

Education will be conducted on a co-operative basis. There will be no castes, such as we have today with their graded untouchability. Nonviolence with its technique of Satyagrah and Non co-operation will have the sanction of the village community. There will be a compulsory service of village guards who will be selected by rotation from the register maintained by the village. The government of the village will be conducted by the panchayat of five persons annually elected by the adult villagers, male and female, possessing minimum prescribed qualifications.

Question 1.
In what way is village swaraj is complete republic?
Answer:
Village swaraj is complete republic when it is independent of its neighbours for its vital wants.

Question 2.
What will be the first concern of every village?
Answer:
The first concern of every village will be to grow its own food crop and cotton for its clothes.

Question 3.
If there is more land available, what will the village do?
Answer:
If there is more land available, the village will grow money crops e.g., ganja, tobacco, opium etc.

Question 4.
How will the village ensure supply of clean water?
Answer:
For ensuring supply of clean water the village will have its own water works which can be done through controlled wells and tanks.

Question 5.
What sort of non-violence will have the sanction of the village community?
Answer:
Non-violence with its technique of Satyagarh and Non-cooperation will have the sanction of the village community.

Question 6.
What sort of compulsory service will be in the village?
Answer:
The compulsory service in the village will be worked as village guards when selected by rotation.

Question 7.
How will the government of the village be conducted?
Answer:
The government of the village will be conducted by the panchayat of five persons annually elected by the adult villagers possessing minimum pre-scribed qualifications.

Question 8.
Give the opposite of: Compulsory, Minimum.
Answer:
Optional, maximum.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 6

Tell not in mournful numbers (MP 2011, 16)
‘Life is but an empty dream!
For the soul is dead that slumbers
And things are not what they seem.
Life is real life is earnest!
And the grave is not its goal,
Dust though act, to dust returnest
Was not spoken of the soul
Not enjoyment and not sorrow
Is our destined end or was
But to act, that each tomorrow
Find us farther than today
In the world’s broad field of battle
In the bivouac of life
Be not like dumb driven cattle
Be a hero in the strife !
Trust no future, howe’er pleasant,
Let the dead past bury its dead
Act, act, in the living present
Heart within and God O’erhead.

Question 1.
Match the following: (MP 2016)

A B
(i) slumber (a) bitter disagreement
(ii) destined (b) sleep
(iii) bivouac (c) intended for a particular purpose
(iv) strife (d) a temporary camp without tent

Answer:
(i) (b)
(ii) (c)
(iii) (d)
(iv) (a)

Question 2.
What according to poet is nature of life?
Answer:
According to the poet life is neither meaningless nor unreal. It is real, meaningful and it has purpose.

Question 3.
If the death is not our lives goal, what is the real end of life?
Answer:
The real end of life is neither enjoyment nor sorrow but constant progress. Death is not its end as the soul is immortal.

Question 4.
The poet says, “The world is like a field of battle”. Do you agree, why?
Answer:
The world is like a battle field we were everyday have to fight like a soldier. In the strife of life we must act like heroes, not like a dumb driven cattle.

Question 5.
What does poet say about the future and the past? (MP 2016)
Answer:
The poet says that we must not trust the future however pleasant it may appear. At the same time we must forget our past as it is over forever.

Question 6.
‘Act, act’ in the living present’. What does the poet mean by these words? (MP 2016)
Answer:
The poet reminds us not to trust in future however pleasant it may appear to be. We must act in the present.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 7

Read the following passage carefully and answer the questions given below: (MP 2011, 16)

“When Alexander Fleming was sixteen, he had to work to earn his living. He found a job in a shipping office in London. The wages were small and the work rather uninteresting. He also worked as a volunteer soldier on weekends and holidays. It was soon discovered that the study, young man from Scotland was a fine shot and a very good swimmer.

Just afterwards, a relative died leaving him a small but useful sum of money. His brother Thomas advised him to give up the job at the shipping office and spend the money on his training as a doctor. Alexander said later, “My brother Thomas pushed me into medicine.”

So he joined St. Mary’s Hospital school. He attended lectures and watched operation, he also swam and acted in plays. Yet he was always the top student in the examination. He won many prizes and scholarships. It came to be known about his memory that “he could remember the whole book after reading it just once”.

Question 1.
Choose the correct answer from each of the following questions and write them in your answer book:
(i) Alexander Fleming was fond of:
(a) Travelling
(b) Hunting
(c) Swimming
(d) Music.
Answer:
(c) Swimming

(ii) He had to work to earn his living when he was in:
(a) His teens
(b) His twenties
(c) His thirties
(d) His forties.
Answer:
(a) His teens

(iii) “Thomas advised him to give up the job at the shipping office”. The meaning of the underlined phrasal verb is:
(a) To hand over
(b) To abandon
(c) To surrender
(d) To delay.
Answer:
(b) To abandon

Question 2.
Name the place where Alexander was born.
Answer:
Alexander was born in Scotland.

Question 3.
How did Fleming like the job?
Answer:
Fleming’s found his job uninteresting and low in wages.

Question 4.
What made possible for Fleming to become a doctor?
Answer:
One of Fleming’s relative died leaving him a useful sum of money, thus his brother Thomas advised him to give up his job at the shipping office and use the money to become a doctor.

Passage 8

Read the following passage carefully and answer the questions given below: (MP 2012)

Mankind has undoubtedly progressed since medieval times. The earliest men lived like brutes. Individuals fought among themselves and strong destroyed the weak for what is law of the jungle, the law of irrational life. But man was not an animal. He possessed rational faculties. These faculties gradually developed and appeared in his actions and man gave up the law of jungle and made his own rational laws. Men saw that the law of physical strength was not applicable to their lives. They realized that they had souls and strength of being with a soul can consist a variety of capabilities other than the power to cut and kill tear and bite. For instance a man can be strong in fashioning tools, or in controlling the actions of other rational beings by the power of song or speech. Thus man realized that they should not be fighting among themselves. But they should be working together and giving one another opportunities to develop their respective strengths. This was the first step in man’s progress. By these means men gained such control over the forces of nature. They made each other so much wiser and more comfortable that they were convinced that they were the best creation of God.

Question 1.
The earliest men lived like:
(a) Monkeys
(b) Brutes
(c) Animal.
Answer:
(b) Brutes

Question 2.
According to the passage what was the law of the jungle:
(a) The animal destroyed the men
(b) The strong destroyed the weak.
Answer:
(b) The strong destroyed the weak.

Question 3.
Who possessed rational faculties:
(a) Men
(b) Animal
(c) Brutes.
Answer:
(a) Men

Question 4.
Who realized that they had souls and strength:
(a) Men
(b) Animals
(c) Other living beings.
Answer:
(a) Men

Question 5.
What did the men realize:
(a) They realized that they should be friendly towards the animals
(b) They realized that they should not be fighting among themselves.
Answer:
(b) They realized that they should not be fighting among themselves.

Question 6.
Match the following:

A B
(i) Developed (a) gained
(ii) Ruined (b) progressed
(iii) Achieved (c) destroyed

Answer:
(i) (b)
(ii) (c)
(iii) (a)

Question 7.
How was man different from animals ?
Answer:
Man possessed rational faculties which gradually developed and appeared in his actions and man gave up the law of jungle and made his own rational laws.

Question 8.
What did men realize when his rational faculties were fully developed ?
Answer:
When men’s rational faculties were fully developed he realized that they should not be fighting among themselves but should be working together and giving one another opportunities to develop their respective strengths.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 9

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2011)

The Gita is not an aphoristic work, it is a great religious poem. The deeper you dive into it, the richer the meaning you get. It being meant for the people at large, there is pleasing repetition with every age the important word will carry new and expanding meaning. But its central teaching will never vary. The seeker is at liberty to extract from this treasure any meaning he likes so as to unable him to enforce in his life the central teaching.

Nor is the Gita a collection of do’s and don’ts. What is lawful for one may be unlawful for another. What may be permissible at one time, or in one place, may not be so at another time, and in another place. Desire for fruit is the only universal prohibition. Desirelessness is obligatory. The Gita has sung the praise of knowledge, but it is beyond the mere intellect; it is essentially addressed to the heart and capable of being understood by the heart. Therefore, the Gita is not for those who have no faith. The author makes Krishna say: “Do not entrust this treasure to him who is without sacrifice, without devotion, without the desire for this teaching and who denies me. On the other hand, those who will give this precious treasure to my devotees will by the fact of this service assuredly reach me. And those who being free from malice, will with faith absorb this teaching, shall, having attained freedom live where people of true merit go after death.”

Question 1.
The word similar in meaning to ‘to stop by law’ is:
(a) Prohibit
(b) Malic
(c) Absorb.
Answer:
(a) Prohibit

Question 2.
The Gita is a great religious poem (say true or false).
Answer:
True

Question 3.
Gita is essentially addressed to the heart and capable of ………… (Complete the sentence)
Answer:
Being understood by the heart.

Question 4.
Write a suitable title for the above passage.
Answer:
The Gita

Question 5.
Why is the Gita beyond the mere intellect?
Answer:
Gita is beyond the mere intellect because it is essentially addressed to the heart and capable of being understood by the heart.

Question 6.
According to Lord Krishna, who will attain the supreme place after death?
Answer:
According to Lord Krishna those who, being free from malice, will with faith absorb his teaching shall, having attained freedom will attain supreme place after death.

Passage 10

Read the following passage carefully and answer the questions given at the end: (MP 2013)

Every living thing needs energy. It is needed for moving, for breathing, and for every part of the body to be able to work. All of the tiny cells in your body and in huge trees need energy to keep alive and to do their job. Where does all this energy come from? Energy comes from the sun. Sun’s energy comes to Earth as light, which is one kind of energy. Green plants are able to trap and hold on to this energy. They store this energy in the form of food that they make in their leaves by a process called photosynthesis. Thus, plants can get the sun’s energy. Animals have to eat plants to get energy. The meat eating animals get their energy by eating the plant eaters. Human beings get their energy from food they eat. They convert this energy into action and work. Hence human beings have a lot of potential to do such work which can make a difference to their lives.

Question 1.
What is the chief source of energy:
(a) The sun
(b) The tiny cells
(c) Huge trees
(d) Our body.
Answer:
(a) The sun

Question 2.
Where do plants make their food:
(a) In their leaves
(b) In their branches
(c) In their stems
(d) In their flowers.
Answer:
(a) In their leaves

Question 3.
The word in the passage Similar in meaning to qualities that exist and can be developed is:
(a) Energy
(b) Process
(c) Potential
(d) Difference.
Answer:
(c) Potential

Question 4.
Why does a living being need energy?
Answer:
A living being needs energy for moving, breathing and for every part of the body to be able to work.

Question 5.
How do the plants use sun’s energy?
Answer:
The green plants store the sun’s energy in the form of food that they make in their leaves by a process called photosynthesis.

Question 6.
Where do human beings get energy from ? How do they utilize energy?
Answer:
Human beings get their energy from food they eat. They convert this energy into action and work.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 11

Read the following passage carefully and answer the questions that follow: (MP 2014)

There was once a bundle of matches, who were all extremely proud of their high descent, for the tall fir tree, from which each of them was a splinter, had been a tree of great antiquity and distinguished by his height from all the other trees of the forest. The matches were now lying on the mantle piece between a tinder-box and an old iron saucepan, and to these two they often talked about their youth. “Ah, when we were upon the green branches”, said they, when we really lived upon green branches-that was a happy time ! Every morning and evening we had diamond tea: that is dew; the whole day long we has sunshine, at least whenever the sun shone, and all the little birds used to tell stories to us. It might easily be seen, too, that we were rich for the other trees were clothed with leaves only during the summer, whereas our family could afford to wear green clothes in both summer and winter. But at last came the woodcutters : then was the great revolution, and our family was dispersed. The father trunk obtained a situation as main-mast to a magnificent ship, which could sail round the world if it chose, the bough, were carried off to a various places, and our work was henceforth to kindle light for low, common people. Now you will understand how it comes to pass that persons of such high descent as we should be living in a kitchen.

Question 1.
Who is the speaker hero:
(a) The father trunk
(b) The tall fir tree
(c) A bundle of matches
(d) The forest
Answer:
(c) A bundle of matches

Question 2.
In the passage ‘splinter’ means:
(a) A small piece of wood
(b) A samll piece of metal
(c) A small thin, sharp piece of wood
(d) A samll, then, sharp piece of metal
Answer:
(c) A small thin, sharp piece of wood

Question 3.
Every morning and evening, the bundle of matches used to have …………
Answer:
Diamond tea that is dew.

Question 4.
The bundle of matchsticks was proud of their high descent because:
(a) They came from a small fir tree
(b) They came from a tall fir tree
(c) They came from a common tree
(d) They came from a tree in the city.
Answer:
(b) They came from a tall fir tree

Question 5.
Why did they think themselves rich?
Answer:
They thought themselves rich because the other trees were clothed with leaves only during the summer whereas they could afford to wear green clothes in both summer and winter.

Question 6.
Where were they lying?
Answer:
They were lying on a mantle piece between tinder-box and an old iron saucepan.

Question 7.
What happened in their happy time.
Answer:
In their happy times, every morning and evening they had diamond tea that is dew, had sunshine the whole day long, heard stories from the little birds and were clothed with green leaves in both summer and winter.

Question 8.
What happened to the trunk of the tree?
Answer:
After the wood cutters cut down the tree, the father trunk obtained a situation as main mast to a magnificent ship, which could sail round the world if it chose.

Question 9.
What was the bundle of matches proud of and why?
Answer:
The bundle of matches was proud of their high descent because the tall fir tree of which each of them was a part had been a tree a antiquity and distinguished by his height from all the other trees of the forest.

Passage 12

Read the following poem carefully and answer the questions that follow: (MP 2014, 18)

The rain had fallen, the poet arose,
He passed by the town and out of the street;
A light wind blew from the gates of the sun,
And waves of shadow went over the wheat;
And he sat him down in a lonely place
And chaflted a melody loud and sweet
That made the wild swan pause in her cloud;
And the lark drop down at his feet.
The swallow stop as he hunted the fly,
The snake slipt under a spray,
The wild hawk stood with the swan on his beak,
And stared with his foot on the prey,
And the nightingale thought, “I have sung many songs”,
But never a one so gay,
For he sings of what the world will be
When the year have died away.

Question 1.
The phrase ‘gates of the sun’ means:
(a) Behind the hills
(b) The east direction
(c) The street in the town
(d) The gates of the town.
Answer:
(a) Behind the hills

Question 2.
Say whether the statement is true or false:
The wild hawk was staring at its prey.
Answer:
True

Question 3.
What made the wild swan pause in her cloud:
(a) A sweet melody
(b) Loud wind
(c) Waves of shadow
(d) The swallow.
Answer:
(a) A sweet melody

Question 4.
How did the snake react to the poet’s song:
(a) The snake danced with it
(b) The snake gave the tree a spray
(c) The snake slipt under a small branch
(d) The snake slipt under flower.
Answer:
(c) The snake slipt under a small branch

Question 5.
What did the poet do when rain fallen?
Answer:
After the rain had fallen, the poet arose, passed by the town and of the street.

Question 6.
What did the nightingale think about the poet’s song?
Answer:
The nightingale thought that though she had sung many songs but not such a happy one because the poet song of what the world will be after the year had passed.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 13

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2015)

You are young, I should like you to have the pride of youth and the ambition of youth to do something worthwhile and big. All of you may not be geniuses, but some of you might yet do worthwhile things in some department of human activity or other. I do not like people who have no pride and ambition and are just sloppy people.

I am not using the words pride and ambition in a small personal sense. I do not mean the pride of getting money, which is the silliest of all types of pride. Pride should consist in doing your job in the best possible manner. If you are a scientist, think of becoming an Einstein, not merely a reader in your university, If you are a medical man, think of some discovery which will bring healing to the human race. If you are an engineer, aim at some new invention. The mere act of aiming at something big makes you big.

If my colleagues and I and others who function on the public stage today appear big leaders to you, look back on how we became so. We may have had some virtue and some ability, but essentially we became what we were because we had some ambition and pride, because we hitched our wagon to a star, because we tried to do big thing and in trying so our stature increased a little.

Question 1.
The writer wants the young people to have in them:
(a) Pride
(b) Ambition
(c) Pride of youth and ambition of youth
(d) Not pride and ambition.
Answer:
(c) Pride of youth and ambition of youth

Question 2.
Sloppy people:
(a) Have a pride
(b) Have ambition
(c) Have no pride
(d) Have an no pride and ambition.
Answer:
(d) Have an no pride and ambition.

Question 3.
If you are a scientist:
(a) Think of becoming a reader
(b) Think of becoming a clerk
(c) Think of becoming an Einstein
(d) Notthink of becoming an Einstein.
Answer:
(c) Think of becoming an Einstein

Question 4.
A discovery which will bring healing to the human race is:
(a) A medical man
(b) A leader
(c) A policeman
(d) An engineer.
Answer:
(a) A medical man

Question 5.
Why are the qualities of pride and ambition necessary for our youth?
Answer:
Our youth should have pride and ambition to do something worthwhile and big things in some department of human activity or other.

Question 6.
What do you understand by the phrase ‘hitch your wagon to a star’?
Answer:
We understand by this phrase hitch your wagon to a star, that we may have some virtue, ability, ambition and pride but we try to do big things and in trying so our stature increase a little to become successful.

Passage 14

Read the following poem carefully and answer the questions given below it: (MP 2015)

Near a shady wall a rose once grew,
Budded and blossomed in God’s free light,
Watered and fed by morning dew,
Shedding its sweetness day and night.
As it grew and blossomed fair and tall,
Slowly rising to loftier height.
It came to a crevice in the wall,
Through which there shone a beam of light.
Onward it crept with added strength,
With never a thought of fear of pride,
It followed the light through the crevice’s length.
And unfolded itself on the other side.
The light, the dew the broadening view
Were found the same as they were before;
And it lost itself in beauties new,
Breathing its fragrance more and more.
Shall claim of death cause us to grieve,
And make our courage faint or frail?
Nay ! Let us faith and hope receive:
The rose still grows beyond the wall.
Scattering fragrance far and wide.
Just as it did in days of yore,
Just as it did on the other side,
Just as it will foe evermore.

Question 1.
What grew in God’s free light?
Answer:
Near a shady wall a rose grew in God’s free light.

Question 2.
Who fed and watered the rose?
Answer:
The morning dew fed and watered the rose.

Question 3.
When did the rose come to crevice in the wall?
Answer:
The rose grew and blossomed fair and tall, slowly rising to loftier height, it came to a crevice in the wall.

Question 4.
How it crept through the crevice?
Answer:
It crept through the crevice with a beam of light with added strength.

Question 5.
Was there any difference in its growth?
Answer:
No, there was no difference in its growth.

Question 6.
What does the poet wish to receive?
Answer:
The poet wish to receive faith and hope that the rose still grows beyond the wall, scattering fragrance far and wide.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 15

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2015, 18)

Education is the sacred instrument for building the nation. Teacher’s job is the most crucial job of moulding the character of individuals and thereby of shaping the society itself. Education is a medium, through which he will direct human energies and human capacities to the advancement of human zeal. Upon the nature and character of education imparted by him depends the future of the nation. It need not be emphasized that there is a casual relationship between education on the one hand and economic growth and social progress on the other. As teachers have to administer this education, one can imagine the colossal responsibility they have of performing this stupendous task. While they perform this task, they should keep in mind that education is not learning what to do but becoming the kind of person who knows what to do. Child is not just a learner of history or science. His interests, his aptitudes, his habits and every thing else which goes toward the development of his personality, comes within the teacher’s preview. Teachers have to produce mentally healthy individuals who have well integrated personalities. Teachers represent the ideals and aspirations of the nations and owe to it the moral and mental accountability of equipping the youth for active participation in the high enterprise of creating a social order which shall dispense “equal justice to all”. As ideal teachers, they have to strive, along with their wards, to build up the nation in conformity with the lofty ideals laid down in our “Constitution”. This great aim can be realized by effective, brilliant teachers, teacher’s who are equipped with the training that has a direct bearing on the quality of life in the community and that will serve as the chief means for the transformation of society. Such teachers can make their contribution to the building up of a new Indian India that holds fast to the traditional culture of the past and is both forward looking and future oriented. It is these teachers alone who can provide through rich dynamic education, all that the country needs for its prosperity.

Question 1.
Education is the …………. instrument for building the nation:
(a) Wrong
(b) Sacred
(c) Unfaithful.
Answer:
(b) Sacred

Question 2.
Teacher’s job is the most …………. of moulding the character of individuals:
(a) Crucial
(b) Simple
(c) Casual.
Answer:
(a) Crucial

Question 3.
Future of the nation depends upon ………….:
(a) Nature and character of education
(b) Man’s development
(c) Woman’s progress.
Answer:
(a) Nature and character of education

Question 4.
An ideal teacher with good education can transform the society so they are:
(a) Chief
(b) Justice
(c) Chief means.
Answer:
(c) Chief means.

Question 5.
What should a teacher keep in mind when they are performing the task?
Answer:
A teacher should keep in mind when they are performing the task that education is not learning what to do but becoming the kind of person who know what to do.

Question 6.
What does a child come within the teacher’s preview?
Answer:
A child is not just a learner of history or science. His interests, aptitudes, habits and everything else which goes towards the development of his personality comes with in the teacher’s preview.

Question 7.
What do the teachers represent for youth for active participation on their works?
Answer:
The teachers represent the ideals and aspirations of the nations and owe to it the moral and mental accountability of equipping the youth for active participation in the high enterprise of creating a social order which shall dispense ” equal justice to all”.

Question 8.
Find word in the passage which mean the opposite of the following:
(a) Inferior
(b) Immoral.
Answer:
(a) Stupendous
(b) Moral.

Question 9.
Who can provide through rich dynamic education?
Answer:
The great aim realized by effective, brilliant teachers, who are well equipped with the training who has a direct bearing on the quality of life in the community and serve as the chief means for the transformation of society can alone provide through rich dynamic education.

Passage 16

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2016)

Of the fruits of the year I give my vote to the orange. In the first place it is a perennial: if not in actual fact, at least in the greengrocer’s shop. On the days when dessert is a name given to a handful of chocolates and a little preserved ginger, when ‘macedoine de fruits’ is the title bestowed on two prunes and a piece of rhubarb, then the orange, however sour, comes nobly to the rescue; and on those other days of plenty when Cherries and Strawberries and raspberries and goose berries riot together upon the table, the orange, sweeter than ever, is still there to hold its own. Bread and butter, beef and mutton, eggs and bacon are not more necessary to an ordered existence than the orange.

It is well that the commonest fruits should be also the best. Of the virtues of the orange I have not room fully to speak. It has properties of health giving, as that it cures ‘influenza’ and establishes the complexion. It is clean, for whoever handles it on its way to your table, but handles its outer covering, its top coat, which is left in the hall. It is round and forms an excellent substitute with the young for a cricket ball. The pips can be flicked at your enemies and quite a small piece of peel makes a slide for an old gentleman.

But all this would count nothing had not the orange such delightful qualities of taste. I dare not let myself go upon this subject. I am a slave to its sweetness. I grudge every marriage in that it means a fresh supply of orange blossom, the promise of so much golden fruit cut short. However, the world must go on.

Question 1.
Select the right one of the following:
(i) To which fruit does the writer call ‘golden’:
(a) Apple
(b) Orange
(c) Mango
(d) Pineapple.
Answer:
(b) Orange

(ii) The writer is a slave to its:
(a) Beauty
(b) Colour
(c) Smell
(d) Taste.
Answer:
(d) Taste.

Question 2.
Give the adjective form of ‘Count’.
Answer:
Countable.

Question 3.
Give the antonym of ‘Sour’.
Answer:
Sweet.

Question 4.
Which disease can be cured by the orange?
Answer:
The orange has properties of health giving, as that it cures ‘influenza’ and establishes the complexion.

Question 5.
To which thing it is a substitute?
Answer:
The shape of orange is round and forms an excellent substitute with the young for a cricket ball.

Question 6.
What is the first quality of the golden fruit?
Answer:
The first quality of the golden fruit is its taste and its sweetness.

Question 7.
Explain the word ‘Perennial’.
Answer:
Perennial means lasting or remaining active throughout the year or all the time. So, in this passage the author wants the orange to last throughout the year. If not in actual fact but at least in the green grocer’s shop.

Question 8.
What are the virtues of orange?
Answer:
The virtues of orange is that the author is speechless about it.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 17

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2017)

Nature’s beauty, is boundless. If you try to list the millions of things all around you there will be no end to it. Everything in nature is a marvel in itself. Even the simplest thing which you take for granted are not really simple. For example you have seen colourful, pretty flowers and enjoyed the sweetness of various fruits. Imagine it is the soil that helps the plants create such riot of colours and variety of tastes.

There is scientific explanation involving gdnes and chromosomes behind the evolution of every living thing. Yet the sight of green covered, red-fleshed watermelon or a fragrant bright rose growing makes you think.

There are thousands of other things in nature’s treasure trove. Have you ever heard of an entire range of high hills smoking fumes in the air for years together, or about a city in England having received ‘frog rain’ or of a reptile that can actually walk on water. Even a child knows an elephant, but how many of you know that an elephant’s trunk comprises of more than forty thousand muscles such intriguing facts make the study of nature interesting.

Question 1.
The adjective of bounty is?
Answer:
Bountiful

Question 2.
Opposite of destroy.
Answer:
Create

Question 3.
Meaning of treasure trove is.
Answer:
A collection or store of valuable.

Question 4.
What kind of fascinating varieties of nature can think of?
Answer:
The fascinating varieties include colourful, pretty flowers and sweetness of fruits, variety of tastes etc.

Question 5.
How can you say that nature’s bounty is boundless?
Answer:
We can say nature’s bounty is boundless as there are thousand of its elements and there is no end of it.

Question 6.
What helps plants to create colour and variety tastes?
Answer:
Soil helps plants to create colour and variety of tastes.

Question 7.
What things in nature make you think?
Answer:
Amazing entire range of things in nature’s treasure trove make us think.

Question 8.
What facts make the study of nature interesting?
Answer:
Intriguing facts make the study of nature interesting.

Passage 18

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2017)

Necessity is a very good teacher. It has always taught man to find out new ways and means. It has enabled him to make many new inventions. Many examples can be given to prove this thing. The early man had no clothes to wear. He had no house to live in. He had no fire to cook food. He wanted to protect himself from rain, cold and sun: So he began to cover his body with skins of animals. He began to live in caves. He discovered fire to cook his food. Thus, necessity taught him to make one invention of the other. Today he lives in comfortable houses. He makes beautiful clothes. He has quick means of transport and communication.

Choose the correct answer:

Question 1.
What has necessity taught man :
(a) To grow more food
(b) To protect himself
(c) To find out new ways and means
(d) To live comfortably.
Answer:
(c) To find out new ways and means

Question 2.
The early man covered himself with :
(a) Bark of trees
(b) Skins of animals
(c) Grass clothes
(d) Big trees leaves.
Answer:
(b) Skins of animals

Question 3.
Who is a good teacher:
(a) Humanity
(b) Necessity
(c) Education
(d) Naturality.
Answer:
(b) Necessity

Question 4.
Find out meaning of ‘keep safe’.
Answer:
Protect.

Question 5.
Why did man discover fire?
Answer:
Man discovered fire to cook food.

Question 6.
How does man live today and what does he has?
Answer:
Today man lives in comfortable houses and wear beautiful clothes.

MP Board Class 10th Special English Unseen Passages Important Questions

Passage 19

Read the following passage carefully and answer the questions given below it: (MP 2018)

All spiders are carnivorous. Spider eat insects including other spiders. Scientists often divide spider into two types : Web spider and ground spiders. Web spiders produce webs to capture prey, while ground spiders hunt prey directly without using web. Almost all spiders use poison glands to kill or paralyze their prey or to defend themselves.

Contrary to popular belief, most spider bites are hot dangerous to humans of the 40,000 species of spiders, only about 30 species produce bites that may cause illness. Spiders rarely attack humans unless they feel threatened and if they do bite, the wound is rarely serious. There is absolutely no reason to kill any spider or to call an exterminator if you have spiders in your house. As an old English saying goes, “If you want to live and thrive, let spider run alive”!

Choose the correct answer:

Question 1.
All spiders are:
(a) Carnivorous
(b) Parasite
(c) Gregarious
(d) None of them.
Answer:
(a) Carnivorous

Question 2.
Scientists divide spiders into:
(a) Two groups
(b) Three groups
(c) Four groups
(d) Five groups.
Answer:
(a) Two groups

Question 3.
Find out the word from the passage which has the meaning ‘make somebody temporarily unable to move’:
(a) Carnivorous
(b) Paralyze
(c) Poison
(d) Species.
Answer:
(b) Paralyze

Question 4.
How is a web helpful for a spider?
Answer:
A web is helpful for a spider to capture prey.

Question 5.
What is the common belief?
Answer:
The common belief is that most spider bites are very dangerous to human beings.

Question 6.
What does the studies say regarding spiders?
Answer:
The studies says that most spider bites are not dangerous to humans of the 40,000 species of spiders, only about 30 species produce bites that may cause illness.

Leave a Comment