MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Students get through the MP Board Class 10th English Important Questions Special English Grammar which are most likely to be asked in the exam.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 1.

A. Put the verbs given in brackets into simple present tense: (MP 2010)

Question 1.
He (determined) to fly away.
Answer:
He determines to fly away.

Question 2.
I (lived) in the palace of sans-souci.
Answer:
I live in the palace of sans-souci.

Question 3.
My courtiers (called) me Happy Prince.
Answer:
My courtiers call me Happy Prince.

Question 4.
The Happy Prince (looked) so sad that the little swallow (was) sorry.
Answer:
The Happy Prince looks so sad that the little swallow is sorry.

Question 5.
The swallow (flew) away with the great ruby in his beak over the roofs of the town.
Answer:
The swallow flies away with the great ruby in his beak over the roofs of the town.

Question 6.
Her dog always (attack) strangers. (MP 2013)
Answer:
Her dog always attacks strangers.

B. Put the verbs given in brackets into simple past tense:

Question 1.
I (come) of a family famous for its agility.
Answer:
I came of a family famous for its agility.

Question 2.
It (is) very cold here.
Answer:
It was very cold here.

Question 3.
What (is) the use of state if it can not keep the rain off.
Answer:
was, could

Question 4.
I (do) not think I (like) boys.
Answer:
I did not think I liked boys.

Question 5.
I (come) to bid you good bye.
Answer:
I came to bid you good bye.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

C. Put the verbs given in brackets into simple future tense:

Question 1.
There (is) no Mystery so great as misery.
Answer:
There will be no Mystery so great as misery.

Question 2.
In Egypt the sun (is) warm on the green palm tree.
Answer:
In Egypt the sun will be warm on the green palm tree.

Question 3.
She (has) no shoes or stockings.
Answer:
She will have no shoes or stockings.

Question 4.
You (tell) me of marvellous things.
Answer:
You will tell me of marvellous things.

Question 5.
Happy Prince (praises) me.
Answer:
Happy Prince will praise me.

D. Fill correct form of verb: (MP 2010)

The plumber only (stay) stayed for an hour. What he (do) did in that time? He (turn) turned off the water and (empty) emptied the tank.

Exercise 2

Question 1.
List out the primary and modal auxiliary seperately from the text of ‘of expence’.
Answer:
Primary Auxiliaries: are, be, is, has.
Modal Auxiliaries: must, ought, may, will, shall, can, need.

Exercise 3

A. Name and underline the infinitives in the following sentences:

1. You really want to take another examination?
2. Why do you want it?
3. I might be able to do something.
4. I’ve the right to take one.
5. I shall have to consult the staff.
6. I have asked you to come here on account of a most unusual state of affairs.
7. How do you do?
Answers:
1. to take (to infinitive)
2. want (are Infinitive)
3. to do (to infinitive)
4. to take (to infinitive)
5. to consult (to infinitive)
6. to come (to infinitive)
7. do (are Infinitive)

B. Distinguish the following underlined words:

1. He remains standing.
2. He hurried away and left me standing there.
3. What a distressing business!
4. The following speeches are nearly spoken simultaneously.
5. The Principal, leaning back and stretching received parents only, during office hours.
Answers:

  1. Standing : Gerund.
  2. Standing : Gerund.
  3. Distressing : Participle.
  4. Following : Participle.
  5. Leaning : Participle.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 4.

Change the form of Narration:

Question 1.
“We are not complaining, sir” said they.
Answer:
They said respectfully that they were not complaining.

Question 2.
“You must be saving to emigrate to America” I suggested. (MP 2010)
Answer:
I suggested that he must be saving to emigrate to America.

Question 3.
“We should greatly like to go to the states”, said they.
Answer:
They said that they should greatly like to go to the states.

Question 4.
“Just plans, sir” he answered in a low voice.
Answer:
He answered in a low voice respectfully that they were just (only) plans.

Question 5.
I answered “I’ll drive you out myself”.
Answer:
I answered that I would drive him out myself.

Question 6.
“Well” I said “We are leaving on Monday”.
Answer:
I said in earnestness (well) that we were leaving on Monday.
Or
I said, it was all right and told him that we were leaving on Monday.

Exercise 5.

In each of the following sentences mark the correct form of the verb:

Question 1.
There (is/are) a great deal of confusion in my mind. (MP 2011)
Answer:
There is a great deal of confusion in my mind.

Question 2.
All kinds of basic questions (crop/crops) up from what (is/are) going on.
Answer:
All kinds of basic questions crop up from what is going on.

Question 3.
Even the long pages of history’ (show/shows) that…
Answer:
Even the long pages of history show that…

Question 4.
(Has/Have) there been something wrong in individual nations?
Answer:
Has there been something wrong in individual nations.

Question 5.
When we (talk/talks) of cultural relations, the question that immediately (arise/arises) in my mind (is /are) what exactly (is/are) the culture that people (talk/talks) so much about?
Answer:
When we talk of cultural relations, the question that immediately arises in my mind is what exactly is the culture that people talk so much about?

Question 6.
I (am/are/is) certainly not competent to give you definition of it because I (have/has) not found one.
Answer:
I am certainly not competent to give you definition of it because I have not found one.

Question 7.
One (see/sees) these nations being intimately moulded by the impulse that ini¬tially (start/starts) a civilization going on its long path.
Answer:
One sees these nations being intimately moulded by the impulse that initially starts a civilization going on its long path.

Question 8.
One (see/sees) action and interaction between these varying conceptions.
Answer:
One sees action and interaction between these varying conceptions.

Question 9.
If that kind of thing (go/goes) on peacefully, there (is/are) no harm in it
Answer:
If that kind of thing goes on peacefully, the. is no harm in it.

Question 10.
Then they (draw/draws) themselves into a shell which (isolate/isolates) them and (prevent/prevents) their thoughts and ideas going out.
Answer:
Then they draw themselves into a shell which isolates them and prevents their thoughts and ideas going out.

Question 11.
Almost every country in the world (believe/believes) that it (has/have) some special dispensation from providence that it (is/are) of the chosen people or race and that others, whether they (is/are) good or bad, (is/are) somewhat inferior creatures.
Answer:
Almost every country in the world believes that it has some special dispensation from providence that it is of the chosen people or race and that others, whether they are good or bad, are somewhat inferior creatures.

Question 12.
A few hour’s study (is/are) enough.
(Choose the correct form of Verb and rewrite the sentence) (MP 2018)
Answer:
A few hour’s study is enough.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 6

A. Convert the sentences in Indirect Narration:

Question 1.
“Couldn’t you draw in the other room?” asked Johnsy coldly.
Answer:
Johnsy asked coldly (indifferently) if she couldn’t draw in the other room.

Question 2.
Yelled Behrman, “Who said I will not pose?”
Answer:
Behrman yelled and asked (asked yellingly) who had said that he would not pose.

Question 3.
Complained Sue, with magnificent scorn, “What have old ivy leaves to do with your getting well”?
Answer:
Sue complained scornfully and asked what old ivy leaves had to do with her getting well.

Question 4.
“Ivy what, dear I” Tell your Sudie.
Answer:
Sue asked Johnsy to tell about the ivy to her.

Question 5.
He cried, “Is there people in the world meet her foolishness?”
Answer:
He cried with contempt if there were people in the world meet her (Sue’s) foolishness.

B. Write the sentences in Reported speech : (Imp.)

Question 1.
“Must you work so hard?” said I.
Answer:
I asked if he must work so hard.

Question 2.
“Won’t you go in?” the nurse murmured.
Answer:
The nurse asked murmuringly if he/she would not go in.

Question 3.
“Did they give up?” said I.
Answer:
I asked whether they had given up.

Question 4.
“What do you do with your money?” said I.
Answer:
I asked what he (she/they) did with his (her/their) money.

Question 5.
“Why are you so late, Nicola” said I.
Answer:
I asked Nicola why he was so late.

Question 6.
“What plans?” said I.
Answer:
I asked him/her what the plans were.

Question 7.
“Is there anything I can do for you before we go” said I.
Answer:
I asked if there was anything I could do for him/her/them before we went.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 7

Underline and name the clauses in the following sentences:

Question 1.
I know because I counted them this morning.
Answer:
I know because I counted them this morning. (Adverb clause)

Question 2.
That’s what I said to Judge Gas tom when I was pinched last month for begging. (MP 2010)
Answer:
That’s what I said to Judge Gastom when / was pinched last month for begging. (Adverb clause)

Question 3.
He asked me why I did it. (MP 2014)
Answer:
He asked me why I did it. (Noun clause)

Question 4.
You’d better call again when he conies back.
Answer:
You’d better call again when he comes back. (Adverb clause)

Question 5.
I think that I’d better take that eel pie with me.
Answer:
I think that I’d better take that eel pie with me. (Noun clause)

Question 6.
Do you think you could bring it along after me?
Answer:
Do you think you could bring it along after me? (Noun clause)

Question 7.
How will you know if he’s the right one?
Answer:
How will you know if he’s the right one? (Noun clause)

Question 8.
Jean, who has overheard all the foregoing, sits pondering.
Answer:
Jean, who has overheard all the foregoing, sits pondering. (Adjective clause)

Question 9.
Are you ready to do exactly as I tell you?
Answer:
Are you ready to do exactly as l tell you? (Adverb clause)

Question 10.
If it doesn’t come off never trust me again.
Answer:
If it doesn’t come off never trust me again. (Adverb clause)

Question 11.
You can’t win if you don’t run fast. (MP 2014)
Answer:
You can’t win if you don’t run fast. (Adverb clause)

Exercise 8

Name and underline non-finite verb forms in the following sentences:

Question 1.
I should like to see with my own eyes the fascinating figure of Hamlet.
Answer:
like to see (Infinitive) Fascinating (Participle).

Question 2.
The following morning, I should again greet the dawn anxious to discover new delights.
Answer:
greet (Infinitive) to discover (Infinitive).

Question 3.
I stand at a busy corner, merely looking at people, trying by sight of them to understand something of their lives.
Answer:
Looking, trying (Gerund) – To understand (Infinitives).

Question 4.
There are many serious pursuits to which I should devote the few remaining hours.
Answer:
Remaining (Participle).

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 9

Put the verbs in bracket into the passive form of simple past:

Question 1.
He (surprise) to see that the world out side was eager to share their experience.
Answer:
He was surprised to see that the world outside was eager to share their experience.

Question 2.
However, by then the radio contact (make) with Shenandoah.
Answer:
However, by then the radio contact was made with Shenandoah.

Question 3.
Heyerdahl’s wife (see) coming on a steamer with a film photographer.
Answer:
Heyerdahl’s wife was seen coming on a steamer with a film photographer.

Question 4.
One day this second boat majestically (roll) into the sea.
Answer:
One day this second boat was majestically rolled into the sea.

Question 5.
They (give) a red carpet welcome.
Answer:
They were given a red carpet welcome.

Question 6.
Fortunately, the radio set, which (discard) when they were not able to get in touch with the Safi harbour, once again (pick) up by Norman.
Answer:
Fortunately, the radioset, which was discorded when they were not able to get in touch with the Safi harbour was once again picked up by Norman.

Exercise 10

Fill in the blanks with the correct tenses of the verbs given in brackets: (MP 2010)

Question 1.
If she gives me a brush I …………. (paint) my door.
Answer:
If she gives me a brush I shall paint my door.

Question 2.
If you …………. (come) I would help you.
Answer:
If you come (came) I would help you.

Question 3.
If he …………. (not work) he would fail.
Answer:
If he does (will/did) no work he would fail.

Question 4.
He would have started living with you if you …………. (agree),
Answer:
He would have started living with you if you had agreed.

Question 5.
If you …………. (tell) a lie, the teacher would have punished you.
Answer:
If you had told lie, the teacher would have punished you.

Question 6.
You will spoil your health if you …………. (not give up) smoking.
Answer:
You will spoil your health if you do not give up smoking.

Question 7.
If Radha …………. (come) I would have helped her.
Answer:
If Radha had come I would have helped her.

Question 8.
If a man …………. (permit), he need not care who made the laws of a nation.
Answer:
If a man permits, he need not care who made the laws of a nation.

Question 9.
If I …………. (can) be guilty of the absurdity for recommending to a young man, I should tell him that he could find no safer guide than Dryden.
Answer:
If I could be guilty of the absurdity for recommending to a young man I should tell him that he could find no safer guide than Dryden.

Question 10.
If he worked hard, he …………. (may) become rich.
Answer:
If he worked hard, he might become rich.

Question 11.
You can’t win if you don’t run fast. (MP 2014)
Answer:
You can’t win if you don’t run fast. (Adverb clause)

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 11

A. Rewrite the following in reported speech: (Imp)

Question 1.
The visitor said, “I want to speak to you.”
Answer:
The visitor said that he wanted to speak to me.

Question 2.
The student said to the teacher, “We’re sorry we’re very late.”
Answer:
The students told the .teacher that they were sorry for coming very late.
Or
The students apologised before the teacher for coming very late.

Question 3.
My wife said, “I’ll answer the phone for you.”
Answer:
My wife said that she’d answer the phone for me.

Question 4.
His neighbour said, “You have an excellent cook.”
Answer:
His neighbour said that I had an excellent cook.
Or
His neighbour appreciated my cook for his excellence.

Question 5.
“I’ve told you everything that I know”, said the man to the police inspector.
Answer:
The man told the police inspector that he had told everything that he knew.

Question 6.
“You must leave the country at once”, said the magistrate to the foreigner.
Answer:
The magistrate told the foreigner that he had to leave the country at once.

Question 7.
The man said to the fruit seller, “These mangoes won’t keep, they are too soft.” (MP 2010)
Answer:
The man told me fruit seller that those mangoes wouldn’t keep, they were too soft.

Question 8.
The teacher said, “ The earth is round and it revolves round the sun.”
Answer:
The teacher said that the earth is round and it revolves round the sun.

Question 9.
My father said, “A friend in need is a friend indeed.”
Answer:
My father said that a friend in need is a friend indeed.

Question 10.
My friend said to me, “I waited for you at the station.”
Answer:
My friend informed me that he had waited for me at the station.

Question 11.
The teacher said, “honesty is the best policy.”
Answer:
The teacher said that honesty is the best policy.

Question 12.
The boy said to her, “Why do you work so hard ?” (MP 2011)
Answer:
The boy asked her why did she work so hard.

Question 13.
Ranu said to him, “I have done my work”. (MP 2014)
Answer:
Ranu told him that she had done her work.

B. Rewrite the following in indirect speech:

Question 1.
“How many of your friends are coming to dinner?” asked my wife.
Answer:
My wife asked how many of my friends were coming to dinner.

Question 2.
“Why didn’t you get up earlier?” asked his mother angrily.
Answer:
His mother asked him angrily why he hadn’t got up earlier.

Question 3.
The employer asked, “Do you think you can learn Russian in a year?”
Answer:
The employer asked if he thought (that) he could learn Russian in a year.

Question 4.
“Can any one tell me why the boss is so angry?” Enquired the secretary.
Answer:
The secretary enquired if anyone could tell him why the boss was so angry.

Question 5.
“Shall I live to be a hundred ?” The old man asked.
Answer:
The old man asked if he would live to be a hundred.

Question 6.
“Shall I set the dishes on the table or wait?” Mrs. Sharma asked her husband.
Answer:
Mrs. Sharma asked her husband whether she would set the dishes on the table or wait.

Question 7.
The stranger enquired, “How far is it to the university? Can I walk it or must I take a bus?”
Answer:
The stranger enquired how far it was to the university. He also enquired whether he could walk it or he had to take a bus.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 12

Rewrite the following in indirect speech:

Question 1.
Father to Mohan! “Get to bed right now and get up early in the morning.”
Answer:
Father told Mohan to get to bed right then and get up early in the morning.

Question 2.
“Drive as fast as you can, I don’t want to be late”, said the director to his driver.
Answer:
The director ordered his driver to drive as fast as he could, he didn’t want to be late.

Question 3.
“Don’t try to be very clever”, said Mrs. Verma to her servant.
Answer:
Mrs. Verma told her servant not to try to be very clever.

Question 4.
“Don’t spend all your money, save some for the future”, said he to his son.
Answer:
He told his son not to spend all his money, but to save some for the future.

Question 5.
“Imitate the pronunciation of the native speaker if you want to speak well.” The teacher said to his students.
Answer:
The teacher told his students to imitate the pronunciation of the native speaker they wanted to speak well.

Question 6.
“Don’t tell lies, Gopal”, said his mother, “Tell me the truth.”
Answer:
Gopal’s mother told him not to tell lies and to tell her the truth.

Question 7.
Rani to Ratika, “Please lend me your dictionary.”
Answer:
Rani requested Ratika politely to lend her (Rani) her (Ratika’s) dictionary.

Exercise 13

Change the following sentences into passive voice:

Question 1.
Who committed a mistake? (MP 2009)
Answer:
By whom the mistake was committed.

Question 2.
Do not make a noise. (MP 2009)
Answer:
Let the noise not be made.

Question 3.
I am buying mangoes. (MP 2014)
Answer:
Mangoes are being bought by me.

Question 4.
Who wrote this beautiful letter?
Answer:
By whom was this beautiful letter written?

Question 5.
Rupali does her home work in time.
Answer:
Her home work is done in time by Rupali.

Question 6.
At 9 o’clock we close the shop.
Answer:
The shop is closed by us at 9 o’clock.

Question 7.
She cannot befool me now.
Answer:
I cannot be befooled by her now.

Question 8.
We admire the brave. (MP 2016)
Answer:
The brave are admired by us.

Question 9.
People do not play cricket in America.
Answer:
Cricket is not played in America.

Question 10.
Who break this jug?
Answer:
By whom this jug is broken?

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 11.
Never tell lies.
Answer:
Lies never be told.

Question 12.
People celebrate Diwali all over India.
Answer:
Diwali is celebrated all over India.

Question 13.
Who is laughing at the beggar? (MP 2011)
Answer:
By whom is the beggar laughed at.

Question 14.
I will do this work. (MP 2014)
Answer:
This work will be done by me.

Exercise 14

Rewrite the sentences into passive voice: (Imp.)

Question 1.
He has learnt the poem by heart.
Answer:
The poem has been learnt by heart by him.

Question 2.
The government has built many dams.
Answer:
Many dams have been built by the government.

Question 3.
Nikita has cooked food.
Answer:
Food has been cooked by Nikita.

Question 4.
Reena has done her homework.
Answer:
Her homework has been done by Reena.

Question 5.
They have elected him chairman.
Answer:
He was elected chairman.

Question 6.
I have lost my watch.
Answer:
My watch has been lost.

Question 7.
The teacher has taught the lessons.
Answer:
The lessons have been taught by the teacher.

Question 8.
The peon has rung the bell.
Answer:
The bell has been rung by the peon.

Question 9.
I have given you a book.
Answer:
You have been given a book by me.

Question 10.
Where has she put my watch?
Answer:
Where has my watch been put by her?

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 15

A. Fill in the blanks with appropriate words:

Question 1.
I ……….. begin the work tomorrow.
Answer:
I shall begin the work tomorrow.

Question 2.
I ……….. definitely help you.
Answer:
I will definitely help you.

Question 3.
You ……….. not tell lies.
Answer:
You should not tell lies.

Question 4.
My friend ……….. come tomorrow
Answer:
My friend will come tomorrow

Question 5.
We ……….. fight to finish.
Answer:
We will fight to finish.

Question 6.
He said to me that he ……….. look into the matter.
Answer:
He said to me that he would look into the matter.

Question 7.
He ……….. speak English.
Answer:
He can speak English.

Question 8.
I ……….. like to ask you something.
Answer:
I would like to ask you something.

Question 9.
I ……….. swim across the river when I was young.
Answer:
I could swim across the river when I was young.

Question 10.
You ……….. not go.
Answer:
You may not go.

Question 11.
……….. you live long!
Answer:
may you live long!

Question 12.
……….. you wait for a minute.
Answer:
could you wait for a minute.

Question 13.
It ……….. rain.
Answer:
It might rain.

Question 14.
I ……….. finish the work by next Monday at any cost.
Answer:
I must finish the work by next Monday at any cost.

Question 15.
We ……….. to love our neighbours.
Answer:
We ought to love our neighbours.

Question 16.
How ……….. you fight with me?
Answer:
How dare you fight with me?

Question 17.
Does he ……….. any help?
Answer:
Does he need any help?

B. Choose the correct Modal: (MP 2009)

1. Cars must not be parked here.
2. Will you stop making that noise.
3. How dare he ask such a question?

Exercise 16

Fill in the blanks with appropriate words:

Question 1.
I ……….. wrong. (am/is)
Answer:
I am wrong.

Question 2.
The course of lectures ……….. arranged. (were/was)
Answer:
The course of lectures was arranged.

Question 3.
Raj and I ……….. great friends. (am/are)
Answer:
Raj and I are great friends.

Question 4.
Two and two ……….. four. (makes/make)
Answer:
Two and two make four.

Question 5.
The horse and the carriage ……….. ready. (are/is)
Answer:
The horse and the carriage is ready.

Question 6.
Bread and butter ……….. my favourite breakfast. (is/are)
Answer:
Bread and butter is my favourite breakfast.

Question 7.
Kiran, and not you, ……….. won the race. (has/have)
Answer:
Kiran, and not you, has won the race.

Question 8.
He as well as they ……….. present. (were/was)
Answer:
He as well as they was present.

Question 9.
Neither Harish nor his brother ……….. at home. (are/is)
Answer:
Neither Harish nor his brother is at home.

Question 10.
He no less than you ……….. guilty. (are/is)
Answer:
He no less than you is guilty.

Question 11.
Neither you nor I ……….. to blame. (are/am)
Answer:
Neither you nor I are to blame.

Question 12.
Each of the boys ……….. given a pen. (were/was)
Answer:
Each of the boys was given a pen.

Question 13.
The United states ……….. a President. (have/has)
Answer:
The United states has a President.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 14.
Six dozen ……….. only sixty rupees. (costs/cost)
Answer:
Six dozen cost only sixty rupees.

Question 15.
None of his poems ……….. now read. (are/is)
Answer:
None of his poems are now read.

Question 16.
Either you or he ……….. to blame. (is/are)
Answer:
Either you or he is to blame.

Question 17.
The woman ……….. I met was Krishna. (which/whom)
Answer:
The woman whom I met was Krishna.

Question 18.
All ……….. glitters is not gold. (that/which)
Answer:
All that glitters is not gold.

Question 19.
One of the pictures ……….. very beautiful. (are/is)
Answer:
One of the pictures is very beautiful.

Question 20.
We have not had holiday ……….. many years. (since/for)
Answer:
We have not had holiday for many years.

Question 21.
Time and tides ……….. for none. (wait/waits)
Answer:
Time and tides wait for none.

Question 22.
He is a man who ……….. his son’s welfare. (seek/seeks) (MP 2014)
Answer:
He is a man who seeks his son’s welfare.

Question 23.
The girl danced ……….. (beautiful/beautifully) (MP 2014)
Answer:
The girl danced beautifully.

Question 24.
The picture was being ……….. by the artists. (painting/painted) (MP 2014)
Answer:
The picture was being painted by the artists.

Question 25.
We all went with ……….. (them/themselves) (MP 2014)
Answer:
We all went with them.

Question 26.
The boy ……….. is standing there is my friend. (which/who) (MP 2014, 16)
Answer:
The boy who is standing there is my friend.

Question 27.
Neither she nor I ……….. present on that occasion. (was/were) (MP 2016)
Answer:
Neither she nor I was present on that occasion.

Nominalisation

Study the following words in the sentences:

  1. As the Farm grew, it was found necessary to make some provision for the education of its boys and girls.
  2. I did not think it necessary to engage special teachers for them.
  3. It was not possible, for qualified Indian teachers were scarce.
  4. I did not believe in the existing system of education.
  5. I fully appreciated the necessity of a literary training in addition.

We can nominalise the aforesaid verbs and adjectives as nouns and change the sentences in the following way:

  1. After the growth of farm it was found necessary to make some provision for the education of its boys and girls.
  2. I did not think it necessary for engaging teachers who had got specialization for them.
  3. It was not possible for Indian teachers having qualification.
  4. I had no belief in the system of education which was in existence.
  5. I have full appreciation for the necessity of a training in literalness in addition.

Exercise 17

Convert the following sentences as above changing verbs and adjectives with their respective noun forms without changing the meaning.

Question 1.
I decided to live amongst them all the twenty four hours of the day as their father.
Answer:
I made a decision live amongst them all the twenty four hours of the day as their father.

Question 2.
They did not generally need any other exercise or games.
Answer:
Generally they had no need for any other exercise or games.

Question 3.
Sometimes I connived at their pranks, but often I was strict with them.
Answer:
Sometimes I showed connivance at their pranks but often I had strictness with them.

Question 4.
I dare say they did not like the strictness, but I do not recollect their having resisted it.
Answer:
I dare say they had dislike for the strictness but I have do recollection of their resistance to it.

Question 5.
It was my intention to teach every one of the youngsters some useful manual vocation.
Answer:
I intended teaching everyone of the youngsters some useful manual vocation.

Question 6.
I learnt in from him and taught the art to such as were ready to take it up.
Answer:
I had its learning from him and started teaching the art to such as showed readiness in taking it up.

Question 7.
I do not remember having read any book from cover to cover with my boys.
Answer:
I have no remembrance of reading any book cover to cover with my boys.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 18

Fill in blanks with the appropriate words choosing from those given brackets: (Imp.) (MP2010, 11, 12, 13, 14, 15, 16)

Question 1.
His brother is …………. N. C. C. cadet. (a, an, the) (MP 2018)
Answer:
His brother is an N. C. C. cadet.

Question 2.
This is …………. umbrella. I gave you yesterday. (a, an, the) (MP 2015)
Answer:
This is an umbrella. I gave you yesterday.

Question 3.
He gave me …………. one rupee note. (a, an, the)
Answer:
He gave me a one rupee note.

Question 4.
He doesn’t have …………. money in his pocket. (some, any, many, a lot of) (MP 2015,18)
Answer:
He doesn’t have any money in his pocket.

Question 5.
…………. of the two seats is vacant. (none, neither, no, both) (MP 2015, 18)
Answer:
neither of the two seats is vacant.

Question 6.
The slave was …………. to the pulp. (beat, to beat, beaten) (MP 2015)
Answer:
The slave was beaten to the pulp.

Question 7.
The patient had died before the doctor …………. (come, came, comes, coming)
Answer:
The patient had died before the doctor came.

Question 8.
He found the gate …………. (locked, lock, locking, to lock)
Answer:
He found the gate locked.

Question 9.
We …………. to obey the rules of the road. (should, ought, must) (MP 2015, 18)
Answer:
We ought to obey the rules of the road.

Question 10.
I …………. cross the river when I was young. (can, could, may, will) (MP 2015)
Answer:
I could cross the river when I was young.

Question 11.
I saw …………. elephant yesterday. (a, an, the)
Answer:
I saw an elephant yesterday.

Question 12.
She …………. go to the temple every morning. (dare, used to, ought to) (MP 2015)
Answer:
She ought to go to the temple every morning.

Question 13.
Would you have …………. more tea? (some, many, few) (MP 2015)
Answer:
Would you have some more tea?

Question 14.
I have no objection to …………. your story again. (hearing, hear, heard) (MP 2016)
Answer:
I have no objection to hear your story again.

Question 15.
Only …………. best quality is sold by us. (a, an, the)
Answer:
Only the best quality is sold by us.

Question 16.
…………. boy had to pay a fine. (each, all, any)
Answer:
Each boy had to pay a fine.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 17.
He is afraid …………. the dog. (from, of, with) (MP 2015, 18)
Answer:
He is afraid of the dog.

Question 18.
You cannot …………. to fight with him. (need, ought, dare)
Answer:
You cannot dare to fight with him.

Question 19.
Praveen has been working …………. an hour. (since, for, to) (MP2015, 18)
Answer:
Praveen has been working for an hour.

Question 20.
The shopkeeper returned me …………. one rupee not. (a, an, the)
Answer:
The shopkeeper returned me a one rupee not.

Question 21.
…………. of the two boys is my brother. (no, none, both)
Answer:
None of the two boys is my brother.

Question 22.
The Sky is overcast. It …………. rain today. (may, must, could)
Answer:
The Sky is overcast. It may rain today.

Question 23.
There are ten boys …………. five girls in the class. (and, but, on) (MP 2015, 18)
Answer:
There are ten boys and five girls in the class.

Question 24.
…………. he was tired, he offered. (when, as, although) (MP 2015)
Answer:
although he was tired, he offered.

Question 25.
The peon made a request …………. two day’s leave. (for, of, on)
Answer:
The peon made a request for two day’s leave.

Question 26.
One of the students …………. absent yesterday. (were, was)
Answer:
One of the students was absent yesterday.

Question 27.
…………. of them are my friends. (some, any, much) (MP 2016)
Answer:
Some of them are my friends.

Question 28.
She dropped the coin …………. the box. (in, into, of) (MP 2016)
Answer:
She dropped the coin into the box.

Question 29.
Kamal is richer …………. his brother. (as, than, to) (MP 2016)
Answer:
Kamal is richer than his brother.

Question 30.
Work hard …………. you will fail. (or, but, so) (MP 2016)
Answer:
Work hard or you will fail.

Question 31.
Ravi was very tired. So he …………. to bed early. (go, gone, went) (MP 2016)
Answer:
Ravi was very tired. So he went to bed early.

Question 32.
India cannot progress …………. poverty is there. (as soon as, as long as) (MP 2016)
Answer:
India cannot progress as long as poverty is there.

Question 33.
He is senior …………. me. (to/than) (MP 2018)
Answer:
He is senior to me.

Exercise 19

Find out determiners in the following sentences:

Question 1.
He has not taken ………. food. (MP 2009)
Answer:
He has not taken any food.

Question 2.
The teacher gave remark to ……….. boy. (MP 2009)
Answer:
The teacher gave remark to each boy.

Question 3.
All the young people had not been with me since their childhood.
Answer:
All

Question 4.
I started some classes with the help of Mr. Kallenbach and Smt. Pragti Desai.
Answer:
some

Question 5.
This they got in the course of their daily routine.
Answer:
daily

Question 6.
Of course some of them, and sometimes all of them, malingered and shirked.
Answer:
some

Question 7.
Good air and water and regular hours of food were not a little responsible for this.
Answer:
a little

Question 8.
It was my intention to teach every one of the youngsters some useful manual vocation.
Answer:
every

Question 9.
There was no other time suitable for the school.
Answer:
no other

Question 10.
A few good men are required to change the face of our country.
Answer:
A few

Question 11.
How many sisters do you have?
Answer:
many

Question 12.
How much trouble is caused by a little cat?
Answer:
much

Question 13.
My mother did not make ………… tea.
Answer:
My mother did not make much tea.

Question 14.
The principal gave …………. child a prize. (each/every) (MP 2018)
Answer:
The principal gave each child a prize.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 20

Change the number and rewrite the following sentences:

Question 1.
Birds usually build nests in the trees. (MP 2015)
Answer:
A bird usually builds a nest in a tree.

Question 2.
Good children always obey their parents.
Answer:
A good child always obeys his father/mother.

Question 3.
The boys box in the gymnasium on Sundays.
Answer:
The boy box in the gymnasium on Sunday.

Question 4.
Her dogs always attack strangers.
Answer:
Her dog always attacks a stranger.

Question 5.
These hotels don’t allow dogs.
Answer:
This hotel doesn’t allow dog.

Exercise 21

Fill in the blanks with the suitable modals given in brackets: (MP 2010, 11, 12, 13)

Question 1.
We ………… to serve our nation. (should/may/ought)
Answer:
We ought to serve our nation.

Question 2.
She ………… to go for a walk miles together. (should/used/could) (MP 2010, 11)
Answer:
She used to go for a walk miles together.

Question 3.
You ………… have taken all that trouble. (needn’t/ought/used)
Answer:
You needn’t have taken all that trouble.

Question 4.
………… I come into the class room, sir? (can/may/need)
Answer:
May I come into the class room, sir?

Question 5.
The candidates ………… to appear for an interview after the written test. (will/must/have)
Answer:
The candidates have to appear for an interview after the written test.

Question 6.
If you pass the exam, you ………… get a certificate. (night/could/will)
Answer:
If you pass the exam, you will get a certificate.

Question 7.
You ………… pay your fees before Saturday. (ought/dare/need)
Answer:
You ought pay your fees before Saturday.

Question 8.
How ………… he ask such a question? (must/dare/need)
Answer:
How dare he ask such a question?

Question 9.
There are clouds in the sky. It ………… rain today. (can/may/should) (MP 2018)
Answer:
There are clouds in the sky. It may rain today.

Question 10.
I ………… solve this problem very easily. (ought/dare/can)
Answer:
I can solve this problem very easily.

Question 11.
There ………… be some error of computer. (must/would)
Answer:
There must be some error of computer.

Question 12.
I ………… finish the work by next Monday at any cost. (ought to, must, need) (MP 2016)
Answer:
I ought to finish the work by next Monday at any cost.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 22

Rewrite the sentences beginning with ‘It’.

Question 1.
Swimming is a good exercise. (MP 2010,18)
Answer:
It is a good exercise to swim.

Question 2.
Making friends with him would have been dangerous. (MP 2016)
Answer:
It is dangerous to make friend with him.

Question 3.
Obeying the law is everyone’s duty.
Answer:
It is everyone’s duty to obey the law.

Question 4.
Using a dictionary is a good habit.
Answer:
It is a good habit to use dictionary.

Question 5.
Dying for a great cause wins us immortal honour.
Answer:
It wins immortal honour to die for a great cause.

Exercise 23

Rewrite the following sentences using so ………. that and too ……… to as necessary. (MP 2018)

Question 1.
I am so tired that I cannot finish the work in time.
Answer:
I am too tired to finish the work in time.

Question 2.
He is so poor that he cannot buy his books. (MP 2010)
Answer:
He is too poor to buy his books.

Question 3.
This box is so heavy that it cannot be lifted.
Answer:
This box is too heavy to be lifted.

Question 4.
Yash is so clever that he will understand it.
Answer:
Yash is too clever to not understand it.

Question 5.
He took out a mirror so that he could see his face.
Answer:
He took out a mirror to see his face.

Question 6.
The lesson was so long that it could not be finished.
Answer:
The lesson was too long to be finished.

Question 7.
He was late, he could not join the party.
Answer:
He was so late that he could not join the party.

Question 8.
Satish is so simple that he will not understand it. (MP 2016)
Answer:
Satish is too simple to understand it.

Question 9.
She is poor, she cannot pay her fees. (MP 2018)
(Combine the sentence using too ………. to)
Answer:
She is too poor to pay her fees.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 24

Rewrite the following sentences using an Infinitive. One has been done for you. (Imp.)

Example: We were happy when we heard this good news.
We were happy to hear this good news.

Question 1.
I am glad that I have met my friend. (MP 2015)
Answer:
I am glad to have met my friend.

Question 2.
I promised that I would attend his party.
Answer:
I promised to attend his party.

Question 3.
I expect I will meet my mother today.
Answer:
I expect to meet my mother today.

Question 4.
She hopes that she will win a prize.
Answer:
She hopes to win a prize.

Exercise 25

Rewrite the following sentences using Gerunds: (Imp.)

Question 1.
I proposed to start a new business. (MP 2013)
Answer:
I am proposing to start a new business.

Question 2.
Does she intend to live here for ever?
Answer:
Is she intending to live here for ever?

Question 3.
I won’t permit him to come here. (MP 2015)
Answer:
I am not permitting him to come here.

Question 4.
It was a big problem to continue the work.
Answer:
Continuing the work was a big problem.

Question 5.
It is not difficult to learn this poem. (MP 2016)
Answer:
Learning this poem is not difficult.

Exercise 26

Combine the following sentences by using gerunds. (Some hints are given):

Question 1.
You should not smoke.
It is harmful for your health. (begin with smoking)
Answer:
Smoking is harmful for your health.

Question 2.
He worked hard. (MP 2014)
He got very good marks. (by + gerund)
Answer:
By working hard he got very good marks.

Question 3.
She found her lost child.
She felt very happy. (on + gerund)
Answer:
On finding her lost child she felt very happy.

Question 4.
She wanted to buy some rings.
She went to bazaar. (for +gerund)
Answer:
She went to bazar for buying some rings.

Question 5.
She talks to strangers.
Her grandfather disapproves of it. (possessive + gerund)
Answer:
Her talking to strangers is disapproved by her grandfather.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 27

Rewrite the following sentences using appropriate form of Participle: (Imp.)

Question 1.
I looked through some old papers and came across this letter.
Answer:
Looking through some old papers I come across this letter.

Question 2.
The farmer ploughed his field and sang songs of joy. (MP 2016)
Answer:
Ploughing his field the farmer sang songs of joy.

Question 3.
He walked down the stairs and broke one of the eggs.
Answer:
Walking down the stairs he broke one of the eggs.

Question 4.
We finished our question papers and came out of the hall.
Answer:
Finishing our question papers we came out of the hall.

Question 5.
He got ready and went to the conference hall.
Answer:
Getting ready he went to the conference hall.

Exercise 28

Combine the following pairs of sentences by using appropriate form of Participle: (Imp.)

Question 1.
He was playing tennis last evening.
He broke his leg.
Answer:
Playing tennis last evening he broke his leg.

Question 2.
The weather was fine.
We enjoyed the picnic.
Answer:
The weather being fine we enjoyed the picnic.

Question 3.
Nikita has passed the secondary school examination.
She wants to join college.
Answer:
Passing the secondary school examination Nikita joined college.

Question 4.
We had finished our work.
We went out for a walk.
Answer:
Having finished our work, we went out for a walk.

Question 5.
The poet sit in his easy chair.
He watched millions of stars in the midnight sky.
Answer:
Sitting in his easy chair he watched millions of stars in the sky.

Question 6.
There was no higher secondary school in the village.
The boys had to walk four miles to the towns.
Answer:
Having no secondary school in the village the boy had to walk four miles to the towns.

Question 7.
The water in the river had risen.
We decided not to swim in it.
Answer:
Having the water level risen in the river we decided not to swim in it.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 29

Rewrite the following sentences in indirect form: (Imp.)

Question 1.
Mohan said, “I am leaving Mumbai today.”
Answer:
Mohan told that he was leaving Mumbai that day.

Question 2.
The teacher said, “Tomorrow I shall give you a holiday.”
Answer:
The teacher said that the next day he should give them a holiday.

Question 3.
I said to Yash, “You left your pen here last night.”
Answer:
I said to Yash that he had left his pen there the previous night.

Question 4.
My brother said, “I have just come from Indore.”
Answer:
My brother said that he had just come from Indore.

Question 5.
Rita said to me, “I saw her long ago.”
Answer:
Rita said to me that she had seen her long before.

Exercise 30

Rewrite the following sentences in direct form:

Question 1.
I told the teacher that the students had been making a noise.
Answer:
I said to the the teacher “the students were making a noise.”

Question 2.
Shashank said that he missed the train the previous night.
Answer:
Shashank said “I missed the train last night.”

Question 3.
I said to him that I saw him long before.
Answer:
I said to him “I saw you long ago.”

Question 4.
The teacher told the boys that Rome was not built in a day.
Answer:
The teacher said to the boys “Rome was not built in a day.”

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 31

Correct the following sentences:

Question 1.
A time of peace and plenty are coming to us.
Answer:
A time of peace and plenty is coming to us.

Question 2.
“Gulliver’s travels” was written by Swift. (MP 2018)
Answer:
“Gulliver’s travels” is written by Swift.

Question 3.
Each man and woman were given a prize. (MP 2015)
Answer:
Each man and woman was given a prize.

Question 4.
Ram as well as his sister have come here.
Answer:
Ram as well as his sister has come here.

Question 5.
Rahim and not you, deserves the prize.
Answer:
Rahim and ‘not you, deserve the prize.

Exercise 32

Choose the correct form of verb and rewrite the sentence:

Question 1.
A few hour’s study (is, are) enough. (MP 2015)
Answer:
A few hour’s study is enough.

Question 2.
I am a man who (seek, seeks) my son’s welfare. (MP 2014)
Answer:
I am a man who seeks my son’s welfare.

Question 3.
Two and two (makes, make) four.
Answer:
Two and two make four.

Question 4.
Neither he nor I (was, were) present.
Answer:
Neither he nor I was present.

Question 5.
The chief, with all his nobles (was, were) present.
Answer:
The chief, with all his nobles was present.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 33

Rewrite the sentences into indirect narration:

Question 1.
I said to him, “What is the matter”? (MP 2013)
Answer:
I asked him about the matter. What the matter was?

Question 2.
He said to me, “How long have you been here?”
Answer:
He asked me that how long I had been there.

Question 3.
She said to me, “Do you like to live here?”
Answer:
She asked me if I liked to live there.

Question 4.
She said to her brother, “What will you do in the coming vacation?”
Answer:
She asked her brother that what he would do in the coming vacation.

Question 5.
The teacher said to the students, “Do you play games in the evening?”
Answer:
The teacher asked the students if they played games in the evening.

Question 6.
Preeti said, “Ishita is working”. (MP 2013)
Answer:
Preeti said that Ishita was working.

Question 7.
I said to him, “I saw you long ago”. (MP 2015)
Answer:
I said to him that I had seen him long before.

Exercise 34

Rewrite the sentences into indirect narration:

Question 1.
The father said, “My son do not waste your time.” (MP2018)
Answer:
The father advised his son not to waste time.

Question 2.
The father said to his son, “Be attentive in the class.”
Answer:
The father advised his son to be attentive in the class.

Question 3.
He said, “Let me play in your garden.”
Answer:
He requested me to let him play in my garden.

Question 4.
He said to his friend, “Please lend me you book.”
Answer:
He requested his friend to lend him his book.

Question 5.
She said to her servant, “Get out of my room at once.”
Answer:
She ordered her servant to get out of her room at once.

Question 6.
The businessman said, “Alas! how foolish I have been.”
Answer:
The businessman regretted that how much foolish he hed been.

Question 7.
He said to them, “Good-bye, my friends!”
Answer:
He bid adiev to his friends.

Question 8.
“Good morning boys!” said the teacher.
Answer:
The teacher wished good morning to the boys.

Question 9.
The woman said to him, “May God bless you!”
Answer:
The woman prayed that God might bless him.

Question 10.
I said to Hari, “What a powerful shot it is!”
Answer:
I exclaimed to Hari with wonder that it was a very powerful shot.

Exercise 35

Rewrite the sentences into Indirect Narration:

Question 1.
My brother said to me, “Two and two make four.”
Answer:
My brother said to me that two and two make four.

Question 2.
He said, “The sun rises in the east.”
Answer:
He said that the sun rises in the east.

Question 3.
She said, “Honesty is the best policy.” (MP 2009)
Answer:
Sho said that honesty is the best policy.

Question 4.
The teacher said, “India became independent in 1947.”
Answer:
The teacher told that India became independent in 1947.

Question 5.
The teacher said to us, “The earth moves round the sun”. (MP 2016)
Answer:
The teacher told to us that the earth moves round the sun.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 36

Change the voice of the following sentences:

Question 1.
He grows wheat in his field. (MP 2013)
Answer:
Wheat is grown by him in his field.

Question 2.
I do not know the reason of his coming.
Answer:
The reason of his coming is not known to me.

Question 3.
Does Rhea sing a song?
Answer:
Is a song sang by Rhea.

Question 4.
What does he say?
Answer:
What is said by him?

Question 5.
They don’t understand him.
Answer:
He is not understood by them.

Question 6.
Who will solve this problem?
Answer:
By whom will this problem be solved?

Exercise 37

Change the voice of the following sentences:

Question 1.
We refused them admission.
Answer:
Admission was refused to them by us.

Question 2.
They took no notice of me.
Answer:
No notice of mine was taken by them.

Question 3.
Where did you find this book?
Answer:
Where was this book found by you?

Question 4.
The carpenter repaired my furniture.
Answer:
My furniture was repaired by the carpenter.

Question 5.
Did the shoe maker mend you shoes?
Answer:
Were your shoes mended by the shoe maker?

Exercise 38

Fill in the blanks with suitable prepositions:

Question 1.
He deals ……….. sugar.
Answer:
He deals in sugar.

Question 2.
We must abide ……….. the rule of road.
Answer:
We must abide by the rule of road.

Question 3.
We should abstain ……….. drinking.
Answer:
We should abstain from drinking.

Question 4.
He was accused ……….. murder.
Answer:
He was accused of murder.

Question 5.
He was acquitted ……….. all the charges.
Answer:
He was acquitted of all the charges.

Question 6.
I am not afraid ……….. death.
Answer:
I am not afraid of death.

Question 7.
Do you agree ……….. this proposal.
Answer:
Do you agree to this proposal.

Question 8.
He arrived ……….. Ujjain ……….. six o’ clock.
Answer:
He arrived in Ujjain at six o’ clock.

Question 9.
Beware ……….. thieves.
Answer:
Beware of thieves.

Question 10.
Do not boast ……….. you riches.
Answer:
Do not boast of you riches.

Question 11.
I borrowed a book ……….. my friend.
Answer:
I borrowed a book from my friend.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Question 12.
I called ……….. his house this evening.
Answer:
I called at his house this evening.

Question 13.
You should take care ……….. your health.
Answer:
You should take care of your health.

Question 14.
She complains ……….. headache.
Answer:
She complains about headache.

Question 15.
I have no confidence ……….. you.
Answer:
I have no confidence in you.

Question 16.
Unfortunately they got one ……….. my men.
Answer:
Unfortunately they got one of my men.

Question 17.
I think I’ll put it ……….. my next play.
Answer:
I think I’ll put it in my next play.

Question 18.
Why add murder ……….. your other crimes.
Answer:
Why add murder to your other crimes.

Question 19.
They have been working ……….. two hours.
Answer:
They have been working for two hours.

Question 20.
Ram is good ……….. mathematics.
Answer:
Ram is good in mathematics.

Exercise 39

Add a, an, the or some, any where necessary:

Question 1.
There is ……….. dirt on this plate and ……….. dirty mark on the table cloth.
Answer:
There is some dirt on this plate and a dirty mark on the table cloth.

Question 2.
Do you take ……….. sugar in tea?
Answer:
Do you take some sugar in tea?

Question 3.
I like ……….. music very much.
Answer:
I like the music very much.

Question 4.
……….. Australian sheep give us ………. very good wool.
Answer:
The Australian sheep give us a very good wool.

Question 5.
Give me ……….. ink to write ……….. letter.
Answer:
Give me some ink to write a letter.

Question 6.
Rama has not taken ……….. food.
Answer:
Rama has not taken any food.

Question 7.
He is ……….. university student. (MP 2014, 16)
Answer:
He is a university student. (MP 2014, 16)

Question 8.
There isn’t ……….. rice left in the boul. (MP 2014)
Answer:
There isn’t any rice left in the boul. (MP 2014)

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 40

Do as directed:

Question 1.
Thinking good thought makes a good man.
Answer:
Thinking good thought.

Question 2.
I know this. You are right. (Combine the sentences using noun clause)
Answer:
I know that you are right.

Question 3.
Using a dictionary is a good habit. (Rewrite the sentence beginning with ‘It’) (MP 2014)
Answer:
It is a good habit to use a dictionary.

Question 4.
They went to market yesterday. (Change into interrogative) (MP 2014)
Answer:
Did they went to the market yesterday?

Question 5.
I have been here ……….. Monday. (Use for/since ) (MP 2015)
Answer:
I have been here since Monday.

Question 6.
My school building is bigger than my house.(Change into positive degree) (MP 2016)
Answer:
My house is not so big as my school building.

Question 7.
He does his home work daily. (Change into negative) (MP 2018)
Answer:
He does not do his home work daily.

Exercise 41

Fill in the blanks using correct words given in the bracket. (MP 2017)

Question 1.
Diamond is ……….. hardest of all minerals. (a, an, the)
Answer:
Diamond is the hardest of all minerals.

Question 2.
We ……….. do our duty. (should, must, ought to)
Answer:
We must do our duty.

Question 3.
……….. children passed the test. (much, any, many)
Answer:
Many children passed the test.

Question 4.
He has invited ……….. to his birthday party. (they, their, them)
Answer:
He has invited them to his birthday party.

Question 5.
He is ……….. to buy a car next month. (go, goes, going)
Answer:
He is going to buy a car next month.

Question 6.
Strike the iron ……….. it is hot. (after, till, while)
Answer:
Strike the iron while it is hot.

Question 7.
Work hard ……….. you will fail. (or, but, so)
Answer:
Work hard or you will fail.

Question 8.
The Sun ……….. in the east. (rise, rised, rises)
Answer:
The Sun rises in the east.

Question 9.
The rest of girls were ……….. to wait. (ask, asked, asking)
Answer:
The rest of girls were asked to wait.

Question 10.
This is the pen ……….. I always use. (when, why, which)
Answer:
This is the pen which I always use.

Question 11.
She is sitting ……….. her mother. (between, with, by)
Answer:
She is sitting with her mother.

Question 12.
Whenever he sees me he ……….. (smiled, smiles, smiling)
Answer:
Whenever he sees me he smiles.

MP Board Class 10th Special English Grammar Important Questions

Exercise 42

Do as directed (any five): (MP 2017)

Question 1.
Some one stole my watch last year. (Change the voice)
Answer:
My watch was stolen (by some one last year).

Question 2.
Kamla said to Rekha, “I am not your enemy”. (Change the narration)
Answer:
Kamla told Rekha that she was not her enemy.

Question 3.
The tea is so hot that he cannot drink it. (Use too-to)
Answer:
The tea is too hot for him to drink.

Question 4.
It is not easy to climb this tree. (Rewrite using gerund)
Answer:
Climbing tree is not easy.

Question 5.
I see something here. (Make negative)
Answer:
I do not see anything here.

Question 6.
The idea is wrong. He will become rich. (Combine as an oppositive clause)
Answer:
The idea is wrong, he will become rich.

Question 7.
If you do not get up early your health will not improve. (Use unless)
Answer:
Unless you will get up early, your health will not improve.

Leave a Comment