MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 16 The Red Rice Granary

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 16 The Red Rice Granary

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
What was the reaction of the young girls and boys after the writer’s lecture? (M.P. 2014)
Answer:
After the writer’s lecture the young girls and boys became very emotional and wanted to donate for needy.

Question 2.
How did the writer assure the boys and girls? (Imp.)
Answer:
The writer assured the boys and girls by saying them to send their bags to her office and she would send them to the right persons.

Question 3.
How did the grand parents of the writer live?
Answer:
The writer’s grand parents were hard working. They did their work wholeheartedly without expecting anything from anybody in their life.

Question 4.
What did the writer ask her grand parents when she was young?
Answer:
When the writer was young, she asked her grand parents why did they eat the poor quality red rice and donated the good quality white rice.

Question 5.
Why didn’t they eat white rice at night? (Imp.)
Answer:
They didn’t eat white rice at night because it was a very good quality rice and they believed in donating the best. So they used to donate the white rice instead of eating it at night.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 16 The Red Rice Granary

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
How did squirrels help Shri Ram during the construction of the bridge between India and Lanka? (Imp.)
Answer:
The squirrels helped Shri Ram in constructing the bridge between India and Lanka by each bringing a handful of sand.

Question 2.
Why did the writers initial feeling of pride on receiving the donations in kind turn into shock and surprise on opening the bags containing them?
Answer:
When the writer opened the bags, she found that they were filled with almost all kind of domestic junk at which were fit only to be thrown into dust bins. Therefore, her initial feeling of pride changed into shock and surprise on opening those bags.

Question 3.
How did the people live in the village during the writer’s childhood days?
Answer:
During the writer’s childhood days there was no communal divide in the village. People from different communities lived togather in peace.

Question 4.
How did the writer’s grand parents help the poor people? (Imp.)
Answer:
The writer’s grand parents helped the poor people by donating them good quality white rice.

Question 5.
What is the real service of God according to the writer’s grand mother? (Imp.)
Answer:
According to the writer’s grand mother service to the poor was service to God. She used to say if you serve the poor with whatever you have, you have served god. She believed if you wish to give something to somebody, give the best in you. God is not in the places of worship but with the poor people.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment