MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 15 In Memoriam

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 15 In Memoriam

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
What does the poet want us to give up in the first stanza of the poem?
Answer:
In the first stanza of the poem the poet wants us to give up the false.

Question 2.
What does the poet say about the memories of the dead people? (M.P. 2012, 13)
Answer:
About the memories of the dead people the poet says that it is such grief that saps the mind.

Question 3.
What should be a proper replacement for old tradition?
Answer:
Old traditions can be properly replaced by nobler modes of life.

Question 4.
What does the poet say about his sad songs?
Answer:
About his sad song the poet says that we should say them good bye.

Question 5.
What does the poet want in place of greed for wealth?
Answer:
The poet wants thousand years of peace in place of love for wealth.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 15 In Memoriam

Question 6.
What would be a proper replacement for war culture? (M.P. 2014, 16)
Answer:
A thousand years of peace would be a proper replacement for war culture.

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
What are the things suggested by the poet that we should leave? (M.P. 2015, Imp.)
Answer:
The poet suggests that we should leave falsehood, grief, feud of rich and poor, slowly dying cause ancient forms of party strife. We should abandon want, care and sin, mournful songs, false pride, foul diseases and wars.

Question 2.
What things should we adopt in our life according to the poet? (M.P. 2009 Set B, Imp.)
Answer:
According to the poet we should adopt true, nobler modes of life, sweeter manner, purer laws, happy songs, love of truth, right and good.

Question 3.
Which line shows the poet’s concern for poor destitute people and what is responsible for their flight?
Answer:
The following line of the poem shows the poet’s concern for poor and destitute people.
“Ring out the feud of rich and poor,
Ring in redress to all man kind.”

Question 4.
Explain in your words. (Imp.)
(i) Ring in the nobler modes of life, with sweeter manners, purer laws.
(ii) Ring out the grief that saps the mind.
Answer:
(i) The poet means that we should abandon the old system of strife and struggle among classes and parties and adopt nobler modes of life. We should have good relations with all.
(ii) The poet means that grief should be abandoned because it is of no worth. It makes us weak mentally and harms us physically.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment