MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 8 Medieval India

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 8 Medieval India

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
How has medieval period divided from the point of view of study?
Answer:
From the point of view of study, the medieval period has been divided into two parts. The period from 8th century A.D. to 12th century A.D. is knows as the early medieval period while the period from 13th century A.D. to 18th century A.D. is known as the later medieval period.

Question 2.
Who founded the famous Vikramshila University?
Answer:
The famous Vikramshila University was founded by Dharmpala. It was an important center of learning of Buddhism.

Question 3.
Who started the religion Din-e-Ilahi?
Answer:
Akbar started the religion Din-e-Ilahi. Din-e-Ilahi means a religion of worship of one God.

Question 4.
When and between whom the battle of Haldighati was fought?
Answer:
The battle of Haldighati was fought in 1576 A.D. between Akbar and Maharana Pratap.

Question 5.
Who was Guru Gobind Singh? Which organization he established?
Answer:
Guru Gobind Singh was the tenth last Guru of Sikh community. He started Khalsa Organization in 1699 A.D.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 8 Medieval India

Short Answer Type Questions

Question 1.
Describe the administrative organization of Vijaynagar Kingdom. (2009)
Answer:
The characteristics of the administrative organization of Vijaynagar empire are as follows:
(1) The Emperor: The form of administrative of Vijaynagar Empire was despotic monarchy and the powers of the king were unlimited. The Emperor had the chief position in the state and also the head of the judiciary and military. He ruled on the advice of his ministers’ council.

(2) Ministers’ Council: There was a central secretariate for the administration of the state in which there were various departments, the chairman, secretaries and officers. The officials and workers of the state received land in lieu of salaries. This arrangement was called the Naykat arrangement.

(3) Provincial administration: The Empire was divided into provinces. Provinces were divided into Kottams or Valandus. Kottam was a district which was divided into Nadus. Nadus were further divided into cities. The responsibility of the province was in the hands of a member of the royal family or powerful feudal lord.

(4) Local administration: The smallest unit of administration was the village. There was representative body (Pratinidhi Sabha) for the administration of the village. The Pradhan of the Gram Panchayat was called Iyengar. The Pradhan was given some powers to give justice and punishment and had on authority to collect royal taxes.

Question 2.
Who were the Chalukyas? State the chief features of the Chalukya administration. (2008)
Or
What were the features of the Chalukyas’ administration? (2011)
Answer:
The Chalukya dynasty ruled in southern India from the 6th century A.D. till the middle of the 8th century A.D. The Chalukya kings tried to unite southern India into one political power. The characteristics of Chalukya administration were as follows:

  • The Chalukyas ruled for nearly 200 years.
  • Monarchial form of government was prevalent. The Emperor was the pivot of administrative system.
  • They gave the feudal lords the right to govern over their conquered territories.
  • The village was the smallest unit of administration.

Question 3.
What are the characteristics of ‘Cholas’ administration? (2008, 09, 10)
Answer:
The most powerful ancient dynasty in Southern India was that of the Cholas. The ancient Chola rulers have been described in the Sangam literature. The Chola dynasty is known in history for its administrative reforms.

Characteristics of the Chola Administration:

  • The king was the highest official of the state.
  • The Empire was divided into provinces, Mandalams, Valanadus (districts).
  • The smallest unit of administration was the Gram which was subdivided into 3 parts i. e., (assembly of the common people), Sabha (intellectuals, Brahmins) and Nagaram (traders, shopkeepers, sculptors).
  • The chief source of the state’s income was land revenue and tax on trade.

Question 4.
Write the contribution of Prithviraj Chauhan in the Indian history. (2008, 09, 12, 13, 14, 16)
Answer:
Prithviraj Chauhan was an able, brave, valiant and powerful Emperor of Delhi and Ajmer. He had a fine army and army commanders. ‘Chandravardai’ was the contemporary poet during his reign. He composed ‘Prithviraj Raso’ in which he described the valour and fame of Prithviraj. Prithviraj faced Ghori in 1191 A.D. on the plains of Tarain, this is known as the first Battle of Tarain.

In this battle, Mohammad Ghori was defeated and fled in a wounded state. Ghori could not forget his disgraceful defeat and again made preparations for the war and attacked in the plains of Tarain is 1192, which is known as the second battle of Tarain. Prithviraj fought valiantly and compelled the forces of Ghori to retreat but through diplomatic manovers Ghori imprisoned Prithviraj Chauhan and defeated him.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 8 Medieval India

Question 5.
Who was Iltutmish? How did he overcome his difficulties? (2008, 09)
Answer:
Iltutmish was the most efficient ruler in the slave dynasty. He was an Ilbari Turk. Qutub-ud-din Aibak freed him from slavery as a reward of his bravery against Khokars on the recommendation of Md. Ghori. Aibak appointed him as the governor of Gwalior and Badaun. He became the Sultan of Delhi in 1211 A.D. after removing Aram Shah, the son of Aibak. He ruled Delhi for 25 years.

He overcomed his difficulties through the following ways:

  • Organization of Chalisa: To suppress his enemies, Iltutmish made a group of 40 Amirs called as ‘Chalisa’ and appointed all the members on important posts.
  • Crushing Yaldoz: Yaldoz was a sultan of Ghazni. Iltutmish led a war against him and defeated him near Tarain in A.D. 1215.
  • Crushing of Qubacha: Qubacha was the governor of Sind. He rose an open revolt against Iltutmish but subdued in A.D. 1228.

Question 6.
Write a short note on Alauddin Khilji. (2011)
Answer:
Alauddin was very ambitious. His desire was to become the Emperor of the whole of India. In order to accomplish this aim, he attacked Sindh, Multan, Gujrat, Jalore, Jaisalmer, Ranthambor, Chittor, Ujjain and Chanderi and won them. In order to win over the four kingdoms of the south, Devgiri, Warangal, Dwar Samudra and Madurai, he sent his military commander Malik Kafur. He organized a big army and an espionage department. He crushed the power of the revolting Sardars and Amirs.

In order to make goods available to his army at a low prices, he implemented market control in Delhi. He imposed excessive taxes on farmers, traders and Hindus. With the death of Alauddin Khilji in 1316 A.D. the Khilji dynasty also declined.

Question 7.
What was the market policy of Alauddin? (2008, 13, 15)
Or
Describe the market policy of Alauddin Khilji. (2009)
Answer:
The market policy of Alauddin was related to military improvements. He builts up a large army of 4,75,000 soldiers through direct recruitment and paid in cash. To satisfy his large army and the families of his soldiers, he implemented market control in Delhi through which all goods could be available to his army at low prices. This policy benefitted all the people of Delhi. He also implemented the rationing system. He made Government graneries. He fixed the rates of goods not on the basis of one’s wishes but in accordance to the cost of production.

Question 8.
How did the Tughlaq dynasty establish power over the Delhi Sultanate? Examine. (2009)
Answer:
Ghiyasuddin Tughlaq was the founder of the Tughlaq dynasty. He could not bear the chaos prevailing after the death of Alauddin Khilji. He removed the last ruler of the Khilji dynasty Nasir-ud-din Khusro and became the Sultan of Delhi in 1320 A.D. He led military campaigns to Warangal, Orissa and Bengal becoming the Sultan.

Question 9.
Write a short note on Raziya Sultan. (2009)
Answer:
Raziya Sultan was the daughter of Iltutmish. The sons of Iltutmish were incapable of ruling. Therefore he appointed his able daughter Raziya as his successor. Raziya sat in the court and led the army. Crowning a daughter instead of a son was a noble step in medieval history. In the whole of the history of the medieval period, Raziya was the first and only Muslim women sultan of Delhi.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 8 Medieval India

Question 10.
Write the contribution of Sher Shah’s administrative organization in Indian History. (2009, 10, 12, 16 )
Answer:
Sher Shah’s brief period of rule has an important place in Indian history because he restored the lost Afghan pride and rekindled the old admistrative system with fundamental reforms which proved to be the foundation for the future. His important administrative works were as ahead:

  • He made reforms in the currency system. The silver coin started by him was known as the ‘Rupaiya’.
  • In the field of education he constructed Madarsas. Alms were provided to the teachers and poor students.
  • For travellers he made arrangements for sarais (guest houses) and wells and got trees planted.
  • Sher Shah reconstructed the old royal road from Kolkata to Peshawar the ‘Grand Trunk Road’. He also got new roads constructed from Agra to Burhanpur from Agra- Chittod-Jodhpur and Lahore to Multan.

Question 11.
Who founded Mughal Empire in India and under what circumstances? (2010)
Answer:
Babur, who laid the foundation of the Mughal Empire in India was the son of the ruler of Fargana state in Central Asia and a descendant of Taimur. During the time of Babur’s there was political instability in north and south India. There was predominance of mutual fightings, struggle and conspiracies. Babur took full advantage of this political disorder.

Babur attacked the borders of India and he was successful. In 1526 tanks came to the plains of Panipat where Ibrahim Lodi the ruler of Delhi faced him. Ibrahim was killed in the battle of Panipat and success came to Babur. Babur got control over Delhi and Agra.

Question 12.
Describe why Maharana Pratap is famous in Indian history. (2008, 14, 15, 17)
Answer:
After Udai Singh’s death in 1572 A.D. his son Rana Pratap became the ruler of Mewar. He gave a tough challenge to Akbar till he lived. Rana Pratap started organizing Mewar to give the Mughals a fight. For the first time he included the Bheels in his army and honoured them by giving high positions. Through public relations he created awareness against the Mughal power. These efforts brought unity and the entire Mewar rose against the Mughal power.

Rana Pratap had to lose a part of his Empire but he did not accept defeat. He carried on war against the Mughals and managed to win back many of the lost areas of his state. He fought with bravery and courage for his land till his death.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 8 Medieval India

Long Answer Type Questions

Question 1.
Briefly describe the chief kingdom of 8th century A.D. of North India.
Or
Write down the five chief kingdoms of 8th century A.D. of North India and explain any one kingdom. (2011)
Answer:
The chief kingdoms of the 8th century A.D. of North India were as follows:
(1) The Gurjar Pratihar: The Gurjar Pratihar dynasty ruled from the 8th to the 11th century A.D. Nagabhatt I was the founder of this dynasty, Vatsraj, Nagabhatt II, Mihirbhoja, Mahendra Pala etc. were the prominent rulers of this dynasty. Mahipala was the last ruler of this dynasty. The rulers of this dynasty ruled over Madhya Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh and some parts of Rajasthan for a long time.

(2) The Pala dynasty: The rulers of the Pala dynasty of Bengal established a big empire in the middle of the 8th century in north India. The founder of this dynasty was Gopala. The Palas had conflicts with the Pratiharas and Rashtrakutas for control over Kannauj. The prominent rulers of this dynasty were Dharmpala and Devpala.

(3) The Chalukya (Solanki) dynasty: The founder of the Solanki dynasty of Gujarat was Moolraj. Mahmood Gaznavi attacked Gujarat during the reign of Bhima I of this dynasty, in which Bhima I was defeated. The most able king of the Solanki dynasty is considered to be Jaysing Siddharaj. After Siddharaj, Kumarpal became the ruler. This dynasty was famous by two branches named the Chalukyas of Badami and the Chalukyas of Kalyani.

(4) The Parmar dynasty: The founder of the Parmar dynasty was Upendra Raj. The prominent rulers of this dynasty were Siyak II Munj, Sindhraj, Bhoja, Jai Singh and Udaiaditya. Siyak II defeated the Rashtrakutas and established an independent kingdom in Malwa. King Bhoja was the most valiant ruler of this dynasty.

He was a great warrior, writer, poet, patron of learning and an intellectual. Many intellectuals and poets found patronage in his court. During his reign the city of Dhara was an important metting pot of literature and culture. This dynasty ruled over Gujarat and Rajasthan along with Madhya Pradesh. This dynasty is chiefly known in history for its temple construction.

(5) The Chahman (Chauhan) dynasty: The rule of the Chahman (Chauhan) dynasty was spread from the central Sambhar region of Jodhpur and Jaipur. The first independent ruler of this dynasty was Vigrahraj II. Ajayraj of the same dynasty laid the foundation of the city of Ajaymeru (Ajmer). The last and most powerful ruler of this dynasty was Prithviraj Chauhan.

(6) The Chandel dynasty: The Chandela rulers had supremacy over the Bundelkhand region. The capital of this kingdom was Khajuraho. The prominent rulers of this dynasty were Nanuk, Yashovarman, Dhanga, Vidyadhar, Kirtivarman and Pramadridev. The reign of the Chandela rulers is famous for the progress made in the temple architecture.

Question 2.
What were the objectives of Mahmud Ghaznavi’s and Mohammed Ghori’s attack on India? (2008)
Answer:
The objectives of Mahmud Ghaznavi’s attack on India were as follows:

  • Mahmood was an ambitious ruler. He wanted to establish a big kingdom through his invasion.
  • He wanted to carry away immense wealth of India to Ghazni.
  • According to some historians, he invaded India by the order of Khalifa but others deny it.
  • Another cause for Mahmood’s invasion was to propagate Islam.
  • He wanted to destroy holy idols and its worshippers.

The objectives of Mohammed Ghori’s invasion:

  • Mohammed wanted to bring India’s territory under his domination.
  • The other objective of Ghori’s invasion of India was acquiring wealth.
  • He wanted to destroy hinduism and propagate Islam in India.
  • He also wanted destroy the Ghaznavi’s rule in Punjab.

Question 3.
Describe the administrative organization of King Krishna Dev Rai and its impact on the people. (2009, 16)
Answer:
The most efficient ruler of the Yulva dynasty was Krishna Dev Rai. He was the cousin of Veer Narsihma. He was a brave soldier, successful military commander and able administrator. He established peace in his kingdom and paid attention towards economic progress. He waged successful wars against Bahmani states: Orissa, Golconda and Bijapur. He established friendly relations with Portuguese for political reasons and promotion of trade. He was an admirer of knowledge and art.

He got Mandaps and Gopurams with a hundred pillars constructed in various parts of his empire. He got Vijay Bhavan, Hazaram temple and Vithal temple constructed. He also founded a city called Naglapur.

He was the highest judge for the administration of justice. He himself appointed the judges. In his reign the state made efforts for the development of agriculture and irrigation.

The construction of canals and ponds was considered to be a noble deed. The land revenue was determined according to the fertility of the land. Grazing tax, marriage tax, property tax, tax on trade, garden tax, tax on handicrafts were imposed by the state. The subjects were happy inspite of heavy taxation.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 8 Medieval India

Question 4.
Examine the Rajput and religious policy of Akbar. (2008, 09, 12, 15, 17)
Or
What were the results of Akbar’s religious policy? Explain. (2008)
[Hint: See the title Religious Policy of Akbar]
Or
Explain the religious policy of Akbar. (2010)
Or
Explain the Rajput policy of Akbar. (2013, 14)
Answer:
Rajput policy of Akbar: Chief characteristics of the Rajput policy of Akbar were as follows:

  • Akbar befriended the Rajputs and took fine and royal and brave Rajputs in his service, which prolonged the duration of Mughal empire.
  • Akbar gave high mansabs to the Rajput kings.
  • Akbar also established friendly and matrimonial alliances with the Rajputs. He married the princess of Amer (Jaipur), Bikaner and Jaisalmer.
  • He waged wars against the Rajput kingdoms who did not accept his sovereignty.

Religious Policy of Akbar: Akbar was deeply devoted to the maxim of Sulh-i-kul or peace with all. He held discussions with the orthodox muslim divines in the Ibadatkhana constructed in Fatehpur Sikri. He established a universal religion, Din-e-Illahi.

Results of the religious policy of Akbar:

  • The long lasting bitterness between Hindus and Muslims ended and hence they came closer.
  • There was co-ordination between Hindu and Muslim policies in the fields of art, literature and tradition.
  • Due to Akbar’s religious policy, Rajputs co-operated Mughal empire and assisted in its extension.
  • Majority of citizens in the empire were Hindus which due to this policy became supporters of Mughal empire.

Question 5.
Who were the Indian Kings and rulers who resisted the Mughal power in India and what role did they play? Describe.
Or
Write short notes (Any two):
(1) Rani Durgawati, (2008)
(2) Chhatrapati Shivaji (2009)
Or
(1) Maharana Pratap (2008, 09, 11)
(2) Guru Gobind Singh (2009).
Or
Why Chhatrapati Shivaji is famous in Indian history? Write it. (2017)
Answer:
The ruler of Mewar Rana Sanga, Maharana Pratap, queen of Gondwana Rani Durgawati, Maratha ruler Shivaji and Sikh Guru Gobind Singh were the prominent Indian kings who resisted the Mughal power in India. These Indian rulers neither befriended nor surrendered but gave a tough challenge to the Mughals with bravery.

Rana Sanga: Rana Sanga gave stiff resistance to Babur in the plains of Khanva. Unfortunately, Rana Sanga was defeated but till he was alive he did not accept defeat. After the death of Rana Sanga in 1528 A.D. Mughal power was resisted by his son Udai Singh.

Maharana Pratap: After Udai Singh’s death in 1572 A.D. his son Rana Pratap became the ruler of Mewar. Maharana Pratap gave a tough challenge to Akbar till he lived. Rana Pratap started organizing Mewar to give the Mughals a fight. He organized feudal lords and Bheels. Through public relations he created awareness against the Mughal power. These efforts brought unity and the entire Mewar rose against the Mughal power.

Rana Pratap refused to accept the sovereignty, friendship or offer of entering into a matrimonial alliance with Akbar. Akbar made several attempts to convince Rana Pratap but was not successful. Rana Pratap had to lose a part of his Empire but he did not accept defeat. He carried on war against the mughals and managed to win back many of the lost areas of his state. He fought with bravery and courage till his death.

Rani Durgawati: Rani Durgawati ofMahoba was one of the most valient warrior’s of medieval Indian history. She faced the mughal emperor Akbar’s greed for expansion of the Empire with bravery, courage and patience. After the death of her husband

Dalpatshah, Durgawati had to shoulder the responsibility of the state as guardian to her minor son Veernarayan. When Akbar heard about the economic prosperity of Garha state, he sent his commander Asaf Khan with a big army to attack Garha state for extending his empire.

Rani Durgawati decided to fight rather than surrender. She fought bravely against the mughal forces but in the end she was wounded seriously. In the wounded state brave Durgawati was unable to continue the war but she did not want Akbar’s soldiers to imprison and humiliate her. Therefore she killed herself with a sword and her son Veernarayan died while fighting.

Chhatrapati Shivaji: The strongest opposition to the mughal empire was given by the marathas under the leadership of Shivaji. In the rise of Shivaji and the Maratha, the mughals lust for increasing their empire, anti hindu policy and religious orthodox policy were the important factors.

Shivaji crowned himself in 1674 and became Chhatrapati. He played an important role in routing out mughal power from Southern India. He never bowed his head against the Mughal King Aurangzeb. He was an orthodox Hindu but still, he also respected the Muslims.

Guru Gobind Singh: To check the rising power of Sikhs, Mughal administration in 1675 A.D. ordered Guru Tegbahadur to be hanged which made the Sikh community very angry with Aurangzeb. Guru Gobind Singh the tenth Guru organized the Sikhs into a military organization to fight against the Mughal armies.

Guru Gobind Singh established an organization called Khalsa in 1699 A.D. Khalsa was a casteless organization in which there was a provision to include everyone without caste discrimination. He started the practise of prefixing the word ‘Singh’ among Sikhs. The Sikh community put many challenges before the Mughal empire.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 8 Medieval India

Question 6.
Write down the causes responsible for the decline of the Mughal Empire. (Any five) (2008, 09, 12, 13, 14, 16, 17)
Or
Mention any five causes of the decline of Mughal Empire and describe any one in detail. (2011)
Or
What were the causes of decline of Mughal Empire? (2015)
Answer:
The chief causes of the decline of the Mughal Empire were as follows:
(1) Aurangzeb’s Empire his policy and war: Aurangzeb’s policies can mainly be held responsible for the decline of the Mughal Empire. His orthodox religious policy and anti Hindu policy was one of the chief causes. Due to his policy of oppression he made the Jats, the Rajputs, the Marathas, the Sikhs etc. his enemies. To bring the kingdoms of the south under his sub-ordination Aurangzeb fought for 25 years with different states of South India, in which he had to face severe loss of man and money. These wars shook the foundation of the empire.

(2) Excessive Taxes: The Mughal rulers imposed heavy taxes on the people for the pleasure and wars, paying which became impossible for the people. There were voice of revolt among the common people.

(3) Vastness of the Empire: The vastness of the Mughal Empire in and outside India also became a cause of decline of the Mughal Empire. A vast empire could have only been regulated through a centralized authority. Due to weak central authority the Mughal empire also started breaking up.

(4) War of Succession: The war of succession for power also harmed the Mughal Empire. There was no certain rule of succession in Muslim royal power. There were many claimants to the throne due to which the successor was decided on the point of a bayonet.

(5) Rise of Hindu Power: The rise of new Hindu powers also played a role in the decline of the Mughal Empire. The Marathas, the Jats, the Sikhs, the Rajputs etc. reorganized themselves and rose against the Mughal Empire.

(6) Religious Policy: The religions policy of Mughals was based on Islam. Most rulers were staunch followers of Islam. They supported the spread and growth of Islam, harmed other religions and their followers, due to which Mughal Empire could not get their support. Continuous wars and autocratic rule, decline of military power, moral decline of Amirs (nobles), groupism and other reasons also aided the decline of the Mughal Empire.

Multiple Choice Questions

Question 1.
Mahmood Ghaznavi was the ruler of:
(i) Multan
(ii) Ghazni
(iii) Bahmani
(iv) Iraq
Answer:
(ii) Ghazni

Question 2.
Who was the founder of the slave dynasty? (2008, 09)
(i) Iltutmish
(ii) Mohammad Ghori
(iii) Qutub-ud-din Aibak
(iv) Balban
Answer:
(iii) Qutub-ud-din Aibak

Question 3.
Who sat on the throne in 1266 A.D.?
(i) Iltutmish
(ii) Raziya
(iii) Qutub-ud-din Aibak
(iv) Balban
Answer:
(iv) Balban

Question 4.
Who injured Ghori in the 1st battle of Tarian? (2009)
(i) Prithviraj
(ii) Krishnarayan
(iii) Govindraj
(iv) Deepakraj
Answer:
(i) Prithviraj

Question 5.
Which empire did Harihar and Bukka found? (2015)
(i) Bahmani Empire
(ii) Vijaynagar Empire
(iii) Delhi Sultanate
(iv) Mohammad Nagar
Answer:
(ii) Vijaynagar Empire

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 8 Medieval India

Question 6.
Who killed Afzal Khan? (2008, 13)
(i) Shivaji
(ii) Raja Ram
(iii) Sahu
(iv) Tarabai
Answer:
(i) Shivaji

Fill in the Blanks

Question 1.
Historians have called the …………. century A.D. as the beginning of the medieval period.
Answer:
8th

Question 2.
The most powerful ancient dynasty in Southern India was that of the ………….
Answer:
Cholas

Question 3.
During the time of Mohammad Ghori’s invasion, the ruler of Kannauj was ………….
Answer:
Jaichand

Question 4.
The ruler of Mewar was …………. (2012)
Answer:
Maharana Pratap

Question 5.
Shivaji’s mother’s name was …………. (2016)
Answer:
Jijabai

Question 6.
During Mughal period …………. made the correct land measure. (2008)
Answer:
Shershah Suri.

Match the Columns

A B
1.First Mudim women sultan (2014) (a) Akbar
2. Battle of Haldighati (2008) (b) Shivaji
3. Foundation of the Khalsa (2008) (c) Raziya Sultan
4. Din-e-Ilahi (2008, 09) (d) 1576
5. Maratha (2009) (e) 1699

Answers:
1. (c)
2. (d)
3. (e)
4. (a)
5. (b)

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 8 Medieval India

True/False

Question 1.
The most valiant ruler of the Chola dynasty was Karikal.
Answer:
False

Question 2.
The famous temples of Khajuraho were constructed by the rulers of the Chandel dynasty.
Answer:
True

Question 3.
The founder of the slave dynasty was Qutub-ud-din-Aibak. (2010)
Answer:
True

Question 4.
The Qutubminar is in Agra. (2009)
Answer:
False

Question 5.
Jaziya tax was levied on Hindus. (2011)
Answer:
True

Answer in One Word/Sentence

Question 1.
How many times did Mahmood Ghaznavi attack on India?
Answer:
17 times.

Question 2.
Who laid the foundation of the Mughal Empire in India?
Answer:
Babur.

Question 3.
Who founded the Vijaynagar Empire?
Answer:
Harihar and Bukka.

Question 4.
Who was the founder of the Bahmani Empire?
Answer:
Hasan Zafar Khan ‘Bahman Shah’.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions Unit 8 Medieval India

Question 5.
Who built the temples of Khajuraho?
Answer:
The rulers of Chandel dynasty.

Question 6.
Who killed Afzal Khan?
Answer:
Shivaji.

Question 7.
Who was Guru Gobind Singh?
Answer:
The last and tenth guru of the Sikhs.

Question 8.
Who established the Khalsa organization and when?
Answer:
Guru Gobind Singh in 1699 A.D.

Question 9.
What name was given by Shivaji to his minister’s committee?
Answer:
Ashtapradhan.

Question 10.
The religious policy ran by Akbar.
Answer:
Din-e-Ilahi.

MP Board Class 9th Social Science Important Questions

Leave a Comment