MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 21 The Silver Box

Guys who are planning to learn and understand the topics of MP Board Class 12th English Solutions Chapter 21 The Silver Box from this page for free of cost. Make sure you use them as reference material at the time of preparation & good grades in the final exams. Students who feel tough to learn English concepts can take help from this MP Board Board Class 12th English Chapter 21 The Silver Box PDF and answer all the questions easily in the exams. Go to the below sections and get Class 12th English Chapter 21 MP Board Board Solutions PDF. Students can also download MP Board 12th Model Papers to help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 21 The Silver Box (John Galsworthy)

Do you feel scoring more marks in the English Grammar sections and passage sections are so difficult? Then, you have the simplest way to understand the question from each concept & answer it in the examination. This can be only possible by reading the passages and topics involved in the MP Board Board solutions for Class 12th English Chapter 21 The Silver Box. All the Questions and Answers are covered as per the latest syllabus guidelines. Check out the links available here and download Class 12th English Chapter 21 textbook Answers for MP Board Board.

The Silver Box Textbook Exercises

Students can also download MP Board 12th Model Papers to help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

ACT – 1

A. Answer the following questions in one sentence each:

The Silver Box Question Answer MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 1.
What was Mrs. Jones doing in Jack’s room when he got up?
Answer:
She was sweeping the floor.

Silver Box Questions Answers MP Board Class 12th English Chapter 21  Question 2.
Who was there in the room when Wheeler detected that the silver case was missing?
Answer:
Mis Jones was there in the room when Wheeler detected the missing of the silver case.

Silver Box Summary In Hindi MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 3.
How old was Mr. Barthweek, the M.P.?
Answer:
He was a man between fifty and sixty

The Silver Box Summary MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 4.
What sort of a person was Mrs Barthwick?
Answer:
She was a lady of nearly fifty well dressed, with greyish hair, good features and a decided manner.

The Silver Box Summary Class 12 MP Board Chapter 21 Question 5.
What are Mr. and Mrs Barthwick doing at the beginning of the play?
Answer:
They were seated at the breakfast table.

The Silver Box Summary In Hindi MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 6.
What would the members of the Labour Party do, according to Mr. Barthwick, once
they came to power?
Answer:
According to Mr Barthwick, the Members of the Labour Party would deprive the upper classes of their rights and property once they caine to power.

Silver Box Summary MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 7.
What, according to Mr. Barthwick, is education doing for the lower classes?
Answer:
Education is simply ruining the lower classes.

The Silver Box Story MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 8.
After reading the letter from Moss and Sons, Mr. Barthwick says, The boy might have been prosecuted.” Why does he say so?
Answer:
Because his son has overdrawn from his account.

Silver Box By John Galsworthy MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 9.
What, in the father’s opinion, would have ruined Jack’s life?
Answer:
The high position of Mr. Barthwick would have ruined Jack’s life.

The Silver Box Summary Pdf MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 10.
Who was kept very short of money by his father?
Answer:
Jack was kept very short of money by his father.

The Silver Box Characters MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 11.
Write about the appearance of the Unknown Lady in your own words.
Answer:
The Unknown Lady entered the house. She was a pale lady with dark eyes and pretty figure.

The Silver Box Theme MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 12.
What makes the Unknown Lady meet young Jack so early in the morning?
Answer:
She met young Jack so early in the morning because her crimson silk purse had been stolen and she had seen Jack Barthwick stealing it.

The Silver Box Critical Analysis MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 13.
What was the colour of the purse the Unknown Lady had kept in her reticule?
Answer:
The colour of the purse was crimson.

The Silver Box By John Galsworthy MP Board Class 12th English Chapter 21 Question 14.
How much money was there in the purse of the Unknown Lady?
Answer:
There were seven pounds twelve pence in the purse of the Unknown Lady.

Question 15.
How did the Unknown Lady reach Jack’s house?
Answer:
She came to Jack’s house by a cab.

Question 16.
How much money did the senior Barthwick give to the Unknown Lady?
Answer:
The senior Barthwick gave eight pounds to the Unknown Lady.

B. Answer the following wings questions in about sixty words:

Question 1.
Describe the meeting between the Unknown Lady and Mrs Barthwick in your own words. What is the outcome of this meeting?
Or
What was the reaction of Mrs Barthwick after the meeting with the unknown lady? (M.P. Bourd 2012)
Answer:
A labour party candidate has won the by-election to the Parliament. This gives a shock to Mrs Barthwick. She blames the Uberals for encouraging the common people. She opposes any talk about reform or change in social policy She thinks that only the upper classes are patriotic while the socialists are selfish. The political discussion reveals the attitude of Mr and Mrs Barthwick who represent the upper classes.

Question 2.
Write a note on the dramatic significance of the Unknown Lady episode.
(M.P Board 2009.2015)
Answer:
The visit of the unknown lady serves a useful dramatic purpose. It throws light on Jack’s character. She reveals that Jack is a drunkard and a debauch. He associates with prostitutes. He is also a thief. In other words, he is as guilty as Jones. Thus, the lady’s visit is an important link in plot construction.

Question 3.
What transpires when Mr. Barthwick calls Mrs. Jones for a talk? (M.P. Board 2011)
Answer:
Mr. Barthwick feels ashamed of his son after hearing the unknown lady. He calls Jack danger to society He calls the young man criminal minded who deserves to get a good lesson. He tells the boy not c expect any help from him in future.

Question 4.
Do you feel that Mrs. Jones attempts to defend her husband during the Interview with
Mr. Barthwick?
Answer:
Mr. Barthwick interrogates Mrs. Jones about the theft of the silver box. This reveals several vital facts about her miserable life. She has got three school going children and she cannot support them. Her husband Is still jobless as well as troublesome. He extracts money from her for drinking. He is a groom by profession. She had an affair with him before their manage eight years ago. Her eldest son was born before marriage.

ACT II

A. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
Describe in your words the room in which the Jones lived.
Answer:
The room in which the Jones lived was a base one with tattered oilcloth and damp, distempered walls. It has an air of tidy wretchedness.

Question 2.
How much rent was overdue on this couple?
Answer:
The couple had to pay fourteen shillings.

Question 3.
What did Jones propose to do with the money he had found in the crimson purse?
Answer:
He proposed to pay the rent with the money he had found in the crimson purse.

Question 4.
Why did Jones regret that he fathered the children?
Answer:
Because he fails to manage his family.

Question 5.
What did Jones propose to do with the silver box and the silk purse once he went
out of his room?
Answer:
Jones proposed to give it back.

Question 6.
Why did Mrs. Jones accuse her husband of spoiling her reputation?
Answer:
Because he has stolen the silver box and silk purse from her employer.

Question 7.
What excuse did Jones provide for picking up the Silver Box?
Answer:
He said that he was not a thief. Whatever he did was because of his drunken state.

Question 8.
Who is Snow? (MP. Board 2012)
Answer:
Snow is a detective.

Question 9.
What makes Snow come to the residence of Mrs. Jones?
Answer:
Snow comes to the residence of Mrs Jones with an intention to arrest her.

Question 10.
Why does Jones give a blow to Snow? (M.P. Board 2011)
Answer:
Because Jones knows that he was innocent.

Question 11.
How was Snow able to recognize that the Silver box belonged to the Barthwick family?
Answer:
The letters J.B. were carried on the silver box.

Question 12.
What did Jack say about the habits of the students of Oxford University?
Ans.
1-kr said that the students at Oxford University drank a bit hard.

Question 13.
Who was Roper?
Answer:
Roper was an advocate.

Question 14.
What did Roper ask Jack to do when he testifies In the court of law?
Answer:
Roper advised Jack not to say anything at all in the Court.

B. Answer the following questions in about sixty words:

Question 1.
What is the dramatic significance of the conversation between Mrs Jones and her husband? (MY. Board 2022)
Answer:
The conversation between Mrs. Jones and her husband is quite significant as it reveals the character of Mrs. Jones and her husband Jone& Mrs. Jones is an honest lady as when saw sees that her husband is having somebody else’s purse with money in it she enquires if it had any visiting card of its owner so that it may be returned. Similarl,; she also wants to give back the silver box to her employer, Mr. Barthwick and tell him everything honestly.

However, Jones is a drunkard and money minded person. He plans to leave his home and family and go to Canada with the money he got from the purse. Not caring about his family . It is also revealed that he was a drunkard like Barthwick’s son and loses control over himself in drunk state. The similarity between Jack Barthwick and Jones is revealed.

Question 2.
What does Jones want to do with the money he has got? What does he want to do in his future life? (M.P. Board 2015)
Answer:
Jones has stolen a silk purse. It has seven pounds in it. He calls it a loss of property with no name on it. As Mrs. Jones is an honest lady. She doesn’t look happy at it but Jones has no sense of guilt. He says that he will go to Canada to change his luck, He would live a happy life with another lady. He would live with freedom.

Question 3.
Give an account of the way the Silver Box was recovered from the residence of Jones. (M.P. Board 2011)
Answer:
When Mrs Jones detects the stolen purse, she thinks to return it to her employer, So, when Jones is out she shakes out his coat. The silver box falls down from the coat pocket. She looks hard at it but Jones snatches it from her hands with a promise that he would throw it away into the river along with the purse.

On the other hand, when Barthwick finds the box missing, he asks Snow, a detective, to search It. Snow, out of doubt, comes to Jones house just at the time when Jones is trying to take the box from his wife who takes it to go to return it to Barthwick. Snow detects the letters J.B. carried on it and is sure it
was the stolen one from Barthwick’s house.

Question 4.
What transpires between Roper and Mr. Barthwick? (M.P. Board 2015)
Answer:
Roper, the advocate, is shown in the play as Barthwick tells him about the silver box which is stolen not by the charwomanbut her loafer husband. Jones also says that Jack let him walk into the house. Jones then took away both the things, the silver box and the purse. The news might appear in the papers the next day. Jones is likely to make full use of the purse against his family.

Jack confesses so man things one by one. His mother tells him to forget the truth that he has led Jones into the house, offered him whisky and left the key in the lock of the door. Roper advises Jack not to say anything at all in the court. He should simply sar that he slept on the sofa. In fact, he needn’t attend the court at all. jacks feels great relief. Barthwick wants that Roper should see to it that the purse theft case is not referred to at all. Roper promises to manage the whole case. He then takes a leave.

ACT – III

A. Answer the Following Questions in one sentence each:

Question 1.
Where were the two little girls found by the police? (MP. Board 2015)
Answer:
The two little girls were found wandering in the streets.

Question 2.
What sort of a woman was the mother of the two unfortunate girls?
Answer:
Their mother was an improper person to have anything to do with her daughters.

Question 3.
Who was Livens?
Answer:
He was quiet, with grizzled hair, and, had a muffler for a collar. He was the father of the two little girls.

Question 4.
What did Livens tell the magistrate when he was asked to take care of the two little girls?
Answer:
He told that he had got no home and had been living from hand to mouth.

Question 5.
What was the reason that made the magistrate refuse to give the custody of the girls to their mother?
Answer:
The girls’ mother was gone.

Question 6.
What comment did Mr. Barthwick make regarding the case of the two little girls?
(M.P Board 2009, 2015)
Answer:
warthwick commented, “Most distressing! The more I see of it, the more important this
question of the people seems to become.”

Question 7.
Barthwick says, “I shall make a point of taking up cudgels in the House.” What does he mean by it?
Answer:
He intends to discuss this point in the parliament.

Question 8.
What were the two charges made by the police against Jones? (M.P. Board 2011)
Answer:
The two charges were of the stealing of the silver box and assaulting the police.

Question 9.
What was the official name of detective Snow? (MP. Board 2009)
Answer:
Snow’s official name was Robert Allow.

Question 10.
What questions did Jones ask Jack when the case was in progress before the
magistrate?
Ans.
Jones asked Jack, “Don’t you remember you said you were a liberal, same as your father, and you asked me what I was?”

Question 11.
What reason did Jones provide for taking the silver box?
Answer:
He said that he took it out of mistake.

Question 12.
Why does Jones, towards the end of the play say. “Call this justice?” (MP. Board 2015)
Answer:
Because he argues his points to defend his wife and son perfectly and asks the court not to punish the innocents.

B. Answer the following questions in about sixty words:

Question 1.
Write in your own words the proceedings of the case of the two little girls in the court. (MP. Board 2012)
Answer:
The Silver Box is based on the theme of social, economic and legal evils. It focuses on the suffering of poor families as a sult of unemployment and poverty The introduction of the two little girls shows how children suffer the most when homes break. Livens cannot find a ob. So, his wife leaves him and her daughters. Livens then puts his daughters in his sister’s house but she too cannot feed them. Finally, they are sent to a home for destitute children. The episode is very relevant to the theme of the play.

Question 2.
How does the case against Jones proceed in the court of law? (M.P Board 2009)
Answer:
The second case listed for the day is that of James Jones and Jane Jones. Barthwick whispers to his solicitor, Roper, to avoid any reference to the purse. The two charges against the accused relate to the theft of the silver box and assault on the police. Jones denies that he stole the box. He admits that he attacked the police but he has to say many things why he does so.

Question 3.
In the court Jones says about Jack, “I’ve done no worse than wot’e’ as. Wot I want to know is wot’s goin’ to be done to ‘im.” What is the significance of these words?
Answer:
Jones pleads his case very sensibly and forcefully. He justifies his action of taking away the silk purse and the silver box just out of spite and revenge. Jack has also snatched the purse from some woman for some reason, Both committed the offences in a state of drunken fit. So, Jones doesn’t think that he is guiltier than Jack. His argument is Convincing.

C. Provide answers to the following questions in about 150-200 words:

Question 1.
Write a summary of Act I of the play The Silver Box in your own words.
Answer:
Jack Barthwick returns home after midnight in a drunken state. He is the son of John Barthwick, a wealthy member of the Parliament, belonging to Liberal Party. Jack is helped in opening the lock of the house by Jones who is about thirty years of age and shabbily dressed. He is poor and jobless Jack staggers into his dinning room, carrying a velvet bag of some lady. The bag contains a crimson silk purse. He drops the purse and takes a cigarette out of the silver box.

He wants to give some tip to Jones but he has just one shilling in his pocket. So, he offers a drink to Jones in lieu of cash. He introduces himself to Jones and tells that he had a quarrel with a street walker and he snatched away her bag. He talls to a sleep on the sofa. Jones gulps in several pegs of whisky and is over drunk. He suddenly picks up the silver box and the red silk purse. He leaves the room very pleased that he has out beaten Jack.

Mrs Joncs works as a charwoman in Barthwick’s house In the morning, Wheeler, the maidservant tells Mrs Jones about Mr Jones’ misdeed. Mrs Jones admits that her husband maltreats her. He returns home at 2 AM. the previous night and used violence on her. She, however, links his ill-temper to heavy drinking and unemployment. She is worried about how to feed and support her three children. Marlow, the manservant, as well as Wheeler advise Mrs Jones to approach the court.

Mrs Jones sweeps the dining prom. Jack wakes up and complains of severe headache. Marlow finds the silver box missing. He suspects Mrs Jones stealing it. Mr John Barthwick is a prosperous elderly man. He is quiet and serious. He reads out the news of the success of the labour party in a by-election to Parliament. His wife is greatly perturbed. She fears that the Labour Party is hell bent on depriving the upper classes of their rights and property. Education, she says, has increased discontent among the Lower classes and servants have become rile.

John receives a dishonoured cheque for 40. It was drawn by Jack. Bouncing of cheque can put Jack in routle. John rebukes his son when the latter cornes for breakfast. Just then a young lady calls at the house. She complains Jack had quarrelled with her and taken away her bag. this disclosure shocks Harthwick and he sends for Jack. She demands that her purse containing a Quarry eight pounds should be restored to her. Jack returns with the empty bag.

Question 2.
Write a summary of Act II of The Silver Box in your own words.
Answer:
Jack Barthwick returns home after midnight in a drunken state. He is the son of John Barthwick, a wealthy member of the Parliament, belonging to Liberal Party. Jack is helped in opening the lock of the house by Jones who is about thirty years of age and shabbily dressed. He is poor and jobless Jack staggers into his dinning room, carrying a velvet bag of some lady. The bag contains a crimson silk purse. He drops the purse and takes a cigarette out of the silver box.

He wants to give some tip to Jones but he has just one shilling in his pocket. So, he offers a drink to Jones in lieu of cash. He introduces himself to Jones and tells that he had a quarrel with a street walker and he snatched away her bag. He talls to a sleep on the sofa. Jones gulps in several pegs of whisky and is over drunk. He suddenly picks up the silver box and the red silk purse. He leaves the room very pleased that he has out beaten Jack.

Mrs Jones works as a charwoman in Barthwick’s house In the morning, Wheeler, the maidservant tells Mrs Jones about Mr Jones’ misdeed. Mrs Jones admits that her husband maltreats her. He returns home at 2 AM. the previous night and used violence on her. She, however, links his ill-temper to heavy drinking and unemployment. She is worried about how to feed and support her three children. Marlow, the manservant, as well as Wheeler advise Mrs Jones to approach the court.

Mrs Jones sweeps the dining prom. Jack wakes up and complains of severe headache. Marlow finds the silver box missing. He suspects Mrs Jones stealing it. Mr John Barthwick is a prosperous elderly man. He is quiet and serious. He reads out the news of the success of the labour party in a by-election to Parliament. His wife is greatly perturbed. She fears that the Labour Party is hell bent on depriving the upper classes of their rights and property. Education, she says, has increased discontent among the Lower classes and servants have become rile.

John receives a dishonoured cheque for 40. It was drawn by Jack. Bouncing of cheque can put Jack in routle. John rebukes his son when the latter cornes for breakfast. Just then a young lady calls at the house. She complains Jack had quarrelled with her and taken away her bag. this disclosure shocks Harthwick and he sends for Jack. She demands that her purse containing a Quarry eight pounds should be restored to her. Jack returns with the empty bag.

Question 3.
Write a summary of Act Ill of the play The Silver Box.
Answer:
Jack Barthwick returns home after midnight in a drunken state. He is the son of John Barthwick, a wealthy member of the Parliament, belonging to Liberal Party. Jack is helped in opening the lock of the house by Jones who is about thirty years of age and shabbily dressed. He is poor and jobless Jack staggers into his dinning room, carrying a velvet bag of some lady. The bag contains a crimson silk purse. He drops the purse and takes a cigarette out of the silver box.

He wants to give some tip to Jones but he has just one shilling in his pocket. So, he offers a drink to Jones in lieu of cash. He introduces himself to Jones and tells that he had a quarrel with a street walker and he snatched away her bag. He talls to a sleep on the sofa. Jones gulps in several pegs of whisky and is over drunk. He suddenly picks up the silver box and the red silk purse. He leaves the room very pleased that he has out beaten Jack.

Mrs Joncs works as a charwoman in Barthwick’s house In the morning, Wheeler, the maidservant tells Mrs Jones about Mr Jones’ misdeed. Mrs Jones admits that her husband maltreats her. He returns home at 2 AM. the previous night and used violence on her. She, however, links his ill-temper to heavy drinking and unemployment. She is worried about how to feed and support her three children. Marlow, the manservant, as well as Wheeler advise Mrs Jones to approach the court.

Mrs Jones sweeps the dining prom. Jack wakes up and complains of severe headache. Marlow finds the silver box missing. He suspects Mrs Jones stealing it. Mr John Barthwick is a prosperous elderly man. He is quiet and serious. He reads out the news of the success of the labour party in a by-election to Parliament. His wife is greatly perturbed. She fears that the Labour Party is hell bent on depriving the upper classes of their rights and property. Education, she says, has increased discontent among the Lower classes and servants have become rile.

John receives a dishonoured cheque for 40. It was drawn by Jack. Bouncing of cheque can put Jack in routle. John rebukes his son when the latter cornes for breakfast. Just then a young lady calls at the house. She complains Jack had quarrelled with her and taken away her bag. this disclosure shocks Harthwick and he sends for Jack. She demands that her purse containing a Quarry eight pounds should be restored to her. Jack returns with the empty bag.

Question 4.
Write a critical appreciation of the play The Silver Box.
Answer:
The Silver Box, Galsworthy’s first dramatic work, is a three act play The author calls it a ‘social comedy’ but it is comic only in the satirical portraits of characters in the society and the law courts. There is a bogus liberal M.P.,John Barthwick who loves fine phrases and speaks as if he were addressing his voters. However, he turns the moment cool when his own interests are threatenj, Then, there is his foolish and self-centred wife who would side with her good-for-nothing son at all cost. She regards Jones as a dangerous fellow.

Their son, Jack, is thoroughly spoiled. He is debauched, a thief and a liar. For the Barthwick, life is a comedy because they wield power, position and contacts but they are the real criminals. For poor Mrs Jones and her children, the play is a ‘social tragedy’. Inspite of her complete innocence they become victims of a horrible miscarriage of justice.

She suffers bashing by her own husband. She is arrested for the crime committed by him. Her children go hungry Her employer accuses her of stealing the silver box. Towards the end, she is left alone without a job, only to starve. Strangely enough, the dramatist calls has play a comedy, perhaps because we are left at the end smiling ironically at the unfairness of the world.

The central theme of the play is the operation of law as it affects the rich and the poor, There are two sharply contrasted groups in the play. One consists of a bogus liberal M.P., his foolish wife and his spoilt son. He has got wealth, and positions and outward respectability. They guard their reputation, even by using unfair me

They can easily buy detectives, constables, and magistrates. The scales of justice are tilted in their favour. The other group consists of Jones, his wife and children. This family is poor, miserable, and defenceless. They are charged with theft and violence. Jones is found guilty of assaulting a public servant on dut)’ He can’t hire any advocate to defend him. He argues his own case but his voice is muffled and he is sent to prison with hard labour. Jack who is equally guilty of stealing a prostitute’s purse, gets a clean chit in the court. Thus, we find police, lawyers, law, in the play very weak. The law in our so-called civilized society has taken the place of ancient tyrants.

It crushes down the innocent. The Silver Box is a penetrating study of life in Edwardian England. It is as true and relevant today as it was centuries ago. The law remains the handmaid of the rich and the ruling class. The poor somehow manages to keep breathing.

Question 5.
Justify the title of the play The Silver Box. (M.P Board 2011)
Answer:
Galsworthy’s original title for The Silver Box was first given the title The Cigarette Box. Both essentialy meon the same thing an expensive cigarette case. It is the central thing in the plot. The entire story revolves around it. Jones, an out-of-work poor man, is tempted one night to take it away from wealthy Jack’s house. Mr. Barthwick first points his accusing finger at his charwoman. Mrs. Jones. She discovers it by chance at her house.

She insists on returning it to its owner. There is a scuffle. Jones wants to throw it into the river. At this crucial moment, a detective, Mr Snow enters the room and recovers the stolen box. He draws Mrs Jones on charge of theft to the police station. Jones attacks the policeman on duty He, too, is arrested. Both are produced in the court. The dishonest Magistrate, the constable and the advocate, Roper. shield Jack. Jones is convicted., though not on charge of stealing the box but of assaulting a public servant on duty. Thus, we see the cigarette box dominates the events from cover to cover.

All conflicts and suffering arise from it. The word ‘silver’ gives to the title the colour of a class struggle between the rich and the poor. Silver is the symbol of riches. Hence the title The Silver Box is more appropriate and effective than The Cigarette Box.

Question 6.
Write a character sketch of Mr. Barthwick. M.P. Board 2012, 2016)
Answer:
Galsworthy’s characters are neither glorious heroes nor outright villains- They are true to life. Most of them are ordinary men and women who meet with us everyday. Jack belongs to the aristocratic class, although he himself is a spoilt and dissolute youngman. His father John Barthwick is a Member of the British Parliament. He is rich and influential. Jack has all the advantages of his father’s status and purse. He becomes easy-going and pleasure-loving. He is pampered further by his mother. He is studying at Oxford where boys drink freely and mix with street women and he admits this fact with shameless pride.

Jack spends money recklessly. So, he is always hard up and penniless. He issues a cheque which is dishonoured by the bank. He runs the risk of prosecution for cheating or deception. He has ‘just one shilling in his pocket when he seeks Jones’ help. So, he allows Jones to drink, smoke and even take away whatever he likes. He quarrels with his father about money. He demands more money to spend recklessly on his pleasure hunting. He snatches away the handbag of a lady in a drunken fit of anger. The lady complains to his father who agrees to pay her eight pounds.

Jack has no moral scruples. He mixes with women of loose character. He quarrels with one and snatches away her velvet handbag, containing all her money in a purse. In the court, he tells lies on the inducement by his defence council. Roper. The refuses to recognise Jones and pretends forgetfulness.

Jack happens to be guilty of the same offence as Jones. Both have the same weaknesses for wine and women. Both steal and are made to stand in the witness box. However, Jack is shielded by his father and the advocate. He goes scot-free while Jones gets one month’s rigorous imprisonment. however, Jack is not a downright wicked villain. He is not a deliberate thief. He is a product of an unjust system and economic order. He is pampered chiefly by his mother.

Question 7.
Write a character.sketch of Jones.
Answer:
The Silver Box is a modern and magnificent play. It has a galaxy of characters most of whom have their failings and vices. The only noble character who wins our sympathy and pity is Mrs. Jones. She is a good woman who wishes to bring up her children properly. She is honest, sincere, and dutiful to the core, She claims no privileges and asks no favours.

Yet, she suffers the most. She suffers the drunken brute of a husband at home. She is falsely accused of stealing a silver box by her employer. When Jones is hauled upon charges of theft and violence, poor Mrs Jones is left jobless to starve. Mrs Jones is slim with dark eyes and oval face. Her voice is soft, smooth and even. She is gentle and modest. She doesn’t have the aggressive nature of her husband. Her Lamb-lc
docility annoys her husband. He calls her milky maid who hasn’t even the spirit of a louse.

She accepts her lot without complaint or murmur. lier self-effacement gives a peculiar grace to her personality. Mrs. Jones is born under an unlucky star. She is a victim of malicious fate as well associety. First, she, suffers the tyranny of her husband who beats her cruelly in a state of drunkenness? He accuses of her being unfaithful and even threatens to cut her throat but she bears Lt calnily as a good and faithful wife. She tries to spot his good points.

She cannot take a firm decision to leave him. She tries to explain that his violence and cruelty are due to his heavy drinking and unemployment. She says: “Of course, I know he has a very hard life. And he is fond of the children and it’s very hard for him to see them going without food’. She affirms that Jones is kind and generous when he is sober. She tries her best to save her man from the grip of law.

Mrs Jones is completely innocent of theft. Yet she loses her reputation as well as job. She and her children are left to starve. The court verdict hits her the hardest in three ways. Her husband is sent to jail. She loses her job in Barthwick’s house. She loses her reputation as she is throw out of her lodging. The machinery of law crushes her. Her undeserved suffering is indeed tragic. She is simple. honest, and truthful. She condemns Jones’ action of stealing somebody else’s purse.

She reveals frankly that she had ,in affair with Jones before she married him and that it caused a scandal and costed Jones his job. On the whole, Mrs Jones appeals powerfully to our sense of sympathy and pity.

Question 8.
“The play is an attack on the hypocrisy of the British higher class. Discuss. (Mp Board 2011, 2012)
Answer:
The Silver Box presents, in fact, the on.going class war in the whole world. The society is broadly divided into the upper class and the lower class, the rich and the poor, the rulers and the ruled. John Barthwick represents the upper middle class. He is a liberal Member of Parliament. He has lofty principles about social reforms. He wants all parties to have their representatives in the Parliament. He professes sympathy for the poor. He seems to be deeply moved during the case hearing of Livens. He decides to raise the issue of the downtrodden in the house.

However, Barthwick’s sympathy for the poor is only skin-deep. He thinks that the poor are committing the folly of distrusting the rich and they themselves are largely responsible for their misery. “If they would only trust us (the upper class) they get on so much better.” He doesn’t realise that the poor are victims of social apathy and ruthless laws.

Barthwick is a bogus liberal. His hypocrisy and selfishness are clearly exposed. He is mortally afraid of a public scandal. He helps Jack Out of trouble twice in order to save his own good name from damage. He seeks the help of Snow aid Roper to drop the charge of theft againstJones. “Better to have lost a dozen cigarette boxes, and said nothing about it.” He decides to make enquiries about the stolen box because it is a question of his principle but he makes Jack tell a lie in the court. At the end when Mrs. Jones turns to him with an appeal, he turns his back upon her and goes away like a coward. The author’s estimate of Barthwick is very fair.

Question 9.
What shortcomings of the British judicial system emerge out of the play?
Answer:
The Silver Box may be regarded as a problematic play. It is a social tragedy. The victims are poor Jones, his wife and children. The victimiser in the case is not so much the wealthy liberal, Mr. Barthwick as law itself. Galsworthy indicts the established institution of law courts which is held in the highest esteem for its fairness. The ground reality is that the scales of justice are tilted in favour of men of position and wealth. The principle of equality before law is a paper tiger, a legal fiction.

Jack and Jones are equally wicked. Both are equally guilty of misconduct, moral degradation and stealing but the law treats them differently. Jack is able to get the support and protection provided by his father, the advocate, and the constable. His offence of stealing is ignored and the Magistrate acquits him. However poor Jones who pleads his case himself, is silenced and sent to prison. The clear message conveyed by the play is that Justice is not blind, she is just ashamed to watch.

Question 10.
Discuss the play’s relevance in the present day circumstances.
Answer:
The Silver Box was written ninety years ago. It presented a picture of the English society when industrial revolution had set in. The society was dominated by a handful of aristocrats who also wielded political power. They guarded their privileges and property most ruthlessly. They looked down upon the working class, Mrs. Barthwick expressed her fear of the servants and the labour class in plain words. She pointed out that the servants had become secretive and unreliable. The lower classes had no patriotic feeling, no moral character.

What they wanted was to grab the wealth of the upper classes. Barthwick also agrees with her that the upper classes should join hands to fight socialism, Besides pointing to the class war, the play also ridicules the judiciary and the law which favoured the rich and crushed the poor. The social picture of England, in the beginning of the twenty century was not changed.

The class conflicts were still plaguing the society in every country The play is very relevant even in present day circumstances. Capitalism versus communism or socialism is the hottest topic even today In Indian society a handful of business houses are the real rulers and master of the masses. They run the administration through their handpicked political leaders and top officers. Millions of people live in slums and on footpaths in sub-human conditions. Crimes are increasing. The evil of drinking is spreading fast. Galsworthy made a perfect prophecy in his plays.

Question 11.
“Drinking affects the high and the low alike.” Illustrate the proposition on the basis of your study of the play.
Answer:
The Silver Box deals with the family drama of two persons John Barthwick and James Jones. The former is a wealthy M.P. He has liberal views in theory but he can go to any length to save his family’s reputation and his private property. He is not a socialist who demands economic equality and an end to class distinction. He has a pampered son, Jack, studying at Oxford. Jack is given to drinking,. womanising and spending lavishly

He has no respect for anybody, not even for his father. He has no moral scruples? Mrs Barthwick harps on the respectability of the family, the innocence of her son, and the evil designs of the lower classes. Jones represents the dispossessed class, the poor working class. His family consists of his wife and three children. He is out-of-work. He is willing to work but he cannot get work.

Mrs Jones works as a charwoman in the house of Barthwick where she is accused of stealing the silver There is a lot of similarity between Jack and Jones. Both are reckless in their conduct. Both drink too much and both after other women. Both are guilty of robbing or stealing. Jack snatches away the purse of a prostitute. Jones steals away that silk purse along with a silver box. Both are characterless.

If Barthwick shows concern for his own reputation, Jones becomes violent to protect the honour and good name of hi respectable wife. He frees her from the false charge of theft. Barthwick is a bogus liberal, a hypocrite. He doesn’t hesitate to destroy a weak family. His son, Jack, tells lies and robs a woman of her purse. Mrs Jones. on the other hand, is very honest, sincere and submissive. Thus, Jones family is in a way better than Barthwick’s family.

The Silver Box Summary in English

Jack Barthwick returns home after midnight in a drunken state. He is the son of John Barthwick, a wealthy member of the Parliament, belonging to Liberal Party. Jack is helped in opening the lock of the house by Jones who is about thirty years of age and shabbily dressed. He is poor and jobless Jack staggers into his dinning room, carrying a velvet bag of some lady. The bag contains a crimson silk purse. He drops the purse and takes a cigarette out of the silver box.

He wants to give some tip to Jones but he has just one shilling in his pocket. So, he offers a drink to Jones in lieu of cash. He introduces himself to Jones and tells that he had a quarrel with a street walker and he snatched away her bag. He talls to a sleep on the sofa. Jones gulps in several pegs of whisky and is over drunk. He suddenly picks up the silver box and the red silk purse. He leaves the room very pleased that he has out beaten Jack.

Mrs Joncs works as a charwoman in Barthwick’s house In the morning, Wheeler, the maidservant tells Mrs Jones about Mr Jones’ misdeed. Mrs Jones admits that her husband maltreats her. He returns home at 2 AM. the previous night and used violence on her. She, however, links his ill-temper to heavy drinking and unemployment. She is worried about how to feed and support her three children. Marlow, the manservant, as well as Wheeler advise Mrs Jones to approach the court.

Mrs Jones sweeps the dining prom. Jack wakes up and complains of severe headache. Marlow finds the silver box missing. He suspects Mrs Jones stealing it. Mr John Barthwick is a prosperous elderly man. He is quiet and serious. He reads out the news of the success of the labour party in a by-election to Parliament. His wife is greatly perturbed. She fears that the Labour Party is hell bent on depriving the upper classes of their rights and property. Education, she says, has increased discontent among the Lower classes and servants have become rile.

John receives a dishonoured cheque for 40. It was drawn by Jack. Bouncing of cheque can put Jack in routle. John rebukes his son when the latter cornes for breakfast. Just then a young lady calls at the house. She complains Jack had quarrelled with her and taken away her bag. this disclosure shocks Harthwick and he sends for Jack. She demands that her purse containing a Quarry eight pounds should be restored to her. Jack returns with the empty bag.

She threatens to lodge a complaint of theft against Jack. Barthwick pays her eight pounds and settles the daim. After she is gone, John rebukes Jack and calls him a nuisance to society. Jack replies rudely that he (his lather) has helped him simply because be is afraid of a scandal. John feels uneasy. Marlow reports the loss of the silver box. Mr, Barthwick is shocked at this theft and decides to investigate the whole affair.

He cross examines Mrs Tones to get out information about her past and present circumstances. She reveals that her first child was born before Jones married her. This caused a scandal and Jones was dismissed by his employer. He maltreats her but he is not wicked. She lives in a too for 6 shillings a week. Her rent is in arrears.

She herself receives only half a crown for a full days’ work. She says that she has no knowledge of the silver box. In Jones’ house, Mrs Seddon, the landlady comes to collect the rent. Jones gives her a pound and she goes away. Then, he takes out the crimson purse. He says that he got it by chance lying unclaimed on the road and containing more than seven pounds. He has no sense of guilt. He plans to go to Canada to change his luck. Mrs Jones shakes out his coat and the silver box falls down, It is the same box she was questioned about.

Jones says that he took it under the effect of liquor. He promises to throw it into the river. He hates to be called a thief but Mrs Jones is not satisfied with this explanation. She accuses him of ruining her reputation. Jones calls himself no worse than Jack. While the row is on, Robert Snow a detective in plain clothes comes in. He puts his hand on the box and declares to arrest Mrs Jones. Jones confesses that he has stolen the box, not his wife.

As Snow pulls Mrs Jones to the door and blows his whistle to call other policemen, Jones strikes a’blow upon him. Snow cornes to see John Barthwick and produces the silver box. He informs that Jones has been taken into custody for assaulting him in the discharge of his duty He also reports that lack himself had let him enter the house and offered him a drink. Jones is likely to make the same statement before the Police Magistrate. Snow concludes with the information that he has also recovered a red silk purse with money in it from Jones’ pocket.

Mr Barthwick now desires that the whole affair to be hushed up. He professes sympathy with the poor and asks Snow to drop proceedings against Jones. Snow makes it clear that Jones will have to be tried for assaulting a public servant. He advises John to engage a solicitor to defend his son. He takes away the silver box as it has to be produced in the court. John Barthwick is greatly alarmed. He is afraid of bad publicity in the press. His reputation is at stake. Mrs Barthwick is shocked to hear the details from Jack himself. John says in desperation, “Better to have lost a dozen cigarette boxes, and said nothing about it.” Roper, the solicitor, arrives.

John informs him that the charwoman is innocent, her husband had taken away the purse and the box, when he was let into the house by Jack himself. He reveals his fear that the newspapers would give him a bad name if Jones makes a fuss about the purse. The mother asks Jack to speak the truth and say that he never let Jones into the house. Roper’s advice is that Jack should say nothing about the events of the previous night. Jack is tutored to say that he does not remember anything at all.

After this, Jones and his wife are presented in the court. Mrs Barthwick again reminds his lawyer to keep the red purse out of the case. The hearing begins. Marlow, the first witness, tells about the theft of the silver box. Robert Snow, the detective, tells how he received the box from Jones house. He also reports that Jones used violence against him. Jones says in self-defence that he took to violence because Snow insisted on taking his wife into custody Jones says that he had never before been brought to a police court. He admits that he took away the silver box in his fit of drunkenness.

Jack is called into the witness box. He swears that he will speak the truth but he pretends to remember nothing, that he does not know Jones and never met him before. When Iones tries to remind him of the incident, Roper intervenes to say that Jones’ questions are not relevant. Jones asks the magistrate to question Jack why he took the lady’s purse.

Roper intervenes again and requests the magistrate to let Jack leave the witness box. Thus, the theft of the purse by Jack, an important issue in the case, is side tracked. The magistrate acquits Mrs Jones and sets her free. He finds Jones guilty of misconduct of attacking a public servant on duty He declares that people like Jones are a nuisance to the community.

Jack remembers that, the same words were used for him by his father. Jones is sentenced to one months imprisonment with hard labour: “Call this justice? What about him? He got drunk! He took the puts His complaint is that Jack is equally guilty and merits punishment but his cry goes unheard. The court adjourns for lunch. Roper speaks to the reporter not to write anything damaging about the Barthwick family. Jack walks out of the court proudly. Mr Barthwick unhears finally the appeal of Mrs Jones for employment.

The Silver Box Summary in Hindi

जैक बार्थबिक अपने घर नशे में धुत आधी रात के बाद लौटता है। वह जॉन बार्थविक का बेटा है जो संसद के धनी सदस्य हैं और लिबरल पार्टी के खेमे के हैं। जैक को अपना दरवाज़ा खोलने में एक व्यक्ति जोन्स सहायता करता है जो लगभग तीस वर्ष का है और गंदे वस्त्र पहने हैं। वह निर्धन और नौकरीविहीन है। जैक लड़खड़ाता हुआ अपने भोजन कक्ष में प्रवेश करता है उसके हाथ में किसी महिला का बैग है जिसमें एक लाल रेशमी पर्स है वह पर्स भूमि पर गिरा देता है तथा चाँदी के डिब्बे से सिगरेट निकालता है। वह जोन्स को कुछ बख्शीश देना चाहता है पर उसकी जेब में मात्र एक शिलिंग ही है। इस कारण वह जोन्स को नगदी के बदले में एक व्हिसकी का पेग दे देता है। वह अपना परिचय जोन्स को देता है तथा उसे बताता है मेरा झगड़ा एक पतिता से हो गया था। इस कारण मने उसका बैग छीन लिया। वह सोफे पर ही सो जाता है। जोन्स कई पेग गले से उतार लेता है तथा नशे में चूर हो जाता है। वह सहसा चाँदी का डिब्बा तथा लाल रेशमी पर्स उठा लेता है। वह बहुत प्रसन्न मुद्रा में घर से बाहर निकलता है कि उसने जैक को उल्लू बना दिया है।

मिसेज जोन्स बार्थविक परिवार में नौकरानी का काम करती है। प्रातः अन्य सेविका व्हीलर, जोन्स को उसके पति की करतूतों के बारे में बतलाती है। मिसेज जोन्स स्वीकार करती है कि उसका पति उसके साथ बुरा व्यवहार करता है। वह पिछली रात दो बजे घर लौटा तथा उसने मारपीट की। पर उसके क्रोध का कारण वह उसका मद्यपान तथा बेरोज़गारी बताती है। उसे चिन्ता है कि किस प्रकार से अपने तीनों बच्चों का भरण-पोषण करेगी। मार्लो नौकर तथा व्हीलर नौकरानी उसे सलाह देते हैं कि वह न्यायालय का दरवाजा खटखटाए।

मिसेज जोन्स कमरे में झाडू लगाती है। जैक जग जाता है तथा सख्त सरदर्द की शिकायत करता है। मार्लो को पता चलता है कि चाँदी का सिगरेट केस गायब है। वह मिसेज जोन्स पर संदेह करता है। मि. जॉन बार्थविक एक धनी, बड़ी आयु के व्यक्ति हैं। वह शांत स्वभाव तथा गंभीर रहने वाले व्यक्ति हैं। वह लेबर पार्टी के उम्मीदवार की उपचुनाव के विजय का समाचार पढ़ते हैं। उनकी पत्नी चिन्तित हो जाती है। उसे भय है कि लेबर पार्टी उच्च वर्गों के अधिकारों तथा सम्पत्ति को हड़प करने पर उतारू है। वह कहती है कि शिक्षा ने निम्न वर्गों में असंतोष बढ़ा दिया है तथा नौकर अब अभद्र हो गए हैं। जॉन के पास एक 40 पौण्ड का चेक लौट कर आता है जिसे बैंक ने कैश नहीं किया है। वह चेक जैक ने काटा थी।

चेक का भुगतान न होना एक अपराध है और जैक संकट में पड़ सकता है। जॉन अपने बेटे को जब वह नाश्ते के लिए आता है तो डॉट लगाते हैं। तभी एक युवती घर पर आती है। उसकी शिकायत है कि जैक ने उससे झगड़ा किया था और उसका बैग छीन लिया था। यह सुनकर बार्थविक को ठेस लगती है और वह जैक को बलावा भेजते हैं। महिला चाहती है कि उसका पर्स जिसमें आठ पीण्ड के लगभग रकम रखी थी, उसे लौटा दिया जाए। जैक खाली बैग ले जाता है। युवती धमकी देती है कि जैक के विरुद्ध शिकायत दर्ज कर देगी। बार्थविक उसे आठ पौण्ड देकर मामला रफा-दफा कर देते हैं। उसके जाने के पश्चात जॉन, जैक को फटकारते हैं तथा उसे समाज के लिए एक सिरदर्द बताते हैं। जैक अभद्रतापूर्वक उत्तर देता है कि आपने मेरी सहायता मात्र इस कारण की कि आपको बदनामी का डर था। जॉन दुखी हो जाते हैं।

मार्लो चाँदी केस के खोने का समाचार लाता है। मि. बार्थविक को इस चोरी की बात सुनकर आघात लगता है। वह इस मामले की गहरी छानबीन करने का निश्चय करते हैं। वह मिसेज जोन्स से पूछताछ करते हैं ताकि उसके विगत जीवन तथा वर्तमान की स्थिति की जानकारी पा लें। वह बताती है कि उसका पहला बच्चा उसका जोन्स से वियाह होने के पूर्व ही हो गया था। इससे बदनामी हो गयी तथा जोन्स को नौकरी से हाथ धोना पड़ा। वह उसके साथ बुरा व्यवहार तो करता है, पर शैतान नहीं है। वह 6 शिलिंग प्रति सप्ताह किराये वाले एक कमरे में रह रही है। उसका किराया अभी चढ़ा हुआ है। वह स्वयं सारा दिन काम करने पर आधा क्राउन कमा पाती है। वह कहती है कि उसे चाँदी के डिब्बे की कोई जानकारी नहीं है।

जोन्स के घर मिस सेडन किराया वसूलने आती है। जोन्स उसे एक पौंड थमाकर रवाना कर देता है। फिर वह लाल पर्स निकालता है। वह कहता है वह मझे अचानक सड़क पर पड़ा मिल गया था। इसमें सात पौण्ड भी हैं। उसके मन में कोई अपराधी होने का भय नहीं है। वह योजना बना रहा है कि केनेडा जाकर अपना भाग्य आजमाये। मिसेज जोन्स उसका कोट झाड़ती है, उसमें से चाँदी का डिब्बा फर्श पर गिर जाता है। यह वही डिब्बा है जिसके बारे में उससे पूछताछ हो रही थी। जोन्स बताता है कि उसने यह डिब्बा नशे की स्थिति में उठा लिया था और वह उसे नदी में फेंक देने का वायदा भी करता है। वह चोर कहलाने से घृणा करता है। पर मिसेज जोन्स उसकी व्याख्या से संतुष्ट नहीं होती। वह आरोप लगाती है कि जोन्स ने छवि बरबाद कर दी है, जोन्स कहता है कि वह जैक से अधिक बरा नहीं है।

जब झगड़ा चल रहा है, स्नो, जो एक जासूस है सादे वस्त्रों में आता है। वह डिब्बे को हथिया लेता है तथा मिसेज जोन्स को हिरासत में लेना चाहता है। जोन्स स्वीकार कर लेता है कि डिब्बा उसने चुराया था, उसकी पत्नी ने नहीं। जब स्नो मिसेज जोन्स को द्वार तक ले जाता है और अन्य सिपाहियों को बुलाने हेतु सीटी बजाता है तो जोन्स उसे पीट देता है।

स्नो फिर जॉन बार्थविक से मिलने आता है और चाँदी का डिब्बा दिखाता है। वह सूचना देता है कि जोन्स को हिरासत में ले लिया गया है क्योंकि उसने उसे पीटा। वह यह भी बताता है कि स्वयं जैक ने जोन्स को घर में प्रवेश करने दिया था तथा उसे मदिरापान कराया था। नितान्त संभव है कि जोन्स यही बयान पुलिस न्यायाधीश के सामने देगा। स्नो अंत में सूचना देता है कि जोन्स की जेब से पैसा सहित एक लाल रेशमी पर्स भी काबू किया गया है।

मि. बार्थनिक अब चाहते हैं कि सारा मामला ठण्डा कर दिया जाए। वह गरीबों के प्रति अपनी सहानुभूति व्यक्त करते हैं तथा स्नो को कहते हैं कि जोन्स के विरुद्ध मुकदमा न चलाया जाए। स्नो स्पष्ट करता है कि जोन्स पर एक सरकारी नौकर पर हमला करने का आरोप है जिसके लिए उस पर अदालती कार्रवाई होनी ही है। वह जॉन को सलाह देता है कि अपने बेटे के बचाव के लिए किसी वकील को अनुबद्ध कर ले। वह चाँदी केस को साथ ले जाता है क्योंकि इसे न्यायालय में पेश करना है।

जॉन बार्थविक को बहुत डर लगता है। उन्हें समाचार पत्रों में की जाने वाली बदनामी का भय है। उसकी छवि दाँव पर लगी है। जैक के मुँह से सारी घटना सुनकर माँ को गहरा आघात लगता है। जॉन कह उठते हैं कि इससे तो एक दर्जन सिगरेट केस खो देना अच्छा था जिनके बारे में एक शब्द भी न बोलते।
वकील रोपर आ जाता है। जॉन उसे बताते हैं कि नौकरानी मिसेज जोन्स निर्दोष है, उसका पति ही पर्स और डिब्बा उठा ले गया था जब जैक ने स्वयं उसे घर के अंदर बुला लिया था। वह अपना भय बताता है कि समाचार पत्र उसे बदनाम कर देंगे यदि जोन्स पर्स का मामला उठा देता है। माँ जैक को कहती है कि सच-सच बता देना कि तुमने जोन्स को घर के अंदर नहीं बुलाया। रोपर सलाह देता है कि जैक पिछली रात की घटना का कोई ज़िक्र न करे। जैक को पढ़ा दिया जाता है कि वह कहे कि उसे कुछ भी याद नहीं।

एक सप्ताह पश्चात पुलिस अदालत में मजिस्ट्रेट पहले तो दो बेघर छोटी लड़कियों का केस सुनता है। उन्हें घूमता पाया गया था। उनका पिता बताता है कि वह बेरोजगार है तथा अपनी बेटियों को नहीं पाल सकता। उसकी पत्नी उसे छोड़कर किसी अन्य व्यक्ति के साथ भाग गई है। लड़कियों को एक सप्ताह के लिए पुलिस संरक्षण में रख लिया जाता है।

इसके पश्चात जोन्स और उसकी पत्नी को न्यायालय में पेश किया जाता है। मि. बार्थविक पुनः अपने वकील रोपर को याद दिलाते हैं कि लाल पर्स का जिक्र केस में न आने पाए। सुनवाई प्रारम्भ होती है पहला गवाह मार्लो चाँदी के डिब्बे के खो जाने का विवरण देता है। रॉबर्ट स्नो, जो जासूस हैं, बताते हैं कि किस प्रकार से उन्होंने डिव्या जोन्स के घर में बरामद किया। वह यह भी बताते हैं कि जोन्स ने उनके साथ मारपीट की। जोन्स आत्मपक्ष में कहता है कि उसे वार करना पड़ा क्योंकि स्नो उसकी पत्नी को हिरासत में ले जाने की हठ कर रहे थे। जोन्स कहता है उसे आज से पूर्व कभी पुलिस अदालत में पेश नहीं होना पड़ा। वह स्वीकार करता है कि उसने चाँदी का डिब्बा नशे की स्थिति में उठा लिया था।

जैक को कटघरे में बुलाया जाता है। वह शपथ लेता है कि सत्य बोलेगा पर वह झूठ बोलता है कि उसे कुछ भी याद नहीं है, कि वह जोन्स को नहीं जानता और न ही उससे कभी मिला था। जब जोन्स उसे घटना का स्मरण कराता है तो रोपर दखल देता है कि जोन्स के प्रश्न असंगत हैं। जोन्स मजिस्ट्रेट से कहता है कि जैक से पूछे कि उसने महिला का पर्स क्यों छीना था। रोपर पुनः बोल पड़ता है और मजिस्ट्रेट से कहता है कि जैक को कटघरे से चले जाने की अनुमति दे दे। इस प्रकार से जैक द्वारा पर्स को चोरी का मामला जो महत्त्वपूर्ण था, छोड़ दिया जाता है।

मजिस्ट्रेट मिसेज जोन्स को बरी मुक्त कर देता है। वह जोन्स को अपराधी ठहराता है कि उसने ड्यूटी कर रहे सरकारी कर्मचारी पर वार किया। वह कहता है, कि उस जैसे लोग समाज के लिए घातक हैं। जैक को याद आता है कि यही शब्द उसके पिता ने उसके लिए कहे थे। जोन्स को एक माह का कठोर कारावास मिलता है। जोन्स स्वयं को घोर अन्याय का शिकार कहता है। वह चीख कर कहता है-इसे न्याय कहते हैं? उस जैक के साथ क्या हुआ? वह भी नशे में चूर था! उसने पर्स चुराया!” उसकी शिकायत है कि जैक भी उतना ही दोषी है तथा उसे भी दंड मिलना चाहिए पर उसकी आवाज़ अनसुनी कर दी जाती है। कोर्ट लंच के लिए बंद हो जाता है। रोपर प्रेस संवाददाता से निवेदन करता है कि बार्थविक परिवार के विरुद्ध कुछ भी न लिखे। जैक अदालत से गर्वपूर्वक बाहर निकलता है। मि. वार्थविक मिसेज जोन्स की नौकरी बहाल रखने की अपील अनसुनी कर देते हैं।

The Silver Box Word Meaning

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 21 The Silver Box img 1
MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 21 The Silver Box img 2
MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 21 The Silver Box img 3

We think the data given here clarify all your queries of Chapter 21 The Silver Box and make you feel confident to attempt all questions in the examination. So, practice more & more from MP Board Board solutions for Class 12th English Chapter 21 & score well. Need any information regarding this then ask us through comments & we’ll give the best possible answers very soon.

Leave a Comment