MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 4 Children

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 4 Children

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
What happens when the poet looks at the children playing? (MP 2012, 13, 17)
Answer:
When the poet looks at the children playing, his anxieties vanish away.

Question 2.
Where do the windows open? (M.P. 2009 Set B, 13, 15)
Answer:
The windows open towards the morning sun.

Question 3.
What lies in the hearts of the children? (M.P. 2017)
Answer:
Birds and sunshine lie in the hearts of the children.

Question 4.
What does the poet compare to the caresses of the children and their looks?
Answer:
The poet compares the caresses and looks of the children with the contrivings and wisdom of grown ups.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 4 Children

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
When do the problems of the poet end and why?
Answer:
The problems of the poet come to an end when he comes close to the children. It so happens because when he hears the happy voices of playing children all the anxieties of life vanish away.

Question 2.
How does the poet compare his heart with that of children? (M.P. 2016, Imp.)
Answer:
Comparing his heart with that of children the poet says that the hearts of children have birds (enthusiasm) and sunshine (freshness) in them. But in his heart he says blows the wind of autumn (old age) and it has the first fall of the snow (dullness).

Question 3.
What has the gladness of the children been compared to? Do you agree with the comparison? (M.P. 2010)
Answer:
The gladness of the children has been compared to the wisdom of books. I agree with this comparison because true wisdom is the source of joy.

Question 4.
Why does the poet say that the children are better than all the ballads? (Imp.)
Answer:
The poet says that children are better than all the ballads because they themselves are living poem while all the other poem and ballads are lifeless.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment