MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 3 Salutation to the Nation

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 3 Salutation to the Nation

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
Who is known as Shaheed-e-Azam ?
Answer:
Bhagat Singh is known as Shaheed-e-Azam.

Question 2.
Name three patriots who sacrificed their lives for the freedom of motherland, same day at Lahore. (Imp.)
Answer:
The three patriots are Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru.

Question 3.
What slogans were raised by the three revolutionaries?
Answer:
The slogans raised by the three revolutionaries were “Inqualab Jindabad, Samrajyavad Murdabad.”

Question 4.
What did the British do with the bodies of the three revolutionaries?
Answer:
The British mercilessly chopped off the bodies of the three revolutionaries, filled in the sacks and took them to the bank of river Sutlej. They spilled kerosene over them and set them ablaze.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 3 Salutation to the Nation

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
What did the three revolutionaries do while going towards the place of execution? (M.P. 2014) (Imp.)
Answer:
While going towards the place of execution the three revolutionaries were singing patriotic song in a jovial mood. They were followed by the jail officers on all sides.

Question 2.
Describe how the three revolutionaries embraced death for the cause of India’s freedom. (M.P. 2009 Set B, 13)
Answer:
Bhagat Singh along with Sukhdev and Rajguru climbed the stairs of the platform steadily and boldly. Bhagat Singh stood in the centre with Sukhdev on his left and Rajguru on his right. They raised the slogan ‘Inqualab Zindabad, Samrajyavad Murdabad’ in a loud and clear voice. They pulled the hangman’s rope, kissed it and put it round their necks. The hangman set the rope and turned the spindle. The board fell and the three revolutionaries sacrificed their life.

Question 3.
How did Bhagat Singh’s parents react at the execution of their beloved son?
Answer:
Bhagat Singh’s parents were waiting outside of the jail. The crowd was getting unmanageable. They feared that any unwanted incident might take place. At this moment also they thought about the safety of other people.

Question 4.
What did Sardar Kishan Singh do to avoid any untoward incident?
Answer:
To avoid any untoward incident, Sardar Kishan drove away the crowd a little further from the jail gate. In order to direct their minds from gallows he started delivering a speech.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 3 Salutation to the Nation

Question 5.
What did the village people do when they heard the news of Bhagat Singh’s execution? (Imp.)
Answer:
When the village people heard the news of Bhagat Singh’s execution, they flocked to the sacred spot carrying torches with them.

Question 6.
How did Mahatma Gandhi and Pandit Jawahar Lai Nehru pay tribute to Shaheed-e-Azam?
Answer:
In his tribute to Shaheed-e-Azam Mahatma Gandhi said, “It has increased our power for winning freedom for which Bhagat Singh and his comrades died”. In his tribute Pt. Jawahar Lai Nehru said, “Their magnificent courage and sacrifice has been an inspiration to the youth of India. ”

Question 7.
What did Mahatma Gandhi say on the death of Bhagat Singh? (M.P. 2015, 16)
Answer:
Mahatma Gandhi said, “It has increased our power for winning freedom for which Bhagat Singh and his comrade died.”

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment