MP Board Class 8th General English Solutions Chapter 13 Virtue Pays

Students who are in search of Class 8th English Solutions can use MP Board Solutions for Class 8th English Chapter Wise Pdf. So, if you follow MP Board Class 8th General English Textbook Solutions you can cover all the topics in Chapter 13 Virtue Pays Questions and Answers. First check in which chapter you are lagging and then Download MP Board Solutions for Class 8th English. English is the scoring subject if you improve your grammar skills. Because most of the students will lose marks by writing grammar mistakes. So, we suggest you to Download MP Board Class 8th English Solutions according to the chapters.

MP Board Class 8th General English Solutions Chapter 13 Virtue Pays

Check out the topics covered in Chapter before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of MP Board Class 8th English Chapter 13 Virtue Pays Questions and Answers pdf links. The solutions for MP Board Class 8th English Textbook are prepared by the English experts. This helps to improve your communication skills.

Virtue Pays Textual Exercise

Read and Learn
(पढ़ो और याद करें):
Answer:
Do Yourself.

Word Power
(शब्द सामर्थ्य):

A. Match the words in column A with their meanings in a column B:
(कॉलम A के शब्दों का मिलान कॉलम B में दिये उनके अर्थों से करें:)
MP Board Class 8th General English Chapter 13 Virtue Pays-1
Answer:
(a)→ (ii) a sign used to represent some thing.
(b)→ (iv) to walk slowly around without purpose.
(c)→ (i) an imaginary creature with magic power.
(d)→ (iii) the plants found in a particular area of environment.

B. Give one word for the following:

  1. A small area of still water, especially one that is artificial.
  2. which is connected with God.
  3. a wild plant growing where it is not wanted.
  4. behavior that shows high moral standard.

Answer:

  1. pool
  2. divine
  3. weed
  4. virtue.

Comprehension
(बोध प्रश्न):

(A) Answer the questions:
(इन प्रश्नों का उत्तर दें:)

Question 1.
What did Yudhishthira say to Nakula ?
(व्हॉट डिड युधिष्ठिर से टु नकुल ?)
युधिष्ठिर ने नकुल से क्या कहा ?
Answer:
Yudhishthira said to Nakula to climb the tree and look all over the forest and see if water was near.
(युधिष्ठिर सैड टु नकुल टु क्लाइम्ब द ट्री ऐण्ड लुक ऑल ओवर द फॉरेस्ट ऐण्ड सी इफ वाटर वॉज़ नीयर।)
युधिष्ठिर ने नकुल से कहा कि वह पेड़ पर चढ़कर देखे कि जंगल में कहीं पानी हो।

Question 2.
What did the voice from the pond say ?
(व्हॉट डिड द वॉइस फ्रॉम द पाँड से ?)
तालाब से आवाज़ ने क्या कहा ?
Answer:
The voice said not to drink the water before the conditions for drinking water from the pool are fulfilled.
(द वॉइस सैड नॉट टु ड्रिंक द वॉटर बिफोर द कंडिशन्स फॉर ड्रिंकिंग वॉटर फ्रॉम द पूल आर फुलफिल्ड.)
आवाज ने कहा कि जब तक तालाब के नियमों का पालन न हो, पानी न पिया जाए।

Question 3.
Did Nakula pay heed to the voice ?
(डिड नकुल पे हीड टू द वॉइस ?)
क्या नकुल ने आवाज की ओर ध्यान दिया ?
Answer:
No, Nakula did not pay heed to the voice.
(नो, नकुल डिड नॉट पे हीड टू द वॉइस.)
नहीं, नकुल ने आवाज़ की ओर ध्यान नहीं दिया।

Question 4.
What were the questions put up by Yaksha? Mention at least four.
(व्हॉट वर द क्वेश्चन्स पुट अप बॉय यक्ष ? मेन्शन एट लीस्ट फोर.)
यक्ष ने क्या प्रश्न पूछे ? कम से कम चार लिखें।
Answer:
Yaksha asked the following questions:
(यक्ष आस्क्ड द फॉलोइंग क्वेश्चन्सः)
यक्ष ने निम्नलिखित सवाल पूछे

1. Which is the best road to Heaven ?
2. Which is the worst enemy of man ?
3. What is the way to be happy ?
4. Who is the greatest man of all ?

1. विच इज द बेस्ट रोड टू हेवन ?
2. विच इज़ द वर्स्ट ऐनिमी ऑफ मैन ?
3. व्हॉट इज द वे टू बी हैपी ?
4. हू इज़ द ग्रेटेस्ट मैन ऑफ ऑल ?)

1. स्वर्ग के लिए सबसे अच्छा रास्ता कौन-सा है ?
2. आदमी का सबसे बड़ा दुश्मन कौन है ?
3. खुश रहने का क्या तरीका है ?
4. सबसे महान आदमी कौन है ?

Question 5.
Which is the best of all virtues ?
(विच इज़ द बेस्ट ऑफ ऑल वढूंस ?)
सबसे अच्छा सद्गुण कौन-सा है ?
Answer:
The best virtue is to hate none.
(द बेस्ट वर्दू इज़ टू हेट नन.)
किसी से भी नफरत न करना, सबसे अच्छा सद्गुण है।

Question 6.
Why did Yudhishthira wish to get back Nakula ?
(व्हाय डिड युधिष्ठिर विश टु गेट बैक नकुल ?)
युधिष्ठिर नकुल को वापिस क्यों पाना चाहता था ?
Answer:
Yudhishthra wished to get back Nakula because Yudhishthira was the son of Kunti and Nakula was the son of Madri. When they would return back after thirteen years of exile, both the mothers would get at least one of her sons.
(युधिष्ठिर विश्ड टू गेट बैक नकुल बिकॉज़ युधिष्ठिर वॉज़ द सन ऑफ कुन्ती एण्ड नकुल वॉज़ द सन ऑफ मादरी। व्हेन दे वुड रिटर्न बैक ऑफ्टर थर्टीन इयर्स ऑफ एग्ज़ाइल, बोथ द मदर्स वुड गेट एट लीस्ट वन ऑफ हर सन्स.)
युधिष्ठिर नकुल को वापिस इसलिए चाहता था क्योंकि युधिष्ठिर कुन्ती पुत्र था व नकुल मादरी का बेटा। जब तेरह साल के बनवास के बाद वे घर पहुँचते तो दोनों माताओं को कम से कम एक पुत्र तो मिल जाता।

Question 7.
How did the four brothers rise to their former selves ?
(हाउ डिड द फोर ब्रदर्स राइज़ टू देअर फॉर्मर सेल्व्स ?)
चारों भाई अपनी पहली अवस्था में कैसे आ गये ?
Answer:
Yaksha was happy at the just nature of Yudhishthira. He sprinkled water on the four brothers and they rose to their former selves.
(यक्ष वॉज़ हैप्पी ऐट द जस्ट नेचर ऑफ युधिष्ठिर. ही स्प्रिंकल्ड, वॉटर ऑन द फोर ब्रदर्स एण्ड दे रोज टू देयर फॉरमर सेल्व्स.)
यक्ष युधिष्ठिर की न्याय नीति से प्रसन्न हुए व उन्होंने चारों भाइयों पर पानी छिड़का और वे अपनी पहली अवस्था में आ गये।

Question 8.
What moral do you draw from this story ?
(व्हॉट मॉरल डू यू ड्रॉ फ्रॉम दिस स्टोरी ?)
इस कहानी से क्या शिक्षा मिलती है ?
Answer:
Virtue never goes unrewarded.
(वयूँ नेवर गोज़ अनरिवॉर्डिड.)
सद्गुण कभी प्रतिफल के बिना नहीं जाता।

(B) Tick the Correct one
(सही विकल्प को चिन्हित करें:).

Question 1.
Yudhishthira was Nakula’s:
(a) real brother
(b) half brother
(c) cousin.
Answer:
(b) half brother.

Question 2.
Sahadev grieved for his:
(a) dead brother
(b) dead mother
(c) dead father.
Answer:
(a) dead brother.

Question 3.
Who paid special heed to the strange voice ?
(a) Arjuna
(b) Nakula
(c) Yudhishthira.
Answer:
(a) Yudhishthira.

Question 4.
Yaksha was highly pleased with:
(a) Nakula
(b) Yudhishthira
(c) Arjuna.
Answer:
(b) Yudhishthira.

Let’s Learn
(आओ याद करें):

(A) Fill in the blanks with appropriate modal auxiliary verbs:
(उचित model auxiliary क्रियाओं से रिक्त स्थान भरें:)
(use negative where required)

  1. The weathers report says it ……………. rain today.
  2. …………… you read this poem for me, please ?
  3. I am not well. I ………….. work for long.
  4. The new counter ……………. open next Monday.
  5. …………… I use your phone ?

Answer:

  1. may
  2. Can
  3. can’t
  4. might
  5. May.

(B) What questions will you ask in each of the following situations:
(निम्न स्थितियों में आपक्या प्रशन पूछेंगे?)
(Use a modal in each sentence)

  1. You want to have some ice cream.
  2. You want to know who is on the telephone.
  3. You want to know the time.

Answer:

  1. May I have some ice cream ?
  2. May I know who is on the telephone ?
  3. Can I know the time ?

(C) Frame sentences with the help of the given information.
(दी गई सूचना से वाक्य बनायें)
Nakul was Madri’s Son.

1. Nakul looked all over the forest
The Yaksha was a divine spirit.

2. The Yaksha asked many questions.
Bhima was very strong.

3. Bhima paid no heed to the strange voice.
Arjun was very good at archery.

4. Arjuna was a great warrior.
Sahedev was the youngest Pandav.

5. Sahdeva failed to return.
Yudhishthira was famous for his justice.

6. Yudhishthira answered all the questions very well.
Answer:

  1. Nakul, who was Madri’s son, looked all over the forest.
  2. The Yaksha, who was divine spirit, asked many questions.
  3. Bhima, who was very strong, paid no heed to the strange voice.
  4. Arjuna, who was very good at bow, was a 1 great warrior.
  5. Sahadev who as the youngest Pandava, failed to return.
  6. Yudhishthira, who was famous for his justice, answered all the questions very well.

Let’s Talk
(आओ बात करें):

Make two groups. One will ask the questions in column A and the other will find the correct answers from column B.
(दो समूह बनाएँ। उनमें से एक कॉलम A से प्रश्न पूछेगा और दूसरा कॉलम B से सही उत्तर देगा)।
MP Board Class 8th General English Chapter 13 Virtue Pays-3

Answer:

  1. (e)
  2. (i)
  3. (f)
  4. (a)
  5. (h)
  6. (b)
  7. (d)
  8. (f)
  9. (c)
  10. (g).

Let’s Read
(आओ पढ़ें):

Here is Yudhishthira’s diary. Go through this record and answer the questions given below:
(यह युधिष्ठिर की डायरी है। इस विवरण को पढ़ो और नीचे लिखे प्रश्नों के उत्तर दोः)

Question 1.
Who were wandering in the forest ?
Answer:
Pandavas were wandering in the forest.

Question 2.
When were the Pandavas wandering in the forest ?
Answer:
Pandavas were wandering in the forest at 4 p.m.

Question 3.
At what time did they fell thirsty ?
Answer:
They felt thristy at 4.05 p.m.

Question 4.
When did Yudhishthira order Nakul to bring water ?
Answer:
Yudhishthira ordered Nakul to bring water at 4.30 p.m.

Question 5.
When did Yudhishthira himself go to pool ?
Answer:
He himself went to pool at 6 p.m.

Let’s Write
(आओ लिखो):

Read the telephonic conversation and the message given in the book:
Now read the given telephonic conversation and write the message.
(पुस्तक में दिये टेलीफोन पर वार्तालाप और संदेश को पढ़ें। अब नीचे दिये टेलीफोन पर बातचीत को पढ़ें और संदेश लिखो।)
Answer:

MP Board Class 8th General English Chapter 13 Virtue Pays-4

Let’s do it
(आओ इसे करें):

Read more stories about great-men and mythological heroes and tell them in your class.
(Ask your teacher to help you.)
महान व्यक्तियों और पौराणिक नायकों के बारे में और अधिक कहानियाँ पढ़ो और अपनी कक्षा में बताओ।
(अपने शिक्षक से सहायता लो।)
Do yourself.

Virtue Pays Word Meanings

Wander (वॉन्डर) – घूमना, फिरना; Thirst (थट्)प्यास; Symbol (सिम्बल) – संकेत; Heed (हीड) – ध्यान देना; Overpowered (ओवरपॉवर्ड) – पराजित किया; Ultimately (अल्टीमेटली) – अन्त में; Contented (कन्टेन्डिड) – सन्तुष्ट; Weep (वीप) रोना; Just (जस्ट) – न्याय संगत, न्यायोचित; Sprinkle (स्प्रिन्कल) – छिड़कना; Divine (डिवाइन) – दैवीय; Virtue (वयूं) – सद्गुण; Exile (ऐग्ज़ाइल) – वनवास, Grieve (ग्रीव) – दुःखी होना; Heaven (हैवन) – स्वर्ग; Weeds (वीड्स) – खरपतवार; Fate (फेट) – भाग्य।

Virtue Pays Summary, Pronunciation & Translation

1. Once when the Pandavas, were wandering in the forest, they felt very thirsty. But nowhere could they find water. They began to feel that they would die of thirst. The eldest brother Yudhishthira, a man of truth, then said to his half-brother. Nakula, “O! Nakula, son of Madri, climb that tree and look all over the forest and see if there is some water near by; look if there are trees, birds or plants, for they are sure signs of water.” Nakula climbed the tree and saw some plants and greenery at a distance. It appeared as if there was a pool. “Go then Nakula.” said Yudhishthira, “and bring some water for your brothers.”

वन्स व्हेन द पांडवाज़, वर वॉन्डरिंग इन द फॉरेस्ट, दे फैल्ट वैरी थर्सटी. बट नोव्हेअर कुड दे फाइन्ड वॉटर. दे बिगेन टु फील दैट दे वुड डाई ऑफ थर्स्ट. द ऐल्डेस्ट ब्रदर युधिष्ठिर, अ मैन ऑफ टुथ, दैन सैड टु हिज़ हॉफ-ब्रदर नकुल, “ओ ! नकुल, सन ऑफ माद्री, क्लाइम्ब देट ट्री एण्ड लुक ऑल ओवर द फॉरेस्ट एण्ड सी इफ देअर इज़ सम वॉटर नियरबाइ; लुक इफ देअर आर ट्रीज़, बर्ड्स ऑर प्लांट्स, फॉर दे आर श्योर साइन्स ऑफ वाटर।” नकुल क्लाइम्ब्ड द ट्री एण्ड सा सम प्लांट्स एण्ड ग्रीनरी ऐट अडिस्टेंस. इट अपीयर्ड ऐज़ इफ देअर वॉज़ अ पूल. “गो दैन नकुल” सैड युधिष्ठिर, “एण्ड ब्रिग सम वॉटर फॉर योर ब्रदर्स.”

अनुवाद:
एक बार जब पांडव जंगल में घूम रहे थे, उन्हें बहुत प्यास लगी। लेकिन उन्हें कहीं पानी नहीं मिला। उन्हें ऐसा लगा कि वे प्यास से मर जायेंगे। सबसे बड़े भाई युधिष्ठिर, एक सत्यवादी व्यक्ति ने अपने सौतेले भ्राता नकुल से कहा, ओ! नकुल, माद्री के पुत्र, उस पेड़ पर चढ़ जाओ और जंगल के चारों ओर देखो कि कहीं पास ही कुछ पानी है, देखो, कहीं पेड़, या पक्षी है क्योंकि वे पानी होने के चिह्न हैं। नकुल पेड़ पर चढ़ गया और उसने कुछ दूरी पर कुछ पौधे और हरियाली देखी। ऐसा प्रतीत होता था कि वहाँ पर एक तालाब था।”तब जाओ नकुल।”युधिष्ठिर ने कहा, “और अपने भाइयों के लिए थोड़ा पानी ले आओ।”

2. Nakula set out towards the place and came across a pool of clean water. No sooner did he bend to drink the water than a strong voice cried, “Stop ! Do not drink the water till you have obeyed the laws of this pool. No one can drink its water till he has answered the questions I ask.

If you take even a drop of water before this, you may die at once.” Nakula paid no heed to the voice. He had hardly touched the water when he fell dead among the weeds growing near the pond. Yudhishthira and his brothers waited for hours for Nakula but he did not return. Then Yudhishthira sent Sahadeva to find out his brother’s whereabouts.

नकुल सैंट आउट टुवर्ड्स द प्लेस एण्ड केम अक्रॉस अ पूल ऑफ क्लीन वॉटर. नो सूनर बिड ही बैन्ड टु ड्रिक द वॉटर दैन अ स्ट्रांग वॉइस क्राइड, “स्टॉप! डू नॉट ड्रिंक द वॉटर टिल यू हैव ओबेड द लॉज़ ऑफ दिस पूत. नो वन कैन ड्रिंक इट्स वॉटर टिल ही हैज ऑन्सर्ड द क्वेशान्न आइ आस्क. इफ यू टेक ईवन अ ड्रॉप ऑफ वॉटर बिफोर दिर, यू मे डाइ ऐट वन्स।” नकुल पेड नो हीड टु द वॉइस हो हैड हार्डली टच्ड द वॉटर हैन ही फैल डैड अमंग द वीड्स पोइंग नियर पांड। युधिष्ठिर एण्ड हिज ब्रदर्स वेटेड फॉर ऑवर्स फॉर नकुल बट ही. डिड नॉट रिटर्न. दैन युधि केहर सैन्ट सहदेव टु फाइन्ड आउट हिज़ ब्रदर्स व्हेअरअबाउट्स।

अनुवाद:
नकुल उस स्थान की ओर चल पड़ा और स्वच्छ पानी के एक जलाशय के पास आ गया। जैसे ही वह पानी पीने नीचे झुका, तभी एक शक्तिशाली आवाज आई,”रुको! जब तक तुम इस जलाशय के नियमों का पालन नहीं कर लेते तब तक पानी मत पियो। कोई भी इस जलाशय का पानी तब तक नहीं पी सकता जब तक मेरे प्रश्नों का उत्तर नहीं दे देता।

यदि इससे पहले तुमने एक भी बूंद पानी लिया तो तुम तुरन्त मर जाओगे।” नकुल ने आवाज की ओर कोई ध्यान नहीं दिया। उसने पानी को छुआ ही था कि वह जलाशय के निकट उसी खरपतवार पर गिरकर मर गया। । युधिष्ठिर और उनके भाईयों ने नकुल की कई घण्टों तक प्रतीक्षा की परन्तु वह नहीं लौटा। तब युधिष्ठिर ने सहदेव को अपने भाई का पता लगाने के लिए भेजा।

3. When Sahadeva reached the pool he saw Nakula lying dead there. He felt very much grieved. He could not weep for his dead brother as his thirst had overpowered his emotions. He knelt down to drink water instead. “Wait,” cried the voice, “Do not take even one drop of this water until you have answered my questions; if you do so, you will die.” The prince did not care for the voice and stopped to drink water.

He had hardly drunk a little water when he also fell dead. When Sahadeva also failed to return, Yudhisħthira sent Arjuna and then Bhima. But both met the same fate. Ultimately Yudhishthira himself went to the pool. The strange voice cried, “Stop, unless you answer my questions before drinking water you will also die like your brothers. Such is the law of this place.”

व्हेन सहदेव रीच्ड द पूल ही सॉ नकुल लाइंग डैड देअर. ही फैल्ट वैरी मच ग्रीव्ड. ही कुड नॉट वीप फॉर हिज़ डैड ब्रदर ऐज हिज़ थर्स्ट हैड ओवरपावर्ड हिज़ इमोशन्स. ही नैल्ट डाउन टु ड्रिंक वॉटर इन्स्टीड. “वेट,” क्राइड. द वॉइस, “डू नॉट टेक ईवन वन ड्रॉप आफ दिस वॉटर अनटिल यू हैव ऑन्सर्ड माइ क्वैश्चन्स; इफ यू डू सो, यू विल डाइ.” द प्रिन्स डिड नॉट केअर फॉर द वॉइस एण्ड स्टूप्ड टु ड्रिंक वॉटर.

ही हैड हार्डली ड्रंक अ लिटल वॉटर व्हेन ही ऑल्सो फैल डैड. व्हेन सहदेव ऑल्सो फेल्ड टु रिटर्न, युधिष्ठिर सेन्ट अर्जुन एण्ड दैन भीम। बट बोथ मैट द सेम फेट. अल्टिमेट्ली युधिष्ठिर हिमसैल्फ वैन्ट टु द पूल। द स्ट्रेन्ज वॉइस क्राइड, “स्टॉप, अनलैस यू ऑन्सर माइ क्वैश्चन्स बिफोर – ड्रिंकिंग वॉटर यू विल ऑल्सो डाइ लाइक योर ब्रदर्स. सच इज़ द लॉ ऑफ दिस प्लेस.”

अनुवाद:
जब सहदेव तालाब पर पहुँचा तो उसने नकुल को वहाँ मृत पड़े हुए देखा। उसे अत्यन्त दुःख हुआ। वह अपने मृत भाई के लिए रो भी न पाया क्योंकि प्यास उसकी भावनाओं पर हावी हो चुकी थी। इसके बजाय वह पानी पीने के लिए नीचे झुका। रुको, “आवाज आई,” जब तक तुम मेरे प्रश्नों का उत्तर नहीं दे देते हो तुम इस जल की एक बूंद भी नहीं ले सकते हो; यदि तुम ऐसा करते हो तो तुम्हारी मृत्यु हो जाएगी।”

राजकुमार ने आवाज की परवाह न की और पानी पीने के लिए नीचे झुका। उसने मुश्किल से थोड़ा सा ही पानी पिया था कि वह भी मृत होकर गिर पड़ा। जब सहदेव भी नहीं लौटा तो युधिष्ठिर ने अर्जुन और फिर भीम को भेजा। परन्तु उन दोनों का भी वही हाल हुआ। अन्त में युधिष्ठिर स्वयं जलाशय पर गये। उस अजीब सी आवाज ने कहा, “रुको, जब तक पानी पीने से पहले तुम मेरे प्रश्नों का उत्तर नहीं दे देते तुम भी अपने भाइयों की तरह मृत हो जाओगे। ऐसा यहाँ का नियम है।

4. It appeared to Yudhishthira as if it was the voice of some divine power. So he said, “Before I answer your questions, pray tell me who you are ! Surely you must be from the other world.” “Yes, you are right”, said the spirit. “I am Yaksha, the spirit of the woods. I rule over this region. I have made a rule that anyone who wants to drink the water of this pool must first answer my questions or he shall die at once.” “Ask your questions,” said Yudhishthira, “I shall answer them to the best of my ability.” Then Yaksha asked his questions.
Yaksha : Which is the best road to Heaven ?
Yudhishthira : Virtue is the best road to Heaven

इट अपीयर्ड टु युधिष्ठिर ऐज़ इफ इट वॉज़ द वॉइस ऑफ सम। डिवाइन पावर। सो ही सैड, “बिफोर आइ ऑन्सर योर क्वैश्चन्स, प्रे टैल मी हू यू आर! श्योरली यू मस्ट बी फ्रॉम द अदर वर्ल्ड.” “येस, यू आर राइट,” सैड द स्पिरिट. “आइ ऐम यक्ष, द स्पिरिट ऑफ द वुड्स. आइ रूल ओवर दिस रीजन. आइ हैव मेड अ रूल दैट ऐनीवन हू वॉन्ट्स टु ड्रिंक द वॉटर ऑफ दिस पूल मस्ट फर्स्ट ऑन्सर माइ क्वैश्चन्स ऑर ही शैल डाइ ऐट वन्स.” “आस्क योर क्वैश्चन्स,” सैड युधिष्ठिर, “आइ शैल आन्सर दैम टु द बैस्ट ऑफ माइ एबिलिटी.”दैन यक्ष आस्क्ड हिज़ क्वैश्चन्स। यक्ष व्हिच इज़ द बैस्ट रोड टु हैवन ? युधिष्ठिर व यूँ इज़ द बैस्ट रोड टु हैवन.

अनुवाद:
युधिष्ठिर को ऐसा लगा कि जैसे यह किसी दैवीय शक्ति की आवाज है. इसीलिए उसने कहा, “इससे पहले कि मैं आपके प्रश्नों के उत्तर दूँ, मेरी प्रार्थना है कि मुझे यह बताएँ कि आप कौन हैं ? अवश्य ही आप किसी अन्य संसार से हैं।” हाँ, तुम सही हो”, प्रेत ने कहा! “मैं यक्ष हूँ, जंगल का प्रेत इस जंगल पर मेरा शासन है। मैंने यह नियम बनाया है कि जो भी इस तालाब के पानी को पीना चाहता है उसे पहले मेरे प्रश्नों का उत्तर देना होगा। अन्यथा वह तुरन्त मर जाएगा।” “अपने प्रश्न पूछे”, युधिष्ठिर ने कहा, “मैं अपनी पूर्ण योग्यतानुसार उनके उत्तर दूंगा।” तब यक्ष ने अपने प्रश्न पूछे। यक्ष – स्वर्ग के लिए सबसे उत्तम मार्ग कौन-सा है ? युधिष्ठिर स्वर्ग के लिए सबसे उत्तम मार्ग सद्गुण है।

5. Yaksha : Which is the best of virtues ?
Yudhishthira : The best virtue is to hate none.
Yaksha : Which is the worst enemy of man ? Yudhishthira : Anger is the worst enemy of man.
Yaksha : Which man is rich and poor at the same time?
Yudhishthira : The man who has much butegives nothing.
Yaksha : How may a poor man become rich ?
Yudhbishthira : A poor man may become rich by being content.
Yaksha : What is heavier than the earth and the clouds ?
Yudhishthira : The love of parents. Yaksha : What is the way to be happy ? Yudhishthira : To tell the truth and be kind. Yaksha : Who is the greatest man of all ?
Yudhishthira : One who is unaffected by joy and sorrow.

यक्ष – व्हिच इज़ द बैस्ट ऑफ व – ज़ ? युधिष्ठिर – द बैस्ट वयूँ इज़ टु हेट नन. यक्ष व्हिच इज़ द वर्स्ट ऐनिमी, ऑफ मैन ?
युधिष्ठिर – ऐंगर इज़ द वर्स्ट ऐनिमी ऑफ मैन. यक्ष – व्हिच मैन इज़ रिच एण्ड पूअर ऐट द सेम टाइम ?
युधिष्ठिर – द’मैन हू हैज़ मच बट गिब्स नथिंग? यक्ष-हाउ अ पूअर मैन बिकम रिच?
युधिष्ठिर – अ पूअर मैन मे बिकम रिच बाइ बीइंग कन्टेन्ट. यक्ष – व्हॉट इज़ हैवियर दैन द अर्थ एण्ड द क्लाउड्स ?
युधिष्ठिर – द लव ऑफ पेरेन्ट्स. यक्ष–व्हॉट इज़ द वे टु बी हैपी ?
युधिष्ठिर – ट्र टैल द टुथ एण्ड बी काइण्ड. यक्ष हू इज द ग्रेटेस्ट मैन ऑफ ऑल ?
युधिष्ठिर – वन हू इज़ अनइफैक्टिड बाइ जॉय एण्ड सोरो.

अनुवाद:
यक्ष सर्वश्रेष्ठ सद्गुण कौन – सा है ?
युधिष्ठिर – किसी से भी घृणा न करना सर्वश्रेष्ठ सद्गुण है।
यक्ष – मनुष्य का सबसे बुरा शत्रु कौन है ? युधिष्ठिर क्रोध मनुष्य का सबसे बुरा शत्रु है।
यक्ष – कौन-सा मनुष्य एक साथ गरीब और धनी है ?
युधिष्ठिर – वह व्यक्ति जिसके पास बहुत है परन्तु किसी को देता कुछ नहीं है।
यक्ष – एक गरीब व्यक्ति धनी कैसे बन सकता है ?
युधिष्ठिर – एक गरीब व्यक्ति संतोषी होकर धनी बन सकता है।
यक्ष पृथ्वी और बादलों से क्या भारी है ? युधिष्ठिर – माता – पिता का प्रेम।
यक्ष – प्रसन्न रहने का क्या तरीका है ? युधिष्ठिर सत्य बोलना और दया करना। यक्ष सबसे महान् व्यक्ति कौन है ? युधिष्ठिर वह, जो सुख एवं दुःख से अप्रभावित हो।

6. Then said Yaksha, “O! Prince, you have answered my questions very well. Now you may drink the water. I also give you a boon. Name anyone of your brothers whom I may bring to life again.” Yudhishthira said, “LetNakula, the son of Madri, be brought to life.” “But he is only your half-brother,” said Yaksha “Don’t you want your real brothers Bhima and Arjuna to live again ? Don’t you love them ?” “Yes I love them,” said Yudhishthira. “But I wish that Nakula should come back to life.’

दैन सैड यक्ष, “ओ ! प्रिन्स, यू हैव ऑन्सर्ड माइ क्वैश्चन्स _वैरी वैल. नाउ यू मे ड्रिंक द वॉटर. आइ ऑल्सो गिव यू अ बून. नेम ऐनीवन ऑफ योर ब्रदर्स हूम आइ मे ब्रिग टु लाइफ अगेन.” युधिष्ठिर सैड, “लैट नकुल, द सन ऑफ माद्री, बी ब्रॉट टु लाइफ”. “बट ही इज़ ओनली योर हाफ-ब्रदर,” सैड .यक्ष. “डोन्ट यू वॉन्ट योर रीयल ब्रदर्स भीम एण्ड अर्जुन टु लिव अगेन? डॉन्ट यू लव दैम ?” “यस, आइ लव दैम”, सेड युधिष्ठिर. “बट आइ विश दैट नकुल शुड कम बैक टु लाइफ.”

अनुवाद:
हो। मैं तुमको एक वरदान भी देता हूँ। किसी भी अपने एक भाई का नाम बताओ जिसे मैं पुनर्जीवित कर दूं।”. युधिष्ठिर ने कहा, “माद्री का पुत्र नकुल पुनः जीवित हो जाए।””लेकिन वह तो तुम्हारा सौतेला भाई है।” यक्ष ने कहा, “क्या तुम नहीं चाहते कि तुम्हारे सगे भाई भीम और अर्जुन पुनः जीवित हो जाएँ ? क्या तुम्हें उनसे प्रेम नहीं है ?” “हाँ, मुझे उनसे प्रेम है,” युधिष्ठिर ने कहा, “लेकिन मेरी इच्छा है कि नकुल पुनः जीवित हो जाए।”

7. “Why ?” asked the Yaksha. Yudhishthira replied, “I am the son of Kunti and Nakul is the son of Madri. Please bring back Nakul to life so that one son of each mother remains alive.”. Yudhishthira had hardly spoken these words when Yaksha said, “O ! Prince, I am Dharma, the God of Justice. I wished to know if you were just. I find that you are really so. I am highly pleased and shall bring all your brothers to life.” Yaksha sprinkled some drops of water on the dead bodies of the four brothers and they came back to life.

जलाइव. युधिष्ठिर रिप्लाइड, आइ ऐम द सन ऑफ कुन्ती एण्ड नकुल इज़ द सन ऑफ माद्री. प्लीज़ ब्रिग बैक नकुल टु लाइफ सो दैट वन सन ऑफ ईच मदर रिमेन्स अलाइव.” युधिष्ठिर हैड हार्डली स्पोकन दीज़ वर्ड्स हैन यक्ष सैड, “ओ ! प्रिन्स, आइ ऐम धर्म, द गॉड ऑफ जस्टिस. आइ विश्ड टु नो इफ यू वर जस्ट. आइ फाइण्ड दैट यू आर रीयली सो. आइ एम हाइली प्लीज्ड एण्ड शैल ब्रिग ऑल योर ब्रदर्स टु लाइफ.” यक्ष स्प्रिन्कल्ड सम ड्रॉप्स ऑफ वॉटर ऑन द डैड बॉडीज़ ऑफ फोर ब्रदर्स एण्ड दे कैम बैक टु लाइफ.

अनुवाद:
“क्यों,” यक्ष ने पूछ। युधिष्ठिर ने उत्तर दिया, “मैं कुन्ती का पुत्र हूँ और नकुल माद्री का पुत्र है। कृपया नकुल को पुनर्जीवित कर दें जिससे। प्रत्येक माता का एक-एक पुत्र जीवित रहे। युधिष्ठिर ने मुश्किल से इतना ही कहा था कि यक्ष ने कहा, “ओ ! राजकुमार, मैं धर्म हैं न्याय का देवता। मैं जानना चाहता था कि तुम न्यायी हो। मैंने देखा कि तुम वास्तव में ऐसे ही हो। मैं अत्यधिक प्रसन्न हूँ और तुम्हारे सभी भाइयों को पुनर्जीवित कर दूंगा। यक्ष ने चारों भाइयों के मृत शरीरों पर पानी की कुछ बूंदें छिड़की और वे जीवित हो गये। “व्हाइ ?”ऑस्क्ड द यक्ष. तब यक्ष ने कहा, “ओ राजकुमार, तुमने मेरे प्रश्नों के उत्तर अत्यन्त अच्छी प्रकार से दिये हैं। अब तुम पानी पी सकते

The main aim is to share the knowledge and help the students of Class 8th to secure the best score in their final exams. Use the concepts of MP Board Class 8th English Chapter 13 Virtue Pays Questions and Answers in Real time to enhance your skills. If you have any doubts you can post your comments in the comment section, We will clarify your doubts as soon as possible without any delay.

Leave a Comment