MP Board Class 11th General English Model Question Paper

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is MP Board Class 11th General English Grammar Model Question Paper. In the MP Board Class 11th English textbook Answers pdf, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved Model Question Paper, etc. If you are planning to prepare Chapter wise Questions and Answers, then you’re suggested to go with this MP Board Class 11th English Textbook Solutions PDF for better understanding and preparation.

MP Board Class 11th General English Model Question Paper

Time : 3 Hrs.
M.M. 100

  • Note : Attempt all quest tons.

Section ‘A’

Question 1.
Read the following passage carefully and answer the questions given below:

Rural India faces serious shortages-power, water, health facilities, roads etc. these are known and recognised. However, the role of technology in solving these and other problems is barely acknowledged and the actual availability of technology in rural areas is marginal. The backbone of the rural economy is agriculture, which also provides substance to cover the half the country’s population. The green revolution of the [1]970s was in fact, powered by the scientific work in various agricultural research institutions. While some fault the green revolution for excessive exploitation of water and land resources through over use of fertilizers, it did bring about a wheat surplus and prosperity in certain pockets of the country.

In rural India, there is a dire inadequacy of both science (i.eknowledge) and technology (which drives from science and manifests itself in physical form. The scope to apply technology to both farm and non-farm activities in rural areas is huge, as are the potential benefits. In fact, crop yields are far lower than what they are in demonstration farms, where science and technology are more fully applied. Technologies that reduce power consumptions of pumps are vital, unfortunately, their use is minimal, since agricultural power is free or largely subsidized. Similarly, there is little incentive to optimize through technology for processing and adding value could greatly enhance rural employment and incomes but at present deployment of technology is marginal. Cold storage and cold chains of transportation to market is of great importance for many agricultural products-particularly fruits and vegetables, but are non- existant. These are clearly technologies with an immediate return to investment, and benefits of the farmer, the end-customer, the technology provider.

Questions :

A. (a) Which shortages does Rural India face? [2]
(b) Which is the backbone of rural economy? [2]
(c) What did Green Revolution bring? [2]
(d) Why are the crop yields lower in fields than they in demonstration farms? [2]
(e) What is of great importance in marketing agricultural products particularly fruits and vegetables? [2]
(f) Give a title to the passage. [2]

B. Do as directed : [3]
(i) Give the adverb form of ‘serious’.
(ii) Give the adjective form of ‘problem’.
(iii) Give the noun form of‘scientific’.
Answer:
(a) Rural India faces serious shortages-power, water, health facilities roads etc.
(b) The backbone of rural economy is agriculture.
(c) Green Revolution was powered by the scientific work in various agricultural research institutions.
(d) Crop yields are lower than that they are in demonstration field farms, where science and technology are more fully applied.
(e) Cold storage and cold chains of transportation to market is of great importance for many agricultural products particularly fruits and vegetables.
(f) Problems of Rural India.

B. (i) seriously,
(ii) problematic,
(iii) science.

Question 2.
Read the following passage carefully and answer the questions given below-

Educate and raise the masses and thus alone a nation is possible. But what is education? It is book-learning? No, Is it diverse knowledge? Not even that. Education is the manifestation of the perfection already in man. Is that education which is slowly making man a machine? It is more blessed, in my opinion, even to go wrong, impelled by one’s free will and intelligence, than to be good as an automation Take your universities. What have they done during the fifty years of their existence? They have not produced one original man. They are merely examining bodies Education is not a tie amount of information that is put into your brain remains undigested all your life. We must have service to man, life-building, man-making, character-making assimilation of ideas. If you have assimilated five ideas and made them your life and character, you have more education than any man who has got by heart a whole library.

Questions:

(A) On the basis of reading the passage make notes on it and supply a title to it.
(B) (I) Give the noun form of ‘diverse’. [1]
(ii) Give the verb form of’ opinion’. [1]
(iii) Give the adjective form of’ idea’. [1]
Answer:
(A) Title-‘What is Education?’
Notes-

  1. Education raises the masses and only by it a nation is possible.
  2. Education is not book-learning. It is not diverse knowledge.
  3. It is manifestation of the perfection already in man.
  4. Today’s education making man a machine.
  5. In place of automation it should be going force.
  6. Universities have not produced even one original man.
  7. Collection of information is also not education.
  8. It is service to man, life building, man-making, character-making and assimilation of ideas.

(B) (i) diversity.
(ii) opine.
(iii) ideal.

Section ‘B’
(Writing)

Question 3.
With the help of the words given below, produce a write up on ‘Looted Tourist Bus’ in 40-50 words.
(i) Detai Is of bus, date and time,
(ii) The place of incidents,
(iii) Details of looting,
(iv) Complaint to the police. [4]
Or
With the help of the words given below produce a write up on ‘Getting a bus pass made’ in 40-50 words.
(i) Buying a ticket daily,
(ii) Costly and troublesome,
(iii) Provision of passes,
(iv) Counters at several places,
(v) Form and money,
(vi) Pass ready.
Answer:
See chapter 3.

Question 4.
With the help of the words given below, produce a write upon “Exploitation of parents by private schools.” in 80-100 words:
(i) Numbers of public schools increasing,
(ii) Weakness of parents,
(iii) English medium schools,
(iv) Teaching shops,
(v) Make money,
(vi) Ignorants parents,
(vii) Temples of learning.
Or
Write an essay on any one topic-
(a) Importance of games and sports
(b) Cleanliness drive
(c) Dowry problem
(d) Any cricket match
(e) Wonders of science.
Answer:
See chapter 4 or 5.

Question 5.
Write an application to your Principal to arrange extra classes of English for the weak students of your class. [4]
Or
Write a letter to the Editor of a Newspaper about frequent breakdown of water and electricity supply in your locality.
Answer:
and

Question 6.
Write a letter to your friend informing him your new address. [5]
Or
Write a letter to your friend inviting him on your birthday party arranged atHotel Shri Maya.
Answer:
See chapter 6

Section ‘C’

Question 7.
(A) Fill in the blanks choosing from the words given in brackets : [5]
(i) Last night thieves broke into the house of Mr. Jain. (some, any)
(ii) The table was by them. (break, broke, broken)
(iii) He lay unconscious for hour. (a, an, the)
(iv) He cut the fruit a knife. (by, with, from)
(v) day is new day to a wise man. (Each, every)
(B) Do as directed (anyfive): 5
(i) Do as I tell you. Otherwise you will regret it. (Rewrite using unless)
(ii) Mumbai is not so costly as Pune. (Rewrite using comparative degree)
(iii) What are you doing? (Rewrite in the Present Perfect)
(iv) met/peasants/we/illiterate/many (Rearrange the words so as to make a meaningful sentence)
(v) I eat an apple daily. (Make the sentence emphatic)
(vi) I saw a lame man. (Make in a complex sentence)
Answer:
(A)

  1. some,
  2. broken,
  3. an,
  4. with,
  5. every.

(B)

  1. Unless you do as I tell you. You will regret it.
  2. Pune is costlier than Mumbai.
  3. What have you done?
  4. We met many illiterate peasants.
  5. I do eat an apple daily.
  6. I saw a man who was lame.
  7. The beggar did not rub his forehead.

Section ‘D’

Question 8.
Read the following extract and answer the questions given below:

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence
Two roads diverged in a wood, and
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

Questions:
(a) Name the poem. [1]
(b) Which is the meaning of ‘sigh’? [1]
(i) Silence, (ii) A deep breath.
(c) Which road did the poet take? [2]
Or
How sweet is the shepherd’s sweet lot
From the mom to the evening he strays
He shall follow his sheep all day,
And his tongue shall be filled with praise.

Questions:
(a) Name the poet. [1]
(b) What is the meaning of ‘lot’. [1]
(i) fortune (ii) greatness [1]
(c) What does the shepherd do all the day? [2]
Answer:
(a) The Road Not Taken
(b) A deep breath
(c) The poet took a road the one that was less travelled.
Or
(a) William Blake
(b) Fortune
(c) The shepherd follows his sheep all the day.

9. Answer any three of the following questions: 9
Questions:
(a) Why does the sheep feel secure?
(b) What should we remove from our hearts first?
(c) What did the traveller find in the yellow wood?
(d) Who are the nearest relatives of nature?
Answer:
See chapter 14.

Question 10.
Answer the following questions in about 30 words, (any six) [12]
(i) What did the peasant’s grand father do with the grain?
(ii) What would happen when the dropped nail had been found?
(iii) Why did Jim throw the gift upon the table which he had brought for Della?
(iv) How did the judge come to know that the oil merchant was guilty?
(v) Describe how the gravitational theory explains earthquakes.
(vi) What did Amena fear as the child left for Idgah?
(vii) Who are the two Sadness?
Answer:
See chapter 14.

Question 11.
Answer any two of the following questions in about 70-80 words: [10]
(i) Why did the woman decide to bring the king and the scholar to earth?
(ii) Hamid had an answer for every child who claimed his toy was better. Do you think Hamid really believed in what he said? Why?
(iii) One can’t help but laugh at the Uncle Podgar while going through the story ‘Uncle Podger Hangs a Picture’, explain.
Answer:
See chapter 14.

Question 12.
(A) Fill in the blanks with the help of correct alternative: [5]

(i) The lesson ‘Dear Teacher’ is written by …………………….
(a) M.K. Gandhi
(b) J.L. Nehru
(c) Abraham Lincoln
(d) Queen Victoria.
Answer:
(c) Abraham Lincoln

(ii) Della ……………………. sold to buy a gift for Jim.
(a) her hair
(b) golden chain
(c) combs
(d) wedding ring.
Answer:
(a) her hair

(iii) For mental health Gandhiji prescribed …………………… .
(a) honestly
(b) wisdom
(c) truth
(d) peace.
Answer:
(c) truth

(iv) The place of worship of the Muslims is called …………………….
(a) chapel
(b) synagogue
(c) mosque
(d) temple.
Answer:
(c) mosque

(v) ‘Altar’ means …………………….
(a) mountain
(b) a holy book
(c) a raised platform
(d) a building.
Answer:
(c) a raised platform

(B) Match the words in column ‘A’ with their meanings in column ‘B’:
MP Board Class 11th General English Model Question Paper 1
Answer:
(B)
(i) – (d),
(ii) – (c),
(iii) – (a),
(iv) – (e),
(v) – (b).

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this MP Board Solutions for Class 11th English Grammar Model Question Paper PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on MP Board Textbook Solutions PDF.

Leave a Comment