MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Who was the leader of the crew?
Answer:
Thor Heyerdahl was the leader of the crew.

Question 2.
What did Thor Heyerdahl want to prove to the world?
Answer:
Thor Heyerdahl wanted to prove to the world how the ancient civilizations had reached ages before Columbus in the jungles of Central America and on the mountains of Peru.

Question 3.
Why did Thor Heyerdahl choose the Papyrus boat for his journey?
Answer:
The Egyptians had used the Papyrus boats for sailing on the sea. Heyerdahl had known this fact from the archives. Therefore, he choose the Papyrus boat for his journey.

Question 4.
What advantages did the Papyrus boat have over others?
Answer:
The other boats were less powerful. They had weak structure and were flimsy. The Papyrus boat also looked flimsy on the surface. But it had its own advantages over the other boats. It was more powerful and a stronger structure.

Question 5.
What difficulty did Heyerdahl have with the tribals? How did he overcome it? (Imp.)
Answer:
The tribals did not understand Heyerdahls language. But a tribal named Abdullah know the French and English languages and acted as his interpreter.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat

Question 6.
What problems did the crew face on the fourth day of their sail?
Answer:
The crew faced problems on the fourth day of their sail. They lost trace of time and the hemisphere. They were also unable to contact the Safi harbour on radio. They learnt about the direction by Africa’s big sand dunes.

Question 7.
What happened to Norman Baker on 28th June?
Answer:
28th June was a splen did day for the sailors. All of a sudden, Norman wailed. He was bitten by wild insects. Soon he fainted. Everybody was shocked thinking that a shark had bitten him. Human urine was applied on his sting marks. He writhed in pain and convulsions. Finally he slept.

II. Answer the following questions is about 50 words:

Question 1.
What were the preparations Thor Heyerdahl had done before setting out for his journey? (Imp.)
Answer:
Thor Heyerdahl longed to prove how the ancient Egyptian civilization had reached the jungles of central America and on the mountains of Peru much before Columbus’ discovery. He choose the Papyrus boat for sailing on the sea like the early Egyptians. He located the tribes which made excellent boats.

He sought permission from their Sultan. He brought Papyrus trees from Ethiopia. He arranged for a spare rudder oar. They kept chickens and ducks which they could eat on the way. They had wooden wedges and sledge hammers. These were the preparations he had made before setting out for his journey.

Question 2.
Describe the launch of the Papyrus boat.
Answer:
The Papyrus boat was ready for the expedition. Pasha’s wife launched the ship with goat’s milk. It was a symbol of hospitality and good water. She smashed the pitcher against the wooden cradle. She christened the ship ‘Ra’ to honour the Sun God. The Papyrus boat started on its great adventure amidst cheers.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat

Question 3.
Describe some of the hardships faced by the crew during their journey. How did they manage to overcome them? (Imp.)
Or,
‘Critical situations make us strong’ explain it in the light of the lesson. ‘Journey of the Atlantic in a Papyrus boat’. (MP 2016)
Answer:
The crew faced many hardships during the journey. After some days the violent wind broke the rowing oars. They took out the spare rudder oar and fixed it to the ship. One day, they lost trace of time and the hemisphere. They found themselves unable to contact the Safi harbour on radio. They sought direction by Africa’s bag sand dunes.

Sometimes the sailor’s being cautious saved them from the furies of the sea. Once their ship got disjointed. They tightened the mast by hammering wooden wedges around it. On 18th June the high rising waves caused havoc for them. They repaired the boat and checked the fury of the waves. Heavy rain unnerved them the most. Luckily the waves pushed them rashly toward America.

The wind also backed them. One day the boat broke into two parts from the middle. The sailors hammered the boat together. This way hardship and critical situations made the crew strong.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment