MP Board Class 10th Special English Grammar Type III

For those looking for help on Class 10th English can use the MP Board Solutions for Class 10th English Special English Grammar Type III prevailing for free of cost. Download the MP Board Class 10th English Solutions Chapter Wise PDF through the direct links available and take your preparation to the next level. The MP Board Solutions for Class 10th English Grammar Type III covers all the topics and subtopics within it. Practice using these MP Board Class 10th English Solutions PDF and test your preparation level and bridge the knowledge gap accordingly.

MP Board Class 10th Special English Grammar Type III

1. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct sentence in your answer sheet against the correct blank number. The first one has been done as an example (1/2 x 6 = 3 marks)

Example:
Gopal Bhar asked / so upset / he was / the minister / why
Gopal Bhar asked the minister why he was so upset.

(a) The minister told / that the Nawab / had set / Gopal/ task / him an impossible
(b) Then Gopal / to ask the Nawab / to give him / this difficult task / and one year / a million rupees / to complete / told the minister
(c) Gopal promised / after one year / that he would / with the results / the minister / go to the Nawab.
(d) themes / timeless / such / this / because / are / is /
(e) stories / a / all / have been / animal / favourite / groups / with / age /
(f) young / very / humanised / the / stories / animal / like /
Answer:
(a) The minister told Gopal that the Nawab had set him an, impossible task.
(b) Then Gopal told the minister to ask the Nawab to give him a million rupees and one year to complete this difficult task.
(c) Gopal promised the minister that he would go to the Nawab after one year with the results.
(d) This is because such themes are timeless.
(e) Animal stories have been a favorite with all age groups.
(f) The young like very humanised animal stories.

2. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct answers in your answer sheet against the correct blank numbers. One has been done as an example. (1/2 x 6 = 3 Marks)

Example:
thought / very good advice / the holy man / Rama’s mother / her / had given
Rama’s mother thought the holy man had given her very good advice.

(a) his last chance / him / it was / after telling / to the temple / Rama’s mother sent / him off
(b) Kali / in her most / before him / took pity/ on him and / awe-inspiring form / appeared
(c) burst / at the frightening form / into laughter/ took one look / and / Rama
(d) can kill / electric shock / as
(e) in / every year / people / this way / die
(f) can kill / even / of current / a small / amount
Answer:
(a) Rama’s mother sent him off to the temple after telling him it urns his last chance.
(b) Kali took pity on him and appeared before him in her most awe¬inspiring form.
(c) Rama took one look at the frightening form and burst into laughter.
(d) As electric shock can kill.
(e) Every year people die in this way.
(f) Even a small amount of current can kill.

3. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct sentences in your answer sheet against the correct blank numbers. The first one has been done as an example. (1/2 x 6 = 3 Marks)

Example:
Rama’s/ advice / decided / mother / the Guru’s / to follow / and sent him / to pray / to the temple
Rama’s mother decided to follow the Guru’s advice and sent him to the temple to pray.

(a) to obey / Rama decided / his mother / this time / very hard / for a long time / and prayed
(b) about a week / Kali appeared / after/ before him and / many heads / she looked awe-inspiring/ with her / and hands
(c) of feeling frightened / saw her / instead / he burst / when Rama / into laughter
(d) became / Anna Sewell / and / an / lived / invalid / life / the / same as a child /
(e) “Black Beauty” / of / the / end / written / was / towards / life / her /
(f) near / the / had reached / South America’s shore / Papyrus boat.
Answer:
(a) Rama decided to obey his mother this time and prayed very hard for a long time.
(b) After about a week Kali appeared before him and she looked awe¬inspiring with her many heads and hands.
(c) When Rama saw her instead of feeling frightened he burst into laughter.
(d) Anna Sewell became an invalid and lived the life same as a child.
(e) “Black Beauty“ was written towards the end of her life.
(f) The Papyrus boat had reached near South America’s shore.

4. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences to complete the description given. The first one has been done as an example for you. Write the correct sentences in your answer sheet against the correct blank numbers. (3 marks)

Example:
Thomas Nuttall / a / successfully / botanist / studied / pioneer / of / N.W. America / the flora.
Thomas Nuttal a pioneer botanist studied the flora of N.W. America successfully.
(a) in the world / he / least / the / successful / perhaps / however / explorer / was
(b) on his/almost/he spent/all/expeditions/his time/lost/ permanently
(c) one night/to return/was/a search party/when/sent out/ failed/he
(d) as / approached / the party / him / they / were / Indians / Nuttal / assumed
(e) tried/annoyed his/to escape/bush and river / he / over / rescuers / and
(f) he / wandered / the camp / into / accidentally / three days / finally / after
Answer:
(a) However, he was perhaps the least successful explorer in the world.
(b) He spent almost all his time on his lost expeditions permanently.
(c) One night when he failed to return a search party was sent out.
(d) As the party approached him Nuttal assumed they were Indians.
(e) He tried to escape over bush and river and annoyed his rescuers.
(f) Finally after three days he wandered into the camp accidentally.

5. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. Write the correct sentences in your answer sheet against the correct blank number. The first one has been done as an example. (2 marks)

Example:
spent / trying / years / to perfect / Elias Howe / a sewing machine
Elias Howe spent years trying to perfect a sewing machine.

(a) he / that / had been /-by / captured / one night / a tribe / dreamed / he
(b) told / would have /he/he/to produce / was / in a day/ the sewing machine
(c) speared / could not / if / he / would be / he / by/ the tribe
(d) failed / when / the tribesmen / he / surrounded / with raised spears / him / that had / at the tips / holes
(e) suddenly / he / Howe / as / woke up / to / the / solution / saw / his / problem
(f) the hole / the tip / at / of / had / to work / the needle / to be / the machine / for
Answer:
(a) One night he dreamed that he had been captured by a tribe.
(b) He was told he would have to produce the sewing machine in a day.
(c) If he could not, he would be speared by the tribe.
(d) When he failed the tribesmen surrounded him with raised spears that had holes at the tips.
(e) As he woke up suddenly Howe saw the solution to his problem.
(f) The hole had to be at the tip of the needle for the machine to work.

6. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done for you as an example. Write the correct answers in your answer sheet against the correct blank numbers. The first one has been done as an example. (1/2 x 6 = 3 marks)

Example:
are / eating / birds / small / wagtails / insect
Wagtails are small insect-eating birds.

(a) to / are closely / they / related / pipits.
(b) needle-like / bill / is / its / are / the / feet / with / developed / well / toes / long
(c) eight / of J wagtails / there / about / are / species
(d) shrunk / vast lands / father / explained / her / that / olive trees / family’s / one / the / had / to / to / square kilometre / of /
(e) his / slipped into / the driver / highway / the / blue truck / on / headed / and /
(f) his / swirling / moments / snow / was / within / around / vehicle /
Answer:
(a) They are closely related to pipits.
(b) Its feet are well developed with the bill long needle like toes.
(c) There are about eight species of wagtails.
(d) Father explained to her that family’s vast lands of the olive trees had shrunk to one square kilometre.
(e) The driver slipped into his. blue truck and headed on the highway,
(f) His vehicle was swirling around snow ivithin moments.

7. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the correct sentences in your answer sheet against the correct blank number. The first one has been done as an example. (1/2 x 6 = 3 Marks)

Example:
retailer / ice-cream / to tell / the swad / has a story
The swad ice-cream retailer has a story to tell.

(a) is a / ice-cream / that / tough business / selling / he feels
(b) now-a-days / in the market / there are just / selling / too many brands / ice-creams / of
(c) there were / varieties / just two or three / different / a decade ago / to choose from
(d) try / some people / a new brand / who / come back / again and again / for it
(e) it’s the King cones / hotcakes / sell like / that
(f) some brands / customers / favoured by / there are / which are not / however
Answer:
(a) He feels that selling ice-cream is a tough business.
(b) Now-a-days there are just too many brands of ice-creams selling in the market.
(c) A decade ago there were just two or three different varieties to choose from.
(d) Some people who try a new brand come back again and again for it.
(e) It’s the King cones that sell like hotcakes.
(f) However, there are some brands which are not favored by customers.

8. Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences. The first one has been done as an example. Write the sentence in your answer sheet against the correct blank number. The first one has been done as an example. (1/2 x 6 = 3 marks)

Example:
the / plight / Tanzanians / would / like / know / the / you / about / to / of
Would you like to know about the plight of the Tanzanians?

(a) Africa / in / Tanzanians / literacy rate / the / have / highest
(b) read / hardly / have / to / they / anything / but
(c) the / and / are / costs / soaring / paper / the / the / interest rates / reasons / of
(d) have / they / standstill / the / to / a / brought / publishing industry
(e) a sour liquid / 4 to 12 per cent / vinegar / acetic acid / other substances / which / and contains / is
(f) formed/ it / fermentation / is / process / by/the /of
Answer:
(a) Africa Tanzanians have the highest literacy rate.
(b) But they hardly have anything to read.
(c) Tfae reasons are the soaring costs of the paper and the interest rates.
(d) They have brought the publishing industry to a standstill.
(e) Vinegar is a sour liquid that contains 4 to 12 percent acetic acid and other substances.
(f) It is formed by the process of fermentation.

We as a team believe the knowledge shared on our page regarding the MP Board Solutions for Class 10th English Grammar Type III Questions and Answers has cleared all your queries. For any other help don’t hesitate and leave us a comment so that we will get back to you at the soonest. Stay connected to our page to avail the latest updates regarding the MP Board Solutions for various subjects in a matter of seconds.

Leave a Comment