MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

Read the extracts and answer these questions that follow: (M.P. 2016 Imp.)

I. Oh! Anger is an ugly thing,
And spoils the farest face,
It cometh like a rainy cloud,
Upon a sunny place.

Question 1.
Anger is compared to ……..:
(a) fairest of face
(b) rainy cloud
(c) snowy place.
Answer:
(b) rainy cloud

Question 2.
What does anger do to a face:
(a) It snatches away the charm of the face
(b) It makes the face shine like sun
(c) It washes the face with water.
Answer:
(a) It snatches away the charm of the face

Question 3.
What does a rainy cloud do to a snowy place:
(a) It makes the place more pleasant
(b) It obstructs the sun light and causes darkness
(c) None of these.
Answer:
(b) It obstructs the sun light and causes darkness

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

II. The hand of peace is frank and warm, (M.P. 2014, 17)
And soft as ring dove’s wing,
And he who quells an angry thought
Is greater than a king.

Question 1.
The extract has been taken from the poem ………..:
(a) Children
(b) Anger
(c) Wind
Answer:
(b) Anger

Question 2.
‘Quell’ means:
(a) Defeat
(b) Succeed
(c) Hungry
Answer:
(b) Succeed

Question 3.
Which word rhymes with ‘king’:
(a) Angry
(b) Wing
(c) Frank
Answer:
(b) Wing

III. One impulse from vernal wood
May teach you more of man,
of moral evil and of good,
Than all the sages can.

Question 1.
Give one word for the expression ‘connected with the season of spring’.
Answer:
Vernal.

Question 2.
What can woods teach us?
Answer:
Woods can teach us of moral evil and good.

Question 3.
Identify the poet.
Answer:
William Wordsworth.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

IV. Change my darkness to thy light, Lord! (M.P. 2015 Imp.)
Change my darkness to thy light,
And my evil into Good,
Touch me but once and I will change,
All my clay into thy gold.

Question 1.
‘Darkness’ in the stanza stands for ………..:
(a) night
(b) ignorance
(c) Lord.
Answer:
(b) ignorance

Question 2.
‘Light’ stands for ………..:
(a) electricity
(b) ignorance
(c) knowledge.
Answer:
(c) knowledge.

Question 3.
Who wrote the poem?
Answer:
Ravindranath Tagore.

V. One angry moment often does (Imp.)
What we repent for years;
It works the wrong we ne’er make right
By sorrow or by tears.

Question 1.
The meaning of the word ‘repent’ is:
(a) to feel happy
(b) to feel sorry
(c) to feel excitement.
Answer:
(b) to feel sorry

Question 2.
What do we repent for:
(a) Sorrow
(b) Tears
(c) Angry moment.
Answer:
(c) Angry moment.

Question 3.
Name the poem?
Answer:
Anger

Question 4.
What is the effect of the work done at an angry moment?
Answer:
We repent for years the work done at an angry moment

Question 5.
Find a word which means ‘grief’.
Answer:
Sorrow.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

VI. In your hearts the birds and the sunshine, (M.P. 2009)
In your thoughts the brooklets flow,
But in mine is the wind of autumn
And the first fall of the snow.

Question 1.
Broklets mean:
(a) small rivers
(b) rivers
(c) waterfall.
Answer:
(a) small rivers

Question 2.
Who is the writer of this poem?
Answer:
H.W. Longfellow is the poet of the poem.

Question 3.
What lies in the hearts of the children.
Answer:
The birds and sunshine lies in the heart of children.

VII. Read the extracts carefully and answer the questions:

O you that are so strong and cold,
O blower, are you young or old?
Are you a beast of field and tree,
Or just a stronger child than me?

Question 1.
Name of the poem is ……………
Answer:
wind.

Question 2.
‘beast’ means:
(a) fruit,
(b) flower,
(c) animal.
Answer:
animal.

Question 3.
Which are rhyming words:
(a) strong and cold,
(b) tree and me,
(c) young and old.
Answer:
tree and me.

Read the extracts and answer these questions that follow :

VIII. O blithe new comer ! I have heard,
I hear thee and rejoice.
O cuckoo ! shall I call the bird,
Or but a wandering voice?

Question 1.
Who has been addressed as a new comer?
(a) a bird
(b) cuckoo
(c) a strange
Answer:
(b) cuckoo

Question 2.
Find the word that means ‘to walk aimlessly’.
Answer:
wander

Question 3.
Find the same meaning of ‘you’ from the stanza.
Answer:
thee

Question 4.
Who is called a wandering voice?
Answer:
The cuckoo is called a wandering voice

Question 5.
How does the poet feel when he hears the voice of cuckoo?
Answer:
The poet rejoices when he hears the voice of cuckoo.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

IX. In my house, with thin own hands
Light the lamp of the love
The transmuting lamp entrancing
wonderous are its rays.

Question 1.
The rays of the lamp are:
(i) beautiful
(ii) wonderful
(iii) harmful
Answer:
(ii) wonderful

Question 2.
Name the poet of the poem.
Answer:
Ravindranath Tagore

Question 3.
What does ‘In my house’ mean?
Answer:
In my house means in my heart

Question 4.
What kind of lamp is it in the poem?
Answer:
The lamp in the poem is transmuting and entrancing.

X. I returned to Delhi and enquired at the DTD & P (air) about the outcome of my interview. In response, I was handed my appointment letter. I joined the next day as senior scientific assistant on a basic salary of Rs. 250/- per month. If this was to be my destiny, I thought, let did I feel any bitterness or resentment at my failure to enter the air force. All this was in 1958. (Imp.)

Question 1.
What is the name of the lesson from which the extract has been taken?
Answer:
The name of the lesson is ‘One step Ahead.’

Question 2.
‘Destiny’ means:
(i) Future
(ii) Nature
(iii) Fate.
Answer:
Fate.

Question 3.
Name the writer of the lesson.
Answer:
A.P.J. Abdul Kalam.

Question 4.
What did the writer enquire about?
Answer:
The writer enquired about the outcome of his interview.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

XI. You know that I, once, wrote a book called The Discovery of India. I was engaged in that quest long before I wrote that book. It was not mere curiosity that led me to that quest. I was engaged in many activities and I wanted a proper reconciliation between my activity and my thought. Though without action is abortion action without thought is folly.

Question 1.
Who wrote the book ‘The discovery of India’?
Answer:
Pandit Jawaharlal Nehru wrote this book.

Question 2.
Find the word that means “the lack of judgement”.
Answer:
abortion.

Question 3.
The name of the lesson from which the extract has been taken is
(i) One step Ahead
(ii) Opportunity for youth
(iii) Torch Bearers
Answer:
(ii) Opportunity for youth

Question 4.
Why was the author led to write ‘The discovery of India’?
Answer:
The author wanted a proper reconciliation between his activities and his thoughts, it led him to write the Discovery of India.

XII. Oh! Anger is an ugly thing, (Imp.)
And spoils the farest face,
It cometh like a rainy cloud,
Upon a sunny place.

Question 1.
‘Ugly’ here means ………….
(i) Fine
(ii) Unpleasant
(iii) Pleasant.
Answer:
(ii) Unpleasant

Question 2.
Anger spoils ………….
(i) The ugly face
(ii) The beautiful face
(iii) The sunny place
Answer:
the beautiful face

Question 3.
What is the name of the poet who wrote this poem.
Answer:
Eliza Cook

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

XIII. The next night they came to another village where they received a very different reception. The village welcomed them kindly, found them a place to stay for the night, and gave them food to eat. In the morning as Guru Nanak and Mardana were leaving, the Guru said, “I pray that the people of this village may not remain in their village but may be scattered through out the country.” (Imp.)

Question 1.
They come to another village. What does ‘they’ stand for?
(i) Guru Nanak
(ii) Mardana
(iii) Villagers
(iv) Guru Nanak and Mardana.
Answer:
(iv) Guru Nanak and Mardana.

Question 2.
Villagers treated Guru and Mardana:
(i) badly
(ii) nicely
(iii) rudely
Answer:
(ii) nicely

Question 3.
Name the lesson from which the extract has been taken.
Answer:
The name of the lesson is ‘Torch Bearers’.

Question 4.
How did the villagers treat Guru Nanak?
Answer:
The villagers welcomed Guru Nanak kindly, found him a place to stay for the night and gave him food to eat.

XIV. Then, one day, suddenly their luck changed. While travelling through the forest they discovered a pot containing a thousand gold coins. The friends were very happy about their discovery and danced with joy. (Imp.)

Question 1.
The pot of gold was found ………..:
(i) in the forest
(ii) in the village
(iii) in the town
Answer:
(i) in the forest

Question 2.
The pot was made of ………..:
(i) coin
(ii) gold
(iii) joy.
Answer:
(ii) gold

Question 3.
Name of the lesson.
Answer:
The pot of gold

Question 4.
What was there in the pot?
Answer:
There were a thousand gold coins in the pot.

MP Board Class 10th General English Important Extracts from Poems

XV. I saw the different things you did,
But always you yourself you hid.
I felt you push, I heard you call,
I could not see yourself at all.

Question 1.
Find a word from stanza that is opposite of ‘same’.
Answer:
different

Question 2.
The word ‘you’ stands for …………:
(i) the sun
(ii) the moon
(iii) the wind
Answer:
(iii) the wind

Question 3.
Name the poet of this poem.
Answer:
Virginia Wolf.

XVI. One impulse from a vernal wood,
May teach you more of man,
Of moral evil and of good,
Than sages can.

Question 1.
‘Wood’ stands for:
(i) Furniture
(ii) Forest
(iii) House
Answer:
(ii) Forest

Question 2.
‘Sage’ stands for:
(i) a teacher
(ii) a poet
(iii) a very wise person
Answer:
(iii) a very wise person

Question 3.
Name the poet and the poem.
Answer:
William Wordsworth and poem: The tables turned.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment