MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose

Guys who are planning to learn and understand the topics of MP Board Class 12th English Solutions Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose from this page for free of cost. Make sure you use them as reference material at the time of preparation & good grades in the final exams. Students who feel tough to learn English concepts can take help from this MP Board Board Class 12th English Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose PDF and answer all the questions easily in the exams. Go to the below sections and get Class 12th English Chapter 16 MP Board Board Solutions PDF. Students can also download MP Board 12th Model Papers to help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose (Col. G.S. Dhillon)

Do you feel scoring more marks in the English Grammar sections and passage sections are so difficult? Then, you have the simplest way to understand the question from each concept & answer it in the examination. This can be only possible by reading the passages and topics involved in the MP Board Board solutions for Class 12th English Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose. All the Questions and Answers are covered as per the latest syllabus guidelines. Check out the links available here and download Class 12th English Chapter 16 textbook Answers for MP Board Board.

Netaji Subhash Chandra Bose Textbook Exercises

Word Power

A. Many words in their noun and verb forms remain the same. answer (noun) I could not check your answer, answer (verb) Please answer the question in short.
Now use the following words as noun and verb in meaningful sentences: care, honour, question, respect, wonder, praise, offer, hope.
Answer:

  • care [N]—Take care of your health.
    care [V]—Care your child properly.
  • Honour [N]—We feel honour for our nation.
    Honour [V]—Honour your elders properly.
  • Question [N]—This question is out of course.
    Question [V]—The interviewer questioned me typically.
  • Respect [N]—You should pay respect to your teacher.
    Respect [V]—Respect the views of your friends also.
  • Wonder [N]—It is no wonder, he won the race.
    Wonder [V]—I wonder at his success.
  • Praise [N]—He sent me a letter of praise at my result.
    Praise [V]—You should praise the child’s talent.
  • Offer [N]—I have an offer of a good job abroad.
    Offer [V]—He offered me a help.
  • Hope [N]—There is no hope of his survival.
    Hope [V]—I hope, I shall get a good position.

B. Many words are almost similar in pronunciation, but different in meaning or spelling. They are called homophones.
main—(chief): The main clause in the sentence is in the past.
mane—(long hair on the neck of a horse or lion): Mane is a lion’s pride.
Given below are some homophones. The first word in each pair is from the text. Give their meanings and use them in meaningful sentences:
soul, sole; die, dye; course, Coarse; quite, quiet; mail, male; break, brake.
Answer:

  • Soul—(spirit)—Our soul is immortal.
    Sole—(only)—He is the sole owner of this property.
  • Die—(to become lifeless)—He died of cancer.
    Dye—(to colour artificially)—Don’t dye your hair.
  • Course—(syllabus)—This book is not prescribed in course.
    Coarse—(rough)—Mother Teresa used to wear coarse handloom sari.
  • Quite—(up to an extent)—I feel quite nervous at this news.
    Quiet—(peaceful)—Keep quiet in the class.
  • Mail—(postal)—It is a mail coach.
    Male—(muscular)—I have bought a male elephant.
  • Break—(to be in piece)—Break this bundle of sticks.
    Brake—(a stopping device)—The brake of this car is loose.

C. Find the words in the text for the following expressions:

(a) A person in political party having conservative outlook or leaning.
(b) A person who is in favour of bringing a great and generally, violent change.
(c) A person who has had much or long experience, especially as an army man6;
(d) occurring or coming every year.
(e) A statement that orders someone to do something and threatens to punish or attack them if they do not.
(f) Use of a trick or device in the war to deceive the enemy.
Answer:
(a) rightist
(b) revolutionary
(c) seasoned
(d) annual
(e) command
(f) stratagem

Comprehension

A. Choose the correct alternative:

Question 1.
In the lesson the word ‘East’ has been used for Japan. What is the word used for England and other European countries:
(a) The South
(b) The North-West
(c) The West
(d) The South-East
Answer:
(c) The West

Question 2.
In the sentence “The Old revolutionary quietly replied” the word ‘Old revolutionary’ is used for:
(a) Ne.taji Subhas Chandra Bose
(b) Col. G.S. Dhillon
(c) Prime Minister Tojo
(d) Rash Behari Bose.
Answer:
(d) Rash Behari Bose.

Question 3.
When General Tojo was the Prime Minister of Japan?
(a) During World War I
(b) When the writer visited Japan in 1974
(c) After World War II
(d) Before World War II.
Answer:
(b) When the writer visited Japan in 1974

Question 4.
‘Netaji practised what he preached’ means:
(a) There was perfect co-ordination and uniformity in his words and actions.
(b) First he preached and then he practised.
(c) He was a man of practice and not a preacher.
(d) What he practised, he used to preach.
Answer:
(a) There was perfect co-ordination and uniformity in his words and actions.

Question 5.
In the sentence “The enemy officers used to mock at the statement”, who are referred ‘ to’as “enemy officers”?
(a) The British officers
(b) The Japanese officers
(c) The Burmese officers
(d) The enemy officers in the INA.
Answer:
(a) The British officers

B. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
Why did Netaji cross the seas and go to a foreign land? .
Answer:
Netaji crossed the sea and went to a foreign land to find a solution for India’s foreign rule.

Question 2.
When Netaji went to Japan, Indians were subject people. How are we today?
Answer:
Today, we are free arid sovereign people.

Question 3.
Who was second-in-command of the Japanese Imperial Army General Staff?
Answer:
General Seizo Arisue was second-in-command of the Japanese Imperial Army General Staff.

Question 4.
What did Netaji do before dealing with a situation?
Answer:
Before dealing with a situation, Netaji used to read well and do his horriework to observe and understand the task well.

Question 5.
How did Netaji improve his ment by punishing or by counselling them?
(M.P. Board 2015)
Answer:
Netaji improved his men by counselling them both individually and collectively.

Question 6.
What was Netaji’s proposal during the annual session of the Indian National Congress?
Answer:
Netaji proposed that the congress should at once send an ultimatum to the British government demanding independence within six months or prepare immediately for a national struggle.

Question 7.
What did the British rulers think Indian people would do if the I.N.A. Trials were held?
Answer:
The British rulers thought that the Indian people specially the soldiers would appreciate the British action against the INA office. .

Question 8.
What was guaranteed to the people in the proclamation of the Provisional Government of Azad Hind?
Answer:
It guaranteed religious liberty as well as equal rights and equal opportunities to all its citizens.

C. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
What did GeneralSeizo Arisue inform Rash Bihari Bose and what was Rash Bihari’s reaction? (M.P. Board 2016)
Answer:
During the INA crisis, once Rash Bihari Bose was invited by General Seizo Arisue who was second-in-command of the Japanese Imperial Army General Staff. Seizo invited him in order to know his mind about Netaji’s coming. He asked Mr. Bose discreetly, if Netaji was desirous of coming there and he wondered how Mr. Bose would treat Netaji. Rash Bihari Bose, the old revolutionary quietly replied that Netaji was a born leader and he (Bose) would of course, be quite pleased to ask him (Netaji) to take over from him.

Question 2.
Narrate the author’s meeting and conversation with General Fujiwara during his Japan visit in 1947.
Answer:
The author narrates his meeting and conversation with General Fujiwara during his visit
to Japan in the autumn of 1974. They were passing along General Tojo’s house, reminiscing of the war days. The author asked the General about Prime Minister Tojo’s opinion about Netaji. Fujiwara replied that general Tojo was very much impressed with Netaji. He even said, “If there exists a man of the century, he is one whom I met today.” Fujiwara believed that if Netaji had arrived in the East a year earlier, they would have won the war.

Question 3.
How did Netaji give expression to his compassion for his men? Give one example.
Answer:
Netaji was a highly caring leader. He cared not only for the honour, welfare and comfort of his soldiers but also respected their feelings. He had a compassionate nature. His soldiers were overwhelmed with his concerns for them. Some of the examples of his compassionate behaviour were like sending a pair of boots to a sepoy with instructions to Regimental Commander to see personally that it fitted the man and report back to Netaji, helping his own staff officers to wash hands by pouring water and offering his own towel to scrub hands. There are many other examples.

Question 4.
How can you say that Netaji had a gift of judging the character of his men?
Answer:
Netaji was extraordinarily a rare leader. His men felt happy, proud and lucky to do and die under his command. He had a gift of judging the character of the man which served him to put the right man at the right place at the right time and on the right job. He picked up some of the soldiers from the dust and made heroes out of them.

Question 5.
What was Netaji’s way of dealing with defaulters? (M.P. Board 2010)
Answer:
Netaji had a tremendous power of judging a man’s character. So, he always chose the right man for a right job. He never failed to appreciate when appreciation was due. A good word from him made the soldiers to strive to do their job well. He had a very kind heart. He never punished anybody. He always gave a defaulter an advice, in a way that the defaulter may get a chance to improve himself.

Question 6.
How did Netaji’s love and appreciation bring a change in his men?
Answer:
Netaji was an ideal leader. He took care of all his sub-ordinates with compassion. He appreciated when appreciation was due. He never punished anyone. Instead, he advised them to realise their weakness and improve them. His men were so much impressed with him that they were ready to do anything for him’under his command. His appreciation made them feel proud.

Question 7.
Give an example of Netaji’s power of observation and prediction of some future events in war.
Answer:
Netaji had a remarkable power of observation and could predict on the forthcoming situation eventfully and correctly. In order to highlight this quality, the author gives an example. Once, Netaji wrote a small note to the author on the margin of the routine order. It was scribbled in his own hand. He told the author that as the mail was getting ready to be dispatched, he waited to advise him that instead of expecting the enemy at a particular point, he should watch at a certain other point. He gave 6-figured map reference. The note was written about 5,000 kilometers away from the author but it was accurate.

Question 8.
What was Netaji’s firm faith about the freedom of India and what did the British officers think about that?
Answer:
Netaji was very much confident that India would get freedom. He used to say often, “There is no power on earth that can keep India enslaved. India shall be free and before long.” The enemy officers used to mock at the statement. They thought it just illusory and a face’saving device. Actually, Netaji had a plan which was beyond the comprehension of professional soldiers.

Question 9.
How did the high spirits of the INA bring a change in the minds and actions of the Indian soldiers in the British forces?
Answer:
Netaji always worked with far-sightedness. He kept the INA on the field even in the face of defeat. He wanted his soldiers to pay the price of liberty not only when they were on the advance but also during the retreat while going away from India not to win a territory but to continue fighting against the British forces who were holding India in perpetual bondage. These forces consisted of a greater number of the Indian soldiers who paused and pondered as to why the INA with their poor strength and poorer equipment, yet higher spirit were fighting against the British. It created a psychological revolution. The war ended and with it ended the slavish mentality of the Indian soldiers. Such was the vision and plan of action of Netaji.

Question 10.
The author says that “Netaji had a compassionate nature”. Prove the truth of the statement by giving some examples from the lesson.
Answer:
Netaji was a highly caring leader. He cared not only for the honour, welfare and comfort of his soldiers but also respected their feelings. He had a compassionate nature. His soldiers were overwhelmed with his concerns for them. Some of the examples of his compassionate behaviour were like sending a pair of boots to a sepoy with instructions to Regimental Commander to see personally that it fitted the man and report back to Netaji, helping his own staff officers to wash hands by pouring water and offering his own towel to scrub hands. There are many other examples.

D. Answer the following questions in about 75-100 words each:

(i) How did Netaji act in the following situations and with what result?
(a) When he had to meet somebody.
(b) In making the best use of the abilities of his men.
Answer:
Netaji was a seasoned man. He was polite, courteous and well behaved. He had the capacity to manage every situation in his favour. He had the tremendous power to judge a man. Before dealing with anyone or any situation, he used to read and do homework about that situation. He was always careful about the man to whom he had to meet. He took care of the honour and position of the man.

He had a compassionate nature. He always respected other’s feelings. He had a gift of judging the character of a man which served him to put the right man at the right place, at the right time and on the right track. He never failed to appreciate when appreciation was due.

Question 2.
Narrate the episode which surprised the author at the accuracy of Netaji’s power of judgement regarding an eventuality.
Answer:
Netaji had a tremendous power of judgement regarding an eventuality. He could observe and predict accurately. Once the author was surprised when Nejtaji wrote a small note on – the margin of a routine order. He had advised him that instead of expecting the enemy at the particular point, he should also watch at certain other point. He gave 6 figured map reference. The note was written in Rangoon about 5,000 kilometers away from the author. When the author received Netaji’s note, he was surprised at the accuracy of Netaji’s judgement. The author was already facing the enemy where Netaji had pointed out to watch. This was a measure of Netaji’s skill at generalship.

Question 3.
Write a short note on Netaji’s military foresight.
Answer:
Netaji’s power of observation was remarkable. He had a tremendous military foresight. He was always accurate in his predictions or guess. There are many incidents that the author talks about here in order to prove his military foresight. One such incident was that Netaji during the annual session of the Indian National Congress at Tripuri in Jabalpur in 1939 made a proposal to send an ultimatum to the British government, demanding independence within six months or they would prepare immediately for a national struggle. His proposal, though opposed, was based on his appreciation of the European situation which was something beyond the understanding of the political leaders but the prediction turned to be correct. The war did break out within 6 months on 3rd September, 1939.

Question 4.
How did the Indian people and the Indian soldiers in British army react when the INA Trials of the three great INA heroes began?
Answer:
The INA trial of the three military officers in India was a memorable event which brought about many changes in the Indian mass and the soldiers. When the British started this trial at the Red Fort, they thought that the Indian people especially the soldiers would appreciate the British action against the INA officers. However, just the reverse happened.

As soon as the first INA trial of the three front-line commanders started on 5th November, 1945, within a week disturbances broke out in Lahore followed by that in Lucknow and then Kolkata where hundreds of demonstrators were injured and twenty killed in police firing. Even after the first trial in which the three accused officers were released by the commander-in-chief, the public demand to stop the future INA trials continued. It gave rise to anti-British sentiments culminating in the mutiny in various regiments all over India. The days of the British Raj in India were close to their end.

Question 5.
Write a note on the secular character of Netaji and his Provisional Government of Azad Hind.
Answer:
Netaji was a man of great qualities. He was a great humanist, a seasoned commander, a compassionate leader, a perfect visionary and a staunch secularist. The author had full confidence that they would get absolute justice from him a. id his government the forerunner of our government today. The complete personality and all embracing ideas are distilled in the last but one para of the Proclamation provisional Government of Azad Hind.

In that Proclamation, Netaji said that the Provisional Government is entitled to and hereby claim the allegiance of every Indian. It guarantees religious liberty as well as equal rights and equal opportunities to all its citizens. It declared its firm resolve to pursue the happiness and prosperity of the whole nation and of all its parts, cherishing all the children of the nation equally and transcending all the differences cunningly fostered by alien government in the past. It was a complete vision of Netaji.

Question 6.
There is a contradiction in the statement “Netaji’s power of generalship.,..turned the defeat of the INA into the defeat of the British Raj”. Prove the truth of the statement on the basis of the text.
Answer:
This statement highlights the far-sightedness and military observation of Netaji. As he had a tremendous power of calculating the future situation, his guess and predictions were always accurate. When he proposed for sending an ultimatum to British government demanding independence within six months he was waging the future events. The war broke out within six months. He had a plan which was beyond the comprehension of professional soldiers.

He kept the INA in the field even in the face of defeat. It created a psychological revolution. The war ended and with it ended the slavish mentality of the Indian army. It gave rise to anti-Raj activity all over India even in the military camps of Bombay, Karachi and Jabalpur. Netaji’s plan of action had transformed the British Indian army into the Indian army. His powers of generalship turned the defeat of the INA into the defeat of the British Raj.

Question 7.
In what respect can Netaji’s Provisional Government of Azad Hind be called the forerunner of our Government today?
Answer:
Netaji was a great visionary. He had the power of accurate analysis of any situation. In order to find a solution to Indian freedom, he crossed the sea and organised his own army. His approach to Indian freedom was not supported by the rightist leaders in India. It was his quality that the author was first confident about to get absolute justice from him and his government the forerunner of the government today. The Indian Constitution after the freedom accepted the high ideal of equality, justice, secularism which were the vision of Netaji.

Question 8.
Make a general assessment of Netaji as:
(a) a man of brave but kind heart, and
(b) a man of keen insight and foresight.
Answer:
(a) Netaji was a complete man. He practised what he preached. He cared not only for the honour, welfare and comfort of his soldiers but also respected their feelings. He had a compassionate nature. His soldiers were overwhelmed with his concerns individually and collectively, like sending a pair of boots to a sepoy with instructions to Regimental Commander to see personally that it fitted the man and report back to Netaji, helping his own staff officers to wash hands by pouring water and offering his own towel to scrub hands, shedding tears with a lump in his throat on hearing about the difficulties of his soldiers and taking immediate steps to supply relief. He was a rare leader of men in war.

(b) He had power of observation. He was gifted with insight and foresight and whatever he did was accurate in result. He did whatever he could for the freedom of India. By putting INA in war, he proved how a defeating soldier can win a greater victory. The defeat in war of the British Indian Army gave a new identity to the Indian Army. It transformed the whole scene. So, what he did was beyond comprehension of a professional soldier.

Question 9.
Explain the spirit of the last but one para of the Proclamation of the Provisional Government of Azad Hind.
Answer:
Netaji’s complete personality is revealed in the distilled form in the last but one para of the Proclamation of Provisional Government of Azad Hind. In this proclamatory para, he talks about the ideas of his government. A political loyalty is claimed on the part of the government, for it guarantees religious liberty as well as equal rights and equal opportunities to all its citizens. It declares its firm resolve to pursue the happiness and prosperity of the whole nation and of all parts, cherishing all the children of the nation equally and transcending all the differences cunningly fostered by alien government in the past. In short, Netaji wished for a welfare and complete democratic government.

Grammar

Note the use of verbs in bold in the following sentences from the text:
(a) I wonder how you would treat him.
(b) May I know how long will it take me to get into touch with the enemy?
(c) They at least will not forget him as long as they live, but I hope those who will come after them will also gratefully remember this magnificent man.

The verbs wonder, know, forget, hope and remember have a typical character. These verbs cannot be used in continuous tense, even when they are describing the real present. It is because of the fact that they are related to a condition, behaviour or action which is not In speaker’s conscious control. They occur or take place whether the speaker likes it or not. Take a very common example:

I see a man outside. He is looking at me. You see if your eyes are open, but you look at
something when attention is added to the action. Other verbs of this category are: hear, have (=to possess), be (except passive), notice, recognize, smell and taste (when used without an object), believe, feel (that), think (that), know, understand, remember, forget, mean, want, wish, forgive, refuse, love, hate, like, dislike, seem, belong to, consist of, own, possess, etc.

But when such verbs are used with ‘always’ or ‘for ever’ in the sense of ‘all the times, especially at present’ they can be used in present continuous tense: He is always seeing dreams of wonderlands. Exception to such verb is: I am seeing the Minister tomorrow (in the sense of meeting).

A. Now make the correct use of the verb given in brackets. (Present simple or continuous)

1. I ………….. (think) of moving out of this house.
2. I ………… (know) him very well.
3. They …………. (meet) me tomorrow in the office.
4. He ……………. (always, see) ghosts in the dark.
5. You ……………. (suppose) you shall be spared?
6. I ………………. (just, think) that you might come.
7. I ……………… (see) a bird in the tree, It (sing).
8. I ……………… (think) that now I (know) how to use the verbs of perception.
9. My mother …………….. (always, feel) sick when she sees a dirty place.
10. I …………….. (certainly, forget) your face.
Answers:

  1. am thinking
  2. know
  3. are meeting
  4. always sees
  5. Do—suppose
  6. am just thinking
  7. See – is singing
  8. am thinking -Know
  9. always feels
  10. am certainly forgetting

B. Correct the following sentences:

1. She is refusing to go out in the cold.
2. I am not remembering what you said.
3. This boy is now understanding the present continuous tense.
4. The judge now hears the arguments.
5. When do you see him? On Monday?
6. I see him tomorrow morning.
7. I do not feel well today.
8. I am hearing a noise outside.
9. I am having a lot of books.
10. Don’t disturb him. He thinks deeply.
Answers:

  1. She refuses to go out In the cold/She refuse d to go out In the cold.
  2. I don’t remember what you said.
  3. This boy now understands the present continuous tense.
  4. The judge is now hearing the arguments.
  5. When are you seeing him? On Monday? When will you see him? On Monday?
  6. I will see him tomorrow morning.
  7. I am not feeling well today.
  8. I hear a noise outside.
  9. I have a lot of books.
  10. Don’t disturb him. He is thinking deeply

Read the following sentences from the text and mark the uses of ’it’in them.

  • It was this relationship which kept up our morale.
  • It was scribbled in his own hand.
  • How long will it take me to get into touch with the enemy?

In these sentences. ‘it’has different connotations.

  • In the first sentence, it is use is anticipatory which refers to the following words-
    ‘this relationship’.
  • In the second sentence, ‘it’ is used as a pronoun for the words ‘the note’ in the previous sentence in the text.
  • In the third sentence ‘it’ is used as an introductory ‘It’ to know the length of time.

The following are the ways in which one can use ‘it’ in a sentence:

  • As a pronoun for something lifeless or for animals in general sense:
    e.g.: The cat is a domestic animal. It mews.
  • As a pronoun for a baby where gender is not known:
    e.g.: The baby is sleeping. It has been fed.
  • Anticipatory use of it refers to a phrase or a statement in the sentence:
    e.g.: It is better to go home early.
  • In place of a noun clause in a complex sentence:
    e.g.: It is not known who did it (Who did it is not known).
  • To tell the time by watch and to talk about weather or season. It is 9.30 by my watch.
    e.g.: It is very cold today. It is winter now.
  • To tell a distance or length of time:
    e.g.: It will take 6 hours to reach the destination. It Is 6 miles from here. You should hire a taxi.
  • To emphasize a certain part of a sentence (a word or a phrase)
    e.g.: It was at 9.00 pm that he arrived here.
    e.g.: It was Mohan who did it.
  • In some traditional expressions: It does not matter.
    e.g.: it is all right.
    e.g.: it is of no use.
    Who is there? it is me over here.

A. Now reframe the sentences with anticipatory ‘it’.

(i) That the earth and atmosphere are getting warm is clear to all.
(ii) Who stole the book is not clear.
(iii) That we are losing our morals is a matter bf great concern.
(iv) What is the fate of a man is known to God only.
(v) When they wilt come has not been intimated to us.
Answers:
(i) It is clear to all that the earth and atmosphere are getting warm.
(ii) It is not clear who stole the book.
(iii) It is a matter of great concern that we are losing our morals.
(iv) It is known to God only what is the fate of a man.
(v) It has not been intimated to us when they will come.

B. Begin the sentences with introductory ‘it’.
(i) To die for the nation is a glorious act.
(ii) To yawn before others,is bad manners.
(iii) To travel in a bullock cart is a pleasure.
(iv) To think and ponder upon is essential.
(y) To err is human.
(vi) To forgive is divine.
Answers:
(i) It is a glorious act to die for the nation.
(ii) It is bad manners to yawn before others.
(iii) It is a pleasure to travel in a bullock cart.
(iv) It s essential to think and ponder.
(v) It is human to err.
(vi) It is divine to forgiver

Speaking Activity

After a careful study of the lesson, you must have reached the conclusion that Netaji was a man of action, During the Independence Movement, he favoured Direct action and told, “You give me blood; I shall give you freedom”.

In this background, arrange the class (as in assembly hail) into two groups on the right, “Ayes” who will support the proposal, and on the left, the “Nays” who will sit in the opposition. The teacher will act as the speaker of the House. He will put forward the proposal for discussion and get it passed. The proposal will be:
“Not words but only deeds can make a nation great and strong”.
After the discussion for an hour, the Speaker will arrange for voting in favour of or against the proposal, On the basis of the majority vote, the proposal he declared passed or rejected.
Answer:
Arrange this discussion class under the guidance of your teacher. In the text, there occurs a sentence, “those who will come after then will also grateful remember this management man .who lived and died so that India could be great”.

During the 1857 War of Indian Independence, Rani Lami Bai of Jhansi was the one who
fought for the Suraj’ (Swarajya) and died fighting for her motherland. Given below are some outlines. On the basis of these, compose a short biographical sketch of the
Rani of Jhansi.

  • born 19th November 1835 at Bithoor near Kanpur; childhood name.Manu,
  • father—Moropant; playmates .Tantya Tope, Nana Saheb
  • married to Gangadhar Rao, the king of Jhansi; A son born, died soon.
  • adopted Damodar Rao, son of a near relative; husband died, 21st Nos’. 1853.
  • proposal to British Governor General to recognize the adopted son as Successor to
    the throne; proposal rejected.
  • Jhansi was attacked by Col. Rose on 23rd March, 1857; fierce battle.
  • Rani said, “I shall not give up my Jhansi.”
  • Fort of Jhansj fell. Reached Gwallor, captured Gwallor fort.
  • died fighting on 18th June 1857

Answer:
Rani Laxmi Bai was born 19th November 1835 at Bithoor near Kanpur. Her childhood name was Manu. She was the daughter of Moropant and her playmates were Tantya
Tope and Nana Saheb. She was married o Gangadhar Rao the king of Jhansi. She gave birth to a son who died soon. Later, they adopted Damodar Rao the son of a relative. Her husband died on 21st November. 1853. Her proposal for recognition of her adopted son as a successor was rejected by the British government. It grew in rivalry with the government and she was attacked by Col. Roce on 23rd March 1857. There was a fierce battle, As, she was commit-ted to Jhansi, she was in no way reluctant to give It up. A part of Jhansi fort fell and she reached Gwalior, which was captured by the government. She died fighting on 18th June. 1857. She was a great warrior and a dedicated freedom fighter.

Think it Over

Had Netaji been amongst us today. how had he been a source of inspiration to you? Think over it and discuss among others.
Answer:
Do It yourself.

Things to Do

A. Netaji Subhash Chandra Bose. Rash Bihari Bose, Mahatma Gandhi. Jawaharlal Nehru and many other great freedom fighters inspired thousands of young men and women to take part in the Indian Independence Movement. You might have some freedom fighters in your locality or adjoining town or city. Divide your class into 4 or 5 groups and organize a week-end programme for holding interviews with them.

Record your impressions on the following points:
(i) What or who inspired them?
(ii) What were the conditions prevailing in the society those days?
(iii) How did they protest against the British Rule?
(iv) What tortures had they to suffer?
(v) What were their feelings when India became free?
(vi) Did their hopes of a free India come true?
Answer:
Do it yourself.

B. Compose an appeal, to be circulated among your fellow-students and others,for voluntary blood donation, focusing on the following points:

  • It is an act of charity.
  • It saves lives.
  • Thousands of new-born and sick die due to lack of blood.
  • Blood donation does not leave any adverse effect on the body.
  • Facilities for donation are available at of district hospitals.
  • Blood-banks preserve it for emergency requirements.
  • Only healthy blood is accepted.
  • Request all people to he God on Earths.

Answer:

Donate Blood Make The World Live
Participate Generously For Pious Reasons:

  • Act of charity
  • Save lives
  • No adverse effect
  • Facilities every where
  • Only healthy blood accepted
  • Be God on earth

Live And Let Live

Netaji Subhash Chandra Bose by Col. G.S. Dhillon Introduction

It is an excerpt of From My Bones—Memoirs of Col. Gurbaksh Singh Dhillon of the Indian Natio nal Army. This essay records some of the unique qualities of Netaji Subhas Chandra Bose.

Netaji Subhash Chandra Bose Summary in English

It is an excerpt of (From my Bones Memoirs of Col. Gurbaksh Singh Dhillon of the Indian National Army.) This essay records some of the unique qualities of Netaji Subhas Chandra Bose. The writer says that Subhas Chandra Bose will always be remembered for his stamina which led him across the sea in search of the answer for India’s freedom. He was a multi faceted personality. Leaders of his time remembered him for his qualities. Rabindra Nath Tagore called him Deshnayak Leader of the Country.

Netaji practised what he preached. He was always deeply concerned with the honour, welfare and comfort of his soldiers and respected their feelings. He had a compassionate nature. He overwhelmed the soldiers with his concern for them individually and collectively. His soldiers were ready to anything for him. It was this relationship that kept their morale high, in spite of all their difficulties and deficiencies.

Netaji was a seasoned army man. He used to read a lot and do his homework on the subject, he had to deal with. He was gifted with a quality of judging the character of the man which served him, to put the right man at the right place at the right time and on the right job. He never failed to appreciate when appreciation was due. He was so kind-hearted that he never punished anybody. He always gave a chance and advice to a defaulter to improve himself. He had a remarkable power of observation and could predict an eventuality correctly. The author remembers many such incidents.

Netaji had a keen military foresight. Once in March, 1939 during the annual session of the Indian National Congress at Tripuri in Jabalpur, he proposed to send an ultimatum to the British government to free India within six months or they should prepare themselves for national struggle. He was opposed by the right wing but what Netaji predicted came true. He had a belief that no power on earth can keep India enslaved. The army officers used to mock at this belief, which they thought was illusory and a face saving device.

Actually, Netaji had a plan which was beyond the comprehension of professional soldiers. Netaji’s stratagem had transformed the British Indian Army into the Indian Army. The days of the British Raj in India were close to their end. Netaji was a staunch secularist. The author believed that they were sure to get absolute justice through him and his government. He was really a great man.

Netaji Subhash Chandra Bose Summary in Hindi

यह पाठ My Bones-Memoirs of Col. Gurbaksh Singh Dhillon of the Indian National Army का एक अंश है। इसमें नेताजी सुभाष चंद्र बोस के कुछ गुणों की चर्चा की गई है।

लेखक कहता है कि सुभाष चंद्र बोस हमेशा अपने जुझारूपन के लिए याद किए जाएँगे जो उन्हें भारत की आज़ादी का समाधान ढूँढ़ने के लिए समुद्रपार विदेश की धरती पर ले गया। वे एक बहुमुखी प्रतिभा के व्यक्ति थे। उनके समय के नेता लोग उनके गुणों को याद करते थे। रविन्द्रनाथ टैगोर ने उन्हें ‘देशनायक’-देश का नेता कहा था।

नेताजी वही करते थे जो कहते थे। वे हमेशा अपने सिपाहियों की प्रतिष्ठा, उनके कल्याण और सुविधा के प्रति सजग थे और उनकी भावनाओं का आदर करते थे। उनका स्वभाव सद्भावपूर्ण था। वे सिपाहियों को उनके प्रति अपनी सजगता से व्यक्तिगत एवं सामूहिक रूप से भाव-विहल कर देते थे। उनके सिपाही उनके लिए कुछ भी करने को तैयार थे। यही संबंध था जो किसी भी कठिनाई और अभाव के बावजूद उनके मनोबल को ऊँचा रखता था।

नेताजी एक अनभवी सेनानायक थे। वे किसी भी परिस्थिति का पहले गहन अध्ययन करते थे। उनमें किसी भी व्यक्ति को परखने की देवी क्षमता थी जो उन्हें सही व्यक्ति को सही जगह, सही समय और सही काम में लगाने में मदद करती थी। जहाँ प्रशंसा की ज़रूरत होती वहाँ कभी भी प्रशंसा करने में वे चूकते नहीं थे। वे इतने दयालु थे कि कभी भी किसी को उन्होंने दण्ड नहीं दिया। ये हमेशा गलती करने वाले को अबसर और सुधरने की सलाह देते थे। उनमें सूक्ष्म अवलोकन की गजब शक्ति थी और वे किसी भी आकस्मिक घटना का बिल्कुल सही आकलन कर लेते थे। लेखक बहुत-सी ऐसी घटनाओं को याद करता
नेताजी में सूक्ष्म सैन्य दूरदर्शिता थी।

एक बार मार्च, 1999 में भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के वार्षिक अधिवेशन के दौरान उन्होंने प्रस्ताव रखा कि अंग्रेज सरकार को चेतावनी भेजी जाए। छहः महीने के अंदर वे तुरंत भारत को आजाद करें अन्यथा उन्हें राष्ट्रीय संघर्ष के लिए तैयार होना चाहिए। कट्टरवादियों द्वारा इसका विरोध किया गया लेकिन नेताजी ने जो कहा वह सच हुआ। उनका विश्वास था कि कोई भी ताकत भारत को गुलाम नहीं रख सकती। अंग्रेज अधिकारी इस बात का मज़ाक उड़ाते थे और उन्हें लगता था यह भ्रामक विचार है और मुँह छिपाने का बहाना है। वास्तव में नेताजी के मन में ऐसी योजना थी जो सामान्य सैनिक के समझ से परे थी। नेताजी की नीतियों ने ब्रिटिश शासन की नींद उड़ा दी। नेताजी कट्टर धर्म-निरपेक्ष थे। लेखक को विश्वास था कि उनके या उनकी सरकार में सभी को पूर्ण न्याय मिलेगा। वे निस्संदेह महान व्यक्ति थे।

Netaji Subhash Chandra Bose Word Meanings

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose img 1
MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose img 2

Netaji Subhash Chandra Bose Important Pronunciations

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose img 3

Read f he following passages carefully and answer the questions that follow:

‘The question to all of us is then: Will Subhas be remembered by the generations to come? I.think he will. At least it was for this recompense that his restless soul traversed oceans and foreign lands in search of an answer to India’s freedom. It is too horrible to think that he is no longer amongst us. To his colleagues, he will remain ever alive, ever green and immortal.

He imposed on them his vivid personality so well and they at least will not forget him as long as they live, but I hope those who will come after them will also gratefully remember this magnificent man, born to be a ‘grand signeur’ who lived and died, so that India could be great and so that men and women of our race may not have to be born into this world with the stigma of being a subject people and not free and independent as we are today.’ (Page 115)

Questions:
(i) Which question haunted the author?
(ii) Find the word from the above passage which is similar In meaning to ‘terrible’?
(iii) Give noun form of ‘Imposed’.
(iv) Find a word in the passage which is opposite to ‘ordinary’?
Answers:
(i) The question that haunted the author was that if Netaji would be remembered by
the generations to come.
(ii) ‘Horrible’ has similar meaning to ‘terrible’.
(iii) ‘Imposition’ is the noun form of ‘imposed’.
(iv) ‘Magnificent’ is opposite to ‘ordinary’.

2. Netaji cared not only for the honour, welfare and comfort of his soldiers but also respected their feelings. He had a compassionate nature. He overwhelmed us with his concern for us individually and collectively, like sending a pair of boots to a sepoy with instructions to Regimental Commander to see personally that it fitted the man and report back to Netaji, helping his own staff officers to wash hands by pouring water and offering his own towel to scrub hands, shedding tears with a lump in his throat on hearing about our difficulties and taking immediate steps to supply relief.

Such spontaneous feelings coming out of his heart, made him extraordinarily a rare leader of men in war. His men felt happy, proud and lucky to do and die under his command. It was this relationship which kept up our morale in spite of all our difficulties and deficiencies. (Page 116)

Questions:
(i) What did Netaji care for?
(ii) Find the word similar in meaning to ‘excited’.
(iii) Give noun form of ‘compassionate’.
(iv) Find a word opposite in meaning to ‘deliberate’.
Answers:
(i) Netaji cared for the honour, welfare and comfort of his soldiers but valued their ^ feelings as well.
(ii) ‘Overwhelmed’ has similar meaning to’excited’.
(iii) ‘Compassion’ is the noun form of ‘compassionate’.
(iv) ‘Spontaneous’ has opposite meaning to ‘deliberate’.

3. Netaji’s guess was accurate. I took my command in mid November 1944.1 got to grips with the enemy early in February 1945. Another example of Netaji’s military foresight is when in March 1939, during the annual session of the Indian National Congress at Tripuri in Jabalpur (M.P.), he proposed that the Congress should at once send an ultimatum to the British Government demanding independence within six months and should prepare immediately for a national struggle. The proposal was opposed by the rightist leaders. Netaji’s proposal was based on his appreciation of the European situation which was something beyond the understanding of our political leaders. But Netaji’s prediction turned out to be correct. (Page 117) (M.P. Board 2012)

Questions:
(i) Which proposal was opposed by the rightist leaders?
(ii) The author took command in:
(a) Mid November 1944.
(b) Mid February 1945.
(c) March 1939.
(d) November 1945.
(iii) One word from passage for “telling in advance what is going to happen in future” is:
(a) ultimate.
(b) tuned.
(c) predict.
(d) proposed.
(iv) The annual session of the Indian National Congress was held in 1939 at
Answers:
(i) Netaji’s proposal of sending an ultimatum to British Government demanding independence was opposed by the rightist leaders.
(ii) (a) Mid November 1944.
(iii) (c) predict.
(iv) Tripuri in Jabalpur (M.P.)

4. It created a psychological revolution. The war ended and with it ended the slavish mentality of the Indian soldier. When the British started INA trials in the Red Fort, they thought that the Indian people especially the soldiers would appreciate the British action against the INA officers. Reverse was the case. As soon as the first INA trial of the three front-line commanders started on 5th November 1945, within a week, disturbances broke out in Lahore, then in Lucknow and in Calcutta (now Kolkata) where hundreds of demonstrators were injured and twenty killed in police firing. Even after the first INA trial in which the three accused officers were released by the Commander-in-Chief, the public demand to stop the future INA trials continued. Anti-British Raj feelings kept on ‘ rising unabated. (Page 117)

Questions:
(i) What was the result of the war? What change did it bring to Indian soldiers?
(ii) Give a word opposite in meaning to ‘forward’.
(iii) Give a word similar in meaning to ‘obstacle’.
(iv) Make noun with the word ‘created’.
Answers:
(i) The war resulted in defeat. It ended the slavish mentality of Indian soldiers. It also gave rise to anti-British Raj feelings.
(ii) ‘Reverse’ is opposite to ‘forward’.
(iii) ‘Disturbance’ has similar meaning to ‘obstacle’.
(iv) ‘Creation’ is the noun form of ‘created’.

5. Having shown Netaji’s powers of generalship which turned the defeat of the INA into the defeat of the British Raj, let me record that another great asset in Netaji’s being was that he was a staunch secularist. Whatever our religion and the area or the station of our birth, we had full confidence that we would get absolute justice from him and his Government the forerunner of our Government today. To show how his mind worked in this direction, his brief but an all embracing idea of independence is shown in distilled form in the last but one para of the proclamation of Provisional Government of Azad Hind. (Page 118)

Questions:
(i) What quality of Netaji is talked about here? What did the author feel about Netaji?
(ii) Give adverb form of ‘absolute’.
(iii) Give a word similar in meaning to ‘complete’.
(iv) Give opposite in meaning to ‘quote’.
Answers:
(i) His quality of being a secularist is talked about here. The author felt sure to get absolute justice from Netaji and his government.
(ii) ‘Absolutely’ is the adverb form of ‘absolute’.
(iii) ‘Absolute’ is similar in meaning.
(iv) ‘Unquote’ is the opposite to ‘quote’ to ‘complete’

We think the data given here clarify all your queries of Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose and make you feel confident to attempt all questions in the examination. So, practice more & more from MP Board Board solutions for Class 12th English Chapter 16 & score well. Need any information regarding this then ask us through comments & we’ll give the best possible answers very soon.

Leave a Comment