MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Solutions Chapter 8 Ends and Means

Guys who are planning to learn and understand the topics of MP Board Class 12th English Solutions The Spectrum Workbook Solutions Chapter 8 Ends and Means from this page for free of cost. Make sure you use them as reference material at the time of preparation & good grades in the final exams. Students who feel tough to learn English concepts can take help from this MP Board Board Class 12th English Chapter 8 Ends and Means PDF and answer all the questions easily in the exams. Go to the below sections and get Class 12th English Chapter 8 MP Board Board Solutions PDF. Students can also download MP Board 12th Model Papers to help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Solutions Chapter 8 Ends and Means

Do you feel scoring more marks in the English Grammer sections and passage sections are so difficult? Then, you have the simplest way to understand the question from each concept & answer it in the examination. This can be only possible by reading the passages and topics involved in the MP Board Board solutions for Class 12th English Chapter 8 Ends and Means. All the Questions and Answers are covered as per the latest syllabus guidelines. Check out the links available here and download Class 12th English Chapter 8 textbook Answers for MP Board Board.
Word Power

A. Choose the antonym from the given alternatives.

1. humble
(a) proud
(b) modest
(c) detached
(d) dull.
Answer:
(a) proud

2. heaven
(a) paradise
(b) shelter
(c) hell
(d) garden.
Answer:
(c) hell

3. pale
(a) yellow
(b) sallow
(c) youthful
(d) bright.
Answer:
(d) bright.

4. prologue
(a) immortal
(b) epilogue
(c) preface
(d) perpetual.
Answer:
(b) epilogue

5. Immortal
(a) incorruptible
(b) perishable
(c) corrupt
(d) perpetual.
Answer:
(b) perishable

6. descend
(a) soar
(b) ascend
(c) come down
(d) climb.
Answer:
(b) ascend.

B. Match the meanings of the following words, consult a dictionary if necessary.
‘A’ -‘B’
1. alms – (a) absolute freedom
2. prostrate – (b) false idea or belief
3. illusion – (c) food store
4. grocery – (d) donation
5. salvation – (e) to salute someone
Answer:
1.- (d), 2.- (e), 3.- (b), 4.- e(c), 5.- (a).

Comprehension

A. Choose the correct option.

Question 1.
Birju stayed back during the Swamiji’s speech
(i) to listen to Swamiji’s speech
(ii) to survey the crowd from the back
(iii) to get an opportunity to pick a pocket
(iv) to have a look at what was going on there.
Answer:
(iii) to get an opportunity to pick a pocket

Question 2.
Birju approached Swamiji
(i) before the speech
(ii) after the speech
(iii) during the speech
(iv) when Swamiji was going to sleep.
Answer:
(ii) after the speech

Question 3.
An ascetic’s life is very tough because it requires a lot of
(i) Determination
(ii) Dedication
(iii) Contentment
(iv) all of them.
Answer:
(iv) all of them

Question 4.
Birju wanted to become Swamiji’s disciple because
(i) he would have a fine time with his team
(ii) it would be easier for him to keep on stealing
(iii) he was deeply moved by Swamiji’s speech
(iv) he had great faith in God.
Answer:
(iii) he was deeply moved by Swamiji’s speech

Question 5.
Birjanand was wandering in the village at night
(i) to collect alms
(ii) to find a opportunity for theft
(iii) to get some firewood
(iv) to have a look at the sleeping village.
Answer:
(iii) to get some firewood.

B. Fill in the blanks choosing the correct word from those given in the box.
a theft, nothing, hungry, speechless, annoyed, means

1. The children were huddled in a comer because they were very ………..
2. The mother had been sprinkling water on the pan because she had ……….. to cook.
3. Swamiji was very much ……….. because Birju had committed
4. Swamiji said that the end cannot justify the ………..
5. Swamiji stood ……….. as Birju followed Brahmadutt into the Pushpak Viman.
Answer:

  1. hungry
  2. nothing
  3. annoyed, a theft
  4. means
  5. speechless.

Language Practice

Write a paragraph similar to the one given in the book aboufcfour father.
Answer:
My father was born at Indore in 19 He was brought up in Bhopal by his uncle as his parents died early. Then he came to Indore to complete his studies. He studied engineering and got a B. E. degree. He worked as Suprintendent Engineer at several places and got retired in 20 He now lives in Indore.

A. Combine each of the following sets of sentences using the past perfect:

(i) (a) He wrote to his father.
(b) After that he went to the library.
Answer:
After he had written to his father, he went to the library.

(ii) (a) Sarweshwari waited for five minutes.
(b) After that the librarian gave her a book.
Answer:
After Sarweshwari had waited for five minutes, the librarian gave her a book.

(iii) (a) Nisha read a few pages in the book.
(b) After that she returned it to the librarian.
Answer:
After Nisha had read a few pages in the book, she returned it to the librarian.

(iv) (a) He came back to his room.
(b) After that he had a cup of coffee.
Answer:
After he had come back in his room, he had-a cup of coffee.

(v) (a) He listened to the radio for some time.
(b) After that he read the newspaper.
Answer:
After he had listened to the radio for some time, he read the news paper.

(vi) (a) Ashu finished his lunch.
(b) Then he went to a shop.
Answer:
After Ashu had finished his lunch, he went to a shop.

B. Answer the questions using ‘for’

Question 1.
How long have you been living in this town ?
Answer:
I have been living in this town for 15 years.

Question 2.
How long have you been attending this class ?
Answer:
I have been attending this class for 6 months.

Question 3.
How long have you been studying English ?
Answer:
I have been studying English for 7 years.

Question 4.
How long have you been attending this school ?
Answer:
I have been attending this school for 4 years.

Question 5.
How long have you been working today ?
Answer:
I have been working today for 5 hours.

C. Complete the conversation between ‘A’ and ‘B’ putting one In the simple past and one in the present perfect.
1. (A) We . in Indore from 1985 to 1990. (live)
(B) But we to Mumbai now. (move)

2. (A) I a great show at the metro this week. (see)
(B) Not this week. I it in Indore last week. (see)

3. (A) This is Pierna. I don’t think you her. (meet)
(B) Oh yes, we know each other well. We …. aL school together. (be)

4. (A) I to phone Jyoti, but she’s not at home. (try)
(B) She should be. She work an hour ago. (leave)

Answer:

  1. lived, had moved
  2. saw, have seen
  3. met, have been
  4. tried, has left.

Speaking Time

Read twice the following sentences and decide whether the weak or strong form of the given auxiliary is used in the following sentences. Consult a dictionary if necessary.
Answer:

Strong form Weak form
1. They can wait X Kan
2. How could he do it ? could X
3. We shall need to run ? X shall
4. Why should he care for anybody ? X should
5. You must try your best. must X
6. This watch will do. X wil
7. He would be happy. X would

Reading Time

Read the following passage carefully:

The Gira is no! an aphorisric work; it is a great religious poem. The deeper you dive into ir, the richer the meanings you get. li being meant for the people at large, there is pleasing repetition. With every age the important word will carry new and expanding meanings. But its central leaching will never vary. The seeker is at liberty to extract from this treasure any meaning he likes so as to enable him to enforce in his life the central teaching.

Nor is the Geta a collection of do’s and don ‘ts. What is lawful for one may be unlawful for another. What may be permissible ai one time, or in one place, may not be so at another rime, and in another places Desire for fruit is the only universal prohibition. Desire lessness is obugatory. The. Gita has sung the praises of knowledge, but iris beyond the mere

intellect: ir is essentially addressed to the heart and capable of being understood by the heart. Therefore the Gua is not for those who have no faith. The author makes Krishna say:

“Do no: entrust this treasure to him who is without sacrifice, without devotion, without the desire for this teaching and who denies Me. L4 the other hand those who will give this precious treasure to My devotees will by the fact of this service assuredly reach Me. And those who, being free from malice, will with faith absorb this teaching, shal having attained freedom, live where people of true merit go after death.”

Now answer the questions given below:

1. Match the words in column A to the words having almost the same meaning in column B.

‘A’ -‘ B’

1. aphoristic – (a) to Lake in or to grasp
2. prohibit – (b) hatred
3. obligatory – (c) a short statement of truth or wisdom
4. malice – (d) compulsory
5. absorb – (e) to SLOP by Law
Answer:
1. – (c). 2. – (e), 3. – (d), 4. -.(b), 5. – (a).

Question 2.
‘The central teaching will never vary’. Then what things can vary when we go through the Gita?
Answer:
With every age the important word (of Gita) can vary by carrying new and expanding meanings.

Question 3.
What do you understand by do’s and don’ts? (2012, 14)
Answer:
do’s means the acts that are right and we should practice them.
don’ts means the acts that are wrong and we should not do them.

Question 4.
What has been recognized as the only universal compulsion .
Answer:
Desire for fruit is the only universal compulsion.

Question 5.
Why is the Gita beyond the mere Intellect? (2009)
Answer:
It is beyond mere intellect because it is essential addressed to the heart and capable of being understood by heart.

Question 6.
Why does the author say that the Gita is not for those who have no faith? (2013,14)
Answer:
He says so because it is beyond mere intellect; it is addressed to the heart and capable of being understood by heart. Heart is beyond reason, it is based on faith.

Question 7.
Who will certainly reach to Lord Krishna?
Answer:
Whosoever will give this precious treasure to his devotees will by fact of this service assuredly will reach him.

Question 8.
According to Lord Krishna who will attain the supreme place after death?
Answer:
According to Lord Krishna those who being free from malice, will with faith absorb this teaching, shall, having attained freedom, will attain the supreme place after death.

Question 9.
Answer:
The Teachings of the Gita.

Writing Time

Question 1.
Write a letter to your friend describing a recent exciting criaet match in which your team won.
Answer:
Govt. H. S. School No. 2,
Hoshangabad (M.P.)
Dt. 7th Jan., 20
Dear Mahesh,
I hope you are doing well there.
Yesterday I winessed a very exciting and interesting match in our school. We played a match of 20 overs with the team of H. S. S. No.1. I was one of the players of my team. Our captain won the toss and offered the opposite team to bat. There was great excitement in both the sides.

We took the position in the field. We were in high spirits. We had two fast bowlers with us. The four batsmen were caught up. Their score was 99 runs at the fall of 6th wicket. When their score was 152, 20 overs were completed with 2 wickets in their hands.

Then we started batting. Our first two batsmen scored 30 runs. The score stood at 55 when I started playing. I made 33 runs. I was declared LBW out. Our score crossed 151 when the last ball was to be thrown. There was a great excitement. The last ball might prove defeat or tie or victory. The batsman was a bowler actually. We had least hope. Lo ! there was a miracle when the ball was thrown and hit, it was a boundary. We scored 155 against their 152 and we won the game. All congratulated us.
I hope you will enjoy the above description.
Your sincerely,
Raju.

Question 2.
Write a letter to your brother telling him how you have spent your summer vacation.
Answer:
17, Jawahar Marg,
Neemuch (M.P.)
June 20, 20
Dear Sonu,
I hope you are quite well and OK there.
Received your letter, thanks for the congratulations. You have asked me how I spent my vacations.
My aunt at Nekpur (Bareli) had been inviting me to spend my vacations with their family from 3-4 years. So this year I decided to go there. I reached there on 15th May 20 and returned yesterday. I spent a very jolly time in the sweet company of my cousins.

There is a joint family. It consists of fifteen members. The house is big and spacious. There is always hustle and bustle in the big house. We went out for long walks both in the morning and evening. The cool and fresh air pleased the mind and heart. Green fields were atractive.

A canal flows at a short distance from there. We enjoyed swimming in the cool water. The mango season was in full swing. They were very cheap there. I ate them to my heart’s content. All our time was spent in eating, playing and swimming. Every body was good to me. I felt at home there.
Yours truly,
Yogesh.

Question 3.
Write a letter to your friend advising him to study English, Maths, general knowledge and reasoning for competitive examination.
Answer:
170, Rambagh,
Indore (M.R)
17 July, 20
Dear Ramesh,
I hope you are doing well there.
Received your letter. You have asked me to advise you about your future plans. You have expressed your desire to enter some administrative jobs. For this you will have to appear in the competitive examinations. Thousands of candidates apply for these jobs and a few are to be selected. So these examinations are very tough. For this you will have to study hard. You must pay special attention to the study of English, Maths and general knowledge. I shall help you as far as possible.
Rest is OK.
Yours truly,
Somnath.

We think the data given here clarify all your queries of Chapter 8 Ends and Means and make you feel confident to attempt all questions in the examination. So, practice more & more from MP Board Board solutions for Class 12th English Chapter 8 & score well. Need any information regarding this then ask us through comments & we’ll give the best possible answers very soon.

Leave a Comment