MP Board Class 12th Special English Important Questions Chapter 4 Dream Children: A Reverie

MP Board Class 12th Special English Important Questions Chapter 4 Dream Children: A Reverie

I. Answer the following questions in about 50 – 60 words each:

Question 1.
Write a character sketch of Lamb’s grandmother. (M.P. 2009)
Answer:
Lamb’s grandmother had a pleasing personality. She was very religious. She was loved and respected by everybody. She was very particular and prompt in her duties. She was fond of children and always enjoyed to be with them during holidays. She was tall, upright and graceful. She was a good dancer. She was so popular among the commoner that her. funeral was attended by a concourse of all the poor and some of the gentry of the neighborhood from miles away.

Question 2.
What sort of a person was John Lamb? How did Lamb admire him?
Answer:
John Lamb had a good personality. He was extremely handsome and spirited young man. All the children loved him and he loved them too. He was kind and helpful. He usually helped the writer by carrying him on his back. He was careful about the big house and the garden. Later in his life he suffered from great pain. Still he lived with enthusiasm.

Question 3.
What are the similarities between Alice, the mother and Alice, the daughter? (M.P. 2013, 18)
Answer:
As the writer was in dream about his family, he was lost in thought. Alice was his daughter and John was his son, in fact imaginary. He observed some similarities between Alice the daughter and Alice the mother, the representment in her eye and her bright hair are similar.

Question 4.
Describe the cremation of grandmother field.
Answer:
Field’s funeral was attended by a concourse of all the poor, some of the gentry also came to make their presence. They all came from neighbourhood from many miles away to show their respect for her.

MP Board Class 12th Special English Important Questions Chapter 4 Dream Children: A Reverie

Question 5.
Who did grandmother field love the best among the Lamb brothers and why? (M.P. 2014, Imp.)
Answer:
Grandmother field was a graceful lady. She loved all the children. She always wished to be with all their grandchildren in the great house in holidays. But she had special love and attention for John, because he was very handsome and spirited young man. He also moped about in solitary comers and took care of the great garden of the great house.

Question 6.
Describe how lamb used to move about in the garden of the great house? (M.P. 2016)
Answer:
Lamb used to gaze upon the bust of the twelve caesars or roam about in the garden. There were many fruits but he never plucked them but rather enjoyed looking them.

II. Answer the following questions in about 75 – 100 words each:

Question 1.
Justify the statement that ‘Dream Children: A Reverie’ is a lyric in prose. (Imp.)
Answer:
“Dream Children: A Reverie” is an outburst of a flow of imagination of Charles Lamb. Lamb was called the Prince of English essayists. He wrote this essay when he was nearing fifty. As his life was not at all happy and comfortable, he towards the end of his life has expressed his dreams which couldn’t be fulfilled.

He had suffered a lot in his life. He himself was lame. His elder brother whom he loved much died in great pain. He missed him much because he usually carried him on his back. In his youth, Lamb had a disappointing love-affair. He was a bachelor. He was living in utter loneliness. Though he wanted a family and children but they were denied to him in his actual life.

In this essay he is dreaming of having two children on his both sides behaving like his real children. Although the story has created a moving life situation which has all the elements of a lyric. These is a flow which makes one completely engrossed with the story.

MP Board Class 12th Special English Important Questions Chapter 4 Dream Children: A Reverie

Question 2.
In ‘Dream Children : A Reverie’ Lamb has woven fiction around certain facts of his life. Illustrate this statement from the essay.
Answer:
“Dream Children: A Reverie” is a typical essay written by Charles Lamb. The main theme of the essay has autobiographical elements. His life was very pathetic. He was lame and suffered a lot. He was very much attached with his elder brother John who also became lame later. He was in great pain when he died.

The writer was deeply agonized by this incidence. He always dreamt to have a family. Once he was in love with a girl but she refused to marry him. He remained bachelor forever. He also wanted children but he was denied of a family and children in his real life. Through this story he satisfies his loneliness in imagination.

Question 3.
Justify the title of the essay, “Dream Children: A Reverie.” (M.P. 2010, 11, Imp.)
Answer:
The title of the essay Dream Children: A Reverie is an appropriate title in the context of its theme. The writer tries to unravel his unfulfilled desires. For this he creates the images of two kids who act in a real manner. He tells them all the memories of his life.

He was extremely desirous to have a family and children but this wish was never fulfilled. The essay appears to be autobiographical. He shows similarity between Alice the Mother and Alice the daughter. Through the imaginary children he satisfies his desires of being a father and husband.

MP Board Class 12th Special English Important Questions

Leave a Comment