MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 8 Idgah

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is MP Board Class 11th The Spectrum Solutions Chapter 8 Idgah Questions and Answers. In the MP Board Class 11th English textbook Answers pdf, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved exercises, etc. If you are planning to prepare Chapter wise Questions and Answers, then you’re suggested to go with this MP Board Class 11th English Textbook Solutions PDF for better understanding and preparation.

MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 8 Idgah

English Subject experts who are having max years of experience prepared this MP Board Solutions for Class 11th. They have explained all the topics covered in the board prescribed latest syllabus in a simple way to understand easily. So, students can prepare Chapter 8 Idgah from this MP Board Class 11th English book PDF.

Idgah Textual Questions and Answers

Word Power

Question 1.
What do all these people do? Follow the example and write in the space provided.
ये लोग क्या करते हैं ? उदाहरण का अनुसरण कर दी हुई जगह में लिखिए।।
Answer:

  1. A lawyer is a person who is qualified to advise people about the law and represent them in court.
  2. A soldier is a person who works in an army, especially who is not an officer.
  3. A pilot is a person who is trained to fly an aircraft.
  4. An air hostess is a woman who looks after the passengers in an aircraft.
  5. An astronaut is a person who is trained for travelling in a spacecraft.
  6. A consultant is an experienced doctor who specializes in one area of medicine.
    Or
    A consultant is a person who gives expert advice to a person or organization on a particular subject.
  7. A chef is a cook in a restaurant or hotel.
  8. A receptionist is a person whose job is to answer the telephone, arrange reservations or appointments and deal with people when they first arrive.
  9. A computer programmer is a person whose job involves writing programmes for computers.

Comprehension

A Answer the following questions in one or two sentences each.
[इन प्रश्नों का उत्तर एक या दो वाक्यों में दीजिए।

Question 1.
Why was every one in the village in a hurry that morning ? (2015)
उस सुबह गाँव का हर व्यक्ति जल्दी में क्यों था ?
Answer:
It was Eid and they were going to the Idgah to offer Namaz
उस दिन ईद थी और वे लोग नमाज अदा करने ईदगाह जा रहे थे।

Question 2.
Why did the boys seem to be very excited ?
बच्चे क्यों अत्यधिक उत्तेजित दिखाई दे रहे थे ?
Answer:
They were excited because it was the time for celebration and also, they were going to the Idgah where they would enjoy a ride on a merrygo-round or a swing, eat sweets and buy toys.

वे इसलिए उत्तेजित थे क्योंकि वह उत्सव का समय था और वे ईदगाह जा रहे थे जहाँ वे चरखी या झूले पर सवारी करते, मिठाई खाते और खिलौने खरीदते।

Question 3.
Why did Hamid not ride the round about ?
हमीद चरखी में क्यों नहीं बैठा ?
Answer:
He had only three pice and he wanted to use them for buying something useful for his grandmother.
उसके पास केवल तीन पैसे थे और उनसे वह अपनी दादी के लिए कोई उपयोगी चीज खरीदना चाहता था।

Question 4.
How did Hamid demonstrate that his chimta was superior to Mohsin’s toy?
हमीद ने यह कैसे बताया कि उसका चिमटा मोहसिन के खिलौने से बेहतर था ?
Answer:
Hamid threw his chimta on the ground and challenged Mohsin to do the same to his clay water carrier. Mohsin didn’t dare to do it.

हमीद ने अपना चिमटा जमीन पर फेंका और मोहसिन को चुनौती दी कि वह भी अपने मिट्टी के भिश्ती के साथ वैसा ही करे। मोहसिन ऐसा करने की हिम्मत नहीं जुटा पाया।

Question 5.
What made Mehmood share his bananas with Hamid ? (2009)
मेहमूद ने अपने केले हमीद के साथ क्यों बाँटना चाहे ?
Answer:
In the verbal duel, Hamid’s chimta emerged as the undisputed champion. Hence Mehmood shared his bananas only with Hamid.

जबानी वाद-विवाद में हमीद का चिमटा अविवादित रूप से चैम्पियन बन कर उभरा था। इसी कारण महमूद ने अपने केले हमीद के साथ बाँट कर खाने की पेशकश की।

Question 6.
Why did Mehmood break the other leg of his soldier ? (2016)
मेहमूद ने अपने सैनिक का दूसरा पैर भी क्यों तोड़ दिया ?
Answer:
When one leg of his soldier got broken, Mehmood boke its other leg so that it can at least sit and do his duty in comfort.

जब उसके सैनिक का एक पैर टूट गया तो महमूद ने उसका दूसरा पैर भी तोड़ दिया ताकि वह आराम से बैठकर अपनी ड्यूटी कर सके।

B. Answer the following questions in three or four sentences each.
इन प्रश्नों के उत्तर तीन या चार वाक्यों में दीजिए।

Question1.
Why inspite of his poverty and bereavement, did Hamid seem to be the happiest boy of all
अपनी गरीबी और शोकावस्था के बावजूद हमीद ही सब बच्चों में सबसे अधिक प्रसन्न क्यों दिख रहा था ?
Answer:
Hamid was an orphan. His father had died a year ago and mother sometime earlier. But he was happy because his grandmother loved him very much. She took adequate care of him.

हमीद अनाथ था। उसके पिता का देहान्त एक वर्ष पूर्व हो चुका था और माता तो उसके बहुत पहले मर चुकी थी। लेकिन वह प्रसन्न था क्योंकि उसकी दादी उसे बहुत प्यार करती थी। वह उसकी अच्छी प्रकार देखभाल करती थी।

Question 2.
What did Amena fear as the child left for Idgah ?
बच्चा जब ईदगाह के लिए रवाना हुआ उस समय अमीना को किस बात का डर लग रहा था?
Answer:
Amena’s main fear was that Hamid was just a little boy of four or five years and what would happen if he gets lost. Secondly, he had to walk bare foot. The Idgah was a full three miles away. She was doubtful about his ability to bear the strain.

अमीना का सबसे बड़ा डर यह था कि हमीद चार या पाँच साल का एक बहुत छोटा बच्चा था और अगर वह खो गया तो क्या होगा। दूसरा, उसे नंगे पैर चलना था। ईदगाह वहाँ से पूरे तीन मील दूर था। उसे उसकी इस कठिन परिश्रम को बर्दाश्त करने की क्षमता पर शक था।

Question 3.
Describe the sights at the Idgah. (2009)
ईदगाह के दृश्य का वर्णन करिए।
Answer:
The Idgah was shaded with tamarind trees and had a cemented floor with sheets spread on it. People sat in rows. Wealth and status played no role there–everybody was equal before Allah. All of them performed the rituals of the prayer together.

ईदगाह में इमली के पेड़ों की छाया थी और सीमेण्ट के फर्श पर चादरें बिछी थीं। लोग कतारों में बैठे थे। वहाँ दौलत और ओहदे की कोई भूमिका नहीं थी-अल्लाह के सामने सभी बराबर थे। प्रार्थना का कर्मकाण्ड सभी ने एक साथ निभाया।

Question 4.
What toys did the children buy ? (2010, 14)
बच्चों ने कौन-से खिलौने खरीदे ?
Answer:
Mehmood bought a soldier in a khaki uniform. Mohsin bought a smiling water carrier. Noorey bought a lawyer with a fat law book in his hand. Sammi bought a sturdy washer-woman.

महमूद ने खाकी वर्दी पहने एक सैनिक खरीदा। मोहसिन ने एक मुस्कुराता भिश्ती खरीदा। नूरी ने कानून की एक मोटी किताब हाथ में लिए हुए वकील खरीदा। सामी ने एक हट्टी-कट्टी धोबिन खरीदी।

Question 5.
Hamid wanted to enjoy like his companions but did not. Do you agree? Pick up statements from the text to support your answer.
हमीद अन्य बच्चों की तरह मौज-मस्ती करना चाहता था लेकिन उसने की नहीं। क्या तुम मानते हो ? अपने उत्तर के समर्थन में अध्याय से वाक्य छाँटो।
Answer:
Yes, Hamid did want to enjoy like his companions. Look at these sentences–
Hamid stands apart. He cannot afford to spend one-third of his precious money on a mere round about. All the toys cost two pice each, too expensive for Hamid to buy. Yet he looks at the toys with envious eyes and wants to play with them. Hamid buys nothing at the shops selling mithals. He has only three pice to spend. But he cannot help eyeing the sweets in the hands of his friends.

हाँ, हमीद भी अन्य बच्चों के समान मौज-मस्ती करना चाहता था। इन वाक्यों को देखिए हमीद एक ओर खड़ा रहता है। वह अपने बहुमूल्य पैसों में से एक-तिहाई एक मामूली सी चरखी पर खर्च नहीं कर सकता था। सभी खिलौनों की कीमत दो पैसे प्रत्येक है, हमीद के खरीदने के लिए अत्यधिक मंहगे। फिर भी उन खिलौनों की ओर ललचाई आँखों से देखता है और उनसे खेलना चाहता है। हमीद मिठाई की दुकान पर कुछ नहीं खरीदता है। उसके पास केवल तीन पैसे ही तो थे। लेकिन वह मिठाई की ओर देखने से अपने आपको नहीं रोक पाता है।

Question 6.
What made Hamid buy a pair of tongs ? (2008, 12, 14)
हमीद ने चिमटा क्यों खरीदा ?
Answer:
His grandmother had no chimta, so usually she burnt her fingers while making chapatis. Hamid did not like it. So he bought the chimta. Now she would not burn her fingers.

उसकी दादी के पास चिमटा नहीं था इस कारण रोज चपाती सेंकते समय उसकी अंगुलियाँ जल जाती थीं। हमीद को यह अच्छा नहीं लगता था। इसलिए उसने चिमटा खरीदा। अब उसकी अंगुलियों नहीं जलेंगी।

Question 7.
What quality of the chimta made it superior to all the toys ? (2008, 13)
चिमटे के कौन से गुण के कारण वह सब खिलौनों से बेहतर था ?
Answer:
The chimta was stronger than Mehmood’s soldier. The chimta was able to knock the lawyer down. Hence the chimta became the undisputed champion.

चिमटा महमूद के सैनिक से अधिक ताकतवर था। चिमटा वकील को गिराने में सक्षम था। इस कारण चिमटा निर्विवाद चैम्पियन बन गया।

Question 8.
Hamid had an answer for every child who claimed his toy was better. Do you think Hamid really believed in what he said ? Why?
हमीद के पास हर उस बच्चे के लिए उत्तर था जो अपने खिलौने को बेहतर समझता था। क्या आप समझते हैं कि हमीद जो कहता था उस पर उसे स्वयं को विश्वास था ? क्यों?
Answer:
Hamid did not really believe in what he said. He had only three pice so he was not in a position to buy any toys because they cost two pice each. So, with the purpose of proving those toys as useless he started comparing them with his tongs.

हमीद जो कुछ कहता था उस पर उसे वास्तव में विश्वास नहीं था। उसके पास केवल तीन पैसे थे, अतः वह इस स्थिति में नहीं था कि उन खिलौनों को खरीद पाता क्योंकि उनकी कीमत दो पैसे थी। इसीलिए, उन खिलौनों को बेकार साबित करने के लिए उसने उनकी तुलना अपने चिमटे से करनी शुरू कर दी।

Question 9.
Describe how Hamid’s selflessness affected Amena.
हमीद की नि:स्वार्थता का अमीना पर क्या प्रभाव पड़ा बताइये।
Answer:
Amena’s annoyance melted into love. She broke down and started weeping, Tears fell from her eyes as she blessed him a thousand times.

अमीना का गुस्सा पिघलकर प्यार में बदल गया। वह रोने लगी। वहे हमीद को हजारों आशीर्वाद देती रही और उसकी आँखों से आँसू टपकते रहे।

C. “Hamid the little boy had become Hamid the adult. Now Amena the old woman became the child.” Explain.(2011)
“हमीद जो एक छोटा बच्चा था वह तो वयस्क हमीद बन गया। अब अमीना जो एक बूढ़ी औरत थी, वह बच्ची अमीना बन गयी।” समझाइये।
Answer:
Hamid sheds his childlike desires. He abstains from buying sweets and toys. He buys a gift which will be of use to his grandmother. Seeing his selflessness Amena breaks down and starts weeping like a child.

हमीद अपनी बाल सुलभ आकांक्षाओं का त्याग कर देता है। वह मिठाई और खिलौने खरीदने से बचता है। वह एक उपहार खरीदता है जो उसकी दादी के काम आयेगा। उसके नि:स्वार्थ भाव को देखकर अमीना फूट पड़ती है और बच्चों के समान रोने लगती है।

Language Practice

इस खण्ड के मूल प्रश्न व तालिकाएँ अपनी पाठ्य-पुस्तक में से देखिए। यहाँ केवल उनके उत्तर दिये जा रहे हैं।
A. Fill in the blanks using the correct form of the verbs given.
दी गई क्रियाओं के सही रूपों से रिक्त स्थान भरो।।
Answer:

  • taught
  • fell, hurt
  • sold
  • spent, bought, cost
  • threw caught.

B. Write sentences saying what Raju was doing at the given times.
दिये गये समय पर राजू क्या कर रहा था, बताओ।
Answer:

  • At 9: 30 he was reading the newspaper.
  • At 11 o’clock he was studying his course books.
  • At 1 o’clock he was having lunch.
  • At 3 o’clock he was washing some clothes.
  • At 5 o’clock he was watching television.

C. Change the following sentences into past perfect tense.
निम्नलिखित वाक्यों को Past perfect tense में बदलो।
Answer:

  • Our team had won the match.
  • Neeta had knitted these gloves.
  • You had planted these plants ?
  • You had forgotten her name?
  • Many people had believed her story.

D. Complete the following sentences using the past perfect continuous form of the verbs given in brackets.
कोष्ठक में दी गई क्रियाओं के Past perfect continuous रूप से वाक्यों को पूरा करो।
Answer:

  • had been waiting
  • had been running
  • had been singing
  • had been raining
  • had been playing.

Idgah Summary in Hindi 

रमजान के ठीक तीस दिन बाद ईद आई। कितनी सुहावनी सुबह थी। हरे भरे खेत, नीला आकाश, चकाचौंध करने वाली धूप, सभी को लग रहा था, ईद के आगमन का उत्सव मना रहे थे। पूरा गाँव दौड़भाग में व्यस्त था। ईदगाह जाने की तैयारी जोरो से चल रही थी। किसी के कुर्ते का बटन टूट गया था तो वह पड़ोसी से सुई-डोरा मांगने जा रहा था, किसी का चमड़े का जूता सूखकर कड़ा हो गया था तो वह पानी से तेल लाने के लिए भाग रहा था। बैलों को जल्दी-जल्दी चारा खिलाया जा रहा था। ईदगाह पूरे तीन मील दूर थी, फिर वहाँ लोगों से मिलने-जुलने में भी तो समय लगने वाला था। संबसे ज्यादा उत्तेजित तो बच्चे थे। उनमें से शायद ही किसी ने रोजा रखा हो, पर इससे क्या होता है-रोजा तो बड़े लोगों के लिए होता है।

बच्चों में सबसे प्रसन्न तो हमीद था। वह एक चार-पाँच साल का दुबला-पतला गरीब बच्चा था जिसके पिता की एक साल पहले हैज़े से मृत्यु हो चुकी थी और माँ पहले ही अल्लाह के पास जा चुकी थी। अब वह अपनी बूढ़ी दादी, अमीना के पास खुश था। वह दौड़ कर अपनी दादी के पास गया और बोला, “तुम चिन्ता मत करना, मैं सबसे पहले वापस आ जाऊँगा।” अमीना बहुत दुखी थी-एक नन्ही-सी जान नंगे पैर तीन मील कैसे चलेगी? और अगर वह खो गया तो? वह तो उसके साथ जा नहीं सकती थी। उसे सिंवई बनाने के लिए सामान भी तो लाना था। सामान माँगकर लाने में, खरीदकर लाने से थोड़ा ज्यादा ही समय लगता है। गाँव वाले ईदगाह के लिए रवाना हुए। हमीद भी दूसरे बच्चों के साथ दौड़ता जा रहा था। शहर पहुँचने पर वे धनवान लोगों के घरों, कोर्ट, कॉलेज और थाने के पास से होते हुए ईदगाह पहुँचे। चारों ओर से लोग वहाँ इकट्ठे हो रहे थे। कोई ताँगे से आ रहा था,

कोई कार से तो कोई पैदल। ईदगाह में इमली के पेड़ों की छाया में सीमेण्ट के फर्श पर चादरें बिछी थीं। हमीद अपने गाँव के अन्य लोगों के साथ पीछे की कतार में बैठ गया। यहाँ दौलत और ओहदा कोई फर्क नहीं करता, अल्लाह के सामने सभी इन्सान एक बराबर हैं। कितना सुन्दर दृश्य था- हजारों लोग प्रार्थना में एक साथ सिर झुका रहे थे, फिर सीधे खड़े हो रहे थे, फिर घुटनों के बल बैठ रहे थे।

नमाज खत्म होने के बाद लोग एक-दूसरे से गले मिले, फिर वे मिठाई और खिलौनों की दुकानों की ओर बढ़े। गाँव वाले भी उतने ही उत्तेजित थे जितने बच्चे। झूले पर झूलने का एक पैसा, चरखी पर पच्चीस चक्कर का एक पैसा। महमूद, मोसिन, नूरी और सामी चरखी के घोड़े और ऊँटों पर बैठ कर चक्कर लगा रहे थे पर हमीद नहीं गया-उसके पास केवल तीन पैसे ही तो थे, उन्हें वह इन बेकार-सी चीजों पर खर्च नहीं कर सकता था। खिलौनों की दुकान पर महमूद ने खाकी वर्दी वाला सैनिक खरीदा तो मोहसिन ने एक मुस्कुराता पानी लाने वाला भिश्ती और नूरी ने एक वकील। ये सब खिलौने दो-दो पैसों के थे। हमीद ने कुछ नहीं खरीदा। इन मिट्टी के खिलौनों पर जो थोड़ी देर में टूट सकते थे वह अपनी दौलत खर्च नहीं कर सकता था।

फिर भी वह उनकी ओर ललचाई आँखों से देखता रहा। मिठाई की दुकानों पर बच्चों ने मिठाइयाँ खरीदकर खायौं। किसी ने गुलाबजामुन खरीदी तो किसी ने सोहन हलुआ। हमीद ने कुछ नहीं खरीदा। हमीद का मन भी मिठाई खाने का हो रहा था पर उसने कुछ नहीं खरीदा। उसके पास केवल तीन पैसे ही तो थे, वह उन्हें इन पर खर्च नहीं कर सकता था। आगे चलकर लोहे से बने सामान और आभूषणों की दुकानें आई। यहाँ हमीद ने एक लोहे का चिमटा देखा। उसकी दादी के पास चिमटा नहीं था और रोज ‘रोटी सेंकते समय उसकी अंगुलियाँ जल जाती थी। उसने सोचा यदि वह यह चिमटा अपनी दादी को ले जाकर दे तो वह कितनी खुश होगी-उसे कितना आशीर्वाद देगी। वह दुकान पर गया और दुकानदार से उसका दाम पूछ। दुकानदार बोला छ: पैसे। पर इतने पैसे तो उसके पास थे ही नहीं। उसके पास तो केवल तीन पैसे थे। उसने दुकानदार से कहा तीन पैसों में देना हो तो दो वरना रख लो। आश्चर्य की बात, दुकानदार तीन पैसे में ही देने को राजी हो गया। हमीद ने चिमटा खरीद लिया।

अब हमीद चिमटा कन्धे पर टाँगे दूसरे बच्चों के साथ अकड़ कर चल रहा था। रास्ते में बच्चों से उनके खिलौना उसके चिमटे को लेकर काफी हँसी-मजाक, वाद-विवाद हुआ पर हमीद ने सबको परास्त कर दिया। लौटकर वे लोग घर पहुँचे। मोहसिन की छोटी बहन दौड़कर आई और उससे मशक वाला भिश्ती छीनना चाहा। छीना-झपटी में वह गिर कर टूट गया। नूरी ने अपने वकील को एक जगह बैठाकर उसे पंखे से हवा खिलानी चाही-पंखा उससे टकराया और वह वकील गिरकर टूट गया। महमूद के सैनिक का एक पैर टूट गया तो उसने उसका दूसरा पैर भी तोड़ दिया ताकि वह एक जगह आराम से बैठ सके।

हमीद की दादी, अमीना ने जैसे ही उसकी आवाज सुनी वह दौड़कर उसके पास पहुंची और उसे प्यार से गोद में उठा लिया। जब उसने चिमटा देखा तो वह चौंक गई, इस पर हमीद ने उससे कहा कि उसने चिमटा तीन पैसे में, जो उसकी कुल दौलत थी-उसी के लिए खरीदा है। कैसा अजीब बच्चा है ? सारे समय भूखा प्यासा रहा और खरीदकर लाया एक चिमटा ? दादी ने उसे डॉटा। हमीद की भावनाओं को इससे ठेस पहुंची और दुखी होकर रोनी-सी आवाज में उसने कहा, “रोज रोटी सेंकते समय तुम अपनी अंगुलियाँ जला लेती हो,

इसलिए मैंने यह चिमटा खरीदा।” अमीना का गुस्सा प्यार में बदल गया। यह छोटा-सा बालक कितना नि:स्वार्थी और उदार है। जब उसके साथी मौजमस्ती कर रहे होंगे तब उसके मन में क्या हो रहा होगा ? जब वे लोग मिठाई खा रहे होंगे तब उसे कैसा लग रहा होगा ? इन सबके बीच उसे अपनी दादी का ही ध्यान रहा। अमीना फूट-फूटकर रोने लगी। कैसा आश्चर्य-हमीद, एक छोटे से बालक से हमीद एक वयस्क इन्सान बन गया और अमीना, एक बूढी औरत से एक नन्ही सी बालिका बन गई। उसकी आँखों के आँसू बहते रहे और वह हमीद को आशीर्वाद देती रही।

Idgah Word Meanings of Difficult Words

MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 8 Idgah 1

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this MP Board Solutions for Class 11th English Chapter 8 Idgah Questions and Answers PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on MP Board Textbook Solutions PDF.

Leave a Comment