MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 7 Anger

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 7 Anger

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
How does the poet describe anger in the first stanza?
Answer:
In the first stanza the poet describes anger as an ugly thing that spoils even the fairest face. It’s like a rainy cloud upon a sunny place.

Question 2.
Who is greater than a king? (M.P. 2013, 14, 15, Imp.)
Answer:
One who is able to quell an angry thought is greater than a king.

Question 3.
Who is noble, brave and wise? (M.P. 2014, 17)
Answer:
One who firmly tries to conquer and to rule himself is noble, brave and wise.

Question 4.
Describe anger in your own words.
Answer:
Anger is the worst vice of a human being. It spoils relationships as well as health.

Question 5.
Give three characteristics of peace. (Imp.)
Answer:
Three characteristics of peace are: it is frank, warm and soft.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 7 Anger

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
What are the disadvantages of being angry? Describe. (Imp.)
Answer:
The disadvantages of being angry are many. It makes the most beautiful face look ugly. Under its influence we make such mistakes for which we repent for many years and we can not make such mistakes right by sorrow or by tears.

Question 2.
Why do we repent for a long time? (Imp.)
Answer:
We repent for a long time for those mistakes that we make when we become angry.

Question 3.
Compare peace with anger. (Imp.)
Answer:
Anger and peace are opposite to each other. Anger spoils the fairest face but peace makes even an ordinary face look beautiful. Anger forces us to make mistake. Peace saves us from making mistakes. Those who fail to control their anger always suffer while those who can quell their anger and have peace at mind are kings in true sense.

Question 4.
How can anger be conquered? (M.P. 2012)
Answer:
Anger can be conquered by quelling angry thoughts and keeping a cool head.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment