MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 8 One Step Ahead

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 8 One Step Ahead

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
What did Dr. Kalam want to become in Air force? (M.P. 2017)
Answer:
He wanted to become a pilot in Air force.

Question 2.
Why did Dr. Kalam go to the Shivananda Ashram? (Imp.)
Answer:
Dr. Kalam went to the Shivananda Ashram because he had many questions, the answers of which he wanted to know.

Question 3.
What was designation and salary of Dr. Kalam when he joined the job?
Answer:
When Dr. Kalam joined the job, his post was senior Scientific Assistant and his salary was Rs. 250/- per month.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 8 One Step Ahead

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
Why did religious conquest not affect the southern part of India?
Answer:
Religious conquest could not affect southern India because it was safe behind the shield of the Vindhya and Satpura Mountain ranges. The Narmada, Tapti, Mahanadi, Godavari and Krishna rivers had woven a net of almost unassailable southern part.

Question 2.
Describe the appearance of Swami Shivananda.
Answer:
Swami Shivananda looked like Buddha, wearing a snow white dhoti and wooden slippers. He had an olive complexion and black piercing eyes. He had an irresistible, almost child like smile and gracious manner.

Question 3.
Why did Kalam go to Delhi? What did he do there? (M.P. 2011, 15)
Answer:
Dr. Kalam went to Delhi to appear in interviewee faced the interview and exam and then went to Dehradun.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 8 One Step Ahead

Question 4.
How did Swami Shivananda console Dr. Kalam? (Imp.)
Answer:
Swami Shivananda consoled Dr. Kalam by assuring him that when our desire stems from pure heart and spirit with intensity it acquires electromagnetic energy. This energy is released at night. In the morning it returns with the cosmic currents. That which has been imaged will be manifested. So he can rely upon the eternally unbroken promise.

Question 5.
How should we take our failure?
Answer:
We should take our failures as our destiny and move ahead with our life. We should forget our failure as it is essential to lead our destined path. We should search for the true purpose of our existence and should surrender ourself to the wish of God.

Question 6.
What do you understand by religious conquest and its effect on Indian Culture?
Answer:
In the tenth century Muslim invaders conquered India and spread Islam here. They brought with them their own culture. Though their religion flourished but despite of being culturally different they mingled with the local people and became an integral part of this country.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment