MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 6 The New Player in the Team

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 6 The New Player in the Team

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
What qualities did the coach notice in Mamta? (Imp.)
Answer:
The coach noticed that her passes were good and she was physically fitter than other girls.

Question 2.
How did her classmates behave with her? (Imp.)
Answer:
Her classmates treated her as an unwelcome guest who was too low in status by their standards.

Question 3.
Which remark of the coach touched Mamta?
Answer:
The coach said to Reema, “Have you been able to win the trophy even once since you started playing? May be this year you will at last win because of Mamta.” This remark of coach touched Mamta.

Question 4.
Why did the girls not hope to win the competition?
Answer:
The girls did not hope to win the competition because Mamta was included in the team. They thought that as she has never played basketball earlier, she would weaken their team.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 6 The New Player in the Team

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
Why was Mamta ill-treated by her classmates?
Answer:
Mamta was ill-treated by her classmates because she was a small town girl. Most of the girls came from rich families. She was too low in status by their standards.

Question 2.
How did the coach support Mamta? (Imp.)
Answer:
The coach said that Mamta’s passes were good and she was physically fitter than other players of the basketball team. He reminded the girls that they had never won the inter-school trophy even once. He hoped that this year they might win because of Mamta. In this way the coach supported Mamta.

Question 3.
How did Mamta’s team make history?
Answer:
Mamta’s team made history by reaching to the finals and winning it too. They had been participating in the competition for long but had never ever made up even to finals also.

Question 4.
What made Mamta a good basketball player?
Answer:
When Mamta was selected for the school’s Basketball team, the other girls opposed it. They said that she had never played Basketball earlier. They feared that her presence will weaken the team and they would not be able to win the trophy. Mamta accepted it as a challenge and started practising Basketball. The snide remarks from the teammates made her more resolute. Thus she became a good Basketball player.

Question 5.
If you had been a coach, how would you have treated?
Answer:
If I were a coach I too would treat in the same way like Mamta’s coach. I too would identify the good qualities of a player without considering the status or past record. I would support the good player against all odds and guide the player to give her best performance.

Question 6.
What were the qualities that helped Mamta become indispensable for the team? (M.P. 2016)
Answer:
Mamta’s excellence in playing basketball had made her indispensable for the team. She was a true fighter and a spirited sports person.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment