MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 2 The Power of Determination

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 2 The Power of Determination

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
What was the duty of the little boy? (M.P. 2015) (Imp.)
Answer:
The duty of the little boy was to come to school early in the morning each day to start the fire in the coal stove and warm the room before his teacher and his classmates arrived.

Question 2.
What did the boy decide after listening that he would surely die?
Answer:
When the boy heard that he would surely die, he decided that he will survive.

Question 3.
What was the opinion of the doctor about the burnt boy? (M.P. 2017)
Answer:
The doctor’s opinion was that the boy would surely die.

Question 4.
What was the condition of the little boy when he was taken out of the burning school building?
Answer:
The little boy was in unconscious state and more dead than alive.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 2 The Power of Determination

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
What was the effect of the doctor’s words on the terribly burnt boy?
Answer:
After listening to the doctor’s words that he is not going to survive, the little boy decided that he would survive. When later he heard the doctor saying that he was doomed to be a cripple, he made up his mind that he would not be a cripple.

Question 2.
How did the mother help the boy to overcome his disability?
Answer:
The mother helped the boy to overcome his disability by massaging his little legs regularly.

Question 3.
How did the boy make himself able to walk and run? (M.P. 2009 Set A)
Answer:
The boy had great will power. Everyday he used to drag himself along the fence, resolved that he would walk. Through his mother’s daily massages, his iron persistence and his determination, he made himself able to walk and run.

Question 4.
Describe the factors which enabled the boy to become the world’s fastest mile runner. (Imp.)
Answer:
The factors which enabled the boy to become the fastest mile runner were his resolute determination and iron persistence.

Question 5.
What do you learn from the story?
Answer:
The story teaches us that we can change our destiny by resolute determination. We can overcome the challenges in our life through persistence.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment