MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 1 Light the Lamp of Thy Love

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 1 Light the Lamp of Thy Love

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
What do you mean by ‘In my house’ in the poem? (M.P. 2009 Set B) (Imp.)
Answer:
‘In my house’ means ‘in the heart of the poet’.

Question 2.
What does the speaker want the Lord to do at first? (Imp.)
Answer:
The speaker wants the Lord to light the lamp of his love at first with his own hands in his heart.

Question 3.
What kind of lamp is it in the poem?
Answer:
The lamp in the poem is transmuting and entrancing.

Question 4.
What does ‘darkness’ stand for in the poem?
Answer:
In the poem ‘darkness’ stands for ‘ignorance’.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 1 Light The Lamp of Thy Love

Question 5.
What does light stand for in the poem?
Answer:
In the poem ‘light’ stands for ‘knowledge’.

Question 6.
What are the senses compared to?
Answer:
Senses are compared to a lamp.

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
Where and why does the poet want God to light the lamp? (M.P. 2009 Set C, 13, 16)
Answer:
The poet wants God to light the lamp in his heart to change the darkness of ignorance into the light of knowledge.

Question 2.
What does the door of the soul suggest? (Imp.)
Answer:
The door of soul suggests that the heart of the poet is open to welcome God. He is waiting for God to light a lamp at the door of his soul to light it up with knowledge.

Question 3.
Why should we pray for? (Imp.)
Answer:
We should pray to God for removing the darkness of ignorance from our life and filling it with the light of knowledge. We should pray for transforming our evil into good.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 1 Light The Lamp of Thy Love

Question 4.
Why does the speaker want the Lord to touch him once? (Imp.)
Answer:
The speaker wants the Lord to touch him once to change his clay, into gold. He means that his body that is plagued by worries will become free by the touch of Lord.

Question 5.
What is the theme of the poem?
Or
What is the message of the poem ‘Light the Lamp of Thy Love’? (M.P. 2014)
Answer:
The poem gives us the message that we should pray to God to light up his lamp of love in our heart to remove the darkness of ignorance. We should pray to God to free us from the worries of life.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment