MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 13 Opportunity for Youth

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 13 Opportunity for Youth

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
Who is the happiest man according to Pt. Nehru?
Answer:
According to Pt. Nehru the happiest man is one whose thinking and actions are coordinated.

Question 2.
What is needed to achieve the integration of personality?
Answer:
By coordinating thought and action we can remove the inner conflict. This helps to achieve the integration of personality.

Question 3.
What is the folly in which the people of every country indulge?
Answer:
The people of every country in the world indulge in the folly of thinking that their country is the greatest country in the world.

Question 4.
What is appropriate, to seek evil in others or to find the good in them? Why?
Answer:
It is appropriate to seek good in others because it profits us and others by our contact.

Question 5.
What is reading?
Answer:
Reading is helpful to thinking. We get others thoughts and by weighing them become thoughtful.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 13 Opportunity for Youth

Question 6.
Which type of people were not liked by Pt. Nehru?
Answer:
Pt. Nehru did not like those people who do not have any pride and ambition and are sloppy.

Question 7.
What is the silliest pride?
Answer:
Pride of getting money is the silliest pride.

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
Describe the views of Pt. Nehru about calling a country good or bad.
Answer:
Pt. Nehru says that people of every country believe that their country is the best. Every country has admirable point about it. It has great achievements as well as bad periods in their history. Neither anybody is perfect nor thoroughly bad. All countries are mixtures of good and evil.

Question 2.
Which quality of Mahatma Gandhi is described by Pt. Nehru? What did Mahatma Gandhi do? (Imp.)
Answer:
Mahatma Ghandi’s quality of drawing out the good in another people is described by Pt. Nehru. Gandhiji somehow used to spot the good and laid emphasis on it.

Question 3.
What should we think about according to Pt. Nehru?
Answer:
According to Pt. Nehru, we should think about finding good in others. This will profit us and also to those other people who come in contact with us.

Question 4.
How should our engineers and technicians be trained?
Answer:
Our engineers and technicians must be trained in mind to become visionary and understand the world. They should also be trained in particular jobs which they can do well.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 13 Opportunity for Youth

Question 5.
Discuss the importance of pride and ambition in youth. (Imp.)
Answer:
The youth must have pride and ambition to do something worthwhile and big. Youth deprived of these two things are sloppy and disliked by all. Pride and ambition should not be taken in small personal sense. Pride and ambition should be such that make us excel in our field of work.

Question 6.
How have the people who have achieved greatness become so? Explain. (Imp.)
Answer:
The people who have achieved greatness have become so because they have virtue and ability. The more important thing they had was ambition and pride. They tried to do big things and in trying so they increased their stature.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment