MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 12 Maharana Pratap

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 12 Maharana Pratap

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
Where did Pratap Singh encamp?
Answer:
Pratap Singh encamped at the foot of Aravalli hills.

Question 2.
What did Pratap Singh say to his son about Mewar?
Answer:
Pratap Singh said to his son that Mewar was meant for his inheritance. He had long striven for it. But now he should turn his eyes towards exile after taking a last look at it.

Question 3.
Who came to meet Pratap Singh in the disguise of Brahmans? (Imp.)
Answer:
Bhama Shah the Chief Minister of Mewar came to meet Pratap Singh in the dis-guise of Brahmans with his band of selected swordsmen.

Question 4.
Who was Bhama Shah?
Answer:
Bhama Shah was the Cheif Minister of Mewar.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 12 Maharana Pratap

Question 5.
What did Bhama Shah bring?
Answer:
Bhama Shah brought all his wealth with him.

Question 6.
Why did Bhama Shah travel as pilgrim?
Answer:
Bhama Shah travelled as a pilgrim to save himself from the Mughal army.

Question 7.
What was Pratap Singh’s reaction after listening to Bhama Shah’s view? (M.P. 2013, 16)
Answer:
On listening to Bhama Shah’s views Pratap Singh was so amazed that he said his power of speech was taken away. He felt that he was dreaming.

Question 8.
What title did Pratap Singh give to Bhama Shah?
Answer:
Pratap Singh gave Bhama Shah the title ‘Saviour of Mewar.’

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
Describe the thoughts of Bhama Shah about his motherland. (Imp.)
Answer:
Bhama Shah says that his motherland has given him so much that even when the princes hungered they hoarded gold. Now its time for him to do whatever he could for his motherland. Therefore he submits all his wealth to Pratap Singh. He says once he has used his sword for his motherland and he has striven throughout his life to do so again.

Question 2.
Why did Pratap Singh call Bhama Shah the ‘Saviour of Mewar’? (M.P. 2013, 14, 16, 17 Imp.)
Answer:
Pratap Singh rightly calls Bhama Shah the ‘Saviour of Mewar’ because he provides the much sought help to him at a very crucial time. It was the time when Rana Pratap had lost all hopes of restoring, the pride of Mewar and had almost decided to spend his remaining life in exile. The help from Bhama Shah revitalizes the hope and ability to fight Mughals.

Question 3.
Write the character sketch of Bhama Shah? (M.P. 2011, 12, 15, 16)
Answer:
Bhama Shah loved his motherland Mewar. When Rana Pratap lost in war against Mughals, he offered his all wealth and his life in the service of his motherland. He was great patriot and he has great affection to Rana Pratap and Mewar.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 12 Maharana Pratap

Question 4.
Describe the qualities of Maharana Pratap. (M.P. 2010, 12, 15)
Answer:
Maharana Pratap was a great warrior king of Mewar. He loved his motherland very much. He devoted his entire life to save the honour of Mewar. Even after being defeated by Akbar, he did not submit to his supremacy. He preferred to face the hardships of exile than to be a subordinate ruler.

Question 5.
How did Rao Sakta react for Bhama Shah? (M.P. 2014, 17)
Answer:
Rao Sakta delighted a lot when he came to know that Bhama Shah came in the disguise of Brahmin. He joyfully arranged the meeting with Rana, message that Bhama Shah had come with some great benevolent purpose.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment