MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 1 Light the Lamp of Thy Love

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 1 Light the Lamp of Thy Love

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
What do you mean by ‘In my house’ in the poem? (M.P. 2009 Set B) (Imp.)
Answer:
‘In my house’ means ‘in the heart of the poet’.

Question 2.
What does the speaker want the Lord to do at first? (Imp.)
Answer:
The speaker wants the Lord to light the lamp of his love at first with his own hands in his heart.

Question 3.
What kind of lamp is it in the poem?
Answer:
The lamp in the poem is transmuting and entrancing.

Question 4.
What does ‘darkness’ stand for in the poem?
Answer:
In the poem ‘darkness’ stands for ‘ignorance’.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 1 Light The Lamp of Thy Love

Question 5.
What does light stand for in the poem?
Answer:
In the poem ‘light’ stands for ‘knowledge’.

Question 6.
What are the senses compared to?
Answer:
Senses are compared to a lamp.

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
Where and why does the poet want God to light the lamp? (M.P. 2009 Set C, 13, 16)
Answer:
The poet wants God to light the lamp in his heart to change the darkness of ignorance into the light of knowledge.

Question 2.
What does the door of the soul suggest? (Imp.)
Answer:
The door of soul suggests that the heart of the poet is open to welcome God. He is waiting for God to light a lamp at the door of his soul to light it up with knowledge.

Question 3.
Why should we pray for? (Imp.)
Answer:
We should pray to God for removing the darkness of ignorance from our life and filling it with the light of knowledge. We should pray for transforming our evil into good.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 1 Light The Lamp of Thy Love

Question 4.
Why does the speaker want the Lord to touch him once? (Imp.)
Answer:
The speaker wants the Lord to touch him once to change his clay, into gold. He means that his body that is plagued by worries will become free by the touch of Lord.

Question 5.
What is the theme of the poem?
Or
What is the message of the poem ‘Light the Lamp of Thy Love’? (M.P. 2014)
Answer:
The poem gives us the message that we should pray to God to light up his lamp of love in our heart to remove the darkness of ignorance. We should pray to God to free us from the worries of life.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 21 Gitanjali

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 21 Gitanjali

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Explain: thou has made me endless, such is thy pleasure. This frail vessel thou emptiest again and again, and fillest it ever with fresh life.
Answer:
The individual soul is a part of supreme Brahman. The soul never dies. It is endless. The body is like a fragile vessel which is subject to decay and death. But the soul is immortal. It acquires the next body and fills it with fresh life. Here the poet refers to ‘Transmigration of soul’.

Question 2.
What does “this little flute of a reed” stand for, and who carries it over hills and dales and breathes through it eternally new melodies?
Answer:
“This little flute of reed” refers to the human body. The will power of the supreme Power carries the human body everywhere (high and low). Through this body the jivatama breathes new tunes.

Question 3.
What does the poet mean by “utterance ineffable” and how is it born in his heart?
Answer:
The human body utters unique tunes. The human body is a more conglomerate of bones and flesh. It can do nothing of its own. When the soul enters the body it gets activated. It becomes operative. The heart starts beating and words gush forth from the body.

Question 4.
With what wish does the poet conclude the songs of Gitanjali?
Answer:
The poet wishes to sing songs in honour of immanence and glory of God. His last wish is that he should wander all over throughout the span of his life. In the end, the jivatama should return to his eternal home that is the feet of God with reverence. This means he longs for emancipation from the cycle of birth and death.

Question 5.
What images does the poet use to express his final voyage to his eternal abode in the last verse of Gitanjali?
Answer:
In the last verse of Gitanjali the poet uses the image of a flock of cranes. The birds keep singing the whole day but they wish to return to their mountain nests at night. In the same manner the poet wishes that he should sing songs in praise of the Almighty and seek permanent refuge at God’s feet.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 21 Gitanjali

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
“Gitanjali” begins in the statement: ‘Thou hast made me endless, such is thy pleasure’; it ends with the Jeeva’s voyage to its eternal abode. The wheel has come full circle.” Explain.
Answer:
God has made the soul endless. It is his sport as well as sweet will. One who is born must die, and one who is dead must be reborn. After birth, till death the jivatama has to pass through several stages according to the life span of the human body. The wheel comes full circle.

The soul is transmigrated from one physical structure to the other. The individual soul goes on its journey until it reaches its eternal home and finally rests there. That is the stage of renunciation and liberation from the snares of birth and death.

Question 2.
“Tagore uses images from Indian mythology and the world of nature to express his longing for reunion with God”. Explain. (Imp.)
Answer:
There is a myth that God causes deaths and births of human beings with his own will and pleasure again and again. He carries the people high and low and makes them sing the desired tunes. Man seeks boundless joy when he is touched by God’s hand. God ever showers his blessings on man.

Man longs to bow with awe at God’s feet as the heavy rain clouds touch the earth. He wishes to sing different tunes in honour of God out of devotion. He loves to end his journey in the eternal home that is the feet of God as the cranes desire to return to their mountain nests at night.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 20 Teaching in the Tolstoy Farm

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 20 Teaching in the Tolstoy Farm

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Why was it not possible for Gandhiji to engage Indian teachers? (Imp.)
Answer:
Qualified Indian teachers were less at that time. If they were available, none of them was ready to work on a small salary. The Tolstoy Farm was at a distance of 21 miles from Johannesburg. So it was not possible to engage Indian teachers.

Question 2.
What was the objective of Gandhiji in setting up Tolstoy Farm? (MP 2009)
Answer:
The objective of Gandhiji in setting up Tolstoy Farm was to find out the true system of education through his personal experience and experiment. He desired to show that true education could be imparted without textbooks through the parents without the least help from outside.

Question 3.
What were the flaws that Gandhiji had to face in the beginning? (Imp.)
Answer:
Gandhiji had to face the following flaws in the beginning:

  • The youngsters had not been with him since their childhood.
  • They had been brought up in different conditions and environment.
  • They did not belong to the same religion.
  • There were problems of teachers and lack of funds.

Question 4.
What did Gandhiji give priority to at the Tolstoy Farm?
Answer:
At the Tolstoy farm, Gandhiji gave priority to the culture of the heart. Gandhiji termed it as building of character. He also felt confident that moral training could be given to all alike irrespective of age and upbringing.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 20 Teaching in the Tolstoy Farm

Question 5.
Why did Gandhiji regard character building as the proper foundation of education? (MP 2018)
Answer:
Gandhiji regarded character building as the proper foundation of education. He was of the firm belief that the children could learn all the other things themselves if firm foundation is laid.

Question 6.
How did the inmates of Tolstoy Farm get their physical training exercise?
Answer:
The Tolstoy Farm was a community farm. Some people worked in the kitchen. Those who were not engaged in the kitchen had to devote their time in gardening. In this way, they got their physical training exercise.

Question 7.
What were the problems Gandhiji faced in imparting literary training at Tolstoy Farm? How did he manage to overcome these?
Answer:
Gandhiji faced following problems in imparting literary training at Tolstoy Farm:

  • He had neither the resources nor the literary equipment.
  • He was short of time. Only three periods could be allotted to literary training.
  • The pupils were aware of Gandhiji’s ignorance in languages.

Gandhiji managed to overcome the problems by never disguising his ignorance from his pupils. Therefore, he earned their love and respect.

Question 8.
Name the languages and subjects taught at Tolstoy Farm.
Answer:
Hindi, Tamil, Gujarati, Urdu, English and Sanskrit were the languages taught at Tolstoy Farm. Elementary history, geography and arithmetic were the subjects that were also taught at Tolstoy Farm.

Question 9.
What is the true textbook for a pupil?
Answer:
Gandhiji never felt the want of textbooks. He did not make much use of the available books. He himself had read more by listening to teachers than by reading books. The teacher is the true textbook for a pupil.

Question 10.
‘Schools play a vital role in forming the character of a pupil’. Examine this statement in the light of the method adopted by Gandhiji. (MP 2016)
Answer:
Being the father (Head teacher) of the Farm, Gandhiji lived with the pupils in the Farm. He checked their activities and supervised them at every moment. He acquainted them with the elements of their religions through their own scriptures. Like all schools, the Tolstoy Farm also developed their spirit to build their character.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 20 Teaching in the Tolstoy Farm

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
Describe some of the activities that the inmates at Tolstoy Farm took up for physical exercise. (Imp.)
Answer:
The youngsters had to do a lot of work at the Tolstoy Farm. They dug pits, felled timber and lifted loads. There were many fruit trees in the farm. They had to look after them. The inmates did enough gardening also. It was obligatory on all, young and old to give some time to gardening. Only those youngsters were spared who were engaged in the kitchen work. These activities gave them ample physical exercises. Normally through daily routine, they didn’t need other games or exercises.

Question 2.
Explain the vocational training introduced at Tolstoy Farm. (MP 2015)
Answer:
It was Gandhiji’s intention to teach some useful manual vocation to all the youngsters. Therefore, Mr. Kallenbach was sent to Trappist monastery. He learnt shoe making there. When he returned, Gandhiji learnt shoe making from him. Then Gandhiji taught shoe making to those youngsters who were ready to learn it. Kallenbach and another inmate had some experience of carpentry. They had a small class in carpentry at Tolstoy Farm with their help. Almost all the youngsters know cooking.

Question 3.
Describe briefly the innovative methods that Gandhiji introduced at Tolstoy Farm. (Imp.)
Answer:
Gandhiji introduced many innovative methods at Tolstoy Farm. He engaged the youngsters gainfully. The teachers had to stay all time with the pupils. They did everything that was required to be done by the pupils. They acted as role models for the pupils. He did not load the students with books.

He intended to teach every one some useful manual vocation. He started teaching languages so that the pupils could develop communication skills. Moral and spiritual trainings were given besides physical and vocational training.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 20 Teaching in the Tolstoy Farm

Question 4.
Describe the problems faced by Gandhiji in Tolstoy Farm. How did he overcome them? (Imp.)
Answer:
Gandhiji was scarce of the resources no one would be prepared to work on a small salary at a long distance. He did not have adequate literary equipment. He had shortage of time. As such he could allot only three periods to literary training. Gandhiji himself had scanty knowledge of languages.

The pupils judged his ignorance. Besides, he could not do full justice to the students belonging to different religions. He had to learn shoe making to teach it to his pupils. He had to stay with the pupils all the time and keep himself disciplined. He overcame all the problems by making self sacrifice and his personal involvement.

Question 5.
How did Gandhiji create interest in his teaching? (MP 2009)
Answer:
Gandhiji tried to create interest in his teaching by imparting vocational training. Gandhiji instead of teaching reading, writing etc, laid stress first on vocational training. He asked children to do what work their teachers did. Though literary training was also given side by side but vocational training created interest in children they were tought farm work and also domestic duties.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 19 If I Were You

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 19 If I Were You

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What did Gerrard tell the Intruder about his life? (MP 2012)
Answer:
Gerrard told the Intruder that he lived alone in the lonely cottage (in Essex). Few people know about him and visit him. He is like a mystery man like the Intruder. He had killed a person and the police was after him.

Question 2.
Who were the people that used to visit Gerrard?
Answer:
The baker, the vegetable vendor and the milkmen only used to visit Gerrard.

Question 3.
Why did the Intruder go into Gerrard’s house? (MP 2017)
Answer:
The Intruder saw Gerrard. He looked like the Intruder and lived unknown in a lonely cottage. The Intruder went into Gerrard’s house to kill him and live as Gerrard to avoid being arrested.

Question 4.
Why was the Intruder dodging the police?
Answer:
The Intruder was a professional jewellery robber. He had already killed a policeman. The police was chasing him. Therefore, he was dodging the police to avoid being hanged.

Question 5.
Why did the Intruder want to kill Gerrard and take on his identity?
Answer:
The Intruder had killed a cop. The police was chasing him. One day, he saw Gerrard who looked exactly like him. The Intruder desired to protect himself from the police. Therefore, he wanted to kill Gerrard and take on his identity.

Question 6.
Why did the Intruder call Gerrard ‘a mystery man’?
Answer:
The Intruder had a revolver in his hand. He ordered Gerrard to sit down on the chair. His words could not unnerve Gerrard. He answered his questions humorously. He learnt that Gerrard’s movements were sudden. Therefore, the Intruder called Gerrard a mystery man.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 19 If I Were You

Question 7.
On what ground did the Intruder say that hearing about Gerrard was one of his luckiest breaks?
Answer:
The Intruder had learnt that Gerrard had a car. He did not have many visitors. He planned his orders. He moved in and out of the cottage suddenly. He closely resembled die Intruder. The Intruder was in search of such a person. Therefore, the Intruder said that hearing about Gerrard was one of his luckiest breaks.

Question 8.
What did Gerrard’s bag contain?
Answer:
Gerrard’s bag contained disguise outfit, false mustaches and what not other things used by actors in a drama.

Question 9.
What was Gerrard’s profession?
Answer:
Gerrard was a playwright by profession. He had to go from place to place.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What story did Gerrard knit to trap the Intruder? (Imp.) (MP 2015)
Answer:
Gerrard was a young stage artist. One day he was packing his travelling bag. Just then an Intruder entered his cottage. He had a revolver in his hand. His plan was to kill Gerrard and assume his identity. His trick was to elude the police and save himself from being hanged. Gerrard told him that he had also killed a man. The police might come anytime to arrest him. Therefore, he had posted a man on the main road to forewarn him. Gerrard knit this story to trap the Intruder.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 19 If I Were You

Question 2.
How did Gerrard finally confine the Intruder into the cupboard? (MP 2009, 11, 15)
Answer:
The telephone bell rang. Gerrard told the Intruder about the forewarning of the police heading towards the cottage. Gerrard opened the door and asked Intruder to see the police on the road himself. The Intruder was taken in. He leant forward to see out. Gerrard pushed him into the cupboard and slammed the door and locked it. He picked up the Intruder’s revolver and kept it pointed at the cupboard door.

Question 3.
‘One who is intelligent is powerful’. How did Gerrard prove that as he defeated the Intruder by his intelligence? (MP 2018)
Answer:
The Intruder asked Gerrard many questions. Gerrard answered them humorously, in a round about way and confidently. It made the Intruder call him a mystery man. The word ‘mystery man’ gave Gerrard an idea how to befool the Intruder. He was a stage actor and a playwright. He used his intelligence to outsmart the Intruder. He fabricated a story that he had killed a person. Very cleverly he made the Intruder lean forward to see the approaching police. He pushed him into the cupboard by virtue of his intelligence and defeated his intentions.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 18 The Bridge Builder

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 18 The Bridge Builder

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Why did the old man come on the highway and what did he do in the twilight? (Imp.)
Answer:
The old man was a pilgrim. He was travelling on the highway to reach some place. He came to a chasm. He crossed the chasm in the twilight dim.

Question 2.
What did the old man do when he reached safely on the other side of the chasm and why did he do so?
Answer:
The old man crossed the chasm safely. He reached the other side of the chasm. He built a bridge and spanned the tide. He did it for the sake of a young man who would follow him then.

Question 3.
What did the old man’s fellow pilgrim tell him about his attempt at building a bridge across the chasm?
Answer:
The old man’s fellow pilgrim called his labour futile. His journey would end that evening. He would never pass that way again. Therefore, his attempt at building a bridge across the chasm would be of no use for him.

Question 4.
What did the old man tell his fellow pilgrim?
Answer:
The old man told his fellow pilgrim that a youth was following him. While travelling in the twilight he might slip his feet and fall into the pit. Therefore, he was building the bridge for his safety.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 18 The Bridge Builder

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What is the moral conveyed by ‘The Bridge Builder’? (Imp.)
Answer:
“The Bridge Builder” conveys the following morals:

  • Do good and forget.
  • Help others and you will be helped.
  • Be generous and helpful even to the strangers.
  • Don’t be selfish.
  • Always act for the benefit of humanity.
  • Always adopt a helpful attitude towards others.
  • Never be miserly in helping others.
  • Develop your concern about the safety and welfare of others.

Question 2.
Explain: (i) The old man crossed in the twilight dim,
(ii) The sullen stream had no fears for him,
(iii) But he turned, when safe on the other side,
(iv) And built a bridge to span the tide.
Answer:
(i) The old man was an experienced pilgrim. He did not mind the presence of the chasm though it was dusky and the light was dim.
(ii) The old man was so experienced that he did not mind the presence of the vulgar and wild stream. He passed it fearlessly and safely.
(iii) The old man had noticed a pitfall in the sullen stream. He crossed it safely. How-ever, he turned to see how vast, deep and wide it was.
(iv) The old man had crossed the chasm. He would never pass that way in future. However, he was unselfish. He know that a young man was coming behind him. He might fall down into the deep chasm and harm himself. Therefore, he built a bridge to span the tide. Then the young man would also cross it safely.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 17 The Bet

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 17 The Bet

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Why did the majority of the guests disapprove of the death penalty?
Answer:
Majority of the guests disapproved of the death penalty. They found it out dated anti-christian and immoral. It should be replaced by life imprisonment. It was better to live somehow than not to live at all.

Question 2.
Why did the banker argue that death penalty was more moral and more humane than imprisonment for life?
Answer:
The banker argued that death penalty was more moral and more humane than imprisonment for life. He was of the view that execution kills instantly. It brings about the end of all vows. Life imprisonment kills a man by degrees. It causes disgrace and humiliation.

Question 3.
On what ground did one of the guests, observe that both capital punishment and imprisonment for life were equally immoral?
Answer:
One of the guests observed that both capital punishment and imprisonment for life were equally immoral. His argument was that the purpose behind both of them was the same. Both of them took away life.

Question 4.
Why did the young lawyer support imprisonment for life? (MP 2015)
Answer:
The young lawyer preferred life imprisonment to capital punishment. His argument was It’s better to live somehow than not to live at all. Morever, the state has no right to take away what it cannot give.

Question 5.
Why did the banker feel that the bet was non-sensical and meaningless?
Answer:
The bet between the banker and the lawyer was made in excitement. It was both wild and ridiculous. Therefore the banker felt that the bet was non-sensical and meaningless. It was observed without thinking. It had no objective. It could not prove that the death penalty is better or worse than imprisonment for life. It was simply a caprice based on greed and ego.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 17 The Bet

Question 6.
What did the prisoner suffer from in the first year of his confinement? How do you know about it?
Answer:
In the first year of his confinement, the prisoner suffered. Severely from loneliness and depression. It is clear because the sounds of the piano could be heard from his lodge day and night. He refused wine and tobacco. He longed to see human faces and hear human voices.

Question 7.
Why did the prisoner refuse wine and tobacco?
Answer:
The prisoner refused wine since it excited desires which are the worst foes of a prisoner. It was most dreary to drink good wine without seeing human faces. He refused tobacco because it spoilt the air of his room.

Question 8.
What did the prisoner read in the last two years?
Answer:
During the last two years, the prisoner read an immense quantity of books on natural sciences, romantic poetry, chemistry, medicines, novels and treatises on philosophy and theology.

Question 9.
Why did the banker regret his action in the end of the period of agreement?
Answer:
The banker longed to kill the lawyer in order to save himself from bankruptcy. He went to the lawyer’s cell with intentions of killing him. He read the lawyer’s note. He felt a great contempt for himself for reducing the lawyer to a skeleton of bones. He started sobbing and regretted his action at the end of the period of agreement.

Question 10.
Why did the lawyer renounce the two millions of which he once dreamed as paradise?
Answer:
The lawyer considered the amount of two million roubles as paradise in his youth. He suffered a lot in prison. He read a large quantity of books. They gave him wisdom. He realised that all the worldly riches were worthless, fleeting, illusory and deceptive like a mirage. Therefore he renounced the two millions wilfully.

Question 11.
According to the lawyer, the banker ‘exchanged heaven for earth.’ Why did he think so?
Answer:
According to the lawyer, the banker was a man of ego, selfishness and greed. He had taken the wrong path. He had taken lies for truth and ugliness for beauty. In a nutshell he had exchanged heaven for earth. He thought so because the banker lacked wisdom and had lost his reason.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 17 The Bet

Question 12.
What did the lawyer do at last?
Answer:
At last the lawyer renounced the two million roulles which he was about to win. He left the cell few moments before the table the sheet of paper in which two millions were renounced. He locked it up in the fireproof safe.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What were the conditions of the agreement between the banker and the young lawyer? (Imp.)
Answer:
The following were the conditions of the agreement between the banker and the young lawyer:

  • The lawyer would get two million roubles if he remained confined to the solitary cell.
  • The lawyer would lose his claim on money if he tried to escape even two minutes before the expiry of the agreed period.
  • He could write letters though (but) not receive them.
  • He could have books, tobacco, wine etc. as much as he needed.

Question 2.
Sum up some of the activities that the prisoner undertook in the prison. (Imp.) (MP 2012)
Answer:
During the first year of imprisonment, the lawyer read books of light character. He also played on piano. During the fifth year he ate, drank and rested on his bed. He often talked angrily to himself. He mode note and tore all the papers up in the morning. He also wept often. In the sixth year he read at random. Sometimes he would read science but would quickly move to medicine and then to literature. He read the new testament thoroughly.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 17 The Bet

Question 3.
Summarise the things that the lawyer learnt from books in prison. (MP 2009)
Answer:
The lawyer read a large number of books including the new testament in prison. He learnt a number of things from them. Like freedom, life, health and the other so called blessings of the world are all worthless.

Everything is void, weak, fleeting, delusive and transitory like a mirage and also that. Life is not worth living. Only one thing remains certain. It is death. Death would soon wipe away everything.

Question 4.
‘There is nothing more valuable than wisdom in this world.’ Examine this statement in the light of the message emerging from the story. (MP 2015)
Answer:
Both the banker and the lawyer were victims of ego, greed and selfishness. They were not far-sighted. They were ignorant of the happenings in future. The lawyer lost his youth and health and the banker became bankrupt due to his taste for investment in stock exchanges.

The lawyer’s dream for leading a heavenly life after winning the bet was sheerly his lack of wisdom. The banker’s desire to kill the lawyer was also based on his unkindness and selfishness. It justifies the fact that ‘There is nothing more valuable than wisdom in this world’ Wisdom is another word for forethought.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 16 All the World’s a Stage

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 16 All the World’s a Stage

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Explain: (MP 2014)
All the world’s a stage,
And all the men and women merely players;
They have their exits and their entrances;
And one man in his time plays many parts,
His acts being seven ages.
Answer:
Shakespeare compares the world to a stage. Both men and women take birth and die. It means they come on the stage of life and leave it like actors. Every man has to play different parts according to his span of life. The full life span is divided into seven ages.

Question 2.
Why does the poet compare the school boy to a snail? (Imp)
Answer:
A snail is a type of small soft animal usually with a hard round shell on its back, which moves very slowly. The school boy is also soft and delicate. He has to carry his satchel to school. He is not willing to go to school. Therefore, he walks slowly like a snail. Therefore, the school boy is compared to a snail.

Question 3.
How does the soldier play his part on the stage of the world?
Answer:
The soldier is full of strange oaths. He has a long beard like the General of the army. He is honour seeking. He does not mind quarreling. He does not mind going into the mouth of the cannon to achieve short living fame.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 16 All the World’s a Stage

Question 4.
How does the justice act out his part on the stage of the world?
Answer:
The justice is round bellied by feeding on male chickens. He has severe looks. He plays his part on the stage of life successfully, using wise sayings and modem examples.

Question 5.
Why does the poet call man’s last age as “second childishness and mere oblivion”?
Answer:
The old men becomes lean and weak, his manly voice gushes out like a whistle. He starts lisping. He becomes childish and forgetful. He loses all his senses. He loses his digestive power but longs for youthful items. His memory too fails. His tastes and demands also become childish.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Who was the leader of the crew?
Answer:
Thor Heyerdahl was the leader of the crew.

Question 2.
What did Thor Heyerdahl want to prove to the world?
Answer:
Thor Heyerdahl wanted to prove to the world how the ancient civilizations had reached ages before Columbus in the jungles of Central America and on the mountains of Peru.

Question 3.
Why did Thor Heyerdahl choose the Papyrus boat for his journey?
Answer:
The Egyptians had used the Papyrus boats for sailing on the sea. Heyerdahl had known this fact from the archives. Therefore, he choose the Papyrus boat for his journey.

Question 4.
What advantages did the Papyrus boat have over others?
Answer:
The other boats were less powerful. They had weak structure and were flimsy. The Papyrus boat also looked flimsy on the surface. But it had its own advantages over the other boats. It was more powerful and a stronger structure.

Question 5.
What difficulty did Heyerdahl have with the tribals? How did he overcome it? (Imp.)
Answer:
The tribals did not understand Heyerdahls language. But a tribal named Abdullah know the French and English languages and acted as his interpreter.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat

Question 6.
What problems did the crew face on the fourth day of their sail?
Answer:
The crew faced problems on the fourth day of their sail. They lost trace of time and the hemisphere. They were also unable to contact the Safi harbour on radio. They learnt about the direction by Africa’s big sand dunes.

Question 7.
What happened to Norman Baker on 28th June?
Answer:
28th June was a splen did day for the sailors. All of a sudden, Norman wailed. He was bitten by wild insects. Soon he fainted. Everybody was shocked thinking that a shark had bitten him. Human urine was applied on his sting marks. He writhed in pain and convulsions. Finally he slept.

II. Answer the following questions is about 50 words:

Question 1.
What were the preparations Thor Heyerdahl had done before setting out for his journey? (Imp.)
Answer:
Thor Heyerdahl longed to prove how the ancient Egyptian civilization had reached the jungles of central America and on the mountains of Peru much before Columbus’ discovery. He choose the Papyrus boat for sailing on the sea like the early Egyptians. He located the tribes which made excellent boats.

He sought permission from their Sultan. He brought Papyrus trees from Ethiopia. He arranged for a spare rudder oar. They kept chickens and ducks which they could eat on the way. They had wooden wedges and sledge hammers. These were the preparations he had made before setting out for his journey.

Question 2.
Describe the launch of the Papyrus boat.
Answer:
The Papyrus boat was ready for the expedition. Pasha’s wife launched the ship with goat’s milk. It was a symbol of hospitality and good water. She smashed the pitcher against the wooden cradle. She christened the ship ‘Ra’ to honour the Sun God. The Papyrus boat started on its great adventure amidst cheers.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 15 Journey of the Atlantic on a Papyrus Boat

Question 3.
Describe some of the hardships faced by the crew during their journey. How did they manage to overcome them? (Imp.)
Or,
‘Critical situations make us strong’ explain it in the light of the lesson. ‘Journey of the Atlantic in a Papyrus boat’. (MP 2016)
Answer:
The crew faced many hardships during the journey. After some days the violent wind broke the rowing oars. They took out the spare rudder oar and fixed it to the ship. One day, they lost trace of time and the hemisphere. They found themselves unable to contact the Safi harbour on radio. They sought direction by Africa’s bag sand dunes.

Sometimes the sailor’s being cautious saved them from the furies of the sea. Once their ship got disjointed. They tightened the mast by hammering wooden wedges around it. On 18th June the high rising waves caused havoc for them. They repaired the boat and checked the fury of the waves. Heavy rain unnerved them the most. Luckily the waves pushed them rashly toward America.

The wind also backed them. One day the boat broke into two parts from the middle. The sailors hammered the boat together. This way hardship and critical situations made the crew strong.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 14 Lake Isle of Innisfree

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 14 Lake Isle of Innisfree

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What does the poet want to do after going to the lake Isle of Innisfree? (Imp.)
Answer:
After going to the lake Isle of Innisfree, the poet wants to build a small cabin in a secluded place. He will grow vegetables for his own use near his cabin. He will also have a hive for his honey bees.

Question 2.
How does peace come to the poet in the lake isle of Innisfree?
Answer:
At dawn, the poet will hear cricket’s song. He would hear the song of the linnets flying all around in the evening. He would view the stars glimmering in the sky at midnight. All these beauties of nature would bring him peace of mind.

Question 3.
What impressions do the varying times of the day leave on the poet’s mind in the lake isle of Innisfree?
Answer:
The varying times of the day leave a deep impression on the poet’s mind. The melodious sounds of small insects like cricket attract the poet in the morning. Several insects flying in the sky in the evening create a lively atmosphere for him. The noon gives a purple coloured brightness for him. It cheers his heart.

Question 4.
How does the poet hear lake water lapping with low sounds by the shore in the lake isle of Innisfree?
Answer:
Sometimes the poet is far away from Innisfree. He is standing on the roadside or on the pavement. Even then he hears in the core of his heart the low sounds of lake water lapping with the shore in the lake isle of Innisfree.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 14 Lake Isle of Innisfree

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
Why does the poet want to go to the lake isle of Innisfree? (Imp.)
Answer:
The poet is standing on a London pavement. It is a noisy and crowded place. Innisfree is a lovely calm and quiet island. It is situated in a lake. It is a place of great natural beauty. It is free from din and bustle of modern world. It gives peace to the his mind. He finds a world of difference between London and Innisfree. Therefore, he wants to go to the lake isle of Innisfree. The sounds of the lake beckon him. He dare not resist their strong and sincere call.

Question 2.
What is the significance of the nine bean rows with which the poet wants to build a hive for the honey bee in the lake isle of Innisfree?
Answer:
The poet longs to grow vegetables and plants for his own use. He would grow nine bean rows. The honey bees will hum loudly all around. Their sweet humming will produce a sweet music. The honey bees build their hives which are like nine bean rows. The bees will confuse it as their hive and gather honey there. In this way, the poet will enjoy the musical humming of the bees. He would also get honey and vegetables. It would grant his soul satisfaction, Charm and peace.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

I. Answer the following questions in about 25 word:

Question 1.
“It would be a blessing if each human being was stricken blind and deaf for a few days at some time during his early adult life.” Says Hellen, what makes Hellen think so?
Answer:
Hellen thinks it a blessing if each human being was stricken blind and deaf for a few days at some time during his early adult life. Men of sight and hearing power often ignore what they should see or hear. If once they lose these powers, they would realise their importance and make their proper use life long.

Question 2.
Mention the things of interest that Hellen found through tactile sense.
Answer:
Hellen felt the delicate symmetry of a leaf the smooth skin of a silver birch or the rough bark of a pine. She would touch the branches of trees to search for a bud in spring. She would feel the happy quiver of a bird. She found all these things of interest through tactile sense.

Question 3.
Why does Hellen’s heart try out with longing to see the things in nature? (Imp.)
Answer:
Hellen is blind. Therefore she gets pleasure from objects of nature from mere touch. She longs in vain to see all the things. She realises that ‘Beauty is to see, not to touch. She is sure that sight reveals more beauty than touch. Therefore, her heart cries out with longing because she fails to enjoy the divine beauty of nature.

Question 4.
What sort of people would Hellen keller like to see as soon as her eyesight is restored?
Answer:
Hellen keller longs for the restoration of her eye-sight. She pines to see the natural beauty with her own eyes. She would like to see those people who had been kind, gentle and compassionate towards her. They had made her life worth living.

Question 5.
What would Hellen like to see in the eyes of her teacher? (MP 2014, 17)
Answer:
Hellen would like to see the strengh of character in her teacher’s eyes. It had enabled her to stand firm during difficulties. She would also view her compassion for humanity.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

Question 6.
Why would Hellen like to let her eyes rest on the face of a baby?
Answer:
Hellen had turned totally blind when she was baby of only 9 months. She knew that she could get the vision of eagerness and innocent beauty only from the face of a baby. They were the monopolies of the babies alone. A developed person loses them. Therefore, she liked to let her eyes rest on the face of a baby.

Question 7.
What according to Hellen are the small, simple things, that transform a house into a home? (MP 2016)
Answer:
A house is a building made for people to live in. A home is the place where one lives with love, regard and affection with one’s family. The warm colours in the rugs, the pictures on the wails and printed books are small things. However, they transform a house into a home.

Question 8.
What would the author like to intoxicate her eyes with while walking in the woods?
Answer:
Hellen would like to have a long walk in the woods in the afternoon. She would view the beauties of the world of nature. She would absorb in her heart the vast splendour which constantly unfolds itself. They would intoxicate her eyes with pleasure and make them meaningful.

Question 9.
What would the author like to see in a farm?
Answer:
Hellen would like to see the horses or the tractors ploughing the field. She would also see the contented fanners and the colorful sunset.

Question 10.
What is the thrilling miracle that the author would like to witness at the dawn of the second day?
Answer:
On the second day, Hellen would wake up at dawn. The sun awakens the sleeping earth with the magnificent panorama of light. These are the thrilling miracles for Hellen.

Question 11.
What is Hellen Keller’s admonition to those who would not make full use of the gift of sight?
Answer:
Hellen gives one admonition to those who would not make full use of sight. They should use their sight fully because it is the most delightful of senses. Who knows, tomorrow they would be struck blind.

Question 12.
Why does Hellen say that sight must be the most delightful of all the senses?
Answer:
Seeing is believing. One can’t get a true picture of nature without seeing them. Eyes are a great blessing of God. The world is dark without eyes. One realises the importance of eyes only on getting blind. He fails to have the full view of the world around. Sight is therefore, the most delightful of all the senses.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
How does Hellen Keller remember her teacher, Mrs. Anne Sullivan? (Imp.)
Answer:
Mrs. Anne sullivan Macy was Hellen Keller’s teacher. She had come to Hellen when she was a child. Her kindness, gentleness and companionship had made Hellen’s life worth living. She. opened the outer world for her. She was sympathetic, tender and patient. She perfected the tough task of educating Hellen. She had strength of character. It had enable Hellen to stand firm in the hour of odds. She had all embracing compassion.

Question 2.
Throw light on Hellen’s love for nature, citing examples from the lesson.
Answer:
Hellen Keller had great love and admiration for nature. She enjoyed the beauty of nature not through sight but through touch. She found hundreds of things through mere touch. She felt the delicate symmetry of a leaf. She judged the smoothness of the skin of a silver birch by passing her loving hands on it. She did the same and felt the rough and shaggy bark of a pine. She searched the buds by touching the branches of trees in spring. Sometimes she felt the quiver of a bird by placing her soft hand on a small tree. She enjoyed long walks in the woods and saw the farms around.

Question 3.
Summarise the activities Hellen would undertake on the second day. (MP 2013)
Answer:
Hellen would undertake the following activities on the second day:

  • She would wake up at day break. She would view how the night is replaced by the day.
  • She would view the spread of light awakening the sleepy earth,
  • She would have a hasty glimpse of the world. How the past changed and progressed through the ages,
  • She would try to probe into the soul of man through his art of the ages,
  • She would see all that she know through touch,
  • She would visit some theatre or movie. She would see the charming figures of the actors with her own eyes.

Question 4.
How would you conclude that Hellen Keller was a great lover of art and theatre?
Answer:
Hellen keller was a great lover of art and theatre. Though she is blind yet she often attended theatrical performances of all sort. Her companions made her understand the player’s actions. She knew that there was a great deal of rich and meaningful beauty in the art of the ages. A man of eyes must see them. She longed to probe into the soul of man through his art. She also longed to see the charming figures of actors in their colourful costumes with her own eyes.

Question 5.
What are the things Hellen is eager to see in New York? (MP 2011)
Answer:
Hellen was eager to see New York. She would see the busy schedule of the people there. People in large groups went there on their works. No other city is full of as many activities and conditions of men as New York. The city looks like heaven. The glittering spires and splendid buildings grant New York a heavenly sight. She would show her emotion towards the people’s smiling determined and suffering faces.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

Question 6.
What is Helen Keller’s advice to those who would make full use of their senses? (MP 2018)
Answer:
Hellen Keller is of the view that the world is full of varieties. They can cater to the needs of all the senses. Nature is full of charming sights which provide pleasure to eyes. The people should hear the music of voices, the songs of birds and the mighty strains of orchestra.

The world is full of items which the mind longs to be touched by the hands. ‘Touch-me-not’ might be an exception. Don’t be immoral while touching a thing smell the perfume of flowers and various scents. They should taste everything worth tasting. Hellen desired that men with senses must make full use of them.

Question 7.
‘The gift of eye sight is valued more and better by a blind person than by one who has it’. Justify this statement through the reflections expressed in the lesson by Hellen Keller.
Answer:
A blind man can readily exchange his treasures with eyes. Eyes are the upper most part of the face. A deaf and dumb person may walk around without stumbling. He can record whatever he has been on paper. He can enjoy the stark beauty of nature. Seeing is believing and a blind man is no judge of colours.

Nature manifests itself in various colours. Some men with sight have no sense of observation. A blind man Values the gift of eye sight more and better than a man with eyes.

Question 8.
Hellen Keller says that if she were given the chance to see the world for three days. She would fulfill some of her keenest desires. What were her three keenest desires? (MP 2016)
Answer:
Hellen Keller had got blind when she was under two years. She touched the things of her interest with her hand. However, she was not mentally satisfied. She longed to see everything with her own eyes. For this, she wanted her eyes restored for three days. She made plan to see various object of nature during those three days.

On the first day, she would like to See those persons who had made her life worth living. These persons are very significant for her because they had taught her how to stand before the odds of life. On the second day, she would view the panorama of light at sunrise. She would also have a glimpse of the past and present progress of mankind.

On the third day, she would like to see the revelation of beauty at dawn. She would see the working of people in the city and godly structures. This way she would fulfill some of her keenest desires in three days.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 12 The Pie and the Tart

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 12 The Pie and the Tart

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What makes Jean and Pierre a ‘pretty pair’?
Answer:
Jean is dejected. Pierre paces up and down blowing on his fingers. Both are cold due to insufficient clothes Pierre has worn rage. His tunic is full of holes. Both of them are hungry. These facts make Jean and Pierre a ‘pretty pair’.

Question 2.
What reason did Gaultier give for not giving alms to Pierre? (Imp.) (MP 2012)
Answer:
Pierre begged alms of Gaultier. Gaultier asked Pierre to go away. He told him that he had got nothing for him. Moreover his wife was away and he was busy.

Question 3.
Gaultier told Marion the way to identify the right messenger. What was it?
Answer:
Gaultier told Marion that the messenger will kiss her (Marion’s) hand while asking for the eel pie. That will be the sign for her to judge that the person is genuine.

Question 4.
Whom did Marion give the pie to? Why? (Imp.)
Answer:
Pierre, the thug told Marion that Gaultier had sent him to fetch the eel pie. He also asked her to allow him to kiss her hand. She got sure that the man was genuine. Therefore she gave the pie to him.

Question 5.
“Gaspard Gaultier is not the man to be treated like that”. Why did Gaultier say so?
Answer:
Gaspard Gaultier was a man of position in his own estimation. The mayor had asked him for dinner but was out. It was the worst dishonour to a royal guest. Therefore, he said the words ‘Gaspard Gaultier is not the man to be treated like that.’

Question 6.
How did Pierre escape the ire of Gaultier?
Answer:
Gaultier seized Pierre by the collar but released him on his request. Pierre told that he had overheard the couple’s talk. Therefore, he took the eel pie to the mayor’s house. The mayor felt grateful and was hopeful of his presence for dinner. This pleasant message made Pierre escape the ire of Gaultier.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 12 The Pie and the Tart

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
Describe how Jean and Pierre managed to get the pie. (Imp.) (MP 2010, 11, 13, 17)
Answer:
Pierre and Jean were two thugs of Paris. Both of them were suffering from cold as well as hunger. Pierre knocks on the cake shop door. He begs for alms. The cake shop owner Gaultier turns him away. Jean also meets the same fate. Jean sits outside on the bench.

Gaultier goes to dine with the Mayor. He told his wife Marion to give the eel pie to a messenger. The messenger would kiss her hand. Jean overheard the couple’s talk. He sent Pierre as the messenger. Pierre asked to kiss Marion’s hand and messenger to get the pie.

Question 2.
‘Greed sometimes lands people in trouble’. Explain the experience of the greed striken ‘Pretty Pair’ and their subsequent landing in trouble with reference to the proverb. (MP 2016)
Answer:
Both Pierre and Jean got the pie easily, But they were greedy. They were not satisfied with the pie only. They wanted the tart too. To satisfy their greed, Jean again went to Gaultier’s place. He deflected their theft when he returned home hungry. He caught Jean and started beating him severely. Jean exposed Pierre’s fraud. Thus, the greed of the pretty pair led them to fall in greater trouble.

Question 3.
Which was harder to get, the pie or the tart? Why? (MP 2014)
Answer:
The tart was harder to get because after coming from the mayor’s place Gaultier became aware of the cheat by Jean. He gave Jean a sound beating. Gaultier also grabbed Pierre with the collar. Pierre had to do something to escape the ire of Gaultier. He made a false story and pleased him. Gaultier gave him the tart which was harder to get, for their theft was detected.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 11 Mending Wall

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 11 Mending Wall

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Why do hunters mark gaps in the wall between the land holdings of the poet and his neighbour?
Answer:
There is a wall between the land holdings of the poet and his neighbour. The hunters keep dogs with them. The dogs start yelping to tell the hunters where the rabbit is hiding. The hunters make gaps in the wall to pull the rabbit out of its hiding places under the wall.

Question 2.
How do the poet and his neighbour set the wall between them once again?
Answer:
The poet and the neighbour meet one day to set the wall. Each of them keeps to his own side of the wall. They walk along the line of the wall. They pick up the flat and round stones fallen to their sides. They balance one stone on the other.

Question 3.
Why does the poet tell his neighbour that they do not need a wall between them and how does his neighbour respond to his statement?
Answer:
There were no cows there to wander into the neighbour’s field and destroy the crop. Therefore, the poet tells his neighbour that they do not need a wall between them (their fields). The neighbour responds to his statement saying. “Good fences make good neighbours”.

Question 4.
Explain:
“I could say ‘elves’ to him,
But it’s not elves exactly and I’d rather he said it for himself.”
Answer:
The poet thinks that ‘Elves’ don’t love a wall, Rather they want it pulled down. But the next moment he says. “It is not ‘Elves’ exactly.” He is not certain who or what it could be. The poet wishes that his neighbour too like himself had no love of walls and fences.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 11 Mending Wall

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
“Good fences make good neighbours.” Explain the meaning of this statement in the context of ‘Mending the wall’. (Imp.)
Answer:
The poet is of modem views. He does not move in the inner darkness of narrow-mindedness. He is open hearted. However his neighbour is dark hearted. He fears that the poet will get acrross his orchard and eat the cones under his pines. Moreover, the cows may enter his fields and damage the crops.

He sticks to his ancestral arid traditional views. Twice in the poem he says ‘Good fences make good neighbour’. It means fences keep the limits defined between or among peoples. This saves from unnecessary disputes.

Question 2.
What notion in regard to building a wall does Robert Frost seek to put into his neighbour’s head and how does his neighbour react to it? (Imp.)
Answer:
Robert Frost seeks to put the notion into his neighbour’s head. It is that there should be no walls where they don’t serve any useful purpose. The frozen-ground-swell spills the stones. Hunters also break down the walls. The poet’s apple trees will never get across his orchard and eat the cones under his neighbour’s pine trees. There were no cows to enter the neighbour’s fields and destroy his crops.

The neighbour does not react favourably. He sticks to his decision and says ‘Good fences make good neighbours’. Good fences check encroachments and trespassing which are the root causes behind quarrels and fights.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What was called ‘places’? What was special about them? (MP 2014, 18)
Answer:
The streets had broken themselves into small strips. These strips were called places. They made strange angles and curves. One street crossed itself a time or two. They were mazy.

Question 2.
Why did the art people flock to the old Greenwich village? What did they hunt for there?
Answer:
The art people flocked to the old Greenwich village because they could easily evade those who gave them painting material on credit. There they hunted for north windows and eighteenth century gables and Dutch athic and low rents.

Question 3.
How did Sue and Johnsy happen to start a joint studio?
Answer:
Sue and Johnsy were from Maine and California respectively. One day they met in a hotel. They found their comment tastes in art, Chicory salad and bishop sleeves. So they decided to start a joint studio.

Question 4.
What stalked about in the colony of artists in November?
Answer:
A cold, unseen stranger stalked about the colony of the artists in November. The doctors called it pneumonia.

Question 5.
What did the doctor say to Sue about Johnsy’s illness?
Answer:
The doctors told Sue very clearly that Johnsy had lost the wills to be alive. So, she had one chance in ten or only that she was going to get well. Medicines won’t help her in the meanwhile.

Question 6.
What did Johnsy was to paint some day? (Imp.)
Answer:
Johnsy wanted to paint the Bay of Naples some day.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

Question 7.
How did Johnsy associate her life with the falling ivy leaves? (MP 2017)
Answer:
In front of Johnsy’s window there was a wall. A creeper was climbing on it. Leaves were falling from it one by one. Johnsy associated her life with the falling ivy leaves. She thought she would die with the falling of the last ivy leaf.

Question 8.
How did Sue earn her livelihood? (MP 2015)
Answer:
Sue was an artist. She drew pictures which illustrated magazine stories. In this way, she earned her livelihood like all other young artists.

Question 9.
Why did Sue go to meet old Behrman? (MP 2013)
Answer:
Sue had failed to revive the will to live in Johnsy. She began to prepare herself for death when only one leaf was left on the ivy. Sue thought of a plan to save the life of her friend. Therefore, she went to meet old Behrman.

Question 10.
Why did the last leaf not fall?
Answer:
The last ivy leaf had fallen during the night when it was raining and Johnsy was sleeping. Just then, Behrman painted a leaf in green colour. It looked exactly like the real leaf. It did not fall because it was painted on the wall.

Question 11.
What was old Behrman’s masterpiece?
Answer:
The last ivy leaf painted by Behrman to save the life of Johnsy was his masterpiece.

Question 12.
What evidences do you find in the story to conclude that Behrman painted the last leaf?
Answer:
Behrman painted the last leaf. We find the following evidences to conclude it:
He had worked at night in the rain. A still lighted lantern was found there. His shoes and clothing were wet through the icy cold, they also found a ladder, some brushes and a palette with green and yellow colour mixed on it.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
How did Behrman save Johnsy’s life? (Imp.)
Answer:
Behrman learnt about Johnsy’s fancies. He did not waste a single second. He took a lantern because it was dark. He took a ladder because he had to paint the leaf on the wall. He took brushes and green and yellow colours. He painted the leaf on the wall though it was raining heavily. The real leaf has already fallen.

The painted leaf stuck to the wall. Johnsy saw the last leaf still intact. It revived confidence and will to live in her. It was his masterpiece. Behrman died of pneumonia but saved Johnsy’s life.

Question 2.
What was the significance of the last leaf in the life of Johnsy? (Imp.)
Answer:
Long illness made Johnsy’s life morbid. She kept watching the falling ivy leaves on the front wall through the window. She developed a silly superstition. She declared that she would surely die the moment the last leaf fell down from the vine. Her condition got from bad to worse with the fall of every leaf.

She prepared herself to die when only one leaf was left. Then she fell asleep. Sue got a leaf painted by Behrman. The leaf kept sticking to the wall. Johnsy’s will to live revived. Thus, the last leaf was very significant in Johnsy’s life.

Question 3.
‘A friend in need is a friend indeed’. How did Sue prove that she was a friend indeed? (Imp.)
Answer:
She was Johnsy’s friend. Johnsy suffered from pneumonia. Sue felt worried. She called a doctor. He told Sue, that medicines cannot cure Johnsy. She had lost the will to live. Her problem was less physical and more psychological. She tried her best to convince Johnsy that her death was not related to the falling of leaves.

Last of all she told about Johnsy’s fancies to an old painter. The old painter painted a leaf on the wall. Johnsy saw that the last leaf did not fall in spite of heavy rain and wind. She regained her will to live and got well. In this way, Sue proved to be a good friend to Johnsy.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

Question 4.
‘There cannot be any sacrifice greater than that of giving one’s own life for others.’ Justify this statement considering the sacrifice made by Behrman.
Answer:
Behrman was an old painter. One day, a girl named Sue came to him. She told him about her friend Johnsy, who was suffering from pneumonia. She had developed a foolish fancy that she would die as soon as the last leaf from an ivy creeper fell. He thought over the problem. He decided to save Johnsy’s life. It was raining heavily.

He painted a leaf on the wall. He got drenched and caught pneumonia. He died after two days. Johnsy saw that the leaf was still there. She revived the will to live and got well. Behrman had made a great sacrifice. He gave his own life to save Johnsy ’s life.

Question 5.
Why are certain pains and sorrows necessary? (MP 2018)
Answer:
The certain pains and sorrows are necessary in ones life to become a better person. It depends on how you look at things. It has five qualities which you manage to hang on to them, will make you a person who is always at peace with the world.

  1. First quality: You are capable of great things, but you must never forget that there is God’s hand guiding your steps.
  2. Second quality: To learn to bear certain pains and sorrows because they will make you a better person.
  3. Third quality: Learning from his own mistake. This means that correcting our own mistake in our life as it helps to keep us on the road to justice.
  4. Fourth quality: To always pay attention to what is happening inside us. As what we are from inside always reflects our life.
  5. Fifth quality: Pains and sorrows leaves a mark. In just the same you should know that everything you do in life leaves a mark. So try to be conscious of that in you every action.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 9 If

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 9 If

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What does the poet want his son to do by saying “keep your head when all about you are losing theirs and blaming it on you”?
Answer:
The poet refers to the situation when the people lose their cool. They get angry and start blaming someone for creating such a situation. A perfect man does not get irritated on such occasions.

Question 2.
How does the poet want his son to treat triumph and disaster?
Answer:
His son should treat victory and defeat on equal footing in a nutshell, he should not be puffed up on gaining something. He should also not lose heart in the event of some loss or in the face of hardships.

Question 3.
How does the poet want his son to react to loss?
Answer:
The poet wants his son to bear his loss cool headedly. He should not highlight his loss in public. He behaves in the proverb ‘weep and weep alone’ Nobody wipes the tears of a loser.

Question 4.
How does the poet want his son to deal with crowds, kings and commoners? (MP 2011)
Answer:
The poet wants that his son should keep his virtue while talking to the crowds. He should be aware of his position in society while he walks with a king. He should not attach himself with commoners.

Question 5.
Explain:
If you can fill the unforgiving minute
with sixty seconds worth of distance run,
yours is the Earth and everything that’s in it,
and which is more-you’ll be a man my son!
Answer:
He should not remain idle even for a single second. He should achieve his objective in piece-meals. Then he will become the sole possessor of Earth or a complete (perfect/man) human being.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 9 If

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
‘If’ is a poem with a clear cut moral message.” Explain. (MP 2010)
Answer:
‘If’ gives a clearcut message which resembles the message of the Gita. One should be like a lotus which lives in water but is not affected by it man should be neutral. Loss and gain, friendship and enmity should neither affect nor infect him. He should neither be elated in prosperity nor depressed in adversity. He should trust the voice of his conscience. He should not show himself off. He should keep his cool amidst uproar. He should be self-sacrificing.

Question 2.
“If you can dream and not make dreams your master.” Discuss with reference to the dreams of modern youth. (MP 2010)
Answer:
A sound body alone sleeps soundly and views dreams. However, dreams are neither real nor reliable. He, who is guided by dreams is misguided. He loses both his present and his future. The modem youths are very dreamy. They aspire to grow rich and earn fame over night. They aspire to build a good body and have a sound mind.

They desire to get a good wife and a lofty career. They spend beyond their capacity to achieve them and lose their precious time, normal health and hard earned money. They also lose their cool and get shaken. Dreams leave them frustrated and worthless.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What does Nehru find when he looks through the pages of history or current studies? (MP 2014)
Answer:
Nehru, quite often looks through the pages of history or current studies. He sometimes finds that people who know one another most, quarrel most. Even adjoining countries quarrel with one another over trifles.

Question 2.
Why does the author say that knowledge by itself doesn’t lead to greater co-operation or friendship? (Imp.)
Answer:
The author has read or seen adjoining countries rubbing one another illegality. They have thorough understanding of one another. Therefore, he says that knowledge by itself doesn’t lead to greater co-operation or friendship.

Question 3.
What makes the author think that the idea of cultural relations is good only in theory?
Answer:
Every country and every individual seem to have their peculiar idea of culture. Those peculiar ideas come into conflict and lead to estrangement. Therefore, the idea of cultural relations is good only in theory, not in practice.

Question 4.
What are the things that affected the culture of India in the old days? (MP 2016)
Answer:
Culture is usually affected by geography, climate and soil. The Himalayas, the forests, the great rivers of India and a host of other things affected the culture of India in the old days. It was also affected by architecture, music and literature.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture?

Question 5.
How does civilization influence culture? (Imp.)
Answer:
Each separate civilization develops its own culture which has its root in past generations. The impulse that initially starts a civilization is affected by various conceptions. Their action and interaction moulds the culture.

Question 6.
What kind of attitude should a cultured mind develop?
Answer:
A cultured mind is rooted in itself. It should have its doors and windows open. It should be capable of understanding the other people’s viewpoint fully. The question of agreement or disagreement arises after he understands a thing.

Question 7.
When does a society become static?
Answer:
Social life is essentially a dynamic, changing and growing thing. If the mind of the society is shut up deliberately or isolated to the influence of others the society becomes static. Then the mind becomes opposed to all ideas of alien culture or outside world.

Question 8.
According to Nehru when is it folly to talk about culture or God, Why?
Answer:
According to Nehru, it is a folly to talk about culture or God so long as human beings starve and die. He refers to the poverty of the Indian masses who fail to get two square meals a day.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
How does Nehru compare the growth of culture with the growth of a tree? (MP 2012)
Answer:
According to Nehru, the individual human being or race or nation must have a certain depth and certain roots somewhere. They have worth because of their roots in the past. It comprises of experience and wisdom. An individual or a group useless without them. However, one cannot live in roots alone.

The roots need the sun and the free air. Then alone can the roots give us sustenance. No branching out or flowering (blossom) is possible without their combination. Only a stout root can sustain leaves, flowers and branches. In the same manner, past experience and wisdom sustain culture.

Question 2.
What is the scientific approach to life’s problems, according to the author? (Imp.)
Answer:
Nehru points out the scientific approach to life’s problems. Scientific approach is the approach of examining everything. It aims seeking truth by trial and error and by experiment. In scientific approach one never says that this must be so. Rather one should try to understand why it is so.

One should accept it only on being convinced of it. One must have the capacity to change one’s views whenever one finds other proof. A man of scientific approach has an open mind to assimilate truth. It can solve all the global problems.

Question 3.
What does culture mean, according to the author? Describe briefly.
Answer:
Pt. Nehru tries to probe into the real meaning of culture. He fails to define the word ‘Culture’ appropriately. Each nation and each civilization develops its own culture. However, we cannot find a pure and unaffected culture. The culture of a country is influenced by its geography, climate and soil.

People of every country are proud of their own culture and consider it the best. Culture means inner growth in a man which governs his conduct. A cultured fellow understands others and enables others to understand him.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture?

Question 4.
Summarise the views expressed by the author on Nationalism. (MP 2012)
Answer:
According to Pt. Nehru, nationalism is a curious phenomenon. Sometimes, it gives life, growth, strength and unity to the country’s history. It restricts a human being’s thinking to the welfare of his own nation. He excludes the thoughts of all others. The concept of growth fades in his mind. When nationalism becomes aggressive, it becomes dangerous for internationalism.

It turns the noble culture into revengeful and hateful culture. It also breeds conflict. National culture should be balanced so that normal essentials of life are provided to all the human beings. One should rise above narrow nationalism and adopt cosmopolitanism as his way of life.

Question 5.
How did author compare the growth of culture with the growth of a tree? (MP 2017)
Answer:
The author compares the growth of culture with the growth Of a tree because every individual or nation must have certain depth or roots. The culture is related to experience and wisdom of the past. As the roots of the tree needs Sunshine, fresh air and water to flourish. Similarity, even culture depends on individuals, groups, races and then past experiences and wisdom to flourish.

Question 6.
What does Jawaharlal Nehru want the young people to have in them? (MP 2018)
Answer:
Jawaharlal Nehru wants the young people to have the pride of youth and the ambition of youth to do something worth while and big. According to him pride should consist in doing your job in best possible manner. If they are scientist, think of becoming an Einstein, not merely a reader in their university.

If they are a medical man, think of some discovery which will bring healing to the human race. If they are an engineer, aim at some new invention. He says they may have had some virtue and some ability, but essentially they become, what they were because they had some ambition and pride. So that they hitched their wagon to a star, because they tried to do big things. There is no magic, but by strong will and hard work they can success.

So Nehru wants the youth to prepare themselves to grow strong in mind and body, to have that inner urge to do big things and have no doubt about it. Then only you will do big things in your life.

MP Board Class 10th English Important Questions