MP Board Class 9th Special English Telegram Writing

Enhance your subject knowledge with MP Board Class 9th Special English Telegram Writing and learn all the underlying concepts easily. Make sure to solve the MP Board Solutions for Class 9th English PDF on a day to day basis and score well in your exams. MP Board Class 9th English Telegram Writing are given after enormous research by people having high subject knowledge. You can rely on them and prepare any topic of English as per your convenience easily.

MP Board Class 9th Special English Telegram Writing

1. Natasha wrote the following letter to her father. Later she decided to send a telegram instead. Using relevant information from the letter, write this telegram using not more than 25 words inclusive of the receiver’s address. Copy the format of the telegram from the question paper in your answer sheet. (5 marks)
Burhanpur
March 3, 20xx
Dear father,
I had a comfortable journey but on arrival, I found that I had forgotten my library notes on History along with the text-book.
I think they were lying on the top of the bookshelf in my room. I need this urgently for my exams.
Please send the notes through courier mail. I also need Rs. 400 to pay the fee for my coaching classes in Maths.
Regards and love
Natasha
Answer:

Receiver’s Name :
Receiver’s Address :
B.N. BOSS
33, BURMAN STREET, 8URDWAN
ARRIVED COMFORTABLY STOP FORGOT HISTORY SYLLABUS
ON BOOKSHELF IN MY ROOM STOP
SEND THROUGH COURIER URGENTLY ALONGWITH Rs. 400
FOR MATHS COACHING CLASS STOP
Sender’s Name : NATASHA
(Not to be Telegraphed)
Sender’s Address : ROOM NO, 36 SAROJINI GIRLS’ SCHOOL, BURHANFUR

2. You are Lalith Kumar working in a private firm in Mumbai. You are to go home on leave on the 21s* of April. But you are unable to do so as you have some urgent work to do. You are not sure of the date of your arrival. Send a telegram to your parents in Kolkata using not more than 25 words inclusive of the receiver’s address. Copy the format of the telegram from the question paper in your answer sheet. (5 marks)
Answer:

Receiver’s Name : Receiver’s
Address :
SHRI AMIT KUMAR
36, TOLLY GANJ, KOLKATA
UNABLE TO COME ON 21st APRIL
DUE ’ TO URGENT OFFICIAL WORK STOP
WILL INFORM YOU OF ARRIVAL SOON
STOP TAKE CARE STOP
Sender’s Name : LALITH KUMAR
(Not to be Telegraphed)
Sender’s Address : C-32, TAKSHILA APARTMENTS, MUMBAI

3. Mr. Sijo Jose wrote the following letter to the Manager, Hotel Narayani, Kathmandu, Nepal. He then decided to send a telegram. Using relevant information from the letter given below, write this telegram, using not more than 25 words inclusive of the receiver’s address. Copy the format of the. telegram from the question paper in your answer sheet. (5 marks)
24, Connaught Circus,
New Delhi
6th November, 20xx

Sir,
Mrs. Menon, our Sales Manager, will be visiting Kathmandu on 20th. November, on official work. She will be staying at the hotel. for 3 days and will be accompanied by her secretary, Mrs. Naik. I shall be grateful if you would kindly book two adjoining rooms in your hotel for three days. They intend checking in on the night of 19th November. Kindly confirm the booking at the earliest. Thanking you,
Yours faithfully,
Sijo Jose
Answer:

Receiver’s Name : Receiver’s
Address :
MANAGER
HOTEL NARAYANI, KATHMANDU, NEPAL
OUR SALES MANAGER MRS. MENON REACHING
KATHMANDU ON 19“ NOV AT NIGHT
ALONGWITH SECRETARY STOP BOOK TWO ADJOINING
ROOMS FOR THREE DAYS STOP
Sender’s Name: SIJO JOSE
(Not to be Telegraphed)
Sender’s Address : 24, CONNAUGHT CIRCUS, NEW DELHI

4. Sudhir wrote the following letter to his friend Verma. Later he decided to send a telegram instead of the letter. Using relevant information from the letter, write this telegram using not more than 25 words inclusive of the receiver’s address. Copy the for-mat of telegram from the question paper in your answer sheet. (5 marks)
115 Sector-D
Dombivilli, Mumbai
Oct. 23, 20xx
Dear Verma,
I shall now get an opportunity to see you. ‘ You will be glad to know that I have been called for an interview for the post of Regional Sales Manager by Bayer (India) Pharma, Patna. So I will be arriving in Patna by the Inter City Express on November 14 in the morning. Please book one room in a good hotel. Could you possibly meet me at the Railway Station?
Yours sincerely,
Sudhir
Answer:

Receiver’s Name :
Receiver’s Address :
VERMA
235, ABC NAGAR, PATNA
MESSAGE REACHING PATNA NOV 14 BY
INTER CITY EXPRESS STOP INTERVIEW IN
BAYER (INDIA) PHARMA STOP BOOK ROOM
IN GOOD HOTEL STOP MEET ME
AT RAILWAY STATION STOP
Sender’s Name : SUDHIR
(Not to be Telegraphed)
Sender’s Address : 115 SECTOR-D, DOMBTVILLI, MUMBAI.

5. You are Rani, staying in the hostel of Vidhyodhaya Public School, Chennai. Your school is organizing an educational tour to Hyderabad. You decide to send a telegram to your father Shri Ram Lai living at 1, 39th Street, Erode-86, request­ing him to give you permission to join the tour and send you rupees one thousand for the tour expenses. Copy the format given below in your answer sheet and write the telegram in not more than 25 (5 marks)
Answer:

INDIAN POST AND TELEGRAM
NAME & ADDRESS
OF THE RECEIVER
NAME :
ADDRESS :
TELEGRAPH OFFICE
TEL NO. (if any) :
SHRI RAM LAI
1, 39 STREET
ERODE-86
MESSAGE: OUR SCHOOL ORGANIZING EDUCATIONAL TOUR TO HYDERABAD STOP PLEASE PERMIT TO JOIN THE TOUR STOP PLEASE SEND RS 1000 FOR TOUR EXPENSES STOP
SENDER’S NAME : RANI
I NOT TO BE TELEGRAPHED SENDER’S ADDRESS : VIDHYODHAYA PUBUC SCHOOL (HOSTEL) CHENNAI

6. You are Abhishek, living in Ambala. The elder brother of your friend Anand who is living at 1, Wallace Garden, Chennai-4, is getting married. You promised him that you would attend his marriage. But you have your mid-term examinations on the day of tire marriage. You decide to send him a telegram expressing your inability to attend the marriage and congratulating him. Copy the format given below In your % Answer sheet and write the telegram in not more than 25 words. (5 marks)
Answer:

NAME & ADDRESS
OF THE RECEIVER
NAME :
ADDRESS :
TELEGRAPH OFFICE
TEL NO. (if any) :
ANAND
1, WALLACE
CARDEN,
CHENNAI-4
CHENNAI
MESSAGE: REGRET MY INABILITY TO ATTEND BHAIYA’S WEDDING STOP MIDTERM EXAMS STARTING ON DAY OF WEDDING STOP SEND MY CONGRATULATIONS STOP WILL COME AFTER EXAMS STOP
SENDER’S NAME :
NOT TO BE TELEGRAPHED SENDER’S ADDRESS :
ABHISHEK
HOUSE NO. A326, SHIVAJI STREET, AMBALA

7. You are Vikram/Vasantha of Class XII studying in Sun Residential School, Chennai, staying in the school hostel. You are participating in an Inter-School drama competition. You require money urgently for getting the necessary costume j stitched and for paying the entrance fee. Draft a telegram in not more than 20 words to be sent to your parents in Trivandrum. Copy the format of the telegram from the question! paper in your answer sheet. (5 Marks)
Answer:

Receiver’s Name : Receiver’s
Address :
MR. PJ. VISHWA
ABC LANE, TRIVANDRUM
MESSAGE : PARTICIPATING IN INTER SCHOOL DRAMA
COMPETITION STOP URGENTLY NEED RS. 350 FOR
COSTUME AND ENTRANCE STOP SEND MONEY
VERY SOON STOP
Sender’s Name : VASANTHA
(Not to be Telegraphed)
Sender’s Address : ROOM NO. 13, SUN RESIDENTIAL SCHOOL, CHENNAI

8. You are Vikram/Vasantha of Class XI studying in Sun Residential School staying in the school hostel. You wish to join a crash course in Computers. Draft a telegram in not more than 20 words to your father in Vishakhapatnam seeking his permission and requesting him to send you the registration fees of Rs. 100 immediately. Copy the format for the telegram from the question paper in your answer sheet. (5 Marks)
Answer:

Receiver’s Name
Receiver’s Address :
MR. V.K. MURTHY
ABC LANE, VISHAKHAPATNAM
MESSAGE INTERESTED IN JOINING CRASH COURSE
IN COMPUTERS STOP SEEK YOUR PERMISSION
STOP PLEASE SEND RS. 100 FOR REGISTRATION
FEE IMMEDIATELY STOP
Sender’s Name : VIKRAM
(Not to be. Telegraphed)
Sender’s Address : ROOM NO. 4, SUN RESIDENTIAL SCHOOL, (HOSTEL), CHENNAI

9. You are Rekha/Ravi. You are to attend a swimming coaching camp at Chennai from 16th to 22nd of April. Write a telegram: to your friend Rakesh/Rajani in Chennai asking him/her to meet you at the station and take you to the club where accommodation is arranged, as the place is not familiar to you. Copy the format of the telegram from the question paper in your answer sheet. (5 marks)
Answer:

Receiver’s Name :
Receiver’s Address :
RAKESH
123, T NAGAR, CHENNAI
MESSAGE : COMING TO CHENNAI FOR THE SWIMMING
CAMP ON 15™ TILL 22nd APRIL STOP
RECEIVE ME AT THE STATION STOP DROP
ME AT THE CLUB WHERE I WILL
BE STAYING STOP
Sender’s Name : RAVI
(Not to be Telegraphed)
Sender’s Address : A3/236 S.J. ENCLAVE, NEW LELHI

10. You are Ramganesh. Write a telegram to your uncle Viyayram informing him about your visit to Kolkata with five of your friends. You will spend a week in Kolkata and will require transport for sight-seeing. Also request him to book tickets for your return journey. Write this telegram using not more than 25 words inclusive Of the receiver’s address. Copy the format of the telegram from the question papSNn your answer sheet. (5 marks)
Answer:

Receiver’s Name :
Receiver’s Address :
VlJAYRAM
832, MUKERJEE MARG/KOLKATA
MESSAGE : REACHING KOLKATA WITH FIVE FRIENDS
FOR A WEEK STOP WILL REQUIRE
TRANSPORT FOR. SIGHT SEEING STOP KINDLY
BOOK TICKETS FOR RETURN JOURNEY STOP
Sender’s Name : RAMGANESH
(Not to be Telegraphed)
Sender’s Address : F-51, SOUTH CITY, GURGAON

We as a team believe the information prevailing regarding the MP Board Solutions for Class 9th English Telegram Writing has been helpful in clearing your doubts to the fullest. For any other help do leave us your suggestions and we will look into them. Stay in touch to get the latest updates on State Board Solutions for different subjects in the blink of an eye.

Leave a Comment