MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead

Guys who are planning to learn and understand the topics of MP Board Class 12th English Solutions Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead from this page for free of cost. Make sure you use them as reference material at the time of preparation & good grades in the final exams. Students who feel tough to learn English concepts can take help from this MP Board Board Class 12th English Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead PDF and answer all the questions easily in the exams. Go to the below sections and get Class 12th English Chapter 12 MP Board Board Solutions PDF. Students can also download MP Board 12th Model Papers to help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead (Dr. Karan Singh)

Do you feel scoring more marks in the English Grammar sections and passage sections are so difficult? Then, you have the simplest way to understand the question from each concept & answer it in the examination. This can be only possible by reading the passages and topics involved in the MP Board Board solutions for Class 12th English Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead. All the Questions and Answers are covered as per the latest syllabus guidelines. Check out the links available here and download Class 12th English Chapter 12 textbook Answers for MP Board Board.

Youth and the Tasks Ahead Textbook Exercises

Youth And The Tasks Ahead Question Answers MP Board Class 12th English Word Power

A. Use the following words in sentences of your own:
Answer:

  • servitude – India suffered a long servitude.
  • onerous – India will be onerous to flourish.
  • vanguard – The youths are the vanguard of a safe future.
  • endurance – Our country is known for its great endurance.
  • pettiness – Pettiness leads to backwardness.

B. Match the words in column A with their meanings in column ‘B’.

Column’A’ Column ‘B’
(i)  onerous
(ii) forge
(iii) pulsation
(iv) stirring
(v) futile
(vi) turbulent
(1)   fruitless
(2)   disturbed
(3)   causing strong emotion
(4)   needing great effort
(5)  heartbeat
(6)  make forward movement

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
(i) onerous
(ii) forge
(iii) pulsation
(iv) stirring
(v)  futile
(vi) turbulent
(4)  needing great effort
(6) make forward movement
(5)  heartbeat
(3) causing strong emotion
(1)  fruitless
(2)  disturbed

C. Complete the puzzle with the help of the clues given below:
MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead img 1
1. possess naturally.
2. causing problems so that something cannot continue.
3. showing determination.
4. carry out secret plans.
5. giving special favour to one’s own men.
6. try very hard to do something.
7. in great number.
Answer:

  1. ENDOWED
  2. DISRUPTIVE
  3. DEVOTE
  4. INTRIGUES
  5. NEPOTISM
  6. STRAIN
  7. MYRIAD.

D. Find the antonyms of the following words from the text. The first letter of the antonym is given against each:
1. native – f ……………
2. weaken – s …………
3. spiritual – p ………..
4. defeated – v ……………..
5. meek – p …………..
6. successor – p ……………
7. wisdom – i ………….
8. peaceful – t
Answer:

  1. foreign
  2. strengthen
  3. physical
  4. victorious
  5. proud
  6. predecessor
  7. ignorance
  8.  turbulent.

A. Choose the correct alternative:

Youth And The Tasks Ahead MP Board Class 12th English Question 1.
The sense that the author wants the youth to have towards the nation, is of:
(a) responsibility
(b) tolerance
(c) religion
(d) prudence.
Answer:
(a) responsibility

Youth And The Tasks Ahead Summary MP Board Class 12th English Question 2.
The maintenance and strengthening of freedom needs:
(a) defense
(b) great effort
(c) power
(d) strength.
Answer:
(b) great effort

Youth And The Tasks Ahead Summary In Hindi MP Board Class 12th English Question 3.
A system of government in which people vote to choose representatives to govern them is:
(a) democracy
(b) monarchy
(c) autocracy
(d) plutocracy.
Answer:
(a) democracy

Youth And The Task Ahead Summary In Hindi MP Board Class 12th English Question 4.
According to the author, the crucial element in the progress of a nation is:
(a) knowledge
(b) patriotism
(c) power
(d) nationalism.
Answer:
(a) knowledge

B. Answer the following questions in one sentence each:

The Second Dimension Of Youth And Tasks Ahead Is MP Board Class 12th English Question 1.
Which task is more onerous?
Answer:
The maintenance and strengthening of freedom is a more onerous task.

Youth And The Task Ahead MP Board Class 12th English Question 2.
Why should the youths form the vanguard in all activities?
Answer:
The youths should form the vanguard in all activities for they have the capacity to resist,aggression and at this critical juncture its power must be mobilized.

Youth And The Tasks Ahead MP Board Class 12th English Question 3.
Name the twin ideals on which our great nation is founded.
Answer:
Secularism and democracy are the twin ideals on which our great nation is founded.

Question 4.
How can corruption be eradicated?
Answer:
The urge for national unity and progress can eradicate corruption.

Question 5.
Out of the four dimensions mentioned in the text, which one distinguishes human beings from other living beings?
Answer:
The spiritual dimension distinguishes human beings from other living beings.

Question 6.
Aurobindo exhorts the youths to divert all their efforts towards one goal. What is it?
Answer:
It is the service of the nation which Aurobindo considers dearer than anything else.

Question 7.
How can the youths resist aggression?
Answer:
The youth can resist aggression by strengthening our integrity.

Question 8.
Why should the youths be properly canalized?
Answer:
The youths should be properly canalized because they constitute an immense reservoir
of strength.

Question 9.
Why is it essential for the youths to be fit?
Answer:
It is essential for the youths to be fit because only with physical fitness they can build a great democracy and defend it.

Question 10.
When the author speaks about spirituality, what does he mean by it? (M.P.2015)
Answer:
By ‘spiritualism’ the author means the unity and power of sustenance.

Question 11.
How can the youths really be of effective service to the nation?
Answer:
By equipping themselves with physical, intellectual, patriotic and spiritual dimensions, the youths can be effective to the nation.

Question 12.
What should the youths avoid?
Answer:
The youths should avoid corruption and nepotism.

C. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
Why does the author want our youths to be physically and intellectually strong?
Answer:
Dr. Karan Singh, a great political thinker, puts his candid views about the youths of our nation. He invokes that our youths must be equipped with physical and intellectual dimensions because building a great democracy and defending it from predatory aggressors requires a young generation that is physically strong, with muscles of iron and nerves of steel. They also need to be intellectual, for we live in a highly competitive age of science and technology. The rapidly changing nuclear age requires our youths to be intellectually more alert and competent than their predecessors. In this way, they will serve nation in a better way.

Question 2.
What should the youth do to become intellectually competent?
Answer:
The author feels our youth must be equipped with intellectual capabilities in order to compete with the highly competitive age of science and technology. Moreover, the – challenges before them are greater than those of their predecessors. Hence, they must obtain higher academic abilities. Those who go to schools or colleges are the privileged elite, for there are a lot in our country who don’t even attain primary education. So, the students should not lose even a moment in false or disruptive pursuits but strain every nerve to become able and efficient in their respective fields of study. Their hardwork will bore fruits for the nation.

Question 3.
What does the author mean by patriotism?
Answer:
The author in his address to the youth explains his ideas about patriotism. It is one of the important dimensions that a youth must acquire. By patriotism the author doesn’t mean the routine meaning but he means the deeper patriotism which transcend all pettiness and devotion and creates in our youth a deep urge for national unity and progress. The author feels that this alone can eradicate corruption and nepotism from our nation and galvanize the whole process of our economic development which is necessary for our democratic success.

Question 4.
Why is it necessary for our youth to be spiritually strong? (M.P. Board 2016)
Answer:
The author feels that for our youth it is necessary to equip themselves with spiritual
dimension which is the main faculty that distinguishes human beings from the myriad other forms of life. Spiritualism leads to fearlessness and dynamism even at the crucial hours and overcomes all difficulties. By spiritualism, the author doesn’t mean merely denominational religion but the thread of unity which runs through all religions and from which they all ultimately derive power and sustenance. This will help in nation building. This spiritualism will also give us courage to fight for our freedom and integrity and provide us wisdom to maintain our freedom.

Question 5.
What, according to the writer, are the things to be done for strengthening the country?
Answer:
In his address to the youth of our country, Dr. Karan Singh, puts forth his high ideals in
the interest of the country. First, he thinks the youth of a nation must be equipped with physical, intellectual, patriotic, and spiritual dimensions. These will help them defend the country’s idealism and values. They will strengthen our great democracy. Corruption, nepotism, and pettiness need to be eradicated. We must have a feeling of unity above all political, communal and regional diversities. The youths are the vital part who can be . mobilized and canalized to serve the nation. Their undying valour and courage will not only support the nation on the physical front but also their intellectual power will promote the nation academically. We will be able to stand in this competitive age of science and technology.

D. Answer the following questions in about 75-100 words:

Question 1.
Describe, in brief, all the four dimensions in which our youths must equip themselves. (M.P. Board 2012)
Answer:
In his exhortation to the youth, Dr. Karan Singh, urges the youth of India to develop physical/intellectual, patriotic and spiritual qualities in order to fulfill their responsibilities towards the nation. The author explains these qualities in his own terms. Physical quality is needed for building a great democracy and defending it from predatory aggressors. Next, the author talks of the intellectual qualities which enable the youth to face the challenges of the highly sensitive competitive age of science and technology.

The third dimension for the youth is the quality of patriotism for it transcends all pettiness and exclusionism and creates in them a deep urge for national unity and progress. Then finally, the supreme quality is of spiritualism which distinguishes human beings from the myriad other forms of life that exist on earth. From spiritualism, we can derive power and sustenance as it transcends all the distinctions of religion, caste, creed and class.

Question 2.
What does the author expect from those who belong to the post-independence era?
Answer:
The author feels that we are living in a crucial age. We have suffered a lot under the long servitude and gained freedom after a long range of sacrifices. Now, our responsibilities are far greater than those of our predecessors. It is tougher to keep our independence safe. We have to build a great democracy and defend it also. We have to be more alert and competent to face the challenges in every sphere of life. We have to spread knowledge, eradicate corruption, pettiness and nepotism.

We have to galvanize the whole process of economic development. The young generation has to bear all these responsibilities for ‘they are the future of the nation. For this the author urges them to equip themselves with qualities like physical fitness, intellectual traits, patriotic feeling and spiritualism. These all together can give them confidence, courage and ability to face all challenges and help them make a .great nation.

Question 3.
How, according to Dr. Karan Singh, can the youth repay their debt to society?
Answer:
The lesson Youth and the Task Ahead, is a very thoughtful piece of invocation that the author addresses to the youth of the nation. He says that the young generation, being the future of the nation, is responsible for the all round development of it. The youths can render their services in many ways in order to repay their debt to the nation.

They can do their best to keep our country safe from the external attacks by becoming fit physically and having muscles of iron and nerves of steel. They can spread knowledge among those who fail to go to schools or colleges. They can help the nation in eradicating corruption, pettiness, nepotism and all other diversities by spreading message of unity, peace and harmony. They can do everything for the welfare of the nation.

Question 4.
How can N.C.C. and other similar organizations help in making our youth physically strong?
Answer:
Physical fitness is one of the most important requirements for one to prove oneself victorious. Building a great democracy and defending it, is a great task. It requires a young generation that is physically strong, with muscles of iron, and nerves of steel. One can achieve and improve these qualities only by undertaking physical training and developing physical fitness to the maximum extent possible. N.C.C. and other such organizations are working in this field. Along with physical fitness, the qualities of discipline and team-spirit are essential, particularly, for those who are planning a job in defense forces. N.C.C. and such similar organizations train one in all these directions and make a young man competent enough to face all sorts of challenges in life. The lesson of endurance and courage will help in attaining victory from predatory aggressors.

Question 5.
The author says, “there is much to be done.” What are the tasks which the author wants the youth to accomplish?
Answer:
There is a lot to be done for the country. With the fast changing world, it is very challenging to compete with the time. There are many global transformation taking place everyday. Challenges are more serious in our case, as we came over the long servitude only in 1947. A new country had to be evolved. The leaders planned out the country on the basis of the idealism that prevailed in our land since time immemorial. However, we need to protect those ideals.

The tasks ahead are more challenging. The safety of India’s pride, eradication of corruption, pettiness, nepotism, linguistic diversities, illiteracy, etc. are some of the great problems which still prevail in our country on the one hand and on the other challenges of the global economy. Our youths have to tackle these problems wisely. They have to galvanize the whole process of economy to reshape our nation. For this, they have to be physically fit, intellectually strong, full of patriotic feelings, and spiritually equipped with.

Grammar

Read these sentences:

  • It is essential that at this critical juncture its power must be mobilized.
  • It is essential that they must make themselves fit in every way for this task.
  • I am not concerned with what you say.

The clauses in bold are noun clauses which perform the function of nouns. Functions of Noun clauses:

  • Subject to a verb
  • Object to a transitive verb
  • Object to a preposition
  • Complement to an incomplete verb
  • In apposition to a noun or pronoun

A. Point out the noun clauses in the following sentences:

1. It is not clear what he wants.
2. He says that he won’t go.
3. His health depends on how the medicine works.
4. The question is who will catch the bird.
5. It is clear that he will come.
6. Nikita thought that it would be a fine day.
7. He saw that the bus had &topped.
8. He replied that he would come.
9. It is certain that he will come.
10. What you tell me is not true.
Answer:

  1. what he wants
  2. that he won’t go
  3. how the medicine works
  4. who will catch the bird
  5. that he will come
  6. that it would be a fine day
  7. that the bus had stopped
  8. that he would come
  9. that he will come
  10. what you tell me

B. Complete the following sentences by adding suitable noun clauses:
1. The boy said ………….
2. The students requested the teacher ……….
3. It is not clear ……….
4. It is accepted by all…………
5. I think ……..
6. She doesn’t know ……….
7. ………. is a fact.
8. You can’t rely on ………………
Answers:

  1. that he was ill.
  2. to explain how the earth moves.
  3. who will win the election.
  4. that our leaders are corrupt.
  5. that I can do this sum.
  6. how to use an ATM.
  7. That the building collapsed.
  8. what he says.

C. Read the excerpt taken from the text:

“What is required is an immense burst of idealism and energy among our youths, who must be deeply committed to the task of safeguarding this great nation of ours founded on the twin ideals of secularism and democracy.”

The words in bold are prepositions. A preposition is a word or group of words often placed before a noun or a pronoun to indicate place, direction, source, method, etc.

Now fill in the blanks, the prepositions given below (wherever necessary). about, for, from, into, of, on, to, at, with
I was busy ….(i)…. writing a description ….(ii)…. a football match I had watched a week ago when there was a knock ….(iii)…. my door. I had asked ….(iv)…. my servant that I did not want to be disturbed. So, I was a bit angry ….(v)…. the interruption and growled, “come in!” with little enthusiasm. But when I saw who there was my anger ….(vi)…. the interruption vanished. It was Yash. He was blue (vii)…. cold and dirty ….(viii) the journey he had undertaken. He looked very different ….(ix)…. the elegant Yash who had saved my life when I had met ….(x)…. an accident. ‘May I come in? I don’t want to interfere ….(xi)…. your work,” he said. I answered ….(xii)…. jumping up and throwing my arms aTound him ….(xiii)…. full of joy.
Ans.
(i) x, (ii) of, (iii) at, (iv) x, (v) at, (vi) about, (vii) with, (viii) from, (ix) from, (x) with, (xi) with,
(xii) x, (xiii) x.

Speaking Activity

Delivering the key-note address at ‘Renaissance-2007. The New Generation Conference’ at Bengaluru, former President of India, Dr. A-P-J Abdul Kalam, on 30th October, 2007, said, “We need very good, honest people to enter politics. So, the youth should not boycott politics.” . Now hold a dialogue with your friend Akil on the topic ‘Whether students should be trained for politics from the Senior Secondary level of education’s. You can begin with:

  • You : Hello Akil! Did you hear what our former President of India said about politics and the youth the other day?
  • Akil : No, I didn’t. I didn’t read the newspaper, nor did I hear it on T.V.
  • You : But you must. Anyhow, he said “We need very good, honest people to enter politics. So, the youth should not boycott politics.” and I think he was right when he exhorted students to do so.
  • Akil : But I think politics is not a child’s game. It must be left to the grown up, mature minds.

Now you can proceed on the following lines:

  • Training in good objectives should begin at an early age.
  • Politics of conscience has a key-role to play in nation building.
  • There are 54 crore youths in the country. India of tomorrow is theirs and for them.
  • Today’s enlightenment is the inheritance of tomorrow.
  • Conducive conditions are created; they do not exist of their own.
  • Sense of enquiry, creativity, technology, entrepreneurial and moral leadership should be instilled in young minds at an early age.
  • The student community should grow into a self-organizing network to make India free from all evils.

Ans.
Do yourself.

Writing Activity

A. After going through the lesson, what are the changes you propose to make in your own life? Write a self-assessment report.
Answer:
I am very much impressed with the views of Dr. Karan Singh. I feel he has assessed the real worth of the young generation in the right perspective. Every youth has same duty towards his nation. The future belongs to them. So, they must learn a lesson from their predecessors, so that they may know how much pain our countrymen had to bear under the long servitude of the British. I, therefore take a vow to devote myself in the service of the nation. I have joined the N.C.C. to discipline myself. I am also practising yoga. I also pay attention to my studies. I also spare some time to teach the illiterates of my neighbouring slum area. I will be a good citizen and serve my country to the fullest capacity.

B. Write a brief essay on’Things I dislike doing.’
Answer:
Everyone has his or her likes and dislikes. I have my own reservations. I don’t like those who exploit the youth sentiment. The political parties use the young generation to win their elections. I have no sympathy for those who work against the interest of the nation. There are a number of people who use public property for their own use and destroy them. They don’t think for the nation. They have no national feeling. They are an enemy

to the nation. The calibre, the enthusiasm and energy of the youths are exploited for one’s own benefit. The political parties misuse the brimming energy of the youths in the wrong way. Recently, some organisation spread violence in one of the Delhi college campus. This blinding of youths by the people and creating nuisanse is deeply disliked by me. I don’t like them.

Think it Over

The meaning of spirituality has undergone a change today. Discuss with your friends and teachers what spirituality actually is and how Mahatma Gandhi used it in the freedom struggle.
Answer:
Do yourself.

Things to Do

In our country, nearly 70 lakh children stay out of schools (UNESCO report on education) and a major part of them consists of the drop-outs for various reasons. Students of. a village school in Parbhani district in Maharashtra have shown a way by setting up ‘Bal Panchayats’ in their schools.
Set an example by forming a ‘Bal Panchayat’ in your school to bring back the drop-outs to the school. Divide the class in sub-groups like:

  • A group to ascertain the number of drop-outs.
  • A study group to contact the drop-outs and trace the causes-poverty, domestic circumstances, illiteracy, need for farming, distance from home to school, and so on. Make individual case files.
  • Action-group to contact and persuade the parents to send their wards to school.
  • A group to seek financial assistance to help the poor children and parents.
  • Self-help groups who themselves can render help.

(If need be, rallies, dharnas and satyagrah, picketings may be arranged, participation of girl-students be encouraged.) Keep in mind what S. Radhakrishnan, the teacher President of India said, “those who light a candle in the darkness make the whole sky aflame.”
Answer:
Do yourself.

Youth and the Tasks Ahead by Dr. Karan Singh Introduction

This essay is an exhortation to the youth of India. The author urges to the youth to develop physical, ‘intellectual, patriotic and spiritual qualities to fulfill their responsibilities towards the nation.

Youth and the Tasks Ahead Summary in English

Giving a message to the youth of our country, a renowned politician and author Dr. Karan Singh says that our freedom was won after a long struggle and sacrifice. More effort and strength is required to keep it intact. In his view, in any nation, the youths are the most vital part for they are energetic. If their strength is mobilized properly, they can prove to be a source of great power to the nation. They must train themselves to fulfill the future responsibilities with the distinction.

The author addresses a few words to the young men and women with a view to inspire them for the service of the’ nation as he thinks that our youths can equip themselves with several distinct dimensions. The first of them is physical, which is the first need to win any battle. Building a great democracy and defending it from the outer attacks need a young generation with physical strength, iron muscles and steel nerves. A proper training for them is also needed, so that they don’t use their strength in wrong direction. Some institutions like NCC and Physical Fitness Scheme are doing well in this field.

The second dimension is intellectual. As we are living in a highly competitive age of science and technology, our youths need to be intellectually far more alert and competent than their predecessors. The young men and women who are getting higher education, are the privileged elite. They must not lose even a single moment during the time of education for they can serve India with great efficiency.

The third dimension is patriotism. It creates in our youth a deep urge for national unity and progress and only this can eradicate corruption and nepotism from our country. It can make the whole process of economic development strong. The youths of a nation must have full realization that they are the fountainhead of its idealism and can provide a new moral impetus to India. Here, the author quotes a high moral from Sri Aurobindo Ghosh’s thoughts where Sri Ghosh urges the students to do anything, only for the sake of nation and to work that she may prosper.

Spiritual dimension, the last dimension, is the main faculty that distinguishes human beings from myriad forms even in the time of crisis. Here ‘spirituality’ doesn’t mean only religious zeal but the unity, peace and harmony that unite the whole humanity in a single thread, cutting across all narrow barriers and distinctions. It alone can give us the courage to fight for our freedom and integrity with undying valour and the wisdom to do so without hatred.

Summarizing his views, Dr Singh says that the physical, intellectual, patriotic and spiritual are the dimensions in which our young generations must equip themselves in order to serve the nation in a proper way. It is a continuous process. However, the actual need on the part of our youth is the keen sense of participation in the great advent of nation building, since for every youth there is no dearth of avenues for national service.

The important thing is the question of opportunity that we must provide to our young people for serving the nation at this crucial junction. There is so much to be done. So, the younger generation today faces challenges graver than with which their forefathers had confronted. Our youth will have to tackle the situation and the author is confident that Indian young generations will overcome all the challenges.

Youth and the Tasks Ahead Summary in Hindi

हमारे देश के युवाओं को एक संदेश देते हुए एक सुप्रसिद्ध राजनीतिज्ञ और लेखक डॉ. कर्णसिंह कहते हैं कि हमारी आज़ादी एक लम्बे संघर्ष और त्याग के बाद प्राप्त की गई थी। इसे सुरक्षित रखने के लिए और भी अधिक प्रयास एवं शक्ति की ज़रूरत है। उनके विचार में किसी भी राष्ट्र में युवावर्ग सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण भाग होता है क्योंकि वे शक्तिवान होते हैं। यदि उनकी शक्ति को सही ढंग से सँवारा जाए तो वे राष्ट्र के लिए महान शक्ति का स्रोत बनेंगे। उन्हें भविष्य की जिम्मेदारियों का विशेषता के साथ वहन करने के लिए अपने आप को प्रशिक्षित करना चाहिए।

लेखक युवक एवं युवतियों को देश-सेवा के प्रति प्रेरित करने के उद्देश्य से कुछ शब्द कहते हैं। जैसा वे सोचते हैं, हमारे यवा अपने आपको बहुत से विशेष गणों से परिपूर्ण कर सकते हैं। उनमें से सबसे पहला शारीरिक है जो प्रथम आवश्यकता है किसी लड़ाई को जीतने के लिए। एक महान् प्रजातंत्र का निर्माण और उसे बाहरी आक्रमण से सुरक्षित रखने के लिए एक ऐसे युवावर्ग की आवश्यकता है जिसमें शारीरिक शक्ति, लौह मांस-पेशियाँ और इस्पात जैसे स्नायु हों। उनके लिए एक सही मार्गदर्शन की आवश्यकता है जिससे कि वे उसे गलत दिशा में प्रयोग न कर सकें। एन. सी. सी. और फिज़िकल फिटनेस स्कीम जैसी संस्थाएँ इस क्षेत्र में काम कर रही हैं।

दूसरा आयाम बौद्धिक है क्योंकि हम अत्यधिक वैज्ञानिक एवं तकनीकी प्रतिस्पर्धा वाले युग में रह रहे हैं, इसीलिए हमें आवश्यकता है अपने पूर्वजों की अपेक्षा बौद्धिक रूप से अधिक सजग और सुयोग्य रहने की। जो युवक एवं युवती उच्च शिक्षा लेते हैं वे खुशकिस्मत वर्ग के हैं। उन्हें अपने शिक्षाकाल में एक भी क्षण खोना नहीं चाहिए, क्योंकि वे ज़्यादा क्षमता से भारत की सेवा कर सकते हैं।

तीसरा आयाम है देश भक्ति । यह हमारे युवाओं में राष्ट्रीय एकता एवं विकास की एक ललक (चाह) पैदा करता है और एकमात्र यही हमारे देश से भ्रष्टाचार और पक्षपात जैसी महामारियों को मिटा सकता है। यह सम्पूर्ण आर्थिक विकास की प्रक्रिया को मजबूत बना सकता है। देश के युवाओं को यह पूर्ण अहसास होना चाहिए कि वे ही देश के आदर्श के स्रोत हैं और भारत को नई नैतिक ऊँचाई दे सकते हैं। यहाँ लेखक श्री अरविन्दो घोष के विचारों से एक महान सबक देता है जहाँ श्री घोष छात्रों से अनुरोध करते हैं कि वे कुछ भी करें, केवल राष्ट्रहित में करें और ऐसा काम करें जिससे राष्ट्र विकसित हो।

आध्यात्मिक आयाम, अन्तिम पड़ाव, वह मुख्य तत्व है जो मानव जाति को धरती पर प्राप्त अन्य सभी जीवों से अलग करता है। यहाँ आध्यात्मिकता का मतलब केवल धार्मिक चाहत नहीं है बल्कि एकता, शांति और भाईचारे से है जो सम्पूर्ण मानवता को संकीर्ण बंधनों और भेद-भाव से अलग एक सूत्र में पिरोता है। यही अकेला हमें बिना घृणा के जुझारूपन एवं ज्ञान के साथ आज़ादी एवं एकता के लिए लड़ने का साहस देता है।

अपने विचारों को समाप्त करते हुए डॉ. सिंह कहते हैं कि शारीरिक, बौद्धिक, देशभक्ति एवं अध्यात्म्य ऐसे आयाम हैं, जो हर युवा-वर्ग को सीखने चाहिएँ। अपने देश की सेवा के लिए यह एक निरंतर प्रक्रिया है। परंतु वास्तविक ज़रूरत युवाओं की राष्ट्र निर्माण में भागीदारी के प्रति उनकी सहज रुचि की है क्योंकि प्रत्येक युवा के लिए राष्ट्र-सेवा के अवसरों की कमी नहीं है। महत्त्वपूर्ण प्रश्न अवसर का है जो इस विषम परिस्थिति में अपने युवाओं को देश सेवा के लिए देना चाहिए। काफी कुछ करना है। इसीलिए युवा पीढ़ी के सामने अपने पूर्वजों से अधिक गम्भीर चुनौतियाँ हैं। हमारे युवा-वर्ग परिस्थिति का सामना करेंगे और लेखक को विश्वास है कि भारतीय युवा हर चुनौती को जीत लेंगे।

Youth and the Tasks Ahead Word Meanings

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead img 2

Youth and the Tasks Ahead Important Pronunciations

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead img 3

Youth and the Tasks Ahead Passages for Comprehension

Read the following passages carefully and answer the questions that follow each of them: What is required is an immense burst of idealism and energy among our youth, who must be deeply committed to the task of safeguarding this great nation of ours, founded on the twin ideals of secularism and democracy In particular our young men and women studying in schools, colleges and universities have a special responsibility, for while they are no longer children they have yet not got fully involved in the routine of adult life. They constitute an immense reservoir of strength which, if properly canalized, can prove to be a source of great power to the nation.
(Page 83) (M.P. Board 2011)

Questions:
(i) What sort of youth do we need?
(ii) Find out a word from the passage similar in meaning to ‘great’.
(iii) Give the adjective form of the word ‘secularism’.
(iv) Choose the correct alternative:
The sense that the author wants the youth to have towards the nation, is of:
(a) responsibility
(b) tolerance
(c) religion
(d) prudence.
Answers:
(i) We need energetic youth who have immense burst of idealism and must be committed to the task of safeguarding this great nation.
(ii) A word from the passage similar in meaning to ‘great’ is ‘immense’
(iii) ‘Secular’ is the adjective form of ‘secularism’.
(iv) (a) responsibility.

2. We live in a highly competitive age of science and technology, and can no longer afford the luxury of mediocrity if we are, to forge ahead. This rapidly changing nuclear age requires our youth to be intellectually far more alert and competent than their predecessors, and therefore every young man and woman today studying in schools, colleges and universities must aim at academic ability of the highest order. In a developing nation like ours, where large numbers are still unable to acquire even primary education, those undergoing higher education constitute a privileged elite. (Page 84)

Questions:
(i) What quality of academic competence does the youth require?
(ii) Find the opposite of ‘successors’.
(iii) Give noun form of the word’require’.
(iv) Find out the word from the passage that has the same meaning as ‘able’.
Answers:
(i) The youths are required to be intellectually far more alert and competent than their predecessors.
(ii) ‘Predecessors’ is the opposite of ‘successors’.
(iii) ‘Requirement’is the noun form of ‘require’.
(iv) ‘Competent’ is the word which has same meaning as ‘able’.

3. What is required on the part of our youths is a keen sense of, participation in what
Jawaharlal Nehru used to call “the great adventure of nation-building”. There is no room here for cynicism or defeatism, boredom or depression. In whatever position, our youths may find themselves, there are always numerous avenues for national service. These may not be such as to hit newspaper headlines, but it is solid and devoted activity multiplied a million-fold that truly builds the fabric of a great nation. (Page 85)

Questions:
(i) What is required on the part of our youths?
(ii) Find the word opposite in meaning to’participation’.
(iii) Find out the word from the passage that has the same meaning as ‘frustration’.
(iv) Make verb from ‘participation’.
Answers:
(i) A keen sense of participation in the task of nation-building is required on the part of youth..
(ii) ‘Alienation’ is opposite of ‘participation’.
(iii) ‘Depression’ has same meaning as ‘frustration’.
(iv) ‘Participate’ is the verb form of ‘participation’.

4.The physical, intellectual, patriotic and spiritual, then, are dimensions in which
our young men and women must equip themselves, so that they can really be of effective service to the nation. Needless to say, this is a continuing process and the very act of national service itself helps to develop these capacities. What is required on the part of our youths is a keen sense of participation, in what Jawaharlal Nehru used to call “the great adventure , of nation-building”. There is no room here for cynicism or defeatism, boredom or depression. In whatever position our youths may find themselves, there are always r numerous avenues for national service. (M.P. Board 2011) (Page 85)

Questions:
(i) How can our youths serve effectively to the nation?
(ii) Give the noun form of the word ‘develop’.
(iii) Find out the words from the passage which have the opposite meanings as the words given below:
(a) necessary
(b) material.
Answers:
(i) Our youths can serve effectively to the nation if they equip themselves with physical, intellectual, patriotic and spiritual strength.
(ii) ‘Development’ is the noun form of the word ‘develop’.
(iii)
(a) needless
(b) spiritual.

We think the data given here clarify all your queries of Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead and make you feel confident to attempt all questions in the examination. So, practice more & more from MP Board Board solutions for Class 12th English Chapter 12 & score well. Need any information regarding this then ask us through comments & we’ll give the best possible answers very soon.

Leave a Comment