MP Board Class 10th Special English Short Composition with Guidance

For those looking for help on Class 10th English can use the MP Board Solutions for Class 10th English Special English Short Composition with Guidance Questions and Answers prevailing for free of cost. Download the MP Board Class 10th English Solutions Chapter Wise PDF through the direct links available and take your preparation to the next level. The MP Board Solutions for Class 10th English Short Composition with Guidance covers all the topics and subtopics within it. Practice using these MP Board Class 10th English Solutions PDF and test your preparation level and bridge the knowledge gap accordingly.

MP Board Class 10th Special English Short Composition with Guidance

1. You are Manager of a Book Co. You wanted to distribute the books for students in reduction price. So draft an advertisement for the local newspaper. (M.P. Board 2012)
Answer:

Rush to Avail Golden Chance
Vacation Bonanza For Book Lovers. Rare Books-Lower prices. Never before-never again books of all categories. Stock limited. Shop open: 8 AM to 9 PM on all weekdays.Manager
Contact: 91-9309949111

2. A reporter made the following notes on a theft case news item. Complete the news using the given notes. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (5 marks) (M.P. Board 2012)

Notes

Place – date – time
Market – Raghav Colony – 12-2-20xx – 3 A.M. Items stolen– jewelry–worth 3 lacs– cash 50 thousand–electronic goods– broken window – no clue.

“Theft At Raghav Colony”

It was reported that a theft (a) …………………. on 12-2-2Oxx at 3-00 A.M. near the (b) …………………. place. The burglars (c) …………………. Some (d) …………………. were reported to be missing from the house. So far (e) …………………. found about the thieves.
Answer:
(a) took place at Raghav Colony
(b) market
(c) gained access into the house through the broken window.
(d) electronic goods, jewellery worth 3 lacs and 50 thousand cash
(e) no clue has been

3. A newspaper reporter has been sent to report on a road accident. Below you can see one page of his notes. Use the informations to complete the report he wrote for his news-paper. Do not add any new information write your answers: (M.P. Board 2012)
Answer:

8.35 p.m.                                                                                                                                                                       14/10/2Oxx
Sevoke : 10 km from Siliguri
Crash : Jeep in clitch
Local bus : High speed–middle of road Jeep braked to avoid collison–Swerved, Hit tree and overturned.
Jeep driver : (Mohinder Sirigh, 35 yrs.) killed instantly.
3 Injured : Taken to hospital

Accident in Sevoke: 1 Dead.
Sevoke; 15 Oct., A road accident took place yesterday at 8.35 p.m. when a jeep (a) crashed at Sevoke, 10 km from Siliguri. According to an eye witness the, jeep braked in order to avoid collison with (h) a local bus. The driver was unable to control the jeep, which (c) killed the jeep driver, (d) and injured three
(e) who were taken to hospital.

4. A reporter made the following notes for a news item in the newspaper. Complete the news using the given notes. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers.

Notes

Train accident – Level crossing – 2 P.M. – 1.3.20xx 12 km – Nagpur – collides with a truck – at high speed – 4 dead – several hurts.

Accident At Level Grossing

At a level crossing near Nagpur (a) …………………………………. away a rail accident (b) …………………………………. The train was running at (c) …………………………………. It was (d) …………………………………. on (e) …………………………………. The train driver saw the truck and gave (f) …………………………………. The truck was also (g) …………………………………. Its driver did not (h) …………………………………. and tried to (i) …………………………………. but failed. The driver of the truck was (j) …………………………………. of those killed. The injured were taken to the hospital.
Answer:
(a) 12 km (kilometres) – (b) took place
(c) a high speed – (d) a collision with a truck
(e) the level crossing – (f) a signal
(g) at high speed – (h) pay heed to the signal
(i) cross the level – (j) among one.

Or

Mr. A Mathur is the Manager of Super Chemicals Ltd. He has made the following notes about a job candidate called Mohan Srivastava. He asks his Personal Assistant to write a letter to Mr. Srivastava. Complete the letter using information from the notepad given ahead: (5 marks) (M.P. Board 2012)
Answer:

SRI VASTA VA
Selected for interview 16/6.
10.30 am.
Room-315
bring testimonials
Photos (2)
No TA/DA
No arrangement for accommodation confirms a letter or telephone.

Dear
Sub: Interview for the post of Salesman.
With reference to your application, we are pleased to (a) invite you for interview for the above-mentioned post, your interview
(b) will be at 10.30 a.m. in Room 315 and you are required (c) to bring testimonials and 2 photos Please note that no TA/DA will be paid by the company and that you will be responsible .(d) for your accommodation. Kindly (e) confirm through letter or phone.

Yours faithfully
A. Mathur
Manager
Super Chemicals Ltd., Mumbai.

5. Salim made the following notes for the report regarding ‘Onion procession’ held in the town. Making use of the notes, complete the report by filling in the blanks. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (5 marks)

5.1 Onions Draw Crowds

In the form of a huge (a) ………………….. atop a car, onions appeared threaded in (b) ………………….. adorning every neck which made the long (c) ………………….. proceeding from Delhi Gate to Connaught Place. It was a great attraction. The cavalcade was led by a (d) ………………….. jeep on which Mr. Dutta stood with (e) ………………….. around his neck addressing the crowd against the rising prices of onions.
Answer:
(a) balloon in the shape of an onion
(b) the garlands
(c) procession
(d) open
(e) a garland of onions.

Notes

Procession – Cars – Jeeps – People – Delhi Gate – Connaught Place – Leader – Open jeep – Balloon–Flower garlands – Onion garlands–Onions of different sizes–Huge balloon – the shape of an onion

Or

5.2 Onions Draw Crowds

6. Here are a few details about Gandhiji. Use this information to make a paragraph. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (5 marks)
Birth – 2-10-1869
Residence – Rajkot–Gujarat.
Parents – Father–Diwan, Mother–religious woman
Education – India and England
Profession – Lawyer–South Africa

Gandhiji was (a) ………………….. He lived at (b) ………………….. His father (c) ………………….. and his mother He got his education (d) ………………….. He became (e) ………………….. and …………………. .
Answer:
(a) born on 2nd October, 1869.
(b) Rajkot in Gujarat.
(c) was a Diwan, was a religious woman.
(d) in India and England.
(e) a lawyer, went to South Africa.

Write a short paragraph on the following topic:
How you secured 90% marks in the Board Exam? (M.P. Board 2009)
Answer:
Scoring high in examination is a great achievement. This year when the result of my Board Exam was declared, I was really very excited. I had secured 90% marks. This was for the first time that I secured so well, It was a proud moment for me and for my parents too. In fact this time I took this examination as a challenging task. As I had always been a mediocre student I was not very much appreciated. I was always hurt when I was not praised. This time I forgot everything for six months. I left no stone unturned to get a bright result. It brought me laurels. Now I believe labour hard work never goes unrewarded.

7. Karishma got the grades given below. She asked her teacher to give her a written report on her abilities and achievements.
Given below is a part of the report her teacher wrote. Based on the grades complete the sentences. Do not add any new information. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (5 marks)
MP Board Class 10th Special English Short Composition with Guidance 1
Karishma is a very bright girl who shows great application and diligence in class. Her special (a) ………………….. and Computer Science where (b) ………………….. this year. She should, however, (c) ………………….. in the languages. (d) ………………….. and is able to work as a team. (e) ………………….. in harmony. Always neatly turned out, Karishma is a pleasure to have in class.
Answer:
(a) interests lie in Mathematics, Art
(b) she has scored A+ grades
(c) improve upon her grades
(d) In her music lessons’and physical education classes she can improve
(e) Her leadership qualities, application and team work are

8. Prabha is a reporter for a paper. She made these notes for a news item. Read them and complete the news item given below. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers.

Notes

local train–travelling at full speed–Canning to Talki– Gauranga–7 yr. old–tending cattle nearby–saw break in track–took off and waved red shorts like a flag–driver noticed, braked, stopped–avoided accident.

Seven Year Old Averts Train Accident

New Delhi, April 18
A local train was travelling at full speed from Canning to Talki in the Sealdah South section.

Gauranga, (a) ………………….. near the railway line, saw that (h) ………………….. at one place. He immediately (c) ………………….. and waved it (d) ………………….. rushing towards the train. The driver noticed the boy (e) ………………….. just before the point of danger. Gauranga’s alertness saved hundreds of lives.
Answer:
(a) a 7-year old boy who was tending cattle
(b) the track had been broken
(c) took off his red shorts
(d) like a flag
(e) braked and stopped the train

9. Meera, the editor of her school magazine, has made the schedule given below for the school magazine. She has written a note to her friends on the editorial board based on it. Complete the gaps left in the note. Do not add any new information. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. Do not copy the whole sentence.

Magazine Schedule For 20xx-20xx

Collection of material : through competitions in April-Aug.’ 20xx (short story, poetry, cartoons) collect articles, cartoons comics in Aug. Sept.’ 20xx Reporters write on school activities as they occur.
Selection of material : Jul.-Sept.’ 20xx
Editing and Illustrations : Aug,-Nov.’ 20xx
Printing : Hand material to printer Nov.’ 20xx Final proofs Feb.’ 20xx
Delivery of magazine : March’ 20xx

This year (a) ……………………. printed by March 2Oxx, so we have to start our work immediately. Different (b) ……………………. between April and August 2Oxx so that we can collect enough good material for inclusion in the magazine. All material to be printed in the magazine should (c) ……………………. by September 2Oxx. Of course, the reporters on the editorial board will (d) ……………………. school activities as they occur. The magazine should he ready and printed (e) …………………… .
Answer:
(a) we intend to have the school magazine
(b) competitions will be organised
(c) be selected
(d) give their write-ups on
(e) by February, 20xx.

10. Read the information given in the columns below and then fill in gaps in the paragraph appropriately. Do not use any extra information. Write the answers against the correct blank numbers in your answer sheet.
MP Board Class 10th Special English Short Composition with Guidance 2
Amrita and Salma are good friends though they are very different from each other. Amrita is quiet and reserved though she likes the company of friends, (a) ……………………. and likes to talk a lot. Salma also likes (b) ……………………. Amrita, on the other hand, prefers Indian food. Amrita (c) ……………………. very well and reads a lot while Salma is a champion (d) ……………………. to relax. Ever in television programs, their tastes are quite different. However, (e) ……………………. in classical music and old film songs and often attend concerts together.
Answer:
(a) Salma, on the other hand, is cheerful and outgoing
(b) all kinds of food, especially junk food.
(c) can play the sitar
(d) swimmer and loves to do painting in order
(e) their choice of music is similar and both are interested

11. Here is a diary extract of a tourist about his tour to Rajasthan. Use the information to complete the account of his visit to Rajasthan. Do not add any new information. Write the answers in your answer sheet against the correct blank number.
Visit to Palace, Temples (incl. Jain Temples) Lakes, Boating, Chittorgarh, fort mines, Pratap Memorial–all very fascinating

5th March :
Arrival at Jaipur
Visit to Hawa Mahal
Man Singh Art Gallery
Amer Fort : Examples of advanced architecture7th March:
Arrival at Ajmer
Visit to Pushkar
Dargah8th March :
Arrival at LJdaipur.
Visit to Palace, Temples (mcl. Jam Temples)
Lakes, Boating, Chittorgarh,
fort mines, Pratap Memorial–all very fascinating10th March :
To Jodhpur–forts, palaces12th March :
Visit to thé Jaisalmer desert.
Evidence of bravery, generosity of people, rulersPeople : Cooperative

Visit To Land Of Forts And Palaces My visit to Jaipur, Ajmer, Udaipur, Jodhpur and Jaisalmer made me feel that Rajasthan, (a) ……………….. During my visit to Jaipur I (b) ……………….. and I concluded that (c) ……………….. I was extremely thrilled during my visit to Udaipur. I enjoyed (d) ……………….. The story of Rana Pratap and Rani Padmavati of Chittorgarh made me feel that (e) ………………. .
Answer:
(a) is a place where the generosity and co-operative attitude of the people is most evident.
(b) visited the Hawa Mahal, the Man Singh Art Gallery and Amer Fort.
(c) these were excellent examples of advanced architecture.
(d) the fascinating sights of the palaces, the Jain Temples, Chittorgarh and Pratap Memorial.
(e) the rulers of the place were indeed brave.

12. Aparijata has been asked to write an article for the ‘Nature’ section of the School magazine. She has referred to an encyclopedia and made the following notes about the ‘golden monkey’. Use the information in the notes to complete her article. Do not add any new information. Write the answers against the correct blank number in your answer sheet.

Animal : Golden Monkey
Habitat : Mountain forests–China
Size :  Adult male 83 cm, Adult female 74 cm
Weight : Male 20 kg, Female 10 kg
Movement : Winter groups–70, Summer groups–300 (food plentiful)
Endangered : hunting, golden hair–make coats
Protection : reserves, sanctuaries

The golden monkey is mainly found (a) ……………………… An adult male is 83 cm long and weighs 20 kg. (b) ……………………… than the male being 74 cm long and weighing 10 kg. In winter (c) ……………………… while in summer (d) ……………………… they form groups of 300. In the past the monkeys were hunted for their golden hair. Now-a-days (e) …………………….. .
Answer:
(a) in the mountain forests of China.
(b) An adult female is comparatively smaller
(c) they form groups of 70
(d) when food is in plenty
(e) they are protected in reserves and sanctuaries.

We as a team believe the knowledge shared on our page regarding the MP Board Solutions for Class 10th English Short Composition with Guidance Questions and Answers has cleared all your queries. For any other help don’t hesitate and leave us a comment so that we will get back to you at the soonest. Stay connected to our page to avail the latest updates regarding the MP Board Solutions for various subjects in a matter of seconds.

Leave a Comment