MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

I. Answer the following questions in about 25 word:

Question 1.
“It would be a blessing if each human being was stricken blind and deaf for a few days at some time during his early adult life.” Says Hellen, what makes Hellen think so?
Answer:
Hellen thinks it a blessing if each human being was stricken blind and deaf for a few days at some time during his early adult life. Men of sight and hearing power often ignore what they should see or hear. If once they lose these powers, they would realise their importance and make their proper use life long.

Question 2.
Mention the things of interest that Hellen found through tactile sense.
Answer:
Hellen felt the delicate symmetry of a leaf the smooth skin of a silver birch or the rough bark of a pine. She would touch the branches of trees to search for a bud in spring. She would feel the happy quiver of a bird. She found all these things of interest through tactile sense.

Question 3.
Why does Hellen’s heart try out with longing to see the things in nature? (Imp.)
Answer:
Hellen is blind. Therefore she gets pleasure from objects of nature from mere touch. She longs in vain to see all the things. She realises that ‘Beauty is to see, not to touch. She is sure that sight reveals more beauty than touch. Therefore, her heart cries out with longing because she fails to enjoy the divine beauty of nature.

Question 4.
What sort of people would Hellen keller like to see as soon as her eyesight is restored?
Answer:
Hellen keller longs for the restoration of her eye-sight. She pines to see the natural beauty with her own eyes. She would like to see those people who had been kind, gentle and compassionate towards her. They had made her life worth living.

Question 5.
What would Hellen like to see in the eyes of her teacher? (MP 2014, 17)
Answer:
Hellen would like to see the strengh of character in her teacher’s eyes. It had enabled her to stand firm during difficulties. She would also view her compassion for humanity.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

Question 6.
Why would Hellen like to let her eyes rest on the face of a baby?
Answer:
Hellen had turned totally blind when she was baby of only 9 months. She knew that she could get the vision of eagerness and innocent beauty only from the face of a baby. They were the monopolies of the babies alone. A developed person loses them. Therefore, she liked to let her eyes rest on the face of a baby.

Question 7.
What according to Hellen are the small, simple things, that transform a house into a home? (MP 2016)
Answer:
A house is a building made for people to live in. A home is the place where one lives with love, regard and affection with one’s family. The warm colours in the rugs, the pictures on the wails and printed books are small things. However, they transform a house into a home.

Question 8.
What would the author like to intoxicate her eyes with while walking in the woods?
Answer:
Hellen would like to have a long walk in the woods in the afternoon. She would view the beauties of the world of nature. She would absorb in her heart the vast splendour which constantly unfolds itself. They would intoxicate her eyes with pleasure and make them meaningful.

Question 9.
What would the author like to see in a farm?
Answer:
Hellen would like to see the horses or the tractors ploughing the field. She would also see the contented fanners and the colorful sunset.

Question 10.
What is the thrilling miracle that the author would like to witness at the dawn of the second day?
Answer:
On the second day, Hellen would wake up at dawn. The sun awakens the sleeping earth with the magnificent panorama of light. These are the thrilling miracles for Hellen.

Question 11.
What is Hellen Keller’s admonition to those who would not make full use of the gift of sight?
Answer:
Hellen gives one admonition to those who would not make full use of sight. They should use their sight fully because it is the most delightful of senses. Who knows, tomorrow they would be struck blind.

Question 12.
Why does Hellen say that sight must be the most delightful of all the senses?
Answer:
Seeing is believing. One can’t get a true picture of nature without seeing them. Eyes are a great blessing of God. The world is dark without eyes. One realises the importance of eyes only on getting blind. He fails to have the full view of the world around. Sight is therefore, the most delightful of all the senses.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
How does Hellen Keller remember her teacher, Mrs. Anne Sullivan? (Imp.)
Answer:
Mrs. Anne sullivan Macy was Hellen Keller’s teacher. She had come to Hellen when she was a child. Her kindness, gentleness and companionship had made Hellen’s life worth living. She. opened the outer world for her. She was sympathetic, tender and patient. She perfected the tough task of educating Hellen. She had strength of character. It had enable Hellen to stand firm in the hour of odds. She had all embracing compassion.

Question 2.
Throw light on Hellen’s love for nature, citing examples from the lesson.
Answer:
Hellen Keller had great love and admiration for nature. She enjoyed the beauty of nature not through sight but through touch. She found hundreds of things through mere touch. She felt the delicate symmetry of a leaf. She judged the smoothness of the skin of a silver birch by passing her loving hands on it. She did the same and felt the rough and shaggy bark of a pine. She searched the buds by touching the branches of trees in spring. Sometimes she felt the quiver of a bird by placing her soft hand on a small tree. She enjoyed long walks in the woods and saw the farms around.

Question 3.
Summarise the activities Hellen would undertake on the second day. (MP 2013)
Answer:
Hellen would undertake the following activities on the second day:

  • She would wake up at day break. She would view how the night is replaced by the day.
  • She would view the spread of light awakening the sleepy earth,
  • She would have a hasty glimpse of the world. How the past changed and progressed through the ages,
  • She would try to probe into the soul of man through his art of the ages,
  • She would see all that she know through touch,
  • She would visit some theatre or movie. She would see the charming figures of the actors with her own eyes.

Question 4.
How would you conclude that Hellen Keller was a great lover of art and theatre?
Answer:
Hellen keller was a great lover of art and theatre. Though she is blind yet she often attended theatrical performances of all sort. Her companions made her understand the player’s actions. She knew that there was a great deal of rich and meaningful beauty in the art of the ages. A man of eyes must see them. She longed to probe into the soul of man through his art. She also longed to see the charming figures of actors in their colourful costumes with her own eyes.

Question 5.
What are the things Hellen is eager to see in New York? (MP 2011)
Answer:
Hellen was eager to see New York. She would see the busy schedule of the people there. People in large groups went there on their works. No other city is full of as many activities and conditions of men as New York. The city looks like heaven. The glittering spires and splendid buildings grant New York a heavenly sight. She would show her emotion towards the people’s smiling determined and suffering faces.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 13 Three Days to See

Question 6.
What is Helen Keller’s advice to those who would make full use of their senses? (MP 2018)
Answer:
Hellen Keller is of the view that the world is full of varieties. They can cater to the needs of all the senses. Nature is full of charming sights which provide pleasure to eyes. The people should hear the music of voices, the songs of birds and the mighty strains of orchestra.

The world is full of items which the mind longs to be touched by the hands. ‘Touch-me-not’ might be an exception. Don’t be immoral while touching a thing smell the perfume of flowers and various scents. They should taste everything worth tasting. Hellen desired that men with senses must make full use of them.

Question 7.
‘The gift of eye sight is valued more and better by a blind person than by one who has it’. Justify this statement through the reflections expressed in the lesson by Hellen Keller.
Answer:
A blind man can readily exchange his treasures with eyes. Eyes are the upper most part of the face. A deaf and dumb person may walk around without stumbling. He can record whatever he has been on paper. He can enjoy the stark beauty of nature. Seeing is believing and a blind man is no judge of colours.

Nature manifests itself in various colours. Some men with sight have no sense of observation. A blind man Values the gift of eye sight more and better than a man with eyes.

Question 8.
Hellen Keller says that if she were given the chance to see the world for three days. She would fulfill some of her keenest desires. What were her three keenest desires? (MP 2016)
Answer:
Hellen Keller had got blind when she was under two years. She touched the things of her interest with her hand. However, she was not mentally satisfied. She longed to see everything with her own eyes. For this, she wanted her eyes restored for three days. She made plan to see various object of nature during those three days.

On the first day, she would like to See those persons who had made her life worth living. These persons are very significant for her because they had taught her how to stand before the odds of life. On the second day, she would view the panorama of light at sunrise. She would also have a glimpse of the past and present progress of mankind.

On the third day, she would like to see the revelation of beauty at dawn. She would see the working of people in the city and godly structures. This way she would fulfill some of her keenest desires in three days.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment