MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 12 The Pie and the Tart

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 12 The Pie and the Tart

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What makes Jean and Pierre a ‘pretty pair’?
Answer:
Jean is dejected. Pierre paces up and down blowing on his fingers. Both are cold due to insufficient clothes Pierre has worn rage. His tunic is full of holes. Both of them are hungry. These facts make Jean and Pierre a ‘pretty pair’.

Question 2.
What reason did Gaultier give for not giving alms to Pierre? (Imp.) (MP 2012)
Answer:
Pierre begged alms of Gaultier. Gaultier asked Pierre to go away. He told him that he had got nothing for him. Moreover his wife was away and he was busy.

Question 3.
Gaultier told Marion the way to identify the right messenger. What was it?
Answer:
Gaultier told Marion that the messenger will kiss her (Marion’s) hand while asking for the eel pie. That will be the sign for her to judge that the person is genuine.

Question 4.
Whom did Marion give the pie to? Why? (Imp.)
Answer:
Pierre, the thug told Marion that Gaultier had sent him to fetch the eel pie. He also asked her to allow him to kiss her hand. She got sure that the man was genuine. Therefore she gave the pie to him.

Question 5.
“Gaspard Gaultier is not the man to be treated like that”. Why did Gaultier say so?
Answer:
Gaspard Gaultier was a man of position in his own estimation. The mayor had asked him for dinner but was out. It was the worst dishonour to a royal guest. Therefore, he said the words ‘Gaspard Gaultier is not the man to be treated like that.’

Question 6.
How did Pierre escape the ire of Gaultier?
Answer:
Gaultier seized Pierre by the collar but released him on his request. Pierre told that he had overheard the couple’s talk. Therefore, he took the eel pie to the mayor’s house. The mayor felt grateful and was hopeful of his presence for dinner. This pleasant message made Pierre escape the ire of Gaultier.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 12 The Pie and the Tart

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
Describe how Jean and Pierre managed to get the pie. (Imp.) (MP 2010, 11, 13, 17)
Answer:
Pierre and Jean were two thugs of Paris. Both of them were suffering from cold as well as hunger. Pierre knocks on the cake shop door. He begs for alms. The cake shop owner Gaultier turns him away. Jean also meets the same fate. Jean sits outside on the bench.

Gaultier goes to dine with the Mayor. He told his wife Marion to give the eel pie to a messenger. The messenger would kiss her hand. Jean overheard the couple’s talk. He sent Pierre as the messenger. Pierre asked to kiss Marion’s hand and messenger to get the pie.

Question 2.
‘Greed sometimes lands people in trouble’. Explain the experience of the greed striken ‘Pretty Pair’ and their subsequent landing in trouble with reference to the proverb. (MP 2016)
Answer:
Both Pierre and Jean got the pie easily, But they were greedy. They were not satisfied with the pie only. They wanted the tart too. To satisfy their greed, Jean again went to Gaultier’s place. He deflected their theft when he returned home hungry. He caught Jean and started beating him severely. Jean exposed Pierre’s fraud. Thus, the greed of the pretty pair led them to fall in greater trouble.

Question 3.
Which was harder to get, the pie or the tart? Why? (MP 2014)
Answer:
The tart was harder to get because after coming from the mayor’s place Gaultier became aware of the cheat by Jean. He gave Jean a sound beating. Gaultier also grabbed Pierre with the collar. Pierre had to do something to escape the ire of Gaultier. He made a false story and pleased him. Gaultier gave him the tart which was harder to get, for their theft was detected.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment