MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What was called ‘places’? What was special about them? (MP 2014, 18)
Answer:
The streets had broken themselves into small strips. These strips were called places. They made strange angles and curves. One street crossed itself a time or two. They were mazy.

Question 2.
Why did the art people flock to the old Greenwich village? What did they hunt for there?
Answer:
The art people flocked to the old Greenwich village because they could easily evade those who gave them painting material on credit. There they hunted for north windows and eighteenth century gables and Dutch athic and low rents.

Question 3.
How did Sue and Johnsy happen to start a joint studio?
Answer:
Sue and Johnsy were from Maine and California respectively. One day they met in a hotel. They found their comment tastes in art, Chicory salad and bishop sleeves. So they decided to start a joint studio.

Question 4.
What stalked about in the colony of artists in November?
Answer:
A cold, unseen stranger stalked about the colony of the artists in November. The doctors called it pneumonia.

Question 5.
What did the doctor say to Sue about Johnsy’s illness?
Answer:
The doctors told Sue very clearly that Johnsy had lost the wills to be alive. So, she had one chance in ten or only that she was going to get well. Medicines won’t help her in the meanwhile.

Question 6.
What did Johnsy was to paint some day? (Imp.)
Answer:
Johnsy wanted to paint the Bay of Naples some day.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

Question 7.
How did Johnsy associate her life with the falling ivy leaves? (MP 2017)
Answer:
In front of Johnsy’s window there was a wall. A creeper was climbing on it. Leaves were falling from it one by one. Johnsy associated her life with the falling ivy leaves. She thought she would die with the falling of the last ivy leaf.

Question 8.
How did Sue earn her livelihood? (MP 2015)
Answer:
Sue was an artist. She drew pictures which illustrated magazine stories. In this way, she earned her livelihood like all other young artists.

Question 9.
Why did Sue go to meet old Behrman? (MP 2013)
Answer:
Sue had failed to revive the will to live in Johnsy. She began to prepare herself for death when only one leaf was left on the ivy. Sue thought of a plan to save the life of her friend. Therefore, she went to meet old Behrman.

Question 10.
Why did the last leaf not fall?
Answer:
The last ivy leaf had fallen during the night when it was raining and Johnsy was sleeping. Just then, Behrman painted a leaf in green colour. It looked exactly like the real leaf. It did not fall because it was painted on the wall.

Question 11.
What was old Behrman’s masterpiece?
Answer:
The last ivy leaf painted by Behrman to save the life of Johnsy was his masterpiece.

Question 12.
What evidences do you find in the story to conclude that Behrman painted the last leaf?
Answer:
Behrman painted the last leaf. We find the following evidences to conclude it:
He had worked at night in the rain. A still lighted lantern was found there. His shoes and clothing were wet through the icy cold, they also found a ladder, some brushes and a palette with green and yellow colour mixed on it.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
How did Behrman save Johnsy’s life? (Imp.)
Answer:
Behrman learnt about Johnsy’s fancies. He did not waste a single second. He took a lantern because it was dark. He took a ladder because he had to paint the leaf on the wall. He took brushes and green and yellow colours. He painted the leaf on the wall though it was raining heavily. The real leaf has already fallen.

The painted leaf stuck to the wall. Johnsy saw the last leaf still intact. It revived confidence and will to live in her. It was his masterpiece. Behrman died of pneumonia but saved Johnsy’s life.

Question 2.
What was the significance of the last leaf in the life of Johnsy? (Imp.)
Answer:
Long illness made Johnsy’s life morbid. She kept watching the falling ivy leaves on the front wall through the window. She developed a silly superstition. She declared that she would surely die the moment the last leaf fell down from the vine. Her condition got from bad to worse with the fall of every leaf.

She prepared herself to die when only one leaf was left. Then she fell asleep. Sue got a leaf painted by Behrman. The leaf kept sticking to the wall. Johnsy’s will to live revived. Thus, the last leaf was very significant in Johnsy’s life.

Question 3.
‘A friend in need is a friend indeed’. How did Sue prove that she was a friend indeed? (Imp.)
Answer:
She was Johnsy’s friend. Johnsy suffered from pneumonia. Sue felt worried. She called a doctor. He told Sue, that medicines cannot cure Johnsy. She had lost the will to live. Her problem was less physical and more psychological. She tried her best to convince Johnsy that her death was not related to the falling of leaves.

Last of all she told about Johnsy’s fancies to an old painter. The old painter painted a leaf on the wall. Johnsy saw that the last leaf did not fall in spite of heavy rain and wind. She regained her will to live and got well. In this way, Sue proved to be a good friend to Johnsy.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

Question 4.
‘There cannot be any sacrifice greater than that of giving one’s own life for others.’ Justify this statement considering the sacrifice made by Behrman.
Answer:
Behrman was an old painter. One day, a girl named Sue came to him. She told him about her friend Johnsy, who was suffering from pneumonia. She had developed a foolish fancy that she would die as soon as the last leaf from an ivy creeper fell. He thought over the problem. He decided to save Johnsy’s life. It was raining heavily.

He painted a leaf on the wall. He got drenched and caught pneumonia. He died after two days. Johnsy saw that the leaf was still there. She revived the will to live and got well. Behrman had made a great sacrifice. He gave his own life to save Johnsy ’s life.

Question 5.
Why are certain pains and sorrows necessary? (MP 2018)
Answer:
The certain pains and sorrows are necessary in ones life to become a better person. It depends on how you look at things. It has five qualities which you manage to hang on to them, will make you a person who is always at peace with the world.

  1. First quality: You are capable of great things, but you must never forget that there is God’s hand guiding your steps.
  2. Second quality: To learn to bear certain pains and sorrows because they will make you a better person.
  3. Third quality: Learning from his own mistake. This means that correcting our own mistake in our life as it helps to keep us on the road to justice.
  4. Fourth quality: To always pay attention to what is happening inside us. As what we are from inside always reflects our life.
  5. Fifth quality: Pains and sorrows leaves a mark. In just the same you should know that everything you do in life leaves a mark. So try to be conscious of that in you every action.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment