MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

Exercise – 1

A. Complete the statements choosing the correct options:

Question 1.
The boy made up his mind that he would:
(a) survive
(b) not start the fire again
(c) leave the school
(d) change the doctor.
Answer:
(a) survive

Question 2.
The boys used to work out in his yard because he wanted ……….:
(a) to develop life in his lifeless legs
(b) to climb a hill
(c) to take part in a wrestling competition
(d) to strengthen his arm muscles.
Answer:
(a) to develop life in his lifeless legs

Question 3.
The thing that helped the body to develop the ability to run was ……….:
(a) daily massage
(b) iron persistence
(c) resolute determination
(d) all of these
Answer:
(d) all of these

Question 4.
The name of the little disabled boy who later ran the world’s fastest mile is ……….:
(a) Pete Sampras
(b) Ben Johnson
(c) Dr. Glenn Cunningham
(d) Diago Maradona.
Answer:
(c) Dr. Glenn Cunningham

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

Exercise – 2

A. Give one word for the following expressions:

Question 1.
A room for one or more prisoners in a prison or police station …………..
Answer:
cell

Question 2.
The act of killing somebody especially as legal punishment ……………
Answer:
execute

Question 3.
A person who suffers very much or is killed because of their religious political beliefs ……………
Answer:
martyr

Question 4.
A word or phrase that is easy to remember, used by politicians, advertisers etc. in order to attract people’s attention …………..
Answer:
slogan

B. Choose the correct alternative and fill in the blanks:

Question 1.
Rajguru and Sukhdev refused to …………..:
(a) go to the gallows
(b) get their faces covered
(c) be hanged
(d) to come out of their cells
Answer:
(b) get their faces covered

Question 2.
Bhagat Singh called the magistrate …………..:
(a) unfortunate
(b) fortunate
(c) lucky
(d) unlucky
Answer:
(b) fortunate

Question 3.
The British took the dead bodies of the revolutionaries to the bank of the river ………..:
(a) Sutlej
(b) Ganga
(c) Yamuna
(d) Narmada
Answer:
(a) Sutlej

Question 4.
By offering his supreme sacrifice to his motherland Bhagat Singh became a symbol of …………:
(a) progress
(b) love
(c) patriotism
(d) kindness
Answer:
(c) patriotism

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

Exercise – 3

A. Choose the correct meaning of the following words from the given alternatives:

Question 1.
crawl:
(a) run
(b) to move slowly
(c) jump
Answer:
(b) to move slowly

Question 2.
pavement:
(a) footpath
(b) pavilion
(c) zebra-crossing
Answer:
(a) footpath

Question 3.
sneeze:
(a) breathe
(b) belch
(c) sudden and noisy release air through nose
Answer:
(c) sudden and noisy release air through nose

Question 4.
malice:
(a) wish to harm others
(b) wish to help others
(c) wish to play together
Answer:
(a) wish to harm others

Question 5.
spatter:
(a) scatter
(b) shatter
(c) collect
Answer:
(a) scatter

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

B. Choose the correct alternatives:

Question 1.
Ivan Tcherviakoff was a …………….:
(a) general
(b) secretary
(c) leader
(d) minor official
Answer:
(d) minor official

Question 2.
Tcherviakoff recognised the oldman, he was …………….:
(a) Colonel Vladimir
(b) General Brizjaloff
(c) Captain Didmnitri
(d) General Gabriel
Answer:
(b) General Brizjaloff

Question 3.
Tcherviakoff felt deeply ashamed because …………….:
(a) he was sitting on another person’s sea
(b) he was watching the opera without a ticket
(c) he had sneezed on an old man accidentally
(d) he was not dressed property
Answer:
(c) he had sneezed on an old man accidentally

Question 4.
Tcherviakoff addressed General Brizjaloff as …………….:
(a) Your Excellency
(b) Dear Excellency
(c) Dear sir
(d) Dear Mr. Brizjaloff.
Answer:
(a) Your Excellency

Question 5.
Tcherviakoff kept on going to General Brizjaloff to beg his pardon again and again because …………….:
(a) he was playing a practical joke
(b) he was too much worried
(c) his promotion was as stake
(d) he had gone mad
Answer:
(b) he was too much worried

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

Exercise – 4

A. Fill in the blank spaces by using the word coming in the text:

Question 1.
It was just a matter of …………. practice, (vigorous/rigorous)
Answer:
rigorous

Question 2.
This gave a massive …………. to her confidence, (boost/boast)
Answer:
boost

Question 3.
I will never again …………. people; I hope you can forgive me. (prejudge/prelude)
Answer:
prejudge

Question 4.
Even the …………. remarks from the teammates only made her more resolute. (severe/snide)
Answer:
snide

Exercise – 5

A. ‘DTD & P’ stands for ‘Directorate of Technical Development and Production’. Such items are known as abbreviations. Make a list of at least three abbreviations known to you. The first one is done for you:
Indian Air Force – IAF
Answer:
1. National Cadet Cop – NCC
2. Public works department – PWD
3. State Bank of India – SBI

Exercise – 6

Give one-word substitute for the following expressions (the first letter is given as clue):

Question 1.
A child whose parents are dead. (o)
Answer:
orphan

Question 2.
The feeling of having lost all hope. (d)
Answer:
despair

Question 3.
To take away something quickly from a person, specially by force. (s)
Answer:
snatch

Question 4.
To continue to cause problem for someone for a long time. (h)
Answer:
haunt

Question 5.
An object that is worn as jewellery (o)
Answer:
ornament

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

Exercise – 7

Give one word for the following expressions:

Question 1.
air that moves quickly as a result of natural forces
Answer:
wind

Question 2.
to put something in a secret or unknown place
Answer:
hide

Question 3.
large and dangerous animal
Answer:
beast

Question 4.
a device or a person that produces a current of air
Answer:
blower.

Exercise – 8

A. Pick out the correct meanings of the given words:

Question 1.
Vehement:
(a) possessing strong ideas
(b) showing very strong feelings
(c) fearless and dashing
(d) innocent and lovable.
Answer:
(b) showing very strong feelings

Question 2.
Shepherd:
(a) a person whose job is to take care of sheep
(b) a farmer who works in the fields
(c) one who works on a ship
(d) one who supplies milk to others.
Answer:
(b) a farmer who works in the fields

Question 3.
Noble:
(a) very kind and polite
(b) a very famous drug
(c) having fine personal qualities the people admire
(d) the prestigious prize for literature and other areas
Answer:
(c) having fine personal qualities the people admire

Question 4.
Pilgrimage:
(a) a journey to a holy place for religious reasons
(b) a building with many pillars
(c) a voyage to the world
(d) a long drive
Answer:
(a) a journey to a holy place for religious reasons

Question 5.
Ancestor:
(a) a very ancient building
(b) a ruler in the past time
(c) one who studies the history of ancient heroes
(d) a person in your family who lived a long time ago
Answer:
(d) a person in your family who lived a long time ago

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

B. Use the following words in your own sentences:

1. rally,
2. generous,
3. ruin,
4. emblem,
5. shrewd.
Answers:
1. Indian people rally behind army during war.
2. We should be generous towards the poor people.
3. The cyclone ruined the coastal area completely.
4. Lions of an Ashoka’s pillar make the emblem of our country.
5. Most of the politicians are very shrewd people.

Exercise – 9

A. Bio-graphy is biography, which is the story of a person’s life. Use the suffix ‘graphy’ and make five other words:

1. Bibliography
2. Geography
3. Choreography
4. Angiography
5. Radiography.

B. Fill in the blanks using the suitable words from brackets:
(protect, instinctive, autobiography, inner, integration)

Question 1.
An …………. is the story of a person’s life written by himself.
Answer:
autobiography

Question 2.
People have the right to …………. themselves, if somebody attacks them.
Answer:
protect

Question 3.
The actions which happen automatically in order to protect ourselves, are known as …………. actions.
Answer:
instinctive

Question 4.
Happiness is an …………. state of mind.
Answer:
inner

Question 5.
…………. of personality can be achieved through coordination of thoughts.
Answer:
Integration.

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

Exercise – 10

A. Fill in the blanks with suitable words from brackets:
(greedy, buried, squandered, reluctant, drive out)

Question 1.
Sarthak …………. his money.
Answer:
squandered

Question 2.
The dog had …………. the bone in the garden.
Answer:
buried

Question 3.
New fashions …………. old ones.
Answer:
drive out

Question 4.
Neha was …………. to admit that she was wrong.
Answer:
reluctant

Question 5.
Manoj stared at the diamonds with …………. eyes.
Answer:
greedy

Exercise – 11

Choose the correct option:

Question 1.
Disaster means:
(a) a pleasing incident
(b) distantly situated
(c) which brings happiness.
(d) an unexpected event that causes loss of lives or wealth.
Answer:
(d) an unexpected event that causes loss of lives or wealth.

Question 2.
Paddy fields are:
(a) fields where rice is grown
(b) big fields
(c) fields where wheat is grown
(d) fertile and big fields.
Answer:
(a) fields where rice is grown

Question 3.
The bags that she got from the rich people were brimming over with:
(a) useful clothes
(b) junk
(c) precious ornaments
(d) food packets.
Answer:
(b) junk

Question 4.
The writer of this article was invited to deliver a speech in a:
(a) company
(b) party
(c) village
(d) press conference.
Answer:
(a) company

Question 5.
The ………… used to be the superior one.
(a) polished rice
(b) white rice
(c) red rice
(d) yellow rice.
Answer:
(b) white rice

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

Exercise – 12

Fill in the blanks using the correct form of verb given in brackets: (M.P. 2009)

Question 1.
It ………… cats and dogs outside now. (Imp.) (rain)
Answer:
is raining

Question 2.
She ………… me two years ago. (Imp.) (teach)
Answer:
taught.

B. Re-arrange the words to form meaningful sentences:

Question 1.
teaching/when/was/in the class/called/she/the Principal/her.
Answer:
The Principal called her when she was teaching in the class.

Question 2.
been/joy/has/studying/his brother Sarthak/with/since/morning.
Answer:
Joy has been Studying with his brother Sarthak since morning.

C. Fill in the blanks choosing the correct word: (M.P. 2009)

Question 1.
She ……….. not have done it. (can/may)
Answer:
may

Question 2.
Look ……….. you leap. (after/before/till)
Answer:
before

Question 3.
I cannot attend school ……….. I am ill. (because/so/before)
Answer:
because

Question 4.
You may go ……….. you like. (where/why)
Answer:
where

Question 5.
After ……….. difficulties he succeeded at last. (some/any/few)
Answer:
some

Question 6.
I don’t like ……….. by bus. (travel)
Answer:
to travel

Question 7.
I could not go to school yesterday ……….. I was not well, (because/until/unless) (M.P. 2014)
Answer:
because.

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

Exercise – 13

A. Fill in the blanks using the correct words: (M.P. 2009)

Question 1.
Meera ………. late every day. (come, comes)
Answer:
comes

Question 2.
………. I take your pen? (can/may)
Answer:
can

Question 3.
Mr. Das is a rich person ………. not happy. (M.P. 2017) (but/and/or)
Answer:
but

Question 4.
Amit is ………. than Sohan. (taller, tallest)
Answer:
taller

Question 5.
The train is coming ………. Allahabad. (from/for)
Answer:
from

Question 6.
………. the thief saw the police, he ran away:
(a) As soon as
(b) As long as
(c) as far as
(d) As well as
Answer:
(a) As soon as

Question 7.
I saw a ………. train;
(a) moved
(b) moving
(c) to move
(d) moves
Answer:
(b) moving

Question 8.
If he had worked hard he ………. passed.
(a) had
(b) would have
(c) has
(d) have
Answer:
(b) would have

Question 9.
It is obvious that he knows more than animals. The underlined clause is:
(a) A Noun Clause
(b) An Adjective Clause
(c) An Adverbial Clause
Answer:
(a) A Noun Clause

Question 10.
Sohan has not ………. friends:
(a) much
(b) many
(c) some
(d) a lot of
Answer:
(b) many

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

B. Fill in the blanks choosing the correct word: (M.P. 2009)

Question 1.
A place where prisoners are kept is ………….. (cell/cattle)
Answer:
cell

Question 2.
…………..I take your pen? (can, may)
Answer:
can

Question 3.
I met my friend ………….. the train arrived. (when/where)
Answer:
when

Question 4.
I have not ………….. books to read. (much/many)
Answer:
many

Question 5.
We do not go to school ………….. Sunday. (on/at)
Answer:
on

Question 6.
The sun ………….. in the east. (rise/rises/rose) (M.P. 2017)
Answer:
rises

Question 7.
He leaves for Bhopal today,?………….. (Don’t he, doesn’t he/didn’t he)
Answer:
doesn’t he

Question 8.
Please, ………….. come to my home. (did/do/does)
Answer:
do

Question 9.
………….. I come in Sir? (May, Can)(M.P. 2016)
Answer:
May

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

Exercise – 15

A. Fill in the blanks using the correct form of the verb given in the brackets. (M.P. 2009)

Question 1.
The students ……… at this moment. (play)
Answer:
are playing

Question 2.
She ……….. in this school for five years. (teach)
Answer:
has been teaching

B. Re-arrange the words to form meaningful sentences: (M.P. 2009)

Question 1.
Was/When/Tanmay/Singing and dancing/Went/I/to see him.
Answer:
Tanmay was singing and dancing when I went to see him.

Question 2.
declared/The Election Commission/has/of assembly election/the dates/in Madhya Pradesh.
Answer:
The Election Commission has declared the dates of assembly election in Madhya Pradesh.

Question 3.
I/up/woke/already/the sun/risen/had/when/,.
Answer:
When I woke up, the sun had already risen.

Question 4.
could/home/go/they/said/teacher/the/that/.
Answer:
The teacher said that they could go home.

Question 5.
late/he/come/would/Harish/that/told/me. (M.P. 2016)
Answer:
Harish told me that he would come late.

Question 6.
he/that/says/Mohsin/his/friend/is.
Answer:
He says that Mohsin is his friend.

Question 7.
pot/thousand/the/contained/a/coins/gold/.
Answer:
The pot contained a thousand gold coins.

Question 8.
leave/the/why/she/did/hall/?
Answer:
Why did she leave the hall?

Question 9.
hobby/my/games/playing/is (M.P. 2017)
Answer:
My hobby is playing games

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

C. Fill in the blanks choosing the correct word from given brackets: (M.P. 2009)

Question 1.
We …………………… obey the rules of the road. (may/must/can) (M.P. 2017)
Answer:
must

Question 2.
Strike the iron …………………… it is hot. (before/while/as long as) (M.P. 2017)
Answer:
while

Question 3.
I can not jump …………………… I have pain in my stomach. (as/because/while)
Answer:
because

Question 4.
Put the keys …………………… you can find them without difficulty. (where/when)
Answer:
where

Question 5.
Both pens are good. Give me …………………… (any/some/a few)
Answer:
any

Question 6.
Students must avoid …………………… bad company. (keep)
Answer:
keeping

Question 7.
Ravi is …………………… football. (plays, playing, play) (M.P. 2017)
Answer:
playing

Question 8.
She …………………… taught in this school. (has, have) (M.P. 2016)
Answer:
has

MP Board Class 10th General English Vocabulary Important Questions

Question 9.
The student said, “…………………… I drink water, please ?” (may, might)(M.P. 2015)
Answer:
may

Question 10.
When I was ten years old, I was not …………………… lift this box. (can, able to, could)
Answer:
able

Question 11.
He can not succeed …………………… you help him. (if, unless)
Answer:
unless

Question 12.
I don’t know …………………… he will come or not. (what, whether) (M.P, 2016)
Answer:
whether.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment