MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

I. Put the verbs in their correct forms:

Question 1.
It was dark, so I ………….. a torch with me. (take) (M.P. 2014, 17)
Answer:
took

Question 2.
Mohan was very tired, so he ………….. to bed early, (go) (M.P. 2015, 17)
Answer:
went

Question 3.
When the little boy woke up, he ………….. the doctor telling his mother that her son ………….. surely die. (hear, will)
Answer:
heard, would

Question 4.
They listened to the joke and ………….. to laugh, (begin) (M.P. 2016)
Answer:
began

Question 5.
The boy was very hungry, so he ………….. his lunch, (have)
Answer:
had.

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

II. (A) Fill in the blanks with past continuous form of the verbs given in brackets:

Question 1.
The revolutionaries ………….. (sing) a patriotic song.
Answer:
were singing

Question 2.
The crowd ………….. (raise) loud slogans.
Answer:
was raising

Question 3.
Bhagat Singh ………….. (stand) between Rajguru and Sukhdeo.
Answer:
was standing

Question 4.
Sardar Kishan Singh ………….. (deliver) his speech.
Answer:
was delivering

Question 5.
The people ………….. (not, move) from their place.
Answer:
were not moving

Question 6.
The moon ………….. (shine) brightly in the sky. (M.P. 2012, 16)
Answer:
shines

Question 7.
She ………….. (do) her work when I reached there.
Answer:
was doing

Question 8.
The students ………….. in this ground daily, (play, plays, playing) (M.P. 2016)
Answer:
play

(B) combine the pairs of sentences using past perfect tense to express the earlier action or event:

Question 1.
(a)The sun rose. (b) I woke up some time later.
…………………………………………..
Answer:
When I woke up, the sun had already risen.

Question 2.
The fire burnt down all the huts. (b) The fire brigade arrived later.
…………………………………………..
Answer:
When the fire brigade arrived, the fire had already burnt down all the huts.

Question 3.
I did not see him for many years. (b) I did not recognise him at once.
…………………………………………..
Answer:
I did not recognise him at once because I had not seen him for many years.

Question 4.
The match began at 10 am. (b) The spectators packed the stadium at 9 am.
…………………………………………..
Answer:
When the match began, the spectators had already packed the stadium.

Question 5.
The teacher said they could go home. (b) They did not complete the assignment.
…………………………………………..
Answer:
When the teacher said they could go home, they had not completed the assignment.

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

III. Fill in the blanks using correct form of the verbs: (Imp.)

Question 1.
By the time, the doctor ………….. (arrive), the patient ………….. (die).
Answer:
arrived, had died,

Question 2.
We ………….. (understand) the poem after the teacher ………….. (explain).
Answer:
understood, had explained

Question 3.
When we ………….. (reach) the cinema hall, the film ………….. (begin). (M.P. 2015)
Answer:
reached, had begun

Question 4.
Mother ………….. (make) tea when we ………….. (wake) up.
Answer:
had made, woke

Question 5.
I thought you ………….. (submit) your application by the due date.
Answer:
had submitted

Question 6.
Your friend ………….. (arrive). He ………….. here at 8 o’ clock, (come)
Answer:
has arrived, came

Question 7.
Manoj ………….. the chair (repair). He it yesterday, (repair)
Answer:
has repaired, repaired

Question 8.
We ………….. (plant) an apple tree but it died unfortunately.
Answer:
planted

Question 9.
Three thieves ………….. (escape) from the prison. They (get) away during the night.
Answer:
have escaped, got

Question 10.
The match ………….. (start). Our team is playing well.
Answer:
has started

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

IV. (A) Fill in the blanks with may/might/can/could/must/need’t/was able to/couldn’t:

Question 1.
My brother is very strong. He ………….. lift 80 kg of weight. (M.P. 2014,17)
Answer:
can

Question 2.
The student said, “Sir, ………….. I drink some water, please?” (M.P. 2015)
Answer:
may

Question 3.
When 1 was ten, I ………….. not ride a bicycle.
Answer:
could

Question 4.
It’s the Independence day tomorrow. Everyone of you ………….. be here at 7am sharp.
Answer:
must

Question 5.
Don’t you touch the box. It ………….. have a bomb inside.
Answer:
might

Question 6.
It’s a holiday tomorrow and you ………….. come to school. (M.P. 2012)
Answer:
needn’t

Question 7.
He tried hard and ………….. find the answer.
Answer:
was able to

Question 8.
Yesterday my brother ………….. find the books in the library.
Answer:
could

Question 9.
He said that he ………….. help me.
Answer:
might

Question 10.
When I was young, I ………….. ride a bike.
Answer:
couldn’t

Question 11.
You ………….. informed me earlier.
Answer:
could have

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

(B) Fill in the blanks selecting suitable words from brackets:

Question 1.
He is …………. to buy a car next month. (goes, going to, went) (Imp.)
Answer:
going to

Question 2.
…………. I entered the room, It started raining. (as long as, as soon as)
Answer:
as soon as

Question 3.
He is not allowed to leave the class room …………. he complete his work. (if, unless, as)
Answer:
unless

Question 4.
It was …………. accident that she fell down. (M.P. 2016) (a, an, the)
Answer:
an

Question 5.
Will you please give me …………. money? (M.P. 2016) (any, some)
Answer:
some

Question 6.
You …………. do it. (may, can, could)
Answer:
can

Question 7.
The teacher does not …………. noise in the class room. (like, likes)
Answer:
like

Question 8.
My brother is …………. SDO. (a, an, the) (M.P 2017)
Answer:
an

Question 9.
Rama wanted to know …………. she was doing. (M.P. 2014) (where, what, while)
Answer:
what

Question 10.
Her father is …………. M.L.A. (M.P. 2014) (a, an, the)
Answer:
an

Question 11.
Distribute these sweets …………. the children. (M.P. 2014) (between, among)
Answer:
among

Question 12.
He has invited …………. to his birthday party. (M.P. 2014, 16) (them, their, they)
Answer:
them

Question 13.
The student has been suffering from fever …………. three days. (M.P. 2014) (for, since, from)
Answer:
for

Question 14.
We …………. go to school in time. (M.P. 2014) (can, must, may)
Answer:
must

Question 15.
He is …………. honest man. (M.P. 2015) (a, an, the)
Answer:
an

Question 16.
Distribute the money …………. Ram and Mohan. (M.P. 2015) (between, among)
Answer:
between

Question 17.
This is very light box. You …………. lift it. (M.P. 2015) (can, could)
Answer:
can

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

(C) Change the sentences given below using ‘may’ as shown in the example:

Example: Perhaps the principal is in his office.
The principal may be in his office.

Question 1.
Perhaps the manager is busy.
Answer:
The manager may be busy.

Question 2.
Perhaps he does not want to see me.
Answer:
He may not want to see me.

Question 3.
Perhaps Golu is not working today.
Answer:
Golu may not be working today.

Question 4.
Perhaps Anuj is walking on the road.
Answer:
Anuj may be walking on the road.

V. Fill in the blanks with suitable connectors from brackets:

(While, since, during, until, just, because, as, for)

Question 1.
I could not watch the whole movie. I fell asleep …………. the film.
Answer:
during

Question 2.
India was not independent …………. 14 August 1947.
Answer:
until

Question 3.
Mohan met his friend …………. he was on a holiday. (M.P. 2015)
Answer:
while

Question 4.
He has been sleeping …………. evening. (M.P. 2017)
Answer:
since

Question 5.
He was absent …………. he was sick. (M.P. 2015)
Answer:
because

Question 6.
…………. I am ill. I can’t go to school today.
Answer:
As

Question 7.
…………. I am going out. I can’t see you now.
Answer:
While

Question 8.
We cannot be happy …………. we are contented.
Answer:
just because

Question 9.
…………. it was raining heavily. I did not go to school.
Answer:
As

Question 10.
Don’t leave the place …………. I give orders.
Answer:
until

Question 11.
Don’t disturb me …………. I am sleeping.
Answer:
while

Question 12.
They were talking …………. the teacher was teaching.
Answer:
while

Question 13.
…………. he was ill he could not attend the class.
Answer:
As

Question 14.
He has been waiting for the bus …………. morning. (M.P. 2015)
Answer:
since

Question 15.
You have to wait …………. the signal is green. (M.P. 2015)
Answer:
until

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

VI. (A) Fill in the blanks with an infinitive, gerund or a participle:

Question 1.
Kamini decided …………. alone. (to go/going) (M.P. 2016)
Answer:
to go

Question 2.
She is thinking of …………. a car. (buying/bought/to buy) (M.P. 2014)
Answer:
buying

Question 3.
Reshma felt …………. on getting the scholarship, (delighting, delighted, to delight)
Answer:
delighted

Question 4.
He promised …………. the money soon. (returning/to return) (M.P. 2017)
Answer:
to return

Question 5.
Parents postponed …………. their daughter’s marriage, (to celebrate/celebrating)
Answer:
celebrating

(B) Fill in the blanks with correct alternatives.

Question 1.
Shikha refused …………. the doll. (leaving/to leave)
Answer:
to leave

Question 2.
You should avoid …………. mistakes. (making/to make)
Answer:
making

Question 3.
I don’t fail …………. promises. (to keep/keeping)
Answer:
to keep

Question 4.
Would you mind …………. for me? (to wait/waiting)
Answer:
waiting

Question 5.
He has decided …………. smoking. (to give up/giving up)
Answer:
to give up

Question 6.
I used to …………. in the river when I was young, (swim, swimming) (M.P. 2015)
Answer:
swim

Question 7.
…………. the news, he felt disappointed, (read, reading) (M.P. 2015)
Answer:
reading

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

VII. Do as directed:

Question 1.
If you work hard. You will succeed. (Rewrite using ‘unless’ in place of ‘IF) (M.P. 2017)
Answer:
Unless you work hard you will not succeed.

Question 2.
…………. we are united, we remain strong. (as soon as or as long as)
Answer:
As long as.

Question 3.
They ran very fast. (Make the sentence interrogative)
Answer:
Did they run very fast?

Question 4.
She makes a noise in the classroom. (Make the sentence negative)
Answer:
She does not make noise in the classroom.

Question 5.
The teacher was very angry.
The teacher shouted at the students. (Combine the sentences using so)
Answer:
The teacher was very angry so the teacher shouted at the students.

Question 6.
The shirt was very attractive.
I bought it. (Combine the sentences using relative clause)
Answer:
The shirt which I bought was very attractive.

VIII. (A) Underline the noun clauses in the following sentences:

Question 1.
A teacher always thinks how his students are preparing for the examinations.
Answer:
how his students are preparing for the examinations.

Question 2.
I do not know what she will sing at the annual function.
Answer:
What she will sing at the annual function.

Question 3.
The postman knows everybody where he/she lives.
Answer:
were she/he lives.

Question 4.
Harish told me that he would come late.
Answer:
that he would come late.

Question 5.
Do you know when Mahatma Gandhi was born?
Answer:
when Mahatma Gandhi was born.

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

(B) Combine the pair of sentences using suitable conjunction:

Question 1.
Razia wants to know:
What did Sheela want?
Answer:
Razia wants to know what Sheela wanted.

Question 2.
I believed.
He was a true friend.
Answer:
I believed that he was a true friend.

Question 3.
Rajesh does not know.
He can solve the problems.
Answer:
Rajesh does not know how he can solve the problems.

Question 4.
Do you know?
When will the bus arrive here? (M.P. 2016)
Answer:
Do you know when the bus will arrive here?

Question 5.
Can you tell me?
What was the result of the match?
Answer:
Can you tell me what the result of the match was?

Question 6.
It is a mystery.
Why did she leave the hall?
Answer:
It is a mystery why she left the hall?

IX. Put the verbs in present perfect or past simple as required. (Imp.)

Question 1.
I was very tired, so I …………… down on the bed and went to sleep, (lie)
Answer:
lay

Question 2.
Anuj …………… me his address but I’m afraid I …………… it. (give, lose)
Answer:
gave, have lost

Question 3.
Is Abhilasha still here? No, she …………… out. (just go)
Answer:
has just gone

Question 4.
(a) Look! somebody …………… (spill) coffee on the carpet.
(b) Well, it …………… (not/be) me. I …………… it (not/do)
Answer:
a. has spilled
b. was not, have not done

Question 5.
What do you think of my English? Do you think I …………… ? (improve)
Answer:
have improved

Question 6.
I wanted to phone Pallav last night but I …………… (forget).
Answer:
forgot

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

X. Combine these pairs using suitable connectors who, what, which, since and write them in your notebook. (Imp.)

Question 1.
(a) Subuddhi and Kubuddhi were friends.
(b) They lived in a village (who)
Answer:
Subuddhi and Kubuddhi who lived in a village were friends.

Question 2.
The two friends found a pot which/that contained a thousand gold coins.
Answer:
The two friends found a pot which/that contained a thousand gold coins.

Question 3.
When he finished his money, he went back to the banyan tree.
Answer:
When he finished his money, he went back to the banyan tree.

Question 4.
They dug up the place where they had buried their pot of gold.
Answer:
They dug up the place where they had buried their pot of gold.

Question 5.
Subuddhi was shocked to see the pot because there were no gold coins in it.
Answer:
Subuddhi was shocked to see the pot because there were no gold coins in it.

Question 6.
It is you who has taken away all the gold.
Answer:
It is you who has taken away all the gold.

Question 7.
The judge did not know what to do since there were no witnesses.
Answer:
The judge did not know what to do since there were no witnesses.

Question 8.
Tell your partner how Kubuddhi cheated his friend.
Answer:
Tell your partner how Kubuddhi cheated his friend.

XI. (A) make negatives and write them in your notebooks.

Question 1.
He is very fat.
Answer:
He is not very fat.

Question 2.
I believe in God. (M.P. 2016)
Answer:
I do not believe in God.

Question 3.
Kamla learns English, she is an intelligent girl.
Answer:
Kamla does not learn English, she is not an intelligent girl.

Question 4.
I went to see the book-fare.
Answer:
I did not go to see the book fair.

Question 5.
Rahim wrote a good article for the school magazine.
Answer:
Rahim did not write a good article for the school magazine.

Question 6.
I can speak English now.
Answer:
I cannot speak English now.

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

(B) Make questions as indicated against each sentence.

Question 1.
The boy was playing. (Y/N question)
Answer:
Was the boy playing?

Question 2.
Prakash plays tennis. (Wh question)
Answer:
What does Prakash play?

Question 3.
They learn English. (Y/N question)
Answer:
Do they leam English?

Question 4.
Girls sang sweet songs yesterday. (Wh question)
Answer:
What did the girls sing yesterday?

XII. (A) Punctuate the following paragraph with appropriate capitalization and rewrite:

The children were happy during the month of August especially when it began to get near the twenty-third it was on this day that the great silver spaceship carrying professor hugos interplanetary zoo settled down for its annual six-hour visit to the Chicago area ^
Answer:
The children were happy during the month of August, especially when it began to get near the twenty-third. It was on this day, that the great silver spaceship carrying professor Hugos interplanetary zoo, settled down for its annual six-hour visit to the Chicago area.

(B) Combine these pairs of sentences using words in bracket:

(just as, then, since, while, as, until, because)

Question 1.
(a) Do not talk.
(b) The teacher is teaching.
Answer:
Do not talk as the teacher is teaching.

Question 2.
(a) Ten days have passed.
(b) I returned from Delhi before ten days.
Answer:
Ten days have passed since I returned from Delhi.

Question 3.
(a) The teacher was teaching.
(b) There was pin drop silence.
Answer:
There was pin drop silence while the teacher was teaching.

Question 4.
(a) The clock struck ten.
(b) The principal came into the class.
Answer:
The clock struck ten just as the principal came into the class.

Question 5.
(a) My friend will help you.
(b) He is very kind.
Answer:
My friend will help you because he is very kind.

Question 6.
(a) Give my message to your father.
(b) I can’t visit him again.
Answer:
Give my message to your father until I visit him again.

Question 7.
(a) Reena switched the light off.
(b) She went to bed.
Answer:
Reena switched the light off, then she went to bed.

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

XIII. Join the following pairs of sentences:

Question 1.
We got into a bus. It was crowded.
Answer:
We got into a bus which was crowded.

Question 2.
The gift reached me. My brother sent the gift.
Answer:
The gift which my brother sent reached me

Question 3.
This is my friend. I was speaking of her.
Answer:
This is my friend whom I was speaking of.

Question 4.
I have a friend. He is a great artist.
Answer:
I have a friend who is a great artist.

Question 5.
We praise Brett Lee. Brett Lee’s bowling is very good.
Answer:
We praise Brett Lee whose bowling is very good.

Question 6.
This is the girl. Her bag was stolen yesterday.
Answer:
This is the girl whose bag was stolen yesterday.

Question 7.
The box was heavy. I lifted it.
Answer:
The box which I lifted was heavy.

Question 8.
Bring me the letter. The letter was left by the man.
Answer:
Bring me the letter that was left by the man.

Question 9.
We met the people. Their house was ruined.
Answer:
We met the people whose house was ruined.

Question 10.
Show me the books. You bought the books.
Answer:
Show me the books which you bought.

XIV. Fill in the blanks with the appropriate word:

Question 1.
They got their house …………..
(a) lock
(b) white-washing
(c) repairing
(d) whitewashed
Answer:
They got their house whitewashed.

Question 2.
We found the machine …………..
(a) repair
(b) repairing
(c) repaired
(d) be repaired.
Answer:
We found the machine repaired.

Question 3.
The guests found the house …………..
(a) lock
(b) locking
(c) locked
(d) has been locked.
Answer:
The guests found the house locked.

Question 4.
The doctor got the patient …………..
(a) recovered
(b) wns recovering
(c) had recovered
(d) recovering.
Answer:
The doctor got the patient recovered.

Question 5.
He had his car …………..
(a) repair
(b) repairing
(c) repaired
(d) to repair.
Answer:
He had his car repaired.

Question 6.
We wanted our food …………..
(a) cooked
(b) cooking
(c) cook
(d) is cooking.
Answer:
We wanted our food cooked.

Question 7.
My father got my clothes …………..
(a) stitching
(b) stitched
(C) stitch
(d) wns stitching.
Answer:
My father got my clothes stitched.

Question 8.
I had my house …………..
(a) paint
(b) painted
(c) painting
(d) to paint.
Answer:
I had my house painted.

Question 9.
The commander got the enemy …………..
(a) killing
(b) kill
(c) killed
(d) was killing.
Answer:
The commander got the enemy killed.

Question 10.
The police caught the thief …………..
(a) handing
(b) handed
(c) high handed
(d) red handed.
Answer:
The police caught the thief red handed.

Question 11.
Leela gets her clothes ………….. (use correct form of ‘wash’)
Answer:
Leela gets her clothes washed.

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

XV. Fill in the blanks in the following sentences with correct alternative:

Question 1.
Javed ………….. living with his friend, Kapil since 8 o’clock.
(a) had been
(b) has been
(c) am
(d) was
Answer:
(b) has been

Question 2.
I ………….. for several minutes.
(a) wait
(b) am waiting
(c) have been waiting
(d) was waiting
Answer:
(c) have been waiting

Question 3.
It ………….. since this morning.
(a) has been raining
(b) is raining
(c) was raining
(d) had rained
Answer:
(a) has been raining

Question 4.
I ………….. this book since morning.
(a) am reading
(b) was reading
(c) read
(d) have been reading
Answer:
(d) have been reading

Question 5.
He has been living in this house ………….. January 1980.
(a) from
(b) since
(c) for
(d) in
Answer:
(b) since

Question 6.
You ………….. teaching English for twenty years.
(a) have been
(b) has been
(c) are
(d) were
Answer:
(a) have been

Question 7.
We ………….. studying since 11 o’clock in the morning.
(a) has been
(b) have been
(c) are
(d) were
Answer:
(b) have been

Question 8.
She ………….. a novel since morning.
(a) is reading
(b) has been reading
(c) was reading
(d) will be reading
Answer:
(b) has been reading

Question 9.
The police ………….. chasing the thief since last night.
(a) have been
(b) was
(c) is
(d) has been
Answer:
(a) have been

Question 10.
The scholar ………….. for two years on his thesis.
(a) worked
(b) was working
(c) has been working
(d) did work.
Answer:
(c) has been working

Question 11.
They ………….. the car since morning.
(a) repaired
(b) has repaired
(c) has been repaired
(d) have been repairing
Answer:
(d) have been repairing

Question 12.
I ………….. a novel since this morning.
(a) am reading
(b) was reading
(c) have been reading
(d) had been readings
Answer:
(c) have been reading

Question 13.
I ………….. for several minutes.
(a) wait
(b) am waiting
(c) have been waiting
(d) was waiting
Answer:
(c) have been waiting

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

XVI. (A) Fill in the blanks with the correct option and rewrite the sentences: (Imp.)

Question 1.
We reached Delhi. We ………….. for three days.
(a) are travelling
(b) were travelling
(c) had been travelling
(d) have been travelling
Answer:
We reached Delhi. We had been travelling for three days.

Question 2.
Dr. Fleming ………….. for years on bacteria before he discovered Penicillin.
(a) has been working
(b) had been working
(c) was working
(d) is working
Answer:
Dr. Fleming had been working for years on bacteria before he discovered Penicillin.

Question 3.
We ………….. in the train for six hours when it reached Indore.
(a) has been sitting
(b) had been sitting
(c) was sitting
(d) is sitting
Answer:
We had been sitting in the train for six hours when it reached Indore.

(B) Fill in the blanks with the correct Past Perfect Continuous form of the verb:

Question 1.
Lata ………….. (sing) for one hour when we reached the hall.
(a) has been singing
(b) is singing
(c) had been singing
(d) was singing
Answer:
Lata had been singing for one hour when we reached the hall.

Question 2.
Akbar ………….. (hunt) for a fortnight when Bairam Khan told him the fact.
(a) was hunting
(b) had been hunting
(c) have been hunting
(d) were hunting
Answer:
Akbar had been hunting for a fortnight when Bairam Khan told him the fact.

Question 3.
Gandhiji ………….. for several years.
(a) has been spinning
(b) had been spinning
(c) was spinning
(d) is spinning
Answer:
Gandhiji had been spinning for several years.

Question 4.
It was his kindness that my friend ………….. me for many years.
(a) was helping
(b) has been helping
(c) had been helping
(d) helped
Answer:
It was his kindness that my friend had been helping me for many years.

Question 5.
The boys ………….. in the classroom before the teacher came.
(a) were crying
(b) are crying
(c) has been crying
(d) had been crying
Answer:
The boys had been crying in the classroom before the teacher came.

Question 6.
The dogs ………….. since the previous night.
(a) have barked
(b) had barked
(c) were barking
(d) had been barking
Answer:
The dogs had been barking since the previous night.

Question 7.
I ………….. studying hard for two months to pass in the first division.
(a) had been
(b) was
(c) am
(d) have
Answer:
I had been studying hard for two months to pass in the first division.

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

XVII. Rewrite the following sentences using correct alternative:

Question 1.
I ………….. answered all questions but I hadn’t enough time.
(a) could have
(b) ought to have
(c) would have
(d) had
Answer:
I could have answered all questions but I hadn’t enough time.

Question 2.
You ………….. well but you hadn’t done so.
(a) behaved
(b) ought to behave
(c) ought to have behaved
(d) should behave
Answer:
You ought to have behaved well but you hadn’t done so.

Question 3.
We ………….. read that book long ago had it been in the library.
(a) should have
(b) might
(c) might have
(d) can have
Answer:
We might have read that book long ago, had it been in the library.

Question 4.
They ………….. well before time to obtain a comfortable seat in the hall.
(a) ought to have reached
(b) have reached
(c) might have reached
(d) could have reached
Answer:
They ought to have reached well before time to obtain a comfortable seat in the hall.

Question 5.
We ………….. paid our taxes regularly.
(a) shall have
(b) ought to have
(c) could have
(d) might have
Answer:
We ought to have paid our taxes regularly.

Question 6.
If my friend had come to my house, I ………….. gone with him.
(a) should have
(b) would have
(c) could have
(d) might have
Answer:
If my friend bad come to my house, I would have gone with him.

Question 7.
If Akbar had not stopped the people at the Durbar, they ………….. attacked Bairam Khan.
(a) should have
(b) would have
(c) could have
(d) might have
Answer:
If Akbar had not stopped the people at the Durbar, they would have attacked Bairam Khan.

Question 8.
India ………….. in hockey had the players played well.
(a) could have won
(b) could win
(c) can win
(d) could have win
Answer:
India could have won in hockey, had the players played well.

Question 9.
P.T. Usha ………….. a gold medal, if she had no pain in her ankle.
(a) might get
(b) might have got
(c) could have got
(d) got
Answer:
P.T. Usha might have got a gold medal, if she had no pain in her ankle.

Question 10.
You ………….. your friend in need but you did not do so.
(a) might have helped
(b) might help
(c) helped
(d) ought to have helped
Answer:
You ought to have helped your friend in need but you did not do so.

Question 11.
Gabriel’s mother ………….. spoken politely.
(a) ought to have
(b) would have
(c) might have
(d) could have
Answer:
Gabriel’s mother ought to have spoken politely.

XVIII. Use ‘ought to’ and rewrite the sentences:

Question 1.
It is our moral duty to help the handicapped.
Answer:
We ought to help the handicapped.

Question 2.
It is our moral duty to help the poor.
Answer:
We ought to help the poor.

Question 3.
You should have shown respect to the old man.
Answer:
You ought to have shown respect to the old man.

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

XIX. Put the verbs in their past perfect continuous form:

Question 1.
Sapna found the book. She …………. it for 5 hours. (look for)
Answer:
had been looking for

Question 2.
The businessman went bankrupt. He …………. money for several years. (lose)
Answer:
had been losing

Question 3.
Malini felt tired. She …………. in the pond since morning. (swim) (M.P. 2015)
Answer:
had been swimming

Question 4.
I was half an hour late. I …………. for the bus for 40 minutes. (wait)
Answer:
had been waiting

Question 5.
I …………. tennis for two hours. I got tired and took rest. (play)
Answer:
had been playing

XX. (A) Make negatives or questions as directed and rewrite the sentences:

Question 1.
Mr. Roy lives in Delhi. (Negative)
Answer:
Mr. Roy does not live in Delhi.

Question 2.
He does his duty. (M.P. 2017) (Negative)
Answer:
He does not do his duty.

Question 3.
Mr. David lives in Mumbai. (M. P. 2014) (Make a question beginning with ‘where’)
Answer:
Where does Mr. David live?

Question 4.
They found a pot of gold. (Negative)
Answer:
They did not find a pot of gold.

Question 5.
He decided to solve this problem by giving them a test. (Question beginning with ‘how’)
Answer:
How did he decide to solve this problem?

Question 6.
He went up to the driver of the car. (Negative)
Answer:
He did not go upto the driver of the Car.

Question 7.
They wanted to stay at that village. (Question beginning with ‘where’)
Answer:
Where did they want to stay?

Question 8.
Roli was very pleased to see Pachmarhi. (Question beginning with ‘why’)
Answer:
Why was Roli pleased?

Question 9.
I am going to market. (Make a question with ‘where’)
Answer:
Where are you going?

(B) Fill in the blanks with past form of verb : (Note: The past form of ‘be’ are ‘was’ and ‘were’)

Question 1.
Mohan about yesterday. (be)
Answer:
was

Question 2.
My friend happy to see me at the school last week. (be)
Answer:
were

Question 3.
Sachin hit the ball but the fielder it. (catch)
Answer:
caught

Question 4.
I my teacher some questions. (ask)
Answer:
asked.

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

(C) Put these verbs in simple past forms and complex the sentence:

(catch, fall, hurt, sell, spend, win)

Question 1.
My car was sold. So I ………….. it.
Answer:
sold

Question 2.
Mohan and Raju played badminton. Mohan ………….. easily.
Answer:
won

Question 3.
Rajini down the stairs, yesterday and ………….. her leg.
Answer:
fell, hurt

Question 4.
They ………….. a lot of money yesterday.
Answer:
spent

Question 5.
Sachin hit the ball very high but Shoaib ………….. it.
Answer:
caught

XXI. (A) Fill in the blanks with a suitable connector from the box:

(because, as, when, where, while, so that, then, since, how)

Question 1.
The theatre was half empty ………….. it was raining heavily.
Answer:
because

Question 2.
He opened the box ………….. he took out his shirt.
Answer:
then

Question 3.
She takes only two meals a day ………….. she may reduce her weight.
Answer:
so that

Question 4.
An accident took place ………….. the meeting was going on.
Answer:
where

Question 5.
I met my friend ………….. the train arrived.
Answer:
when

Question 6.
Tell me ………….. you learned to swim.
Answer:
how

Question 7.
Three years have passed ………….. you came here to live.
Answer:
since

Question 8.
She will not come today ………….. she is ill.
Answer:
as

Question 9.
I saw a lion ………….. walking through the jungle.
Answer:
while

(B) Fill in the blanks with correct form of verb. (M.P. 2014)

Question 1.
When I reached the station the train had already ………….. (leave). (Imp.)
Answer:
left

Question 2.
Repair the ………….. window just now. (broken/break)
Answer:
broken

Question 3.
My younger brother used to ………….. tennis in his childhood, (play/playing)
Answer:
play

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

XXII. (A) Fill in the blanks choosing the correct words:

Question 1.
It was dark so I ………….. a torch with me. (M.P. 2014,17)
Answer:
took

Question 2.
………….. dogs seldom bite. (M.P. 2016,17)
Answer:
Barking

Question 3.
He promised ………….. the money. (M.P. 2017)
Answer:
to return

Question 4.
Strike the iron ………….. it is hot. (M.P. 2017)
Answer:
while

Question 5.
Work hard ………….. you will fail. (M.P. 2017)
Answer:
or

Question 6.
My brother is very strong. He ………….. lift 80 kg of weight. (M.P. 2014, 17) (many, can, ought to)
Answer:
can

(B) Choose the correct modals and complete the sentence:

Question 1.
He have gone to school. (Correct the sentence) (M.P. 2017)
Answer:
He has gone to school.

Question 2.
To save his life, Kiran ran fast and (can, could, was able to) save his life.
Answer:
To save his life, Kiran ran fast and was able to save his life.

Question 3.
(Shall, might, could) you show me the way to the railway station.
Answer:
Could you show me the way to the railway station.

Question 4.
He was afraid that you (might, may, can) refuse, so he didn’t ask you again.
Answer:
He was afraid that you might refuse, so he didn’t ask you again.

Question 5.
Everyone (must, should, could) obey the rules of the road to avoid accidents.
Answer:
Everyone must obey the rules of the road to avoid accidents.

Question 6.
(Can, may) you swim across the Narmada.
Answer:
Can you swim across the Narmada.

Question 7.
It (might, may) rain tomorrow but it (may, might) not rain today.
Answer:
It may rain tomorrow but it might not rain today.

Question 8.
(May, can) you live long! (Imp.)
Answer:
May you live long!

XXIII. Do as directed: (M.P. 2009)

Question 1.
He is building a new house in Mandsaur. (Change into Past indefinite)
Answer:
He built a new house in Mandsaur.

Question 2.
She did it correctly. (Change into negative) (Imp.)
Answer:
She did not do it correctly.

Question 3.
She is singing a song. (Change the voice) (Imp.)
Answer:
A song is being sung by her.

Question 4.
My father believes this. I will get very good marks in High School Examination. (Combine the pair of sentences using Noun clause)
Answer:
My father believes that I will get very good marks in High School Examination.

Question 5.
He is attending English Spoken Class regularly.
He wants to speak English fluently. (Combine the pair of sentences with ‘to’ infinitive)
Answer:
He is attending English spoken class regularly to speak English fluently.

Question 6.
Perhaps he is out of station. (Rewrite the sentences using correct modal)
Answer:
He may be out of station.

Question 7.
He will take admission in an engineering/arts college. (M.P. 2016) (Frame a question beginning with ‘where’)
Answer:
Where will he take admission?

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

XXIV. Do as directed: (M.P. 2009)

Question 1.
The police arrested him. (Change into Present Perfect)
Answer:
The Police has arrested him.

Question 2.
They supported me. (Change into negative)
Answer:
They did not support me.

Question 3.
Where did you find this book? (Change the voice)
Answer:
Where was this book found by you?

Question 4.
My friend hopes this.
He will get first division. (Combine the pair of sentences using Noun clause)
Answer:
My friend hopes that he will get first division.

Question 5.
He is working very hard these days.
He wants to stand first in the class. (Combine the pair of sentences with ‘to’ infinitive)
Answer:
He is working very hard these days to stand first in the class.

Question 6.
Perhaps the Principal is busy in his office.
(Rewrite the sentence using correct modal)
Answer:
The Principal may be busy in his office.

Question 7.
I live in Mandsaur. (Frame a question beginning with where)
Answer:
Where do you live?

XXV. (A) Do as directed: (M.P. 2012)

Question 1.
I did not go to school yesterday. I was ill. (Combine using ‘because.’) (Imp.)
Answer:
I did not go to school yesterday because I was ill.

Question 2.
My friends go to school. (M.P. 2016) (Rewrite using ‘simple past tense’.) (Imp.)
Answer:
My friends went to school.

Question 3.
It is a fact.
Most students fail in maths and english. (Combine the sentences using ‘that’.)
Answer:
It is a fact that most students fail in maths and english.

Question 4.
I can operate the computer. (Make negative.) (Imp.)
Answer:
I can’t operate the computer.

Question 5.
He saved money.
His aim was to buy a new car. (Rewrite using ‘to + infinitive’.)
Answer:
He saved money to buy a new car.

Question 6.
The telephone bell rang.
She was sweeping the room at that time.
(Rewrite the sentences into one using ‘while’.)
Answer:
The telephone bell rang while she was sweeping the room.

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

(B) Do as directed: (M.P. 2014)

Question 1.
The camel is one of the older domestic animals.
(Correct the underlined word and rewrite the sentence)
Answer:
The camel is one of the domestic animal.

Question 2.
It rained heavily yesterday. (Change into negative)
Answer:
It did not rain heavily yesterday.

Question 3.
He is playing cricket. (M.P. 2017) (Change into present perfect tense)
Answer:
He has played cricket.

Question 4.
(a) Rohit is my friend.
(b) He is sitting at the last bench. (Combine the above sentences using ‘who’)
Answer:
Rohit who is sitting at the last bench is my friend.

Question 5.
Have/we/work/done/our. (Rearrange the words to make a meaningful sentence)
Answer:
We have done our work.

Question 6.
(a) He is very lazy.
(b) He cannot go for a morning walk. (M.P. 2017)
(Combine above sentences using ‘so ………… that’)
Answer:
He is so lazy that he cannot go for a morning walk.

XXVI. Do as directed: (M.P. 2009)

Question 1.
Kamal has played Cricket. (Change the sentences into Passive voice)
Answer:
Cricket has been played by Kamal.

Question 2.
Bali Ram is my best friend. (Make a question beginning with ‘who’) (M.P. 2017)
Answer:
Who is your best friend.

Question 3.
We will buy a new car. (Rewrite the sentence using ‘going to’ verb)
Answer:
We are going to buy a new car.

Question 4.
Your mother is too weak to walk. (Rewrite the sentence using so that)
Answer:
Your mother is so weak that she cannot walk.

Question 5.
Harshit was reading a book of English. (Change the sentence into Past Perfect Tense)
Answer:
Harshit had read a book of English.

Question 6.
He likes sweet. (Add Question tag)
Answer:
He likes sweet, doesn’t he?

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

XXVII. Do as directed: (M.P. 2009)

Question 1.
He broke the cup. (Change into Negative)
Answer:
He did not break the CUD.

Question 2.
He is too poor to pay the fee. (Rewrite the sentence using ‘so that’) (M.P. 2016)
Answer:
He is so poor that he cannot pay the fee.

Question 3.
They are playing cricket. (Change the sentence into Passive voice) (M.P. 2016)
Answer:
Cricket is being played by them.

Question 4.
It is true. He is not feeling well. (Combine the sentences using ‘that’)
Answer:
It is true that he is not feeling well.

Question 5.
He has sold his car. (Change the sentence into past perfect tense)
Answer:
He had sold his car.

Question 6.
(a) He will be punished. (b) He should come in time.
(Combine the sentences using otherwise)
Answer:
He should come in time otherwise he will be punished.

Question 7.
Amit will buy a car. (Rewrite the sentence using ‘going to + V. 1st form’)
Answer:
Amit is going to buy a car.

Question 8.
Gandhiji was not afraid. He always spoke the truth.
(Combine the pair of sentence using ‘V. 1st form + ing’)
Answer:
Gandhiji was not afraid of speaking the truth.

Question 9.
(a) I watch educational programmes, (b) I love it.
(Combine the pair of sentence using ‘V. 1st form + ing’)
Answer:
I love watching educational programmes.

Question 10.
He went to the market. He wanted to buy fruits.
(Combine pair of sentence with ‘to +infinitive’)
Answer:
He went to the market to buy fruits.

XXVIII. Do as directed:

Question 1.
The sun rose. (Change into present indefinite)
Answer:
The sun rises.

Question 2.
He put the pen on the table. (Make negative)
Answer:
He did not put the pen on the table.

Question 3.
The match began at 10 a.m.
The spectators packed the stadium at 9 a.m.
(Combine the sentences using past perfect to express the earlier event.)
Answer:
The spectators had packed the stadium when the match began.

Question 4.
Golu may not be working today. (Rewrite the sentence using ‘perhaps’)
Answer:
Perhaps, Golu is not working today.

Question 5.
You took medicine.
Two hours have passed. (Combine the sentences using ‘since’)
Answer:
Two hours have passed since you took medicine.

Question 6.
A car hit Mohan.
He was walking on the road. (Combine using ‘while’)
Answer:
A car hit Mohan while he was walking on the road.

Question 7.
Smoking is a bad habit. (Rewrite using ‘it’)
Answer:
It is a bad habit to smoke.

Question 8.
Work hard.
You will fail. (Combine the sentences using ‘unless’)
Answer:
Unless you work hard, you will fail.

Question 9.
I have found the book.
I lost the book yesterday. (Combine the sentences using an ‘adjective clause’)
Answer:
I have found the book which I lost yesterday.

Question 10.
Perhaps the manager is busy. (Remove ‘perhaps’ and rewrite the sentence)
Answer:
The manager may be busy.

Question 11.
I like tea. (Change into past indefinite tense)
Answer:
I liked tea.

Question 12.
He finished his money.
He went back to the banyan tree. (Combine the sentences using ‘so’)
Answer:
He finished his money so he went back to the banyan tree.

Question 13.
Some one has taken my pen. It is you. (Combine the sentences using ‘who’)
Answer:
It is you who have taken my pen.

Question 14.
Girls sang sweet songs. (Change into present perfect tense)
Answer:
Girls have sung sweet song.

Question 15.
He will come in the evening. (Change into simple present tense)
Answer:
He comes in the evening.

Question 16.
The workers work hard from morning till night.
Thus they earn their livelihood. (Combine the pair of sentence with ‘to’ infinitive)
Answer:
The workers work hard from morning till night to earn their livelihood.

Question 17.
The principal held a meeting.
He wanted to discuss some policy matters.
(Combine the pair of sentence with ‘to’ infinitive)
Answer:
The principal held a meeting to discuss some policy matters.

MP Board Class 10th General English Grammar Important Questions

XXIX. Do as directed: (M.P. 2015)

Question 1.
I do my home work. (Change into negative) (Imp.)
Answer:
I did not do my home work.

Question 2.
(a) The two friends found a pot.
(b) The pot contained a thousand gold muhar.
(Combine the sentences by using ‘which’) (Imp.)
Answer:
The two friends found a pot which contained a thousand gold muhar.

Question 3.
It is raining. (Change into present perfect tense)
Answer:
It has rained.

Question 4.
My grandmother is very weak. She cannot walk. (Combine above sentences using ‘so………….that’) (Imp.)
Answer:
My grandmother is so weak that she cannot walk.

Question 5.
the/won/have/we/match. (Rearrange the words to make a meaningful sentence)
Answer:
We have won the match.

Question 6.
They play cricket in the playground. (Change into interrogative)
Answer:
Do they play cricket in the playground?

Question 7.
My father went to Bhopal yesterday. (Make a question beginning with ‘where’) (Imp.)
Answer:
Where did my father go yesterday?

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment