MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 18 The Tables Turned

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 18 The Tables Turned

I. Answer these questions (one or two sentences):

Question 1.
What does the poet say in the first stanza of the poem?
Answer:
In the first stanza of the poem, the poet calls us to quit the books and clear our looks.

Question 2.
Why does the poet want his readers to leave their books? (M.P. 2015)
Answer:
The poet wants his readers to leave the books because he fears that by reading them too much they will become double.

Question 3.
What does the poet say about books?
Answer:
About the books, the poet says that they are dull.

Question 4.
Who should be our teacher according to poet? (Imp.)
Answer:
Nature should be our teacher according to poet.

Question 5.
What can the forest teach us? (M.P. 2012, 16)
Answer:
Forest can teach us about moral evil and good.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 18 The Tables Turned

Question 6.
What does nature bring and man destroy?
Answer:
Nature brings the things in beautiful shapes which man destroys.

Question 7.
What type of heart does the poet want? (Imp.)
Answer:
The poet wants the heart that watches and receives.

II. Answer these questions (three or four sentences):

Question 1.
Why does the poet urge the reader to leave their books? (Imp.)
Answer:
The poet urges the reader to leave their books because he finds them dull. He says that by reading the books the reader will become double because of bending over the books for long time.

Question 2.
What sort of lessons, according to poet, can nature teach us?
Answer:
According to poet, Nature can teach us lessons of wisdom, moral evil and good. She can teach us more than what all the sages could.

Question 3.
What sort of things does nature have?
Answer:
Nature has a wide variety of things. She has birds that sing beautiful songs of happiness. She has a world of ready wealth that can bless our mind and heart with wisdom, heath and cheerfulness. She has sweet lore that it brings for us.

Question 4.
What does our meddling intellect do?
Answer:
Our meddling intellect spoils the beautiful things brought to us by nature. We deform their beautiful shapes. In the name of learning we kill the beautiful animals and dissect them.

MP Board Class 10th General English Important Questions Chapter 18 The Tables Turned

Question 5.
What does the poet want us to see in “The tables turned”? (M.P. 2011)
Or
Describe the advantage of being close to Nature than being busy reading books. (M.P. 2013 Imp.)
Or
How is nature more beneficial than books?
Answer:
By being busy in reading books we bend like an old man. But when we come close to nature we become more wise and happy. We get rid of the dull books and endless strife with them. Our mind and heart are blessed by wisdom, health and cheerfulness. We get more knowledge about moral evil and good by being close to nature than by listening to preachers.

Question 6.
How does Nature keep us healthy? (M.P. 2012)
Answer:
Nature keeps us healthy by blessing our minds and hearts with spontaneous wisdom and health. It keeps us healthy by keeping us happy.

Question 7.
Write the central idea of the poem.
Answer:
The central idea of the poem is that it is better to know and enjoy nature than to seek learning and wisdom in books. It says we should allow our minds and hearts to be shaped and formed by nature than to try to analyse and reason out things. We kill beauty and life when we dissect other beings created by Nature.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment