MP Board Class 10th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 18 The Bridge Builder

For those looking for help on Class 10th English can use the MP Board Solutions for Class 10th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 18 The Bridge Builder Questions and Answers prevailing for free of cost. Download the MP Board Class 10th English Solutions Chapter Wise PDF through the direct links available and take your preparation to the next level. The MP Board Solutions for Class 10th English Chapter 18 The Bridge Builder covers all the topics and subtopics within it. Practice using these MP Board Class 10th English Solutions PDF and test your preparation level and bridge the knowledge gap accordingly.

MP Board Class 10th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 18 The Bridge Builder

If you have any queries take the help of the MP Board Solutions for Class 10th English Chapter 18 The Bridge Builder and learn all the topics in it effectively. Make use of the MP Board Solutions for Class 10th English be it Passages, Meanings, Comprehensions, Sentence Correction, or any other random topic of your choice. We have everything covered and you can Practice them often to score better grades in your exam. By going through the MP Board Solutions for Class 10th English Chapter 18 The Bridge Builder Questions and Answers you can attempt the actual exam with utmost confidence.
The Bridge Builder Vocabulary

I. Use the following words in your sentences, vast, deep, wide, broad, big, tall
Answer:

  • Vast : Desert is a vast stretch of sand.
  • Deep : The well is deep.
  • Wide : The road is wide.
  • Broad : He has a broad mind.
  • Big : The shirt isn’t big enough.
  • Tall : The building is tall.

II. Use approriate adjectives before the words, ‘man’, ‘tide’, ‘stream’, ‘head’, ‘friend’.
Answer:
kind – man
high – tide
pure – stream
considerate – head
loyal – friend.

Listening Skill

See Workbook pages 149-150

A. On the basis of your listening to the above poem complete the following sentences:
(a) According to the poet, it is easy to live in this world if
(b) We should try to wipe by helping them.
(c) As a messenger of God we can
Answer:
a. you learn to smile
b. tears
c. bring joy and reduce the sufferings of this world.

B. Pick out two pairs of rhyming words.
Answer:

  • live-give
  • shed-fed.

C. Pick out the words which mean.
(a) extreme suffering of mind and body.
(b) sorrowful
Answer:
(a) agony
(b) woeful.

Speaking Skill

Let the class be divided into seven groups. Each group should note down a line of the poem given below.

See Workbook pages 150-151

Now ask each other the questions based on the poem.

Question 1.
How do the clouds look?
Answer:
The clouds look black.

Question 2.
What do the spaniels’ do?
Answer:
They sleep.

Question 3.
Who peeps from the cobwebs?
Answer:
The spiders peep from the cobwebs.

Question 4.
Who went pale to bed last night?
Answer:
The sun went pale to bed last night.

Question 5.
Where did the moon hide her head?
Answer:
The moon hid her head in halos.

Question 6.
Why does shepherd heave a sigh?
Answer:
Because it sees a rainbow spans the sky.

Reading Skill

Read the poem.

See Workbook pages 151-152

A. Now answer the following questions:

Question 1.
How are good people and bad people mixed up according to the poet?
Answer:
The poet mixed the good people and bad people by saying that the good are half bad while bad are half good.

Question 2.
Why does a happy man not feel fully happy?
Answer:
The swift flying years bring tears to everyone. So a happy man does not feel fully happy.

Question 3.
How shall we count the wealth of a rich man?
Answer:
We shall count the wealth of a rich man by knowing the state of his conscience and health.

Question 4.
According to the poet what are the two classes in which all persons are divided?
Answer:
The two classes of people are the people who lift and the people who lean.

Question 5.
Comment on the central idea of the poem- “Lifting and Leaning”.
Answer:
Lifting and leaning signify that one flies high while the other follows him.

B. Use the following words both as nouns and as verbs in sentences of your own.
Answer:
Lift—The boy lifted (v) the box in the lift (n).
drove—He drove the cattle (v). This drove (n) was aimless
lean—I lean down to pick it up (v). He is a lean man(n).
stain—His shirt was stained with mud (v). The stain on his shirt was very deep (n).
wish—I wish him a good morning (v). His wishes are great for me (n)

Writing Skill

Question 1.
Give an account of the ‘importance of obedience and discipline in a students’s life. (50 words)
Answer:
Obedience is a great virtue in a student’s life. It teaches one to manage life. It promotes one to learn from the seniors and use their experience for making one’s life great. If one follows the words of old generation, one can do a lot better. It brings all round development to a student.

Question 2.
‘A true leader is one who leaves his footprints behind to be followed by others.’ What footprints would you like to leave for those who come after you? Write. (150 words)
Answer:
It is a fact that we learn a lot from the life of our predecessors. The great men who had lived their life have gained a lot of experience. They had been tested by time. Hence if we follow their footprints we can learn a lot. For example, see the life of Swami Vivekananda. How great he was! What a tremendous confidence he had! His life is still a glow of Indian culture. I too wish to do some great works and leave behind me my footprints that can guide the coming generations. I shall establish myself as a real human being.

We as a team believe the knowledge shared on our page regarding the MP Board Solutions for Class 10th English Chapter 18 The Bridge Builder Questions and Answers has cleared all your queries. For any other help don’t hesitate and leave us a comment so that we will get back to you at the soonest. Stay connected to our page to avail the latest updates regarding the MP Board Solutions for various subjects in a matter of seconds.

Leave a Comment