MP Board Class 9th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 12 The Poet and the Pauper

Enhance your subject knowledge with MP Board Class 9th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 12 The Poet and the Pauper and learn all the underlying concepts easily. Make sure to solve the MP Board Solutions for Class 9th English Chapter 12 PDF on a day to day basis and score well in your exams. MP Board Class 9th English Chapter 12 The Poet and the Pauper Questions and Answers are given after enormous research by people having high subject knowledge. You can rely on them and prepare any topic of English as per your convenience easily.

MP Board Class 9th English The Rainbow Workbook Solutions Chapter 12 The Poet and the Pauper

Students looking for English Chapter 12 Concepts can find them all in one place from our MP Board Class 9th English Solutions. Simply click on the links available to prepare the corresponding topics of English easily. MP Board Solutions for Class 9th English Chapter 12 The Poet and the Pauper Questions and Answers are given to you after ample research and as per the latest edition textbooks. Clarify all your queries and solve different questions to be familiar with the kind of questions appearing in the exam. Thus, you can increase your speed and accuracy in the final exam.
The Poet and the Pauper Vocabulary and Pronunciation

A. Point out the difference in meaning and use the words/phrases in your sentences.
See workbook page 88.
Answer:
Do yourself.

B. Point out the difference.
e.g. Have you got a car? / Do you have a car?
(First one is American English and the other is British English) He lives on the second floor. / He lives on the third story. What colour is this? / What color is this?
There is no petrol in my car. / There is no gas in my car.
I like biscuits. / I like cookies.
Answer:
Do yourself.

C. Complete the sentence by choosing the second half . The first one is done for you as
1. What sort of philistine are you,
esquir?
respected sir?
Mr.?
sir?

2. His teeth-
shiver.
ctter.
loiter.
bitter.

3. I set out job-
haunting,
hunting
discovering
inventing.

4. Why stay indoors when there’s such a lovely garden to walkout.
walkon.
walk in.
walk up.
Answer:

  1. sir
  2. chatter
  3. hunting
  4. walk-up.

Listening Skill

A. Listen to the story of a greedy doctor how once he missed, a good offer, unfortunately.

See workbook page 90.

Make response to the following querries orally.
1. What might the doctor have felt looking at the wallet
2. Why did the lady feel humiliated?
3. How many notes were there in the wallet?
4. Who was in loss, the doctor or the lady?
5. What would he have thought later on?
6. If you. were a doctor what would have you done? Share your views with your classmates.
Answer:
Do yourself.

Speaking Skill

The following is an example of a conversation on telephone, use it for a mock talk on telephone. Arrange yourself in pairs: See workbook pages 90-91.
Answer:
Do yourself.

Reading Skill

Question 1.
Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

See workbook page 91.

(i) ‘the recipient of the Nobel Prize for literature’ implies that:
(a) Rabindranath Tagore owned a prize for his nobal deeds.
(b) He was awarded Nobal Prize, the highest form of international recognition in the field of literature.
(c) He won an award for his honesty.
Answer:
(b) He was awarded Nobal Prize, the highest form of international recognition in the field of literature.

(ii) ‘an opponent of colonialism’ refers to :
(a) Rabindranath Tagore’s struggle against the policy of acquiring . colonies and keeping them dependent.
(b) his fight with those who developed agricultural land into . colonies.
(c) his struggle for the rights of labourers living in unauthorized colonies.
Answer:
(a) Rabindranath Tagore’s struggle against the policy of acquiring . colonies and keeping them dependent.

(iii) ‘Self-imposed trial’ signifies :
(a) a hard and difficult task performed for a big gain.
(b) a task taken up to impress people.
(c) a challenging duty or task imposed upon oneself of one’s own volition without being forced.
Answer:
(c) a challenging duty or task imposed upon oneself of one’s own volition without being forced.

(iv) Rabindranath Tagore ranks with Gandhiji as one of the great heroes of India because
(a) He opposed colonialism.
(b) He was a man of strong determination and indomitable courage.
(c) All of the above.
Answer:
(c) All of the above.

Question 2.
Complete the following statements with relevant information given in the passage.

1. Rabindranath Tagore received the Noble Prize for………
Answer:
literature.

2. He devoted his own funds for the establishment of………..
Answer:
Shantiniketan School for peace at Bolpur.

3. Despite his sorrows and misfortunes, he moved courageously forward
Answer:
along the path of his mission for peace and happiness of mankind.

4. A person awakened to his own great mission can overcome grief and use
Answer:
expedience as a springboard to the next stage in a reatine life.

Question 3.
With the help of the information given in the passage, describe Rabindranath Tagore as :

(a) a literary figure
Answer:
He was awardee Noble Prize for literature, and highest intenation award.

(b) a nationalist
Answer:
He was an opponent of colonialism.

(c) an educationist
Answer:
He established Shantiniketan School for peace at Bolpur.

Language Practice (Grammar)
Study these sentences.

See workbook pages 93-95.

Rewrite the following sentences in indirect speech.

Question 1.
He said, “I have done my best and can do no more.”
Answer:
He said that he had done his best and could do no more.

Question 2.
The old man said, “My sons, I am dying, I wish you to get all my wealth.”
Answer:
The old man addressed his sons and said that he was dying and he wished them to get all his wealth.

Question 3.
She said to me, “I thank you for the help you have given me.”
Answer:
She thanked me for the help I had given her.

Question 4.
“Do as I tell you at once”, said the teacher angrily.
Answer:
The teacher angrily ordered me to»do at as he told.

Question 5.
He said, ’Time is tip, you can go now.” .
Answer:
He said that time was up and he could go them.

Question 6.
I said to him. “I was doing my duty.”
Answer:
I told him that I had been doing my duty.

Question 7.
He said, “I shall go there.”
Answer:
He said that he should go there.

Writing Skill

A. Write a story for your school magazine. (50 words)
Answer:
Once two friends were passing through a jungle. One said that he was a true friend and believe in the theory a friend in need is a friend indeed. Suddenly a bear came. The first ran away and climbed a tree while the other lied on the ground holding his breath. The bear sniffed him and went away. The first who was on the tree came down and asked what did the bear do with him. The other, replied that the bear had advised him not to live with a friend who runs away in dagger.

B. Write about the peculiar traits of Kunja Bihari’s personality. (150 words)
Answer:
Kunj Babu was an idealist. He was not a practical man. He asked the pauper not to use the word hunger’. He advised him not to make a fuss so his hunger. He bade him go away and satisfy his hunger there. Though it was the time for dinner yet he was not ready to feed an actually hungry person. He told the pauper that the spring breeze would suffice,for all his needs. Soon after he scolds the servant for preparing the dinner late. He lacked coordination in his thoughts, words and actions.

We as a team believe the information prevailing regarding the MP Board Solutions for Class 9th English Chapter 12 The Poet and the Pauper Question and Answers has been helpful in clearing your doubts to the fullest. For any other help do leave us your suggestions and we will look into them. Stay in touch to get the latest updates on State Board Solutions for different subjects in the blink of an eye.

Leave a Comment