MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 16 The Broken Wing

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is MP Board Class 11th The Spectrum Solutions Chapter 16 The Broken Wing Questions and Answers. In the MP Board Class 11th English textbook Answers pdf, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved exercises, etc. If you are planning to prepare Chapter wise Questions and Answers, then you’re suggested to go with this MP Board Class 11th English Textbook Solutions PDF for better understanding and preparation.

MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 16 The Broken Wing

English Subject experts who are having max years of experience prepared this MP Board Solutions for Class 11th. They have explained all the topics covered in the board prescribed latest syllabus in a simple way to understand easily. So, students can prepare Chapter 16 The Broken Wing from this MP Board Class 11th English book PDF.

The Broken Wing Textual Questions and Answers

Word Power

A. There are some rhyming words given in the poem, find them and
write them down. [कविता में कुछ तुकान्त शब्द हैं, उन्हें ढूंढ़िए और लिखिए।
Answer:

  • past-last
  • flight-light
  • again-vain
  • ope-hope
  • spring-wing
  • note-throat.

B. How would you pronounce the underlined words in the sentences below ? Choose a word with a similar sound given in brackets.
रेखांकित शब्दों का आप कैसा उच्चारण करेंगे? कोष्ठक में दिए हए शब्दों में से मिलती-जुलती ध्वनि वाले शब्द चुनिए।
Answer:
MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 16 The Broken Wing 1 MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 16 The Broken Wing 2

Comprehension

A. Answer the following questions in one or two sentences each.
इन प्रश्नों का उत्तर एक या दो वाक्यों में दीजिए।

Question 1.
Who does the poet mean by ‘she’?
‘she’से कवि का क्या अर्थ है ?
Answer:
By ‘she’ the poet means the country India.
‘she’ से कवि का अर्थ है देश भारतवर्ष।

Question 2.
What does the poet mean by ‘renascent light’ ?
‘renascent light’ से कवि का क्या तात्पर्य है ?
Answer:
By ‘renascent light the poet means the light which is reviving the glory of our country.
‘renascent light’ से कवि का तात्पर्य है वह प्रकाश जो हमारे देश के गौरव को पुनजीवित कर रहा है।

Question 3.
What does ‘spring’ stand for? (2008, 10, 13)
‘spring’ किसका प्रतीक है?
Answer:
The period of the British Raj was like winter-cold and dreary and after it, independence will come like spring during which plants get new leaves and then they go on to bloom. Hence, ‘spring’ stands for independence.
ब्रिटिश राज का समय शीत ऋतु के समान था जो ठण्डी और विषादयमय होती है और उसके बाद स्वतन्त्रता वसंत के समान आएगी जिसमें पेड़ों में नई कोपलें आती है और फिर वे फूलों से लद जाते हैं। अत: ‘spring’ से तात्पर्य है स्वतन्त्रता।

Question 4.
What made the song-bird’s pinion bleed?
गाने वाले चिड़िया के पंख को लहूलुहान किसने किया था ?
Answer:
During the British Raj, the intellectuals had to bear the brunt of their repression. The song bird’s bleeding pinion (pinion of hope of the intellectuals) was the result of it.
ब्रिटिश राज के समय बुद्धिजीवियों को उनके दमन का प्रहार झेलना पड़ा था। गाने वाली चिड़िया का रक्तरंजित पंख (बुद्धिजीवियों की आशा के पंख) उसी का परिणाम था।

Question 5.
Which two lines in the poem show that the bird has already started its flight ?
कविता की कौन-सी दो पंक्तियाँ बताती हैं कि चिड़िया ने उड़ान भरना शुरू कर दिया
Answer:
The following two lines show it : निम्न पंक्तियों यह दर्शाती हैंBehold! rise to meet the destined spring
And scale the stars upon my broken wings!

B. Answer the following questions in two to four sentences each.
इन प्रश्नों का दो से चार वाक्यों में उत्तर दीजिए।

Question 1.
What is meant by ‘age-long sleep’? (2015)
दीर्घकालिक निद्रा से क्या तात्पर्य है ?
Answer:
The period of sleep is a time of maximum inertia. The period of the British Raj is referred to as ‘age-long sleep’ because it was the period of great suppression resulting in inertia.

निद्रा का समय ऐसा होता है जिसमें अत्यधिक निष्क्रियता रहती है। ब्रिटिश राज के समय के कठोर दमन के कारण देश में निष्क्रियता आ गई थी। अतः उस समय को दीर्घकालिक निद्रा कहा है।

Question 2.
Why is the song bird’s wing broken? (2008, 09, 14)
गाने वाली चिड़िया का पंख क्यों टूटा था ?
Answer:
If the intellectuals were not suppressed they could have created an uprising in the country. Hence they were brutally suppressed. This was the cause of the broken wing of the song bird. (The bird in the poem has been compared with the people.)

यदि बुद्धिजीवियों का दमन नहीं किया जाता तो वे देश में विद्रोह करा सकते थे। अतः उनका कठोरता के साथ दमन किया गया। यही गाने वाली चिडिया के पंख टने का कारण था। (कविता में चिड़िया की लोगों से तुलना की गई है।)

Question 3.
Why is the song bird’s heart called wild ? What has it been suffering from?
गाने वाली चिड़िया के हृदय को विद्रोही क्यों कहा गया है ? वह किस कारण दुखी था ?
Answer:
The Indian intellectuals had not in their heart accepted that the British Rule was constitutional. Hence the song bird’s heart is called wild which also means rebellious. It was suffering from the oppression of the British Raj.

भारतीय बुद्धिजीवियों ने अपने हृदय से कभी स्वीकार नहीं किया था कि अंग्रेजों का शासन संवैधानिक था। अत: गाने वाली चिड़िया के हृदय को ‘wild’ कहा गया है क्योंकि उसका एक अर्थ विद्रोही भी होता है। वह ब्रिटिश राज के दमन से पीड़ित था।

Question 4.
Explain the use of the following adjectives for the song bird’s throat: far-reaching, unconquered.
गाने वाली चिड़िया के गले के लिए far-reaching और unconquered विशेषों का उपयोग क्यों किया गया है ? समझाइए।
Answer:
It is called far-reaching because its voice has the ability to rekindle the hopes and spirits. The brute force of the British Raj was able to suppress
physical activities but it was unable to impede mental activity. Hence, the poet has used the word unconquered.

उसको far-reaching इसलिए कहा गया क्योंकि उसमें आशा तथा उत्साह को फिर से जगाने का सामर्थ्य था। ब्रिटिश राज का कठोर दमन शारीरिक गतिविधि को तो रोक सकता था पर मानसिक गतिविधि पर अंकुश लगाना सम्भव नहीं था। अत: unconquered का उपयोग किया गया है।

Question 5.
What is meant by ‘realms of the bird’s desire’?
‘realms of the bird’s desire’ का क्या अर्थ है?
Answer:
It means the field of activity or interest that the bird desires.
इसका अर्थ है चिड़िया द्वारा चाहा गया गतिविधि या रुचि का क्षेत्र ।

प्रश्न
महान सुबह आ रही है, दुख भरी रात जा चुकी है,
एक लम्बी निद्रा से अन्ततः वह जाग उठी है।
मधुर और लम्बे समय से सोई खुशी की कलियाँ खिल उठी हैं
आशा भरी हवाएँ लौटकर होठों को छू रही हैं,
हमारे उत्सुक हृदय ज्योतिर्मय उड़ान के लिए तैयार है
पुनरुत्पन्न प्रकाश गौरव की ओर ले जा रहा है,
जीवन और देश पूर्व निर्दिष्ट वसंत की प्रतीक्षा कर रहे हैं
गीत गाने वाली चिड़िया तुम क्यों अपना टूटा पंख हो रही हो ?
उत्तर
वसंत जो मरे प्राचीन देश को जगा रहा है
क्या मेरे विद्रोही दुखी हृदय को व्यर्थ ही आवाज देगा ?
या भाग्य के अन्धे बाण खामोश कर देंगे मेरे स्पन्दित स्वर को
या मेरे दुर्बल पर दूरगामी अविजित कंठ को ?
या एक दुर्बल लहरंजित पंख को थकाकर हतोत्साहित करेंगे
उच्च प्रदेशों तक उड़ने की मेरी अभिलाषा को ?
देखो ! मैं ऊपर जा रही हूँ पूर्व निर्दिष्ट वसंत से मिलने
और अपने टूटे हुए पंखों से सितारों से मिलने ! -सरोजिनी नायडू

The Broken Wing Summary in Hindi

कविता भारत में ब्रिटिश राज के उस काल का चित्रण करती है जब स्वाधीनता संग्राम शरू ही हुआ था। सदियों के प्रभुत्व ने भारतवासियों के आत्मबल को तोड़कर रख दिया था और उन बुद्धिजीवियों को भी आघात पहुँचाया था जो साधारण मनुष्य को अधिक प्रभावित कर सकते थे कवि, नाटककार, दूसरे लेखक। कविता में इनका प्रतिरूप है गाना गाने वाली चिड़िया। इनकी आवाज को बहुत समय से दबाया हुआ था। उनके (अंग्रेजों के) द्वारा किसी भी प्रतिकार को सख्ती से, कठोर बल प्रयोग तथा संवाद नियन्त्र” द्वारा दबाया जाता था। किन्तु अब भारतवासी जाग चुके थे। कविता में महान सुबह आसन्न स्वाधीनता है और दुःख भरी रात प्रभुत्वकाल। प्रत्याशा का आनन्द देश में फैला हुआ व्यापक तातावरण है जिसे खिलती हुई कलियों के रूप में चित्रित किया गया है और स्वाधीनता की आशा को वायु के पुनर्वागमन के रूप में। जिस प्रकार पक्षी सुबह होते ही प्रकाश की ओर उड़ने को तैयार होते हैं उसी प्रकार भारत के लोग भी स्वतन्त्रता के शानदार पथ पर चलने को तैयार हैं। ऐसे समय वे बुद्धिजीवियों, जिन्होंने अत्याचार का प्रहार भुगता है तथा जो टूटे हुए पंख वाले पक्षी के समान हैं, से पूछते हैं कि क्या उनमें इतनी शक्ति है कि वे उनके साथ चल सकेंगे ?

गीत गाने वाली चिड़िया का उत्तर प्रशंसनीय है। वह कहती है कि आजादी की जिस पुकार ने लोगों को जगा दिया है उस पुकार को उसका उन्मुक्त किन्तु दु:खी हृदय अनदेखी नहीं कर सकता। सदियों के दमन ने भले ही शरीर को कमजोर कर दिया हो, वह आत्मवल को निश्चय ही नहीं तोड़ पाया है। उसका शरीर भले ही दबाव में हो फिर भी उसका स्वर अविजित है। वह जख्मी पंखों को, लाबे समय से इन्तजार कर रही, उसकी स्वतन्त्रता की ओर उड़ान को रोकने नहीं देगी। इतना कहकर वह घायल चिड़िया ऊपर और ऊपर उड़ जाती है-अपनी हृदय की आकांक्षा, स्वाधीनता को प्राप्त करने के लिए।

The Broken Wing Meanings of Difficult Words

MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 16 The Broken Wing 3

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this MP Board Solutions for Class 11th English Chapter 16 The Broken Wing Questions and Answers PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on MP Board Textbook Solutions PDF.

Leave a Comment