MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 10 Waves on the Sleepless Sea

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is MP Board Class 11th The Spectrum Solutions Chapter 10 Waves on the Sleepless Sea Questions and Answers. In the MP Board Class 11th English textbook Answers pdf, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved exercises, etc. If you are planning to prepare Chapter wise Questions and Answers, then you’re suggested to go with this MP Board Class 11th English Textbook Solutions PDF for better understanding and preparation.

MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 10 Waves on the Sleepless Sea

English Subject experts who are having max years of experience prepared this MP Board Solutions for Class 11th. They have explained all the topics covered in the board prescribed latest syllabus in a simple way to understand easily. So, students can prepare Chapter 10 Waves on the Sleepless Sea from this MP Board Class 11th English book PDF.

Waves on the Sleepless Sea Textual Questions and Answers

Word Power

A. Given below are some common phrases. Complete them with words given in the box.
नीचे कछ आम उक्तियाँ दी गई हैं। बॉक्स में दिये हुए शब्दों से इन्हें पूरा करो।
Answer:

  • jingling
  • chattering
  • banging
  • creaking
  • pattering
  • tinkling
  • clinking
  • clattering
  • flapping
  • rustling.

B. Write antonyms of the given words:
दिये हुए शब्दों के विलोमार्थी शब्द दीजिए।
Answer:

  • alive
  • sweet
  • love
  • death
  • never.

Comprehension

A . Answer the following questions in one or two sentences each.
इन प्रश्नों का एक या दो वाक्यों में उत्तर दीजिए।।

Question 1.
Who are the nearest relatives of nature? (2012)
प्रकृति के नजदीकी रिश्तेदार कौन है ?
Answer:
The trees and the wood are its nearest relatives.
पेड़ और जंगल उसके नजदीकी रिश्तेदार हैं।

Question 2.
Where does the heart of nature beat ? (2009, 16)
प्रकृति का हृदय कहाँ धड़कता है ?
Answer:
The heart of nature beats in rocks.
प्रकृति का हृदय चट्टानों में धड़कता है।

Question 3.
What does the flower symbolise? (2009, 15)
फूल किस चीज का प्रतीक है?
Answer:
The flower symbolises the freshness of its love.
फूल उसके प्यार की ताजगी का प्रतीक है।

Question 4.
How does the sun add to Nature’s beauty ?
सूर्य प्रकृति के सौन्दर्य को कैसे बढ़ा देता है ?
Answer:
The sun adds to its beauty by staying in the sky
सूर्य आकाश में रहकर उसके सौन्दर्य को बढ़ा देता है।

Question 5.
Why does the poet describe sea as sleepless ? (2008, 09)
कवि समुद्र को निद्राहीन क्यों बताता है ?
Answer:
The poet describes the sea as sleepless because its waves keep on rising day and night.
कवि समुद्र को निद्राहीन इसलिए बताता है क्योंकि उसकी लहरें दिन और रात उठती रहती

B. Answer the following questions in two to four sentences each.
इन प्रश्नों का दो से चार वाक्यों में उत्तर दीजिए।

Question 1.
State at least six objects through which Nature describes herself. (2008, 09, 14)
कम से कम छ; चीजें गिनाइये जिनके द्वारा प्रकृति अपना वर्णन करती है।
Answer:
Nature describes herself by trees of the wood, rocks, clay, fog, blooming flowers, running water and the waves of the sea moving up and down. These are the six things.
प्रकृति अपना वर्णन इनसे करती है जंगल के पेड़, चट्टानें, मिट्टी, कुहासा, खिले हुए फूल, बहता पानी और समुद्र की उठती-गिरती लहरों से। ये छः चीजें हैं।

Question 2.
If Nature herself is immortal, then how do countless births and deaths constitute her fabric ?
जब प्रकृति स्वयं अमर है तो असंख्य जन्म और मृत्यु उसका ताना-बाना कैसे बनाते
Answer:
Some things die and some new things are born. This process goes on endlessly. Hence there is not a moment when there is no life in nature. That is why the poet describes nature as immortal.
कुछ चीजों की मृत्यु होती है तो कुछ नयी चीजों का जन्म होता है। यह प्रक्रिया निरन्तर चलती रहती है। अत: ऐसा कोई समय नहीं होता जब प्रकृति में जीवन उपस्थिति न हो। इसीलिए ककि प्रकृति को अमर कहता है।

Waves on the Sleepless Sea Hindi Translation

देखो, देखो ! जंगल के पेड़ मेरे नजदीकी रिश्तेदार हैं।
और जो मुझमें धड़क रहा है उसी से चट्टानें जीवन्त हैं।

चिकनी मिट्टी मेरा मांस है तो कुहासा मेरी त्वचा।
मैं गोभक्षिका के प्रति उग्र हूँ तथा मधुमक्खी के प्रति मधुर।

फूल कुछ नहीं मेरे प्यार का प्रस्फुटन हैं।
बहता हुआ पानी मेरी स्वप्निल धुन है।
सूर्य आकाश स्थित मेरा फूल है।
मैं मर नहीं सकती हालांकि मृत्यु मेरे

तानेबाने में बुनी हुई है।
मै अजन्मा हूँ, हालांकि मेरी सांसों के जन्म
उतने ही अनगिनत हैं जितनी निद्राहीन समुद्र की लहरें। — स्वामी रामतीर्थ

Waves on the Sleepless Sea Summary in Hindi

कविता में माँ प्रकृति का वर्णन है। पेड़ उसके नजदीक रिश्तेदार हैं। चट्टानें उसके जीवन से परिपूरित हैं। चिकनी मिट्टी उसका शरीर है तो कुहासा वह ओढ़नी है जिसे वह ओढ़े है। उसकी प्रचण्डता गोभक्षिका में समाई है तो उसकी मधुरता मधुमक्खी में। फूल उसके प्यार के प्रतीक हैं। निरन्तर प्रवाहित जलधारा उसका स्वप्निल गीत गाती है। सूर्य उसके दैदीप्यमान सौन्दर्य का प्रतीक है। मृत्यु सदा उसके ओर रहती है किन्तु वह अमर हैं। उसे ज्ञात नहीं कि उसका जन्म कब हुआ था किन्तु उसके जीवन में वहीं निरन्तरता है जो समुद्र की लहरों में।

Waves on the Sleepless Sea Word Meanings of Difficult Words

MP Board Class 11th English The Spectrum Solutions Chapter 10 Waves on the Sleepless Sea 1

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this MP Board Solutions for Class 11th English Chapter 10 Waves on the Sleepless Sea Questions and Answers PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on MP Board Textbook Solutions PDF.

Leave a Comment