MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 17 Sir Roger at Home

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is MP Board Class 11th English Solutions A Voyage Chapter 17 Sir Roger at Home Questions and Answers. In the MP Board Class 11th English textbook Answers pdf, subject experts covered all types of questions and answers related to the topics, quick notes, summary, solved & unsolved exercises, etc. If you are planning to prepare Chapter wise Questions and Answers, then you’re suggested to go with this MP Board Class 11th English Textbook Solutions PDF for better understanding and preparation.

MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 17 Sir Roger at Home (Joseph Addison)

English Subject experts who are having max years of experience prepared this MP Board Solutions for Class 11th. They have explained all the topics covered in the board prescribed latest syllabus in a simple way to understand easily. So, students can prepare Chapter 17 Sir Roger at Home from this MP Board Class 11th English book PDF.

Sir Roger at Home Textual Exercises

Word Power

Question 1.
Differentiate between the following groups of words and use them in sentence’s of your own:
staid, stayed
knight, night
person, parson
heard, herd
cast, caste
parish, perish
Answer:

  • Staid: My father is a sober and staid person.
    Stayed: I stayed in Shimla for a weak.
  • Knight: The knight fell down from the horse.
    Might: I am very fond of night show film.
  • Person: My father is a gentle person.
    Parson: The parson became popular among his followers.
  • Heard: The news that I heard in the morning disturbed me.
    Herd: A herd of cattle is grazing in the field.
  • Cast: Every adult Indian has the right to cast his/her vote.
    Caste: Caste feeling still exists in our society.
  • Parish: He is a priest of a large rural parish.
    Perish: Several people were perished in the fire.

Question 2.
Use the following phrases in sentences of your own: pass away at ease in good humour acquiesce in go on approve of
Answer:

  • pass away: He passes away his time leisurely.
  • at ease: I feel at easy with him.
  • in good humour: I always find my partner in good humour.
  • acquiesce in: A do not acquiesce in his decision.
  • go on: What is going on now a days?
  • approve of: Do you approve of my idea?

MP Board Solutions

Question 3.
Give antonyms of the following:
country
pleasure
ancient
dependent approve
Answer:

  • Country – city
  • Pleasure – displeasure
  • Ancient – modem
  • Dependent – independent
  • Approve – disapprove.

Comprehension

I. Choose the correct answer from the given alternatives.

Question 1.
Where did the writer go with Sir Roger?
(a) guest house
(b) country-house
(c) farm house
(d) country club
Answer:
(b) country-house

Question 2.
What, according to Sir Roger, did the writer hate most?
(a) being stared at
(b) being talked about
(c) being ordered about
(d) none of the above
Answer:
(a) being stared at

Question 3.
Which of the following is the reason why the servants never thought of leaving Sir Roger ‘s service
(a) Sir Roger never visited his country house
(b) He was the best master in the world
(c) He was very painstaking
(d) He was very inconsiderate
Answer:
(b) He was the best master in the world

Question 4.
Why does Sir Roger show much tenderness and consideration towards the old dog?
(a) because he had grown old with the dog
(b) because the dog belonged to his father
(c) because the dog belonged to his wife
(d) because of the past service of the dog
Answer:
(d) because of the past service of the dog

Question 5.
In whose care was the author put when he visited the country- house of Sir Roger?
(a) butler
(b) valet de chamber
(c) groom
(d) coachman
Answer:
(a) butler

Question 6.
We are told that one of the domestics of Roger lived with him for thirty years. Who is that man?
(a) The groom
(b) The chaplain
(c) The coachman
(d) The valet de chambre
Answer:
(b) The chaplain

Question 7.
Which of the following is not a characteristic of the Chaplain?
(a) clear voice
(b) sociable temper
(c) ability to play backgammon
(d) carping behaviour
Answer:
(c) ability to play backgammon

Question 8.
Sir Roger wanted the Chaplain to deliver sermons even’ week. What sort of sermons he wanted the Chaplain to deliver?
(a) sermons written by Sir Roger
(b) sermons written by Addison
(c) sermons written by famous Divines
(d) sermons written by Chaplain
Answer:
(c) sermons written by famous Divines

Question 9.
“There has not been a law-suit in the parish since he has lived among them.” Who is the “he” of the state ‘ it?
(a) Addison
(b) Sir Roger
(c) The Butler
(d) The Chaplain
Answer:
(d) The Chaplain

Question 10.
Match the person in column. A with their characteristics in column B
(a) groom – (i) humourist
(b) coachman – (ii) grave person
(c) chaplain – (iii) A humourist
(d) Sir Roger – (iv) A venerable man
Answer:
(a) (ii), (b) (iii), (c) (iv), (d) (i).

II. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
Where was Addison invited by Sir Roger to stay with him?
Answer:
Addison was invited by Sir Roger to stay with him at his county- house

Question 2.
Who among the servants of Sir Roger looked like his brother?
Answer:
The valet de chambre looked like Sir Roger’s brother.

Question 3.
Who among the domestic servants of Sir Roger looks like a – priry-counciller?
Answer:
Sir Roger’s coachman looks like a priry-councillor.

Question 4.
Why did tears come in the eyes of the servants when Sir Roger came home?
Answer:
Tears came in the eyes of the servants when Sir Roger came home ; because he (Sir Roger) was a good man who always took great care of them.

Question 5.
Who among the domestic servants of Sic Roger is a very prudent man?
Answer:
Sir Roger’s butler is a very prudent man.

Question 6.
Sir Roger diverted his time “in the woods”. What does “in the ; woods” mean?
Answer:
“In the woods” means “in the jungle”.

Question 7.
Who among the domestics of Sir Roger lives with him more as a relation than a dependent?
Answer:
Sir Roger’s Chaplain lives with him more as a relation than a dependent.

Question 8.
Why did Sir Roger not want to be insulted by Latin and Greek ‘ at his table?
Answer:
Sir Roger did not want to be insulted by Latin and Greek at his table because he had a little knowledge about Latin and Greek.

Question 9.
How much annuity has been settled upon the chaplain?
Answer:
The Chaplain has been settled upon the endowments and other privileges whatever he wants. He is offered the personage of the parish.

Question 10.
Should country clergy waste their time in composing their own sermons?
Answer:
No, country clergy should not waste their time in composing their own sermons.

III. Answer the following questions in fifty-sixty words each:

Question 1.
Write about the manner in which Addison spent his days at the country-seat of the Sir Roger?
Answer:
Addison w as allowed to rise and go to bed at his own pleasure. It was up to him whether he dined at Sir Roger’s table or in his own chamber.He was not objected for anything.

Question 2.
Write a note in the domestics of Sir Roger and their qualities?
Answer:
Sir Roger’s family consisted of all sober and staid persons. The master himself possessed all the good qualities. He never changes his servants nor his servants wish to leave him for his good qualities They had grown old with the house.

Question 3.
Why has there been no litigation in Coverley since the Chaplain came there?
Answer:
The Chaplain was a good natured man. He was a nice gentleman He was wise and practical enough to manage any critical situation. He was a good councillor. It was his managing skills that no litigation prolonged since he came there.

Question 4.
Write a note on the way in which the Chaplain made his speeches from the pulpit.
Answer:
When Sir Roger asked the Chaplain to pronounce one of the sermons every Sunday, he digested them into such a series, that they follow one another naturally and matte continued system of practical divinity.

Question 5.
Who was a mixture of the father and the master of the family?
Answer:
Sir Roger was a good natured man. The writer calls him a mixture of the father and the master of the family. He cared all the servants as the members of the family. He never charged any of them. No servant of his ever wanted to leave him. They were all ready to do anything for him.

IV. Answer the following questions in a paragraph:

Question 1.
What qualities did Sir Roger want in a Chaplain? How did he get such a Chaplain?
Answer:
Sir Roger wanted that a Chaplain should be a good, scholar. He should be a plain and ordinary man with list learning and regular life, sociable temper. The Chaplain whom Sir Roger employed was really a nice gentleman with all the good qualities. He was a man with managing skills, good oration, full devotion and dedication to his work. He was a good councillor.

Question 2.
Sir Roger was called a humourist. Why?
Answer:
Sir Roger was a min of all good qualities. He w as a lovable man He. is called a humourist because he cared for all his servants equally. He himself tried to Jeep the family-environment always pleasant. He tried to amuse them. He never cared for any mistake of his men. He always diverted himself in words. He never changed his servants nor his servants wished to go from his house. He was a mMure of a good father and a master.

Speaking Activity :

Divide the class into two groups. One group to speak about the character of the knight Sir Roger. The other should speak about the character of Parson. You should speak about the characters in the First person. For example:
I am Sir Roger …………
I am the Parson of ………..
Answer:
Class Activity’.

Read the following passage and answer the questions that follows
(Read the passage on Textbook page – 136)

Questions:
(i) Who is the person of ancient descent?
(ii) Who was the inventor of the country-dance “Coverley”?
(in) What is the source of the singularities of Sir Roger?
(iv) Give a suitable title of to the above passage?
(v) Use each word form the following pairs of words in a separate sentence to bring out the difference in

  • their meanings.
  • Descent – decent
  • Proceed – precede
  • Form – farm

(vi) Use the following phrases in sentences of your own:
Ancient decent, Call after, By reason
Answers:
(i) Sir Roger de Coverley is a person of an ancient descent.
(ii) Sir Roger de Coverley’s great grandfather was the inventor of the country-dance ‘Coverly’.
(Hi) His grandfather’s decency was the source of his singularities.
(iv) Sir Roger de Coverley and his qualities.
(v) Descent-He is of Scottish descent.

  • decent-I like his decent behaviour.
  • proceed-Now that our plans are settled let us proceed.
  • precede-Are you certain the minister’s statement preceded that of the President?
  • form-The Indian cricketers are not in form now a days.
  • farm-He is the owner of a big farm.

(vi) ancient descent-The knight comes of an ancient descent.
Call after -By reason – He remained bachelor by reason he was crossed in love by a perverse lady.

Think it Over

Think about person/persons you know of who have been with the family for ages and list out all their qualities, advice, decision, services rendered by all the family members. Give reason for such thought, out of respect, consideration of age, devotion to the family. Write these in a tabulated Form

S.No Qualities Feelings of the family member reasons
1.
2.
3.

Think to Do

Read some other periodical essays by Goldsmith and Dr. Johnson and list them in order of preferences and give reasons for the same.
Answer:
Do it yourself

Sir Roger at Home Summary in English

‘Sir Roger At Home’ is a recollection of some memories of the writer of his stay with a friend for some days at his country house. Roger, a friend of the writer, had invited him. He was aware of the habits and tastes of the writer. So, during his stay he never objected to any of his behaviour or habit. The writer was very much comfortable with the family of Roger which consisted of all so ber persons. The knight was the best master in the world.

He had never changed her servants. The servants and other related l persons grew old with the knight. The good old knight was a mixture the father and the master of the family. All the members were in good humour The writer was put under the particular care of Roger’s butler. Other members were also very much friendly at his service. Roger himself was always diverting himself in the woods or the fields. Writer’s chief companion was a very’ venerable man living in Roger’s house for more than thirty years. He was actually a gentleman with a good sense and some learning. He had very cordial relation with all the members of the family.

Sir Roger with all his good qualities was a humourist. His virtues as ; well as imperfections were tenged with certain extravagance which made him something different. He was a delightful man. The writer’s friend told him that the person was very considerate and could manage every’ situation well. When he first settled with Roger, Roger made him a present of all the good sermons printed in English. Roger requested him to pronounce one of them in the pulpit every Sunday. Accordingly the man digested them into such a series that they followed one after the other naturally. It was really interesting.

In the meantime the gentleman they were talking about came there and began to discuss about the sermon that was to be preached the next day, for it was a Saturday night. Then he showed them the list of preachers for the whole year. The writer realized and approved the quality of the good aspects and a clear voice of the man. He appeared to be a graceful actor. The writer wished , that more of the country elergy would follow such a man. Instead of washing their spirits in labourious composition of their own they should concentrate upon handsome elocution. They should not only I be easier to themselves but more edifying to the people.

Sir Roger at Home Summary in Hindi

‘Sir Roger At Home’ लेखक के अपने एक मित्र के देहाती घर पर बिताये गए कुछ दिनों की यादों का संग्रह है। Roger जो लेखक का मित्र है, उन्हें उसे आमंत्रित किया था। वह लेखक की आदतों और रुचियों से अवगत था। इसीलिए उसके ठहरने के दौरान उसने व्यवहार और आदतों के लिए कभी कोई आपत्ति नहीं जताई। लेखक Roger के परिवार जो भद्र लोगों का समूह था, के साथ मजे से रहा। नाइट (Roger) दुनिया का सबसे अच्छा मालिक था। उसने कभी कोई नौकर नहीं बदला। उसके नौकर और अन्य जुड़े हुए लोग उसके साथ ही बढ़े थे। भला बुढा नाइट एक परिवार के पिता और मालिक का मिश्रण था। सभी सदस्य हँसते-खेलते स्वभाव के थे। लेखक को Roger के रसोइये के विशेष देखरेख में रखा गया था। दूसरे सदस्य भी सहदय उसकी सेवा में तत्पर थे। Roger स्वयं अपना समय जंगलों और खेतों में बिताता

था। लेखक का मुख्य साथी Roger के घर में तीस वर्ष से अधिक अवधि से रहने वाला एक बहुत ही नम्र व्यक्ति था। दरअसल वह कुछ पढ़ा-लिखा अच्छे समझ का एक भद्र पुरुष था। परिवार में सभी सदस्य के साथ उसके अच्छे संबंध थे। Sir Roger अपने सभी गुणों के साथ विनोदी प्रकृति का व्यक्ति था। उसके गुण और अवगुण कुछ अतिश्योक्ति से मिले हुए थे जिससे वह कुछ अलग दिखाता था। वह मजेदार व्यक्ति था। लेखक के मित्र ने बताया कि वह व्यक्ति समझदार था और हर परिस्थिति को अच्छी तरह संभाल लेता था। जब वह पहली बार Roger के साथ रहने आया तो Roger ने अंग्रेजी में छपे हुए अच्छे उपदेशों का उपहार उसे दिया। Roger ने उससे अनुरोध किया कि वह प्रति रविवार उनमें से एक उपदेश सुनाए।

इसके अनुसार उस व्यक्ति ने उन्हें श्रृंखलाबद्ध इस तरह याद कर लिया कि वे स्वाभाविक रूप से एक के बाद एक स्वत: निकल पड़ते थे। यह सही में मनोरंजक था। इसी समय वह भद्र पुरुष जिसके बारे में वे बात कर रहे थे, वहाँ आया और उस उपदेश की चर्चा करने लगा जो उसे अगले दिन सुनाना था क्योंकि वह शनिवार की रात थी। तब उसने उन्हें पूरे वर्ष के उपदेशकों की एक सचि दिखाई। लेखक ने यह महसूस किया और उसके अच्छे गुण और साफ आवाज को मान लिया। वह एक गंभीर कलाकार लगता था। लेखक कामना करता है कि अधिक-से-अधिक गाँवों के पादरी इस व्यक्ति का अनुसरण करें। अपनी रचनाओं पर अपना समय बर्बाद करने से बेहतर वे अच्छे व्याख्यान पर ध्यान दें। यह उनके लिए न ज्यादा आसान होगा बल्कि लोगों के लिए भी श्रेयस्कर होगा।

Sir Roger at Home Word Meaning

MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 17 Sir Roger at Home 1 MP Board Class 11th English A Voyage Solutions Chapter 17 Sir Roger at Home 2

Sir Roger at Home Comprehension

Read the following passages carefully and answer the questions that follow:

1. Sir Roger, who is very well acquainted with my humour, lets me rise and go to bed when I please; dine at his own table, or in my chamber, as I think fit; sit still, and say nothing, without bidding me be merry. When the gentlemen of the country come to see him, he only shows me at a distance. As I have been walking in his fields, I have observed them stealing a sight of me over an hedge, and have heard the knight desiring them not to let me see them, for that I hated to be stared at.

Questions:

(i) Who is ‘I’ in these lines?
(ii) Who is talked about in these lines?
(iii) What the narrator had observed while walking in the fields?
(iv) What is the meaning of ‘acquainted with’?
Answers:
(i) ‘I’ is the writer himself in these lines.
(ii) Sir Roger is talked about in these lines.
(iii) While walking in the fields the narrator had observed the family members looking at him silently.
(iv) “known”

2. At the same time the good old knight, with a mixture of the father and the master of the family, tempered the inquiries after his own affairs with several kin,d of questions relating to themselves. This humanity and good nature engages everybody to him, so that when he is pleasant upon any of them, all his family are in good humour, and none so much as the person whom he diverts himself with: on the contrary, if he coughs, or betrays any infirmity of old age, it is easy for a startder-by to observe a secret concern in the looks of all his servants.

Questions:
(i) What virtues of the old knight were described here?
(ii) What made him a lovable person?
(iii) How were the servants ready to serve him?
(iv) Give a word from the passage opposite in meaning to ‘open’?
Answers:
(i) The virtues of the old knight talked about in these lines w ere that he was a mixture of the father and the master of the family.
(ii) The master’s humanity and good nature made him a lovable person.
(iii) The servants were ready to do everything for the master.
(iv) ‘secret’.

3. I have observed in several of my papers, that my friend Sir Roger, amidst all his good qualities, is something of an humourist; and that his virtues, as well as imperfections, are, as it were, finged by a certain extravagance, which make them particularly his, and distinguishes them from those of other men. This cast of mind, as it is generally very innocent in itself, so it renders his conversation highly agreeable and more delightful than the same degree of sense and virtue would appear in their common and ordinary colours.

Questions:
(i) What had the writer observed about his friend Sir Roger?
(ii) What made Sir Roger different from other men?
(iii) What .was unique about Sir Roger?
(iv) Give a similar word from the passage for‘acceptable’.
Answers: .
(i) The writer had observed that his friend Sir Roger was a humourist.
(ii) Roger’s virtues as well as imperfections were tinged by a certain extravagance. This is made him different from the other men.
(iii) Roger was highly agreeable and more delightful than a common or ordinary man. It was unique about him.
(iv) ‘agreeable’.

4. He was now’ been with me thirty years, and though he does not know I have taken notice of it, has never in all that time asked anything of me for himself, though he is every’ day soliciting me for something in behalf of one or other of my tenants, his parishioners. These has not been a lawsuit in the parish since he has lived among them: if any dispute arises, they apply themselves to him for the decision; if they do not acquiesce in his judgement, which I think never happened above once, or twice at most, they appeal to me. At his first setting with me, I made him a present of all good sermons which have been printed in English, and only begged of him that every Sunday he would pronounce one of them in the pulpit. Accordingly, he has digested them into such a series, that they follow one another naturally, and make a continued system of practical divinity

Questions:
(i) Who is talked about in these lines?
(ii) For how long the gentlemen living with Roger?
(iii) What did Roger present him?
(iv) What did Roger asked him to do?
(v) What is the meaning of ‘begged of’?
Answers:
(i) A good old gentleman is talked about in these lines.
(ii) He had been living with the Roger for more than thirty years.
(iii) One day Roger presented him a collection of good sermons printed in English.
(iv) Roger asked him to pronounce one of the sermons even,’ Sunday.
(v) ‘requested’.

We hope the data given here will benefit you to the fullest extent at the time of preparation. For better understanding of English subject this MP Board Solutions for Class 11th English Chapter 17 Sir Roger at Home Questions and Answers PDF is the best resource. Download & ace up your preparation. Keep in touch with us and get the latest information on MP Board Textbook Solutions PDF.

Leave a Comment