MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 19 If I Were You

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 19 If I Were You

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What did Gerrard tell the Intruder about his life? (MP 2012)
Answer:
Gerrard told the Intruder that he lived alone in the lonely cottage (in Essex). Few people know about him and visit him. He is like a mystery man like the Intruder. He had killed a person and the police was after him.

Question 2.
Who were the people that used to visit Gerrard?
Answer:
The baker, the vegetable vendor and the milkmen only used to visit Gerrard.

Question 3.
Why did the Intruder go into Gerrard’s house? (MP 2017)
Answer:
The Intruder saw Gerrard. He looked like the Intruder and lived unknown in a lonely cottage. The Intruder went into Gerrard’s house to kill him and live as Gerrard to avoid being arrested.

Question 4.
Why was the Intruder dodging the police?
Answer:
The Intruder was a professional jewellery robber. He had already killed a policeman. The police was chasing him. Therefore, he was dodging the police to avoid being hanged.

Question 5.
Why did the Intruder want to kill Gerrard and take on his identity?
Answer:
The Intruder had killed a cop. The police was chasing him. One day, he saw Gerrard who looked exactly like him. The Intruder desired to protect himself from the police. Therefore, he wanted to kill Gerrard and take on his identity.

Question 6.
Why did the Intruder call Gerrard ‘a mystery man’?
Answer:
The Intruder had a revolver in his hand. He ordered Gerrard to sit down on the chair. His words could not unnerve Gerrard. He answered his questions humorously. He learnt that Gerrard’s movements were sudden. Therefore, the Intruder called Gerrard a mystery man.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 19 If I Were You

Question 7.
On what ground did the Intruder say that hearing about Gerrard was one of his luckiest breaks?
Answer:
The Intruder had learnt that Gerrard had a car. He did not have many visitors. He planned his orders. He moved in and out of the cottage suddenly. He closely resembled die Intruder. The Intruder was in search of such a person. Therefore, the Intruder said that hearing about Gerrard was one of his luckiest breaks.

Question 8.
What did Gerrard’s bag contain?
Answer:
Gerrard’s bag contained disguise outfit, false mustaches and what not other things used by actors in a drama.

Question 9.
What was Gerrard’s profession?
Answer:
Gerrard was a playwright by profession. He had to go from place to place.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What story did Gerrard knit to trap the Intruder? (Imp.) (MP 2015)
Answer:
Gerrard was a young stage artist. One day he was packing his travelling bag. Just then an Intruder entered his cottage. He had a revolver in his hand. His plan was to kill Gerrard and assume his identity. His trick was to elude the police and save himself from being hanged. Gerrard told him that he had also killed a man. The police might come anytime to arrest him. Therefore, he had posted a man on the main road to forewarn him. Gerrard knit this story to trap the Intruder.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 19 If I Were You

Question 2.
How did Gerrard finally confine the Intruder into the cupboard? (MP 2009, 11, 15)
Answer:
The telephone bell rang. Gerrard told the Intruder about the forewarning of the police heading towards the cottage. Gerrard opened the door and asked Intruder to see the police on the road himself. The Intruder was taken in. He leant forward to see out. Gerrard pushed him into the cupboard and slammed the door and locked it. He picked up the Intruder’s revolver and kept it pointed at the cupboard door.

Question 3.
‘One who is intelligent is powerful’. How did Gerrard prove that as he defeated the Intruder by his intelligence? (MP 2018)
Answer:
The Intruder asked Gerrard many questions. Gerrard answered them humorously, in a round about way and confidently. It made the Intruder call him a mystery man. The word ‘mystery man’ gave Gerrard an idea how to befool the Intruder. He was a stage actor and a playwright. He used his intelligence to outsmart the Intruder. He fabricated a story that he had killed a person. Very cleverly he made the Intruder lean forward to see the approaching police. He pushed him into the cupboard by virtue of his intelligence and defeated his intentions.

MP Board Class 10th English Important Questions

Leave a Comment